Lokakuu 2021

17.10.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Elämää kaupungissa, Lokakuun kuvahaaste: Rakennus. 15.10.2021. Kuukauden kuvahaasteeseen ovat kuvaajat vastanneet omilla näkymyksillään aiheesta. Miltä tämän kuukauden kuvaushaasteen kuvat näyttävät?

 • yksi kuva Kalasatamastakin, näyttää että kotka + pesät olisivat tornien välissä...

Lassi Kujala, Facebook, Kuutamoa ja sekaparvia. 16.10.2021.

Pekka Hyvönen, Pöydältä pinotut. 16.10.2021. Olympuksen kärkikameroissa on ominaisuuksia vähän joka lähtöön, sen on tunnustanut kapitalistinenkin tiedemies. Lisäksi ne jopa toimivat luvatulla tavalla, kaikkien tarpeellisuudesta voi sitten olla useampaakin mieltä. Yksi niistä on "focus bracketing" eli tarkennuksen haarukointi. Hyötyä siitä on lähinnä liikkumattomien kohteiden makro- ja lähikuvissa, en itse ainakaan tajua missä muussa sitä voisi käyttää.

Anna.fi, Passikuva meni taas pieleen? Tällä valokuvaamon helpolla kikalla saattaa onnistua – vertaa kuvia! 16.10.2021. Ammattivalokuvaamon vinkit, joilla saada hyvä passikuva. Naisille muutama vinkki.

 • Syy, miksi kukin näyttää juuri passikuvassa niin omituiselta verrattuna muihin omakuviin, on passikuvan tarkat vaatimukset. Hymy näyttää kuvissa lähtökohtaisesti hyvältä, mutta passikuvassahan ei saa hymyillä.
 • Kuvassa on hyvä olla huulipunaa, vaikka väri ei varsinaisesti mustavalkoisessa kuvassa näykään.
 • Joillakin passikuvaamoilla on puuteria varta vasten kuvaustilassa, sillä salamavalo korostaa kiiltoa, ja puuteri estää kasvoja kiiltämästä.
 • Passikuvassa kannattaa suosia yksivärisiä, mahdollisimman yksinkertaista vaatetta. Etenkin kannattaa kiinnittää huomiota vaatteen kaulukseen. Sen on hyvä olla yksinkertainen ja siisti.
 • Kuvaajilla on tapana sanoa, että ilmeen täytyy olla neutraali, mutta pieni positiivisuus saa näkyä. – Kehotamme ajattelemaan jotakin positiivista asiaa, jolloin suupieli nousee yleensä pienesti kohti korvia.
 • – Moni sanoo, että edellinen passikuva oli huono, että kunpa uudesta kuvasta tulisi parempi.

Uudenkaupungin Sanomat, Sotakuvaaja ja dokumenttielokuvien ohjaaja Ivar Heinmaa Ugissa. 15.10.2021. Virolainen sotakuvaaja. Ivar Heinmaa puhuu kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa tiistaina 19.10. kello 18 Uudenkaupungin työväentalolla.

Tivi.fi, Tehokkaampaa tiimityöskentelyä videoviesteillä – sovellus sujuvoittaa hybridityöskentelyä. 16.10.2021. Softa-arvio. Muutaman päivän päästä tämä artikkeli siirtyy maksumuurin taakse. Loom yhdistää modernin videoviestinnän perinteiseen asynkroniseen viestintään. Loomissa on ideana tehdä lyhyitä videoita, ja lähettää ne työkavereille katsottavaksi. Videosta lähetetään suora linkki videoon, ei suurta videotiedostoa. Videon saa katsottua, kun sen ehtii ja siihen voi vastata kommenteilla, joista tulee sovellukseen reaaliaikainen ilmoitus.

 • Loomin käyttö on hyvin helppoa. Jo käyttöönotto on nopeaa, sillä tilin saa luotua kirjautumalla Apple-, Google- tai Slack-tilillä suoraan sovellukseen.
 • Loomilla voi sekä kuvata videoviestejä, että tallentaa näyttöä.
 • Kaikki onnistuu näppärästi ja nopeasti, mobiilisovellus on hyvin helppokäyttöinen. Monipuolisempi työpöytäohjelma on saatavana myös Windowsille ja Macille sekä Chrome-laajennuksena. Eri laitteilla tehdyt Loom-videot näkyvät sovelluksessa kaikilla laitteilla.
 • Ilmaisversiolla voi tehdä maksimissaan viisiminuuttisia videoita yhteensä 25 kappaletta, joten se riittää kevyeen käyttöön yllättävän hyvin. Rajoitukset poistuvat 8 euroa kuukaudessa maksavalla Business-tilauksella.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • DPReview TV classics: The Sony a7 III review. YouTube-video, kesto 19:19. Julkistettu 27.2.2018. Peiltiön järjestelmäkamera, 24 megapikseliä, täyskennoinen. Runkovakaaja. Sony E-mountti. Kääntyvä 3 tuuman kosketusnäyttö, 921.600 pistettä. Elektroninen etsin 2.359.296 pistettä. Sarjakuvaus 10 kuvaa sekunnissa. 4K video. Mikrofoni- ja kuulokeliitäntä. Yhdellä latauksella ottaa 710 kuvaa. Paino 650g.
  • Suomen hinta 2000 euroa (mukana 200 euron Cashback)
 • Some of the oldest American photographs were found in a workshop in New York.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.10.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Bukowskis.com, A collection of photographs by Ismo Hölttö. 19 valokuvaa. Online-huutokauppa. Aikaa on vielä yli 8 päivää.

 • Signed and stamped a tergo. Photograph, pigment print. Editiot vaihtelevat 7 - 10 välillä.
 • Hakasalmen huvila, Ismo Hölttö: Kohtaamisia 1960-luvun Helsingissä. 16.10.2020–31.10.2021. Museokortilla vapaa. pääsy. Sopivan sokkeloinen näyttely, useissa huoneissa. Ja jatkuu sitten vielä 2. kerroksessa. Jossa yhdessä huoneessa aikakauteen kuuluvaa musiikkia. Ismo Höltöstä on seinillä aika paljon tietoa. Puolenkymmentä valokuvaa on suurennettu jättikokoon. Muut sitten aika isossa koossa. Pääsevät paremmin esiin. Melkoinen kattaus, sellaiset 180 valokuvaa.

Ismo Hölttö.

 • Ismo Hölttö on vastaanottanut valokuvataiteen valtionpalkinnon kaksi kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1969 ja toisen kerran vuonna 1992, kun Hölttö kokosi omakustanteisen kirjan, Ihminen pääosassa, joka koostuu 1960-luvun henkilökuvista.
 • 10.4.2015. Ateneumissa avautui Ismo Höltön (s. 1940) valokuvanäyttely, joka on lämmin nostalgiamatka jo kadonneeseen Suomeen ja Helsinkiin.
 • ---Kultaseppänä toiminut Hölttö osallistui 60-luvulta alkaen aktiivisesti Kameraseuran toimintaan ja valokuvasi kotikaupunkinsa kaduilla Helsingissä aina kun voi. Hän matkasi myös eri puolella Suomea tallentaen sekä syrjäseutujen että muun muassa romanivähemmistön elämää. 1970-luvun alussa Hölttö perusti oman studion, jossa työskenteli kolme vuosikymmentä.
 • ---Ateneumin näyttelyyn valittu kuvasto ajoittuu 1960-luvulle, joka oli Suomessa suurten yhteiskunnalisten muutosten aikaa.
 • ---Näyttelyn kuvissa nähdään kiinnostava joukko 1960-luvun suomalaisia ihmisiä, joita Hölttö on ikuistanut suurella lämmöllä ja kunnioituksella.
 • ---Ateneum.fi, Ismo Hölttö 10.4-31.5.2015. Iso näyttely.
 • ---Amusa.fi, Ateneumiin näkymiä 1960-luvulle - Ismo Höltön valokuvanäyttely avautuu 10.4.
 • ---HS, Ujo valokuvaaja valloitti Ateneumin kuvillaan Suomesta ennen kulutusjuhlaa. 16.4.2015. Tilaajille.
 • ---HS, Kuvia 60-luvun suomalaisista. 9.4.2015. Tilaajille. Kuukausiliite. Toimittaja Ilkka Malmberg tutkiskelee valokuvaaja Ismo Höltön kuvia 60-luvulta. Höltön kuvien näyttely avautuu Ateneumissa perjantaina.
  • ...Hölttö kuvasi rullafilmille, eikä ruutuja tuhlattu. Sattumoisin kuvauksesta on tallella koko filmirulla. Siitä näkee, että Hölttö otti lettipäästä yhden ainoan ruudun. Nykyajan digikuvaaja olisi ottanut kymmeniä, ehkä satoja ruutuja....
  • ...Mies antaa rahaa katusoittajalle. Kuusikymmenluvulla he olivat tietenkin suomalaisia. Setä on yksikätinen, hän voisi olla sotainvalidi. Höltön kuvissa näkee jalattomia ja sokeita miehiä. Heitä oli vielä runsaasti katukuvassa.Mitähän kappaletta soittaja esittää huuliharpullaan? Todennäköisesti tuntisimme sen.Soittaja on välillä tyhjentänyt harppuaan, kengän vieressä on sylkilätäkkö.Muuten on siistiä. Nykyajan katsojaa viehättää katunäkymien selkeys – mainossälä on poissa, ei puhettakaan graffitista....
 • Hakasalmenhuvila.fi, Ismo Hölttö: Kohtaamisia 1960-luvun Helsingissä. 16.10.2020–31.10.2021.
 • HS, Tältä näytti Helsinki 1960-luvulla, kun kaduilla sekoittuivat alkuperäiset stadilaiset ja tyhjenevän maaseudun tulijat. 23.10.2020. ”Olen aina ollut kiinnostunut ihmisistä ja utelias. Aina seuraan busseissa matkustajia ja kaduilla vastaan tulijoita. Ja ihmiskuvilla pärjäsi kisoissa.”
 • Skenet.fi, Ismo Hölttö. 15.4.2015. Ismo Höltön valokuvat vievät 1960-luvun suomalaiseen ”katukuvaan”.
  • ...Höltön ote siirtyi kuvatessa hiljalleen yhteiskunnallisempaan suuntaan. Hänen kuviensa kautta tuli esille monimuotoisempi kuva suomalaisista. Höltölle hyvin ominainen asetelma on selkeä sommitelma, jossa yksi tai muutama henkilö on vahvasti esillä. Henkilöt tuntuvat ikään kuin poseeraavan, mutta ovat silti hyvin luonnollisesti kuvassa, kuin juuri sattumalta kadulta kuvaajan linssiin napattuja. Niin kuin varmasti pitkälle ovatkin....
  • ...Hölttö on taiturimainen juuri ihmiskuvaajana. Hänen hahmonsa ottavat kuvan haltuunsa, he tuntuvat ikään kuin kasvavan itseään suuremmiksi. Pieni totinen tyttökin letteineen on Höltön kuvassa kuin kansan perikuva....
  • ...Näitä kuvia katsoessa ei voi olla miettimättä, keitä nämä ihmiset ovat olleet, millainen heidän maailmansa on ollut ja millaiseksi heidän elämänsä on muotoutunut. Toki myös miljöö on tärkeä Höltön kuvissa, mutta se on selkeästi taustan osassa, kuitenkin hyvin tunnistettavana....
 • Suomen Wikipedia, Ismo Hölttö.
 • Google kuvahaku, Ismo Hölttö. Aika kattavasti löytyy kuvia...

HS, Vanhemmat pillastuivat, kun koulukuvia myytiin Espoossa harhaanjohtavalla tavalla – Monelle perheelle tullut valtava lasku, vaikka kuvat olisi pitänyt saada vajaalla viidellä eurolla. 15.10.2021. Espoossa koulukuvat olisi pitänyt pystyä ostamaan vajaalla viidellä eurolla, mutta se vaati verkkokaupan läpikohtaista koluamista.

Helsingin kuapunginmuseo, Armas Tallinna – tarinoita naapurista. 15.10.2021–27.2.2022. Vapaa pääsy. Aleksanterinkatu 16. Ihan siinä Senaatintorin vieressä. Helsinkiläisten valokuva-albumeihin ja matkapäiväkirjoihin pääsee kurkistamaan. Museon 4. kerroksessa, joka on omistettu vaihtuville näyttelyille.

 • Helsingin kapunginmuseo, Instagram
 • "armas" tässä yhteydessä on suomeksi lähinnä "rakas"

Lassi Kujala, Facebook, Kansikuva päivitetty. 15.10.2021. Tässä vaiheessa hanhella alkaa olla pulssi melko korkealla. Merikotka on saavuttanut sen muutamalla vahvalla siiveniskulla eikä yksinäisellä hanhella ole enää mahdollisuuksia.

 • Kotka otti omansa ja hanhi päätti päivänsä.

HS, Syksyn värejä ihaillakseen ei tarvitse ajaa kauas – HS kokosi parhaat retkeilyvinkit alle kolmen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. 15.10.2021. Viisi suositusta retkikohteeksi ja vinkit syysretkeen valmistautumiseen.

Journalisti.fi, Kuvajournalistien täytyy voida kuvata siellä, missä tapahtuu, sanoo poliisin puhuttelema Antti Yrjönen. 12.10.2021. Suomen kuvajournalistien puheenjohtaja, valokuvaaja Antti Yrjönen joutui viime keskiviikkoiltana 6. lokakuuta erikoiseen tilanteeseen ollessaan kuvaamassa Elokapina-mielenosoitusta Pitkälläsillalla, Hakaniemessä Helsingissä.

Tivi.fi, Tulevatko vr-lasit nyt kaikkien käyttöön? Näitä ei ole tarkoitettu pelaajille. Eilinen uutinen. 15.10.2021. Käytetään älypuhelimen kanssa.

 • Laseilla ei tavoitellakaan pelaajia, vaan käyttöesimerkkeinä mainitaan elokuvien katselun ohella meditointi tai ajelu virtuaalisella Route 66:lla. Yksi mahdollinen kohderyhmä ovat keski-iän ylittäneet ihmiset, jotka eivät halua viritellä päähänsä monimutkaisia rakennelmia.
 • Suomessa uutuutta myy Elisa ja laitteen ennakkotilaukset alkoivat torstaina. Vive Flow’n ohjehinta on 599 euroa.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Kamera & Bild.

 • Drönarfotograf friad – första rättegången om spridningstillstånd avgjord. Eilinen uutinen. Ruotsi.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.10.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Paras henkilöauto valokuvaukseen !? (Sana on melkein vapaa).
 • Leica lentokoneessa, viranomaiset apuun (Sana on melkein vapaa).
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Dgikuvaus). Useita uusia viestejä.
 • Huawei ja Honor kännykkäkamerat (2021- ) (Dgikuvaus).
 • Miten kuva nettiin (Fotoalbumiohjelmat).
 • Foorumin Myydään -alue. 3 ihkauutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset 16 kpl (hintamuutokset jne.).
 • New Sony FE 70-200mm F2.8 GM OSS II (Optiikka).
 • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit). Puolenkymmentä uutta viestiä.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Marsalkka Spegen vuoden luonnonvalokuvat 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • (ja pitää muistaa, että spegulaattorin kuviin liittyy aina myös sanallinen aspekti eli spegulaattorin persoonallinen tyyli nähdä itsensäkin vähän koomisessa valossa...
 • Temiksen fotokuvatukset 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Syksyinen Pizzakattaus. Vihoviimeinen filmiruutu valotettu ja rulla toimitettu kehitykseen. Maltatte varmasti tuskin odottaa , että millaisia aitoja filmivalokuvia se temis on saanut aikaiseksi?
  • Ei hätää, hommassa ei pitäisi kestää montaa päivää. Odotellessa suosittelen hemmottelemaan itseänne vaikkapa aitojen turkkilaisten paistamalla pizzalla, kuten minä tein tänään!
  • Julkaisen tähän ketjuun sitten herkkupaloja filmivalokuvistani, kunhan saan ne digitoitua.
  • (en oikein hahmottanut kuvaa, mitä esittää ja mikähän mahtaa olla mittakaava...)
 • Tummanpuhuvia kaupunkikuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laxative. 135/2.8 sonnar on toki hyvä, mutta ei nyt ihan niin wau kuin ne zeissit mihin on tottunut. Pehmeämpi piirto tosin sopii aika hyvin näihin potretteihin. Linssissä on myös yllättävän matala makrokontrasti. On kyllä ollut telejä historiassa, mutta nyt kun on tottunut kuvaamaan lähestulkoon 247 ilman huolia liike-epäterävyydestä alkaa kaipaamaan vähän parempaa runkoa, jossa olisi vakaaja.
  • Ai niin ja yrmy nuuskahuuli allekirjoittanut saatiin myös suostuteltua kameran eteen taas. 1 mv-kuva.
 • Punalippu liehuu (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kesä -84.
  • Kodachrome 64 ja Nikon Coolscan V
  • (Heti ei tunnista ollenkaan analogiakuvaksi. Raetta näkyy jonkin verran, kun klikkaa kuvan isoksi, ei paljoa kuitenkaan... Onko tämä kehumista vai haukkumista, kun analogia-kuvaa luulee digikuvaksi?)
 • Bussipysäkillä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 mv-kuvaa.
  • (heti rupeaa mielessään kehittelemään tarinoita kuvan kohteista...)

Tuomas Heinonen, Kuvakulman merkityksestä: Karhujen piilokojukuvaus. 13.10.2021. Kuvakulmalla on iso merkitys, mutta piilokojussa sitä harvoin voi muuttaa Yksi lempiaiheitani on matala kuvakulma ja otan sen tällä kertaa käsittelyyn piilokojukuvauksessa suurpetojen osalta.

 • ...Jos koju sattuu olemaan vähän alempana kuin kuvattava maasto tämä voi toimia. Usein kuitenkin koju on samalla tasolla lakean maan kanssa, jolloin tullaan siihen tilanteeseen, että varsinkin lähempänä olevia kohteita kuvataan jopa yläviistosta ja tämä ei ole eduksi kuvalle....
 • ...Meillä on Suomen maalla hienoja mahdollisuuksia päästä kuvaamaan eläimiä piilokojuista ja se kiinnostaa myös maailmalla. Miksi emme siis pistäisi parastamme ja kuvaisi parhaita kuvia mahtavista eläimistämme mitä teknikka nykypäivänä mahdollistaa....

Yle, Luontoilta: Mitä luonnossa tapahtuu? Katso kuvalliset kysymykset ja vastaukset. Tuorein 13.10.2021. Siitä sitten aikajärjestyksessä...

IS, Siperialainen lintuvieras aiheutti bongarien massaesiintymisen keskellä Helsinkiä. 14.10.2021. Edellisen kerran sama laji aiheutti sekaannusta Hailuodon lauttarannassa. Havainto on vasta toinen Suomessa.

