Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
Marraskuun uutiset ovat jo ilmestyneet

Lokakuu 2019

31.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Mistä vuokrata valot kuvauskeikalle (Kuvaus yleinen). Pitäisi ottaa ryhmäkuva ravintolassa, jossa on näyttämökoroke, johon kaikki sopii, mutta se on kalustettu värikkäillä (halvoilla) spoteilla, jotka saa ihmisten naamat kukertamaan. Mulla on 3 käsisalamaa (3 x Yongnuo YN600EX-RT), mutta en usko niiden riittävän alkuunkaan noin isoon joukkoon. Saako jostain vuokrattua pari "valonheitintä" , kun en haluaisi ihmetellä salamoiden ohjauksen kanssa, jotka sopisivat n. 35-40 ryhmän valaisuun?
  • Panasonic TZ100 (Muut merkit).
  • IR-kamera (DIY eli Tee-Se-Itse).
  • Harmaakaihin vaikutus lopputulokseen (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...). Yli 65-vuotiaista yli 30 prosentilla on näköä haittaavaa kaihimuutosta. Yli 85-vuotiaista yli 70 prosentilla on kaihimuutoksia. Vuonna 2014 Suomessa tehtiin yli 40 000 kaihileikkausta julkisella sektorilla ja yli 8 500 leikkausta yksityissairaaloissa.
    • Perintötekijöillä on jotain vaikutusta sairauden syntyyn, ja sairastumisen riski on suurempi naisilla ja mm. diabeetikoilla.
    • Kaihileikkauksessa samentunut mykiö poistetaan ja tilalle asetetaan keinomykiö. Keinomykiö valitaan silmän mittausten ja potilaan tarpeiden perusteella. Keinomykiön avulla voidaan korjata silmän taittovirheitä ja vähentää riippuvuutta silmälaseista.
    • Kaihin oireita ovat heikentynyt näöntarkkuus, hämäränäön heikentyminen, värinäön muutokset ja lisääntynyt häikäisy.
  • Sukuhistoriaa (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...). Agfa Iso-Rapid If oli 1965 mun ensimmäinen oma kamera. Ja oli muuten kevyt.
  • ....Olin v. 1968 töissä Suomen Valokuvaajat OYssä (SVO), joka myi maahantuomiaan Nikoneita ja tietty muitakin kameroita. Silloin Huomasin, että asiakkaat ostivat mieluummin 300mk maksavaan mittaetsin pokkarin, esim. Minolta AL-F, kuin 70mk maksavan Instamaticin tai Rapid kameran. Kuvalaadun vuoksi.
    • SVO toisn meni konkkaan, kun ostivat valtavan määrän Konican Autoreflex T:tä ja niistä jäi aikamoinen määrä varastoon. Sääliksi kävi niitä asiakkaita, jotka ostivat Konican osamaksulla, koska ne sopimukset laukesivat kerralla maksettaviksi konkan yhteydessä. Itse olin mennyt inttiin, joten SVO:n konkka ei mun elämää haitannut....
  • Sigma 14mm f1,8 ART (Optiikka). Eikö tämä nyt ole tällä hetkellä parasta mitä rahalla saa tällä valovoimalla. Käsittääkseni hyvin odotettu ja paljon myyty linssi tähtiharrastajien keskuudessa ympäri maailman. Vinkkaa nyt mikä vielä parempi.
  • Nikon 500mm f/5.6E VR PF (Optiikka).
  • Linssi maisema- ja yleiskuvaukseen (Optiikka).
  • Järjestelmäkameran harha (Järjestelmäkamerat). 77 viestiä viikossa.
  • Canon EOS-1D X Mark III (Järjestelmädigit).
  • Nikon Z50 (DX-peilitön) (Järjestelmädigit). Tarkemmin ajateltuna kyllä tämä kiinnostava on. X100F tuli juuri myytyä pois ja tämä olisi varmasti Nikonin järkkäriin tottuneelle helpompi käyttää. Sitten kun seuraavaksi tuntee että pitää olla kakkoskamera tiettyihin tarpeisiin niin pitääpä tsekata. (Ykkönen on D810.)
  • Día de Muertos & Halloween 2019 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Teema: Syksy (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Keskustelua vähän aiheen vierestä. Yksi kuvakin sentään.
  • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tein joku aika sitten hankinnan; ostin 2x jatkeen, ja nyt oli tilaisuus kokeilla. 40-150/2.8 ja se kameran nokalla istuskelin noin vartin olohuoneen sohvan käsinojalla. Siis kinovalenttimillejä eli kuvakulmaa 600 mm vastaavasti, aukko 5.6, valosta pula (hämärä päivä ja kolminkertanen lasi välissä) eli tollasia 1/30 valotusaikoja ja istuva ukkeli ja käsivaralta.
  • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Keravan wanha kivisilta illalla lokakuun lopussa... (Samyang 12/2.8 FE) Oli vähän haasteelliset olosuhteet. Valosaastetta yms. Mutta sainpas kuitenkij tähtitaivastakin kuvaan yhdellä 30sec valotuksella, niin ettei silta-aluekaan mennyt ihan plörinäksi.

Yle Areena, Luontokuvausilta. 30.10.2019. Luonto-Suomi. Luonto-Suomen luontokuvausillassa annetaan luontovalokuvaukseen liittyviä vinkkejä. Miten pääsee alkuun, miten voi saada erilaisia kuvia kuin muut, kannattaako olla perinteinen vai rohkea? Studiossa kysymyksiin ovat vastaamassa kaksi kokenutta kuvaajaa: Jaana Kotamäki ja Benjam Pöntinen. Toimittajina ovat Juha Laaksonen ja Juha Blomberg. Kuuntele, 1h 57min.

  • Yle, Miten syntyy hyvä luontokuva? Soita ja kysy suorassa lähetyksessä – vastaamassa kaksi ammattikuvaajaa. 30.10.2019. Yle Radio Suomi ke 30.10.2019 alkaena klo 18 (siis eilen). Yllä linkki Yle Areenaan, josta lähetys kuunneltavissa kokonaisuudessaan.

Sttinfo.fi, Villa Elfvikin luontotalossa tapahtuu marras-joulukuussakin. 30.10.2019.

  • Villa Elfvikin luontotalo sijaitsee Espoon Laajalahdessa osoitteessa Elfvikintie 4. Se on avoinna ma-pe klo 9-15 ja su klo 10-16. Pyhäinpäivänä la 2.11., itsenäisyyspäivänä pe 6.12. ja uudenvuoden päivänä 1.1. klo 10–16. Joulunpyhinä 24.-26.12. suljettu. Sisäänpääsy luontotaloon on maksuton.

Länsi-Savo, Mikkelin valokuvakeskuksessa pääsee tutustumaan vastamainoksiin, virolaisiin vesitornikerrostaloihin ja yksinäiseen automatkaan Amerikassa — Uudet näyttelyt avautuivat keskiviikkoiltana. 30.10.2019.

HS, Sämpy on ehkä maailman kuuluisin suomalaiskissa – jättiyleisöjä keräävä sivusto julkaisi siitä 50 kuvaa. 30.10.2019. Vaikka tarkkoja tilastoja ei ole, Bored Pandan lukijamäärä on väkisinkin huomattava. Osviittaa saa siitä, että julkaisu kertoi houkutelleensa toissa vuoden lokakuussa 116 miljoonaa yksittäistä kävijää. Facebookissakin sillä on yli 15 miljoonaa tykkääjää. Sämpy saattaa siis olla maailman kuuluisin suomalaiskissa.

Suomen Canon, Parempia videoita Canonin uusilla lisävarusteilla. Canon esittelee kaksi kevyttä ja monipuolista lisävarustetta videokuvaukseen, Canon HG-100TBR -jalustakahvan sekä suuntaavan Canon DM-E100 -stereomikrofonin. Nämä kätevät lisävarusteet tarjoavat videokuvaajille, vloggaajille ja tubettajille korkealaatuisen äänen ja tuovat kuvaukseen monipuolisuutta. Uutuuksien myynti alkaa joulukuussa 2019.

  • Canon HG-100TBR - jalustakahva, svh. 110 euroa
  • Canon DM-E100 - stereomikrofoni, svh. 110 euroa

Visionist.fi, DJI Mavic Mini -kuvauskopteri on pienikokoinen ja kokoon taittuva lentotaituri. 31.10.2019. DJI Mavic Mini tulee myyntiin 11. marraskuuta 399 euron hintaan. Mavic Mini -kuvauskopterin mukana toimitetaan käsiohjain, kopterin ladattava akku, ylimääräiset roottorilavat ja kaikki lennättämiseen ja käyttöön tarvittavat työkalut ja johdot. Mavic Mini Fly More Combo sisältää kaikki peruspaketin osat ja varusteet sekä 360 asteen roottorisuojan, kaksisuuntaisen latausyksikön, kaksi lisäakkua, kolme roottorilapapakettia ja kantolaukun. Mavic Mini Fly More Combo -paketin suositushinta on 499 euroa. Kaikki hinnat sisältävät 24 prosentin arvonlisäveron.

Iltalehti, Vahdi mökkiä tai kotia puhelimella – testissä Yale -valvontakamera. 30.10.2019. Kamerassa on mikrofoni ja kaiutin. Kamera tallentaa asetuksista riippuen enimmillään 1080p-tasoista kuvaa, joka on varsinkin valoisalla hyvälaatuista. Kasvot ovat kauempaakin tunnistettavat ja kuvaa voi myös halutessaan zoomata digitaalisesti. Esimerkiksi lähetin kanssa voi puhaa vaikka töistä käsin. Ääni on selkeä, eikä testin aikana minkäänlaista pätkimistä esiintynyt. Toimii verkkovirralla. Suositushinta on 120 euroa.

Poliisi.fi, Poliisi tehostaa rikostutkintaa valvontakameroiden kartastolla. 30.10.2019. Kartastoon kerätään asianomaisten kamerahaltijoiden suostumuksella kameroiden sijaintitietoja sekä kameroita omistavien henkilöiden yhteystietoja. Poliisi toivookin nyt kameravalvontavälineistöjen omistajilta apua kartaston täydentämisessä.

TE-palvelut, Visualisti, U-landshjälp från Folk till Folk i Finland sr, Kuninkaantammi, Helsinki. Tehtävässä edellytetään matkustamista myymälöissämme. Työskentely kierrätysvaatteiden kanssa on pölyistä, joten työ ei sovellu astmaatikolle tai pölyallergikolle. Tehtävä on toistaiseksi voimassaoleva ja palkkaus on Kaupan alan TES:n mukaan. Muutama monesta vaatimuksesta: "kokenut valokuvaaja" sekä "trenditietoinen some -osaaja: tuotat sujuvasti tekstiä, kuvaa ja videota someen".

  • Työpaikan osoite Kuninkaantammenkierto 3, 00430 HELSINKI
  • Palkkaus Kaupan alan tes
  • Työ alkaa sopimuksen mukaan
  • Työaika kokoaikatyö
  • Työn kesto yli 12 kuukautta
  • Haku päättyy 20.11.2019 klo 22:00

Älypuhelimista.

  • HS, Kuluttaja-lehti testasi yli sata puhelinta: Alle 600 eurolla voi saada puhelimen, joka pärjää laadussa kalleimmille kännyköille. 30.10.2019. Kuluttaja-lehti testasi yli sata puhelinta ja valitsi parhaat kolmessa eri kategoriassa: markkinoiden paras puhelin, paras alle 300 euroa maksava puhelin ja paras kamera. Alle 300 euron maksavista puhelimista Kuluttaja nostaa hyviksi ostoksiksi viisi puhelinta:
    • Honor 10 (219 euroa)
    • Motorola Moto G6 (157 euroa)
    • Motorola Moto G7 (200 euroa)
    • Samsung Galaxy A40 (231 euroa)
    • Xiaomi Redmi Note 7 (217 euroa)
  • Mobiili.fi, Xiaomi Mi Note 10 -älypuhelinjulkistus Euroopassa 14. marraskuuta – varustettu viidellä takakameralla, pääkamerassa 108 megapikseliä. 30.10.2019. Puolassa julkistus.
  • Muropaketti.com, Testi: Nokia 7.2 -puhelin – Kätevä ja pätevä, ellei suorituskyky ole ykkösprioriteetti. 30.10.2019. Hinta on 299 euroa.
  • HS, Parisuhdeväkivalta voi olla myös digitaalista – Moni vahtii kumppaniaan somessa tai vaatii nähdä yksityisviestejä. 29.10.2019. Sosiaalisessa mediassa rajanveto tavallisen kiinnostuksen ja ongelmakäytöksen välillä on vaikeaa, sillä meille ei ole ehtinyt muodostua yhteisiä pelisääntöjä. Kirjesalaisuuden ja vaalisalaisuuden tuntevat lähes kaikki, mutta millainen käytös on hyväksyttävää vaikkapa viestipalvelu Whatsappissa? Uskaltaako salasanoja paljastaa parisuhteessa?
  • Yle, Puhelimesi pakkolisäkkeet. 29.10.2019. MOT löysi Suomessa myytävistä Android-puhelimista muun muassa verkkokauppojen ohjelmia ja tietoa keräävän yhteystietopalvelun. Asiantuntijoiden mukaan esiasennetut ohjelmat voivat vaarantaa käyttäjän turvallisuuden.
    • Puhelimessasi onkin jo valmiiksi Facebook. Ja näköjään muitakin ylimääräisiä ohjelmia. Nämä ohjelmat ovat valmiina yhdistämään sinut ulkomaisiin verkkokauppoihin ja yhteystietopalveluihin. Nämä eivät ole ihan tavallisia sovelluksia. Ne tulevat puhelimesi käyttöjärjestelmän mukana, etkä voi poistaa niitä normaalisti. Kaikkia et edes näe. Tervetuloa Androidin kylkiäisten maailmaan, missä sinä olet se myytävä tuote.
  • Yle, Aikuiset luulevat tietävänsä lapsensa somekanavat – yllätys tulee, kun koululaisella onkin oma Snapchat-, Instagram- ja TikTok-tili sekä Youtube-kanava. 24.10.2019. Asiantuntija muistuttaa, että se mitä älypuhelimen ruudulla tapahtuu, on lasten ja nuorten oikeaa arkea.
    • Keskustelimme tätä juttua varten useiden alakouluikäisten lasten vanhempia kanssa. Kävi ilmi, että monien mielestä alle 13-vuotiaat lapset eivät juurikaan käytä sosiaalista mediaa muuten, kuin lähettelevät viestejä Whatsappissa tai katsele Youtube-videoita. Silti useilla alakoululaisilla on esimerkiksi oma Youtube-kanava sekä Instagram-, Snapchat- ja TikTok-tili.
  • Iltalehti, Instagram alkaa rangaista emojien vihjaavasta käytöstä – jopa koko tili voidaan sulkea. 30.10.2019. Käytännössä esimerkiksi munakoiso- ja persikkaemojin käyttäminen vihjailevassa yhteydessä on vastoin Facebookin ja Instagramin sääntöjä. New York Post kertoo, että myös kuvat, joissa sukupuolielimet tai naisten nännit on peitetty emojilla, eivät ole sallittuja Facebookissa tai Instagramissa.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

The Online Photographer.

Fotosidan.se, Kodak varnar: Nya röntgenmaskiner kan skada film. Kannattaa pyytää käsintarkistusta automaattiskannauksen sijaan.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

30.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Talviaikaan (Sana on melkein vapaa).
  • Ilmianna hilavitkutin (Digikuvaus). Loupedeck.
  • Harmaakaihin vaikutus lopputulokseen (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...). ...Kun mulla on toisessa silmässä jo hyvin kehittynyt harmaakaihi ja toisessa vasta aivan alkuvaiheessa oleva, niin eikös mun pitäis saada digipimiössä erilaiset tulokset eri silmillä (toinen silmä suljettuna)?
  • Sukuhistoriaa (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...). Vaimon vanhemmilta jäänyttä kamaa tuli vastaan perikunnan säilöistä; sinne jo vuosia sitten unohtuneita. Vaimon ja sisarustensa lapsuuteen tai ainakin nuoruuteen liittyvä kamera löytyi; tällainen: ...
  • IR-kamera (DIY eli Tee-Se-Itse). Modaamista?
  • Nikon 500mm f/5.6E VR PF (Optiikka). Jostain Suomestakin saa. Jollei ole loppu.
  • Panasonic TZ100 (Muut merkit).
  • Järjestelmäkameran harha (Järjestelmäkamerat).
  • Teema: Syksy (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Jabbajabba (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Otsikko tarkka.
  • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Linkki.
  • Ensilumi tunnelmia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 7 kuvaa. Ja tarina.

