Toukokuu 2021

16.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Elamaakaupungissa.fi, Toukokuun kuvahaaste 2021: Hupikuva. 15.5.2021. Kuukauden kuvahaasteeseen ovat kuvaajat vastanneet omilla näkymyksillään aiheesta. Miltä tämän kuukauden kuvaushaasteen kuvat näyttävät? 7 kuvaa eri kuvaajilta.

 • (Yllättävän hyviä, kaikki kuvat ovat oikeastaan jotekin hellyttäviä...)

Rajala Blogi, Kehittyvä tekniikka tuo uusia ulottuvuuksia lintukuvaukseen. 14.5.2021. Canon Ambassador Markus Varesvuo on kuvannut lintuja ammatikseen vuodesta 2005 lähtien. Kuvaaminen tuli osaksi lintuharrastusta vasta hieman myöhemmin, mutta linnut ovat kiinnostaneet lapsesta saakka.

 • Lisänä video, Markus Varesvuo, kesto 2:57. Tunnelmia teerikuvausmatkalta Kuusamossa.

Iltalehti, Löysikö rupikonna ahvenesta rakkauden? Nooan, 15, poikkeuksellinen valokuva herättää ihastusta. 15.5.2021. Kuva ahventa syleilevästä rupikonnasta levisi sosiaalisessa mediassa ja sai aikaan iloa.

Ilta-Sanomat, Ilmakuvat kertovat maaseudun historiaa. 15.5.2021. Ehkä sinunkin mummolasi seinää koristaa ikivanha, kenties jälkikäteen värjätty ilmakuva tilasta ja sen rakennuksista? Niitä myytiin 1950–1990-lukujen aikana satoihintuhansiin koteihin.

 • Jos sellainen löytyy, niin sen on saattanut ottaa Keijo Kääriäinen, joka oli alan uranuurtaja Suomessa. Kääriäinen aloitti ilmakuvaukset vuonna 1956 ja jatkoi sitä yli 40 vuotta. Noina vuosina hän ehti ottaa yli 800 000 ilmavalokuvaa.
 • Muitakin kuvaajia oli. Koistisen veljekset Viljo ja Ari aloittivat 1950-luvun alkupuolella ja kuvasivat aina 1980-luvulle saakka. Heidän arkistoonsa kertyi noin 400 000 kuvaa.
 • Johnssonin veljekset Jack ja Tomy puolestaan perustivat 1950-luvulla Maaseudun Lentokuvaus -nimisen yrityksen, joka ehti ottaa noin 100 000 kuvaa.
 • Vuonna 1985 aloittanut Suomen Ilmakuva Oy käytti jo pelkästään värifilmiä ja kiersi koko Suomea reilut 20 vuotta. Sittemmin yritys on hankkinut käyttöönsä myös kaikki edellä mainittujen kuvaajien arkistot ja hallinnoi yhteensä lähes viiden miljoonan kuvan valikoimaa.
 • – Suurin osa kuvista on negatiiveina, joten menossa on valtava digitointi­projekti, toimitus­johtaja Tom-Peter Johansson sanoo.
 • (...pitkä artikkeli...)

HS, HS:n kuvaaja seurasi perussuomalaisten puhemaratonin etenemistä, tällainen oli eduskunnan yö. 15.5.2021. Perussuomalaisten Sebastian Tynkkysen öinen puheenvuoro kesti kahdeksan tuntia.

Tekniikkatalous.fi, Valokuvauksen merkittävin suomalaiskeksintö päätyi kyseenalaisella tavalla Leicaan – keksijä Vilho Setälä sai palkkioksi vain yhden objektiivin. 15.5.2021. Vilho Setälän vuosikymmenten takainen keksintö valokuvan terävyysalueen määrittelystä toimii edelleen.

Älypuhelimista.

 • Tivi.fi, Näin piilotat puhelimesi tärkeät tiedot tehokkaasti – ja aivan näkyville. 15.5.2021. Softa-arvio. Muutaman päivän päästä artikkeli siirtyy maksumuurin taakse. Omaa puhelinta voi joutua lainaamaan esimerkiksi valokuvan ottamiseen tai puhelun soittamiseen. Jos on huolestunut puhelimen sisältämistä tärkeistä tiedoista, KYMS auttaa suojaamaan ne näppärästi uteliailta silmiltä.
  • KYMS tulee sanoista keep your media safe. Android-puhelimessa sen ideana on piilottaa tärkeät tiedot laskimeksi naamioidun sovelluksen taakse. Apple-laitteissa Secret photos -nimellä kulkeva sovellus muistuttaa puolestaan iOS:n pääsykoodinäyttöä.
  • Android-versio: mainoksia katselemalla ilmainen. iOS: ilman kohdennettuja mainoksia vain Premium-versio, 2.99 euroa (dokumenttiskanneri, yhteistiedot-, tehtävälistasovellus sekä luottokorttien tallennusmahdollisuus).

Digital Photography School, How to Take Great Group Photos: 12 Easy Tips.

Petapixel.com.

Thephotoargus.com, 31 Vibrant Lens Flare Photography Images to Get Ready for Spring.

ePhotozine.com, 10 Tutorials To Help You Shoot Better Photos At The Coast. Linkit tutoriaaleihin.

Dpreview.com, DPReview TV: The best $4000 camera kits. YouTube-video, kesto 12:13. Ymmärrettävistä syistä raapaistaan pintaa. Eikä budjettikaan ole kovin iso. Vaikka joku voisikin ajatella toisin. Ainakin ideoita mahdollisiin hankintoihin. Mitään valmista reseptiä ei tietenkään ole.

 • ...Chris' Fujifilm kit
 • Chris' Canon kit
 • Chris' Nikon kit
 • Jordan's Fujifilm kit
 • Jordan's Sony kit
 • Jordan's Panasonic kit
 • Chris' choice
 • Jordan's choice...

The Online Photographer, The Missing Featured Comments for the 'Menu Problem' Post.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Miikka Pulliainen, Kuusamo 02/2021. 17.2.2021. Mies, kamera ja Kuusamo... mikä voisi mennä pieleen? Paitsi vuosi sitten tehdystä reissusta päällimmäisenä mieleen jäänyt sää, mihin ei juurikaan voi kuukautta ennen reissua suunnitelmissaan vaikuttaa. Reissu kahdelle Kuusamoon kiitos! oli lyhykäisyydessään tuo sopivan ajankohdan löytäminen, majoituksen etsiminen, sekä kojujen varaaminen.

Yle, Norio Tomida halusi viettää hanamia Suomessa ja keräsi varat 152 kirsikkapuuhun – nyt kaikki haluavat itsestään kuvan niiden katveessa. 14.5.2021. Tomida perheineen oli itse mukana istuttamassa taimia Roihuvuoreen kesäkuussa 2006. Tänään Tomida palasi Kirsikkapuistoon ottamaan valokuvia. Niin tekevät muutkin. Instagramista löytyy liki 9 000 kuvaa tunnisteella #roihuvuorenkirsikkapuisto.

 • Vuonna 1998 Tomida alkoi kerätä varoja taimien hankkimiseen, ja hankkeen tuloksena Alppipuistoon istutettiin 52 kirsikkapuuta. Maaperä ei kuitenkaan ollut lajille paras mahdollinen, ja noin puolet puista kuoli.
 • Tomida alkoi puuhata uutta kirsikkapuupuistoa.
 • Nyt hän keräsi Suomessa asuvilta japanilaisilta varat 152 kirsikkapuun istuttamiseen. Tällä kertaa sopiva paikka puistolle löytyi Roihuvuoresta. Aivan välittömässä läheisyydessä oli jo 1990-luvun alussa rakennettu japanilaistyylinen puutarha.
 • Roihuvuoren Hanami-juhla. Peruttu 2021.
 • Herttoniemen metroasemalta suoraan länteen, noin kilometri.
  Ks. Google Maps.
 • Suomen Wikipedia, Kirsikkapuisto.

Yle Luonto, Facebook, Luontokuiskaaja-kisan voittaja on selvinnyt! 14.5.2021.

Facebook, Valokuvaajan oppitori. Julkinen ryhmä, kaikki pääsevät lukemaan. Voi ilmoittaa valokuvaamiseen liittyvistä kursseista, verkostoitumistapahtumista, webinaareista, kirjoista, opettavaisista blogeista, youtube-kanavista jne. Ne voivat olla omiasi tai bongattuja, ilmaisia tai maksullisia.

 • Laidasta laitaan kaikkea ja paljon. Osa ilmoittajista on vakkareita, mikä ei ole ollenkaan huono asia. Kohtuulisen asiallisena on säilynyt...
 • Ehdottomasti seuraamisen arvoinen! Joidenkin postaajien linkit eivät enää tomi, suurelta osin kyllä kunnossa.
 • Ihan mielenkiinnosta voi selata vanhempiakin postauksia.
 • Ensimmäinen postaus 18.4.2017. Fotojoogaa koskeva koulutus...
 • Melkein tuhat jäsentä... 218 ruudullista selattavaa (27 tuuman näyttö, 2560 x 1440. FB:n äärimmäisen kätevällä srkistointisysteemillä pääsi heti ensimmäiseen viestiin.)

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Hämmästyttävästi lisää yksityiskohtia kuviin – kuvanmuokkaussovellus iPhonelle sai kutkuttavan päivityksen. 14.5.2021. Darkroom. iPhone, iPad, Mac. $4 per kk. $20 per vuosi. Aloittaville ja vaativillekin käyttäjille. Ilmaisversiollakin pääsee alkuun. Erinomainen ohjelma.
 • Mobiili.fi, Arvostelussa Xiaomi Mi 11 Ultra: Uuden ajan huippuluokan hirviökamerapuhelin, josta voi tulla keräilyharvinaisuus. 14.5.2021. Hinta 1299 euroa. Suomessa DNA tuo tiattavaksi 40 kpl, 17.5.2021, klo 9.00.
  • Speksien perusteella Kiinan huippua. Hämärä-, laajakulma- kuin zoom-otoksetkin ovat hienoja ja 8K-videoissakin silmä lepää. Erinomainen kamerapuhelin. DxOMark:in ykkönen. 6.81 tuumainen näyttö. Paio 234g.
  • Android-päivitystuki?
 • Iltalehti, Varmista, ettet saa tuhansien eurojen laskua – näin suojaat puhelimen. 14.5.2021. Peliensisäiset ostokset. Lapset.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

IR.

Dpreview.com.

The Online Photographer, Sigma's Little Gem. Sigma 30mm ƒ/1.4 DC DN Contemporary, polttovälivastaavuus 45mm. Mike oli täysin häpnaadilla löytynä laadusta. Positiivisessa mielessä. Budjettihinta. Suomen hintaluokka 350 euroa.

Diyphotography.net, Godox sets its sights on high end flash with the new P2400 pack & head system. Paino 11 kg. Ei vielä hintatietoja.

Kamera & Bild, Test: ArmorLock Encrypted NVMe SSD – säkerhet i fokus. 2TB. 6400 kruunua. Topklass.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Teemu Saloriutta, Takatalvi Martimoaavalla ja ajatuksia kelirikkoajan retkeilystä. 13.5.2021. Olen yrittänyt retkeillä pohjoisessa mahdollisimman kattavasti eri vuodenaikoina, myös silloin kun ei ole vaellussesonki. Ennen tätä vuotta olin käynyt Lapissa kaikkina muina kuukausina paitsi helmikuussa ja toukokuussa.

Kimmo Rauatmaa, Lähiluontoa läheltä. 13.5.2021. Miten kuvata lähiluontoa, jos oma kuvauskalusto kattaa sen croppirunkon (se millä kaikki aloittavat eli Nikon D3300 yms citimarketin kamera) lisäksi kittizoomin ja yhden telezoomin? Netin ja somen kuvavirta pursuaa taidokkaita lähikuvia hämähäkin silmistä ja muurahaisen anatomiasta. Miten kykenen saamaan edes kimalaisesta sellaisen kuvan, että pörriäinen on tunnistettavissa?

Pekka Hyvönen, Liikettä vedessä. 13.5.2021. ...Mutta sitä en tajua, miksi jonkun on päästävä kulkemaan järvellä sata kilsaa tunnissa ja hankkia vehje jolla ei voi tehdä mitään järkevää, ellei nyt lasketa sikspäkin hakua ossuuskaupasta. Tietyntyyppiset ihmistet näitä harrastaa, katsotaanpa mitä teleobjektiivi kertoo. Aivan oikein, härvelin päältä paljastuu typeräpärstäinen, kalju nuori mies, varsinainen älykääpiön synonyymi....

Aamulehti.fi, Olen ottanut tuhansia valokuvia, joista ei ole iloa kenellekään. 14.5.2021. Kolumni. Olen kevään mittaan valmistellut valokuvanäytöstä synnyinkaupunkini urheiluseuran satavuotisjuhliin, ja vaikuttunut siitä säntillisyydestä, jolla kuvia on ennen vanhaan otettu ja kohdeltu.

 • ...Vaikka töiden puolesta otetut jäävättäisiin laskuista, on hyvin mahdollista, että olen ottanut elämässäni enemmän valokuvia kuin kaikki keski-satakuntalaiset 1920- ja 30-luvuilla yhteensä.
 • Henkilökohtainen pilvipalveluni on hirvittävistä ”työpaikan tai oppilaitoksen tilin ongelmista” kärsivä biojäteastia, jonka salasana on aina hukassa ja kansiot epäjärjestyksessä. Valokuvani päätyvät sinne sikin sokin kaiken maailman ruutukaappausten ja Whatsapp-spämmin sekaan.

Finnishphotoawards.fi. Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n järjestämä kilpailu. Kuvien latausaikaa on 10.-30.5.2021.

 • 10 kuvakategoriaa. Kaikille avoin kilpailu. Suomen Ammattivalokuvaajien jäsenille yhden kuvan lähetys 20 euroa, muille 25 euroa (luottokorttimaksu).
 • Jokaisesta kategoriasta pääsee finaaliin 10 parasta kuvaajaa. Jokaisesta kategoriasta palkitaan 3 mitalistia.
 • Finaaliin päässeihin otetaan yhteyttä viikolla 30. Pyydetään toimittamaan printit lopullista arviointia varten. Printtien tulee olla 50cm pitempi sivu. Vain pohjustetut käyvät, max 7mm kapalevy tai vastaava kevyt materiaali.
 • Kokonaiskilpailun voittaja saa 1000 euron rahapalkinnon (kuka maksaa verot?). Kategorioiden voittajille yhteistyökumppaneiden lahjoittamia palkintoja. Lisäksi mitalit ja kunniakirjat.
 • Kilpailun palkituista kuvista muodostetaan Suomen maajoukkue World Photographic Cup -kilpailuun.
 • Kilpailun tulokset julkistetaan Finnish Photo Awards –palkintogaalassa 25.9.2021 Kuopiossa.
 • Suomen Ammattivalokuvaajat ry. Ja vielä Facebook-sivut.