 • Helsingin Vanhankaupunginlahdella oli roppakaupalla lintubongareita harvinaisen siperianlepinkäisen perässä.
 • (Joku voi kokea uutisen kuvineen ja tekstineen negatiiviseksi ilmiöksi. Itseäni vain sykähdyttää kaikki nämä lintuharrastajat, jotka antautuvat harrastukseen koko sydämestään. Ja toisin kuin maallikko voisi luulla, niin oikeat lintubongarit eivät ikinä häiritse lintuja. Ne häriitsijät taitavat useimmiten olla wannabeitä ja hangaroundeja...).

Suomimobiili.fi, HTC julkisti uudet VIVE Flow -virtuaalilasit – tulevat myyntiin Suomessa 599 euron hintaan. 14.10.2021. Yhdistetään Android-puhelimeen. Diopterisäätimet. 3.2K-tarkkuus. Elisan kautta ennakkotilaukset. Marrarskuussa toimitukset. 599 euroa.

Mobiili.fi, Tällä sovelluksella teet iPadista Windows-tietokoneen toisen näytön. Luna Display. Ilmainen.

Finnfoto, Facebook, Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö. 14.10.2021. Jokes-haku alkoi.

Yle, Digitreenit: Säästä hermojasi - ota käyttöön salasanaohjelma.

 • ("No hitto miks ei .... ")

Älypuhelimista.

Digital Photogrpahy School.

Petapixel.com.

 • Is Diffused Light the Same as Soft Light?
 • The Best Smartphones for Photography in 2021.
 • Nikon Designs Two f/1.2 Zoom Lenses: 35-50mm and 50-70mm. Patentit.
 • Facebook to Remove Sexualized Photoshopped Photos of Public Figures.
  • (Mutta feikkimainoksiin ei millään lailla puututa... Huijaukset saavat jatkua vuodesta toiseen...)
 • Ep. 352: Karen Did It Again! – and more! Podcast, kesto 47:45. Linkit aiheisiin liittyville Petapixel.comin sivuille.
  • A Karen causes a photographer trouble on a plane. (#)
  • Fiverr acquires Creative Live. (#)
  • Luminar AI sees some fixes and updates. (#)
  • Photoshop Elements 2022 is released. (#)
  • A 40mm macro is released by TTArtisan. (#)
  • Capture One rights a wrong. (#)
  • Canon’s dual 5.2mm lens is oddly familiar. (#)
  • Panasonic’s new L-mount box camera. (#)

Dpreview.com.

 • A closer look at Sony's FE 70-200mm F2.8 GM OSS II, the first 'Mark II' G Master lens. Kolmanneksen kevyempi kuin vanhempi peiliversio. 1.045kg. Lähin tarkennus 40cm. Toimitusten pitäisi alkaa joulukuun puolivälissä. $2.799.
 • A retrospective of the AP's 175-year history showcases the progress in photography. AP, sarja blogipostauksia, nyt vuorossa 7. Kattaa vuodet 1976-2000. Kuvan siirtolaite, vuosimallia 1981. Mv- ja värikuvat. Puhelinlangat laulamaan. Vähän kuin faksi mutta valokuville. Värikuvat sitten skannattiin 3 kertaan, eriväristen suotimien läpi. Omana aikanaan melkoinen sensaatio.
  • (Ihan vähän olisi kiinnostanut kuvanlaatu... Mutta sillä ei tainnut olla paljoa väliä, suurin ihme lienee ollut se, että kuvia saatiin siirrettyä puhelinlankoja pitkin...)

ePhotozine.com.

 • How to Photograph Fungi In 10 Easy Steps.
 • PGYTECH Snaplock Quick-Release System Collection Review.
  Arvosana 4.5 * / 5 *. Näitä ainakin tarvitaan:
  • Beetle Camera Clip - $59.90
  • Action Camera Snaplock Plate - $19.90
  • Snaplock Plate Adapter - $14.90
  • Snaplock Nano Swivel & Tilt Mount - $14.90

Diyphotography.net.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #49 – What is Nightscape Photography? With Matthew Saville. Kesto 42:01. Sisällysluettelo.

Kamera & Bild, Prylportalen.se – ny sajt för alla som gillar prylar.

Fotosidan.se, Drönarfotograf friad i tingsrätten – åtaldes för spridning av geografisk data. Terve järki voitti. Ilman lupaa ei saisi julkistaa drone-kuvia, joissa näkyy horisontti. Mitäh? Parikymmentä YouTube-videota. Oikeus ei kyennyt selvittämään niitä videoita, joista puuttui lupa.

 • Lantmateriet.se, Spridningstillstånd. Pitää olla lupa julkaisuun, jos on mahdollisuus, että kuvissa tai videolla on ns. arkaluontoista tai salassapidettävää materiaalia. Koskee myös droneja. Ohjeet.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Canonrumors.com, Canon EOS R3 Walkthrough And Setup Tutorial. Voi olla ihan hyödyllistä ja mielenkiintoista. Sitä Canonin lippulaivamallia odotellessa...
 • Sonyalpharumors.com, Get the 5DayDeal 2021 Photography bundle with a 95% discount! Kyse ei ole mistään huijauksesta tms. Joka vuosi. Osa tuotoista hyväntekeväisyyteen (ihan oikeasti). Tarjouspaketit voimassa vain 5 päivää (tämäkin ihan oikeasti). Ja se 95% alennuskin on melko oikea.
  • Canonwatch.com, 5DayDeal Time: Save Big On Learning Material And Contribute To Charity ($2200+ for $89). Purettu tarjoukset suoraan tekstiksi. Helppo tarkastaa, mitä on saatavana.
  • Canonrumors.com, It’s back! The 5DayDeal Photography Bundle is all new for 2021 and it’s the best one yet.

 

14.10.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Lassi Kujala, Facebook, Hanhisyksy alkaa kallistua lopuilleen. 13.10.2021. Kuvia 7 kpl.

Pekka Hyvönen, 10 X 10. 13.10.2021. Autokaupan tekeminen on mulle aina ollut vastenmielisin asia heti maksalaatikon jälkeen. Valitettavasti se on jälleen ajankohtainen, näistä, niistä ja noista syistä johtuen. Vaikka se näyttäisikin tällä kertaa sujuvan suht mutkattomasti, lähdin kuvaushortoilulle saadakseni muuta ajateltavaa.

 • Sovelsin teemaa kymmenen kuvaa kymmenen metrin säteeltä formaattiin kymmenen kuvaa kymmenessä minuutissa.
 • ...Keravalla pidetään koirat kytkettyinä ja puut häkissä etteivät pakene....
 • ...Olin juuri kaivamassa skeittilautaa takataskustani, kun huomasin tämän tylyn ukaasin. Aina meitä eläkeläisskeittareita sorretaan, kuka tämänkin korvaa?...
 • ...Kerava on pinta-alaltaan viidenneksi pienin kaupunki, mutta asukastiheydeltään kolmanneksi suurin. Tässäkin kuvassa on tuplaten ihmisiä, siitä sen näkee....
 • ...Vaikein asia 10x10-kuvaamisessa ei yllättäen ole kuvattavien kohteiden löytäminen, vaan kuvien valitseminen. Kohteita on vaikka kuinka, kunhan saa oikean moodin päälle. Metodi on varsin tehokas, sanoisin. Sitten himaan tarkastamaan miten Keravan Energian verkonsaneeraustyö etenee....

Yle Areena, Kokeilevaa valokuvausta Helsinki Schoolissa. 7.9.2021. Ylen aamu. Video, kesto 10 min. Suomalaista valokuvataidetta alettiin viedä maailmankartalle 25 vuotta sitten. Silloin Taideteollisessa korkeakoulussa syntyi Helsinki School - valokuvaajien ryhmä, joka on edelleen yksi tunnetuimmista suomalaisen nykytaiteen ilmiöistä. Millaista on valokuvataiteen kokeellisuus nykyään? Vieraina valokuvataiteilijat Sandra Kantanen ja Santeri Tuori.

Taivasalla.net, Facebook, October 2021 Lokakuu. 12.10.2021.

Mobiili.fi, DJI kertoi kolmesta tulevasta julkistuspäivästä – uutuuksista on jo paljastunut tietoja. 13.10.2021. Valokuvauskoptereita valmistava DJI on vastikään vahvistanut peräti kolme julkistustilaisuutta.

Errori.net, Logitech lanseerasi livesuoratoistoon suunnittellun kamerapaketin. 13.10.2021. Striimausstudiopaketissa on kolme kannettavaa, langatonta Mevo Start -kameraa. Yhden hinta on 450 euroa.

TM, Kasvotietokoneet tulevat. 13.10.2021. Äly- ja virtuaalilasit.

Finnfoto.fi.

Tekniikkatalous.fi, Valokuvapaperin kehittäjä keksi muoviteollisuuden mullistaneen bakeliitin, koska Kodak oli kieltänyt häneltä valokuvaukseen liittyvän tuotekehittelyn. 13.10.2021.

HS, Tunnetko jo nämä luontoaarteet pääkaupunkiseudulla? HS kokosi kiinnostavia retki­kohteita syys­lomalle. 14.10.2021.

Sttinfo.fi, Erik Johanssonin näyttely yleisömenestys Vaasassa – tule tapaamaan taiteilijaa 23.10. Kuntsille. 13.10.2021. Taianomaisia ja yllätyksellisiä suuria valokuvia esittävä Erik Johanssonin näyttely on saanut kävijät liikkeelle Vaasassa. Näyttelyn on ehtinyt nähdä jo yli 9 200 kävijää. Näyttely on esillä Kuntsin modernin taiteen museossa vielä 24.10. saakka. Viimeisellä viikolla järjestetään taiteilijatapaaminen 23.10.

 • Sttinfo.fi, Kansainvälisesti menestyneen kuvataiteilija Erik Johanssonin näyttely saapuu ensi kertaa Suomeen. 11.6.2021. Kuntsin modernin taiteen museo Vaasa. Samanaikaisesti museossa nähdään näyttely 1868 -I 2021 - 2068, joka nostaa esiin seitsemän suomalaista nykyvalokuvaajaa. Molemmat näyttelyt ovat esillä 12.6.-24.10.2021. Erik Johansson (s.1985). Kaipa Johanssonista voi käyttää nimitystä kuvataiteilija. Useimmat tuntevat hänet taitavana kuvankäsittelijänä. Ns. oikeat taitelijat usein vierastavat kuvankäsittelyä (eivät käytä itse töissään). Suurin syy lienee osaamattomuus. Kuvankäsittely vaatii yhtä lailla oppimista kuin vaikkapa öljyväreillä maalaaminen.
 • Kuntsin modernin taiteen museo. Sisäsatama, 65100 Vaasa, Finland. Lyhyt matka torilta.
 • Erik Johansson – Places Beyond. Avoinna 24.10.2021 asti.

Suomen Canon, Facebook, Turn your passion into a full-time job with Canon Nordic Photographer Hallvard Kolltveit. Verkkotapahtuma torstaina 28.10.2021 klo 19-20. Norjalainen Kollveit on 32-vuotias Canon Nordic -kuvaaja.

 • In English (ei siis norjaksi...). Kertoo "matkastaan" valokuvaajaksi. (...onneksi sentään nyt ei "tutkita" mitään... eikä olla minkään "keskiössä"...).
 • Suomen Canon, Hallvard Kolltveit – Celebrating the magnitude of nature. Profile.
 • Facebook-sivut, Hallvard Kolltveit.

Älypuhelimista.

 • TM, Näin keskihintaisten puhelinten kamerat testattiin – Katso testikuvat ja -videot. 13.10.2021.
 • Yle, Ostitko jo 5G-liittymän? Todennäköisesti et hyödy sen nopeasta yhteydestä vielä hetkeen – uudet palvelut tulevat vasta lähivuosina. 13.10.2021. Nopeammassa verkossa liittymien kuukausihinnat ovat kalliimpia.
  • Teknologiayhtiö Nokiassa arvioidaan, että kuluttajien kannalta 5G:n markkinahuippu on tulossa vuosikymmenen puolivälin jälkeen, kun tarjolle tulee sovelluksia ja palveluita, jotka tarvitsevat nopeaa yhteyttä.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

The Online Photographer.

 • A Scream**. Viime lauantaina New Yorkin LaGuardia-lentokenttä. Valpas naismatkustaja huomasi vieressä istuvalla henkilöllä pommin näköisen laitteen. Kieltämättä laite ei muistuttanut täysin nykyisiä laitteita. Leica. Itä-Saksassa 1950-luvulla valmistsettu versio.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.10.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård, Canon EF-M 18-150mm F/3.5-6.3 IS STM Lens Review - [GREAT all-around lens!]. 8.10.2021. Kesto 5:25. Sisällysluettelo. Kroppikennoiselle. Polttovälivastaavuus 29-240mm. Kuvanvakaaja, teho 4 stoppia. Paino 300g. Suodinkierre 55mm. Vaikka kyse onkin super-zoomista, niin Forsgård ei löytänyt mitään erikoisia ongelmia kuvanlaadussa. Täysin zoomattuna tietenkin vähän pehmeä. Forsgård itse suosii prime-objektiivejä. Mutta tämä Canonin objektiivi sopii hyvin mukaan vaikka matkalle. Ei tarvitse vaihdella objektiivia. All-around. Hintaluokka 400 - 450 euroa.

 • (näyttää muuten kädessä yllättävän pieneltä...).
 • YouTube-kanavalla 46.500 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Petteri Hautamaa, Haidan kätevä takalinssin suodinpidike Sonyn FE 12-24 mm f4 G objektiiviin. 13.10.2021. Ihan ensimmäisenä esitän kysymyksen. Miksi objektiivivalmistajat eivät ole ottaneet tällaista kätevää takalinssin puolella olevaa suodinpidikettä käyttöön laajasti? Muistelin, että Canonin 11-24 mm f4 laajiszoomissa on jonkinlainen gelatiinisuodinoptio takana ja kalliista superteleistä löytyy paikat drop in filttereille.

 • Käytännössä kaikki ultralaajikset 14 mm alaspäin ovat etulinssiltään kuperia mulkosilmiä, eikä niihin saa etulinssiin kierrettäviä suotimia. Kaikenlaiset levysuotimet pidikkeineen taas ovat isokokoisia, kalliita ja kenkkuja kuljettaa. Siis ainakin satunnaiselle maisemakuvaajalle. Objektiivin taakse taas saisi huomattavasti pienemmän filtteripaikan aikaiseksi.
 • ...
 • Aloin vasta jo kaupat tehtyäni pähkäilemään suodinratkaisua, sillä pitkillä valotuksilla ND-suotimia tarvitsee aina. Olin henkisesti varautunut jonkinlaisen lasilevytelelineen hankintaan, mutta niitä kartoitettaessa, ne paljastuivatkin vietävän kalliiksi.
 • ...

HS, Tiellä tähtiin. 12.10.2021. Vielä kuusi vuotta sitten Janita Autio, 28, myi mansikoita Isolla Roobertinkadulla. Nyt hän kuvaa maailmanluokan brändejä ja tähtiä ja harkitsee muuttoa New Yorkiin. Näin ei olisi käynyt ilman lukion opettajan kannustusta.

 • ...Kaiken tämän hän on tehnyt ilman minkäänlaista valokuva-alan koulutusta, itseoppineena kuvaajana.
 • Miten se on mahdollista?
 • Yle, "Olen etuoikeutettu, kun saan tallentaa ihmisille heidän tärkeitä hetkiään" – valokuvaaja Janita Autio ikuisti Benjamin Peltosen tärkeän päivän. 8.10.2021. Janita Autio tunnetaan sosiaalisen median sisällöntuottajana ja valokuvaajana, jonka kameran edessä on nähty useita kotimaisia artistitähtiä. Juuri ihmiset ovat hänestä mielenkiintoisia kuvattavia. Vierailu Puoli Seitsemän -ohjelmassa.

Suomen Kuvalehti, Timirin silmin. Venäläinen Ivan Timiriasew kuvasi Helsingissä sortokaudet, sodat ja myös kaupungin idylliä. 7.10.2021. Timiriasew saapui Suomeen talvella 1890, aloitti harrastajavalokuvaamisen vuosisadan vaihteessa, haki Suomen kansalaisuutta bolševikkivallankumouksen jälkeen ja ryhtyi eläkkeelle jäätyään ammattivalokuvaajaksi.

 • Sttinfo.fi, Uutuuskirja Ivan Timiriasewin 1900-luvun alun Helsinki-kuvista. 28.9.2021. Venäläinen ratsuväenupseeri ja kenraalikuvernöörin adjutantti Ivan Timiriasew (1860–1927) tallensi aikansa Helsinkiä satoihin valokuviin, jotka ovat kiehtovia dokumentaarisia välähdyksiä pääkaupungin elämästä sadan vuoden takaa. Helsingin kaupunginmuseo ja Kustannusosakeyhtiö Parvs julkaisevat 7.10.2021 Iisa Aaltosen ja Elina Maaniityn kirjoittaman kirjan Ivan Timiriasew – Helsinkiläinen valokuvaaja.

Apu.fi, Lintubongarin lapset olivat vähällä unohtua päiväkotiin – suurharvinaisuus pani Tyrnävän sekaisin. 12.10.2021.

Ikinörtti, Enterin ohjeet laitteen ja liittymän ostotilanteeseen. 12.10.2021.

Sttinfo.fi, Lehtikuva on ollut aitiopaikalla jo 70 vuotta. 12.10.2021.

Älypuhelimista.