Yle, Miten syntyy hyvä luontokuva? Soita ja kysy suorassa lähetyksessä – vastaamassa kaksi ammattikuvaajaa. 30.10.2019. Millä keinoin kehittyy luontokuvaajaksi, joka osaa haistaa parhaat tilanteet? Entä miten voi saada erilaisia kuvia kuin muut? Kenellä tahansa on mahdollisuus ottaa huippukuva, mutta se vaatii ripauksen onnea, taitoa ja ahkeruutta. Luonto-Suomen suorassa lähetyksessä vieraana ovat kaksi luontokuvauksen ammattilaista: Benjam Pöntinen ja Jaana Kotamäki.

  • Suorassa lähetyksessä vastataan kuulijoiden kysymyksiin, ja annetaan vinkkejä onnistuneisiin otoksiin. Soita ja kysy tai lähetä sähköpostia.
  • Kuuntele lähetys keskiviikkona 30.10. Yle Radio Suomessa klo 18 alkaen tai lähetyksen jälkeen Yle Areenasta.

Yle, Millainen luontokuva miellyttää – äänestä suosikkiasi! 29.10.2019. Äänestys Yle Luonnon Instagramiin lähetetyistä ja siellä julkaistuista kuudesta suositusta kuvasta. (...eivät näytä kännykällä kuvatuilta...).

Tuomas Heinonen, Longinojalla Lennun Roosa nauha -keräys kahvit ja taimenten kuvausilta. 29.10.2019. Fiiliksiä Longinojan taimenten kuvausillasta 29.10.2019. Kirkas tähtitaivas toi rapsakan pienen pakkasen Helsingin Malmille, minne kerääntyi kymmeniä ihmisiä bongaamaan ja kuvaamaan uhanalaisia meritaimenia hyvän asian ympärille. Jääkiekkoilija Lennart Petrell on useana vuonna kerännyt rahaa Roosa nauha -keräyksessä, niin tänäkin vuonna.

HS, Koulukuvauksien kilpailutus meni Helsingissä mönkään, myöntää Pia Pakarinen – Yle: Kontulassa kuvat kuusi kertaa kalliimpia kuin Kaivopuistossa. 29.10.2019. Ylen mukaan sama kuvapaketti maksaa kontulaisessa päiväkodissa 16,70 euroa ja kaivopuistolaisessa päiväkodissa 2,60 euroa.

Polku.net, Raimo Hämeenaho 29.10.2019. Matkalla Norjassa.

Duunitori.fi, Nämä 9 virhettä toistuvat CV-kuvissa – katso ammattilaisten vinkit, joilla onnistut valokuvassa. 30.10.2019.

Älypuhelimista.

  • Iltalehti, Gimbaali auttaa kuvaamaan parempia kännykkävideoita – testasimme edullisen mallin: ”Todella positiivinen yllätys”. 29.10.2019. Omia kännykkävideoita voi parantaa heittämällä kuvauskahvan avulla. Gimbaalin tarkoitus on pitää kamera paikallaan niin, että videota kuvatessa siirtymät ja liikehdintä ei korostu videoilla, vaan liike toistuu pehmeänä. Iltalehti testasi, miten kuvauskahva helpottaa kuvaamista. Testissä käytettiin Boston Distributionin 99 euron FeiyuTech VLOG Pocket -kuvauskahvaa, joka taittuu todella pieneen tilaan.
  • Puhelinvertailu.com, Samsung Galaxy Note10. 29.10.2019. Hintakin vain 999 euroa. Onko Samsung Galaxy Note10 hintansa arvoinen? Sanoisin, että tuhannen euron paketiksi puhelin tarjoaa paljon laadukkaita ominaisuuksia eli vastaus on kyllä. Kaikki on kuitenkin kiinni siitä, että tarvitsetko S Pen -kynää.
  • Petteri Järvinen, Bittimittari, 4G-data sopii yökukkujille. 29.10.2019. Kaksi vuotta sitten mittasin kotiyhteyden 4G-datanopeutta Elisan verkossa (ja DNA:n). Olisiko tilanne tänään parempi? Joko luvatut nopeudet saavutetaan? Puolen tunnin välein tehdyn nopeustestin tulos osoittaa, ettei 4G-datasta ole vieläkään kiinteän yhteyden kilpailijaksi.
  • Kaleva.fi, Näkeekö kännykkäkamerasi pian, onko avokado kypsä tai juusto homeinen? 29.10.2019. – Nykyiset hyperspektrikamerat ovat suhteellisen kalliita. Normaalilla kuluttajalla ei ole todellakaan varaa hankkia tällaista kameraa, sanoo uuden menetelmän pääkeksijöihin lukeutuva tohtorikoulutettava Mikko Toivonen Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osastolta.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, The Photographer Who Used the Camera as a Passport to Freedom. Fred Baldwin. 704-sivuinen kirja.

Digital Photography School, How to Photograph a Local Project When Traveling is Not an Option.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Thephotoargus.com, 40 Lovely Pictures of Tea.

The Online Photographer, Ilford Multigrade RC Deluxe Photo Paper. Kirjoittajana Oren Grad.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

29.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Gotech, Kodintekniikan kauppa 3,1 prosentin kasvussa vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä. 28.10.2019. Kodin elektroniikan, tietotekniikan, mobiililaitteiden sekä isojen ja pienten kodinkoneiden myynti kasvoi tammikuusta syyskuuhun 3,1 prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan vuonna 2018. Pääkategorioiden suurimmat kasvuluvut mitattiin äänentoistolaitteissa (22,6 %) ja kodin pienkoneissa (15,4 %). Yksittäisten tuoteryhmien suurin nousija olivat älykellot, joiden myynti kasvoi huimat 92,3 prosenttia..

  • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, myytiin 13 653 kpl. Vähennystä -12.4%.
  • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, myynti 5,186 miljoonaa euroa. Vähennystä -8,3%.
  • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, keskihinta 380 euroa. Kasvua 4.6%.
  • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, myytiin 9 890 kpl. Vähennystä -0.2 %.
  • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, myynti 9,475 miljoonaa euroa. Kasvua 13.2%.
  • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, keskihinta 958 euroa. Kasvua 13.4%.
  • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, myytiin 8 411 kpl. Vähennystä -22.9%.
  • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, myynti 7,219 miljoonaa euroa. Vähennystä -30.1%.
  • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, keskihinta 848 euroa. Vähennystä -11.0%.
  • Digitaalikamerat yhteensä, myytiin 31 954 kpl. Vähennystä -12.2%.
  • Digitaalikamerat yhteensä, myynti 21,979 miljoonaa euroa. Vähennystä -10.2%.
  • Digitaalikamerat yhteensä, keskihinta 685 euroa. Kasvua 2.3%.
  • Action-kamerat, myytiin 17 827 kpl. Kasvua 1.5%.
  • Action-kamerat, myynti 4,589 miljoonaa euroa. Kasvua 12.5%.
  • Action-kamerat, keskihinta 257 euroa. Kasvua 10.8%.
  • Muut video-kamerat, myytiin 2 290 kpl. Vähennystä -21.7%.
  • Muut video-kamerat, myynti 1,311 miljoonaa euroa. Vähennystä -14.2%.
  • Muut video-kamerat, keskihinta 572 euroa. Kasvua 9.6%.
  • Tulostimet, myytiin 117 144 kpl. Vähennystä -4.5%.
  • Tulostimet, myynti 13,575 miljoonaa euroa. Vähennystä -2.6%.
  • Tulostimet, keskihinta 116 euroa. Kasvua 2.0%.

Yle, Yle paljastaa: Koulu- ja päiväkotikuvien kilpailutus meni pahasti mönkään Helsingissä – Kuvissa hurjat hintaerot, varakkaat maksavat vähiten. 29.10.2019. Sama kuvapaketti maksaa Kontulassa 16,70 euroa ja Kaivopuistossa 2,60 euroa. Katso tästä jutusta, missä hinnat ovat halvimmat ja kalleimmat.

  • Yritykset taistelivat varakkaista alueista tappiollisilla hinnoilla. Kuvaverkko ei ollut ainoa yritys, joka halusi parhaat alueet itselleen. Parhaat alueet tarkoittivat käytännössä koulu- ja päiväkotialueita, joiden läheisyydessä asuu paljon hyvätuloisia perheitä. – Tällaisilla alueilla ihmisillä on varaa ostaa enemmän kuvia. Siellä ostetaan kymmenillä euroilla, sadalla tai jopa kahdella sadalla eurolla kuvia. Ja ehkä vähemmän varakkailla alueilla tyydytään pelkkään ryhmäkuvaan, Karjalainen sanoo.
  • Laaja kilpailutus päättyi lopulta niin, että 10 valokuvausalan yritystä jakavat kuvausmarkkinat helsinkiläisissä kouluissa ja päiväkodeissa.
  • Hintaerot ovat tällä hetkellä valtavat helsinkiläisissä kouluissa ja päiväkodeissa. Luokkakuvan, muotokuvan ja muotokuvasarjan kuvapaketti maksaa halvimmillaan helsinkiläiskoulussa 1,60 euroa. Täysin sama kuvapaketti maksaa kalleimmillaan helsinkiläispäiväkodissa lähes 17 euroa. Hinnat ovat hyvin matalat niillä koulu- ja päiväkotialueilla, joihin yritykset tarjosivat kilpailutuksessa tappiollisia hintoja. Tappiollisia hintoja tarjottiin usein alueille, joissa asuu hyvätuloisia. Alhaisia hintoja tarjottiin myös sellaisille alueille, joissa on suuria kouluja

Suomen Canon, Ohjeet syysluonnon makrokuvaukseen. Ja vielä in Finnish. Vähän turhan paljon luetellaan Canon laitteita, seassa ihan asiaakin.

Helsingin kaupunki, Helsingin pesimälajien määrä kasvanut 20 vuodessa. 15.10.2019. Helsingissä pesii nykyään vuosittain noin 150 lintulajia, mikä on jopa kaksi kolmasosaa Suomen pesimälajeista. Suuri lajimäärä selittyy Helsingin luonnon monipuolisuudella. Kaupungista löytyy saaristoa, vanhoja metsiä, peltoja ja muita kulttuuriympäristöjä sekä erilaisia kosteikkoja, joista selvästi merkittävin on kansainvälisestikin tärkeä lintualue Vanhankaupunginlahti.

Mobiili.fi, Googlen ilmainen tallennustila on ehtymässä monilta – jo vuonna 2013 tapahtunut muutos pakottaa nyt monet maksamaan. Google avasi Gmail-sähköpostinsa vuonna 2004. (itse muistan hyvin, kuinka laskuri näytti koko ajan kasvavan tallennustilan...).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Thom Hogan, Where Are We? (End of 2019). 27.10.2019. Canon. Fujifilm. Nikon. Olympus. Panasonic. Sony. Tai toiselta kantilta: täyskennoiset, kroppikennoiset, Micro 4/3 -systeemi.

Lensrentals.com, blog, Comparing the DJI Osmo Action & GoPro Hero7. Brennan McKissick. 350 euroa vs. 350 euroa. (GoPro Hero8 jo kaupoissa...).

The Online Photographer, Dye Transfer and Me: A Meandering Half-Century Journey. Ctein. Olisiko suomeksi sopiva termi värisiirtopainaminen. Kallis ja työläs menetelmä. Kestävä ja hyvä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

28.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • naamiointi (Sana on melkein vapaa).
  • Talviaikaan (Sana on melkein vapaa).
  • Sony: Organic Sensor Patent (Sana on melkein vapaa).
  • Suositelkaa kameraa yrityskäyttöön (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). minulla olisi sellainen tarve, että pitäisi hankkia kamera yritykselle markkinointikoordinaattorin käyttöön. Kuvauskohteet olisi pääasiassa tilannekuvia erilaisissa yrityksemme tapahtumissa. Tiedän, että tilaisuuksien kuvaaminen on haastavaa ja olemmekin jättämässä isommat tilaisuudet ammattilaisen hoidettavaksi. Tällä kameralla olisi tarkoitus ottaa kuvia ihmisistä suhteellisen lyhyeltä etäisyydeltä. Suositelkaa jotain laitetta, joka olisi riittävän simppeli amatöörille, mutta kuitenkin tuottaisi kelvollisia kuvia. Budjetti olisi alle 1 000 EUR.
  • Minikuula (DIY eli Tee-Se-Itse).
  • Sigma 14mm f1,8 ART (Optiikka).
  • Sony A7RIV (Järjestelmädigit). Pistetään taas pientä päivitystä. Värkkäsin tarkennuksen asetuksia menussa ja löysin asetukset, joilla tarkennus ei toiminut kovin hyvin kyseisessä tilanteessa. Kuvasin 3-v eläväistä neitokaista 70-200/2.8 linssillä tilanteessa, jossa aurinko oli jo painunut puiden latvojen taa. Nyt AF selvästi noilla asetuksilla ei aina ehtinyt mukaan neitokaisen pelleilyyn. Juju vaikuttaa olevan, että samaan aikaan jos valittuna on balanced asetus AF:lle (eli arpoo tarkennuksen osuvuuden ja kuvan oton nopeuden välillä) ja sticky seuranta kohteelle sekä hitaampi AF nopeus, tulee huteja enemmän. Erityisesti tämä korostuu lyhyellä syväterävyydellä luonnollisesti. Sinänsä ei tarvitse olla mikään maotsetung tuota tajutakseen, mutta ensin piti ihmetellä mistä nyt mahtaa olla kyse. ...
  • TEEMA: auto / prätkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Talvi- vai kesärenkaat? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Kuinka leiriytyä korrektisti (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Leiriytyjän oppaasta sivu 17: "Älä vie turhaa tilaa muilta. Pystytä telttasi säästeliäästi." Näin tekevät norjalaiset.
  • Teema: Syksy (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kovin synkkää on meikäläisen syksy..

Yle, Museo täydellisille instakuville ja viikon muita uutiskuvia. 28.10.2019. Viime viikolla vietettiin keisarillisia kruunajaisia Japanissa, osoitettiin mieltä eri puolilla maailmaa ja nautittiin pallomerestä saksalaisessa museossa. 15 kuvaa ja kuvatekstit. Kuvat isommaksi klikkaamalla.

Kamera-lehti nro 9, ilmestynyt 24.10.2019. Nämä netissä vapaasti luettavissa. Muu sisältö sisältö sitten tilaajille.

Yle Areena, Arto Nyberg Jakso 27. 27.10.2019. Kesto 42 min. Suorassa lähetyksessä haastateltavina näyttelijä Terhi Panula, Suomi-rockin järkäle Heikki Harma alias Hector ja lehtivalokuvaaja Peter Jansson. Alkaa kohdasta 16min 5s. (paina Jatka).

Jukka Tiippana, Mitä minusta löytyy. 27.10.2019. Saderintama on puolen tunnin päässä, tulossa lounaasta. Polku johtaa syvemmälle lehtoon. Maatuvien lehtien tuoksu huumaa. Kumparen takana risukossa varoittelee peukaloinen. En aio kompata sitä esille. Aikaa ennen sadetta on vähän. Siksi en aio kiirehtiä.

Museovirasto.fi, Kuva-arkistopäivät 21.–22.11.2019. Torstai ja perjantai. Museoviraston Kuvakokoelmat ja Suomen valokuvataiteen museo järjestävät ajankohtaisiin asioihin pureutuvat Kuva-arkistopäivät joka toinen vuosi. Tänä vuonna tapahtuma kutsuu kuva-arkistoammattilaiset ja muut teemoista kiinnostuneet Kansallismuseon auditorioon torstaina ja perjantaina 21.–22. marraskuuta. Tapahtumaa voi seurata myös verkkoyhteydellä, lukuun ottamatta torstain iltatilaisuutta ja perjantain porinapiirejä. Osallistuminen on maksutonta, mutta edellyttää ilmoittautumista. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com, Landscape photography with a drone: disadvantages and limitations part 2.

ePhotozine.com, 10 Top Images Given A Fisheye Twist.

Thom Hogan, Canon's 1DX Mark III Development Announcement. 26.10.2019. Perinteinen peilietsinjärkkäri, lippulaivamalliin kaikkea uutta. Myyntiin juuri sopivasti Tokion olympialaisiin. Urheilukuvaajille, lehtikuvaajille, luontokuvaajille tarkoitettu lippulaivamalli. 10-bittinen HEIF-tuki vaikuttaa muiden muassa mielenkiintoiselta. Nyt olisi sitten Nikonin vuoro kertoa vähän lisää tulevasta Nikon D6 -peilietsinjärkkäristä. Sonyhan jo julkisti 24 megapikselin peilittömän täyskennoisen Sony A9 II.

Earthboundlight.com, Staring Into the Sun, or as Close as You Can With a Camera. 27.10.2019.

Dedoimedo.com, Windows 7 end of support - What to do next guide. Vaatimattomat 500 miljoonaa aktiivista Windows 7 -konetta maailmalla. Mitä pitää ottaa huomioon.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

27.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Teemu Saloriutta, Kuvakooste syksyn lähiretkiltä. 26.10.2019. Etelä-Suomen ruska tuli ja meni, hetken aikaa värit olivat kohdallaan. Jatkoin kuljeskelua Keski-Uudenmaan maastoissa ja löysin niistä uusiakin kuvauspaikkoja. Yksi viikonloppureissu Etelä-Savoon mahtui myös syksyn ohjelmaan.