Yle, BirdLife Suomi järjestää sunnuntaina Bongaa päivä pihalla -tapahtuman – koronaturvallinen tapahtuma korvaa Tornien taiston. 14.5.2021.

Hilavitkutin.com, Sosiaalisen median trendit vuonna 2021. 13.5.2021.

Yle, Tenolla vesi nousee jään päälle, ja se voi merkitä pikaista jäidenlähtöä! Milloin tämä tapahtuu – seuraa suorasta Jäälive-lähetyksestä! 13.5.2021.

Tekniikkatalous.fi, Tähän Playboyn keskiaukeamalta 1973 luvatta revittyyn potrettiin perustuu lähes jokainen digikuva ja video maailmassa – Yksi historian tärkeimmistä valokuvista. 13.5.2021. Kuvan perusteella optimoitiin jpg- ja mp4-formaatit. 2010-luvulta alkaen se on joutunut epäsuosioon, sillä sitä on alettu pitää naisia väheksyvänä.

 • Yksi tekniikan historian tärkeimmistä kuvista on ruotsalaismalli Lena Söderbergin (nyk. Forsén) kasvopotretti, jota kuvankäsittelyalgoritmien tutkijat pitävät alan standardina testikuvana.
 • Tiedosto on tallennettu häviöttömässä png-muodossa, joka ei heikennä kuvan laatua, toisin kuin jpg. 512 x 512 pikseliä.

Meriharakka.net, Yö vankilassa. 12.5.2021. Turku, Kakola.

Io-tech.fi, Uudet HTC Vive Pro 2- ja Focus 3 -VR-lasit tarjoavat 2,5K-resoluution per silmä. 13.5.2021. Uuden sukupolven VR-lasien tarkka resoluutio on 2448x2448 pikseliä per silmä ja Pro 2:n virkistystaajuus on parhaimmillaan 120 hertsiä. 819 euroa. Täyski kitti 1399 euroa.

 • (Millähän lailla näitä voisi hyödyntää valokuvauksessa?)

Älypuhelimista.

Featureshoot.com, Love and Desire Among Elder Couples.

Petapixel.com.

Thephotoargus.com, Motion Blur Photography: Tips and Examples for Photographers.

Digital Photography School, Chromatic Aberration: What It Is and How You Can Avoid It. Kertaus vuosien takaa.

ePhotozine.com, 5 Top Tips To Improve Your Public Garden Photography.

Thom Hogan.

The Online Photographer, How To REALLY Fix the Menu Problem. Ja nyt ei tod. ole kyse ruokalistasta.

Fotosidan.se, Flera rekord vid vårens kameraauktion. Tukholma, LP Foto.

 • LP Foto, huutokaupan tulokset. Kohteita vaatimattomat 521 kpl. Kaikki ei ole keräilytavaraa. Joukossa ihan normaaleja käytettyjä...

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Sonyalpharumors.com, Sony Tidbits… First Look: Sony A1. Etc.
 • L-rumors.com, Kinotika: LUMIX S5 // 10 Things To Know.
 • Canonrumors.com, Patent: Is Canon planning to release catadioptric (mirror) super telephoto lenses? Canon RF 1200mm f/8 IS.
  • (Tämän voisi hankkiakin, jos sellaisen joskus tulee... Lähinnä tietenkin hinnan takia...).
 • Canonwatch.com, The Canon EOS 90D Might Not Get A Replacement, Rumor. Uutinen se on tämäkin.

 

13.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Koronakevään teerisuotunnelmia. 12.5.2021. Kannattaa kirjoittaa edellisvuoden teerisuokuvailuista luontokuvalehden palstalle iloa ja intoa puhkuva fiilistely otsikolla ”Teerisuoterapiaa”, niin taatusti seuraavan kevään anti on sitten päinvastaisesti ihan kaikkea muuta :)

HS, Savottakämppien stand-up-koomikko. 13.5.2021. Nätti-Jussi. ...Tuloksena oli harvinaista kuvamateriaalia Lapin savotoilta vuosilta 1920–1950. Matti Körkön negatiiveille tallentui peräti 2 200 kuvaa, joista suuri osa esittää elämää jokivarren kylissä. Metsätyötä kuvaa noin sata otosta. Kuviaan Körkkö kehitteli aikoinaan Louejärven kotitalon pihalla pienessä vajassa ja myöhemmin kodin kellarissa itse rakentamissaan pimiöissä....

 • Vuonna 2017 negatiivit päätyivät Körkön perikunnan ja rovaniemeläisen kotiseutuyhdistyksen Totto ry:n välityksellä Lapin maakuntamuseoon, jossa graafisen suunnittelun opiskelija Hilja Paloniemi ja valokuvaaja Jukka Suvilehto putsasivat ne muun muassa sahanpurusta.
 • HS, Sympaattinen dokumentti Nätti ja Matti tuo näkyville kulttuurihistoriaa: Matti Körkön kuvia viime vuosisadan alun Kemijokivarresta. 13.5.2021.
  • Nätti ja Matti, TV1 to 13.5. klo 15.55.
  • Yle Areena, Nätti ja Matti. 52 min. Vanhan talon vintiltä Rovaniemen Louejärven kylästä löytyi vanhoja lasinegatiiveja. Nuori valokuvaaja Hilja Paloniemi sai tehtäväkseen toimia assistenttina negatiivien puhdistamisessa. Matti Körkön 1900-luvun alussa ottamien kuvien joukosta löytyi myös kuva legendaarisesta Nätti-Jussista, metsätyömiesten jätkien jätkästä. Oy Visual Power Ltd, 2021.
  • Lapin maakuntakuntamuseo, Kuvakokoelma. 12.764 kohdetta. Voi hakea mitä tahansa.

Digicamera.netin Facebook-sivut. Siellä on vanhoja kuvia, puolentoista vuosikymmenenkin takaa. Ja uusia kuvia (Canon R6). Parisen sataa.

 • Kaikki kuvat. Voi selata suurelta osin pelkkiä kuvia, ei tarvitse lukea vanhoja muisteluita. Tarkoituksena on näitä lisätä joka ilta, myöhään...
 • Tänään illalla lisään eilisen telakkakävelyn tuloksia. Raakkasin alustavasti kaikkein surkeimmat pois. Jäljelle jäi vielä puolisensataa. Välillä on käynyt niinkin, ettei ensimmäistäkään kuvaa ole säästynyt epämääräisiltä kuvakävelyiltä.
 • Näin ei tietenkään ole kertaakaan käynyt ylivertaisella Canon EOS R6 + Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM -yhdistelmällä. /sarkasmi.

Wwfi.fi, WWF:n uusi Lintusaarikamera seuraa näyttävien merilintujen elämää urbaanissa ympäristössä. 12.5.2021. Alle kymmenen kilometrin päässä Helsingin päärautatieasemasta sijaitsee ainutlaatuinen luontokohde, Lopin lintusaari. Helsingin Vanhankaupunginlahti.

Yle, Sinisorsa Ainikki hautoo suorassa lähetyksessä – Metsästäjäliitto: keinopesät auttavat vahvistamaan vesilintukantoja. 12.5.2021.

Teknavi.fi, Pikatestissä Canon Cinema EOS C70 – hienoa jälkeä vaivattomasti. 12.5.2021. Canon on tunnettu järjestelmäkameroistaan, mutta nyt valmistaja tähtää uuteen nousuun myös ammattilaistason videokameroiden markkinalla. Cinema EOS C70 hinta alkaen 5 699 €

 • Canonin uutuus ammattimaiseen videokuvaukseen kulkee nimellä Cinema EOS C70. Kyseessä on uusien R-sarjalaisten rinnalla kulkeva RF-objektiiveja hyödyntävä videokamera. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy rungon kompaktiin kokoon ja miellyttävään ergonomiaan.
 • ...Canon Cinema EOS C70 on vakuuttava ammattilaiskamera. Kompaktista koosta huolimatta kameran käytettävyys ja ergonomia ovat hyvällä tasolla. Kameralla tekee nättiä jälkeä helposti myös haastavissa tilanteissa, mikä on aina miellyttävä piirre.

Iltalehti, Verovapaat ostokset Kiinasta loppuvat pian – näin vältät yllättävät maksut. 12.5.2021. Tilauspäivällä ei ole merkitystä, joten jos toukokuussa tilattu tuote saapuu Suomeen heinäkuussa, siitä joutuu maksamaan arvonlisäveroa.

 • Heinäkuun alusta alkaen kaikista EU:n ulkopuolelta saapuvista ostoksista on maksettava arvonlisävero ja ne on tullattava.

Videokuvajaat.fi. Tarjouspyynnöt: "Meillä ei ole tällä hetkellä avoimia ilmoituksia" (ilmoituksia = tarjouspyynnöt). Linkkejä videoiden tekijöihin kyllä löytyy. Suuri osa yrityksille suunnattuja. Mutta myös yksityisille. Tamperelainen Heimo Films on sivujen tekijä. Domain-nimi on rekisteröity 9.4.2019.

Älypuhelimista.

 • Puhelinvertailu.com, Arvostelussa Samsung Galaxy A52 5G. 12.5.2021. Hinta 429 euroa.
 • Suomimobiili.fi, Arvostelussa ASUS Zenfone 8 Flip – tuttu puhelin kääntyvällä kameralla ja päivitetyllä järjestelmäpiirillä. 12.5.2021. Hinta 829 euroa.
  • Suomimobiili.fi, Kommentti: ASUS on älypuhelinmarkkinoiden uusi OnePlus. 12.5.2021.
 • Mobiili.fi, Arvostelussa Asus ZenFone 8 – Android-huippupuhelin kompaktissa koossa. 12.5.2021.
 • Teknavi.fi, Suomalaisyritys julkaisi Kuulotesti-sovelluksen - oman kuulon tilan voi selvittää nyt älypuhelimella ja kuulokkeilla. 12.5.2021. Vaatii älypuhelimen ja kuulokkeet. Maksuton sovellus toimii Android- iPhone-puhelimissa, ja on ladattavissa Google Playn ja Applen App Storen kautta.
  • Testin tuloksesta saa halutessaan kuulokäyrän noin yhden euron hinnalla.
  • Kuulotesti-sovellus kertoo, onko tarvetta hakeutua tarkempaan kuulontutkimukseen. Sovelluksesta kuulokäyrän voi lähettää Kuulotekniikalle, jossa neuvotaan, onko jatkohoito tarpeen. Viralliseen kuulontutkimukseen voi tulla maksutta paikan päälle liikkeeseen varaamalla ajan. (?).

Petapixel.com.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Best shooting positions. YouTube-video, kesto 6:39. Sisällysluettelo. Ihan tarpeelliset vinkit edelleen, vaikka tärinän poistajia onkin joka puolella. Ja hyvä puoli se, että myös huonot kuvausasennot esitellään.
 • Video: How to make an all-in-one YouTube studio that fits inside a Pelican case. YouTube-video, kesto 9:18. Ilman kameraa, monitoria ja mikrofoneja hinta $380.
 • TTartisan releases $770 90mm F1.25 manual prime for Leica M-mount camera systems. Ulkoasu pyritty samaan mahdollisimman lähelle Leican optiikkaa.

ePhotozine.com, Learn How To Photograph Birds Of Prey With These 5 Top Tips.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, Sony A6600 VERDICT. Mike antaa loppuarvionsa tästä Sonyn korppikennoisesta 24 megapikselin peilttömästä järkkäristä. Julkistettu 28.9.2019. Suomen hintaluokka on vähän yli 1.500 euroa. Ja CashBack.

Fotosidan.se, Därför bör du som fotograf jobba med SEO. Aivan varmasti kannattaa hakukonesijoituksia (eli Google) parantaa. Sivuvaikutukset tiedon hakijalle ovat lähinnä vain negatiivisia. Vuosia sitten Googlesta löytyi hyvin helposti haettu tieto. Nykyään joutuu todella näkemään vaivaa, että löytää hakemansa. Kaikilla tavallisimmilla sanoilla - niillä joilla haettu aiemmin löytyi - ei löydy mitään. Tai löytyy vaikka kuinka paljon eri firmojen isolla rahalla ostettuja hakukoneoptimoinnin tuloksia.

 • Google on ollut aiemmin niin tehokas, että tiedon etsijän kannalta sivuvaikutuksena se on muuttunut yhä vain arvottomattomammaksi (aika pitkä mammasana). /matti-näsällä-on-asiaa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Canonwatch.com, Canon EOS R6 Review – 10 Reasons To Love This Camera. YouTube-video, kesto 8:20. Sisällysluettelo. Kameraa on oikeasti käytetty ja edeltäviäkin Canonin kameramalleja on käytetty. Monelle - vaativallekin harrastajalle - riittää 20 megapikseliä.
  • EF-optiikan automaattitarkennuskin toimii paremmin... Iso ero...
  • Incredible battery life??? (vei vähän uskottavuutta...).
  • Ei mikään arvio, fanboy esittelee ominaisuuksia. Aika monesta voi olla samaa mieltä. Itsellä teknisesti onnistuiden kuvien määrä nousi varmaan logaritmisesti verrattuna aiempaan. Edelleen olen tyytyväinen piikkihuumassa hankkimaani komboon:
   • "Perjantaina 9.4.2021 kävin ostamassa Postitalon Rajalasta Canon EOS R6:n + Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM:n"
   • Peak Designin Slide -kamerahihnat käytössä, YouTube-videon kamerassa on kiinni kätevät PD:n ankkurilenkit. Ei kuitenkaan suositella käytettäväksi, jos kamera-kombon paino ylittää 80 kg. Sääli. /sarkasmi.
   • Ostin Foorumilta (Myydään):
   • ***MYYTY: Peak Design Slide Lite v3 kamerahihna - Black.
   • On kyllä kätevä. Vaikka selässä oli reppu, niin ei reppukaan paljon hihnan käyttöä häirinnyt (eli sitä slaidaamista). Eilen tuli testatuksi Munkkisaaressa ja vähän Hernesaaressakin, lähinnä telakan alueella. 10 x parempi kuin Canonin oma hihna....
   • Varmaan pian on hankintalistalla leveämpi ja pehmustetumpi Peak Designin hihna ilman Lite-määrettä...
 • Fujirumors.com, Fujifilm Fiscal Year 2020 Financial Results: Income Down 37.8%, but Great Recovery thanks to X-S10 and GFX100S, No Mention of X-T4.
 • Fujirumors.com, BREAKING: No More Fujifilm X Series Camera Coming in 2021.
 • Photorumors.com, New Yongnuo YN 85mm f/1.8R DF DSM AF mirrorless lens for Canon RF mount.
 • Nikonrumors.com, Nikon is slowly discontinuing more Nikkor F-mount lenses.

 

12.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, That's it I Quit. 8.5.2021. Kesto 9:16. Ja kyseessä on ihan oikea lopetus.