 • HS, Koronavilkku on yhä harvemman suomalaisen puhelimessa – THL suosittelee sovelluksen käyttöä yhä myös rokotetuille. 13.10.2021. Parhaimmillaan Koronavilkku oli ladattuna lähes 2,4 miljoonaan puhelimeen viime tammi–helmikuussa. Nyt sovellus löytyy noin 1,7 miljoonasta puhelimesta.
  • Tammi–helmikuussa 30–40 prosenttia kaikista todetuista tartunnoista ilmoitettiin Koronavilkkuun. Tällä hetkellä Koronavilkkuun ilmoitetaan vain noin 10–15 prosenttia todetuista tartunnoista.
  • "...Vaikuttaa kuitenkin siltä, että erityisesti se väestö, jossa koronavirus juuri eniten kiertää, ei käytä Koronavilkkua kovin aktiivisesti”
 • Mobiili.fi, Arvostelussa Xiaomi 11T Pro: Tämän älypuhelimen akku latautuu tyhjästä täyteen noin 20 minuutissa. 12.10.2021. Hinta-ominaisuussuhteen osalta Xiaomi 11T Prolle löytyy kivenkovia haastajia.
 • Mikrobitti.fi, Neljä vinkkiä Google Maps -käyttäjälle – ota nämä ominaisuudet haltuun. 12.10.2021.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Kamera & Bild.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.10.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Paras henkilöauto valokuvaukseen !? (Sana on melkein vapaa).
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus). Useita viestejä. Pitkiäkin. Ja vaatii vähän keskittymistäkin lukea nämä viestit.
 • Miksi laajaa dynamiikka ei oletusarvoisesti hyödynnetä täysillä? (Digikuvaus). ...Tyypillisen näytön maksimi valovoimakkuus, jolla siis tuo auringon pitäisi piirtää ruudulle, voipi olla vain 300 cd/m2.
  • Eli valovoimakkuus näytöllä on 1/2000 siitä mitä se on luonnossa. Ellei jälkikäsittelyä tehdä niin samassa suhteessa pitää tuota koivun varjopuolta himmentää myös samassa 1/2000 suhteessa, joten se mikä on 50 cd/m2 luonnossa on näytöllä 0.025 cd/m2 eli näyttää mustalta kun vieressä möllöttää se 300 cd/m2 valo, ja tähän vaadittaisiin lisäksi oikea ja aito 1:12000 kontrasti, ei mikään tuotemainoksen kontrastiluku.
  • Asia ei muutu miksikään vaikka kameran dynaaminen alue kasvaisi, koska se ei ole tässä se rajoittava tekijä - ja tämänhän sinä olit jo havainnoinut ja meille raportoinut.
 • Foorumin Myydään -alue. 4 ihkauutta ilmoitusta. Vaikkapa Ricoh GRIII. Plus päivitetyt ilmoitukset 7 kpl (hintamuutokset jne.).
 • 600dpi? (Printterit, skannerit). 17 viestiä.
 • Samyang 24-70mm f/2.8 FE (Optiikka). On näköjään jo myynissä Thaikuissa, hinta 900$, mitä lie sitten Suomessa...
 • Marsalkka Spegen vuoden luonnonvalokuvat 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Ruska (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Hiiden luona käymässä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Komia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Silta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (lieva 3-ulotteisuus vaivaa kuvaa)
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kotimaasta lisää tähän väliin - Jakokosken vanha kanava, Pohjois-Karjala, Finland.
 • Oh dear (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (Hyvin keksitty kuvaotsikko. Toinen hyvä otsikko sopivaan kuvaan voisi olla Oh beer).
 • Käytöstä poistetut (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Jakokosken kanavamuseossa (Pohjois-Karjala) bongattuja. 3 kuvaa. Jakokosken vanha kanava, Pohjois-Karjala. 1 kuva.
 • F1 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Silverstone 1985.
  • (Ei paljoa näkyvämpi voi enää olla Canonin mainos F1-auton kyljessä. Eipä taida enää mainostaa...)

Yle, Kirjekyyhkyt ottivat maailman ensimmäiset ilmakuvat – Valokuvataiteen museo avasi remontin jälkeen näyttelyn ihmisen ja linnun suhteesta. 11.10.2021. Poliittisen valokuvan festivaali on Valokuvataiteen museon tapahtuma, joka järjestetään nyt viidettä kertaa. Tänä vuonna tapahtuman teemana on linnun katse. Näyttelyssä voi tuijottaa silmiin niin broilerikanaa kuin lintuperspektiivistä kuvattua suttakin.

 • Tapahtumassa on näyttelyn lisäksi oheisohjelmaa, joka on tänä vuonna koronan takia verkossa.
 • Saksalaiset kehittivät 1900-luvun alussa pienen kameran, joka kiinnitetiin kyyhkysen kaulaan. Itsenäisesti kuvia ottava kamera tallensi maisemia kyyhkyjen lentoreiteiltä. Tekniikkaa alettiin pian hyödyntää karttojen piirtämisessä mutta myös sodankäynnissä.
 • Sepon ja Rastenbergerin kuratoima Poliittisen valokuvan festivaali on ensimmäinen tapahtuma, joka on avattu Suomen valokuvataiteen museossa mittavan remontin jälkeen. Remontti kuitenkin jatkuu vielä tilojen kellarikerroksessa. Sinne sijoitetaan ensi vuonna pysyvä valokuvanäyttely museon kokoelmista.
 • Valokuvataiteen museo, Poliittisen valokuvan festivaali 2021: Linnun katse. 5.10.2021.
  • Suomen valokuvataiteen museo. Suuri näyttelytila.
   Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki
   8.10.2021–6.1.2022

Mikael Rantalainen, blogi.

 • Uusi galleria: Helsinki – Syksyn värit II. 11.10.2021. Olen lisännyt varsin laiskasti uusia kuvia kotisivuilleni, mutta nyt viime vuosilta on vihdoin nähtävissä uusia ruskakuvia Galleriassa on paljon kuvia Töölönlahdelta, Käpylästä, Kaivopuistosta ja Vanhankaupunginkoskelta...
  • 51 kuvaa. Monenlaista kuvaa. Keltainen ruskan väri yhdistää. Tuttuja paikkoja.
 • Uusi galleria: Helsinki – Sumuinen yö II. 10.10.2021. Sumu on yöllä erittäin kuvauksellista! Ja tänä vuonna olen onnistunut kuvaamaan sumuista Helsinkiä kolmena yönä. Kaksi näistä öistä oli toukokuun lopussa, ja kun yöt olivat silloin lyhyitä, niin kuvasin läpi yön, siis auringonnousuun asti..
  • Melkein 50 kuvaa. Suuren osan paikoista tunnistaa...

Pekka Hyvönen, Päivän oudot. 11.10.2021. Kuvia 12 kpl.

HS, Tältä näyttää harvinainen harakka, joka on luonnossa jatkuvassa vaarassa. 11.10.2021. Valkoinen harakka on Suomessa harvinainen näky. Kyseinen lintu kärsii todennäköisesti leukismista, eli pigmenttihäiriöstä.

Tivi.fi, Selitä asia piirroksella – tällainen on Chromessa toimiva Canvas. 11.10.2021. Suoraan selaimessa toimiva piirtosovellus on helppo löytää ja käyttää. Kaikista laitteista ei Paintia löydy, ja silloin voi apuun tulla Googlen selaimessa toimiva Chrome Canvas.

Teemu Saloriutta, Kevytretkeilijöiden tapaaminen Evolla 9.-10.10.2021. Tänä vuonna kevytretkeily-yhteisön jo jonkinlaiseksi perinteeksi muodostunut syysmiitti järjestettiin Evon retkeilyalueella. Paikalle valui lauantai-iltaan mennessä kolmisenkymmentä retkeilijää ja yksi vaelluskoira. Mukaan mahtui paljon vanhoja konkareita eri puolilta Suomea, mutta myös jokunen uudempi kasvo.

 • Tapaamisessa nähtiin tuttuun tapaan Suomessa harvinaisia varusteita, upeita omavalmisteita ja tällä kertaa jopa uuden suomalaisyrityksen telttaprototyypin ensiesittely. Iltanuotiolla keskusteltiin menneistä ja tulevista reissuista ja suunniteltiin jo varustautumista talvivaelluksille.

Focus Nordic, Taianomainen valosetti - Nanlite Pavotube II. 11.10.2021. Lehdistötiedote. Pikseli LED-valo, jossa on 0-100 % himmennys sekä 746 luksin enimmäisvalaistus 5600 Kelvinillä (1 metrin etäisyydellä), sekä täyden spektrin RGB ja 15 esiohjelmoitua erikoisvalaistusefektiä.

 • 8-kulmainen muotoilu, eri kokoja. Uusi sovellus. Halkaisija 5cm, putkia, tube. Hyt myynnissä.
 • Hinnat Nanlite 1 Light kit - 429,00 € ... 8 Light kit - 5490,00 €.
 • Diyphotography.net, Nanlite has released its second-generation PavoTube II X series LED tube lights.

Meriharakka.net, Virtuaalimatkalta oikealla matkalle: Capri. 11.10.2021. Hyvin huolellisesti jätetään hinta kertomatta. Mutta voi olla toimivakin idea. Zoom-yhteydellä tiettyyn aikaan, linkki lähetetään 10 minuuttia aikaisemmin. Opaskin on nauhoitteessa mukana. Kesto luokkaa yli tunti. Pääsivulla sitten hinnat. 22.90 euroa - 26.90 euroa.

 • voi olla hyväkin tapana tutustua mahdolliseen matkakohteeseen...

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Honor vahvisti selväsanaisesti: Honor 50 -sarjan älypuhelimet varustettu Googlen palveluilla – lanseeraus myös Suomessa tapahtumassa lokakuun lopulla. 11.10.2021.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

 • Nikon Z 14-24mm F2.8 S field review. Arvosana 90%. Silver Award. Julkistettu 16.9.2020. Lähin tarkennus 0.28m. Paino 650g. Pituus 12.5cm. Läpimitta 8.9cm. Pituus kasvaa zoomatessa. Suodinkierre vain 112mm, vvs:aan. Tai taakse geelisuotimia. Pieni infonäyttökin. Kunnon sääsuojaus.
  • DPReview TV: Nikon Z 14-24mm F2.8 S review. YouTube-video, kesto 8:16. Parempi kuin vastaava peiliversio (v. 2007, sisäänrakennettu vvs, paino 1kg, suotimille ei paikkaa). Odotukset olivat korkealla.
   • Suomen hintaluokka 2800 euroa.
 • Pergear announces $89 10mm F5.6 fisheye lens for APS-C camera systems.

The Online Photographer.

 • More about Clichés. 3 kohtaa. Varsinkin ensimmäinen on kiehtova. Instagram-linkki.
  • (Miksi muuten pyörää pitäisi keksiä uudestaan. Jos joku toimii, niin se toimii. Jäljittely on imartelun korkein muoto. jne.)

Thom Hogan.

 • Is The Evidence in Plain Sight? Nikon myy edelleen peilikameroita enemmän kuin peilittömiä. USA:n Nikonin pääsivun näkymä. Missä peilikamerat luuraavat? Markkinointi keskittyy vain peilittömiin. Miltä Canonin etusivu näyttää?

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Fotosidan.se.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.10.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Paras henkilöauto valokuvaukseen !? (Sana on melkein vapaa).
 • Miksi laajaa dynamiikka ei oletusarvoisesti hyödynnetä täysillä? (Digikuvaus). Uusi ketju.
  --- 1. Vajaassa päivsässä 29 viestiä. Nykyään kameroissa on laaja dynamiikka mutta miksi kamerat eivät hyödynnä sitä kuvia tallentaessa? Olisi kiva jos aurinkoa kohti kuvatessa maisema ei menisi ihan tummaksi. Kuvankäsittelyssä voi tietysti availla varjoja mutta olis kiva saada jo heti kuvatessa automaattisesti.
 • ---2. Koska kamera on "tyhmä". Se mittaa vain valon keskiarvoa, eikä tajua mitä kuvassa oikeasti halutaan näyttää ja korostaa. Napin painamisen jälkeen pitää veivata tuntitolkulla kaikenmaailman Lightroom-konverttereita, Topaz AI-softia sun muita Photoshoppeja, että kameran sinnepäin-taltioinnista saa esiin haluamansa valokuvan.
  • Isokennoinen kamera, jossa olisi mukana "äly", olisi todellista kehitystä.
 • ---3. Eiköhän se äly pidä löytyä sieltä etsimen takaa! Ei mitata valoa auringosta, jos halutaan jotain muutakin kuvaan.
 • ---Ensimmäiset 3 viestiä ketjusta...
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus). 6 uutta viestiä. Aika pitkiäkin. Ja perusteellisia.
 • Kuvat.fi sivujen modaaminen (Fotoalbumiohjelmat). Ikivanha ketju. Nosto.
  • Mitä minun pitäisi modata kun linkittämästäni kansiosta puhelimeen (Android) ladattu kuva tulee BIN-tiedostona. itse kun kokeilin omalla luurilla ja tietokoneella, niin JPG tuli.
 • Foorumin Myydään -alue. 7 ihkauutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset 7 kpl (hintamuutokset jne.).
 • 600dpi? (Printterit, skannerit).
  • Olen skannannut mustavalkonegat RGB-muodossa. Mitä olen huomannut niin enemmän sävyjä tallentuu näin, kuin pelkällä MV-skannauksessa. Onko joku eri mieltä?
 • Samyang 24-70mm f/2.8 FE (Optiikka).
 • Oliivimerimetso (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Guayanajoella.
  • (tausta taitaa olla luomuna tuon värinen...)
 • Marsalkka Spegen vuoden luonnonvalokuvat 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tänään on minulle aina niin rakkaalla DC.netin kansalla varsinainen karamellipäivä. Julkaisen nyt nimittäin peräti yhdeksän tuliterää filmille ottamaani luonnonvalokuvaa, osittain sen kunniaksi, kun minulle tuli pari päivää sitten täyteen tasan 18 vuotta DC.netin palveluksessa, josta ajasta ylivoimaisesti suurimman osan olen palvellut foorumin virallisena valokuvamarsalkkana, viime vuodet tosin osa-aikaeläkkeellä. ....
  • Otin kaikki nämä valokuvat nyt jo pitkälti ohi menneessä, täällä Suur-Savon sydänmaillakin vallinneessa upeassa syysruskassa hiljattain Kameratorilta 69 euron hintaan hankkimallani, loistavalla 28-110 mm zoomobjektiivilla varustetulla, vuonna 1999 julkaistulla Olympus IS-300 peilikompaktikameralla Kodak Portra 800 värinegatiivifilmille. ...
  • 9 kuvaa...
  • (omanlaisensa värit, kohina eli rae näkyy hyvin, värit ovat aika voimakkaat, mutta oikein silmää miellyttävät...)
 • Komia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Talo.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaajaa. Molemmilta 1 kuva. Muottas Murgal, Sveitsi. Muurla, Suomi.
  • (Muurla-kuva oli sopivasti arvoituksellinen, aluksi muutama sekunti mietti, olisiko kuva heijastus...)
 • Ex-elinkautisten osasto? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (omasta mielestä saisi välillä olla myös tällaisia kuvia. ALF julkaisee aina hyvin graafisia ja inhorealistisia kuvia...)
  • (viime vuosituhannella ALF oli moneen paikkaan tagattu...)
 • Rannalla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (tämä kuva saa oikein hyvälle mielelle,
 • Tummanpuhuvia kaupunkikuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laxative. 4 uutta kuvaa.
  • (viimeistä kuvaa jäin pitemmäksi aikaa tutkailemaan...)

Digicamera.netin FB-sivut. Sunnuntai 10.10.2021. 11 kuvaa.

 • Katajanokka. 2/2. Nämä kuvat on otettu su 3.10.2021. Kuten 1/2.
 • Edelleen aikajärjestyksessä.
 • Canon EOS R6 + Canon Control Ring EF-EOS R + Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM.
 • Viime vuosituhannella ilmestyi kesäisin Helsinki This Week ja Helsinki This Month. Lähinnä turisteille tarkoitetut esitteet. A5-kokoa, värikkäät kiiltävät kannet, niiteillä selkämys kiinni. Niitä jaettiin ilmaiseksi Pohjoisesplanadin turisti-infosta. Ja vähän joka puolella.
 • Katajanokasta kirjoitettiin, että se on Euroopan isoin arkkitehtuuriltaan yhtenäinen jugend-alue. ? ja vielä kerran ?. Suomen jugend on ja oli kaukana Keski-Euroopan koristeellisesta jugendista.
 • Ja samassa turistilehdykässä kerrottiin myös, että Mannerheimintien ja Runeberginkadun välinen Hesperiankatujen rajoittama alue on Euroopan pisin hevoskastanjakuja. Ehkä totta. Ehkä ei.
 • Tuskin näitä kukaan enää muistaa...
 • Vähän alle 20 vuotta sitten kiersimme ristiin rastiin Katajanokkaa. Ensimmäistä kertaa kameran kanssa. Katselin pohjakerrosten ovisummeritaulujen nimiä. Yhdessä luki Koivisto. Olisi tehnyt silloin mieli painaa summeria. En painanut.
 • Kuva 1. Ensimmäinen kuva. Takana urheilukenttä.
 • Kuva 4. Wikipedian mukaan Valtioneuvostolle vuokrattujen Merikasarmin tilojen peruskorjaus lienee juuri valmistunut. Työtiloja on 830 työntekijälle. Kaikkiaan 8 rakennuksen kokonaisuus. Missään ei kyllä näkynyt ketään... Sunnuntai?
 • Kuva 7. Vedenkantaja-patsas on vuodelta 1923. Uspenskin katedraalin luona olevassa puistossa. Puiston aikaisempi nimi oli Katajanokanpuisto. Nimi muutettiin vuonna 2014 Toven Janssonin puistoksi.
 • Kuva 11. Viimeinen kuva. Senaatintori.
 • ----Katajanokka 1/2. Perjantai 8.10.2021. 14 kuvaa.

Pekka Hyvönen, Täällä ei ole mitään nähtävää. 10.10.2021. Järvenpäässä ei ole mitään kuvattavaa, joten kävin kuvaamassa ei-mitään.

 • 17 kuvaa.

Petteri Järvinen, DNA Koti 5G tökkii uploadissa. 10.10.2021. Olen testaillut vuoden 2020 joulukuussa tulleen DNA Koti 5G yhteyttä heti uutena ja myöhemminkin. Viime aikoina olen havainnut lähtevän nopeuden (upload) putoavan murto-osaan normaalista. Laitoin perjantaina aamuyöllä käyntiin testiohjelman ja lopetin sen sunnuntaina illansuussa. Kaaviot puhuvat puolestaan: jotain on vialla.

 • ...Vain 5-7 megan nopeus täyttää nipin napin sopimusehdoissa luvatun 5 megan minimitason, mutta on täysin riittämätön 5G-verkolle, jota mainostetaan kuidun vaihtoehtona.

Älypuhelimista.

 • IS, Näin lähetät WhatsAppissa kuvan, joka katoaa katselun jälkeen. 10.10.2021. Huomaamaton nappi mahdollistaa itsetuhoutuvat kuvat ja videot. Video, kesto 2:18. Ensin vain pitää katsoa 2 mainosta, 2 x 15s.

Petapixel.com.

 • Great Reads in Photography: October 10, 2021. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita. Vie aikaa, vaikka ei avaisi erikseen yhtäkään aihetta. Vahva ostosuositus. Kutakin aihetta avattu, paljon muutakin kuin linkit.

The Photo Argus.

Dpreview.com.

 • Hands-on with the Ricoh GR IIIx.
  • IR, Ricoh GR IIIx First Shots.
   • Longer lens, same compact size and 24MP APS-C sensor. See our sample images! EU-hinta 999 euroa.
  • DPReview TV: Ricoh GR IIIx review. YouTube-video, kesto 10:38. Sisällysluettelo. Onnistunut polttovälin muutos. Helppo ihastua tähän kamera. Suoriutuu oikein hyvin siitä, mihin on suunniteltukin.
  • Sulantoblog, 5 Reasons to Love the Ricoh GRIII and GRIIIx -The Best Point and Shoot. 12.9.2021. Kesto 9:56. Sisällysluettelo. Edellinen malli kädessä. Uudessa ei kuitenkaan kovin paljoa muutoksia.
  • IR, Ricoh announces GR IIIx premium compact camera with same 24MP APS-C sensor and new longer lens.
  • Dpreview.com, Ricoh’s new GR IIIx camera features a new 40mm equiv. lens, improved image processor and more. F2.8. Sensori 24.2 megapikslein kroppikenno. Kuvanvakaaja 4 stoppia. 14-bit raw. ISO 104.200. Lähin tarkennus 12cm.3 tuuman kosketusnäyttö, 1.04 miljoonaa pistettä. USB-C lataamiseen tai videon ulostulos. Ulkoinen salamakenkä. Akku sama, 200 kuvaa yhdellä latauksella. Paino 262g. EU-hinta 999 euroa.
  • Petapixel.com, Ricoh Quietly Launches the GR IIIx with New 40mm Equivalent Lens.
  • Fotosidan.se, Ricoh GR IIIx har normalobjektiv för gatufoto. Sisarmalli Ricoh GR III 18.3mm, vastaavuus 28mm, julkistettiin 25.9.2018. Uudessa siis vastaavuus 40mm. Ja uusi kuvaprosessori. Sisäänrakennettu harmaasuodin. Myyntiin syyskuun lopulla 2021. 10.990 kruunua. Erikseen ostettava etsin, optinen.
  • The Online Photographer, The Universe is Forcing Me to Buy a Camera. Ricoh GR IIIx.

ePhotozine.com.