  • Etelä-Savossa ruska ei ollut vielä kunnolla alkanut, mutta kauniin aurinkoinen sää paikkasi väriloiston puutetta. Heräsin aamulla ja kiipesin läheiseen siemenpuuasentoon hakattuun kalliomännikköön. Aamuaurinko hehkui jo mäntyjen rungoilla

Olli Kanerva, Oli synkkä ja myrskyinen yö… 26.10.2019. Revontuliennusteet vilkkuivat loppuviikosta punaisella. Torstaina oli vielä pilvistä, mutta perjantai-iltana taivas selkeni. Lännestä saapui samaan aikaan syksyn ensimmäinen puhuri. Olin pitkään miettinyt valovoimaisen laajakulman hommaamista Olyn nokalle. Aprikoin pitkään Olympuksen oman 17/1.2 Pron ja Panasonic Leica 12/1.4:n välillä. Hinnoissahan nuo ovat suunnilleen samalla tontilla. Asiallisen hintaisia käytettyjä on liikkeellä aika nihkeästi ja kun Top Shotissa oli uudesta Panasta hyvä tyrkky, niin päädyin siihen. Onpahan sen 5 milliä laajempi kuin Oly.

Facebook, Lassi Kujala, Luontokuvaesitys Helsingissä. 26.10.2019. Pidän luontokuvaesityksen Helsingissä Rajalan postitalossa sijaitsevassa auditoriossa. Koska olen viimeiset kaksi vuotta kuvannut pelkästään RX10M4 kameralla ovat kuvat myös sillä otettuja.

Markku Könkkölä, Tuturipunatäplän toukalla ei ole aikaa valkata. 26.10.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Tips On Photographing Detail In Graveyards.

Dpreview.com.

Kamera & Bild, Test: Sony A6400 – kungligt fokuserad. Julkistettu 15.1.2019. Sonyn uusin. 24 megapikselin peilitön kroppikennoinen. Sama prosessori kuin lippulaivamallissa Sony a9. Mahdollistaa reaalitasaisen liikkuvan kohteen tarkennuksen. Ja kaiken lisäksi helppokäyttöinen. 180 astetta ylös kääntyvä (alas 90 astetta) 3 tuuman kosketusnäyttö, 912.000 pistettä. Elektroninen etsin 2.359 miljoonaa pistettä, kuvan päivitys aina 100fps. Paino 403g. 11 kuvaa sekunnissa. 4K video (kroppikennoinen sensori: polttovälivastaavuus 1.5x), hyvän näköistä videojälkeä. Full HD on pehmeämpi. Hybrid Log Gamma. Ei runkovakaajaa. ISO 100-32000. Mikrofoniliitäntä, ei kuulokeliitäntää. Kuville voi antaa tähtiä. Yhdellä latauksella speksien mukaan 410 kuvaa, oikeasti paljon enemmänkin. Wi-Fi, Bluetooth. Markkinoiden paras automaattitarkennus. Sonyn mukaan säänkestävä. Kääntyvä sisäänrakennettu salama. Kustomoitava menu. USB-lataus mahdollinen. Jpg- ja raw-kuvanlaatu hyvät. Ergonomia ei ole automaattitarkennuksen luokkaa. Kosketusnäyttöä ei voi käyttää ollenkaan valikoissa. Miksi ei runkovakaajaa? Sd-korttipaikka ei UHS-II -yhteensopiva (kamera luku- ja kirjoitusnopeus...). Jpg-kuvat suoraan kamerasta kohdallaan, värit, tarkkuus, valkotasapaino jne. hyvät. Sony A6400 sopii monenlaiseen käyttöön. Toppklass. Suomen hinta runko n. 1000 euroa (hinnassa on mukana verot).

Fotosidan.se, Släpp in lite oskärpa i bilderna. Blogi.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

26.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Best Lumix Travel Lenses –7 Ultimate travel lenskits. 25.10.2019. YouTube-video, kesto 12:44.

Peter Forsgård. Olympus E-M5 MKIII vs. E-M5 MKII. 25.10.2019. YouTube-video, kesto 18:03. Tämä on toinen video aiheesta.

Timo Suvanto.

  • Tilanne päällä. 18.10.2019. ...Lehtikuvia olen katsellut vielä kauemmin. Vanhempieni kertoman mukaan selaisin innolla meille tulevien lehtien kuvat lävitse jo paljon ennen kouluunmenoa. Joten kokemusta lehtikuvista on, olen myöhemmin jopa itsekin kuvannut lehtiin ja kirjoihin. En ole kuitenkaan koskaan ollut uutiskuvia lehtiin kuvannut fotari, joten siksi Peter Janssonin ja Pasi Kiviojan opus kiinnosti minua erityisesti. Millainen on todellisuus lehtikuvien takana....
    • ...Sama kuva kirjaan painettuna. Näistä saa summittaisen käsityksen siitä, kuinka tummiksi monet kirjan kuvat on painettu. Osin tietysti makuasia, mutta miun maun mukkaan vähemmän tummempi paahto olisi riittänyt....
    • Pienet puutteet eivät tässä arviossa käännä vaakaa vahvaan lukusuositukseen kallistuvalta loppupäätelmältä. Nykyään eletään ihan toisenlaista aikaa lehtikuvauksen suhteen kuin milloin Peter Jansson teki työuransa. Monelle tämän päivän, palkituillekin, lehtikuvaajille olisi hyödyksi lukea ajatuksella tämä kirja lävitse. Lehtikuvaaja kuvaa lukijoille, ei itselleen. Minusta tämä perusseikka tahtoo nykyään turhan helposti unohtua.
    • Peter Jansson, Pasi Kivioja: Tilanne päällä! – Suuria uutisia ja arkoja aiheita lehtikuvaajan silmin (Docendo 2019). 235 s.
  • Densitometriaa aloitteljoille - case study. 19.10.2019. Edellisessä bloggauksessa arvioin Pasi Kiviojan ja Peter Janssonin kirjaa Tilanne päällä lähinnä valokuvaajan näkökulmasta. Tässä vielä muutama kommentti kirjan aika tummina painettuihin valokuviin. Itse kirjoitin 15 vuotta sitten vieläpä samalle kustantajalle kirjan Henkilökuvaus digikameralla. Siinä oli sama ongelma, eli valokuvien tummuus, mutta se saatiin ainakin jotenkuten korjattua toiseen painokseen. (Siihen aikaan tällainenkin kirja saattoi päästä toiseen painokseen ja kirjasta tehtiin jopa painos på svenska.)

Facebook, Lassi Kujala. Leppäkerttuja koppiksia. 25.10.2019.

Piilokoju.fi, Alkoholinen kulttuuriretki. 25.10.2019.

Suomen Canon, Syksyn viehätys tuoreesta näkökulmasta. Ikuista syksyn värit. (Syksyn värit taisivat jo mennä).

Newsroom.com, Ensimmäinen 14mm automaattitarkenteinen Canon RF -objektiivi. 25.10.2019. Lehdistötiedote, Focus Nordic. Canonin peilittömille kameroille suunniteltu Samyangin uusi AF 14mm f/2.8 RF on laajakulmaobjektiivi, joka tarjoaa paljon vastinetta rahalle. Ominaisuuksiin kuuluvat esimerkiksi automaattitarkennus, sääsuojaus ja kehittynyt optinen rakenne. Samyang AF 14mm f/2.8 RF toimitukset alkavat marraskuun loppuun mennessä ja sen suositushinta on noin 700 euroa.

Soundi.fi, Kuukauden kuvaajavieras: Joanna Tzortzis. 25.10.2019. Suomi.

Funtampere.fi, Valokuvaaja Arno Hämäläinen: "Hakametsä on hieno halli kuvata". 25.10.2019. Podcast kesto 8.56. Jääkiekkokuvaamista.

Blog.e-ville.com, Maailman suurin alennusmyynti 11.11. Kiinassa Singles Day, Black Friday muualla, kolmisen viikkoa vielä aikaa.

  • 27.10.2019: se _oikea_ Black Friday (länsimaiden) on kuitenkin 29.11.2019, perjantaina, kuinkas muuten. Cyber Monday (aika uusi tulokas) sitten seuraavana maanantaina, 2.12.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

IR.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

ePhotozine.com, 10 Ways To Instantly Improve Photo Backgrounds.

Petapixel.com.

Diyphotography.net, Flickr now lets you discover photography events anywhere in the world.

The Online Photographer, That Magic Lens. Mike kertoo tarinan. Yritti empiirisesti saada näkyviin sitä kuuluisaa Leican objektiivin jälkeä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

25.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • HEIC (Sana on melkein vapaa). 13 viestiä.
  • Drone-kuvaus (Sana on melkein vapaa).
  • Pixel shiftillä paremmat värit (Sana on melkein vapaa).
  • Vuoden luontokuva 2019 (Sana on melkein vapaa).
  • Komerosiivousta ja digihistoriaa (Sana on melkein vapaa).
  • kahvan isonnus (DIY eli Tee-Se-Itse). Mafferin innoittamana (vielä kiitokset) isontelin jollain sugrun sukulaisella EM1:sen(alkupep. malli) otekahvaa. Eka meni Glas Ohlssonin laatua yksi pötkö, kuvissa mustana. Ote parani huomattavasti. Jonkun kuukauden käytön jälkeen tutkailin lisäparannusta. Puuilo-täytelaatua meni puolipötkylää, näkyy kuvissa harmaana. Nyt ote on isohkolla kertoimella aivan eriluokkaa kuin alkuperäinen "japanilaisen insinöörin käteen istuva". Muistikorttiluukun kohdalla saisi vielä olla osanmatkaa täytettä niin ote olisi minulle (10,5käsi) lähes täydellinen, hyvä ilmankin. Ollaan siis aika lähellä munakranaatin mallia ja kokoa... jokunen kuva: ...
  • Harmaakaihin vaikutus lopputulokseen (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...). 2017 leikattin molemmat silmät, mutta yksi kerrallaan n. kuukauden välein. Jo ekan operaation jälkeen näkö kirkastui huomattavasti ja selvisi, miksi kuvissani oli värit hieman oudot. Vaikka näyttökin oli kalibroitu ja kuvat olivat mielestäni Ok. Joten kokeilin, etsiä millaisilla säädöillä löytyisi se oikea valkoinen. Laitoin PS:ssä ruudun kahtia ja ensin molemmat valkoisena. Sitten laitoin pahvin silmieni väliin ja sen reuna kiinni monitoriin. Tällöin kumpikin silmä näki vain oman osansa.
    • Sitten aloin etsiä miten saisin eri puoliskot saman värisiksi säätämällä korjatun silmän puoleista ruutua. Päänuppi on siitä merkillinen, että selvityksen pystyi tekemään tällä tavalla. Eli tässä on kaihin vaikutus kuvaan. Tässä kuvan oikealle puolelle olen laittanut maskin kaihin vaikutuksesta. Toki ko. väri oli minun tilanne, mutta antaa osviittaa mikä vaikutus on. Jälkitarkastuksessa silmäkirurgi sanoi sen poistetun moskan olevan yleensä juuri tuollaista punertavan kukertavaa.
    • Olisin kuulemma saattanut päästä julkisella puolella jo aiemmin leikkauksiin, jos olisin kertonut valokuvausharrastuksestani. Mutta kun en huomannut asiaa tuoda esille, niin pääsy julkiselle viivästyi.
    • Toki yksityisellä homman saa kerralla kuntooan, n. 1500€/silmä. Siinä pystytään samalla korjaamaan todennäköinen ikänäkö asentamalla toinen silmä kauko- ja toinen lähinäköön.
  • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
  • Resoluutiot ja 4K - mikä on riittävästi? (Digikuvaus).
  • Tamron 20/2.8, 24/2.8 ja 35/2.8 OSD M1:2 !! (Optiikka).
  • Manuaali (Minolta, Olympus). Olin kameran (OM-D E-M1 originaali eli mk1) ostettuani ladannut käyttö-ohjeen omalle koneelle, ihan suomenkielisen version vielä. No muutama vuosi sitten tehtiin tietokoneessa suursiivous, ja manuaali katosi.
  • Canon EOS-1D X Mark III (Järjestelmädigit).
  • Sony A7RIV (Järjestelmädigit).
  • Fuji X-Pro3 (Järjestelmädigit).
  • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
  • Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K, 6K (Järjestelmädigit).
  • Järjestelmäkameran harha (Järjestelmädigit).
  • Mahdollinen tuleva kuolinsyy? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Kuita (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Toinen lisää.
  • Piilosilla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Harmaana päivänä ja huurteisena (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa.
  • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pari hannua tänään. ("Pari").
  • Unhoon vaipuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Yksi pysähdyksen paikka Keski-Suomesta. Ovi oli kutsuvasti auki kun ohi ajettiin, pakko oli hillitä Kulkurin menohaluja ja peruuttaa se pöheikköön josta oli joskus mennyt tiepätkä pihalle. 6 kuvaa. ...Suljin oven lähtiessäni mutta mietteet pyörii välillä vieläkin ajatuskopassa että kuka se mökissä lienee viimeeksi asunut.....

Petteri Hautamaa, Surkuhupaisan kuvausviikon surkuhupaisa päätös! 24.10.2019. Aku Ankkamainen kuvaussyksyni huipentui kertakaikkiseen viikonloppufiaskoon lokakuun alkupuoliskolla. Olen yleensä vahvasti uskonut, että hyvät ja pahat sattumukset kulkisivat jokseenkin balanssissa ”mäki velkansa maksaa” ja ”ei huonoa, jos ei jotain hyvääkin” -logiikalla. Silti tuntuu, että oma käsi on saanut hamuta viime aikoina tyhjää siitä luontokuvaajien yhteisestä isosta nallekarkkikulhosta. Tarinahan alkoi jo perjantai-iltapäivästä.

Tekniikan Maailma, Canon kehittää EOS-1D X Mark III -ammattikameraa, josta tulee peilietsin­järkkäreiden uusin huippumalli – Tässä ovat tärkeimmät perustiedot. 24.10.2019. Canon EOS-1D X Mark III on kovan luokan ammattikamera ja samalla peilietsinjärkkäreiden uusin huippumalli. Sen avainominaisuuksia ovat nopeus, uusi kenno ja tarkennusjärjestelmä, 4k-videotallennus 60 ruutua sekunnissa sekä tehokas sääsuojaus.

Valokuvataiteen museo, podcastit, Kuva ois kiva. Yhdeksän osaa. Vielä neljä tulossa.

Journalisti 8/2019. 17.10.2019.

Suomen Canon, Canonilta innovatiivisia RF-objektiiveja peilittömään täyden kennon EOS R -kamerajärjestelmään. 24.10.2019. Lehdistötiedote. Canon tuo markkinoille uudet RF 70-200 mm F2.8L IS USM - ja RF 85mm F1.2L USM DS -objektiivit ja tämän esittelyn myötä RF-objektiivimallistossa on yhteensä 10 erilaista objektiivia. Uusien objektiivien myynti alkaa joulukuussa 2019.

  • Canon RF 70-200 mm F2.8L IS USM -objektiivi, svh. 3720 euroa
  • Canon RF 85mm F1.2L USM DS -objektiivi, svh. 3072 euroa
  • Facebook, Suomen Canon, Canon Live – Esittelyssä RF-objektiivit. Video, kesto 8.34. Olli Turtiainen ja Teija Tamminen-Saaremaa.

Sttinfo.fi, Mediatiedote: 1950-luvun Suomi herää eloon upeassa värikuvateoksessa. 23.10.2019. Aho & Soldan: Suomi 1950-luvun väreissä (Gummerus) on nostalginen kuvateos sodanjälkeisestä Suomesta. Claire ja Heikki Ahon ennennäkemättömät värivalokuvat kertovat optimistisesta jälleenrakennuksesta, maamme kaupungistumisesta ja avautumisesta maailmalle sekä nuorisokulttuurin noususta.

  • Henrik Meinander, Heikki Aho & Claire Aho: Suomi 1950-luvun väreissä, Finland i 1950-talets färger, Finland in 1950’s colours. 168 s.

Facebook, Luontokuvaaja Markus Varesvuo Mikkelissä 28.10 klo 17.30-20. Tapahtumapaikka on XAMK Mikkelin kampuksen Mikpoli-sali. Luvassa on kertomuksia kuvausreissuilta, vinkkejä luontokuvaukseen ja ennenkaikkea upeita kuvia. Tapahtuma on maksuton. Ilmoittautua voit lähettämällä viestiä sähköpostilla: asiakaspalvelu@kameraliike.fi.

Kokkola-lehti, ”On helppo tulla sokeaksi sille, mikä on lähellä” – Jan Björk haluaa neljännellä luonto-valokuvakirjallaan nostaa esiin lähiseudun luontoa. 24.10.2019.