 • YouTube-kanavalla 27.400 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, DxO PureRAW –Zero Noise Max Sharpness. 7.5.2021. Kesto 11:52. Erityisen hyvä, jos sattuu olemaan 4/3 -systeemin kamera. Tai jokin vanhempi kenno. Helppokäyttöinen. Windows, Mac. Stand-alone.

 • YouTube-kanavalla 27.400 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Photo Session - [Industrial Building]. 11.5.2021. Kesto 13:06. Sisällysluettelo. Vanha iso varasto, hylätty. Ihan tien varressa.

 • YouTube-kanavalla 43.100 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Light And Shadow In Photography - [Assignment for YOU!]. 7.5.2021. Kesto 23:21. Sisällysluettelo. Videon lopussa kuvaustehtävä.

 • YouTube-kanavalla 43.100 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Tuomas Heinonen, Silkkiuikkujen kuvaamista kelluvasta kojusta. 10.5.2021. Silkkiuikkujen kosiomenot ovat näyttävä rituaali Yksi kevään vakioita on silkkiuikkujen soidinmenojen kuvaaminen. Silkkiuikut saapuvat huhtikuun loppupuolella tuttuun lahteen, missä niitä on kymmeniä pareja.

Suomen valokuvataiteen museo, Facebook-liveopastus Stanley Kubrick -näyttelyyn. Keskiviikkona 12.5.2021, klo 11-12. Virtuaaliopastus järjestetään Facebookin live-lähetyksenä. Opastusta seurataksesi kirjaudu Facebookiin ja saavu museon Facebook-sivuille.

 • Opastus on mahdollista katsoa vain suorana lähetyksenä, eikä siitä jää Facebookiin tallennetta myöhemmin katsottavaksi.
 • Suomen valokuvataiteen museo, Facebook-sivut.

Rajala blogi.

Poliisi.fi, Lennätetty drone vahingoitti autoa Lappeenrannassa. 11.5.2021. Alaikäisten lapsien epäillään vahingossa lennättäneen dronen henkilöautoa päin Lappeenrannassa Kivisalmen kaupunginosassa

HS, Helsingissä testataan keväällä 2023 droneja ensihoidon tukena. 11.5.2021. Jättidronet. Testeissä käytetään sekä miehittämättömiä että miehitettyjä droneja.

JAS Blogi, Minun tarinani – Mika-Petri. 11.5.2021.

Älypuhelimista.

Digital Photography School, Photography Aspect Ratio: What Is It and Why Does It Matter? Kertaus vuosien takaa.

ePhotozine.com.

Thephotoargus.com, Cinematic Photography of Mexica Concheros | Interview with JP Stones.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

The Online Photographer, About That Carters-Bidens Picture. Mike avaa kuvaesimerkein, mistä oikein on kyse.

---- kertaus alkaa, DCN News 7.5.2021----
Ilta-Sanomat, Kuva ex-presidentin luona vierailleesta ”jättiläis-Bidenista” hämmentää somessa. 5.5.2021.

 • Iltalehti, Bidenit tapasivat Carterit – mitä ihmettä kuvassa tapahtuu? 5.5.2021. Efekti syntyy kuitenkin laajakulmaobjektiivin käytöstä. Se suurentaa kohteita kuvan reunalla ja ”työntää taakse” keskellä olevia kohteita. Efektiä vielä vahvistaa se, että Jimmy Carter nojaa taaksepäin ja Joe Biden puolestaan on polvillaan jonkin verran Rosalynn Carterin edessä.
 • Diyphotography.net, This photo of Bidens and Carters shows what can go wrong with a wide-angle lens.
 • Alkuperäinen Tweet. Tässä korjailtu versio (ei virallinen).
 • (lat. huom.: aluksi luulin, että kuva oli postattu ihan huumorimielellä. Nettiä selailemalla tuli hyvin nopeasti selväksi, että kyse ei ollut huumorista. Valokuvaajan korvia kuumottanee aika pitkään... Pieni huone, kuvaan pitää mahtua suunnilleen kaikki. Eikä kuvaaja osaa korjata laajakulmaobjektiivin reunavääristymiä... Tai eihän noita voi korjata kuin kuvaa manipuloimalla. Tai käyttämällä sopivaa objektiivia. Tai yhdistelemällä useamman kuvan... Tai...
  • Ja kuvahan on ihan virallisella Carterien sivuilla julkaistu.... Huoh.
  • Ainahan voi kuvitella, että tuossa kuvassa olisi Suomen entisiä ja nykyisiä presidenttipareja. Huumori on tällaisesta kuvasta kaukana. Lähinnä loukkaavaa...)

---- kertaus loppuu, DCN News 7.5.2021----

Diyphotography.net.

Thom Hogan, What To Expect. 6.5.2021. Tokion olympialaisten alkuun on alle 100 päivää.

Kamera & Bild, Test: Qnap TS-453D: Supersnabb NAS med 2,5 GbE för fotografer. Verkkolevypalvelin. Toppklass. Bra Köp. Neljä levypaikkaa, nopeus 2.5 gigabittiä per sekunti. Laajennusmahdollisuudet hyvät. Paljon konfiguroitavaa, ei sopine ihan aloittelijalle. Kovalevyjen lisääminen on helppoa. 4 GB: 5700 kruunua. 8 GB: 7000 kruunua. Suomen hinta on alle ja päälle 500 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Lapin Kansa, "Mitä paremmin tuntee luontoa ja sen ilmiöitä, sitä paremmin luontokuvia pystyy ottamaan", sanoo palkittu luontokuvaaja Hannu Hautala. 10.5.2021. 80 vuotta täyttävän Hannn Hautalan luontovalokuvien esikuvana on vanha kiinalainen taide.

 • Hautalan lapsuudessa luontovalokuvaajia oli hyvin vähän.
 • –Siihen aikaan käytiin keskustelua, ovatko luontovalokuvaajat vähän hulluja. Luonnossa oli tapana lähinnä marjastaa tai metsästää. Luontovalokuvaajat löivät itsekin asiassa löylyä kiukaalle.
 • Hautala myi ensimmäisen kuvallisen luontojuttunsa Vaasa-lehteen 1958 ja julkaisi ensimmäisen valokuvakirjansa kymmenen vuotta myöhemmin. Vuonna 1970 hän siirtyi autonasentajan hommista päätoimiseksi luontovalokuvaajaksi taiteilija-apurahan turvin.
 • Erityisesti metsä- ja suoluonnon kuvaamiseen keskittynyt Hautala on julkaissut vuosikymmenten mittaan yli 60 valokuvakirjaa. Vuonna 2012 hänelle myönnettiin tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto.
 • ---kertaus---
 • Yle Areena Audio, Parasta ennen kuolemaa. 11.7.2018. Metsäradio, kesto 12:43.
 • Museot.fi, Kuukkeli, suomalainen onnenlintu. Hannu Hautala Luontokuvakeskus, Kuusamo 15.2.2021–12.5.2021.
 • Museot.fi, Teno. Hannu Hautala Luontokuvakeskus, Kuusamo 25.1.2021–30.6.2021.
 • Suomen Ammattiluontokuvaajat, Facebook, Nousuun kesäyössä. 30.4.2021. Hannu Hautala edelleen mukana toiminnassa ja näyttelyssäkin.
  • Toukokuussa esittelyssä kymmenen suomalaisen ammattiluontokuvaajan tuotantoa Finlandia-talon Veranda näyttelytilassa. 3.-31.5.2021 välisenä aikana. Karanzininranta 4, Helsinki, kahvilan aukioloaikoina ma-pe klo 9.00-18.00.
 • Hannuhautala.fi

Lassi Kujala. Facebook,

HS, Jarmo Nieminen etsi harvinaista lintua Laajasalosta kolme tuntia – Sitten syntyi kuvasarja, joka oli vaivan arvoinen. 10.5.2021. Pohjoisella jäämerellä elävä kyhmyhaahka oli löytänyt tiensä Helsingin Laajasaloon, ja sieltä sen löysi luonnon tarkkailua harrastava Jarmo Nieminen.

Rajala Blogi.

Paivanlehti.fi, Finna.fi kasvattaa yhä suosiotaan – taidetta voi kokea myös museo, taiteilija tai taidemuoto kerrallaan. 10.5.2021.

HS, Elämää 1960­-luvun Helsingissä. Helsingin kaupungin­museon ja Helsingin seudun kesäyliopiston tuottamalla luennolla kuullaan elämästä 1960-luvun Helsingissä. 11.5.2021. (Huom! Varasijoille enää paikkoja!)

 • Luennon pohjana toimii Hakasalmen huvilan Ismo Höltön valo­kuvanäyttely Kohtaamisia 1960-luvun Helsingissä. ­Tapahtumaan tulee ilmoittautua ennakkoon kello 15 mennessä Helsingin seudun kesäyliopiston verkkosivuilla.
 • Tutkijoiden tuokiokuvia 1960-luvun Helsingistä -luento järjestetään etäluentona Teamsin välityksellä kello 18.
 • https://www.kesayliopistopalvelut.fi/helsinginseutu/.
 • HUOM! Täynnä. Voi ilmoittautua varalle.
 • 95008060 Tutkijoiden tuokiokuvia 1960-luvun Helsingistä. <== TÄMÄ.

Sttinfo.fi, Tieto-Finlandia-voittaja Jenni Räinä lähtee uutuuskirjassaan yhdeksän naisen kanssa luontoon kuuntelemaan heidän erätarinoitaan. 10.5.2021.

Meriharakka.net. Tusinan verran reissuja Belgiaan. 10.5.2021.

Newsroom.com, Zhiyun Smooth Q3 - Gimbaali elävöittämään videoitasi. 10.5.2021. Lehdistötiedote. Focus Nordic. Pienempi ja kompaktimpi, 20% enemmän kuormaa. Painikkeet paremmin. Kuvausvalo. Lisätoimintoja. Heti myynnissä.

Älypuhelimista.

Petapixel.com.

 • Photos of Love in the Animal Kingdom.
 • Photography Composition Tip and Assignment: Get Closer.
 • As a Black and White Photographer, Why Are My Latest Photos in Color?.
 • How to Shoot Fashion Photos With Minimal Budget and Gear. Tulokset ovat ällistyttävän glamöörisiä... Näyttävät ihan miljoonaluokan budjettikuvauksilta...
 • 25 Years Later: Revisiting the DSC-F1, Sony’s First Digital Camera. Vuodelta 1996. Kolmasosa yhdestä megapikselistä. Mutta optiikka kääntyi 180 astetta, kätevä laukoa lanteelta tai ottaa selfie-kuvia. Jostain syystä ei minkäänlaista videota.
 • Ep. 343: Sony A-Mount Bites It…Finally – and more. Podcast, kesto 41:10. Linkit aiheisiin liittyville Petapixel.comin sivuille.
  • Sony finally drops A-Mount. (#)
  • Tamron’s new 11-20mm f/2.8 lens. (#)
  • DxOMark’s scoring of Nikon’s Z7 II. (#)
  • Sony’s 50mm f/1.2 see delays. (#)
  • Tamron’s new 150-500mm superzoom. (#)
  • Venus Optics’ Laowa Argus 33mm f/0.95. (#)
  • A slew of firmware updates for Nikon Z. (#)

Digital Photography School, Film Photography: A Guide (and How to Get Started).

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

Diyphotography.net.

The Online Photographer, Sony A6600: Is the Price Premium Worth It? Miken kokeilut jatkuvat. Kroppikennoinen. 24 megapikseliä. Julkistettu 28.8.2019. Runkovakaaja. 425 tarkennuspistettä. 3 tuuman kääntyvä kosketusnäyttö, 921.000 pistettä. Elektroninen etsin 2.359.000 pistettä. USB 2.0. Kropattu 4K video, jatkuva tarkennus toimii (sisätiloissa videon kuvaaminen vähän hankalaa, kun polttoväli melkein 2-kertaistuu, 1.5x kroppikertoimen päälle vielä lisää). Yhdellä latauksella ottaa 810 kuvaa. Paino 503 g. Suomen hintaluokka on vähän yli 1.500 euroa. Ja CashBack.

Kamera & Bild, Leica släpper ny standardzoom med både lägre pris och vikt. Vario-Elmarit-SL 24-70mm F2.8 ASPH (25.000 kruunua). Hinta puolittunut, paino kolmasosaa vähemmän vs. Vario-Elmarit-SL 24-90 mm F/2,8-4 Asph (50.000 kruunua)..

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • UV (ultravioletti) valokuvaus (Digikuvaus).
 • Pranks (Kuvaus yleinene).
 • Islannin purkaus 2021 (Mikä tahansa muu valokuvausaihe).
 • Raw-kuvat näkyvät kuperina? (Kuvankäsittely).
 • Tamron 70-180/2.8 DI III VXD (Sony FE) (Optiikka). Lähdettiin eilen anoppilaan 40 km päähän ja olihan se poikettava Rajalan kautta hakemassa tuo ja perillä kiinni runkoon ja ennen lihapatojen äärelle siirtymistä tunnin lenkki koiran kanssa pisin joen varren luontopolkua, samalla Tamronin testaillen....
 • Nikkor Z 14-24 2,8 S (Optiikka). Ilman mitään tieteellisiä käppyröitä tutkimatta ja testaamatta voi sanoa että kyllä tämä linssi on parempi kuin entinen sinänsä tosi hyvä F 14-24. ja plussana tottakai videointiominaisuudet, kevyempi paino ja kierrettävien suotimien käyttömahdollisuus (tosin isoja ja kalliita). ...
 • Canon RF 70-200mm f2.8L IS USM (Optiikka). Ainoa asia mikä tässä lasissa on häirinnyt, niin vastavalosuojan koko laukkuun pakattuna.
  • Nyt tuli hankittua tälle vähän kompaktimpi VVS. Verrokkina RF 24-70 f2.8. Alustavasti en huomannut että olisi aiheuttanut ylimääräistä vinjetointia, mutta jatketaan testailua.
  • VVS on Canon ES-83. Olikohan tarkoitettu RF 50mm f/1.2L USM lasille
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • Canon R-sarjan kamerat (Järjestelmädigit).
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen vuoden luonnonvalokuvat 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentteja. Kuinkas muuten.
 • Kiurun sukellusvaihe (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kiuru sinitaivaan alla. Ja laulu sen kun jatkuu... Rajattu reippaasti.
 • Obsolete (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Maffer. Edes hautakivet eivät ole ikuisia. Miten käy kun sukulinja loppuu ja ketään ei ole maksamassa haudan ylläpidosta? ... 12 kuvaa. UV-kuvia.

Eerala.com/weblog. Rupuranta.net. Periferian hilpeä dekadenssi. 61N21E. Wrecked on a Baltic shore. Jan Eerala. Viimeisimmät. Kuvaa ja ääntä yhdessä, tarkoin harkittu minimalistinen lähestystapa. Äänimaisemia. (melkoinen annos katseltavaa ja kuunneltavaakin...).