Digital Photography School. Linkit Amazon UK. Ostohousuja ei kannata pukea päälle artikkelista löytyvistä linkkien mukaan. UK-ostot ovat EU:n ulkopuolelta...

 • 9 Best Tripods for Landscape Photography in 2021.
  • 1. The Peak Design Travel Tripod (Best overall).
   • Alumiiniversio alle 380 euroa.
  • 2. MeFOTO BackPacker S Aluminum Travel Tripod (Best budget).
   • Hintaluokka 120 euroa.
  • 3. Manfrotto MT190XPRO3 with Manfrotto 496 Center Ball Head (Best semi-professional).
   • Kolmijalka alumiiniversio hintaluokka 250 euroa. Kuulapää hintaluokka 100 euroa.
  • 4. Gitzo GT2545T Series 2 Traveler (Best professional tripod). Kolmijalka hiilikuitua. HIntaluokka 600 euroa.
  • 5. JOBY TelePod Pro (Best small tripod). Hintaluokka alle 80 euroa.
  • 6. Feisol Elite Tripod CT-3472LV M2 (Best heavy-duty tripod).
   • Hintluokka 762 euroa.
  • 7. Manfrotto MK055XPRO3-3W (Best full-size tripod).
   • Hintaluokka on 360 euroa (mukana kinopää).
  • 8. Vanguard Alta Pro 263AP (Most flexible tripod).
   • Hintaluokka 250 euroa (mukana kinopää).
  • 9. Joby GorillaPod with smartphone mount (Best mobile phone tripod).
   • Hintaluokka 40 euroa.

Earthboundlight.com.

Diyphotography.net.

Fotosidan.se.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.10.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Paras henkilöauto valokuvaukseen !? (Sana on melkein vapaa). Kuviakin.
 • Keskustelufoorumin tila 2021 (Sana on melkein vapaa).
 • Miksi Adobe CC päivittää melkein joka päivä nykyään? (Kuvankäsittely).
  • (Lat. huom.: sama havainto, välillä 20s, välillä minuutti, yhteys kiinteä 200M).
 • Foorumin Myydään -alue. 4 ihkauutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset 7 kpl (hintamuutokset jne.).
 • 600dpi? (Printterit, skannerit). 12 viestiä. Ja skannauksesta oli kyse.
 • Samyang 24-70mm f/2.8 FE (Optiikka). No nyt! Mielenkiintoista... Samyang julkaisee ensimmäisen AF zoomin. Samyang 24-70mm f/2.8 FE sonyn E-mounttiin....
  • täyskennoisille, parfokaalinen (tarkennus pysyy samana zoomatessa), parfocal (jonka vastakohta on varifocal)
  • ei vielä myynnissä, ei hintatietoja
  • Focus breathing... (Optiikka). 18.12.2014. 9 viestiä.
 • Panasonic LX15 (Muut merkit). Herätetään aihe kuolleista. Itse hommasin LX15:n vuonna 2017 korvaamaan järjestelmäkameran retkillä ja matkoilla. Perhanan tyytyväinen olen kameraan ollut vieläkin. Huonoja puolia ei paljon ole, joten voisin ne mainita ensin: ...
  • ...Toiminnallisempaan kuvaamiseen valitsen yhä järjestelmäkameran joka kerta, mutta melko tehokkaasti on tämä Panasonic kuitenkin sen korvannut tyypillisessä käytössäni.
 • Luontokuvablogi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).Olen vuosien mittaan käynyt kuvaamassa sekä Suomessa että Afrikassa ja Uudessa-Seelannissa, kohteina villieläimet. Tälläisiä kuviahan on toki netti pullollaan mutta minun tarkoitukseni on vain harrastaa valokuvausta omaksi ja joskus jonkun muunkin iloksi. Olen saanut aikaiseksi kerätä näitä tuotoksia blogiin, jonne jokainen on tervetullut tutustumaan, jos huvittaa.
 • Marsalkka Spegen vuoden luonnonvalokuvat 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Ja osa Spegen avautumisesta:
  • ..."Nyt on hyviä uutisia kaikille syksyn sateissa ja pimeydessä vaeltaville DC.net kansan laatuvalokuvien ystäville!"
   ..."Minulla on nimittäin suuri ilo ilmoittaa, että olen viime vikkoina tehnyt paluuta raskaan luontokuvauskesän jälkeiseltä pidemmältä lomaltani takaisin vakavahenkisen valokuvaustyöskentelyn pariin. Suur-Savon ammattivalokuvaajain pääesikunta maksoi minulle melko hyvän lomakorvauksen ja lomaltapaluurahan, joiden turvin hankin käyttööni peräti kaksi erilaista käytettyä filmikameraa, filmiskannerin ja rullakaupalla Kodak Portra värinegatiivifilmiä!..."
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. 2 kuvaa. Kävästiin kattomassa Jasper Pääkkösen ja tovereitten aikaansaannoksia Hiitolanjoella. Ensimmäinen kolmesta, Kangaskosken pato purettu ja olipahan jokimaisema muuttunu parempaan suuntaan.
  • Hiippailtiin laavun mutkaan ja porukka tuijotti veteen herkeämättä. Mikä juttu? Kaksi kalaa havaittu vedessä. Pidin koko hommaa vitsinä.
  • Kuvassa näkyvä noin 70cm, ilmeisesti Laatokan lohi, hieman muutti ajatuksia. Isomuksen lisäksi kaksi pienempää, pyrstön perusteella saman lajin edustajaa seilasi edes takas mutkassa. ...
 • "Silta" (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  --- Ensimmäinen: Kultainen tunti Savijärven (Pohjois-Karjala) rannalla.
  ----Toinen: Kap Horn.
 • Fall (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (ja kyse ei ole putoamisesta. Klikkaamalla paljon isommaksi).
 • Hiiden luona käymässä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuva. Ja kommentit.
 • Kiskoton (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Otsikko pitää paikkansa.
 • Lavalla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Larkin Poe Puistobluesissa, Rebecca Lovell.
 • Tahdissa mars (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pingviinit.
 • Omara (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Omara Portuondo Huvilateltassa.
  • (nappiotos, klikkaamalla isommaksi)

Sulantoblog, Flashback ep #2 –Panasonic GH6 AF, Sony FW update stinks, Canon R3 Eye AF useless? Kesto 15:30. Sisällysluettelo. Kuukausittainen katsaus, mitä on tapahtunut alalla. Miksi ostaa uutta? Kaksi pääryhmää. Sonyn firmwaren päivitys onnistuu vain piuhalla tietokoneeseen yhdistämällä. Kaikki muut valmistajat: muistikortille firmware-tiedosto + muistikortit kameraan.

 • Canonin silmätarkennus, Canon R3. Sulannolla kokemusta vuoden 1998 toteutuksesta. Minkä verran nykyisillä kameroilla on ylipäätään tarvetta silmätarkennuksella? Uusi Panasonic GH6 tulossa. Jossa uusi automaattitarkennussysteemi.
 • YouTube-kanavalla 29.900 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Olympus Air A01 - [My Impression]. 1.10.2021. Kesto 11:09. Kuukausi sitten Forsgård osti mielenkiintoisen kameran, Olympus Air A01. Ns. konseptikamera, esiteltiin vuonna 2015. Forsgård löysi kameran myynnissä Suomessa. Japanista löytyy - ehkä paljonkin käytettynä - mutta tullit, alvit, kuljetuskustannukset jne. Mallia ei ole ikinä myyty Suomessa (eikä ehkä Euroopassakaan).

 • 16 megapikselin sensori. Micro 4/3 -systeemiä. Vaihdettavat objektiivi. Erittäin kompakti koko. Paino 147g. Virtanappi. Suljin. Latausportti. Muistikorttipaikka. Siinä suunnilleen kaikki kamerasta. Ei näyttöjä ollenkaan. Kameraa ohjataan puhelimesta. Alkuperäistä appia ei enää löydy. Kameraa voi käyttää ihan vain suljinnappia painamalle.
 • 6 vuotta sitten kamera sai paljon huomiota. OPen sourcea. 3. osapuolen appeja saatavana. Kameran käyttö kömpelöä. Sääli ettei open source ei ole yleistynyt kameroissa.
 • Oikeaa käyttöä Forsgård ei oikein löytänyt kameralle.
 • Hintaa ei kerrottu, mutta hintaluokkaa lienee ollut joitakin satoja euroja...
 • YouTube-kanavalla 46.400 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Lassi Kujala, Facebook, Tyylinsä kullakin. 9.10.2021. Elämme juuri nyt vaihetta, jolloin marjapaljoudesta notkuvat pihlajat alkavat saada niin sanotusti kyytiä. Siitä pitävät huolen linnut, joita myös marjalinnuiksi kutsutaan. Tänään panin merkille, että ahneimpien joukkoon ovat tietysti rastaiden ohella kiilaamassa myös kottaraiset ja parhaillaan suurina parvina muuttavat peippolinnut.

Tivi.fi, Helppoa tehtävänhallintaa – esittelyssä Google Tasks. 9.10.2021. Uutinen. Google Tasks on helppo valinta, jos käyttää jo valmiiksi Googlen pilviratkaisuja. Helppokäyttöinen sovellus vaatii toimiakseen Google Workplacen, G Suiten tai pelkän ilmaisen Google-tilin. Kirjautumisen jälkeen sovellukseen on helppo luoda tehtävälistoja ja hallita tehtäviä.

 • Monipuolisenpia toimintoja kaipaavan kannattaa valita jokin muu sovellus, mutta yksinkertaisten tehtävälistojen hallintaan Google Tasks on mainio vaihtoehto.
 • Tehtäviin pääsee suoraan Google kalenterista web-selaimella. Myös Android-sovellus tai iOS-versio.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.10.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Keskustelufoorumin tila 2021 (Sana on melkein vapaa).
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Foorumin Myydään -alue. 3 ihkauutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset 4 kpl (hintamuutokset jne.).
 • 600dpi? (Printterit, skannerit). Useampi uusi viesti. Ja skannattu kuva, joka yhden kerran klikkaamalla isommaksi, toisen kerran klikkaamalla oikein isoksi. Pääsee paremmin tutkimaan skannausjälkeä...
 • Canon RF 5.2mm F2.8 L Dual Fisheye Lens (Optiikka).
  • - Töiden puolesta on tullut tutustuttua noihin Varjon VR-2 laseihin ja onhan ne hyvät. Ihan eri maailmasta, kuin Occulukset tai Vivet vaikka kyllä niilläkin ihan kivaa matskua saa aikaan jos se resoluutio ei ole se ykkösjuttu vaan se VR kokemus muuten. Varjon hinta on vaan luokkaa 10x ja eivät tosiaan myy kuluttajille suoraan. Ehkä joskus.
  • - Varjon VR-3 maksaisi ”vain” vähän reilut 3k€ + vuosituki vajaa 800€. Tuo ei olisi kuin noin tuplat pimaxin laseihin. Jotain ohjaimia yms. taitaisi noiden lisäksi joutua myös hankkimaan. Niillä näkyi sivuilla tosin mainos uudesta julkistuksesta muutaman viikon päähän, joten ehkä sieltä tulee viimeinkin lasit myös tavan kuluttajille.
 • Sony A7IV (Järjestelmädigit). Speksit. Julkistus 21.10.2021. Jollei Siru tule häiritsemään. Ihkauusi 33 megapikselin sensori. Speksit ihan kunnossa. Ja hintakin lienee kohtuullinenehko.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Niitä iänikuisia Kolin maisemakuvia tämä...
 • Syksyinen sommitelma (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Eipä mitään erityistä. Aamuaurinkokaan ei paistanut tänään korostamassa ruskavärejä, mutta silti testasin 85/1.8 objektiivilla samaa aihetta.
  • Tämä kuva otettu 85mm, f/2 aukolla (kinokuva), vinjettiä hieman lisätty.
 • Henkan kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Viime viikonloppuna ajettiin Secto Rally Finland ja tässä on muutamia suosikkikuviani sieltä. Viikonloppu oli hyvin kiireinen ja yöunet jäivät todella vähiin, mutta se oli sen arvoista. Huikea kuvata syksyisissä maisemissa kaikkien aikojen nopeimpia ralliautoja. 21 rallikuvaa.
 • Teema: Katukuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Satunnaiset vastaantulijat Edinburghissa.
  • Ja klikkaamalla yllättäen isommaksi (vaikka edelleen inline-kuva linkitys ulkopuolelta...).
 • Morsian (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Edinburg.
  • Klikkaamalla kuva isommaksi. Erikoinen kuvakulma. Isossa koossa näkee enemmän 1-kohtia.
 • Luodin lähtöpaikka (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ja klikkaamalla kuva isommaksi. Mustalla pohjalla.
 • Tummanpuhuvia kaupunkikuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laxative. Muutamia huteja muutaman kuukauden sisältä ja pari henkilökuvaa lähipäiviltä. 19 kuvaa.
  • (Kallion lisäksi tunnistin 3 kuvaa Kalasatamastakin. Ja kuvaa klikkaamalla pääsee selailemaa kuvia mustalla pohjalla ja isompana...)
  • Instatram, @mickocastren

Digicamera.netin FB-sivut, kuvia. Perjantai 8.10.2021. 14 kuvaa.

 • Katajanokka. 1/2. Nämä kuvat on otettu su 3.10.2021. 14 kuvaa.
 • Aurinkoinen päivä. En ollut aiemmin ymmärtänyt, miten hyvin Kalasatama näkyy Katajanokalta.
 • Canon EOS R6 + Canon Control Ring EF-EOS R + Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM.
 • Kaikki kuvat ovat ihan aikajärjestyksessä. Reitti ei ollut suora.
 • Kuva 3. Katajanokan Rakkauden silta taisi olla Suomessa ensimmäinen. Vuonna 2008 ilmestyi ensimmäinen lukko siltaan. Tampereen Tammerkosken Patosillan sadat lemmenlukot irrotettiin voimapihdeillä muutaman taiteilijan toimesta, kesäkuun alkupuolella 2012. Ne sulatettiin sitten kuutioksi. Jota sitten esiteltiin taidemuseossa. Pinnalla näkyi lukkojen muotoja. Oikeudellisesti jäi epäselväksi, oliko kyse hylätystä irtaimistosta. Joka tapauksessa ns. tempauksesta jäi varmaan kaikille paha maku.
 • Kuva 6. Se melkein pakollinen lentokone.
 • Kuva 9. Jäänmurtajista ei mielestäni tullut kovin kummoisia kuvia. Mutta kuva jäänmurtajien postilaatikoista on äärimmäisen erinomainen.
 • Kuva 12. Hauska tapaus. Mies uitti laiturilta terrieriään. Hihna oli kiinni. Koira nautti ihan selvästi, vaikka vesi lienee ollut jotain 10-asteista. Uittaminen kesti varmaan parisen minuuttia.
 • Parin päivän päästä sitten Katajanokka 2/2. 11 kuvaa.

Yle, "Olen etuoikeutettu, kun saan tallentaa ihmisille heidän tärkeitä hetkiään" – valokuvaaja Janita Autio ikuisti Benjamin Peltosen tärkeän päivän. 8.10.2021. Janita Autio tunnetaan sosiaalisen median sisällöntuottajana ja valokuvaajana, jonka kameran edessä on nähty useita kotimaisia artistitähtiä. Juuri ihmiset ovat hänestä mielenkiintoisia kuvattavia. Vierailu Puoli Seitsemän -ohjelmassa.

Yle, Viisi peräkkäin marssivaa karhua tallentui rajavalvontakameraan Kainuussa – rajavartioaseman päällikkö: "Onhan näissä tuuriakin". 8.10.2021. Emokarhu ja neljä karhunpentua ovat todennäköisesti matkalla talviunille. Karhujen lisäksi valvontakameroissa näkyy joskus myös susia, ahmoja, kettuja, ilveksiä, hirviä, poroja ja metsäpeuroja.

Matti J. Kaleva, Matin mietteitä, Acutassa ajateltua. 8.10.2021.

Iltalehti, Britney Spears jakoi suomalaisen valokuvaajan kuvan Instagramissa. 8.10.2021. Ja kyseessä lienee Suomen kansainvälisesti tunnetuin valokuvaaja.

STT, Lehtikuva 70 vuotta: Aitiopaikalla arjessa ja uutistapahtumien vilskeessä. 7.10.2021.

MTV, Valokuvaaja vinkkaa: Älä laita Tinderiin tällaisia kuvia – "Laiskaa, pinnallista ja turhamaista". 8.10.2021.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

 • Photographers to Follow on Instagram: October 8, 2021.
 • Dunes and Clouds: Photographing Symmetry in the Desert.
 • Meet the Woman Behind the Photos for James Bond’s ‘No Time To Die’.
  7 kk:n pesti.
 • The Best Backpacks and Bags for Photographers in 2021.
  • Best Day-Use Backpack for Photographers: Peak Design Everyday Backpack V2. 20 L: $260. 40 L: $290.
  • Best Adventure Backpack for Photographers: Shimoda Action X70. $500.
  • Best Travel Backpack for Photographers: Shimoda Explore V2.
   25 L: $372. 30 L: $384. 35 L: $400.
  • Best Rolling Bag for Photographers: Think Tank Airport International V3. $400. $260. Kitti: $328.
  • Best Duffel-Style Bag for Photographers: Wandrd HEXAD Access Duffel Backpack.
  • Best Messenger-Style Bag for Photographers: Peak Design Everyday Messenger V2. $220.
  • Best Accessory Bag for Photographers: Peak Design Tech Pouch. $60.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

 • 5 Ways To Photograph Overdone Scenes Differently.
 • A Relationship Built To Last: Affinity Photo And You. Semi-mainos. Mac, Windows. 55 euroa. iPad. 22 euroa.
 • Save 69% On inPixio Photo Studio 11 Ultimate Software. Lienee pakko-ostos, kun kerran alennsutakin saa jopa vieläpä 69%. Useampi ohjelma samassa. Nyt vain ja ainoastaan £99.99 (£319.99). Hm. Ja kun klikkaa, niin hinnat muuttuvatkin euroiksi. Eikös punta ole vähän arvokkaampi kuin euro. Eli _tarjous_ on vieläkin edullisempi. Hm. Vain Windows.
  • (sarkasmista huolimatta ohjelmapaketti voi olla ihan toimivakin...).