Visionist.fi, Ohjelmoitava DJI RoboMaster S1 -robotti osaa kuvata ja liikkua monipuolisesti. 24.10.2019. Lehdistötiedote. Boston Distribution tuo myyntiin laadukkaalla kameralla varustetun DJI RoboMaster S1 -robotin, joka on monipuolisesti ohjelmoitava ja taitavasti neljällä renkaalla kulkeva maantiekiitäjä. DJI RoboMaster S1 tulee myyntiin marraskuussa 549 euron suositushintaan.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Sing It From the Mountain Tops: The Women Reclaiming Cholita Identity in Bolivia.

Digital Photography School.

IR.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #6 – How Canon Rumors Gets the Scoop. Podcast, kesto 28:37. Sisällysluettelo.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Three’s Not a Crowd for Frank Ockenfels 3. 11 kuvaa ja teksti. Uusi kirja. Julkisuuden henkilöitä kuvattu.

Diyphotography.net, Instagram bans filters which mimic botox and lip fillers in crackdown on cosmetic surgery posts.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

24.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Vuoden luontokuva 2019 (Sana on melkein vapaa).
  • HEIC (Sana on melkein vapaa). 9 viestiä.
  • Pixel shiftillä paremmat värit (Sana on melkein vapaa).
  • Komerosiivousta ja digihistoriaa (Sana on melkein vapaa).
  • Hymiöt (Sana on melkein vapaa).
  • Valokuvakeskus Perin Kamerakirppis 23.11. Turussa (Kirjat, lehdet, tapahtumat, opiskelu, TV).
  • Paras kuva postikortiksi? (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...). Karton järjestämässä kilpailussa eniten ääniä saanut valokuva julkaistaan postikorttina. Esituomaroinnin on tehnyt Kasper Strömman. Käy äänestämässä omaa suosikkiasi Instagramissa, niin kilpailuun saadaan myös puolueettomia ääniä alan harrastajilta: ...
  • Rengasvalo, kannattaako ostaa? (Digikuvaus). Uusi ketju.
  • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus). Ei pitäisi sano ei koskaan... Testasin juuri vaimon uutta iPhone 11 Pro Maxia semi pimeässä olohuoneessamme jossa 5 m päässä olevien isojen lattiakaiuttimien elementtejä ei hämärän vuoksi erota ja ainut tilan valonlähde kauempana yläkerran portaikon juurella olevan ison kukan yllä oleva pieni huomiovalot joka valaisee kukkaa/porraskaiteita. ...
  • Resoluutiot ja 4K - mikä on riittävästi? (Digikuvaus). Erittäin mielenkiintoista pohdintaa ja testailua Jim Kassonilta: ...
  • Linssi maisema- ja yleiskuvaukseen (Optiikka).
  • Järjestelmäkameran harha (Järjestelmädigit). Uusi ketju. 15 viestiä. ...Mielestäni filmi -> digi -murroksessa on menetetty tärkeä osa järjestelmäkameran funktiosta. Nimittäin kennon vaihtaminen sellaiseen mikä sopii kuvaustarpeisiin parhaiten. Ennen se kävi niin, että vaihtoi filmin toiseen ja kuvasi miten kuvasi vaan enää ei onnistu. Käyttäjän vastuulla oli, halusiko kuvaan kenties infrapuna-alueen valoa tai ei. Digissä vastavaa ei enää onnistukaan kun 99% "järjestelmistä" on valmiiksi pureskeltu niin, ettei kaikki hyödyllisen spektrin alueet enää pääse kuvakennolle saakka....
  • Sony A7RIV (Järjestelmädigit).
  • canon 70d ja sulkimen ääni (Järjestelmädigit). Olettaisin että kuvaat nisäkkäitä jotka todellakin pelästyvät kamerasta johtuvaa ääntä? Minulla on yllin kyllin kokemusta näistä ongelmista.
    • Käytän 90D, joka on täysin äänetön kuvaustila takanäytöltä kuvatessa, myös tarkennus on siinä hyvien peilittömien tasalla. Joten voin suositella, olisi muutenkin melkoinen hyppäys tuosta 70D:stä, eikä pahan kallis ominaisuuksiinsa nähden.
    • Peilittömistä kokemusta on Sonysta, enkä kyllä itse ole niissä huomannut mitään lopputulosta pilaavaa rajoitetta esimerkiksi sähköisen sulkimen osalta, kyseisissä kuvaustilanteissa joissa yleensä valotusajat pikemminkin venyvät kuin ovat kovin nopeita. Olettaa sopii, että myös muiden merkkien peilittömät ovat täysin hiljaisia.
  • Spegen nuoruuden valokuvasotaretket (40 filmivalokuvaa). Yksi omakuva. Ja taas paljon kommentteja.
  • Mahdollinen tuleva kuolinsyy? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hirvi.
  • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Teema: Syksy (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Semi syksy. Vai vyöhyketerapia.
  • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Kuita (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ja tilhet jatkuvat... Nyt tuli väriä kuviin... 3 kuvaa.
  • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuukkelin virikepuu.

Sulantoblog, Shutter types explained What Shutter to use? 18.10.2019. YouTube-video, kesto 10:23. In this video I'm going to explain all different shutter types on Lumix cameras and how to choose the right one.

  • Lumix-kameroissa kolmea suljintyyppiä. Mekaaninen suljin, sulkimen sähköinen ensimmäinen verho, sähköinen suljin.
  • Mekaaninen suljin, kaksi verhoa, ensimmäinen avaa, toinen sulkee. Peilittömissä suljin on aina auki, kuvaa ottaessa ensin sulkeutuu, sitten avautuu (tässä välissä se valotus). Nopein suljinaika 1/4000s tai 1/8000s. Sopii kaikenlaisiin kuvauksiin. Sulkimen liike voi kuitenkin aiheuttaa värähtelyjä. Vain joissakin kameroissa. Ks. ratkaisu seuraavasta kohdasta.
  • Sähköinen ensimmäinen verho. Elektronic First Curtain. EFC. Suljin on auki koko ajan. Kun kuva otetaan, sensori valottuu suljinajan verran ja suljin menee kiinni. Ei värähtelyjä. Lumix-kameroissa rajoitus on 1/2000s, sitä nopeampia suljinaikoja ei EFC voi käyttää. EFC voi vaikuttaa Bohehiin.
  • Sähköinen suljin. Ei liikkuvia osia kuvaa otettaessa, ei suljinääntä, ei värähdyksiä. Lumix-kameroissa nopein suljinaika on 1/16000s tai 1/32000s. Tarpeen jos käyttää valovoimaista objektiivia kirkkaassa auringonvalossa täydellä aukolla. Lumix-kameroissa sitten pisin suljinaika sähköistä suljinta käytettäessä on 1 sekuntia, muutamassa mallissa ei tätä rajoitusta. Sähköinen suljin voi aiheuttaa turhaa kohinaa. Liikkuvat kohteet voivat vääristyä. Välkkyvästä valosta raitoja. Salamaa ei voi käyttää. Sähköistä suljinta kannattaa käyttää vain, jos haluaa kameran olevan täysin äänetön tai jos tarvitsee huippunopeita suljinaikoja.
  • Aivan lähivuosina saadaan järjestelmäkameroidenkin sensoreihin ns. Global Shutter eli yhtaikainen valotus koko CMOS-sensorin pinnalla. Aiemmin tämä tekniikka on ollut vain CCD-kennoilla. Rolling Shutter on käytössä CMOS-sensoreilla, pikselirivit valotetaan peräkkäin rivi riviltä. Liikkuvat kohteet aiheuttavat usein vääristymiä (kohteet venyvät, kuvan toinen laita luetaan ennen toista, salamatäsmäys ongelma, samoin nopea panorointi.) Kun Global Shutter saadaan nykyisten järjestelmäkameroiden CMOS-sensoreihin, niin sähköinen suljin yksinään riittää.
  • Instagram, sulantoblog
  • Sulanto.fi

Sulantoblog, 3 tips why Bad Weather is good for your photography. 22.10.2019. YouTube-video, kesto 10:15. Sulanto menee foto-kävelylle vähän huonommalla kelillä, aurinkoa ei näy, sateleekin jne. Harmaata on. Ruskan parhaat väritkin ovat kadonneet.

Peter Forsgård. Olympus E-M5 MKIII Vs E-M1 MKII - Battle. YouTube-video, kesto 16:34. E-M5 MKIII was launch last week. Its specs are pretty close to the ones that E-M1 MKII has. So I wanted to put these two cameras to a battle.

  • Hinta 1199 euroa (Euroopassa alennus jonkin aikaa 100 euroa, Olympus täytti 100 vuotta). Marraskuun puolivälissä myyntiin.
  • Kommentteja reilusti yli sata, videota katseltu reilusti yli 10.000 kertaa.
  • Instagram, jpeterf
  • Ajatuksiavalokuvauksesta.com

Kaleva.fi, Revontulien todennäköisyys on torstai-illasta alkaen suuri, ­taivaan tulia nähtäneen Etelä-Suomea myöten – tässä selitys valojen värille. 23.10.2019.

Suomen Canon, Luova vloggaaminen Canon PowerShot G7 X Mark III -kameralla: MikeVisualsin vinkit ja tekniikat. (vaihteeksi vähän enemmän).

Blogi Rajala, Osta Canon EOS R - Saat 300€ lisäedun. 23.10.2019.

Focus Nordic, Tamron parantaa Sony E -valikoimaansa kolmella objektiivilla. 23.10.2019. Lehdistötiedote.

  • Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 ja 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2 toimitukset alkavat marraskuun 20. päivä.
  • Tamron 20mm f/2.8 Di III OSD M1:2 toimitukset alkavat tammikuussa 2020.
  • Kaikkien kolmen objektiivin suositushinta on noin 469,00 euroa.

Focus Nordic, Tamron kehittää 70-180mm f/2.8 -objektiivia Sony E -kiinnitykselle. 23.10.2019. Lehdistötiedote. amron 70-180mm f/2.8 Di III VXD hinta julkaistaan myöhemmin ja sen toimitukset alkavat keväällä 2020.

Ilta-Sanomat, Ilmainen Gmail on muuttunut jo monella maksulliseksi – Google varoittaa muistitilan rajoituksesta. 23.10.2019. Google avasi Gmail-sähköpostipalvelunsa vuonna 2004, ja monilla Googlen palvelujen käyttäjillä 15 gigatavun ilmainen muistitila alkaa tulla täyteen, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Oman Googlen palveluissa käyttämänsä muistin määrän voi tarkistaa Google One-palvelun verkkosivuilta.

Mobiili.fi, Google Chrome ja Mozilla Firefox -selaimista julkaistiin uudet versiot – tällaisia ovat uudistukset. 23.10.2019.

Tivi.fi, Uusi Firefox 70 -selainversio on täällä – näyttää estettyjen seurantakertojen määrän. 23.10.2019.

Photo.net, foorumi.

Fujilta uutta.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Fotosidan.se.

Kamera & Bild.

  • Snart kommer Canons nya proffshus EOS 1D X Mark III. Päivitetty automaattitarkennus, uusi sensori. Muutama viikko aiemmin Nikon ilmoitti kehittävänsä Nikon D6 -mallia. Nyt sitten Canonilta tiedote vastaavasta kehitystyöstä. Canon kertoi myös tulevasta peilittömästä pro-mallista.
  • Canon släpper två nya teleobjektiv innan jul. Tämän vuoden puolella vielä. Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM ($2700) ja Canon RF 85mm f/1.2L USM DS ($3000). Peilittömille suunniteltuja. DS = Defocus Smoothing.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

23.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä. Tuttu meno. 20.10.2019. Lopussa sitten tekstit.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Kolme kennoa: 5Dm3, 1Ds III ja 1DX 2. 22.10.2019. ...ISO 800 alivalotus ja vastaava korjaus kertoo selvästi, miten paljon kennojen ja siihen liittyvän elektroniikan dynamiikka on yhdeksässä vuodessa parantunut. ISO 100 -arvolla 1DX II kuvaa on vaikea erottaa oikein valotetusta, kahdessa vanhemmassa kamerassa ero on selvä. ISO 800 -tasolla erot ovat suuria, mutta 1DX II selviää alivalotuksen korjailusta vielä mainiosti.

Yle, Kesäsypressien syysloisto huumaa Japanissa – Katso upea kuvasarja puistosta, joka vetää puoleensa turistilaumoja. 22.10.2019. Savikkakasvien heimoon kuuluvia kesäsypressejä istutetaan Hitachin merenrantapuistoon joka vuosi yli 30 000 kappaletta. 6 kuvaa. Kuvat isommiksi klikkaamalla.

Vuoden Luontokuva 2019. Näyttelyt.

Piilokoju.fi, Tikkurilan väri. 22.10.2019.

Fin.afterdawn.com, Välitätkö yksityisyydestä? Uusi Firefox kannattaa ladata. 23.10.2019. Esimerkiksi verkkosivuilta löytyvien someliitännäisten seuraaminen on estetty.

  • Ilta-Sanomat, Selainten tietoturvasta otettiin mittaa: Voittaja oli selvä – yhdelle selaimelle punainen merkintä. 22.10.2019. Suurimpien selainten selvä ykkönen on Firefox. Internet Explorer 11, punaista.
  • Tivi.fi, Firefoxiin kehitetään käännöstyökalu – yksityisyyden kannalta se on parempi vaihtoehto kuin Googlen kääntäjä. 21.10.2019. (Translate.google -palvelun kaikki sisältö menee Googlen hakukoneeseen. Josta löydettävissä haulla. Siksi isommat firmat ovat ehdottomasti kieltäneet Googlen käännöskoneen käytön...).

Rajala Blogi, Osta Canon EOS 5D Mark IV - Saat 300€ lisäedun. 22.10.2019.

Markku Könkkölä, Kameraseuran kuvaillassa 24.10. näyttelyn kuvien valintaa. 19.10.2019. Jyväskylän kameraseura.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

  • Bridging The Gap - Top Tips On Photographing Bridges From John Duder.
  • How To Photograph The 'Buzz' Of Towns And Cities.
  • 9 Portrait Photography Light Hacks In 90 Seconds.
  • Photo Lighting Tips & Tricks: Create Dramatic Portraits With Just One Light.
  • Sony Alpha A7R IV Full Review. Arvosana 4.5 * / 5 *. Julkistettu 16.7.2019. Täyden kennon peilitön, 61 megapikselin CMOS-sensori, 15 aukkoa dynaamista aluetta. Paino 670g. Hybridi-automaattitarkennus, 567 PDAF ja 425 kontrastiin perustuvaa tarkennuspistettä. Reaaliaikainen silmään tarkennus (ihminen, eläin). 68 kuvan verran jatkuva tarkennus 10 kuvan vauhtia. Runko on suunniteltu uusiksi, vedenpitävyyttä parannettu, selvästi syvempi ote, painikkeiden sijoittelu uusiksi, kameran käyttö onnistuu hanskat kädessä. Elektroninen etsin 5.76 miljoonaa pistettä, etsinkuva päivittyy 60 fps tai 120 fps. Kaksi UHS-II korttipaikkaa, USB-C. Wi-Fi (voi käyttää myös liekakuvaukseen), Bluetooth, NFC. Yhdellä latauksella 670 kuvaa (lcd-näyttö) tai 530 kuvaa (elektroninen etsin).
    • Rungossa 5-akselinen kuvanvakaaja, teho 5.5 aukkoa. Sama prosessori ja 1.44 miljoonan pisteen kääntyvä (ei paljoa) kosketusnäyttö kuin edeltävässä Sony a7R Mark III-mallissa. Valikoissa ei voi liikkua kosketusnäytön avulla. Valikot edelleen sekavat Sonyn perinteiseen tapaan. Jos on aikaa, niin voi yrittää kustomoida valikoita mieleisekseen.
    • Kroppimoodissa 26 megapikselin kuvat. Pixel Shift 16 kuvaa yhdeksi, 960 megapikseliä dataa, Sonyn Imaging Edge -softalla niistä syntyy 240 megapikselin kuva. 4K/30p video kosketusnäytöltä tarkennus ja reaaliaikainen silmään tarkennus (ensimmäistä kertaa). Rolling Shutter vaivaa (eri tekniikka kuin Sony A9). Suljintakin on paranneltu, vähemmän värinää.
    • Ei voi valita häviötöntä pakkausta, vain häviöllinen pakkaus tai pakkausta ei ollenkaan. Vain 8-bittiset videot. USB-C tukee taustalla tapahtuvaa ftp-siirtoa. Täysi 4K video kroppimoodissa. Videossa 4K 24p ei kropattu, 4K 30p 1.2xkroppi.
    • Ei enää kompromissia pikselimäärän ja nopeuden välillä. Sopii maisemiin, häihin, tapahtumiin, studioon ja erityisesti potretteihin ja tuotekuviin. Ei niin hyvin sovi urheilu- ja action-kuviin, eikä still- ja videokuvauksen välillä jatkuvasti vaihtaville. Vaatii kuvankäsittelyyn paljon tehoja, isot tiedostot. Automaattinen valkotasapaino tuottaa kylmähköä jälkeä. Takanäyttö saisi olla isompi, nyt vain 2.95 tuumaa, 1.44 megapikseliä.
    • Suomen hinta 4.200 euroa (hinnassa on mukana verot).