Pekka Hyvönen, Taidetta ympäriämpäri. 9.5.2021. Sattuipa asiaa syvään etelään päin, aina kaukaiselle Vantaalle asti. Nappasin kameran mukaan ja kävin mennessäni vilkaisemassa Keravan kivisillan uutta veistosta, joka kuulemma turmelee miljöön joka sijaitsee kohteen välittömässä läheisyydessä, käteni osoittamassa suunnassa.

HS, Ulkoilijat säikäyttivät tutun merikotka­pariskunnan pesästään Vanhankaupunginlahdelta – ”Kävi niin kuin pelkäsimme”. 8.5.2021. Vanhankaupunginlahdella Helsingissä ilahduttanut merikotkapariskunta on jättänyt pesäpuunsa. Lopin saaressa Viikin edustalla aiemmin pesinyt merikotkapari siirtyi pesimäpuuhiin muualle todennäköisesti ihmisten vuoksi.

Suomen valokuvataiteen museo, Metsän siimeksessä. 9.5.2021. Toukokuun kokoelmanostossa viestintäharjoittelija Kuura Jokela kuvaa metsäsuhdettaan – tai paremminkin mehtäsuhdettaan.

Seura.fi, Pelasta kotivideot ja valokuvat muistoiksi jälkipolville – Näillä laitteilla tulostat, kopioit ja skannaat aarteet talteen. 9.5.2021. Lähinnä esittely mahdollisuuksista.

Ilta-Sanomat, Maria pysähtyi tien viereen kuvaamaan hirveä – sitten tapahtui jotain pelottavaa, joka yllätti täysin. 9.5.2021. Harrastajaluontokuvaaja Maria Silén pelästyi pahanpäiväisesti lauantai-iltana kuvausreissulla.

Teknavi.fi, Testi: EcoFlow River Max 600: Näppärästi virtaa leirintään, veneilyyn tai sähköttömälle mökille. 9.5.2021. Järeä kannettava varavirtalähde, joka on tarkoitettu käyttöön pidemmille reissuille, joilla akkupankki ei riitä.

 • USB-porttien lisäksi 2 SUKO-pistoketta. Aurinkopaneeliakin varten kaapelit. 576 wattituntia. Kannettava latautuu 10 kertaa täydelle teholle. Minkä verran laitteen itsensä lataus vie aikaa?
 • äänekkäät tuulettimet ladattaessa tai pistorasioita käytettäessä.
 • Hinta 600 euroa.

Tekniikan Maailma, Muropaketin testi: Langaton hiiri Logitech MX Anywhere 3. 10.5.2021. Katuhinta 80 euroa. USB-vastaanottimeen (mukana) yhteys tai Bluetooth. Akku kestää 70 tuntia, usb-c -lataus.

Tivi.fi, Ehtisitkö oppia vielä uuden kielen kesäksi? Tällä sovelluksella voit kokeilla ilmaiseksikin. 8.5.2021. Softa-arvio. Muutaman päivän päästä artikkeli siirtyy maksumuurin taakse. Kielisovelluksen ansiosta mukana ei tarvitse raahata painavia kirjoja, ja uuden kielen opiskeluun voi hyödyntää lyhyitäkin luppoaikoja. Beelinguapp yrittää tehdä opiskelusta myös hauskaa.

 • Beelinguappissa ideana on oppia kieltä kuuntelemalla ja lukemalla samaan aikaan. Aluksi valitaan opeteltava kieli ja oma kieli. Vaihtoehtoja on 14, mukana on esimerkiksi espanja, ruotsi, venäjä ja kiina, mutta ei suomea. Sen jälkeen valitaan kolmiportainen lähtötaso sekä kiinnostavat aiheet.
 • Beelinguappin käyttö on ilmaista, mutta sisältö on rajoitettua ja sovelluksessa on mainoksia.
 • Premium maksaa noin kolmekymppiä ja puoli tuntia sovelluksen käytön aloituksesta siitä saa kympin alennuksen.

Petapixel.com, Great Reads in Photography: May 9, 2021. ielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita. Vie aikaa, vaikka ei avaisi erikseen yhtäkään aihetta. Vahva ostosuositus. Kutakin aihetta avattu, paljon muutakin kuin linkit.

Digital Photography School, 7 Tips for Colorful Landscape Photography.

ePhotozine.com.

Dpreview.com, Why are modern 50mm lenses so damned complicated? Isompia, painavampia, kalliimpia, monimutkaisempia.

The Online Photographer, Sunday Support Group: If You Didn't Get It, You Haven't Got It. Vaihteeksi aiheena valokuvat. Ja se ihan turha kohina.

Earthboundlight.com, Getting Really Deep. 9.5.2021. Ansel Adams lanseerasi maisemakuvauksen, jossa koko kuva on terävää. Vinkkejä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa).
 • Epäreilua (kaupankäynnin säännöt ja tavat...) (Myydään). ...Mulla on Torissa kamera myynnissä. Hintaluokka puolisen tonnia. Sain eilen aamupäivän puolella tarjouksen, useampi kymppi hinnasta pois ”XXX euroa, ja tulen hakemaan tänään”. Vastasin 10min sisään, aamupäivän aikana että, ” Moi. Sopii, tehdään kaupat. XXX YYY on osoite. Illalla ainakin sopii, ehkä nyt päivälläkin…jne.” ...
 • Pranks (Kuvaus yleinen). Mä olen innostunut katselemaan jekkuiluvideoita juutuubista ... se tuntuu aivojen oikaisuksi lepoasentoon paremmalta kuin pasianssi:) Mulla meinaa vaan vatsalihaksen tulla lopulta kipeäksi.
  • Tuntuu videoiden teko olevan maailmalla suosittua ja videoita tehtävän osittain varsin hyvin (aivan onnettomia räpellyksiäkin on).Tässä esimerkki yhdestä: ...
  • Mä olen jäänyt miettimään ihmisten reaktioita tuollaisessa pränkkäys-tilanteessa. Muutama miete näin aluksi: ...
 • Sony 14mm f/1.8 GM (Optiikka). Hyvän näköinen objektiivi.
 • Sony Alpha 1 (Järjestelmädigit). Foorumillakin on luettu Pettri Hautamaan blogikirjoitus Sony A9:n säänkestävyydestä.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Oletettavasti IBIS-lintu korjataan firmwarella. Vai.
 • Pentax K-3 III (Järjestelmädigit).
 • Canon R-sarjan kamerat (Järjestelmädigit). TS-laseista.
 • Kaatuneiden evakuointikeskus (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa.
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Noniin. Keravan kaupunki päräytti, ja pystytti vanha kivisillan kupeeseen graniitti taideteoksen (Pekka Kaikkonen) "purjehtiva muuri"... 4 kuvaa.
 • Tiainen lennossa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tässä ei artifakteja lie... levitaatio. (Hui!).
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 7 uutta kuvaa. Saatesanat spegen omintakeista tyyliä. Spege luottaa perinteiseen peililäpsyttimeen ja Tamronin 150-600 G2 supertelezoomobjektiiviin.
  • Löysin paikalta pakoon pyrkivien pienempien sorsien ohella lyhyen etsinnän jälkeen parin perinteisiä valkoisia, jotka ilmeisesti suunnittelevat pesintää alueella. Pitkän linjan valkosorsavalokuvaajana ja vannoutuneena kodin, uskonnon ja isänmaan ystävänä keskityin kuvaamaan tietysti näitä Suomen kansantasavallan kansallislintuja.

Seura.fi, Luontokuvaaja Antti Leinosen ja Hemmo-ahman ystävyys kesti vuosia: ”Mitä pitempään vietin aikaa Hemmon kanssa, sitä enemmän kiinnyin”. 8.5.2021. ...Aiemmin etenkin karhuja kuvannut Leinonen innostui ahmoista nähdessään puuhun rakentamastaan kuvauskojusta nuoren ahman heittävän kalliolla kuperkeikan....

 • ”Voimistelevan ahman saattoi tulkita olevan hyvällä tuulella. Minussa heräsi halu tietää, miten ahma metsässä elää, mitä se osaa, mitä tuntee ja miten se näyttää tunteensa.”
 • Ahmojen kuvaaminen oli Leinosen päätyö vuosien 1997–2006 välillä. Hän on julkaissut kahdeksan luontoaiheista kirjaa ja hänen ottamiaan kuvia on julkaistu mm. yhdysvaltalaisessa National Geography -lehdessä
 • Suomen Wikipedia, Antti Leinonen. Valtion taiteilijaeläke vuonna 2014.
 • Vuoden luontokuva 1990, Karhu.
 • Vuoden luontokuva 1998 Ahman maa (tämän isompaa kuvaa ei löytynyt kilpailun järjestäjän sivuilta... Nimeäkään ei löytynyt, kuvaaja sentään...).
 • Ilta-Sanomat, ”Äiti oota” – Herkkä silhuettikuva hirvenvasasta on Vuoden luontokuva. 18.10.20215. Vuoden 2015 luontokuva.
 • ePressi.com, Ainutlaatuinen tarina miehen ja ahman ystävyydestä. 12.4.2021. Antti Leinonen voitti Vuoden luontokirja -palkinnon vuonna 2012 teoksellaan Ahman kintereillä. Hän on voittanut ahmakuvillaan myös Vuoden luontokuva -palkinnon. Lisäksi hän on päässyt National Geographic -lehteen yhtenä harvoista suomalaiskuvaajista.
 • Anttileinonen.net.
 • Tuomo Björksten, Palkkana vapaus. Julkaistu Luontokuva-lehden numerossa 5/2006. Kun Suomessa ja maailmalla menestynyt luontokuvaaja Antti Leinonen kulkee metsässä, ahmat seuraavat perässä. Vapaudestaan toimia itsenäisesti hän saa taistella jatkuvasti.
 • HS, Vuoden luontokuvan voitti manipuloitu kuva – joulukuussa päätetään, mitä kuville saa tehdä. 2.11.2015. Tilaajille. Vuoden luontokuvaksi valittiin pari viikkoa sitten Antti Leinosen ottama siluettikuva Äiti ­oota. Kuvassa hirvenvasa kulkee emänsä jäljessä kesäyön taivasta vasten. Leinosen haastatteluissa kävi pian ilmi, että kuva on otettu vuonna 2013 ja Leinonen on kääntänyt alkuperäisen kuvansa peilikuvaksi.
  • Antti Leinosen kuvan takana on pitkäjänteinen työ. Leinonen oli retkillään huomannut kuvaukseen hyvin sopivan mäkisen hakkuuaukon. Hän on kertonut, että hänelle syntyi mielikuva hirvisonnista taivasta vasten.
  • Leinonen oli jopa ostanut metsähallitukselta luvan kaataa paikalta puita jotta näkymä olisi puhdas. Sellainen, jonka hän tarvitsi mielikuvansa toteuttamiseen – täydellisen kuvan ottamiseen.
  • Sitten hän vei paikalle nuolukiven, suolakimpaleen, joka houkuttelee paikalle hirviä.
  • Leinonen kuvasi tällä paikalla yhden kesän. Seuraavana kesänä ensimmäisellä kuvauskerralla aamuyönä taivas oli upean keltainen, ja hirvet tulivat nuolukivelle. Kaikki oli täydellistä, paitsi että hirvet kävelivät vasemmalle. Hän päätti kääntää kuvan peilikuvaksi, jotta hän sai liikkeen näyttämään joustavammalta. Hän haki klassista kauneutta.
  • Äiti oota -kuvan syntyminen ei siis todellakaan ole ollut sattumaa, vaan luonnon tuntevan taiteilijan teos, jota toteuttaessaan hän on muokannut ympäristön hakemaansa kuvaan sopivaksi.
  • ...Leinonen päätyi siis kääntämään kuvan niin, että hirvien kulkusuunta muuttui vasemmalta oikealle. Meidän mielissämme eteenpäin kulkemista paremmin kuvaavaksi....
  • Suomen Luonnonvalokuvaajien järjestösihteeri Timo Saarinen taas sanoi Aamulehden haastattelussa, että kuvan kääntäminen ei ole manipulointia. Kuvasta ei ole poistettu mitään, eikä siihen ole lisätty mitään.
  • Luonnonvalokuvaajat päättävät joulukuussa ensi vuoden kilpailun säännöistä. Heillä on edessään pohdinta siitä, pitäisikö sääntöjä löysätä tai tiukentaa. Tai pitäisikö kilpailun sääntöjä manipulaation osalta tulkita tiukemmin. ==> Eipä ollut manipulaatiota.

Suomen valokuvataiteen museo, Epäpoliittisuus on etuoikeus. Anna-Kaisa Rastenberger haastatteli Uwa Iduozeeta huhtikuussa 2021. "...Olen asunut Yhdysvalloissa vuodesta 2018. Muutin Helsingistä New Yorkiin opiskellakseni The New Schoolin vuoden kestävässä dokumenttielokuvan maisteriohjelmassa, jonka jälkeen päätin jäädä tänne töihin...."

HS, Ulkoilijat säikäyttivät tutun merikotka­pariskunnan pesästään Vanhan­kaupunginlahdelta – ”Kävi niin kuin pelkäsimme”. 8.5.2021.

Iltalehti, Etelä-Afrikassa kirpputorilta löytynyt ikivanha kympin linssi olikin 50 000 dollarin superharvinaisuus. 8.5.2021. (kertaus). Ja edelleen ns. myymättä.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Pentax K-3 Mark III review. YouTube-video, kesto 21:05. Sisällysluettelo. Perinteinen peilijärjestelmäkamera, kroppikennoinen. 26 megapikseliä, kroppikerroin 1.5x. Runkovakaaja, 5.5 stoppia. Kiinteä 3.2 tuuman kosketusnäyttö, 1.62 miljoonaa pistettä. Optinen etsin 100%. Sarjakuvaus 12 fps (ei jatkuvaa af-tarkennusta). Kaksi sd-korttipaikkaa. USB 3.2. Micro HDMI, mikrofoniliitäntä, kuulokeliitäntä. Bluetooth, wifi. Yhdellä latauksella ottaa 800 kuvaa (kiinteä akkukahva huomioiden ei kovin paljon). Paino 820g.
  • Pentax-käyttäjät ovat innoissaan. Mahtava ergonomia. Kaikki toimii, vaikka painikkeita yms. paljon. Kustomoitava. Jatkuva automaattitarkennus on selvästi parantunut. Bufferi täyttyy aika nopeasti. Akut eivät ole muuttuneet. Astrotracer function. Composition Adjustment. Jne.
  • Ei AA-suodinta. Pixel Shift Resolution, ei resoluution kasvatusta, mutta muuten kuvanlaatu paranee. Uudet valikot, paljon paremmat kuin aiemmin.
  • Tässä hintaluokassa löytyy parempia vaihtoehtoja, jos video on tärkeä. Mutta. Ensimmäistä kertaa 4K/24P. Kroppia yli 2x, sisätiloissa kuvaaminen hankalaa (pitää olla melkoinen laajakulmaoptiikka). Flat profile tarjolla. Kohtuullisen hyvä vakautus.
  • Jpg-kuvien yksityiskohdat teräviä, dynaaminen alue hyvä. Hämärässäkin kuvaaminen onnistuu. (Raw-kuvissa kohinan poistoa). Nikon D500 taitaa olla lähin kilpailija. Pentaxissa kuvanlaatu parempi, mutta tarkennus...
  • Pentax-kuvaajien kannattaa ehdottomasti harkita päivittämistä.
  • Suomen hinta, 2.100 euroa (runko).
 • Pentax K-3 Mark III sample gallery (DPReview TV).