The Online Photographer.

Thom Hogan.

 • Conflating User Issues. Sonyn kamerat 50 megapikseliin. Yleinen ruikutus, urheilukuvauksessa ei tarvita noin isoja megapikselimääriä. Eikä tapahtumakuvauksessa. Eikä hääkuvauksessa. Aika monet väittävät, että heille on parempi, jos megapikseleitä on vähemmän. Ja miksiköhän? Onko näissä vaitteissä perää? Puolesta ja vastaan.
  • Ihan oikeasti 50 megapikselin sensorit ovat vain hyvä asia...

Kamera & Bild, Photoshop & Premiere Elements 2022 släppta. Uudet versiot ohjelmista on päästetty.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.10.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Keskustelufoorumin tila 2021 (Sana on melkein vapaa).
 • Myydään -alue. 2 ihkauutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset 4 kpl (hintamuutokset jne.).
 • 600dpi? (Printterit, skannerit). Vähintään 600 dpi, mutta suosittelen skannaamaan 800 dpillä ja 16-bittiseen harmaasävy TIFF-muotoon. Jos skannausohjelma ei tue 16-bittistä harmaasävyä niin sitten 8-bittiseen.
 • Canon RF 5.2mm F2.8 L Dual Fisheye Lens (Optiikka).
 • Sony rx10mk4 ohjelmoitava kaukolaukaisin. (Nikon, Sony). Onko joku löytänyt sony rx10mk4 kameraan käypästä ohjelmoitavaa kaukolaukaisinta? Siis sellaista millä voi valita valotusajan vaikka 10 min. Sekä millä voi laittaa automaattisesti kameran ottamaan kuvia vaikka tunnin välein.
 • Nikon Z9 (Järjestelmädigit).
 • Syksyinen sommitelma (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Ja kuvan ottajakin kertoo.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Katukuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.

Lassi Kujala, Facebook, Harjalintu on ollut aika tiukassa. 7.10.2021.

Olli Kanerva, Kotkakojuilua. 7.10.2021. Viime viikolla olin neljä peräkkäistä kojupäivää Finnaturen maakotkakojuilla Utajärvellä. Finnaturella on alueella kolme kuvauskojua. Kojuista kaksi on perinteisiä omatoimikojuja ja yksi on tasokas luksuskoju, varsinainen VIP-kuvauskonttori. Luksuskoju on suunnattu lähinnä kansainvälisille asiakkaille ja Finnaturen kuvauskurssilaisille.

 • Olin kolme kuvauspäivää omatoimikojuissa ja yhtenä päivänä oli tilaisuus mennä joukon jatkoksi luksuskojuun, jossa kuvausfasiliteetit ovat vähintäänkin kohdillaan....
 • ...Kuvaamisen kannalta yksi päivä ei oikein riitä, sillä itselle oudossa kuvauspaikassa ei ennalta tiedä lintujen lähestymisreittejä eikä valoja. Toki kotkien lähestymisliukuihin vaikuttaa myös tuulen suunta. Toisena ja kolmantena päivänä hommasta alkaa päästä jo jyvälle ja neljäntenä päinä syntyivät ne omasta mielestä parhaimmat kuvat....
 • Valot olivat kuvausten kannalta hyvät, syksyllä pilviselläkin kelillä värit korostuvat hienosti.
 • Kalustona mukana olivat E-M1X + M-Zuiko 150-400/4.5 sekä E-M1 Mark III + 40-150/2.8 MC-14 -jatkeella ja ilman. Kotkien kuvaamisessa telezoomilla on todella käyttöä, sillä maakotka siivet levällään vaatii yllättävän lyhyen polttovälin. Närhien kinastelukuvauksissa valovoimallekin on käyttöä.
 • 47 värikästä lähikuvaa linnuista. Osa kuvista taustan voimakkaasta blurrauksesta johtuen (osittain) melkein 3-ulotteisia...

Tomi Muukkonen, Sipoonkorven kansallispuisto. 7.10.2021. Kesällä 2017 aloitin Sipoonkorven kansallispuiston polkujen mittailun eli kartoittamisen Kansalaisen karttapaikalle. Työ jäi kesken, koska minun piti siirtyä polkujen pariin Nuuksion kansallispuistoon. Nyt käytössä on uutta vinovalovarjostetta, joka auttaa polkujen saamiseksi paikalleen myös synkissä kuusikoissa, joissa gps ei aina toimi toivotulla tavalla.

Suomen Canon, Näin saat upeita luontokuvia Canon-kameralla. 24.8.2021. Kussakin kohdassa vähän turhan paljon linkkejä Canonin tuotteisiin. Kuvat ovat tietenkin hyviä...

HS, Aina kotona (oli korona tai ei). 8.10.2021. Tilaajille. Valokuvaaja Anna Kuokkanen kuvasi koronapandemian aikana ihmisiä, jotka olivat työelämän ja keskiluokkaisten turvaverkkojen ulkopuolella.

 • Kuokkanen seurasi kuvattaviaan vuoden ajan, syksystä 2020 tähän syksyyn. Jotkut haastateltavansa hän tapasi kadulla. Kaikki olivat kotoisin pääkaupunkiseudulta. Esiin nousi hyvin toisenlainen koronatodellisuus.

Suomen valokuvataiteen museo, PVF taiteilijat tavattavissa Suomen valokuvataiteen museolla 8.10.2021. Poliittisen Valokuvauksen Festivaali = PVF. Yleisön tavattavissa Kaapelitehtaalla klo 16 - 17:30.

IS, Ellei Gmail-käyttösi jo muuttunut, se tekee sen kohta – salasana ei enää riitä. 7.10.2021. Kaksivaiheinen tunnistus eli puhno pitää lisätä.

Suomen Adobe, Villiä luovuutta Creative Cloud – Kaikki sovellukset -jäsenyyden 20 % alennuksen avulla. Päättyy 19.10.2021. 49.59 e/kk (61.99 e/kk).

(sattui eteen netissä eteen Offerilla-tarjous, PS aloittelijille, In English. Vuoden kurssi, 10h 15min. 9.99 euroa (371 euroa), säästä 97%. Tarjoajan sivuilla sitten 21.39 euroa (359.19 euroa), ex Vat. Joskus tekisi mieli kokeilla, onko tällaisesta minkä verran hyötyä. Mutta tuo 97%:n säästö ratkaisee. En kokeile.)

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Makrokuvausta on hehkutettu uusissa iPhone-huippumalleissa – tämä sovellus toi sen nyt muihinkin iPhoneihin. 07.10.2021. Nyt palkitusta Halide Mark II -sovelluksesta julkaistu uusi 2.5-versio on kuitenkin tuonut makrokuvauksen mahdolliseksi myös aiemmilla iPhoneilla, iPhone 8:lla ja uudemmilla.
  • Ilmainen mutta täydet ominaisuudet vasta maksua vastaan.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • Panasonic Lumix DC-BS1H brings S1H full-frame performance to box-format camera. Kompakti laatikko videoon, samat sisuskalut kuin Panasonic S1H täyskennoisessa kamerassa. Kaikkea mahdollista, 6K. Ei minkäänlaista näyttöä. Kustomoitavia nappuloita, kaikkiin valikoihin pääsee etänä. Sisäänrakennettu tuuletin. Marraskuussa myyntiin. $3500.
 • 24 megapikseliä, paino 585g.
 • Hands-on with the Panasonic BS1H. Kaksi sd-korttipaikkaa. Ethernet-liitäntäkin. Leica L-mountti.
 • DPReview TV: Panasonic BS1H review - Is boxy better? YouTube-video, kesto 9:21. Sopii lähinnä studio-olosuhteisiin, liekakuvaukseen.
 • Adobe Photoshop Elements and Premiere Elements 2022 announced with new Sensei-powered technology. Guided Edits. Vaihe vaiheelta, valokuvat ja videot (Premiere). 4 uutta (2 + 2), nyt kaikkiaan 87 kpl. Sensein avulla maalausefektejä ja tyylejä. Premiere voi säätää videon pakkausta. Molemmat ohjelmat heti saatavana. MacOS ja Windows. Yhdessä tai erikseen. 8-bittiset kuvat.
  • Suomen Adobe in English, See what's new in Adobe Photoshop Elements 2022 & Premiere Elements 2022. Yhteensä 155 euroa. Ja päivityshinta 127.42 euroa.
  • kommenteissa manittiin Elementsplus.net, $12, saa käyttöön Elementsin piilotetut ominaisuudet. Ei vielä 2022-versiota.
  • IR, Adobe Photoshop Elements 2022 and Premiere Elements 2022 released.
  • Petapixel.com, Adobe Announces Smarter, More Robust Photoshop Elements 2022.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

IR.

Kamera & Bild, Autel Robotics EVO Nano & Lite utmanar DJI Mavic Mini. Paino 249g. EVO Nano+: $799. EVO Lite+: $1249. Tässä kuussa myyntiin.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Canonrumors.com, Stock Notice: Canon RF 400mm f/2.8L IS USM & Canon RF 600mm f/4L IS USM. Juuri nyt hyllytavaraa USA:ssa. Kannattaa ostaa heti, sillä _hurjan_ kysynnän takia myydään _hurjan_ nopeasti ei-oota.
  • hinnat $11.999 ja $12.999.

 

07.10.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Keskustelufoorumin tila 2021 (Sana on melkein vapaa).
  • (Admin: foorumille on asetuksista ihan helppo ja nopea lisätä kuvien latausmahdollisuus, tämä ei ole ongelma. En ole ehtinyt tutkailla, mitä kaikkea voisi mennä pieleen. Ja mitä pitää ottaa huomioon.)
  • (Ja tämähän on tarkoitettu helpottamaan kuvien esittelyä Foorumilla tai sitten jollain alueella selventämään viestiä. Ettei tarvitse vähän hankalasti linkat kuvaa näkyviin jostain ulkoisesta palvelusta...)
  • = = = = = = = = = = = = = = = =
  • (Tässä yhteydessä pitää kyllä mainostaa Kuvat.fi -palvelua jälleen kerran:...)
  • (---Kertaus viime kuulta:
   Kävin juuri tarkistamassa maksuhistoriani kuvat.fi:hin. Yli 11 vuotta ollut jo käytössä. Ihan yksityiskäytössä. Yrityskäyttöön kalliimpi. Olen sukulaisille jakanut linkkejä, salasanan takana. Helppo käyttää. Hintakaan ei ole kovin paljoa 11 vuodessa noussut. Vuonna 2010 oli silloisilla spekseillä 24 euroa, nyt 50 euroa. Vuodessa. Jos puoli teraa ei riitä, niin lisää saa helposti, euroja vastaan. Minulla lienee vähän yli kymmenesosa käytetty. Vaikka on videoitakin... Ja käyttöhistoriaa yli 11 vuotta...).
  • (Tässä ajassa moni ulkomainen palvelu on jo lopettanut...)
  • (Uusi kategoria näytti ilmestyneen - hinnasto -
   Kevyt. 10 Gt, 12kk, 15 euroa. Myös blogi. Kuvia voi jakaa julkisesti. Mutta ei salasanasuojausta. Ja muitakin rajoituksia)
  • (Kuvat.fi -palvelussa tietyt asiat tehdään tietyllä tavalla. Sinällään helppo käyttää. Mutta etukäteen pitää varautua siihen, että asiat tehdään etukäteen määritettyä reittiä...).
 • Kuulapään laadun merkitys... (Sana on melkein vapaa). 9 viestiä. Alle 2 päviää vanha ketju.
 • Siirto ! (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Kuvat kamerasta. 27 viestiä.
 • Canon 1100d päivitys - lähinnä urheilukuvaukseen (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 29 viestiä. Ketjun aloittaja: Ostin olympus om-d em-1 mark 2:n ja siihen tutun 75-300mm 4,8-6,7mm objektiivin.
  • Rungon ominaisuudet ovat kyllä tehneet kuvaamisesta ihan eri lajin, vaikka syyspimeällä putken suhteen olisi kyllä kehittämistä. Kuvanvakaaja, tarkennus jne. On erittäin jees. Olen kyllä tykännyt:)
  • Ja heti kommentti: ...Ulkona hyvässä valossa menee, sisätiloissa roskistavaraa.
 • Myydään -alue. 6 ihkauutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset 5 kpl (hintamuutokset jne.).
 • Laowa 100mm f/2.8 2x macro (Optiikka). Kesällä kun kamera oli remontissa ja makro tarkistettavana niin mietin tilapäisratkaisua. Päädyin tähän ef-bajonetilla. Pystyin käyttämään tätä M6II ja jos tuntuis hyvältä niin myöskin R5 kans jossa on tietty runkovakaajakin.
  • Ja lisäksi tässä versiossa on pinnit niin säädöt saa tehtya kamerassa ja tiedot näkyy exif tiedoissa. Osoittautui niin hyväksi, että hautasin ajatuksen vaihtaa Canon EF 100/2.8IS RF versioon. Nyt käytän tätä R5 kans ja Canonin makro on hyvä molempien runkojen kans.
  • Kaiken kun saa kohilleen niin onhan tuo hyvä ellei loistava. 2:1 suurennos on jo ihan riittävä käsivarakuvaajalle luonnonvalossa.
  • 2 esimerkkikuvaa...
 • Canon RF 5.2mm F2.8 L Dual Fisheye Lens (Optiikka).
 • Teema: Katukuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Syksyinen sommitelma (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Skidi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Manhattanilla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Keväällä -93.
  • (Vaikka aikaa kuvan ottamisesta ei ole paljon, niin miesten vaate- ja hiusmuoti on täysin muuttunut. Suuri osa kuvan viehätyksestä tulee tästä. Valokuvaaja voi miettiä, miltä kuvat näyttävät muutaman kymmenen vuoden päästä. Alastomat ja tai melkein vaatteettomat kohteet ovat tässä mielessä klassisia ja aikaa kestäviä. Ja parempi vielä, jos tukkaa ei näy...)
 • Leningrad (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).Talvella 1984. Ja kommentit.
 • Luontohavaintoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Makrokuva.
 • Koira (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (Sammallahden viitoittamaa tietä...).

Petteri Hautamaa, Mies ja ahma - Antti Leinosen ahmakuvausten huipennus. 6.10.2021. Antti Leinonen, tuo 1951 syntynyt kuhmolainen pitkän linjan luontokuvaaja on ryynännyt ahmojen ja muidenkin suurpetojen perässä jo 80-luvulta asti. Tuona aikana alan pioneeri on opetellut ahmakuvaukset tyhjästä, aikaa ja vaivaa säästelemättä. Alkuhapuilut olivat toivotonta tyhjänvartomista, mutta pikkuhiljaa vuosien päästä Leinonen pääsi mukaan ahmojen maailmaan – suorastaan sisäpiiriin.

Pekka Hyvönen, Länsirintamalta ei mitään uutta - vaan mikä mesta?6.10.2021. Valokuvausharhailuni ovat suuntautuneet etupäässä itäisen Suur-Suomen suuntaan, joten tein täyskäännöksen ja suuntasin länteen päin. Nokka kohti yhtä Suomen kolmesta kovasta koosta. Kaksi muuta ovat Kemi ja Kotka, missään näistä paikoista ei kokoomus isommin juhlinut takavuosina ainakaan.

 • Tästä taas ei ota pirukaan selvää mikä hää on. Kevyttä pintaremonttia vaan ja taas pelittää. Loppu.
 • (lat. huom. koskee kirjaa "Länsirintamalta ei mitään uutta". Kirjan yhdessä kohtauksessa päähenkilö tovereidensa kanssa joutuu kokemaan sinappikaasuhyökkäyksen. Ei ole kaasunaamareita. Päähenkilö muistaa opetuksen kemian tunnilta. Nenäliina kostutetaan tietyllä nesteellä, joka neutraloi sinappikaasun. Yksi kohtalotoveri ei pysty tätä nestettä jännitykseltään tuottamaan, menehtyy...)
 • (La. huom.2: meillä oli kotona tämä kirja, luin sen vähän alle 50 vuotta sitten...)

Valokuvataiteen museo, Poliittisen valokuvan festivaali 2021: Linnun katse. 5.10.2021. Entä jos varis valokuvaisi? Millaisia valokuvia se ottaisi? Millainen maailma olisi kuvattuna linnun näkökulmasta? Lokakuussa 2021 avautuvan viidennen Poliittisen valokuvan festivaalin nimi on Linnun katse. Festivaali pohtii valokuvien avulla, voiko ihminen kuvitella lintujen katseen ja sitä kautta ymmärtää maailmaa toisin.

 • Suomen valokuvataiteen museo. Suuri näyttelytila.
  Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki
  8.10.2021–6.1.2022

Sttinfo.fi, KKO:lta valituslupa Instagram-tilillä julkaistun valokuvan käyttöä koskevassa asiassa. 7.10.2021. Ilta-Sanomat julkaisi lehden verkkoversiossa julkisuuden henkilöä koskevan artikkelin yhteydessä kuvakaappauksen hänen Instagram-tilillä julkaisemastaan valokuvasta. Markkinaoikeus katsoi tuomiossaan, ettei mediayhtiöllä ollut oikeutta saattaa valokuvaa yleisön saataville ilman valokuvaajan suostumusta ja velvoitti mediayhtiön suorittamaan hänelle hyvitystä tekijänoikeuslakiin perustuvan yksinoikeuden loukkauksen perusteella.

 • Krokforslaki.com, Onko lehdellä oikeus lainata Instagram kuvaa? 28.4.2021. Markkinaoikeus katsoi, ettei iltalehdellä ollut oikeutta siteerata Kimi Räikkösen Instagram-kuvaa ja se joutui siksi maksamaan Räikköselle hyvitystä.

HS, WWF avasi kalakameran, jossa seurataan uhanalaisen meri­taimenen kutua suorana lähetyksenä. 6.10.2021.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

The Online Photographer.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Canon EOS R6 Review – How Does The All-round Camera Hold Up? YouTube-video, kesto 20:52.
  • (taidanpa sattuneesta syystä katsoa ja kuunnella tämän videon...).
  • (Taitaa aika soopaa, sisällysluettelossa Amazing, 2 x Incredible. Mutta katsotaan... Video ei näytä ihan ammattimaiselta, kamerana Canon EOS R6... Syy ei liene kamerassa vaan kuvaajan set-upissa).
 • Nikonrumors.com, Nikon Z9 camera teaser – the day after. Krapulapäivän ensitunnelmat.
 • Fujirumors.com, Fujifilm X-T30II to Ship in January 2022 Only According to Adorama. Lisää viivästyksiä suunnitelluista aikatauluista on varmasti tulossa kaikilta valmistajilta.