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Females in FOCUS! 9 kuvaa ja teksti.

Dpreview.com.

Lensrentals.com, blog, Things You Don’t Know About Stopping Down Your Lens. Roger Cicala. Tekstiin joutuu/pääsee paneutumaan. Sigma 35mm f1.4 Art. Zeiss Milvus 35mm f1.4. Tamron 35mm f1.4 SP.

Thom Hogan, Fujifilm GFX 100 Camera Review. Virallinen julkistus toukokuu 2019. Viime kesän lopulla sitten myyntiin. Vaatimattomat 102 megapikseliä, keskikoon kamera. $10.000. Kuvasuhde 4.3. Jos vertailut täyskennoisiin 3:2 -> 90 megapikseliä. Ja 16:9 (vaikka maisemakuvaukseen sopiva) -> 76 megapikseliä. Iso ja painava kenno <-> runkovakaaja. Elektroninen etsin 1600 x 1200, 5.8 miljoonaa pistettä. Kaikkea ei näe silmälasit silmillä. Diopteri -4 +2. Iso ja painava kamera, 1.32kg. Suunnilleen Nikon D5:n tai Canon 1Dx:n kokoinen.

The Online Photographer, Erwin Puts Says Farewell to Leica (?). Kymmenien vuosien ajan Leicasta riippumaton arvostettu Leica-asiantuntija. 30 vuoden ajalta useita Leica-kirjoja. Ei ole valokuvaaja. Autodidakti.

Fotosidan.se, SE BILDEN: Är alla bilder redan tagna? Blogi.

Fotosidan.se, Raster till Elinchroms softboxa. Rotagrid nimeltään.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

22.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Vuoden luontokuva 2019 (Sana on melkein vapaa).
  • Hassu huomio Amerikan foorumeista (Sana on melkein vapaa).
  • Komerosiivousta ja digihistoriaa (Sana on melkein vapaa).
  • naamiointi (Sana on melkein vapaa).
  • Tähtiefektit kuviin (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Uusi ketju. 8 viestiä.
  • 4K-videota kuvanvajaalla (Digikuvaus).
  • Kännykkäkamerat / smartphone photography (Digikuvaus).
  • EF -> Z -adapteri (Optiikka).
  • Samyang 12mm f/2 peilittömiin. (Optiikka).
  • Linssi maisema- ja yleiskuvaukseen (Optiikka).
  • Lillerikenno ja yökuvaus (Minolta, Olympus). Kävin lauantaina Mikkelissä asti. Oli sellainen Illumio; muutamia kohteita valastuneina kaupungilla. Oli tarkoitus testailla lillerikennoa ja kaupunginvaloja pimeän aikaan. Mainittu yhdistelmä ei ole helpoimmasta päästä. Kamerana siis Olympus OM-D E-M1, ja vielä se originaaliversio, missä on Panasonicin kenno. Tuo mainittu kenno - siis ei Panasonicin kennot yleensä, vaan tuo nimenomainen - on ehkä kohinaltaan pahin Olympuksen käyttämistä, muista ei minulla ole mitään kokemusta.
    • Sitten samasta paikasta otettu nopealla sarjakuvauksella noin 15 kuvan sarja - siis yhdellä valotuksen ja kohdistuksen säädöllä, ja noista kuvista yhdistetty Kandao Raw+ ohjelmalla yksi kuva, joka on edelleen RAW-kuva, tai .dng, ja tuota Kandaon tuottamaa kuvaa taas säädelty Lightroomissa:...
    • ...Onkos muilla tuosta ilmaisesta Kandaon ohjelmasta kokemuksia? Itse kyllä suorastaan hämmästyin; kaikkea sitä ihminen - vai insinöörikö - keksii!
  • Panasonic TZ100 (Muut merkit).
  • Sony A7RIV (Järjestelmädigit).
  • Leica S3 (Järjestelmädigit). Leica S3 medium format camera delayed until spring 2020.
  • Cortina from Little Village (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Spegen nuoruuden valokuvasotaretket (40 filmikuvaa!) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Teema: Kaupunki, arkkitehtuuri, rakennukset ja rakenteet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pikisaari, Lpr.
  • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Kevät (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Teema: Syksy (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vaahteran kelta-puna gradientti on yksi hienoimpia värityksiä luonnossa. Voisi sanoa että ruska meni, mutta nyt iski RUSKO. 5 kuvaa.
  • STEVE-kaari (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Revontulien yhteydessä esiintyvä ilmiö, joka ei ole kuitenkaan revontuli. On kuitenkin lähtöisin auringosta,mutta näkyy usein lännen suunnalla. Ilmiön kesto on noin 20-60 minuuttia. Kuvattu 27.9.2019.
  • Valoa kohti... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kunnon ensilumi satoi sunnuntain vastaisena yönä Itä-Lappiin. Mökkirannasta napsittua. 5 kuvaa.

Tuomas Heinonen, Syyskuu 2019 – Syksy saapuu. 19.10.2019. Syksy saapuu, mutta hirvieläimien kuvaukset jatkuivat vielä. Hyvinä aamuretkinä onnistuimme näkemään hirviä, valkohäntäpeuroja, metsäkauriita ja kuusipeuroja. Pääsimme kokemaan muutaman kauniin usvaisen aamun ja onnistumisia syntyi. Yhdestä aamusta koostin lyhyen videon.

HS, Uutisia kuvaajan silmin. 21.10.2019. Kirja-arvostelu: Eläköitynyt valokuvaaja Peter Jansson on niitä kuvaajia, jotka ovat olleet kaikkialla, nähneet kaiken ja tavanneet kaikki merkkimiehet. ...Peter Jansson (s. 1952) on helsinkiläisissä mediapiireissä tunnettu kuvaaja, joka eläköityi vuonna 2015. Janssonin ura lehtikuvaajana alkoi Hufvudstadsbladetista vuonna 1974. Hän on kuvannut uutistapahtumia muun muassa Helsingin Sanomille, Lehtikuvalle, Uudelle Suomelle, Ilta-Sanomille, Iltalehdelle, Pressfotolle ja ruotsalaisille iltapäivälehdille.

  • ”Kuvaajien kaikki energia menee nyt videoihin. Kuvaajilta eri puolilta maailmaa ei tule uutiskuvia vaan puhuvia päitä, mutta ketä ne kiinnostavat? Ensin pitää klikata video auki ja odottaa puoli minuuttia, että mainos on ohi. Sitten sieltä tulee puhuva pää”, Jansson kuvailee kirjan lopussa uransa ”viimeistä niittiä”.
  • Peter Jansson, Pasi Kivioja: Tilanne päällä! – Suuria uutisia ja arkoja aiheita lehtikuvaajan silmin (Docendo 2019). 235 s.

Olli Korhonen, Lyijymyrkytykseen kuolevan laulujoutsenen viimeinen elinviikko videolla. YouTube-video, kesto 3.14. Mukana äänet. ...Vastikään ilmestyneessä lokakuun Suomen Luonnossa aiheesta kuitenkin jo nyt enemmän. P.s. Julkaisen jossain vaiheessa myöhemmin pidemmän artikkelin, jossa kerron niin tästä kuin kahdesta aiemmastakin tapauksesta enemmän. Kuvien ja videoiden avulla tietenkin.

Yle, Digitreenit: Facebookin yksityisyysasetukset kuntoon - Kuka näkee ja mitä? Päivitetty 28.8.2019.

Mikael Rantalainen, Yövalokuvauskurssi Hangon Fotoklubilla 24.10. 17.10.2019.

Piilokoju.fi, Partio. 20.10.2019. Illu ja Hans ovat jo ilmassa, Joppe aloittaa nousukiitoa Brewsterillä.

Finafterdawn.com, Photoshopin lisäksi myös Illustrator on tulossa iPadille. 22.10.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

The Online Photographer, Review: Topaz Labs JPEG to RAW AI. Lopputulos RAW-tiedosto tai 16-bittinen TIFF. Kuulostaa aluksi omituiselta, mutta tarkemmin kun miettii... $100.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Garry Winogrand’s Carousels of Color. 11 kuvaa ja teksti. Värikuvia. Harvoin esillä, vaikka ottikin 45.000 väridiaa 1950- ja 1960-luvuilla.

Earthboundlight.com, What Makes a Lens a Good Lens? 20.10.2019.

Fotosidan.se, Hård kritik mot Folksams tävlingsregler. Vakuutusyhtiöllä ei mennyt kaikki ihan putkeen. Minkähän arvoinen tämä huono pr on yhtiölle.

Fotosidan.se, HD tar upp fallet med "järnrörsfilmen". Korkeimpaan oiketeen. Ruotsi. Ruotsin yle ja vuosi 2012. SVT:n mukaan kyse oli uutisoinnista. Oikeutta on käyty vuodesta 2015.

Kamera & Bild, Tokina designar om populär vidvinkel. Tokina ATX-i 11-16mm f/2,8 CF, päivitetty. Kroppikennoisille. Canon ja Nikon. Sony myöhemmin. $450.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

21.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Vuoden luontokuva 2019 (Sana on melkein vapaa).
    • Palkitut 2019. Ylin rivi, keskellä. A.2. Metsän kansa. (lienee foorumilaisille tuttu kuvaaja...).
  • Pixel shiftillä paremmat värit (Sana on melkein vapaa).
  • Hassu huomio Amerikan foorumeista (Sana on melkein vapaa).
  • naamiointi (Sana on melkein vapaa). Kiinnostaisi kokemukset röllipuvun (ghillie) käytöstä luontokuvauksessa? Ja millainen kannattaisi hankkia?Ja mistä?
  • Tekis mieli kokeilla ND-suotimia (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Itse ostin tuon manfroton magneettisysteemin 77mm koossa nikkorin 16-35 lasille ettei ND tonnista tarttis jokakerta kierrellä kiinni. Vaikutti hienolle järjestelmälle siihen asti kunnes tajusin että vinjetoi aivan älyttömästi 16mm päässä.
  • Teleskooppitikkaat (Muut).
  • EF -> Z -adapteri (Optiikka).
  • uusi Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2 (Optiikka). Onko muilla ollut ongelmia tämän lasin (Canon) ja jatkuvan tarkennuksen kanssa? Olen ihmetellyt suurta hivenen epäterävien kuvien määrää sarjakuvauksessa ja aikani tongittuani pihvi näyttää olevan jatkuvassa tarkennuksessa.
  • Linssi maisema- ja yleiskuvaukseen (Optiikka). ...hiukan erikoinen neulanreikäobjektiivi...
  • TS objektiivia hankkimassa (Optiikka).
  • Olympus OM-D E-M10 MIII (Minolta, Olympus).
  • Panasonic TZ100 (Muut merkit).
  • Sony A7RIV (Järjestelmädigit).
  • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit).
  • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Cortina from Little Village (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Teema: Syksy (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tänään sunnuntaina 20. lokakuuta vietetään kansainvälistä maisemapäivää, joten piti ottaa räpsy samalla, kun kävin tarkistamassa jokohan koskikarat ovat saapuneet mestoilleen. Ei näkynyt vielä, mutta kohta niiden pitäisi jo ilmaantua. Odottavan aika on piiitkä..
  • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tilhet ovat taas saapuneet.
  • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Harmaan päivän tikka.
  • Silta yli ... (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Teema: junat, asemat, rautatiet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Teema: Still life (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Nostanpa tätä teemaa... Pimeetä syksyä pitää, tunnelmavalot sen mukaan... suurena katsottuna parempi. Valomaalausta ja tekstuuria, taustakin lisätty. Haettu jotain menneiden mestareiden maalausten tunnelmaa.
  • Spegen nuoruuden valokuvasotaretket (40 filmikuvaa!) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ja kymmenen uutta kuvaa. Teksteineen.
    • ...Nyt mukana oli Canon EF 28-135 IS USM-objektiivilla varustettu EOS-50 filmikamera ja kevyt jalusta. Filminä tällä kertaa Fuji Reala 100 ja Superia 200-värinegatiivifilmejä, joiden skannaaminen ja käsittely julkaisukuntoon on näköjään huomattavasti diakuvia työläämpää.
    • ...Olen näiden kuvien myötä julkaissut nyt DC.netissä vuoden 2000 Vienan Karjalan kuvat mukaanlukien yhteensä 64 filmivalokuvaa nuoruuteni valokuvasotaretkiltä. Näiden viimeisten filmikuvieni myötä haluaisin kysyä kansalta, olenko valokuvaajan taidoillani moraalisesti ansainnut marsalkansauvani ja rattoisat taitelijaeläkepäiväni? :)

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net, Pohdintaa peilittömästä tulevaisuudesta – joko Sony houkuttelee? 20.10.2019. Sony otti peilittömien järjestelmien valtikan tukevasti haltuun viimeistään vuonna 2017, kun täyskennoinen ammattirunko A9 julkaistiin. Muutamat luontokuvaajat vaihtoivat jo silloin Sony-järjestelmään, mutta laajamittaisempaa joukkopakoa Canonin ja Nikonin leiristä on hillinnyt kunnollisten teleobjektiivien puute. Tänä vuonna luontokuvaajien liikehdintä Sonyn suuntaan sai lisää vauhtia, kun tavallisen kuolevaisen budjetille sopiva 200-600 mm teleobjektiivi näki päivänvalon.

  • Vuoden 2020 olympialaiset kisaillaan kameravalmistajien pyhässä maassa Japanissa. On spekuloitu, että kukin valmistaja toisi ammattirungoistaan päivitetyt versiot sopivasti ennen urheilun suurtapahtumaa. Sony avasi pelin: lokakuussa Sonyn tuotelinjalta putkahti uusi lippulaivarunko A9 II.
  • DSLR-kameroiden valtamerkit Canon ja Nikon heräsivät lopulta peilittömään vallankumoukseen ja ovat julkaisseet omat peilittömät järjestelmänsä. Pitkäaikaisena canonistina olen odottanut, että suuri ja mahtava kameravalmistaja kykenisi laittamaan Sonylle kampoihin. Jos olympiavuonnakaan ei nähdä A9-mallien haastajaa, onko katseet käännettävä Sonyn suuntaan?
  • ...P.S. Jos joku Sony-kauppias haluaa lainata kalustoa muutamaksi päiväksi, kirjoittelisin mieluusti blogiin oikeisiin kenttäkokemuksiin perustuvaa tekstiä.

Vuoden Luontokuva 2019. Eiliseen jatkoa.

  • Facebook, Lassi Kujala, Ojasta allikkoon! Luulin jo saavani tämän kunniakirjataulukon symmetrisesti täyteen tänä vuonna mutta toisin kävi. Siinä oli yksi lapun paikka vapaana ja sitten se olisi ollut siinä. Nyt kun näitä huomionosoituksia tulikin kaksin kappalein kävi näin kuten kuvasta näkyy. Ylärivi on taas vajaa ja nyt siitä puuttuu peräti kolme laatikkoa.
  • Yle, Jarno Artika otti palkitun kuvan Kiteen Valkiajärvessä. 21.10.2019. "Vapaat sukeltajat" voitti toisen palkinnon Vuoden Luontokuva -kilpailussa. (...hiukan ison näköinen hauki...).
  • Kaleva.fi, Oululainen Raija Väyrynen yllättyi, kun kuuli voittaneensa luontokuvakisassa – innostus kuvaamiseen iski Lapissa. 20.10.2019. Vuoden luontokuva -kisan lintusarjan voittaja oululainen Raija Väyrynen kuvasi Räntäkuovit kevätmyräkässä Hailuodon Rytijärvellä. –Lintusarja on kisan suosituin, yli 4000 kuvaa. Hämmästyin, että tuomaristo tykkäsi pelkistetystä lintukuvastani niin paljon, koska osallistujien joukossa on paljon ammattikuvaajia. Olen amatööri ja harrastaja, kertoo eläkkeellä oleva biologi ja eläinlääkäri.
  • YouTube-video, Vuoden Luontokuva 2019 - finlandia-talo. Kesto 5.14. Vähän kaukaa kuvattu. Äänesta kyllä saa selvän.

Yle, Lintujoukko jätetunkiolla Intiassa ja viikon muita uutiskuvia. 21.10.2019. Viime viikolla muun muassa Barcelonassa, Libanonissa sekä Berliinissä osoitettiin mieltä ja maailman katse oli kääntyneenä Turkin ja Syyrian rajalle. 10 kuvaa + kuvatekstit. Kuva isommaksi klikkaamalla.