Lensrentals.com, blog, Lensrentals.com Reviews the FujiFilm GFX 100S. Paras kamera jota artikkelin kirjoittaja on koskaan käyttänyt. Ei sovi nopeaan kuvaukseen (vaikkapa urheilukuvaukseen jne). Mutta jos ei paljoa liikettä, niin parempaa kameraa ei ole. Ja jos viitsii nähdä vähän vaivaa työnkulussaan (valokuvat)....Mutta kukin taaplaa tyylillään. Different strokes for different folks.

 • Dpreview.com, Fujifilm GFX 100S review. Arvosana 90%. Gold Award. Julkistettu 27.1.2021. Keskikoon peilitön, 102 megapikseliä. Kroppikerroin 0.79x. Kuvanvakaaja, teho 6 stoppia. Tarkennuspisteitä 425. Fuji G -mount. 3.2 tuuman kääntyvä kosketusnäyttö 2.36 miljoonaa pistettä. Elektroninen etsin, 3.69 miljoona pistettä. Sarjakuvaus 5 fps. 4K video 30p. Kaksi sd-korttipaikkaa. USB 3.2 Gen 1. USB-lataus. HDMI, mikrofoni- ja kuulokeliitäntä. Sääsuojattu. Yhdellä latauksella 460 kuvaa. Paino 900g.
  • Alkuperäistä GFX 100 -mallia on paljon muutettu. Yhdistetty ominaisuuksia ja osia Fujifilm X-T4:stä, saatu aikaiseksi moneen pystyvä keskikoon kamera kohtuuhintaan vieläpä. Jos 100 megapikseliä ei riitä, niin Multi-shot 400MP on tarjolla paikallaan pysyville kohteille. Hinta on $5.999.
  • 50 megapikselin keskikoon kamerat eivät tarjonneet sen kummempaa etua aikaisempiin täyskennoisiin. Mutta 100 megapikseliä tarjoaa. Objektiivit ovat tietenkin kalliimpia. Tarkennusnopeus ei ole parhaiden täyskennoisten peilittömien luokkaa. Mutta kohtuuhyvä.
  • Kuvanlaatu, dynaaminen alue ja kohina on parempi kuin parhailla peilittömillä täyskennoisilla. Mikä ei liene kenellekään yllätys.
  • Videokuvauksessa ei kohteen seurantaa. Muuten yllättävän hyvä.
  • Suomen hinta on 6.500 euroa.

Petapixel.com.

 • 5 Tips to Dramatically Improve Golden Hour Landscapes.
 • 5D Mark II vs 5D Mark IV: Comparing Two Legendary Canon DSLRs. 7 vuoden gappi mallien välillä. 21 vs. 30.4 megapikseliä. Ei-kosketusnäyttö vs. kosketusnäyttö. 1 korttipaikka vs. 2 korttipaikkaa. USB 2 vs. USB 3. Käytännössä Mark II vain yksi tarkennuspiste. Hyväkuntoisten käytettyjen hinnat: Canon 5D Mark II $400 - $450. Canon 5D Mark IV $1500.
 • A Brief History of Ground Glass Focusing Loupes.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, Master Rust Photography With These Top Tips. Tarkat ohjeet Herra Mathias Rustin kuvaamiseen.

The Online Photographer, Dandelion Problem. Voi kukat.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, I have a Problem With Certain Photos. 4.5.2021. Kesto 8:49. Pasilassa kierretään. Ja kuvaillaan rakennuksia, rakennelmia jne. Mikä on tällaisissa kuvissa kuvaajan osuus, mikä on kuvauksen kohteen tekijän osuus. Kuvan sisältö on oikeastaan ihan toisen henkilön tekemä.

 • YouTube-kanavalla 27.100 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, This Will Change Your Editing Forever - [Lightroom Calibration]. 4.5.2021. Kesto 12:40. Sisällysluettelo. Forsgård lisää kaikkiin kuviinsa ihan sinistä. Miksi.

 • YouTube-kanavalla 43.000 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Valokuvataiteen museo, Kuva ois kiva -podcast.

 • Uusin jakso, 17: Valokuva/elokuva. Kesto 32:44. Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa ja Valokuvataiteen museon viestintäasiantuntija Jaakko Laasanen keskustelevat valokuvan ja elokuvan yhteyksistä.
 • Podcasteja voi kuunnella jaksokohtaisilta sivuilta ja yleisimmistä podcast-alustoista, kuten Spotifysta ja Applen Podcasteista. Jaksoihin liittyvät kuvat, kuvaajat sekä muuta tietoa löytyvät myös jaksokohtaisilta sivuilta.

Lassi Kujala, Facebook.

HS, Ani harva on päässyt kiipeämään Rautatieaseman torniin, mutta nyt se onnistuu virtuaalisesti – Ilmaistapahtuma vie myös suunnistamaan keskelle Etelä-Helsingin jugend-helmiä. 7.5.2021. Open House Helsingin ohjelma koostuu arkkitehtuurikohteiden videoesittelyistä, arkkitehtuurisuunnistuksesta, ulkotiloihin keskittyvistä kävelykierroksista sekä arkkitehtiklinikoista.

Kameratori.fi, 100 000 pelastettua kameraa! 7.5.2021.

Yle Luonto, Uskoisitko näitä ääniä imitaatioiksi? Äänestä parasta luontokuiskaajaa! 7.5.2021.

Meriharakka.net, Meikon ulkoilualue Kirkkonummella. 29.4.2021.

Tähdet ja avaruus, Suomalaisharrastajien löytämän revontulimuodon syntytapa varmentui. 7.5.2021.

Pekka Hyvönen, Akun luontotarina. 7.5.2021. Mainittakoon että tässä Aku Ankan numerossa 34 v.2012 olevassa sarjakuvassa kaikki esiintulevat valokuvausfaktat ovat oikein, kuten ko. julkaisussa aina ennen olivat. Kannattaisi nykyisten Ylen Ja Hesarin toimittajien ottaa mallia...

 • Jään odottamaan Disneyn poistovaatimusta ja oikeudenkäyntiuhkailuja.
 • (kapusta? puukauha?)

Aamulehti, Tampereen yliopiston journalistiikan työelämä-professoriksi 19 hakijaa – Katso kaikki nimet. 7.5.2021. Hakijoiden joukossa on tunnettuja journalisteja, kuten toimittajat Maarit Tastula ja Anu Leena Koskinen sekä valokuvaaja Touko Hujanen.

Ilta-Sanomat, Googlen palveluihin kirjautumisessa iso muutos – vaikeuksia luvassa. Google sanoo laittavansa kaksivaiheisen tunnistuksen automaattisesti päälle käyttäjilleen. Yksityiskohdat puuttuvat.

Älypuhelimista.

Digital Photography School, The Weekly Photography Challenge – BlackAndWhite.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

IR, In Other News: Landscape photo tips, woodland photography, Nikon surf photo of the year & more.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, Take The 'Old Vs New' Photography Challenge.

The Online Photographer, Sigma to the Rescue! Miken kroppikennoinen Sony A6600 kokeilussa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, GoPro –The Best Camera!. 29.4.2021. Kesto 11:23. Sulanto kertoo, miksi joitakin viikkoja aiemmin ostettu GoPro on osoittautunut yhdeksi parhaimmista kameraostoksista. GoPro HERO8 Black. Sisällysluettelo. Olisi pitänyt ostaa jo aikoja sitten. Kameralle yksi tietty tarkoitus. Asetukset.

 • YouTube-kanavalla 27.100 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, Sigma 35mm F1.4 DG DN Art Hands On First Impressions. 27.4.2021. Kesto 10:35. Sisällysluettelo. Ihan uusi malli. Lainassa. Ensikokemukset.

 • YouTube-kanavalla 27.100 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, 7Artisans 35mm Pancake –Fun Lens and Optically Solid Too. 25.4.2021. Kesto 8:17. Sisällysluettelo. Mallia pannukakki. 7Artisans 35mm F5.6 Pancake Lens.

 • YouTube-kanavalla 27.100 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Gigapixel AI - [NEW version!]. 30.4.2021. YouTube-video, kesto 6:33. Sisällysluettelo. Uusi versio. Muutama kokeilu. Parempi kuin Photoshopin Super Resolution. Gigapixel AI:n nopeutta (aiemmin järkyttävän hidas) parennettu. Oikein hyvää jälkeä.

 • YouTube-kanavalla 43.000 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Live Stream Reflection Feedback. 29.4.2021. YouTube-video, kesto 1:55:57. Striimattiin livenä 29.4.2021.

 • YouTube-kanavalla 43.000 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Olympus OM-D E-M10 Mark II - [5 Tips & Tricks]. 27.4.2021. YouTube-video, kesto 10:46. Sisällysluettelo. Vinkit toimivat suurelta osin myös muissa Olympuksen malleissa.

 • YouTube-kanavalla 43.000 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Rajala Blogi, Sony Summer Cashback -kampanja 5.5.-31.7.2021.

Ilta-Sanomat, Kuva ex-presidentin luona vierailleesta ”jättiläis-Bidenista” hämmentää somessa. 5.5.2021.

 • Iltalehti, Bidenit tapasivat Carterit – mitä ihmettä kuvassa tapahtuu? 5.5.2021. Efekti syntyy kuitenkin laajakulmaobjektiivin käytöstä. Se suurentaa kohteita kuvan reunalla ja ”työntää taakse” keskellä olevia kohteita. Efektiä vielä vahvistaa se, että Jimmy Carter nojaa taaksepäin ja Joe Biden puolestaan on polvillaan jonkin verran Rosalynn Carterin edessä.
 • Diyphotography.net, This photo of Bidens and Carters shows what can go wrong with a wide-angle lens.
 • Alkuperäinen Tweet. Tässä korjailtu versio (ei virallinen).
 • (lat. huom.: aluksi luulin, että kuva oli postattu ihan huumorimielellä. Nettiä selailemalla tuli hyvin nopeasti selväksi, että kyse ei ollut huumorista. Valokuvaajan korvia kuumottanee aika pitkään... Pieni huone, kuvaan pitää mahtua suunnilleen kaikki. Eikä kuvaaja osaa korjata laajakulmaobjektiivin reunavääristymiä... Tai eihän noita voi korjata kuin kuvaa manipuloimalla. Tai käyttämällä sopivaa objektiivia. Tai yhdistelemällä useamman kuvan... Tai...
  • Ja kuvahan on ihan virallisella Carterien sivuilla julkaistu.... Huoh.
  • Ainahan voi kuvitella, että tuossa kuvassa olisi Suomen entisiä ja nykyisiä presidenttipareja. Huumori on tällaisesta kuvasta kaukana. Lähinnä loukkaavaa...)

Kuvajournalistit, Facebook, Tervetuloa Kuvajournalismiwebinaariin keskiviikkona 12.5. klo 13–15. Exe-linkki Zoom-palveluun, asentaa Zoom-clientin. Tapahtuma on ilmainen ja se järjestetään yhteistyössä Canonin kanssa.

HS, Joutsen hivuttautui toisen reviirille Töölönlahdella: Alkoi taistelu elämästä ja kuolemasta. 6.5.2021. Ahti Kannisto kuvasi kahden kyhmyjoutsenen vimmaista reviiritaistelua Helsingin keskustassa.

Ilta-Sanomat, Kun erikoinen lintu­pari ilmestyi kesken vappu­aaton, tuli Jounille salama­lähtö: ”Sanoin vaimolle, että heippa”. 5.5.2021. Kaksi mandariinisorsakoirasta.

Finnfoto, Facebook, Kevät tuo taas kuvankeräyskilpailut. 5.5.2021.

HS, Kadonneen jäljillä. 6.5.2021. Tilaajille. Jos taskussasi on Applen laite ja siinä on nettiyhteys, kohta joku saattaa hyödyntää nettiyhteyttäsi ja Apple-laitettasi kadonneiden avaimiensa tai muiden esineidensä etsintään. Paikannin käyttää valmistajan mukaan satoja miljoonia Apple-laiteitta, jotka auttavat etsimään kadonneita Airtagejä.

Uusiteknologia.fi, Uusi verkkokoe drone-lennättäjille. 6.5,2021, ’’Tällä hetkellä kokeen on suorittanut reilu 9 000 kauko-ohjaajaa, mutta arviomme mukaan lennättäjiä on paljon enemmän”, tiiminvetäjä Patrik Söderström Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista kertoo. Hän odottaa, että rekisteröintien lisääntyvän, kun lennätyskausi alkaa vilkastua.

 • Ei koske alle 250g droneja (joissa ei kameraa!). Eikä leluiksi luokiteltavia.
 • Dronea tulee lennättää 120 metrin alapuolella, ja lennättäjän on pidettävä näköyhteys droneen. Lentokenttien ja ihmisjoukkojen läheisyydessä on noudatettava varovaisuutta ja tarvittaessa sovittava erikseen lennonvarmistusyksikön kanssa. Ohjeet luvan pyytämiseksi löytyvät Fintrafficin verkkopalvelusta.
 • Haku: drone.
 • Droneinfo.fi.

Yle, Viileä sää on pitänyt hyönteissyöjälinnut poissa Suomesta – Birdlife: Ensi viikon alkupuolella odotettavissa ryntäys. 6.5.2021.

Adobe.com, 20 %:n alennus Creative Cloud – Kaikki sovellukset -jäsenyyden hinnasta. Voimassa 18.5.2021 asti. 49, 59 euroa / kk (61,99 euroa / kk). Alv mukana.

Yle, Nyt riittää roskaa: veimme kameran jätekeskukseen ja voit katsoa siitä koko päivän, millaista tavaraa ihmiset heittävät menemään. 7.5.2021. Oulu. Kamera on käytössä iltakahdeksaan asti tänään.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Sonyn Xperia Pro -erikoispuhelin myyntiin Suomessa 2 499 eurolla – toimii HDMI-liitännällä kameran ulkoisena 4K-monitorina ja välittää live-videolähetyksiä 5G:llä. 6.5.2021.
 • Helsingin Uutiset, Maksaisitko matkasta lentoasemalle 25 vai 40 euroa? – Sovellus kilpailuttaa taksit. 6.5.2021. Taksiliiton sovelluksella voi kilpailuttaa pirssin helposti. Kun rekisteröityy taksit.fi-palveluun ja kirjoittaa lähtöpaikan ja päämäärän osoitteen, sähköpostiin tippuu tarjouksia yrittäjiltä. Vastaavia palveluita on myös suurimmilla taksin välittäjillä.