 

06.10.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Keskustelufoorumin tila 2021 (Sana on melkein vapaa).
  • (pitänee ryhtyä tutkailemaan kuvien lisäystä suoraan koneelta. Lähinnä sitä, että mitä rajoituksia pitää laittaa...)
  • (viime talvena kun DCN siirtyi cloudcity.fi:n huomaan, niin kertoivat, ettei tälle ole heidän puoleltaan mitään estettä...)
 • Kuulapään laadun merkitys... (Sana on melkein vapaa).
 • Siirto ! (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 21 viestiä. Aiheena kuvien siirto koneelle. Ja vähän muutakin sivutaan.
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Cobalt Image Color profiilit (Kuvankäsittely).
 • Myydään -alue. 5 ihka uutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset 4 kpl (hintamuutokset jne.).
 • 600dpi? (Printterit, skannerit). No se vähän riippuu siitä paperista minkä aiot skannata ja kuinka hyvillä detaileilla kuva siinä on vedostunut. Välttämättä isommilla skannaustarkkuuksilla et saa mitään enempää esille muuta kuin paperin rakenteen.
  • 600DPI voi siis hyvinkin riittää loppukokoa ajatellen. Siinä ja siinä. Koita saada se mahdollisimman lättänäksi skannatessa - tässä voi auttaa mm. ohut sileä heijastamaton ja läpinäkymätön levy kuvan ja skannerin kannen välissä.
  • Muutenkin se poistaa turhia heijastuksia joita saattaa tulla jos kuva läpivalaistuu ja valo heijastuu takaisin skannerin kannesta.
 • Zoomauksen vaikutus tarkennukseen (Optiikka).
 • Nikon Z9 (Järjestelmädigit). ...Näyttäisi takatöllö kääntyvän ainakin kolmeen suuntaan....
 • Postikonttori (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Port Lockroy. Maailman eteläisin postitoimisto
 • Syysmyräkkä Näsijärvellä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. Viimeksi tähtitaivas. Kommentit.
 • Valkeita sorsia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit
 • Puistossa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Guayaquilissa.
  • (Äidit istuvat penkillä, kolme lasta, puluja. Sekä 2 hyvin erikoista eläintä.)
 • Syksyinen sommitelma (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (Kylläpäs oli värikäs kuva, hillitysti...)
 • Skidi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2. versio.
 • Ruskaa Tampereella (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 kuvaa. Kaikki vähän erilaisia.
 • Lisko (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Merileguaani.
 • Söpöhkö (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (Ei mitään diminutiiveja, söpö. Ja oikeaoppisesti toinen käsi leuan alla. Lienee kyseessä feminiini eläin.)

Tuomas Heinonen, Canon RF 100-400MM F5.6-8 IS USM – kuluttaja zoom? 5.10.2021. Pienikokoinen telezoom Canonin R-sarjan peilittömiin.

 • Canon julkaisi kaksi objektiivia (Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM ja Canon RF 16mm F2.8 STM) Canon R3 kameran rinnalla 14.9.2021. Puran tämän julkaisukierroksen blogissani omin ajatuksin ja huomioin. Tässä kirjoituksessa keskitytään selkeästi kuluttajille suunnattuun telezoom objektiiviin. Tämä mielenkiintoinen telezoom tulee täydentämään uutta RF valikoimaa tuoden RF linjaston telezoomit ns. kuluttajahintaluokkaan.
 • Objektiivi noudattaa Canon RF-sarjan zoom-objektiivien linjaa eli niiden valovoimasta on tingitty, mutta koko on saatu pieneksi. Objektiivissa on myös tehokas vakaaja, 5.5 askelta sekä se pystyy hyödyntämään uusien kameroiden IBIS kennovakainta, jolloin vakaus on ymmärtääkseni 6 askelta.
 • ...
 • Objektiivin suositushinta, millä se on julkaisuhetkellä tuotteistettu useampaan verkkokauppaan on 799 euroa. Vaikka hinta voi tuntua edelleen monelle harrastajalle ja perheelliselle kovalta niin peilaan omassa ”kuluttajahintainen” ajatuksessa muiden saman kaltaisten uusien objektiivien hintoja.
 • ...
 • Toimii telejatkeiden kanssa!
 • (oikein perusteellinen käsittely, pakkolukemista, jos vähääkään harkitsee tämän objektiivin hankkimista...)

HS, Ossi Asikainen 1954–2021. 6.10.2021. Muistokirjoitus. Kamera-asiantuntija Ossi Johannes Asikainen kuoli Helsingissä 23. elokuuta 2021 pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Hän oli 66-vuotias, syntynyt Helsingissä 3. lokakuuta 1954.

 • Asikainen kuului Suomen valokuvahistoriallisen yhdistyksen perustajajäseniin. Perustajat halusivat tallentaa tietoa valokuvauksesta ja kameratekniikasta ja jakaa sitä keräilytapahtumissa, luennoilla ja järjestämällä kursseja vanhoista valokuvaustekniikoista.
 • ...Kun Kauko Tannerin kamerakorjaamon toiminta päätyi 2000-luvun alussa, oli sairaus jo alkanut rajoittaa Ossin liikuntakykyä. Hän kouluttautui kirjanpitäjäksi, mutta mieluisampi työ löytyi kamera-asiantuntijana Suomen valokuvataiteen museossa. Museon sivuilla on edelleen tietopaketti Lehtikuvaajan välineet 1800-luvulta 1900-luvun loppuun.
 • Suomen valokuvataiteen museo, Lehtikuvaajan välineet 1800-luvulta 1900-luvun loppuun. PDF, 78 sivua.

Lapin Kansa, Värien melskettä Ounasjoella – Tämä taianomaisena hehkuva valokuva äänestettiin Kesäfoto-kisan voittajaksi. 5.10.2021. Äänestys oli avoinna Kauppakeskus Revontulessa ja verkossa. Uuden Rovaniemen toimitus valitsi äänestykseen 25 valokuvaa perinteikkään Kesäfoto-valokuvakilpailun noin 290 kilpailukuvan joukosta.

 • Eino Haaralan voitokas kuva keräsi yli kymmenesosan annetuista äänistä.
 • 740 x 556, kovin pieni kuva...ns. erikoiset värit, eivät näytä ollenkaan luonnollisilta...
 • Valokuvausharrastuksen Haarala aloitti muutama vuosi sitten. Valokuvauksen perusopinnot Lapin yliopiston avoimessa yliopistossa antoivat hänelle uusia taitoja kameran kanssa toimimiseen, ja muuttivat harrastusta yhä intensiivisemmäksi.
 • Top-10 esillä

TM, Canon kehitti 180 asteen kaksoislinssin, joka tuottaa VR-laseilla katsottavaa videokuvaa yhdessä R5-järkkärin kanssa. 6.10.2021. Tänään keskiviikkona julkistettu Canon RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye -objektiivi piirtää laadukasta 180 asteen 3D-kuvaa, jota katsotaan vr-laseilla. Objektiivi kiinnitetään EOS R5 -järjestelmäkameraan, jolloin kuvaaminen ja otosten jälkikäsittely on helpompaa ja luotettavampaa kuin nykyisillä kahden tai useamman kameran yhdistelmillä.

 • Kummankin linssin kuva tallennetaan EOS R5 -kameran kennolta yhteen videotiedostoon. Kuvataan siis yhdellä kameralla.
 • Noin 2 400 euron hinta on sekin tyypillistä L-tasoa, eli mitään merkittävää erikoistuotteen hinnoittelua ei ole lähdetty soveltamaan. Canon RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye tulee myyntiin joulukuun alussa.
 • Suomen Canon, Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE -OBJEKTIIVI.
 • Canonwatch.com, Canon Announces RF 5.2mm f/2.8L Dual Fisheye Lens For VR.
 • Petapixel.com, Canon Unveils the RF 5.2mm f/2.8 L Dual Fisheye Lens For VR Capture.
 • Sonyalpharumors.com, What an idea! Canon announced this enow RF5.2mm F2.8 L Dual Fisheye Lens for virtual reality production.
 • Fotosidan.se, Canon RF 5,2 mm f/2,8L Dual Fisheye – dubbelobjektiv för stereo-VR.
 • Canonwatch.com, Canon Patent: Head Mounted Display For Virtual Reality (RF 5.2mm f/2.8L).

Sttinfo.fi, Kuva-aarre sadan vuoden takaa: kyläkuvaaja Hanna Heinilän pelastuneet valokuvat. 6.10.2021. Sata vuotta sitten Luvialla elänyt kyläkuvaaja Hanna Heinilä (1890–1981) oli itseoppinut varhainen harrastajakuvaaja. Hän aloitti valokuvaamisen 16-vuotiaana vuonna 1906 ja kuvasi maisemia ja ihmisiä ainutlaatuisella, taiteellisella otteella. Sattumalta löytyneissä ja täpärästi hävitykseltä pelastuneissa hämmästyttävissä valokuvissa näkyy koko elämän kirjo lapsuudesta kuolemaan ja kylän ensimmäisistä traktoreista purjealuksiin.

Avplus.fi, Kokeilussa pienet edulliset GPS-mobiilipaikantimet: Sijainti hallussa. 4.10.2021. Missä auto, missä reppu, missä lapset, missä puoliso? Sen voi periaatteessa selvittää helposti mobiiliyhteyden sisältävällä gps-paikantimella. Niitä saa nykyään alle 50 eurolla ja jopa halvemmalla. 2 paikanninta testissä. 50 euroa ja 55 euroa. Tilattiin verkkokaupasta.

 • onnettomat ohjeet, ongelmia
 • Kummankin avulla löytyi niin auto kuin pojan urheilukentän laidalle unohtama reppu. Paikantimien tarkkuus oli parhaimmillaan luokkaa ±10 metriä, joten kadonneita avaimia paikantimella ei pusikosta varmaan löydä ja sisätiloissa paikannus ei tietenkään ole tarkkaa, mutta sijainnista saa vähintäänkin summittaisen kuvan.
 • Virrankulutukseen vaikuttaa siis se, kuinka usein laite päivittää sijaintitiedon. Periaatteessa paikannuksen voi pitää pääosan ajasta lepotilassa ja kytkeä päälle vain tarvittaessa. Tämä saattaa tosin johtaa virheelliseen sijaintitietoon.
 • Paikannin tarvitsee siis sim-kortin ja puhelinliittymän toimiakseen, ja tiedonsiirto sen kautta maksaa. Periaatteessa tässä voisi ajatella prepaid-liittymää.
 • Järkevintä on käyttää niin sanottua laitenetti-liittymää, jollainen on tarjolla ainakin DNA:lla ja Elisalla. Liittymien avausmaksut ovat 4,90 euroa, ja edullisimmillaan kuukausimaksu on Elisalla 3,90 ja DNA:lla 4,90 euroa. Jos DNA:lle on jo liittymäsopimus, maksaa laitenetti vain 1,90 euroa kuukaudessa. Ei siis ilmaista, mutta ei nyt kallistakaan.

Älypuhelimista.

 • Iltalehti, Whatsapp vaihtoon? 8 ilmaista vaihtoehtoa. 5.10.2021.
 • Mobiili.fi, Nordean mobiilipankki päivittyi pitkään kaivatulla hakutoiminnolla. 5.10.2021. Kukaanhan ei ole tätä vuosikymmenien aikana kaivannut kertaakaan...
  • Onneksi sentään haku on lisätty vain mobiiliversioon... Ei tule turhan tiuhaan muutoksia.
  • Ja onneksi voi hakea vain viimeisten 18 kk:n tilitietoja, sitä vanhemmat tilitiedot taitavat sitten maksaa (?). Eikö pankki voisi laittaa kaikkien 1 kk vanhempien tilitietojen hakua maksulliseksi?

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Thom Hogan.

 • And the Turbulence Begins... 5.10.2021. Nikonin ensimmäinen tiiseri, Nikon Z9. Puolasta tuli tieto, että 24mp Z9 ja 102mp Z9X...
 • Who Do You Believe? 5.10.2021. Mitähän mikin väite oikeasti tarkoittaa. Syväterävyys. 15 stopin dynaaminen alue. Ja vertailuissa kannattaa olla erityisen varovainen.

Diyphotography.net.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.10.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Keskustelufoorumin tila 2021 (Sana on melkein vapaa). 33 viestiä. Kaikenlaista. Mielenkiintoista(kin).
 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa).
 • Siirto ! (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). No niin kamera hommattu canon Eos R jossa 24-105 putki nokalla ! Järkkärin säätöihin muutama tunti istuttu kurssilla ja ajattelin täältä kysyä että miten siirrätte kuvia tietokoneelle ??? 7 viestiä.
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Cobalt Image Color profiilit (Kuvankäsittely).
 • Myydään -alue. 10 ihka uutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset 7 kpl (hintamuutokset jne.).
 • 600dpi? (Printterit, skannerit). En ole skannaillut kuvia erikseen juurikaan aikaisemmin. Minulla on kaksi n. 7x10 cm mustavalkokuvaa. Ne pitäisi skannata.
  • Korjailen taittumia ja pilkkuja yms. Photoshopilla. Muokkaan kuvia tarpeen ja haluni mukaisesti. Ehkä hyvin rauhaisesti kuitenkin. Hankin tulosteet kokoon n. 13x17 cm ja laitan kuvat esille, jos onnistuin edes suunnilleen.
  • Mikä olisi tarpeellinen skannerin tarkkuus? Riittääkö 600dpi (CanoScan 9000F) tarkkuus tähän?
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Ruska (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Mylly (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Mylly ei taida olla Suomessa? Daio Wasabi Farm, Japanissa, Matsumoton lähellä.
 • Temiksen fotokuvatukset 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Halaten (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Ikkunanäkymä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Rolleicordilla filmille. Värikuva.
 • Valkeita sorsia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa. Kuusamossa oli viikonloppuna hieno näky, kun järvi oli täynnä joutsenia. Ohessa muutama räpsy lauantailta.
 • Teema: Katukuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kapteeninkadulta. Rolleicordilla. Värikuva.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Toinen tähtikuva. Eilen illalla saimaan rannalle yöksi tähtiä toljottelemaan. Yksi tulipallokin bongattiin.
  • Uusinta katsaus Joutsenen tähdistöön tiukemmalla linssillä. 5x2min, f/2,5, ISO 1600, 50mm. Jäätävä läjä syväntaivaan kohteita piirtyy suht pienellä vaivalla samaan kuvaan näköjään :D Stellariumia pyöritellen ja kuvaa zoomaillen löyty äkkiseltään ainakin NGC 6960, NGC 6992, M15 pallomainen tähtijoukko ja NGC 7000 pohjois -amerikka sumu.
  • Maiseman kanssa kuvaaminen tais mennä pieleen. Täytyy sitä harjotella lisää tässä kun seuraavaksi tulee mahdolliseksi. Ja linnunradan ydintä pitäs päästä jossain kuvaamaan ennen kun se katoaa horisontin alle. Eli etelän suuntanen näkymä jossain pimeessä paikassa klo 21-00 välillä. Kuva
 • Siluetit (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • (ihan oikea siluettikuva, saatu väriäkin mukaan etualalle. Ja kuvaa jää tutkimaankin, Miettii, mitä henkilöitä kuvassa oikein on...).
 • Postikonttori (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Port Lockroy.
  • Panoraama. Klikkaa tämäkin isoksi)
 • Skidi (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Z. wollebaeki.
  • (klikkaa kuva isoksi, niin isot hellyttävät silmät tulevat kunnolla näkyviin... Vinkki, ei käsiä vaan räpylät).

Lassi Kujala, Facebook, Rapatessa roiskuu ja suuri loiskahdus. 4.10.2021.

Pekka Hyvönen, Paikka jossa ei ole mitään. 4.10.2021. Lähinurkat alkavat olla kokolailla tarkkaan koluttuja, Porvoo on nähty moneen kertaan. Johonkin olisi kuitenkin mentävä koipia ja objektiivia oikomaan, vaan minne? Karttaa katsoessa tuli mieleen että "tuolla nyt ei ole mitään nähtävää". Sinne siis katsomaan ei-mitään. Yllätyin.

 • Tulipahan käytyä paikassa jossa ei ole mitään. Noitahan pitää etsiä lisää.

Rajala blogi. Pääsivulla linkit kuuteen artikkeliin. Sitten, klikkaa Inspiroidu. Vaatimattomasta 219 artikkelia. Tekstiartikkelia...

 • Kampanjat. 13 artikkelia.
 • Lisävarustesuositukset. 16 artikkelia.
 • Trendit. 85 artikkelia.
 • Audio/Video. 6 artikkelia.
 • Swap It. 4 artikkelia.
 • Kuvausvinkit. 52 artikkelia.
 • Objektiivit. 8 artikkelia.
 • Järjestelmäkamerat. 35 artikkelia.
 • ... _ehkä_ kannattaa tutustua...

Suomen valokuvataiteen museo, Facebook, Tule mukaan Facebook-liveopastukselle Susanna Majuri: Rakkaus näyttelyyn tänään klo 17-18!

 • Virtuaaliopastus järjestetään Facebookin live-lähetyksenä. Opastusta seurataksesi kirjaudu Facebookiin ja saavu museon Facebook-sivuille.
 • voi seurata vain suorana, ei jää tallennetta myöhemmin katsottavaksi.

Petteri Järvinen, Facebook kaatui - miten se oli mahdollista? 5.10.2021. Eilen illalla Facebookin verkkoalue päivitti muille reitittimille sellaisia reittitietoja, etteivät paketit enää päässeet perille. Reitin puuttuessa myös Facebookin omat nimipalvelimet lakkasivat toimimasta ja Facebook hävisi hetkessä mustaan aukkoon.

 • Ylläpito oli lukinnut talon, mutta jättänyt avaimet sisään. Tämän tilanteen purkaminen kesti kuusi tuntia, mikä globaalissa palvelussa on ihmisikä.

Petteri Järvinen, Facebook antaa luvan huijata mainoksilla. 4.10.2021. Käyttäjät ovat koko ajan tekoälyn valvovan silmän alla, mutta mainostajat saavat mellastaa vapaasti. Vuosi sitten syksyllä Googlen estämät huijausmainokset ovat palanneet Youtubeen ja Facebookissa sama Herlinin kryptovaluuttahuijaus jatkuu yhä uudelleen ja uudelleen.

 • Olen ilmiantanut näitä huijausmainoksia lukemattomia kertoja. "Ilmianna julkaisu" tuo näytölle lähinnä hätätilanteisiin ja kiusaamiseen liittyviä vaihtoehtoja, mutta lopulta valintojen uumenista löytyy myös huijaus-vaihtoehto.
 • Ihan turhaan, ilmoituksilla ei ole mitään vaikutusta. Sama huijaus samalla kuvalla toistuu yhä uudelleen ja uudelleen. On käsittämätöntä, ettei Facebook saa tätä kuriin. Kuva on aina sama, joten yksinkertainen filtteri riittäisi, eikä mitään tekoälyä tarvita.

TM, Robottidrooni onnistui kuvaamaan ensimmäistä kertaa, miltä merellä näyttää hurrikaanin sisällä – Tältä näyttää ”dramaattinen” video. 5.10.2021.

Monster.fi, Verkkokaupan sisällöntuottaja. Sinustako uusi vahvistus Rajalaan? Vakituiseen kokoaikaiseen työsuhteeseen Helsingin Postitalon toimipisteeseen. ...Tarjoamme sinulle mahdollisuuden työskennellä Suomen suurimmassa valokuva-alan yrityksessä osana ammattitaitoista tiimiä.