Tivi.fi, Tietokone 25 vuotta sitten: Muistatko ensimmäiset digikamerat? Tällaista innostusta ne herättivät. 20.10.2019. Ensimmäiset digikamerat esitteli Toshiba vuonna 1990. Todellisessa työssä laitteet olivat ensimmäisen kerran vuoden 1992 talviolympialaisten aikana, jonne Kodak oli saanut oman Nikon-runkoisen kameran valmiiksi.

Helsingin Uutiset, Puu-Pasila katosi lähes kokonaan 40 vuotta sitten – "villi ja vapaa" kaupunginosa herää eloon Signe Branderin valokuvissa. 20.10.2019.

Finafterdawn.com, Uudet softapäivitykset Windowsille: Ilmainen ammattitason videotyökalu, lukuisia selaimia, codec-paketteja, .. 20.10.2019.

Älypuhelimista.

  • Mobiili.fi, Arvostelussa lasten rannekellopuhelin Xplora 4 – lupauksensa lunastava vaihtoehto älypuhelimelle. 20.10.2019. Xplora 4:llä voi soittaa, lähettää ja vastaanottaa viestejä sekä se mahdollistaa lapsen sijainnin seuraamisen. Kellossa ei ole nettiselainta, sovelluksia tai pelejä. Laite on tarkoitettu ensimmäiseksi puhelimeksi lapsille esimerkiksi 4-10 vuoden iässä. 199 euroa.
    • Laite sisältää valmiiksi asennetun SIM-kortin, jonka liittymä toimii Elisan verkossa sekä lisäksi EU/ETA-alueella. Liittymän rajaton käyttö sisältyy Xploran kuukausimaksuun, joka on 12 euroa kuukaudessa

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com, Autumn Bad Weather Landscape Tips.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

20.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Vuoden Luontokuva 2019. Ville Heikkinen: Karhu ja korppi Ville Heikkinen on Vuoden Luontokuva -kilpailun historian neljäs kuvaaja, joka on onnistunut uusimaan voittonsa.Vuoden Luontokuva -kilpailuun osallistui tänä vuonna yli 14 000 kuvaa kaikkiaan 844 eri kuvaajalta. Kuvat kilpailivat aihealueittain kahdeksassa eri sarjassa sekä nuorten sarjassa. Kilpailuun osallistuneista kuvista tuomaristo valitsi semifinalisteiksi yhteensä 1 275 kuvaa 450 kuvaajalta. Niistä finalistikuvien joukkoon, palkintosijoista kisaamaan, selvisi 244 kuvaa 164 kuvaajalta. Tuomaristo pisteytti finalistikuvat, ja jokaisesta sarjasta pääsi loppukilpailuun 10 parasta, siis yhteensä 90 kuvaa.

Piilokoju.fi, Minimalistisia minua miellyttäviä kuvia, osa II. 19.10.2019.

Tivi.fi, Turvallisuutta ja sujuvuutta – ilmainen sovellus antaa monipuolista tietoa liikenteestä. 19.10.2019. Softa-arvio. Liikennetilanne-tilanne on Trafic Management Finlandin monipuolinen älypuhelinsovellus. Sillä näkee ajantasaisen tilanteen Suomen liikenneolosuhteista helposti ja nopeasti.

  • Liikennetiedot-sovelluksella voi myös hakea reittitietoja, vaikka varsinaisesta navigaattorista ei olekaan kyse. Reittiehdotuksen avulla näkee kuitenkin nopeasti liikennemäärät ja ennusteen tuleville tunneille. Myös reitin kelikameroita on helppo katsoa läpi.

Kasplus.fi, Monet päiväkodit lopettavat valokuvauksia – ”Lapsia stressaa kovasti kuvaustilanne”. 19.10.2019. Jotkut vanhemmat ovat olleet huolissaan, saavatko he enää talteen päiväkotiajoilta hauskoja muistoja. Päiväkodeilla on monta syytä jättää kuvaukset väliin.

Yle, Maisemasta tuli bongauskohde joka täytyy saada Instagramiin – "Meillä kaikilla on oma kotimaisemamme mikä kulkee mukana läpi elämän". 20.10.2019. Hämäläismaisemat kuten Aulanko ja Hakoisten linnavuorelta aukeava maisema ovat suosittuja sosiaalisen median postausten aiheita. Kansainvälistä maisemapäivää vietetään sunnuntaina.

Tivi.fi, Some onkin rasite työnhaussa: tilejä pyyhitään joukolla. 19.10.2019. Paria tuhatta amerikkalaista haastateltu.

  • (Suomessa työnantajalla on oltava työnhakijalta suostumus hakea työnhakijaa koskevaa tietoa vaikkapa somesta tai hakukoneella. Kuinkahan moni työnantaja on ikinä kysynyt tähän lupaa... Kuvittelisin, että työnantajat eivät hae omin päin tietoa työnhakijoista, eivät ainakaan isot työnantajat).

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Rediscovering “The Hampton Album,” a Renowned Record of African-American History After the Civil War. USA:n ensimmäinen naispuolinen lehtikuvaaja sai tehtäväkseen vuonna 1899 kuvata Hampton-instituuttia. 1868 perustettu laitos oli tarkoitettu Afro-amerikkalaisten naisten ja miesten koulutukseen. Myös natiivi-amerikkalaisille. Kirja ilmestynyt.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Digital Photography School.

Lensrentals.com, blog, Review of the Sony RX1000 VII. Ryan Longnecker. Julkistettu 25.7.2019. Piti pystyä videoon, piti kulkea helposti mukana. 20 megapikselin CMOS-sensori, 24-200mm, F2.8-4.5. Etsin 2.4 miljoonaa pistettä. Kääntyvä 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.2 miljoonaa pistettä. Mikrofoniliitäntä, ei kuulokeliitäntää. Wifi, NFC, Bluetooth. Paino 301g. Nopea automaattitarkennus + kohteen seuranta. 20fps af-seuranta. 4K videot (optinen + elektroninen vakautus). Full HD 120fps. Yhdellä latauksella 260 kuvaa. Kameraa voi ladata myös virtapankin kattua. Suomen hinta on 1300 euroa (hinnassa on mukana verot).

ePhotozine.com, Capture The Perfect Vista With These Photography Tips.

Kamera & Bild, Test: Sony FE 135mm f/1,8 GM: Grym skärpa – och grym oskärpa. Unelmalasi potretti- ja hääkuvaajalle. Paino 950g. Lähin tarkennus 0.7m. Suodinkierre 82mm. Jo täydellä aukolla terävä. Aivan pieni tyynyvääristymä ja ihan vähän vinjetointia. Veitsenterävä kuva, kaunis ja silmää miellyttävä bokeh. Iso ja painava, mutta aivan erinomainen. Suomen hinta on 2100 euroa (hinnassa on mukana verot). Ouch.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Vuoden Luontokuva 2019. Ovet aukeavat tänään 19.10.2019 klo 12. Finlandia-talo. Vuoden 2019 Luontokuvan julkistus sekä 40 kpl palkittua kuvaa. Laadukkaiden koti- ja ulkomaisten esiintyjien luontokuvaesitysten ohella messualueella on nähtävänä uutuuskameroita ja muita kuvausvälineitä, piilokojuja, luontokirjallisuutta, sekä useita luontokuvanäyttelyitä ym.

  • Liput katsomo takaosa 11,50 euroa, katsomo 17,50 euroa, katsomo etuosa 27,50 euroa.
  • Festivaali-ohjelma (pdf).

Petteri Hautamaa, Peilijärkkäristä peilittömään - Case canon 5D mk4 -> Sony A9. 17.10.2019. Kuluneena kesänä tein radikaaleimman kuvauskalustoratkaisun sitten filmikameran vaihtamisen digiin. Lähes vuosikymmenen Canonin peilillisiä digijärkkäreitä käytettyä tulivat lintukuvauksessa rajoitteet vastaan mm. tarkennusominaisuuksien saralla. Pitkän 5D mk4 jupinajakson jälkeen oli pakko tarttua toimeen ja toteuttaa mittava kalustonvaihto Canonista Sonyyn.

  • Kuvausvälineistö elää suuren mullistuksen aikaa ja kehitys ottaa kokoajan huimia loikkia. Silti tuntui, että Canonin kehitysaskeleet jäivät jatkuvasti kilpailijoita pienemmäksi ja / tai tapahtuivat jälkijunassa. Mitä tarkennusominaisuuksiin ja peilittömiin tulee, niin etenkin Sony tuntui harppovan jo kaukana edellä.
  • Kerron nyt omista kokemuksista ja havainnoista luontokuvauksen näkökulmasta, kun siirrytään peilijärkkäristä peilittömään. Mitä kaikkea tulee huomioida ja millaisia yllätyksiä voi tulla vastaan, mitä etuja peilitön tarjoaa ja missä se vastaavasti häviää peilillisille. Eli ihan käytännönhavaintoja aktiiviselta harrastajaluontokuvaajalta, jolle linnut muodostavat aika ison osan aiheista. Viittaan vahvasti Canon 5D mk4 ja Sony A9 runkoihin ja vertaan niitä keskenään. Tuon myös esille yleisiä havaintoja kameramerkistä riippumatta sekä hyödynnän kuvaustuttavapiirin kokemuksia.
  • Teksti on jälleen pitkä, kuin Päätalon Iijokisarja, eikä tämän päivän kymmenen sekunnin kissavideoihin addiktoitunut ADHD-nettipläräilijä jaksa tämän pidemmälle lukea. Luontokuvaajalta kumminkin vaaditaan parempaa kärsivällisyyttä, joten toivottavasti niille muutamalle jäljelle jääneelle lukijalle löytyy rivien sekamelskasta joku kiinnostava AHAA! -havainto.

Rajala Blogi.

HS, Haaskoilla kuvattaviksi houkutellut pedot voivat aiheuttaa vaaratilanteita ympäristön ihmisille, varoittaa Tukes. 18.10.2019. Valvontaprojektin aikana yhdellä kuvauspaikalla kävi enimmillään nelisenkymmentä karhua yössä. ”Se muodostaa aika ison suurpetokeskittymän pienelle alueelle. Haluaisimme, että vaikka tutkimuksilla selvitettäisiin tarkemmin, miten tällainen toiminta vaikuttaa ympäristöön”, Leinonen pohtii.

Maaseudun Tulevaisuus, Antti Haatajan jänis valikoitui toiseksi parhaaksi 48 000 kansainvälisen luontokuvan joukosta. 18.10.2019. Siis aikuisten sarjassa oli 15 kategoriaa. Antti Haataja oli yhdessä kategoriassa eli luokassa toinen kuvaaja, joka voittajan jälkeen palkittiin eli sai kuvalle Highly Commended -määreen. Onnittelut!

  • Facebook, Antti Haataja
  • Instagram, antti_artic
  • Anttihaataja.fi
  • Ja tänään lauantaina sitten vielä lisää Antti Haatajaa: "...19.10.2019 palkitaan Vuoden luontokuva Finlandia-talolla. Olen yksi gaalan neljästä esiintyjästä. Esitykseni "Pohjoinen" alkaa klo 14:15 . Esitykseni lopuksi raotan salaisuudenverhoa parhaillaan työstämäni vuonna 2021 julkaistavan kirjan osalta. Kannattaa tulla paikalle, sillä tarjolla on ennennäkemättömiä valokuvia suomalaisesta luonnosta...."

Ilta-Sanomat, Kommentti: Lehti­kuvaajaa auttoi kuudes aisti – alansa legenda paljastaa miten monet suomalaisille tutut kuvat syntyivät. 18.10.2019. Perjantaina julkaistiin kirja lehtivalokuvaaja Peter Janssonin urasta. Tilanne päällä! on huikea matka menneisyyteen, kirjoittaa toimittaja Tuomas Manninen.

HS, Teosto sopimukseen Facebookin ja Instagramin kanssa: Omiin kuva- ja videopäivityksiin voi liittää jatkossa musiikkia. 18.10.2019. Musiikin lisääminen koskee Facebookin ja Instagramin tarinoita sekä käyttäjien Facebook-profiileja.

Yle, Tuulihaukka merihädässä – pelastautui purjeveneeseen. Katso upeat kuvat! 14.10.2019. Jaa. (!).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Pdnonline.com.

The Online Photographer.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, Abstract Photography: Easy Cross Polarisation.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

IR, Firmware Friday: Lots of love for X-mount, L-mount lenses from Fuji and Sigma, plus software too.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #5 – How Lensrentals Uses 3D Printing. Podcast, kesto 33:30. Sisällysluettelo tekstinä.

Kamera & Bild, Malmöpolisen ska spana och förebygga brott med drönare. Kolmessa kaupunginosassa. Droonit sekä rikosten ehkäisyyn että tutkintaan. Saavat toimia vain julkisilla paikoilla.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa. 17.10.2019. Arktiseen luontoon erikoistunut kirjailija ja luontokuvaaja Antti Haataja sijoittui toiseksi Lontoon luonnontieteellisen museon Wildlife Photographer of the Year 2019 -kilpailun yhdessä sarjassa. Kilpailua kutsutaan myös ”luontovalokuvauksen Oscareiksi”. Eläimet omassa elinympäristössään -sarja oli Haatajan mukaan kilpailun suosituin ja siihen lähetettiin noin 7000 kuvaa eri puolilta maapalloa.

Googlen Snapseed, Ohjeet. Mobiililaitteille kehitetty kuvankäsittelyohjelma. Nik Software alkuaan iOS:lle. Google osti v. 2012, muutti ilmaiseksi. Ja oma versio Androidille.

Mikrobitti syyskuu 2019, Testissä Epson Ecotank ET-2726: edullinen vaihtoehto kiireettömälle tulostajalle. 18.10.2019. Artikkeli tilaajille. Mustesuihkutulostin, 4-väri (cmyk). 3.7 tuuman lcd-näyttö. Wi-Fi + Direct Wi-Fi. Windows, MacOS, Android, iOS. 38 x 35 x 18 cm, 4 kg. Hinta 300 euroa.

  • Suoraan kodin langattomaan verkkoon. Vaalea värikään ei ole niin silmiinpistävä. Tulostamisen lisäksi skanneri ja kopiokone. Kaikkea voi käyttää itse laitteesta, tietokoneelta tai mobiilista. Mukana tulevat musteet riittävät 3600 mustavalkoiseen ja 6500 värisivuun. Lisämusteiden riittävyys on hieman aloituspakettia suurempi, musteiden hinta on 11 euroa. Paljon valokuviaan tulostavalle voi suositella Ecotank Unlimited Printing -pakettia, takaa musteet kahden vuoden ajaksi kiinteään 40 euroon.
  • Asennus suoraan tulostimelta, käytännössä vain verkkoon liittyminen. Ajureita vaaditaan vain Windows-koneelle, Mac ja mobiili osaavat tulostaa ilmankin. Epsonin iPrint-sovelluksella arjen tulostus sujuu näppärimmin. Kuvien rajaus, massatulostus ja kuvakollaasien teko. Mobiilitulostus on hidasta, täyden laadun kymppikuva 2 min 40 s. Normaalilaatu puolet vähemmän, tulostuslaadun eroa ei oikein huomaa. Printit toistavat neutraalisti alkuperäisen kuvan värimaailman. Laatua voi hyvin verrata edullisiin verkkokuvapalveluihin. Paperikuvissa on edelleen viehätystä, joka ei yksinkertaisesti välity ruudulta.
  • Hyvää: tulostuskulut, helppous, vaalea väri, mustekesto. Huonoa: ei paperikaukaloa, kuvien tulostusnopeus. Pointti: vaivaton kotitulostin. Arvosana 3.5 * / 5 *. Hinta-laatusuhde 4 * / 5 *.

Tukes.fi, Suurpetojen haaskakuvauspalveluista voi aiheutua vaaraa lähiympäristöön. 17.10.2019. Suurpetojen haaskakuvauspalveluista aiheutuvat riskit kohdistuvat etupäässä alueen asukkaisiin, mökkiläisiin tai retkeilijöihin ja muihin luonnossa liikkuviin. Riski kasvaa, kun petotiheys lisääntyy ja pedot tottuvat ihmisiin. Sen sijaan haaskakuvauspalvelun asiakkaille toiminnasta aiheutuu melko vähän riskejä.

  • Suomessa suurpetokuvauspalveluja tarjotaan lähinnä Itä- ja Pohjois-Suomessa. Palveluja tarjoaa noin 25-30 yritystä.
  • Ravintohoukuttimen käyttö muodostaa pienille alueille suuren petokeskittymän. Enimmillään yhden yön aikana yhdellä ruokintapaikalla on käynyt noin 40 karhua. Pienimmälläkin paikalla käy yön aikana 6 - 8 karhua. Pohjoisimmilla kuvauspaikoilla vierailee säännöllisesti myös merikotkia. Yritysten mukaan suuri osa karhuista ja merikotkista saapuu ruokailupaikoille Venäjän puolelta ja palaa sitten takaisin.