Digital Photography School, 11 Food Photography Ideas (for Easy Inspiration).

Petapixel.com.

ePhotozine.com, 12 Top Beach Photography Tips For Your Next Vacation. Taitaa rannat suurelta osin jäädä vielä kotimaan rannoiksi.

Dpreview.com.

 • This aerial masterpiece was created with DJI Mini 2 in zero-degree temps. Dronen paino alle 250g.
 • Olympus OM-D E-M10 Mark IV review. Arvosana 81%. Silver Award. Julkistettu 4.8.2020. Suunnattu uusille kuvaajille. Perinteisen järjestelmäkameran design. Peiltön 4/3-systeemin järjestelmäkamera. 20 megapikseliä, kroppikerroin 2x. Kuvanvakaaja 4.5 stoppia. 121 tarkennuspistettä. Alas-kääntyvä 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.04 miljoona pistettä, ei voi käyttää selfie-tikkujen kera. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa pistettä. Popup-salama. Sarjakuvaus 15 fps. 4K Video 30p, vakautus, tarkennus välillä takkuilee. USB 2.0, myös lataus. Ei mikrofoni- eikä kuulokeliitäntää. Ei sääsuojausta. Yhdellä latauksella ottaa 360 kuvaa. Paino 383 g.
  • Suomen hinta runko 700 euroa. Lisäksi Cashback eli Ostohyvitys.
 • Interview: Canon's Larry Thorpe reflects on 60 years in the business. Haastattelu tekstinä.

The Online Photographer, Mikey Likes It. Mikelle tuli viime yönä lähetys.
Sony A6600. Arviota varten. Ihan ensikokemukset.

Fotosidan.se, Twitter ändrar bildhanteringen i flödet. Android, iOS. Kuvan alkuperäiset kuvasuhteet, näkyvät kokonaan.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa).
 • Plustek 8200i SE käyttö (Printterit, skannerit).
 • Tamron 70-180/2.8 DI III VXD (Sony FE) (Optiikka).
 • For Pentax: Venus Optics Laowa 15mm f4.5 shift (Optiikka). Uusi ketju. 2 viestiä.
 • Sony A6xxx (aps-c) sarjan kamerat (mm. a6400, a6600 jne) (Järjestelmädigit).
 • Canon R-sarjan kamerat (Järjestelmädigit). Juuri R6:sen hankkineena (ja päivittäneenä) havainnut tuon ibis propleeman. Ei nyt tieteellisesti testattuna, mutta toistuvana havaittuna.
  • Eli vakaajaton lasi ja runkovakautus jatkuva. Otan usein manuaali asetuksilla kolmen valotuksen bracketin. Käytin aluksi high speed + asetusta, nyt vain high speed ja ei vaikuta ongelmaa olevan niin usein. Tämän toteaminen vaatii vielä lisää testausta.
  • Ongelma ilmenee kolmesta kuvasta keskimmäisessä. Eka ja vika on lähellä toisiaan ja keskimmäinen selkeästi vinossa näiden kahden välissä. Vapaalla kädellä kuvattuna. Sitä ei tapahdu joka kerta, mutta oisko tyyliin aina kun runkovakaaja ehtii menemään sarjojen välissä pois päältä. Jolloin ekassa sarjassa keskimmäinen kääntyy.
  • Pauttiarallaa noin. Enkä usko että käteni toistuvasti täräyttäisi n. 15ms ajaksi sattumalta yhden kuvan vinoon :-)
  • (lat. huom.: firmware-päivitys tulossa...).
 • FUJIFILM GFX 100S (Järjestelmädigit).
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. Kommentit.
 • Keväisellä kaakkurilammella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Nyt pitää taas kysyä tietävämmiltä: Olisiko tämä tiltaltti? Sellainen ainakin tiltaltitteli pusikossa. Vaiko pajulintu? Vai...?

Tuomas Heinonen, Canon R5 – luotettava pikselihirmu? 5.5.2021. Onko Canon EOS R5 saanut täyden luottamukseni?

 • Olen kuvannut hyvin paljon helmikuusta asti Canon R5:lla ja R6 on ollut vararunkona tai toisena runkona matkassa. Osan kuvauksista olen hoitanut pääosin R6:lla taas. R5 on ykkösrunkona ison pikselimäärän takia, mutta kun mennään hämärään niin R6 hyppää ykkösrungoksi ja ISO-arvot nousee korkeammalle.
 • Taustaa vähän eli helmikuussa tosiaan myin 1Dx2:n pois ja hankin sen tilalle R5:n. Nyt kummatkin kamerani toimivat samoilla asetuksilla ja logiikalla. Helpottaa kuvaamista, asetuksien säätämistä sekä luo kuvausvarmuutta. Kun kuvausvarmuudesta puhutaan niin EOS 1D X II oli kova suorittaja ja sillä kuvasin yli 500k kuvaa reilussa neljässä vuodessa.
 • ....
 • Viime viikonlopun sadepäivän poistettujen kuvien määrä oli 19 673, ne ajoittuivat kymmenen päivän ajanjaksolle, joista 8 oli kuvauspäiviä, osa muutaman tunnin pituisia, osa pidempiä. Paljon tulee kuvattua, mutta miksi ei ottaisi kalustosta irti sitä mitä siitä voi ottaa irti.
 • ---Vikatilanteet. Molemmista analysoinnit.
  • 1.ERROR 70 – This is a memory card read/write error.....
  • 2. Kamera jämähtää kesken seurannan....
 • ---Yhteenveto.
 • Kuvausmäärään nähden en koe, että isoa luotettavuus pulaa välillämme olisi, mutta silti pieni ääni päässä muistuttaa aiheesta. Jotkut tilanteet ovat kuitenkin korvaamattomia ja niitä ei haluaisi menettää varsinkaan, jos kuvataan toiselle. Mikään ei kuitenkaan ole pettämätön ja pitää valita sellainen mikä pettää vähiten.
 • Olen kuitenkin kuvannut yhteensä 85 000 kuvaa kolmessa kuukaudessa R5 ja R6:lla, joten mistään isosta viasta ei ole ainakaan vielä kysymys. Kiitos jälleen 20fps sarjakuvaukselle ja äänettömyydelle, koska en ymmärrä lopettaa kuvausta heti tai aloitan sen liian aikaisin. Eihän tuossa mitään järkeä ole, mutta onko monessa muussakaan asiassa, kun niitä tarkkaan analysoi?
 • ....

Yle Areena Audio, Parasta ennen kuolemaa. 11.7.2018. Metsäradio, kesto 12:43. Metsäradiossa käynnistyi kolmiosainen kesäsarja, missä tavataan suomalaisen luontokuvauksen grand old man Hannu Hautala. Viimeiset vuodet ovat hänellä menneet taistelussa diabetesta ja syöpää vastaan ja kuvausretket ovat siten jääneet vähemmälle. ...

 • Museot.fi, Kuukkeli, suomalainen onnenlintu. Hannu Hautala Luontokuvakeskus, Kuusamo 15.2.2021–12.5.2021.
 • Museot.fi, Teno. Hannu Hautala Luontokuvakeskus, Kuusamo 25.1.2021–30.6.2021.
 • Suomen Ammattiluontokuvaajat, Facebook, Nousuun kesäyössä. 30.4.2021. Hannu Hautala edelleen mukana toiminnassa ja näyttelyssäkin.
  • Toukokuussa esittelyssä kymmenen suomalaisen ammattiluontokuvaajan tuotantoa Finlandia-talon Veranda näyttelytilassa. 3.-31.5.2021 välisenä aikana. Karanzininranta 4, Helsinki, kahvilan aukioloaikoina ma-pe klo 9.00-18.00.
 • Hannuhautala.fi

Facebook, Suomen valokuvataiteen museo, Facebook-liveopastus Stanley Kubrick -näyttelyyn. Torstaina 6.5.2021 klo 17-18 virtuaaliopastus. Opastusta seurataksesi kirjaudu Facebookiin ja saavu museon Facebook-sivuille. Opastus on mahdollista katsoa vain suorana lähetyksenä, eikä siitä jää Facebookiin tallennetta myöhemmin katsottavaksi.

Yle Luonto, Millaiset ovat lempijokesi kevätnäkymät juuri nyt? Lähetä meille kuva! 5.5.2021. Tänä vuonna kevät otetaan vastaan seuraamalla jokia ja virtauksia ympäri maan. Ylen livekamera näyttää kevättunnelmia ja jäidenlähtöä yhdellä Suomen pohjoisimmista joista, Tenolla. Miltä sinun lempijoellasi näyttää juuri nyt? Milloin jäät lähtivät? Kerro pieni tarina ja lähetä meille kuva!

HS, Kuvakaappaus maksoi iltapäivä­lehdille 70 000 euroa, koska Kimi Räikkösen huoltoasema­vierailu ei ollut ”päivän­tapahtuma” – Mediat näkevät linjauksen uhkana sanan­vapaudelle. 5.5.2021. Lehtien mielestä sananvapauteen kuuluu napata mistä tahansa ilmaiseksi kuvia... Noin kärjistetyksi... Ovat tietenkin valittaneet markkinaoikeuden tuomiosta valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

 • Hyvityksenä 5 000 euroa kuvan käytöstä ja 65 000 euroa oikeudenkäyntikuluja. Näin kalliiksi tuli kuvakaappauksen ottaminen ja julkaisu jutun yhteydessä Ilta-Sanomille ja Iltalehdelle.
 • Monilta lehdiltä jäävät ilmaiset jutut väliin, jos korkein oikeus jättää tuomion voimaan. Mistään "uutisesta" ei tietenkään ole kyse, sen kyllä ymmärtää jokainen. Vastapuolen mukaan julkisuuden henkilöt ovat aivan vapaata riistaa. Ns. päiväntapahtumista pitää voida uutisoida. Yleensä näissä jutuissa ei ole mitään lehden omaa sisältöä. Vain kuvakaappaus. Lisäksi mahdollisesti kirjoitettu sama teksti lehden sivuille.
 • Markkinaoikeuden päätöksissä muistutetaan, että lehdistöllä on oikeus kirjoittaa juttu, vaikka kuvakaappauksia ei saisikaan käyttää.

Vantaan Sanomat, Donny van der Blom ihastui Suomen luontoon niin, että jäi tänne pysyvästi – vantaalaismiehen uudessa kuvausprojektissa tähtinä ovat Hämeenkylän koirat. 6.5.2021. ...Hänellä ei ollut juurikaan aiempaa kokemusta kuvaamisesta, kun hän sijoitti hyvään kameraan ja päätti katsoa, että ”miten siinä käy.”...

HS, Uuden asuintalon vessavedet saivat valua kuukausien ajan puroon, jota on yritetty kunnostaa 20 vuotta: Poliisi tutkii ympäristön turmelemisena. 5.5.2021. Longinoja.

Älypuhelimista.

Featureshoot.com, Photo of the Roma Community Wins The Global Billboard Project, NYC.

Dpreview.com.

 • Best cameras for videographers. Osto-opas.
  • For high-end productions: Panasonic Lumix DC-S1H
  • Run and gun: Sony a7S III
  • ----harkitse myös näitä:
  • Canon EOS R6
  • Fujifilm X-T4
  • Nikon Z6 II
  • Panasonic Lumix DC-GH5
  • Panasonic Lumix DC-GH5S
  • Sigma fp*
 • DPReview TV: iFootage Cobra 2 monopod long-term review. YouTube-video, kesto 5:52. Video-monopod. Kätevä. Miten eroaa still-kuvaukseen tarkoitetusta monopodista? Manfroton video-monopodeissa on ollut yksi äärimmäisen ärsyttävä ominaisuudet. On etsitty viimeiset pari vuotta joka puolelta parempaa.
  • Sitten iFootage Cobra 2 muutti kaiken. Eri versioita tarjolla. Monia hyviä ominaisuuksia.
  • Onnistuu ihan matalaltakin kuvaaminen. $179. Videopää pitää vielä hankkia.
  • Eikä ole maksettu mainos.
  • Ja kommentit kannattaa lukea. Kuten aina.
  • Miten still-kuvaukseen? Varmaan ihan hyvin...
 • Video: Three tips landscape photographer Andy Mumford wishes he had learned sooner. YouTube-video, kesto 15:04. Mutta myös tekstiä.
 • Star Stacker lets you create star trail images and timelapses on iPhones, iPads. Ei vielä Android-versiota. iOS-versio StarStacker $1.99. Android-vaihtoehto voisi olla Star Trails (0,59 € – 2,19 € per kohde).

Petapixel.com.

Diyphotography.net, Here’s why you should upgrade your speedlight to a studio strobe.

Digital Photography School, Nikon NX Studio Review: How Good Is This Free Photo Editor? Sana ilmainen herätti heti huomion. Vaikka ei nyt sattuisi olemaankaan Nikon-kuvaaja.

ePhotozine.com.

Fotosidan.se, Sony Xperia Pro fungerar som monitor, recorder och 5G-sändare. Sonyn puhelimelle on monta käyttöä. Ainut, jossa on HDMI-liitäntä. Nyt puhelin tullut myös Euroopassa myyntiin. Hintakin kruunuissa vain 24.990.

 • Suomen Sony, Sony Xperia PRO lanseerataan Euroopassa ensimmäisenä älypuhelimena, jossa on erillinen HDMI -sisääntulo. 6.5.2021. Lehdistötiedote. Heti ennakkkotilaukset. Myyntiin toukokuun puolivälissä. Svh. 2.499 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Suomen Kuvalehti, Kimi Räikkösen kuva tuli kalliiksi lehdille – markkinaoikeuden päätös voi ohjata some-kuvien käyttöä. 30.4.2021. Blogit. Formula 1 -kuljettaja Kimi Räikkönen ja hänen puolisonsa Minttu Räikkönen saivat markkinaoikeudessa erävoiton mediasta jo ainakin viisi vuotta kestäneessä taistelussa Instagram-kuviensa käytöstä. ...

 • ...Viisi vuotta sitten Minttu Räikkösen lakimies uhkasi mediaa oikeustoimilla, jos Räikkösen kuvien upottamista (ns. embeddaus) mediasivustoille jatketaan.
 • Markkinaoikeudessa ratkaistuissa tapauksissa ei puhuta enää kuvien upottamisesta vaan kopioimisesta tiedotusvälineiden omille sivuille. Kimi Räikkönen oli julkaissut kuvan Instagramin Stories-osiossa, jossa kuvat ovat näkyvillä vuorokauden ja sitten ne katoavat. Näitä kuvia ei ole teknisesti mahdollista upottaa muille sivustoille samalla tavoin kuin tavallisia Instagram-kuvia.
 • IS ja IL olivat ottaneet ruutukaappauksen Räikkösen kuvasta ja julkaisseet sen omien juttujensa yhteydessä. Kuva on sittemmin poistettu molempien lehtien uutisista.
 • Helsingin yliopiston tekijänoikeuden professori Taina Pihlajarinne ei ole yllättynyt markkinaoikeuden tuomiosta.
  • ”Tekijänoikeuden kannalta en pidä tätä kovin yllättävänä ratkaisuna, koska tässä ei ollut konkreettista tapahtumaa, mistä olisi uutisoitu”, Pihlajarinne sanoo.
 • Vielä Markkinaoikeuden päätös ei ole lainvoimainen.