 • Lähetä avoin hakemus, ansioluettelo ja mahdolliset työnäytteet 15.10. mennessä sähköpostitse osoitteeseen...
 • Aloitus sopimuksen mukaan. Paikka täytetään heti sopivan henkilön löydyttyä.

Älypuhelimista.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Jonkin verran Thom Hoganin kirjoituksia. Subjektiivinen kiintoisuusjärjestys.

IR, Ricoh GR IIIx First Shots.

 • Longer lens, same compact size and 24MP APS-C sensor. See our sample images! EU-hinta 999 euroa.

The Online Photographer. Kuvia. Bakers dozen.

Kamera & Bild, Photography Simulator – nytt datorspel för fotografer. Ensin valitaan kalusto, sitten luontoon kiertelemään, kuvien ottamista. Lopuksi kuvat sitten myydään mahdollisimman hyvään hintaan. "Photography Simulator" -peli. Madnetic Games. Myös dronet mukana. Ja kun kuvien myynnistää kertyy rahaa, niin kuvauskalustoakin voi päivittää. Teräviä kuvia saa vain manuaalisäädöillä.

Fotosidan.se.

 • Den bästa datorn för kreatörer? 2 skärmar i en laptop! (koko artikkeli on mainos. Entäs sitten...). ASUS ZenBook Pro Duo.
 • Suomen Asus, ASUS ZenBook Pro Duo. Zenbook Pro Duo UX581. Tässä ihan oikeaa mainosta. Valmistajan sivuilta. Eipä ole paljoa eroa Fotosidanin mainokseen.
 • Pari mallia, hintaluokat 2000 euroa ja 3200 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.10.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Keskustelufoorumin tila 2021 (Sana on melkein vapaa). 22 viestiä. Lauantaina 2.10.2020 aloitettu viestiketju.
 • Koronapiikki saatu ja kohta voi taas kuvata missä vain (Sana on melkein vapaa). ...On yllättävää, että täyden rokotussuojan osalta olemme koronarokotuksissa jääneet eurooppalaiselle keskitasolle ja muita Pohjoismaita huonommalle tasolle, vaikka rokotteita on viime aikoina ollut hyvin saatavissa. On vaikea arvioida, mikä merkitys rokotusvastaisella disinformaatiolla on ollut asiaan, mutta myös suomenkielisessä sosiaalisessa mediassa sitä levitetään aktiivisesti”....
 • Canon 1100d päivitys - lähinnä urheilukuvaukseen (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Cobalt Image Color profiilit (Kuvankäsittely). Täältä vahva suositus Cobaltin profiileille mikäli haluat jostakin syystä toisenlaista eroa Sonyn (tai jonkun muun kameran) perus-värisävyihin still kuvissa.... Olen käyttänyt kyseisen firman basic packiä jo jonkin aikaa erityisesti henkilökuviin silloin kun en ole saanut perussäädöillä ihon väriä oikein mieluisaksi.
  • värisävyt
  • Adobe and DNG basic pack. Ensin valitaan kameramalli. Tai sitten vaikka Canon Contemporary Emulation. £39.
 • Topaz denoise 3.3 (Kuvankäsittely). Älkää pitäkö kiirettä päivittämisessä. Aivan puginen ainakin LR pluginin kanssa. Tällä ohjeella sain suurimman osan korjattua, joutuu tekemään tähän versioon käsin.
 • Myydään -alue. 1 ihka uusi ilmoitus. Plus päivitetyt ilmoitukset 8 kpl (hintamuutokset jne.).
 • Ruska (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Tervaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Lounaaksi oli päivällä: (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kaksi hajotettua laitetta.
 • Mylly (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (kuva näyttää vähän siltä, ettei ole Suomessa otettu...).
 • IR 720nm ruskaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Syksyistä väri-iloittelua valon infrapuna aallonpituuksilla (720nm)...
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. ...Hommasin tosiaan tossa pari viikkoa sitten Sky watcherin Star adventurerin ykkös version ilman wifiä. ...
  • ...Kuvassa Kassiopeian ja Joutsenen aluetta linnunradasta. Jos tarkkaan kattoo, oikeella puiden oksien välissä näyttäs pilkistävän NGC 7000 pohjois amerikka sumu. Tai ainakin osa siitä. Tarkennus on ehkä piirun mettässä, tai sit tarvii kokeilla himmentää pykälän verran jos sais tähdet vähän vielä pienemmiksi. ...
  • Specsit: 149sek, f/2.8, 24mm, ISO 1600.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pähkinöillä mennään tänään… Nakkeli ja Hankki… kunnon pläjäys :) 10 kuvaa.
 • Temiksen fotokuvatukset 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 reissukuvaa vielä, kommenteineen. ...Sitten tuli mieleen kun ennen reissua kovasti pähkäilin täällä, että minkälaista objektiivia kannattaisi ottaa reppuun mukaan. No,mikä oli lopputulos objektiivien käytöllä?...
 • * Kännykkäkamera valokuvat * (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Sekä:
  • 5 kuvaa. noh, laitettaampas itsekkin pitkästä aikaa jotain kun tämmöinen loistava uusi ketju on aloitettu asiasta tehden! Elikkäs siinäpä ois työmaalta kuvattua kuvaa Samsunkin S21 ultralla täyden resoluution kameralla.
   • Tuosta flickristä en tiedä kuinka pääsee kuva oikeuksiinsa kun ei sitä Prota ole tullut makseltua. Sieni kuvassa puhelin teki jotakin jännää näemmä kiven sivulle ja toiselle laidalle.. Harmi kun ei sattunut rawi olla päällä, ilmeisesti näpännyt pois valikosta jossakin välissä.. Kuvan suuri mänty suht jykevä, 312cm ympärysmitta ja iso oksa miehen vankkuinen..
  • aikaarska: Sitten tuli mieleen tuosta flickr linkityksestä. Mielestäni flickristä on aika kätevä linkittää kuva suoraan tänne. Ilmaisen flickr-tilin kuvat eivät ole myöskään mitenkään huonosti pakattuja, vaan näyttävät ihan hyviltä linkitettynäkin. Itse teen homman näin: kohdat 1. ja 2. Kuvaruutukkaappauksineen.
 • Tummanpuhuvia kaupunkikuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laxative. Lisää. 21 kuvaa.

Sulantoblog, Great Joy 60mm T2.9 1.33x Anamorphic + Anamorphic 1.35x Adapter. 23.9.2021. Kesto 7:57. Sisällysluettelo. Aluksi selitetään, mikä anamorfinen objektiivi. Havainnollisesti. Videoon tarkoitettu. Täysin manuaali lasi. Ei elektroniikkaa. Canon RF, L mount, Nikon Z, Sony E. Adapteria voi käyttää ihan minkä tahansa objektiivin kera. T-stopit F-stopien sijaan. Paino 785g. Suodinkierre 67mm. Metallirakenteet. Adapterissakin tarkennusrengas. Adapterin paino 859g. Suodinkierre 77mm. Toisessa päässä (kameran objektiiviin päin) 67mm kierteet.

 • Yhteishinta kitille on $1199.
 • YouTube-kanavalla 29.800 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Portrait Photography - [5 TIPS]. 28.9.2021. Kesto 8:52. Sisällysluettelo. Uransa aikana Forsgård on eniten kuvannut nimenomaan potretteja. (...oikein kiinnostavaa ja selkeästi eitettyä asiaa...).

 • 1. Get Close!
 • 2. Eye Contact.
 • 3. Background.
 • 4. Focus in the eye.
 • 5. Light.
 • YouTube-kanavalla 46.300 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Elämää kaupungissa, Pieni Espoolainen aarre – Emilia Milonoff. Noin kolmen kilometrin mittainen Glimsinjoen jokiosuus ja sen varrella kulkeva luontopolku kuljettavat kävijän upeaa monimuotoiseen virtavesimaisemaan. Glimsinjoki saa alkunsa Pitkäjärvestä ja kulkee mutkitellen aivan Jorvin sairaalan kupeesta kohti Kirkkojärveä. Jorvin kohdalla oleva koski on mainio retkikohde, jos mielii käydä katsomassa pääkaupunkiseudun virtavesiä ja niiden elämää.

 • Video, paljon tekstiä ja paljon kuvia

Lassi Kujala, Facebook, Ruskaa, hanhia ja perhosia. 3.10.2021.

Keskisuomalainen, Hannu Hautalan 1,5 miljoonaa kuvaa on arkistoitu betonibunkkeriin – uutuuskirjat kertovat, kuinka panssariautonkuljettajasta tuli Suomen ensimmäinen ammattimainen luontokuvaaja. 3.10.2021. Kuusamossa asuva Hannu Hautala, 80, on kiistatta suomalaisen luontokuvauksen merkittävimpiä tekijöitä. Ei siis ihme, että syyskuussa miehestä julkaistiin kerralla kaksi eri kirjaa.

 • Hautala painottaa, että hyvä valokuvaaja ei välttämättä ole hyvä luontokuvaaja. Aikaisemmin hän olisi sanonut, että hyvästä luontokuvasta 20 prosenttia perustui hyvään kameratyöskentelyyn, loput luontotuntemukseen. Kameroiden tekniikka on kuitenkin kehittynyt niin paljon, että hyvän luontokuvan saaminen on entistä helpompaa.
 • Nykyisin huippukameroilla voi räpsäyttää 20 kuvaa kerralla, kun aikaisemmin niitä sai vain kolme. Lisäksi kameran etsin voi tarkentaa linssin automaattisesti yhteen parvessa lentävän linnun silmään. Tarkkuus ja värierottelu ovat tänä päivänä ihan muuta kuin 1960-luvun alussa, jolloin Hautala sai ensimmäisen kameransa.
 • Hautalalle työ puolustusvoimien palveluksessa oli hyvää aikaa. Hän sai palkkaa ja viran puolesta ruokaa sekä asunnon. Heti tehtäväänsä sitouduttuaan Hautala marssi hämeenlinnalaiseen kameraliikkeeseen ja osti osamaksulla ensimmäisen kameransa 400-millisellä objektiivilla.
 • Ensimmäisen oman luontokuvakirjansa Erämetsän elämää Hautala julkaisi vuonna 1968 työskennellessään vielä autonasentajana Helsingissä. Kaksi vuotta myöhemmin hänestä tuli Suomen ensimmäinen ammattimainen luontokuvaaja, kun hän irtisanoutui työstään saatuaan puolivuotisen apurahan.
 • Pohjoismaissa Hautalan nimi opittiin tuntemaan jo 1960-luvun puolella. Hautala kertoo, että kameratekniikan puutteiden vuoksi lintujen lähikuvien saaminen oli vielä 1960-luvulla haastavaa. Sen vuoksi sellaisia kuvia arvostettiin. Hautala käänsi tilanteen päälaelleen. – Minulla oli kuvia, joissa lintu oli pienenä. Kuvasin maisemaa sen ympäriltä.

HS, ”Näky on uskomaton, olen nähnyt monta liikutuksen itkua” – Nämä viisi luontoelämystä jokaisen suomalaisen tulisi kokea ainakin kerran elämässään. Tilaajilel. 4.10.2021. Poimi parhaat retkivinkit kansallispuistokonkareilta.

 • Tunturielämää
 • Veden äärelle
 • Kalliolle, kukkulalle
 • Suo
 • Eläimet

Yle, Hiljaisuudessa hävinneet – kuvat näyttävät Helsingin ostareiden lumon ja tuhon, nyt kun lähiöhistoriaa puretaan pala kerrallaan. 4.10.2021.

'Keski-Uusimaa, Jukka Pihlainen on seurannut Jokelan laulujoutsenia tiiviisti 7 vuotta –  kuvia on kertynyt jo kymmeniä tuhansia. 18.9.2021.

Svhy.org, Klassiset kamerat 2021. Etusivun ensimmäisenä. Lauantaina 9. lokakuuta järjestetään perinteinen Klassiset kamerat -myyntitapahtuma klo 10-15 yhteistyössä JAS Tekniikka Oy:n kanssa osoitteessa Mannerheimintie 160. Tapahtuma toteutetaan terveysturvallisesti tapahtumahetkellä voimassa olevien ohjeiden mukaan.

 • Uutena myyntitapahtuman osallistumismuotona kokeillaan yhdistyksen yhteispöytää, johon myyntitavaraa voivat tuoda jäsenet, joilla ei ole tarvetta kokonaisen pöydän varaamiseen.

Älypuhelimista.

 • Muropaketti.com, Google Lensiä voi käyttää kohta Chrome-selaimen kautta – mobiiliversioon puolestaan parannuksia. 3.10.2021. Google Lens on kätevä toiminto, jonka avulla puhelimen kameran voi valjastaa hakutoiminnon käyttöön. Käyttäjä voi osoittaa älypuhelimensa kameralla haluamaansa kohdetta, jonka jälkeen Google kertoo kohteesta löytämänsä hakutulokset.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

 • Great Reads in Photography: October 3, 2021. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita. Vie aikaa, vaikka ei avaisi erikseen yhtäkään aihetta. Vahva ostosuositus. Kutakin aihetta avattu, paljon muutakin kuin linkit.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Earthboundlight.com.

Kamera & Bild, TEST: Datacolor Spyder Lenscal finjusterar fokusen. Tarkennuksen hienosäätöön. Helppo käyttää, ei mitään mystiikkaa tai monimutkaisuutta. Toimii kaikilla peilikameroilla, joiden valikoista löytyy objektiivin tarkennuksen hienosäätö (mikrosäätö). Tämä mahdollisuus on ollut monissa malleissa jo 10 vuotta. Esim. Canon 1D C, 5D MkII, Nikon D3, D300, Sony A6000 ja A7R. Ja tietenkin sama koskee myös peilittömiä kameroita.

 • Peilittömillä rungoilla on vähemmän tarkennusongelmia. Tarkennus tapahtuu teknisesti suoraan sensoriin (välissä ei ole peilejä). Peilittömilläkin voidaan etsiä se ihan kaikkein tarkin kohta.
 • Esitellään Lenscalin käyttö perusteellisesti. Materiaali muovia. Eikä vaadi mitään erillistä ohjelmaa. Canon: AF Microadjustment, Nikon: AF Fine Tune, Sony: AF Micro Adjustment, Olympus: AF Focus Adjust, Pentax: AF Adjustment.
 • Esim. Canon 1D X/MK2, 5DMkII, 5DMkIII, 5DMkIV, 5DS, 5DS R, 6D, 6DMkII, 70D, 7D, 7DMkII, 80D, 1DXMkIIINikon D3, D500, D610, D700, D7000, D800 Sony A6000, A7R, A7R2, A7R3, A7R4, A7, A7M2, A7M3, A7S, A7S2, A9, A9M2.
 • Suomen hintaluokka 80 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.10.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Canon 1100d päivitys - lähinnä urheilukuvaukseen (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Keskustelufoorumin tila 2021 (Sana on melkein vapaa). Uusi ketju. Ihan hyviä huomioita.
  • (viimeisin viesti) ...Esimerkiksi facebuukin erillaisissa valokuvaus/valokuva ryhmissä on kyllä melkoisen aktiivinen meno. Mutta samalla hieman persoonatonta. Tämä DC.net voisi ihan hyvin toimia paremmin kuten 'paikallinen kameraseura' mutta netissä. ...
  • useita viestejä...
 • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
 • Myydään -alue. 5 ihka uutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset (hintamuutokset jne.).
 • Zoomauksen vaikutus tarkennukseen (Optiikka). ...Olisin varsin yllättynyt jos laadukaan 24-70 mm lasin tarkennuspiste muuttuisi zoomatessa niin paljon että kohde joka on tarkennettu 70 mm alsennossa ei olisi enään tarkennusalueen sisällä sen jälkeen kun polttoväli on käännetty 24 mm asentoon, kuten oli tehty tuossa annetussa esimerkkikuvan tapauksessa.
  • Nikonilla on sit varmaan menty vähän sieltä missä aita on matalempi jos ovat "varifocal" optiikan tehneet. Varifocal lens.
  • Parfocal lens. Parfokaalinen on sellainen "perinteinen" zoom jossa se tarkennus pysyy samalla etäisyydellä kamerasta vaikka zoomailet.
 • Tummanpuhuvia kaupunkikuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pari kuvatusta pohjoisen reissulta. Flickr:iin jos haluaa nähdä isompana.
 • Tervaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Syksy (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sopivan värikäs.
 • Halaten (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tämä tuntematon pari nojaili kannon nokassa, kun papparaazzi iski...
  • Linkki myös alkuperäiseen kuvaan, Flickr.
 • Teema : Metsä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). temaman sana melkein vapaa osiossa avaukseen liityen, laitanpa yhden tänään metsäkävelyllä otetun kuvan näytille. Vastaavia on varmaan kaikilla metsässä liikuskelevilla levyt täynnä. Koneelle tultua huomaan taas muutamia asioita mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Siitä mukava tämä kuvausharrastus kuitenkin on, että aina jää parannettavaa.
  • Seuraavalla sivulla sitten toiselta kuvaajalta 3 kuvaa lisää.
 • Ruska (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vähän erilainen minimalistinen ruskakuva.

Digicamera.netin FB-sivut, kuvia. Lauantai 2.10.2021. 13 kuvaa.

 • Vaihteeksi Kalasatamaa. Nämä kuvat on otettu ma 27.9.2021. 13 kuvaa.
 • Canon EOS R6 + Canon Control Ring EF-EOS R + Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM.
 • Tarkoitus oli ottaa merisumusta kuvia. Aikaisin aamulla oli sankka sumu. Ajattelin, että ei varmaan kestä kovin kauaa. Mutta merisumu jatkui ja jatkui. Sitten kun klo 10 maissa lähdin, niin eiköhän sumu ollut jo hälvennyt.
 • Tein pienen kierroksen huudeilla. Hieno aamu, ei paljoa tuullut ja aurinko lämmitti ihan urakalla. Sompasaari (Redin eteläpuolella) on vähän jälkeen puolenvälin rakennustyömaata (Nihdin alue). Esirakentamisvaihe jatkuu elokuulle 2022. Suljettu yleisöltä. Katuja ja kunnallistekniikkaa tehdään loppuvuoteen 2023.
 • Hietaniemen hautausmaalta jäi kymmeniä kuvia vielä varastoon, odottamaan julkaisua. Erityisesti kivimuurin päältä löytyy äärimmäisen kiinnostavaa läheltä kuvattavaa. Oikeasti.
 • Kuva 6. Loisto edessä. Tänne alkoi ajastettu muutto 1.10.2021.

Pekka Hyvönen, Kaikki on suhteellista. 2.10.2021. M43-kameraa useimmiten käyttävänä olen käyttänyt kuvasuhdetta 4:3, ihan luontojaan ja asiaa sen kummemmin miettimättä. Enhän mä mieti tärkeämpiäkään asoita. Nyssitte sattumalta väänsin kuvankäsittelyssä cropin 16:9-suhteelle. Pannaas pari kuvaa näkyville: ...