Hämeen Sanomat, Katso, kuinka upeilla kuvilla Hämeen Sanomien lukijat osallistuivat syyskuvakilpailuun. 18.10.2019. Kuvia 8 kpl.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Autumn Photography Tips: Backlit Leaves.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Strike A Pose! 6 kuvaa ja teksti. Richard Avedon, kuoli vuonna 2004. Uusi kirja, Avedon Avertising.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Hassu huomio Amerikan foorumeista (Sana on melkein vapaa). 19 viestiä.
  • Mainosmiehet liekeissä - parhaat leuhutukset kautta linjan (Sana on melkein vapaa).
  • Ilmianna hilavitkutin (Digikuvaus).
  • Syksyn/talven tarjouskampanjapäiviä (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...).
  • Tiff vs png (Kuvankäsittely). Huomasin tuossa että Windows ei näytä png kuvien metadataa. Onko niin ettei tämä formaatti tue sitä? Eli onko Tiff sittenkin parempi jos haluaa säilyttää metadatan?
  • Linssi maisema- ja yleiskuvaukseen (Optiikka).
  • Tamron 70-180mm f/2.8 FE (Optiikka). Ensi viikollako.
  • Sony A7RIV (Järjestelmädigit). Hurja määrä uusia viestejä yhdessä päivässä. Aluksi pixelshiftiä mutta myös muuta.
  • Nikon Z50 (DX-peilitön) (Järjestelmädigit).
  • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit).
  • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit).
  • (2013 - ) Sony A7, A7r, A7II, A7s, A7rII ja A7sII (Järjestelmädigit). Yhtenä hyvänä vaihtoehtona kannattaa harkita Tamronin 70-200/2.8 G2:sta ja lea3 adapteria (Tamronin malli a009s). Tamron on terävä ja nopea tarkentamaan ja toimii lea3 adapterin kanssa, jolloin rungon oma tarkennus on käytössä. Tuo kombo pitäisi irrota hyvinkin alle 1000€ hintaan.
  • Kuvaus sumussa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Teema: Laivat, alukset, satamat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Olin aamulla kalakukkokaupungissa muotokuvia räpsimässä, tauolla huomasin satamassa kävellessä, että mafferi on näköjään ruennut matkailubisnekseen..
  • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Sekä:
    • Olemme muuten kaverien kesken tehneet tällaisen vaatimattoman näyttelyn... Rakkaudesta Luontoon -valokuvanäyttely. Paikka: Akaan kirjasto, Köyvärintie 1, 37800 Akaa. Aika: 14.10.-711.2019. Järjestäjä: #Finfototeam. Pirkanmaalaisia luontovalokuvauksen ystäviä.
    • Ks. näytelyjuliste.
  • Teema: Syksy (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Yhdeltä kuvaajalta yksi kuva, toiselta kuvaajalta kolme uutta kuvaa. (siinä yhden kuvaajan kuvassa näkyy pienenä oikealla perällä Duudsonien rakennuttama valkoinen talo...).
  • Väriä ankeuteen; pesät! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa.
  • Spegen nuoruuden valokuvasotaretket (20 filmikuvaa!) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uutta taas. ...Nämä 10 valokuvaa ovat syyskuussa 2002 suorittamaltani sotaretkeltä Ruotsin Lappiin, jonka tein yksin. Kuvauskalustona oli tuolloin mukana Canon EOS-3 filmirunko ja objektiivit EF 16-35/2,8L ja 70-200/2,8L IS sekä 2x telejatke jälkimmäiseen. Filminä Kodak Ektachrome E100 VS diafilmiä riittävä määrä. Jalusta oli mukana myös. (ja vielä kuvatekstitkin).
    • ...Oikein hienoja kuvia, huolella sommiteltu ja työstetty. Näissä diaskannauksissa väritkin on osunut paljon paremmin kohdalleen kuin noissa negatiiviskannauksissa. Negatiivit on todella haasteellisia ton värisäädon suhteen, ja joskus jonkin kuvan kohdalla tuntuu että niitä ei saa millään täysin kohdalleen....

HS, Juuri oikealla hetkellä. 16.10.2019. Murmelin kevätpäivä muuttui kauhuksi. Täydellisen luontokuvan ottaminen voi vaatia vuosien odottamista, viikkojen kävelyä autiomaassa tai järkyttävän kylmyyden sietämistä. Maailman parhaat luontokuvat on nyt valittu. 19 kuvaa teksteineen esillä. Kuvat isommiksi klikkaamalla, nuolella sitten seuraavaan kuvaan.

Kamerakoulu.fi, Kahden kulttuurin kohtaamisia – haastattelussa valokuvataiteilija Lotta Lemetti. 16.10.2019. Lotta Lemetti on vantaalainen valokuvataiteilija. Hän asuu ja työskentelee tällä hetkellä Los Angelesissa valokuvaajana. Lotalle myönnettiin viime vuonna (2018) Vantaan kaupungin taiteilija-apuraha.

Rajala Blogi, Albert Dros - Värikkäiden maisemien vangitseminen. 16.10.2019.

Vantaa.fi, Ötökkävalokuvakilvan voitto ratkesi – parhaat kuvat esillä opistotalon näyttelyssä. Ötökkävuoden kuvakisan voittajat on valittu. Kisassa oli kaksi sarjaa: digikuvat ja Instagram-kuvat. Yhteensä kilpailuun osallistui 498 kuvaa, joista 246 osallistui digikuvasarjaan ja 252 Instagram-sarjaan. Kisassa parhaiten menestyneistä kuvista on koostettu valokuvanäyttely, joka on esillä Vantaan aikuisopiston opistotalolla, osoitteessa Lummetie 5. Näyttely jatkuu 1.11. asti.

Avplus.fi, FeiyuTechin VLOG pocket -gimbaali osaa seurata kasvoja ja kohteita. 16.10.2019. FeiyuTechin VLOG pocket -kameravakaaja on saapunut myyntiin Suomessa. Sen avulla älypuhelimella valo- ja videokuvaamisen pitäisi oleman aiempaa helpompaa. Gimbaalin luvataan vähentävän tärähtelyn, heilumisen ja muun liikkeen aiheuttamaan heilahtelua. 99 euroa.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Windows 10 suojaa kiristysohjelmia vastaan. 16.10.2019. Oletusarvona toiminto ei ole päällä, joten sen käyttöönotto vaatii oma-aloitteisuutta. Suojaus löytyy asetuksista nimellä Kiristysohjelmien torjunta. Ominaisuuden virallinen nimi on Hallittu kansion käyttö (Controlled Folder Access).

Kaleva.fi, 1990-luvun lama vei Raija Tuomiselta ansiotyön, joten hän ryhtyi miehensä kanssa yrittäjiksi –"Onhan tämä yhdenlainen elämäntapa meille molemmille". 16.10.2019. Oulu. ...Niinpä Tuominen ja hänen miehensä Reijo Koirikivi perustivat viestintätoimiston, Pohjois-Suomen viestinnän, vuonna 1994. Valokuvaamona yritys alkoi toimia pari vuotta myöhemmin Koirikiven kiinnostuttua erityisesti muotokuvauksesta. Studio aloitti Va­lion meijerin vanhoissa tiloissa Heinäpäässä.

Suomen Nikon, talvikampanja 15.10.2019 - 15.1.2020. Nikon Store ja valtuutetut Nikon-jälleenmyjät.

Välitön säästö
Kamerat ja paketit
Z 7
200 €
Z 7 FTZ -paketti
200 €
Z 7 + 24-70mm f/4 S -paketti
400 €
Z 6
200 €
Z 6 FTZ -paketti
200 €
Z 6 + 24-70mm f/4 S -paketti
400 €
Elokuvaajan Z 6 -peruspaketti
200 €
D850
200 €
D750
200 €
D7500-runko
200 €
D7500 AF-S DX NIKKOR 18-140 VR -paketti
200 €
D5600
100 €
D3500 + AF-P 18-55mm VR -paketti
100 €
D3500 + AF-S 18-140mm VR -paketti
100 €
COOLPIX P1000
100 €
COOLIX W300
50 €
NIKKOR-objektiivit
AF-S NIKKOR 70-200mm f/4G ED VR
140 €
AF-P NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR
 50 €
AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G
150 €
AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED
200 €
AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G
 50 €
AF-S NIKKOR 20mm f/1.8G ED
70 €
AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G
20 €
AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G
50 €
AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
50 €
AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II
40 €
AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED
50 €
AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED
50 €
AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E FL ED VR
100 €
AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR
100 €
S-tyypin NIKKOR Z -objektiivit
Z NIKKOR 35mm f/1.8 S
100 €
Z NIKKOR 50mm f/1.8 S
200 €
Z NIKKOR 14-30mm f/4 S
200 €
Z NIKKOR 24-70mm f/4 S
200 €
Z NIKKOR 24-70mm f/2.8 S
200 €
Z NIKKOR 85mm f/1.8 S
100 €

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Olympukselta uutta.

  • Suomen Olympus, Vapauta itsesi uudella OM-D E-M5 Mark III ‑kameralla. Aika hyvin kameran kaikki ominaisuudet käydään läpi, ihan tekniselläkin tasolla. Lievä suodin pitää lukijalla olla käytössä, mutta oikein hyvin on saatu ylisanat siivottua tekstistä. Selkeä mutta myös riittävän yksityiskohtainen kameraesittely.
  • Tekniikan Maailma, TM-ensitesti: Olympus OM-D E-M5 Mark III vapauttaa kömpelöistä järkkäreistä ja kännykän rajoituksista. Kyllä, jutun otsikko mukailee Olympuksen mainosta, mutta sen sanoma osuu mielestämme naulan kantaan. Me ainakin ihastuimme pieneen ja monipuoliseen Olympukseen jo ensimmäisiä testikuvia otettaessa. Kenno 20.4 megapikseliä, kroppikerroin 2x. Paino 414g. Rungon kuvanvakain 5.5 valotusaskelta. Yhdessä sopivan Olympuksen objektiivin kanssa 6.5 valotusaskelta. Micro 4/3 -systeemin kennon pinta-ala on neljännes kinokoosta, mutta objektiiveista saadaan pieniä ja keveitä. Valikoima kattaa paljon, edullisia sekä huippuluokan laatulaseja. Kunnon sääsuojaus.
    • Mekaaninen suljin 1/8000s, elektroninen suljin 1/32.000s. Sivulle ja eteen kääntyvä näyttö. 121 ristikkäispisteen tarkennus, jopa -6.0 EV:n valossa. Videokin seuraa juohevasti kohdetta. 4k uhd -video 30p, 25p, 24p. Leveä Cinema 4k 24p. Digitaalinen vakain rajaa videokuvaa hieman, mutta kennoa liikuttavalla vakaimella videot saa talteen kennon koko leveydeltä. Full hd 120p.
    • Yhdellä latauksella 310 kuvaa, käytännössä enemmän (Forsgårdilla oli Portugalissa vähän erilaiset kokemukset...). 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.037 miljoona pistettä, kääntyy kaikkiin suuntiin. Etsin 2.36 miljoonaa pistettä, sopii hyvin silmälasienkin käyttäjälle. HDMI, usb, mikrofoniliitäntä, ei kuulokeliitäntää.
    • Tarkennuksen haarukointi, jopa 999 kuvaa yhdellä laukaisimen painalluksella, tarkennus siirtyy joka kuvan välillä => vaikka lähikuviin laaja terävyysalue. Live Composite, peräkkäiset samalla valotuksella tallennetut kuvat yhteen raw-tiedostoon => pitkiä valotuksia ilman ylivalotusta. Pro Capture aikakone, laukaisin puoleenväliin, kamera alkaa tallentaa puskuriin jopa 14 kuvaa sekunnissa. Kuudestatoista kuvasta yksi, kennoa liikutetaan 0.5 pikselin välein, kohde pitää olla paikallaan ja kamera jalustalla => korkearesoluutioinen 50 megapikselin kuva.
    • Marraskuun puolivälissä myyntiin, 1300 euroa. Värit musta ja hopea. Runko + f/2.8 12-40mm (kinovastaavuus 24-80mm) Pro-zoom 2000 euroa. Runko + 12-200mm (kinovastaavuus 24-400mm) f/3.5-6.3 zoom 1900 euroa.
    • (mitään huomauttamista mistään ei TM jostain syystä löytänyt... ehkä kyse olikin nyt lähinnä vain esittelystä...).
  • Peter Forsgård. Olympus E-M5 MKIII - First Impression! YouTube-video, kesto 23:42. We all have waited for the upgrade to Olympus E-M5 MKII. The wait is over, the Olympus E-M5 MKIII is here. It was just announced. I have had the possibility to test it for a week. In the video you can see my first impression of the new Olympus OM-D E-M5 MKIII camera.
    • Kuuntelin ja katselin koko YouTube-videon, asiallista kokemukseen perustuvaa tietoa, osaa ei oltu kerrottu missään muualla. Speksien perusteellinen esittely jäi onneksi vähemmälle, aika oleellisia asioita kuitenkin otettiin esiin.
    • Hinta 1199 euroa (Euroopassa alennus jonkin aikaa 100 euroa, Olympus täytti 100 vuotta). Marraskuun puolivälissä myyntiin.
  • Dpreview.com, The new Olympus E-M5 Mark III is a mini E-M1 II. Paljon ominaisuuksia Olympuksen lippulaivamallista Olympus E-M1 Mark II. Pienen koon mahdollistanut vaikkapa kuvanvakaajan pienentäminen. Akkujakin on pienennetty. Edeltävään malliin Olympus E-M5 Mark II:een verrattuna parempi sääsuojaus, uusi elektroninen etsin (OLED) ja kameran päällä oleva ruutu. Purskekuvaus 30 fps, jatkuva tarkennus 10 fps. Uutta Bluetooth.
  • Dpreview.com, Olympus OM-D E-M5 III initial review. Kameraa voi ladata USB:n kautta, myös tavallinen laturi mukana. Ergonomiaa on parannettu, lisää nappuloita. Takanäyttö sama, mutta nyt kosketusnäyttö. 12% kevyempi kuin edeltäjä, 28% kevyempi kuin lippulaivamalli. Kosketusnäyttö ei aina ole kaikkein nopein eikä se ole ihan yhtä paljon käytössä kuin kilpailijoilla, kuitenkin kohtuullisen hyvä. Ei sisäistä salamaa, mutta mukana tulee pieni irtosalama, ei huono. Uusille olympuslaisille valikot voivat tuntua monimutkaisilta, vaikka apujakin on. Kaikenlaista kustomoitavaa löytyy, vaikka 8 nappulaa.
  • Dpreview.com, In the desert with the Olympus OM-D E-M5 III. Olympus OM-D E-M5 III on käytössä lippulaivamalli Olympus OM-D E-M1 II pienempänä, 28% kevyempänä, samat still- ja videokuvaominaisuudet, sama automaattitarkennus. Ote ei ole yhtä hyvä eikä kuvausnopeus.
  • Dpreview.com, Olympus OM-D E-M5 Mark III sample gallery.
  • IR, The Olympus E-M5 Mark III is at last here! And we have plenty of early content to get you started.
  • IR, Olympus E-M5 III Review. Edellinen II-versio vuodelta 2015.
  • IR, Olympus E-M5 III Samples.
  • 43rumors.com, Olympus E-M5III and E-PL10 officially announced.
  • ePhotozine.com, Olympus OM-D E-M5 Mark III Available Mid November 2019 For £1099.99.
  • ePhotozine.com, Olympus OM-D E-M5 Mark III Review.
  • ePhotozine.com, Olympus OM-D E-M5 Mark III Vs Olympus OM-D E-M5 Mark II Comparison - What's New?
  • Fotosidan.se, Olympus OM-D E-M5 Mark III med 6,5 stegs stabilisering.
  • Kamera & Bild, Olympus OM-D E-M5 Mark III – snabbare och mindre.

Dpreview.com.

Digital Photography School, How to Make Your Images Have Fall Vibes.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Kamera & Bild, Livet i Norden – ett enormt fotoprojekt blir bok. Kustantaja Max Ström keräsi tuhannelta valokuvaajalta kuvia, kaikkialta Pohjolasta. Kymmeniä tuhansia kuvia, noin 200 valikoitui kirjaan. Ensi viikolla kirja myyntiin sekä näyttely Tukholman Fotografiskaan. Aikaisemmat kirjat En dag i Sverige sekä Last night in Sweden.