Petteri Hautamaa, Metsä minussa - Yhteenveto Heikki Willamon metsävuosista. 5.5.2021. Kun tilaamani ”Metsä minussa” -kirjan saapumisilmoitus kilahti puhelimeen sateentuhnuisen hämäränä alkutalven iltapäivänä, niin lähdin saman tien hakemaan sitä noutopisteestä. Itse asiassa olin niin täpinöissäni kirjan tyylikkäästä ulkoasusta, että luin sen illan aikana kannesta kanteen.

Pekka Hyvönen, Landetaidetta. 4.5.2021. Pitipä paeta landelta pohjoista ilmavirtausta paria päivää suunniteltua aikaisemmin, ei siellä ole pirukaan kiljumatta alle kympin lämmössä ja hyytävässä viimassa. Luomisen tuskaa eivät olosuhteet toki hillitse, vaan taiteellisuutta pursuaa ämpäritolkulla kun sen pään ottaa. Mitäpä detaljeja mökin ympäristöstä löytyy?

 • ...Hilseiset silmäklasit hilseilevällä penkillä. Glasarit sain ilmaiseksi tutulta optikolta, kun ne tilannut hemmo yllättäen kuoli. Arvot olivat samat kuin omani ja nämä kuolleen miehen lasit ovatkin olleet parhaat proteesini. Hiukan karmivaa, mutta totta....

Olli Kanerva, About OMD E-M1X Settings. 4.5.2021. Olympus.

Yle Areena, Luonto-Suomi - Suuri muuttolintuilta. 5.5.2021. Ohjelma on tulossa katsottavaksi tänään klo 17.55. 2h 10 min. Oletko kiinnostunut seuraamaan muuttolintujen kevättä? Kuuntele ja katsele suuri muuttolintuilta klo 18.02-20.00. Lähetyksessä jaetaan vinkkejä mitä varusteita tarvitaan, mihin kevätmuuttoa kannattaa mennä katsomaan, millaisia tuulia kannattaa odottaa, millaisia reittejä linnut tänne tulevat ja millaisessa järjestyksessä ne Suomeen saapuvat.

HS, Ikävä haju paljasti vakavan puutteen uudella asuinalueella Helsingissä – Asukkaiden jätevedet valuivat puhdistamattomana ympäristöön. 4.5.2021.

 • Ilta-Sanomat, Helsinkiläistä kaupunkipuroa kunnostetaan talkoilla taimenen kodiksi – nyt se on värjäytynyt punaiseksi ja haju paljasti toisen ongelman. 4.5.2021. Lähiasukkaiden jätevesiä pääsi valumaan puhdistamattomana Longinojan kaupunkipuroon Helsingissä.

Yle, Norppalive käynnistyi jälleen – Pullervo kävi jo köllöttelemässä rantakivellä. 5.5.2021.

 • Etelä-Saimaa, Suosittu WWF:n Norppalive aukeaa jälleen keskiviikkoaamuna – Pullervo ehdittiin nähdä kivellä jo ennen lähetysten alkamista. 5.5.2021.
 • Wwf.fi, Luontolive - Norppalive. Kuvan lisäksi myös ääni. 8:30 möllätettiin kivellä ja linnut lauloivat.

Ikinörtti, Digitaitoja videoiden avulla. 4.5.2021. Kännykät ja netti ovat parhaimmillaan välineitä, joiden avulla arki helpottuu. Mutta eihän niiden toimintoja osaa hyödyntää edes välttävästi - saatikka monipuolisesti, jos ei ole aavistustakaan niiden mahdollisuuksista.

Findance.com, Epson on tuonut markkinoille kaksi uutta kuuden värin EcoTank-valokuvatulostinta. 5.5.2021. 699 euroa ja 799 euroa.

Suomimobiili.fi, Huawei toi Suomessa myyntiin uuden tuotekategorian – Huawei Display 23,8” nyt saatavilla 149 euron hintaan. 4.5.2021. Mattapintainen IPS-paneeli.

Älypuhelimista.

Digital Photography School, When to Use a High ISO (+ Tips for High-ISO Photography). Kertaus vuosien takaa.

ePhotozine.com.

 • 5 Top Transport Photography Tips & Techniques To Try. Linkkejä.
 • 3 Legged Thing Introduce New Alan Carbon Fibre Monopod. Kolmijalkamonopodi? No ei ihan. Punnissa hinnat 50, 130 ja 170. Ja satavarmasti ei kannata tilata puntamaasta...

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thom Hogan.

 • Camera X Isn’t Better Than Camera Y. Canon R5 versus Sony A7R Mark IV.
  • The Sony right now is cheaper.
  • The Canon R5 has 8K.
  • Canon is the market leader overall, Sony is the market leader in mirrorless.
  • What do you know?
 • Back of the Envelope Math. Kroppikennoisille ei _kuulemma_ ole kysyntää. Totta vai tarua.

The Online Photographer, Canon v. Canon.

Fotosidan.se, GP lanserar ReCyko Pro Photoflash. Eikös GP olekin akkuvalmistaja? No on. Nämä onkin tarkoitettu salamiin. Ammattilaisille.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa). ...Vitsit vitsinä, mutta on siinä jotain perää, että rokotteen jälkeen mieli vapautuu ja uusien matkustusmahdollisuuksien ja vapaamman elämän odotuksen takia mieli on korkeammalla ja oikeasti tekee mieli ostella niitä järkkäreitä....
 • Meni usko valonnopeuteen - voinko enää valokuvata (Sana on melkein vapaa).
 • (2013 - ) Sony A7, A7r, A7II, A7s, A7rII ja A7sII (Järjestelmädigit).
 • Sony A6xxx (aps-c) sarjan kamerat (mm. a6400, a6600 jne) (Järjestelmädigit).
 • Keväisellä kaakkurilammella (Linkkejä kuviin ja galleriohin). Kommentit. Mitä ohjelmaa käytät raw kuvien kanssa? Lightroomilla tulee MFT tiedostoista aika karkeaa jälkeä varsinki isommilla iso arvoilla. Itse käytän Lightroomin rinnalla DXO pholabia, jolla yksityiskohdat ja kohina ovat aiva eri tasolla. Lightroomissa luetteloin kuvat.
  • Muutaman parhaan siirrän Lightroomista pluginnin kanssa DXOhon ja käsittelen kohinan siellä. Deepprime-kohinanpoisto siinä on ihan ehdoton. Sitten DNG tiedostona takaisin Ligtroomiin ja loput käsittelyt siinä, Googlaa Deepprime tai katso Youtubesta. Siellä paljon infoa. 1 kk ilmainen kokeilu. (ei ole maksettu mainos, vaan itse hyväksi koettu).
 • Kamera Yyterissä 2021 - Osa 2: 9. Tunti (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kolmas osa on setti vanhalla kunnon Petnaksilla. Se on Kolarin 850nm suodin Zeiss 28/2:een ja menoksi. 6 kuvaa.
 • ---(Pienelle osalle käyttäjiä voi tulla kannan virheilmo, jos yrittää mennä jollekin Foorumin alueelle - mahdollisesti vain yhdelle alueelle (itsellä Järjestelmädigit). Kirjautumattomille käyttäjille ei tätä virheilmoa tule. Eikä silloinkaan, jos ensin katsoo kirjautumatta alueen yksittäisen viestin, ja vasta sitten kirjautuu... Koskee vain sellaisia, joilla on päällä ns. hakuvahti uusista ilmoituksista tai viesteistä... Tiukka ongelman selvitys on työn alla... Tuli ilmi vasta tänään... Syy on suunnilleen tiedossa...). ----

Klo 21:25. Pitäisi olla OK. Itse en saanut aikaiseksii virheilmoja....

---->(puolenpäivän jälkeen: pientä säätöä Foorumin suhteen, katsotaan milloin päästään takaisin linjoille... klo 14:10. Taas Foorumi linjoilla). klo 14:45. Säätö jatkuu. Katsotaan illalla. <----

Klo 20:58: Olin siirtolapuutarhassa koko päivän.
Ongelma liittyy siihen kun pyytää Foorumia lähettämään emailia, kun johonkin seuraamaansa aluellee tai ketjuun tulee uusi viesti. Tähän liittyvää taulua ei oltu koskaan siivottu. Siinä oli puolisen miljoonaa riviä. Nyt sitten ihmetellään.... Ei pitäisi olla ihan ylivoimainen ongelma...

Klo 21:07. Koskee siis vain kirjautuneita käyttäjiä. Jos ei ole kirjautunut, niin voi lukea kaikkia viestejä ihan normaalisti. Virhe on tämän tyyppinnen.

 • SQL
  DELETE FROM xxx_notification_emails WHERE notification_type_id IN... Table xxx_notification doesn't exist.

Yle, Suomalainen valokuvaaja Uwa Iduozee kuvasi ihmisten arkea Yhdysvalloissa ja turhautui rasismiin: "Moni asia ei ole muuttunut lainkaan". 3.5.2021. Yhdysvalloissa rasismi on juurtunut syvälle ja vaikuttaa ihmisten arjessa joka päivä. Näin kertoo suomalainen valokuvaaja ja dokumentaristi Uwa Iduozee, joka asuu New Yorkissa. Hänen valokuviaan on esillä Valokuvataiteen museossa Helsingissä.

Pekka Hyvönen, Väiski. 3.5.2021. Yksi suht lämmin päivä ja muuttolinnut pärähtivät käyntiin. Tiirat saapuivat ja kaulushaikara alkoi puhallella pulloonsa. Samaten härkälintu jota yleensä mörkölinnuksi kutsun alkoi luritella sulosointujaan.

 • ...Pitääpä taas kerran kehua Olympuksen ProCapture-ominaisuutta, olisi nämäkin jääneet talteen saamatta normaalilla sarjatulella....

Rajala Blogi, Olympus Summer Promotion -kampanja 3.5.-15.7.2021.

YouTube-video, Night Landscapes with Valtteri Hirvonen - The Canon Redline Challenge. Kesto 7:17.

Yle Areena Audio, Viikon luontoääni, Puukiipijä. 2.5.2021. Kesto 5:04.

 • Yle Areena Audio, Viikon luontoääni. Kaikki viikon luontoäänet. Tuoreimmasta vanhimpaan. Noin 281 luontoääntä. Siitä sitten vain kuuntelemaan...

Suomen Canon, Tule mukaan redline challenge -ohjelmaan. Oikeasti kyse on kv. valokuvakilpailusta. Saahan sitä otsikkoon laittaa ihan mitä tahansa. Kilpailun teema on "Valoa pimeyteen".

 • Lorenz Holder ja muut tuomarit arvioivat jokaisen kilpailuun lähetetyn kuvan ja asettavat ne sommittelun, luovuuden ja teknisen osaamisen mukaiseen paremmuusjärjestykseen. Jos olet ottanut poikkeuksellisen upean kuvan, osallistu kilpailuun lähettämällä kuvasi alla olevien ohjeiden mukaan.
 • Kuvat pitää lähettää verkkopalveluun 31.5.2021 mennessä.
 • Eikä tarvitse kilpailla kuin 85 maan kuvaajan kanssa (laskin pilkut tekstinkäsittelyohjelmassa...). Mutta kilpailuun osallistuminen ei maksa mitään.
 • Säännöt.

HS, Sammakoiden rajua parittelua seurasi pelottava näky, joka sai luonto­kuvaajan hämilleen helsinkiläisessä metsikössä. 3.5.2021. Hyvä otsikko ja hyvä kuva.

Rakennuslehti.fi, Robottikoira skannasi Lippulaivan työmaan – kävelevä robotti herätti hilpeyttä työmaalla. 3.5.2021.

Helander huutokauppa. Ns. varsinainen huutokauppa alkaa 5.5.2021 13.00. Sitä ennen online-huutokauppaa. Vararahintaan lisää vielä jokaiseen kohteeseen 22.32% + 7 euroa. Hakusana kamera, 4 ensimmäistä osumaa.

Sttinfo.fi, Kirjauutuus opastaa lähiluonnon eläinten tarkkailuun. 3.5.2021. Biologi Antti Koli esittelee tekstein ja upein valokuvin tuttuja ja tuntemattomampia kaupungeissa ja taajamissa viihtyviä eläimiä.

 • Antti Koli Tarkkaile lähiluonnon eläimiä.
 • Nidottu, 160 s. 17 x 23 cm. Suositushinta 27 €.

Älypuhelimista.

 • Iltalehti, Näitä puhelimia suomalaiset ostavat – 2 merkkiä pudonnut kokonaan listoilta.
 • Mobiili.fi, Tässä huhtikuun myydyimmät puhelimet Suomessa – ”Selvästi yli puolet asiakkaista valitsee 5G-laitteen”. 3.5.2021.
  • (...omia kokemuksia ei ole, mutta lukemani mukaan tavallinen käyttäjä ei hyödy yhtikäs mitään 5G-liittymästä... ...mutta miljoona kärpästä ei voi olla väärässä, eihän...).
 • Puhelinvertailu.com, Facebook pelottelee käyttäjiään hyväksymään seurannan: "Tämän avulla Facebook ja Instagram pysyvät ilmaisina". 3.5.2021. iOS 14.5:n päivitys: käyttäjältä kysytään lupaa seurantaan. Muutama vuosi sitten tehdyn arvion mukaan suomalaisille mainosvapaa Facebook maksaisi noin 6-7 euroa kuukaudessa.
 • Ilta-Sanomat, Heitätkö vanhan puhelimen pois? Muista pieni muovinpala!. 3.5.2021. Muista muistkortti.

Featureshoot.com, Inside Poland’s Military Camps for Children.

Digital Photography School, 35mm Street Photography Pros and Cons (+ Tips).

Thephotoargus.com, What Is the Best Time to Take Photos Outside?

Petapixel.com.

IR.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, Top Tips On How To Photograph Lighthouses And The Detail On Them.

Diyphotography.net.

Thom Hogan.

The Online Photographer.

Kamera & Bild, Nytt fotomuseum i Falsterbo invigt – men invånare protesterar. Auki jo. Ensimmäinen näyttely muotikuvaksen historiaa. 1500 neliömetriä. Aikaisemmin tiloissa toimi luonnontieteellinen museo. Kunnan asukkaat eivät ole kovin innostuneita tulokkaasta.