 • Kuvat isommiksi kliikaamalla. Jolloin pääsee selailemaan eteen-taas. Ja vertaamaan.
 • Vielä vähän havainnollisemmin numeroina. 4:3 vastaa siis 12:9 suhdetta. Siis oikeastaan 12:9 vs. 16:9. Tai toistapäin: 16:9 vastaa siis 5 ja 1/4 vs 4 (lyhyempi sivu molemmissa 3).
 • Kuvaputkiajan televisioissa käytettiin kuvasuhdetta 4:3. Suoratoistossa taitaa yleisin formaatti olla 16:9. Monien valokuvaajien monitorin kuvasuhde on 16:10 (itselläni on Dellin 27 tuumainen näyttö, jossa tämä kuvasuhde).
 • Wikipedia, Kuvasuhde.
 • Wikipedia, Näytön kuvatarkkuus.

Tiina Puputti.

 • Pelikuvia – Naisleijonat jääkiekon MM-kisoissa Calgaryssa 2021. Klikkaamalla isommiksi, selailuun.
 • Naisleijonat – 12 minuuttia maailmanmestareina. Naisten jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuissa 2019 kuvaamani dokumentaarinen kuvasarja Naisleijonista sijoittui yhdeksänneksi Reportage –sarjassa The Photographer of the Year 2020 –kilpailuissa. Kilpailun järjestää Federation of European Photographers.

HS.

 • Korkeasaaren lähettyvillä havaittiin lauantaina hylje: ”Katsoin ensin, että onko se kivi”. 2.10.2021. Korkeasaaren ja Mustikkamaan väliselle sillalle kerääntyi väkeä tarkkailemaan vedessä sukeltelevaa eläintä.
 • ”Se tuntui tosi siistiltä. En ole ikinä nähnyt hyljettä luonnossa.
  ” Hylje pysytteli puolen tunnin ajan melko samassa kohdassa, Turunen kuvailee.
  ”Se tuli noin 4–5 minuutin välein hetkeksi pintaan.”
 • Kalasataman oma nimikkoeläin eli Fredi on päässyt hesariin... Fredi.

Thephotoargus.com.

Petapixel.com.

IR.

Autumn color tips: How to improve the fall color in your photos.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Ricoh GR IIIx review. YouTube-video, kesto 10:38. Sisällysluettelo. Onnistunut polttovälin muutos. Helppo ihastua tähän kamera. Suoriutuu oikein hyvin siitä, mihin on suunniteltukin.
  • Sulantoblog, 5 Reasons to Love the Ricoh GRIII and GRIIIx -The Best Point and Shoot. 12.9.2021. Kesto 9:56. Sisällysluettelo. Edellinen malli kädessä. Uudessa ei kuitenkaan kovin paljoa muutoksia.
  • IR, Ricoh announces GR IIIx premium compact camera with same 24MP APS-C sensor and new longer lens.
  • Dpreview.com, Ricoh’s new GR IIIx camera features a new 40mm equiv. lens, improved image processor and more. F2.8. Sensori 24.2 megapikslein kroppikenno. Kuvanvakaaja 4 stoppia. 14-bit raw. ISO 104.200. Lähin tarkennus 12cm.3 tuuman kosketusnäyttö, 1.04 miljoonaa pistettä. USB-C lataamiseen tai videon ulostulos. Ulkoinen salamakenkä. Akku sama, 200 kuvaa yhdellä latauksella. Paino 262g. EU-hinta 999 euroa.
  • Petapixel.com, Ricoh Quietly Launches the GR IIIx with New 40mm Equivalent Lens.
  • Fotosidan.se, Ricoh GR IIIx har normalobjektiv för gatufoto. Sisarmalli Ricoh GR III 18.3mm, vastaavuus 28mm, julkistettiin 25.9.2018. Uudessa siis vastaavuus 40mm. Ja uusi kuvaprosessori. Sisäänrakennettu harmaasuodin. Myyntiin syyskuun lopulla 2021. 10.990 kruunua. Erikseen ostettava etsin, optinen.
  • The Online Photographer, The Universe is Forcing Me to Buy a Camera. Ricoh GR IIIx.

Digital Photography School.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.10.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kimmo Virkki, Blogi. Muutama poiminta.

Sttinfo.fi, Torronsuo - taianomaista valoa ja huumaavaa tuoksua. 30.9.2021. Liisa Karikuusen ja Teuvo Rämäsen valokuvanäyttelyssä pääset nauttimaan karun eteläsuomalaisen suoluonnon maagisesta tunnelmasta. Näyttely on esillä Villa Elfvikin luontotalossa 6.10.–25.11.2021.

HS, Inkerin­suomalaisten vainoista kertova näyttely peruttiin viime hetkellä Pietarissa: ”Venäjällä ei saa vieläkään puhua siitä, mitä inkerin­suomalaisille on tehty”. 1.10.2021. Lea ja Santeri Pakkasen sekä Meeri Koutaniemen näyttelyn historiallisia faktoja yritettiin silotella ennen äkillistä perumispäätöstä.

Epoo.fi, Yrittäjillä ainutlaatuinen mahdollisuus osallistua kansainvälisesti palkitun valokuvaajan valokuvanäyttelyyn. 1.10.2021. ”Korona-ajan yrittäjätarinat kuvissa” -projektissa kuvataan tarinallisia henkilökuvia yrittäjistä. Näyttely vuoden 2022 jälkipuoliskolla.

 • Toukokuussa 2021 Markku sai Finnfoton apurahan projektille Korona-ajan yrittäjätarinat kuvissa. Projektissa kuvataan tarinallisia henkilökuvia yrittäjistä. Kuvista järjestetään näyttely vuoden 2022 jälkipuoliskolla.
 • Ilmoittautumisaikaa 21.10.201 asti.

ePressi.com, Dove tuo Kamppiin filtterivapaata kauneutta juhlivan selfiekopin. 1.10.2021. Selfiekopissa voi vierailla 1.–2. lokakuuta Kampissa Helsingissä. Helsingin lisäksi selfiekopit löytyvät Tukholmasta ja Kööpenhaminasta.

 • Lähes kaikki valokuvat muokataan nykyään ennen julkaisemista. Käsittelemättömät kuvat ovat epätavallinen poikkeus. Doven selfiekopissa voi ottaa muokkaamattoman kuvan ja nähdä kauneutta sellaisena kuin se on, todellisena. Kopin pinta on peililasia ja se on tapetoitu kyselyn tuloksilla.
 • (Oletettavasti Kamppi ei viittaa kaupunginosaan vaan kauppakeskukseen?)

Älypuhelimista.

 • IS, ”Olen ollut alalla yli 20 vuotta, enkä ole aikaisemmin vastaavaan törmännyt” – puhelin­kaupassa on tilanne päällä. 2.10.2021. Sirupula leikkaa puhelimien tarjontaa. Kauppiaat vakuuttavat kuitenkin, etteivät puhelimet lopu kesken ja loppuvuodesta nähdään kunnon tarjoukset.
 • Mobiili.fi, Elisa sekä Musti ja Mirri toivat tarjolle paikannuslaitepalvelun lemmikeille – mahdollistaa myös aktiivisuuden seurannan ja puhelut. 30.9.2021. Pantaan tai liiviin kiinnitettävä paikannuslaite on pienikokoinen, pöly- ja vesitiivis ja tarjoaa 3-5 päivän akunkeston. Laitteessa on GPS-paikannus ja GPRS-yhteys esiasennetulla SIM-kortilla sekä myös mikrofoni ja kaiutin.
  • Paikannuslaitteen hinta on 89,90 euroa ja sen voi hankkia myös jopa 36 kuukauden korottomalla ja kuluttomalla maksuajalla. Lisäksi Elisa Lemmikki -liittymä maksaa 3,90 euroa kuukaudessa.

Diigital Photography School.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, 3 Ways To Capture Autumn Photos With A Twist - Three Abstract Ideas.

Diyphotography.net.

 • Social media is NOT your portfolio. Wait, what?
 • The Infinite Retouch Panel for Photoshop makes retouching fun again. Suunniteltu helpottamaan työnkulkua.
  • (hintaa ei kerrota esittelyssä, pitää mennä tekijöiden sivulle, jotta selviäisi hinta... Hintaluokka 99 euroa... Ja vielä 25% alennus!!!).
  • (melkein mainos...).

Kamera & Bild, TEST: Nikkor Z 28mm f/2,8 SE – självklar kitglugg till Nikon Z fc. Bra Köp. Sopii erityisen hyvin Nikon Z fc -runkoon kittilinssiksi. Kevyt ja kompakti. Täyskennoisille. Mutta sopii hyvin myös kroppikennoisille. Suomen hintaluokka 300 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.10.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Canon 1100d päivitys - lähinnä urheilukuvaukseen (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Eizo Coloredge CG243W (Kuvankäsittely). ...Joskus kymmenen vuotta sitten TIPA-voiton jälkeen näiden hinnat tais olla jossain 2300-2500€. Samasta kaapista löyty myös iskemätön calibrointilaite, EyeOne Display 2.... mikähän voisi olla hinta.
 • Myydään -alue. 6 ihan uutta ilmoitusta. Plus päivitetyt ilmoitukset (hintamuutokset jne.).
 • Zoomauksen vaikutus tarkennukseen (Optiikka). Järkytyksekseni huomasin että Nikonin Z 24–70/4 objektiivin tarkennus muuttuu kun zoomia kääntää. Onko tämä kuinka tyypillistä, ja onko tuo enemmän sääntö kuin poikkeus?
  • Johtunee jostain mekaanisesta jutusta linssien järjestykseen liittyen, mutta tiettyihin abstraktimpeihin juttuihin tuota totuin käyttämään Pentaxilla niin suorastaan järkytyin kun pidin itsestään selvyytenä että tarkennus pitää zoomista huolimatta.
  • (lat. huom.: Tästä ei välttämättä ole kyse, mutta... Focus breathing = Tarkennuksen hengitys. Polttoväli voi muuttua sen mukaan, mille etkäisyydelle on tarkennettu. Polttoväli voi muuttua tarkennusta säädettäessä. Monesti zoomien ongelma.)
  • (lat. huom2. Photographylife.com, Nikon Z 24-70mm f/4 S. ...Focus Breathing. "Nikon’s promotional material made an effort to point out that this 24-70mm lens has very minimal focus breathing – change in focal length when focusing. This is not particularly relevant to photographers, except in extreme cases (like the early Nikon 70-200mm f/2.8 VR for F-mount, which had excessive focus breathing). However, for videographers, it can be a significant problem. The reality lives up to Nikon’s claim, though; this lens has only a very small amount of focus breathing, enough to be irrelevant for most users."
  • Ja vastaus varsinaiseen ongelmaan: ihan normaalia on. lensrentals asiaa joskus tutki ja huomasi että jopa parfokaalisina mainostetut objektiivit muuttaa tarkennustaan polttoväliä vaihtaessa.
 • Erinomainen 35mm f/0.95 !! (Optiikka).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit). Pystyykö A7iii:en "Euroopan versioon" päivittämään mitenkään suomenkielistä valikkoa myöhemmin? Oletuksena on englanti millä kyllä pärjää mutta aina parempi jälleenmyynnin kannalta, mikäli suomikin valikosta löytyisi :)
 • Tuotekuvia kotistudiossa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tilavuudeltaan 0ml muki.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Isokuikkalammen rannat syyspuvussa.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. Jahans ja edellisviikon teema ulottuu tällekkin viikolle. Viikolla tosin alkaa pikkusen olee nihkeetä päivänvalon kanssa töitten jälkeen. Mutta tolkuttoman lämmin on kyllä. Treeni määrä töiden päälle liikaa. Kunto loppuu kesken. Aika palautua ainakin yksi päivä, eli huomen illalla tuoli tiukkaan takakenoon ja potlojoo. 1 kuva.
 • Temiksen fotokuvatukset 2021 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Paluu Stadiin. Huhhei´jaa!! Reissu ohi. Olen onnellinen mies. Kyllä vaan jätti Pohjois-Karjala ja Kainuu jäljen meitsin sydämmeen. Ei haittaa yhtään vaikka lappiin asti ei tälläkertaa ehditty! 8 reissukuvaa.
 • Tummanpuhuvia kaupunkikuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Laxative. 23 kuvaa.
  • (lat. huom.: heti ensimmäisen kuvan jälkeen rupesi jo harmittamaan, ettei kuvia ole enempää, jotenkin erikoinen reaktio...)
  • Instagram, @mickocastren.

Pekka Hyvönen, Lyhyet erikoiset: Kuvainflaatio. 30.9.2021. Päättyy näihin sanoihin ja näihin tunnelmiin: "Eli onnea vaan, jos olet valmistunut valokuvaajaksi, vaan milläpä ajattelit elää? Se on juttu silleesti, että kohta joutuu maksamaan saadakseen fotonsa johonkin näkyville."

Theseus.fi. Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut verkossa. Kaikenlaista mielenkiintoista löytyy. Alla vasta pieni osa löydöistä. Osa 6. Jatkoa seuraa...

Keskustelu.suomi24.fi, Valokuvaus. Viestiketjuja.

Museot.fi, Tervetuloa takaisin elämysten pariin! Aktivoi vanhentunut Museokorttisi syystarjouksena 59€. Jos museokortti on päässyt vanhentumaan, niin 6.10.2021 asti vanhaksi menneen kortin uusiminen maksaa 59€. Sen jälkeen sitten hinta on sama kuin ihan uudenkin kortin eli 72€.

 • Voimassaoloaikan kortin voi sitten edelleen uusia hintaan 59€.

Amusa.fi, Viiden aistin museokeskus avautuu portaittain Kaapelitehtaalla. 1.10.2021. ...Uudistunut Valokuvataiteen museo avautuu myös 8. lokakuuta Poliittisen valokuvan festivaali 2021: Linnun katse -näyttelyn merkeissä....

 • Yle, Helsinkiin syntyy uusi museokeskus, ja siitä saa kiittää Tanssin taloa. 18.8.2021. Salmisaaressa sijaitsevalle Kaapelitehtaalle on rakennettu kaikessa hiljaisuudessa uutta museokeskusta. Rakennuksessa vuosia toimineet Suomen valokuvataiteen museo, Teatterimuseo sekä Hotelli- ja ravintolamuseo pannaan uuteen uskoon. Sen lisäksi valokuvataiteen museo laajenee uuteen kellarikerrokseen.

Helsingin Uutiset, T24: Tallinnan Fotografiskan syysnäyttely esittelee amerikansuomalaisen Arno Rafael Minkkisen valokuvia. 30.9.2021.

 • Fotografiska Tallinn, Arno Rafael Minkkinen. Kakssada aastaaega. 24 september, 2021 — 30 jaanuar, 2022. Myös Nick Brandt.
  • (hiukan erikoinen tapa "säästää" rahaa? Sivuista on olemassa vain vironkielinen versio. Ei suomea, ei englantia, ei venäjää... Luulisi, että aika nopeasti tulisi takaisin käännöksiin sijoitetut rahat...)
  • (aiemmin sivut olivat in English)
  • (en ymmärrä...)
 • Facebook, Fotografiska Tallinn
 • Tallinnan Fotografiska sulkeutui koronan vuoksi 16.3.2020.

Sttinfo.fi, Helsingin työväenopiston syksyn kursseille lisäpaikkoja. 30.9.2021. Työväenopiston osallistujamääriä koskevat rajoitukset poistuvat lokakuun alussa ja kurssien ryhmäkoot palautetaan koronaa edeltävälle tasolle. Rajoitusten poistuttua yhä useampi kaupunkilainen pääsee osallistumaan opiston opetukseen. Muutos koskee yli 700 syyslukukauden kurssia ja tuhansia asiakkaita.

Lea Kömi.

Markku Könkkölä.

IS, Muuta tämä asetus Facebookissa – estä huijareita käyttämästä nimeäsi. 1.10.2021. Facebookissa vuosien ajan kiertäneet huijaukset käyttävät julkisuudesta tuttuja ihmisiä keulakuvanaan. Ne johtavat yleensä väärennetyille uutissivuille, joiden on tarkoitus on houkutella ihmiset virtuaalivaluutoilla käytäväksi kaupaksi naamioituun petokseen. Facebook on tehnyt huijareille kaiken helpoksi. Oletuksena asetus on pois päältä.

 • Itse käytän selainversiota. Ylhäältä kolme pistettä. Sitten alin "Profiili ja merkintäasetukset". Sitten heti vasemmalta 6. ylhäältä: Profiili ja merkitseminen. Alin eli Tarkistettava. Laitoin molempiin kohtiin Tarkistetaan... Käytössä.
 • Vinkin jakoi tietokirjailija Petteri Järvinen Twitterissä. Tällä hetkellä liikkeellä on jälleen huijaus Koneen pääomistajan Antti Herlinin nimissä. Huijaus väittää hänen paljastavan, kuinka suomalaiset voivat saada lisää kuukausituloja.
 • Järvinen on saanut tarpeekseen Facebookin toimettomuudesta. Hän sanoo tehneensä Herlin-huijauksesta ilmoituksen yli 15 kertaa ilman tulosta. Hän ehdottaa tehokeinoksi Facebookin haastamista oikeuteen. Näin tapahtui jo vuonna 2019 Alankomaissa, missä oikeus määräsi Facebookin lopettamaan julkkisten nimissä tehtävät kryptovaluuttahuijaukset.
 • (...äärimmäisen kiinnostavaaa olisi kuulla Facebookin edustajan vastaus???... Eiköhän ongelma katoa ihan sillä, että facebook ei vastaa mitään eikä tee mitään...)

Helsingin Uutiset, Jopa joka neljättä suomalaista on yritetty vedättää verkossa viime kesän aikana– Asiantuntija kumoaa harhaluulon seniorikansalaisista verkkohuijausten uhreina. 30.9.2021.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Tässä ovat syyskuun myydyimmät puhelimet Suomessa – kärjessä myös yllätys. 1.10.2021.
  • DNA:n myydyin Xiaomi Redmi 9C NFC (80 euron hinta).
 • Iltalehti, Google-haku uudistuu merkittävästi – näin se helpottaa elämää. 1.10.2021. Uudistuksen myötä kuvatuloksia näytetään heti hakutuloksissa ilman, että käyttäjän tarvitsee erikseen siirtyä Kuvahaku-välilehdelle. Tämän lisäksi Google tuo hakutuloksiin oman osionsa ”asioista, joista on hyvä tietää”. Jos henkilö etsii esimerkiksi ohjeita jonkin asian tekemiseen, antaa Google myös päivityksen myötä tähän selvät ohjeet.
 • e-ville.com, Puhelin lämpökameralla – kenelle se sopii ja kuinka se toimii. 1.10.2021.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #48 – Ask Lensrentals: Filters, Finances, and the Future. Podcast, kesto 30:21. Sisällysluetto, tarkka.

ePhotozine.com.

Fotosidan.se.

 • BLF skrotar uppförandekoden – satsar på GDPR-rekommendationer. Bildleverantörernas Förening (BLF). Tarkoituksena oli yksinkertaistaa. Ei onnistunut.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Syyskuun 2021 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

Hae Google:sta

Uutiset