Fotosidan.se, Kärlekens kraft på Arbetets Museum. Synnytyksiä. Norrköping.

 • (itse en kyllä menisi vielä useaan kuukauteen Ruotsiin...).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Lassi Kujala, Facebook.

Pekka Hyvönen, Vaisu vappu. 1.5.2021. Ensimmäiseksi sain saaressa tutustua sähkön ihmeelliseen maailmaan. Kaikkihan on kuulleet tarinan siitä 1900-luvun alun naisesta, joka oli laittanut sähköä miehensä kalsonkeihin ja ukkorukka oli siihen si kuallu. Ihan niin vakavaa ei täällä ollut, mutta ekan kerran näin että kun uunin laittaa päälle niin valot himmenevät ja pistorasioihin tulee/ei tule virtasta...

Instagram, majakanvahti. Janne Hirvonen.

Yle.

Walkhelsinki.fi, 7 luontoretkeä Itä-Helsinkiin. 29.4.2021. Itä-Helsinki on muutakin kuin betoniviidakkoa. Siellä on lukuisia upeita luontoretkikohteita. Esittelemme tässä niistä seitsemän.

Älypuhelimista.

 • Suomimobiili.fi, Testissä Samsung Galaxy A32 5G – heikot ominaisuudet tarjoava 5G-puhelin 279 eurolla. 2.5.2021. Neloiskamerat, 48 megapikseliä. Paksu ja painava. Muovinen. Näyttö kuuluu teknisesti alle 200 euron puhelimeen. Akku on iso, pikalataus saisi olla nopeampi. Hinnan pitäisi olla vähän yli 200 euroa.

Digital Photography School.

Petapixel.com, Great Reads in Photography: May 2, 2021. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita. Vie aikaa, vaikka ei avaisi erikseen yhtäkään aihetta. Vahva ostosuositus. Kutakin aihetta avattu, paljon muutakin kuin linkit.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Eartboundlight.com, Even Better RAW with DxO PureRAW.

Diyphotography.net.

Fotosidan.se, Rota Mi - om att hitta sig själv och att hitta hem. Kulttuuristipendi valokuvanäyttelyä varten. Korona muutti suunnitelmat. Nyt sitten digitaalinen näyttely.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Luontokuvausyrittäjän työmatkat (Sana on melkein vapaa). 89 viestiä.
 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa).
 • GPS-tiedot kuvaan EOS 5DMK III (Digikuvaus). 9 viestiä.
 • Raw-kuvat näkyvät kuperina? (Kuvankäsittely). 7 viestiä.
 • Sony FE 50mm f/1.2 GM (Optiikka).
 • Tamron 16-70/4 FULLFRAME zoom!!! (Optiikka). Patentti.
 • Nikon D5500 valotus/suljin temppuilee (Järjestelmädigit Nikon, edullisemmat mallit). Jonkun vuoden vanha D5500 alkoi temppuilemaan kevään aikana. Niissä moodeissa missä automatiikka hoitaa suljinajan, on on ongelmia. Varsinkin jos valoa vähemmän.
  • Ohessa linkki videoon missä näkee mitä yritän selittää.
 • Canon R-sarjan kamerat (Järjestelmädigit). Edelleen linnusta keskustellaan.
 • Sony A6xxx (aps-c) sarjan kamerat (mm. a6400, a6600 jne) (Järjestelmädigit).
 • Matin Räpellys ja Testiketju (Järjestelmädigit). 50R:ssä falskaa UV-suodatus sen verran että Kolarin suotimella saa keskipäivällä kuvattua. F/4 aukolla ja ISO100 valotusajaksi tuli 8-10s. Mielenkiintoista että toi GF30 piirtää terävästi. Kameran hotmirror kuitenkin sotkee sen verran että kontrasti on aikalailla -3/10.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen luonnonvalokuvat 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Vappuva! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sopivan rouhea vappukuva.
 • Jäidenlähtö (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Saimaan Pyhäselkä kuori jääkantensa etelätuulen avittamana hilekasoiksi pohjoisrannalle.
  • ...Netistä löytyy kyllä satelliittikuvaa reaaliajassa eli päivittäin muuttuva tilanne.
 • 485 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (...Volvo näyttää jo muuttuneen osaksi luontoa...).
 • Keväisellä kaakkurilammella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tuli vietettyä yö lammella,josta muutamat kuvan sain näytille.Ei mitään erikoisuuksia. OLympus Mark II ja 300mm f/4 oli mukana. En ole kyseisellä yhdistelmällä vielä saanut yhtään veitsenterävää kuvaa,vaikka hakkaa Nikon 200-500mm:n piirrossa,testasin,mutta toivotaan,jos joskus vielä...
  • 6 kuvaa.
  • Onko sinulla ajatuksia miksi et saa toivottua tulosta?
   • Kateellisena katson paikkaa jossa kuvaat. Mulla on tässä lähellä vain sora/uimamonttu jossa on telkkä tai tavi pari sekä rantasipejä. Kaikki muut enemmän tai vähemmän satunnaisia. Pikkutylli oli paras laji yli 10 vuotta, mutta nyt ei ole kahteen kesään enään näkyny :/

Elämää kaupungissa. Liito-oravien riiaushuipennus! – Tuomas Heinonen. 1.5.2021. On käynnistymässä minulle toinen aktiviinen liito-oravien seurantavuosi. Tämä on osa jatkuvaa kaupunkiluonnon kuvausprojektiani. Maaliskuussa alkaa liito-oravien riiauskausi ja se jatkuu huhtikuulle yksilöistä riippuen. Olin maaliskuun loppupuolella seuraamassa itselleni uutta pesäkoloa, minkä alla oli paljon papanoita. Näin liito-oravan lyhyesti ja sain kuvia, mutta se poistui pian latvaan ja sieltä eteenpäin ruokailemaan. Todennäköisesti kyseessä oli naaras.

HS, Toinen vapunpäivä pandemian varjossa. 1.5.2021. Kuvakooste.

Seura.fi, Lintujen tarkkailu avaa aistit – Näin musiikkitoimittaja Tarja Närhi ryhtyi lintuharrastajaksi: ”Kun aloin tunnistaa eri lajeja ja ymmärtää niiden käytöstä, innostus kasvoi”.

Iltalehti, Tuomon kameralle tallentui koskettava hetki – mäyränpoikanen hyvästeli kuollutta emoaan. 1.5.2021.

Suomen Nikon, Environmental Photographer of the Year 2021. Nyt jo 14:ntenä vuonna peräkkäin järjestettävä kansainvälinen kilpailu antaa mahdollisuuden lisätä tietoisuutta planeettaamme vaarantavista ympäristöongelmista.

----Kilpailuun osallistuminen on maksutonta kaikille ikään katsomatta. Kehotamme sekä ammattilais- että harrastajakuvaajia lähettämään provokatiivisimmat, tunnepitoisimmat ja kiehtovimmat luontokuvansa. Kahdeksan kilpailukategoriaa.

 • Kunnon palkinnot kussakin luokassa.
 • Säännöt ja ilmoittatuminen sitten in English. Epoty.org. Kaikenikäiset voivat osallistua. Aikaa on 31.7.2021 saakka.

Ilmonet.fi, Valokuvauksen sunnuntai. Helsingin työväenopisto, Verkko. Sunnuntai 2.5.2021 klo 13.00 - 18.15. Valokuvauksen Sunnuntai on Helsingin työväenopiston järjestämä avoin tapahtuma kaikille valokuvauksesta kiinnostuneille. Tapahtuma järjestetään poikkeuksellisesti verkossa.

 • Tapahtuma alkaa Valokuvailmaisun näyttelyprojekti -kurssin virtuaalinäyttelyn ”Monikon kolmas” esittelyllä. Ryhmänäyttelyn kuvaajat kertovat teoksistaan. Monikko-ryhmään voit tutustua nettisivuillaan (linkki alaosassa).
 • Luennoitsija, valokuvataiteilija Heikki Willamo näyttää kuviaan ja kertoo työstään luontokuvaajana ja valokuvataiteilijana. Katsomme myös koosteen eri valokuvakursseilla luoduista teoksista: 'Kohtaamisia eläinten kanssa'.
 • Vapaa pääsy! Ei tarvitse ilmoittautua!

Iltalehti, Kara paljastaa salaisuudet täydellisten somekuvien takana – ”Mitään peiliä ei ole olemassa”. 1.5.2021. – Mitään peiliä ei ole olemassa. Tarvitset vain toisen puhelimen tai kameran, jonka asetat jalustalle.

 • – Sitten käytät kädessäsi olevaa puhelinta vain rekvisiittana.

Digital Photography School, 11 Tips for Photographing High School Senior Portraits. Kertaus vuosien takaa. Ehdoton kielto soveltaa näitä ohjeita yhtään mihinkään muuhun potrettikuvaukseen. Yleensä ikähaarukka on 17 vuotta.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Olympus OM-D E-M10 IV review. YouTube-video, kesto 14:25. Julkistettu 4.8.2020. 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.04 miljoonaa pistettä. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa apistettä. Yhdellä latauksella ottaa 360 kuvaa. Paino 383g.
  • Kompakti, tyylikäs retro-design ja kohtuuhintainen 4/3 -systeemin kroppikenno, 20 megapikseliä. Runkovakaaja, kroppikerroin 2x.
  • Läheltä sitten muovisen näköinen eikä pidä vettä. Ergonomia kunnossa. Jonkin verran hyödyllistä kustomoitavaa. Takanäyttää kääntyy pystysuunnassa. Kosketusnäyttö.
  • Runkovakaaja, mikä tahansa optiikka vakautettu. 4.5 askelta.
  • Viisi kuvaa sekunnissa purskekuvaus (tarkennus, mekaaninen suljin). Mutta 40 raw-jpg -kuvaa bufferiin. Korttipaikka nopea. Hidas usb-lataus. Ulkoinen laturi pitää ostaa erikseen.
  • Automaattitarkennus vastaa edullista hintaa, eli ei kovin hyvä. Perustuu kontrastiin, sinällään osuu kohdalleen, mutta hidas. Kohdetta seuraava tarkennus, hm, hakee koko ajan tarkennusta. Ei urheilu- eikä luontokuvaukseen. Kotikuvaukseen sopii hyvin.
  • 4K/24p video. Tässä hinta luokassa video-ominaisuudet ovat ihan kärjessä. Aika vähän kroppia. Ja runkovakaaja toimii videossakin (ei kovin tavallista tässä hintaluokassa). Värit ovat silmää miellyttäviä ilman mitään säätämistä. Ei mikrofoniliitäntää. Muita ratkaisua löytyy kuitenkin. Automaattitarkennus kuitenkin jotenkin kohtuutoimiva.
  • Micro 4/3 -systeemin sensoria voi ihan vakavastikin harkita. Ei kannata automaattisesti hylätä. Mutta se automaattitarkennus...
  • Maisema- ja potrettikuvauksiin vaikka kotona oikein hyvä kamera. Etuina pieni koko ja keveys. Ja matkoille mukaan. Sopii myös hämäräkuvaukseen.
  • Suomen hinta: runko + 14-42 mm EZ, 850 euroa.
 • Olympus E-M10 Mark IV sample gallery (DPReview TV).
 • Lava Frenzy: Shooting Fagradalsfjall Volcano in Iceland.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, How To Choose The Ideal Camera Bag: 4 Simple But Essential Questions Answered. Lyhyesti mutta asiaa. Aika monta asiaa on mietittävänä. Yksi peruskysymys on, että pitääkö kamera saada nopeasti repusta esiin... Ja melkein pitäisi päästä kameran ja optiikan kanssa kokeilemaan...

Fotosidan.se, Helsingborgs Dagblad söker fotograf. Ihmeiden ihme. Maailmankirja sekaisin. Stop the press! WTF!

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.05.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, "Vuodessa pitäisi olla enemmän tällaisia päiviä" – katso kuvakooste toisen poikkeusvapun vietosta. 30.4.2021.

 • HS, Vappu rajoitusten alla. 1.5.2021. Kuvakooste.
 • Ilta-Sanomat, Koronakin unohtui, kun nuoriso juhli vappua Kaivopuistossa – tällainen oli ilta Helsingin juhlahumussa. 30.4.2021. Kuvakooste.

Rajala Blogi, Golffarin kaveri greenille. 30.4.2021. Canon EOS M6 Mark II -järjestelmäkameran supernopealla sarjakuvauksella voit kuvata RAW-tiedostoja 30 kuvan sekuntinopeudella jatkuvalla tarkennuksella.

Keskisuomalainen, Podcast: Valokuvaajalegenda ansaitulle eläkkeelle – Radio Keskisuomalainen haastatteli Risto Aaltoa tämän viimeisenä työpäivänä. 30.4.2021.

Birdlfie.fi, Lintulive.

Yle, Totuus lintujen deittiprofiileista — pettämistä, salapesintää ja irstaita irtosuhteita. 14.2.2019 päivitys.

Tekniikkatalous.fi, Näin syntyi valokuvauksen mullistanut keksintö – Leican pienkameran keksi harrastelija, syynä oma sairaus. 1.5.2021. Valokuvauksen klassikot ikuistettiin Oskar Barnackin kehittämällä pienkameralla.

Gotech, Kodintekniikan kauppa kasvoi 3,2 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. 30.4.2021. Elektroniikan Tukkukauppiaat ry. Kameroiden myynti lähti pitkän alamäen jälkeen 6,0 prosentin kasvuun. Kodintekniikkaindeksi 1-3/2021.

----Kameroiden myynnin kasvua vauhdittivat järjestelmäkameroiden kalliimmat mallit, ja etenkin vaativille harrastajille ja ammattilaisille tehdyt kinokoon rungot. Videokalustoa on uudistettu viime vuotta enemmän, mikä näkyy action-kameroiden sekä tavallisten videokameroiden myynnissä.

 • Ei löytynyt toistuvista yrityksitä huolimatta tarkempia grafiikoita. Yritetään sitten vapun jälkeen...

Eilen 30.4.2021 oli napsahtanut tilille Canonin 250 euron palautus. Aiemmin:

 • Perjantaina 9.4.2021 kävin ostamassa Postitalon Rajalasta Canon EOS R6:n + Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM:n. Seuraavana päivänä täytin sitten Cashback-hakemuksen uudesta kamerarungostani
 • (tarvitaan oman pankin IBAN-tilinumero - ihan vain se tilinumero - + BIC-koodi eli SWIFT-koodi, löytyy heti netistä).
 • Äsken (21.4.2021) kävin sitten katsomassa, miten hakemus on edistynyt. Tätä ennen oli tullut pari viestiä Canonilta. 250:n euron hyvitys rungon ostamisesta maksetaan tilille 10.5.2021.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

IR, In Other News: Sony 50mm GM is popular, photographing in bad light & more.

Diyphotography.net.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Huhtikuun 2021 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

Hae Google:sta

Uutiset