Fotosidan.se, Facebook ingen kanal att satsa på för att nå ut.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Hassu huomio Amerikan foorumeista (Sana on melkein vapaa). P-Amerikkalaisilla foorumeilla maisemakuvat, jotka saavat eniten ylistystä tietää jokainen. Kalliovuoret + saturaatiota ja hdr:ää.
  • Hintavinkit (Myydään).
  • Linssi maisema- ja yleiskuvaukseen (Optiikka). Nyt Nikonia.
  • TS objektiivia hankkimassa (Optiikka).
  • Sony A7RIV (Järjestelmädigit).
  • Nikon Z50 (DX-peilitön) (Järjestelmädigit). Markkinointimateriaalista.
  • Sony A6xxx (aps-c) sarjan kamerat (mm. a6400, a6600 jne) (Järjestelmädigit).
  • (2013 - ) Sony A7, A7r, A7II, A7s, A7rII ja A7sII (Järjestelmädigit). Minoltan vanhat 2.8 APOt (80-200 on ruuvitarkenteinen ja 70-200 SSM) asettuvat vähän yli ja vähän alle tuon sun asettamasi tonnin rajan. Ruuvitarkenteinen vaatii adapterin (mallia en muista) jonka mukana tulee oma SLT-tarkennus; videokuvaukseen sitä ei voi suositella, jos käyttää sisäistä mikrofonia.
  • Sigma fp (Järjestelmädigit).
  • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit).
  • Telakan nurkalta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • TEEMA: auto / prätkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Rättisitikka Vuorimiehenpuiston reunalla. Kuvattu filmille Olympus mju 2 pokkarilla.
  • Sienimetsässä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Spegen nuoruuden valokuvasotaretket (20 filmikuvaa!) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). ... Seuraavassa kuvasarjassa noustaan nimittäin merenpinnasta lähes 1000 metriä ylöspäin, kun vuorossa ovat filmikuvat Ruotsin Lappiin, Sarekin ja Kebnekaisen maisemiin vuosina 2002 ja 2003 tekemistäni valokuvasotaretkistä.
    • Osa näistä kuvista on vielä skannaamatta ja käsittelemättä, kuvien julkaisu tapahtuu todennäköisesti tämän viikon loppupuolella. Sitä ennen voitte nauttia näiden tässä ketjussa tähän saakka julkaisemieni 20 filmikuvan lisäksi myös näistä, jo aiemmin julkaisemistani elokuussa 2000 Vienan Karjalasta, Venäjältä ja siellä sijaitsevasta Paanajärven kansallispuistosta ottamistani 24 filmivalokuvasta.
    • pekkaturunen.kuvat.fi, Vienan Karjala
  • Unhoon vaipuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 7 uutta kuvaa. (tällaisia kuvia katsellessa tulee jotenki meditatiivinen olo, mieli rauhoittuu...).
  • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tämän jakson aihe on suohon dumpatut kulkupelit. Nämä majailivat lähellä edellistä autiokylää. 5 uutta kuvaa.

Yle, Tallinnan Fotografiskasta tuli hitti, joka vetää suomalaisturisteja taas Viroon – "Tämä on matkailuyrittäjille valtava helpotus". 16.10.2019. Kesäkuussa avatusta Fotografiskasta on tullut nopeasti suomalaisten uusi lempikohde Tallinnassa. Neljän kuukauden aikana siellä on vieraillut jo 200 000 ihmistä, joista noin puolet on ulkomaalaisia, uutisoi sanomalehti Postimees (siirryt toiseen palveluun) hiljattain.

  • Fotografiska.com. Tallinna. In English. Joka päivä avautuu klo 9. Su - ti auki klo 23 asti. Ke - la auki klo 01 (yöhön). Liput 14 euroa. Telliskivi, vanhastakaupungista kävellen kilometri.

Mikrobitti heinäkuu. Vaihtoehto puhelimen kamerasovellukselle. 20.8.2019. Vain tilaajille. Kuutisen vuotta sitten Adobe toi markkinoille mobiililaitteille tarkoitetun version Lightroomista, silloin nimi oli Lightroom Mobile. Monipuoliset säätömahdollisuudest kuvaa otettaessa + raw-kuvien talletus. Noista ajoista isojen valmistajien puhelinsovellukset ovat kehittyneet huimasti. Kattavat käsisäädöt tarvittaessa, useimmissa ohjelmissa tarjotaan myös raakatalletusta.

-Osa valmistajista on sitä mieltä, että käyttäjää ei saa päästää säätämään kameran asetuksia. Lopputulokseen voi vaikuttaa korkeintaan suppean valotuskorjailun verran. Automatiikka ja muodissa oleva tekoäly optimoivat kuvausparametreja niin, ettei valmiiseen jpeg- tai heif-pakattuun kuvaan tarvitse enää puuttua. Tästä linjasta puhdasoppisin esimerkki on Applen iPhone-puhelimet. Usein iPhonessa automatiikka toimii niin hyvin, että käyttäjän ei tarvitse puuttua mihinkään. Luovuutta on vaikea toteuttaa.

-Erilliset kamerasovellukset päästävät käyttäjän kameran edistyksellisempiin ominaisuuksiin ja tarjoavat paljon enemmän informaatiota ja apuvälineitä kuvan säätöjen tekemiseen. Nykypuhelimissa on tavanomaisten kameroiden lisäksi kameramoduuli, jonka tehtävä on mitata kuva-alalla näkyvien kohteiden etäisyydet. Yleensä syvyyskartan hyödyntäminen tapahtuu täysin automaattisesti. Jotkut erillisohjelmat antavat käyttäjän tutkia syvyyskarttaa ja jopa mahdollisesti säätää tai muokata sitä ennen kuin varsinainen kuva rakennetaan.

  • Adobe Lightroom CC. Luovan kuvaajan työkalupakki. Ilmainen, 5 e/v (Premium), 10.50 e/v (Lightroom Plan 1 TB). Android, iOS. Kuvata voi monella tapaa, vaikka pokkaria vastaava täysautomaattitila, täydet käsisäädöt Professional-tila, laajan sävyalan hdr jne. Kuvauskäyttöliittymä on selkeä, histogrammi kuitenkin puuttuu. Kuvankäsittelytila on erittäin hyvä. Samat ominaisuudet kuin työpöytä-Lightroomilla. Hyvää: monipuolinen ja varmatoiminen. Huonoa: mittausnäyttöjen niukkuus. Pointti: tositoimiin vakaville harrastajille. Arvosana 4.5 * / 5 *.
  • Halide. Tehotyökalu iOS:lle. 7 euroa. Hämmentävä alkunäyttö on äärimmäisen pelkistetty. Valotuksen säätöä helpottaa histogrammi. Näytölle saa myös keinohorisontin. Pelkistetty ja loppujen lopuksi melko selkeä ympäristö. Hyvää: pelkistetty ja sujuvakäyttöinen. Huonoa: vaatii jonkin verran opettelua. Pointti: säädinviidakkoja inhoavalle. Arvosana 4 * / 5 *.
  • Open Camera. Ilmainen tehopakkaus Androidille. Ilmainen. Kaikenlaista säätämistä, myös valotuksen ja tarkennuksen täydelliset käsisäädöt. Mainiot mittausnäytöt histogrammi ja focus peaking (käsitarkennusta helpottava tarkennusilmaisin). Keinohorisontti. Selkeä käyttöliittymä, kuvaa voi portaattomasti zoomata. Moment Pro Cameran ohella testin ainoa ohjelma, joka tukee myös videokuvausta. Kaikkea mahdollista, myös vaikkapa kameran kompassisuunta. Raakakuvausta varten asetuksista pitää kytkeä Camera API 2 käyttöön. Ei kuvien muokkausta. Hyvää: täydellista hallittavuutta. Huonoa: täysi hyödyntäminen vaatii opettelua. Pointti: kehittymishaluiselle harrastajalle. Arvosana 4 * / 5 *.
  • VSCO. Yhteisöllinen ohjelma käsittelyominaisuuksin. Ilmainen (lisäominiauuksia in-app tilauksella 34 e/v Android tai 21.50 e/v iOS.) Ohjelmaa markkinoitiin luoville valokuvaajille. Kuvien helppo muokattavuus valmiiden esiasetusten presettien avulla. Jotka jäljittelevat kehitettyjä filmejä. Esiasetusten lisäksi hyvät säätö- ja muokkausmahdollisuudet (samaan tapaan kuin Lightroomissakin). Täydet käsisäädöt, tuki raakakuvaukselle. Keinohorisontti on ainoa mittausavuste. Ei osaa hyödyntää useampaa kameramoduulia. Ohjelma on integroitu tiiviisti VSCO:n omaan kuvanjakopalveluun. Hyvää: hyvät jälkimuokkaustyökalut. Huonoa: mittausavusteiden puute, pakollinen tili. Pointti: helppoon luovaan kuvaukseen. Arvosana 3.5 * / 5 *.
  • Camera FV-5. Takavuosien suosikki Androidille. Ilmainen (lite), 3 e (Pro). Vanha ohjelma, käyttöliittymä vanhanaikaisen näköinen. Iso määrä kuvakkeita ripoteltu näytön reunoille. Esim. valotukseen liittyviä säätöjä joutuu hakemaan eri puolilta. Suhteellisen hyvä histogrammi sekä käsitarkennusta helpottava suurennettu kuva. Osittain tuntuu, että osia on kopioitu Open Camerasta. Paljon sisäisiä asetuksia ja valintoja. Vähän kömpelo, mutta kuitenkin toimiva ja moniopuolinen väline valokuvaukseen. Ei tuo suoraan videokuvausta. Saman valmistajan Cinema FV-5 sopii videoon. Hyvää: monipuolinen. Huonoa: sekava ja vanhanaikainen. Pointti: koeteltu klassikko. Arvosana 3 * / 5 *.
  • Moment Pro Camera. Lisäoptiikoille sovitettu. 4.20 e Android, 7 e iOS. Osaa suoraan korjata lisäkkeiden vääristymät kunhan ensi valitsee lisäkkeen. Käyttöliittymä on yksinkertainen ja verraten selkeä. Kaikkiin säätöihin pääsee suoraan näyttöruudun reunan palkista. Testin toinen videota tukeva ohjelma. Säätöjä tukevat mittausnäytöt ovat perin vaatimattomattomia. Tarkennusilmaisin toimii parhaiten. Esim. histogrammi on pieni ja epäselvä. Keinohorisonttia ei ole. Seepraraidat ilmaisevat yli- ja alivalotusta. Ohjelma sopii parhaiten sille, joka haluaa hyödyntää saman valmistajan optiikkalisäkkeitä. Hyvää: optiikkalisäkkeiden korjaustoiminto. Huonoa: vaatimattomat mittausavusteet. Pointti: Momentin lisäoptiikkoiden käyttäjille. Arvosana 3 * / 5 *.

Mynewsdesk.com, Esittelyssä kestävä ja kompakti tehopakkaus Canon IVY REC -kamera, joka kulkee kätevästi mukana kaikkialle. 14.10.2019. Lehdistötiedote. Marraskuussa myyntiin. Euroopassa hinta 129 euroa, Suomen hinta on vielä vahvistamatta. Iskun- ja vedenkestävä kamera, ei omaa näyttöä. Full HD video 1080p 60fps, Wi-Fi, Bluetooth, USB-lataus. Klipsillä kiinni reppuun, vyön lenkkiin, kaulahihnaan. 90g, 13 megapikseliä, vesitiivis 2m. Kuvat ja videot voi jakaa saman Canon Mini Cam -sovelluksella.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Lukon kuva ei takaa sivun turvallisuutta. 15.10.2019. Vanhan tietoturvaohjeen mukaan sivusto on turvallinen, jos selaimen osoiterivillä näkyy lukon kuva. Valitettavasti tämä ohje on vanhentunut. Lukko kertoo, että tieto siirtyy salattuna selaimen ja palvelimen välillä, joten esimerkiksi linjaa salakuunteleva hakkeri ei pysty urkkimaan salasanoja tai luottokorttinumeroita.

  • Lukko ei kuitenkaan takaa sivun aitoutta, joten se ei suojaa tietojen kalastelulta. Lukon kuva voi näkyä silloin, kun kalastelusivusto on perustettu toisen sivuston alaisuuteen tietomurron tai hakkeroinnin jälkeen.

Piilokoju.fi.

Mobiili.fi, Apple julkaisi taas korjauspäivityksen iPhoneille ja iPadeille – iOS ja iPadOS 13.1.3 ladattavissa. 15.10.2019. 19.9.2019 jälkeen jo neljäs.

Seura.fi, Uskaltaako lentokoneessa ottaa selfien? Näin lentoyhtiöt suhtautuvat lennoilla kuvaamiseen. 15.10.2019. Finnairin lennoilla kuvaaminen ei saa häiritä muita matkustajia tai matkustamohenkilökunnan työtä. Lisäksi matkustamossa kuvaajien tulee kunnioittaa muiden matkustajien yksityisyyttä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Miguel Rio Branco’s Portrait of Love and Pain Inside the Damned City.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

  • Sony a7R IV review. Julkistettu 16.7.2019. Täyden kennon peilitön, 61 megapikselin CMOS-sensori, 15 aukkoa dynaamista aluetta. Paino 670g. Hybridi-automaattitarkennus, 567 PDAF ja 425 kontrastiin perustuvaa tarkennuspistettä. Reaaliaikainen silmään tarkennus (ihminen, eläin). 68 kuvan verran jatkuva tarkennus 10 kuvan vauhtia. Runko on suunniteltu uusiksi, vedenpitävyyttä parannettu, selvästi syvempi ote, painikkeiden sijoittelu uusiksi, kameran käyttö onnistuu hanskat kädessä. Elektroninen etsin 5.76 miljoonaa pistettä, etsinkuva päivittyy 60 fps tai 120 fps. Kaksi UHS-II korttipaikkaa, USB-C. Wi-Fi (voi käyttää myös liekakuvaukseen), Bluetooth, NFC. Yhdellä latauksella 670 kuvaa (lcd-näyttö) tai 530 kuvaa (elektroninen etsin).
    • Rungossa 5-akselinen kuvanvakaaja, teho 5.5 aukkoa. Sama prosessori ja 1.44 miljoonan pisteen kääntyvä (ei paljoa) kosketusnäyttö kuin edeltävässä Sony a7R Mark III-mallissa. Valikoissa ei voi liikkua kosketusnäytön avulla. Valikot edelleen sekavat Sonyn perinteiseen tapaan.
    • Kroppimoodissa 26 megapikselin kuvat. Pixel Shift 16 kuvaa yhdeksi, 960 megapikseliä dataa, Sonyn Imaging Edge -softalla niistä syntyy 240 megapikselin kuva. 4K/30p video kosketusnäytöltä tarkennus ja reaaliaikainen silmään tarkennus (ensimmäistä kertaa). Rolling Shutter vaivaa (eri tekniikka kuin Sony A9). Suljintakin on paranneltu, vähemmän värinää.
    • Ei voi valita häviötöntä pakkausta, vain häviöllinen pakkaus tai pakkausta ei ollenkaan. Vain 8-bittiset videot. USB-C tukee taustalla tapahtuvaa ftp-siirtoa. Täysi 4K video kroppimoodissa. Videossa 4K 24p ei kropattu, 4K 30p 1.2xkroppi.
    • Arvosana 91%, erinomainen. Ei enää kompromissia pikselimäärän ja nopeuden välillä. Sopii maisemiin, häihin, tapahtumiin, studioon ja erityisesti potretteihin ja tuotekuviin. Ei niin hyvin sovi urheilu- ja action-kuviin, eikä still- ja videokuvauksen välillä jatkuvasti vaihtaville.
    • Suomen hinta 4.200 euroa (hinnassa on mukana verot, heti hyllystä).
  • Meike launches 85mm F2.8 Macro manual lens for Nikon Z-Mount. $270.
  • Luminar 4 available for pre-order, comes with new AI features and revamped UI. Aika paljon vähän joka puolella ollut esillä. Saatavaille 18.11.2019. $89.
  • Third-party iOS Sony remote camera app Camrote adds new zoom, time-lapse capabilities. Isompi päivitys. Itse ohjelma ilmainen, timelapse + geotagging maksavat erikseen).
  • Shimoda Designs launches its new 'ultra-aggressive' Action X Series camera bags. Kickstarter-projekti. Kolme reppua, kaksi pyörillä varustettua laukkua. Ja modulaarisia lisävarusteita. Hinnat alkaen $250. Toimitusten toivotaan alkavan joulukuussa 2019.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Have A Seat On Freud’s Couch. 8 kuvaa ja teksti. 15 vuoden projekti, psykoanalyytikkoja 27 kaupungissa ja 10 maassa.

Fotosidan.se, ZEISS Photography Award 2020 öppet. 5 - 10 kuvaa. Viimeinen päivä 4.2.2020.

  • Worldphoto.org. ZEISS Photography Award 2020. En löytänyt minkäänlaista osallistumismaksua. Palkintoina Zeissia 12.000 euroa. Ynnä muuta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Netflix-tuotantoa paremmat käyttöohjeet (Sana on melkein vapaa). Leitax Zeiss ZF / ZF.2 to Pentax-K mount instructions. Paljon kuvia. Kuvatekstit muutaman virkkeen pituisia.
  • Sattumalta samanlaisia kuvia (Sana on melkein vapaa).
  • Focus stacking (Digikuvaus).
  • Mistä ennusteet revontulille? (Kuvaus yleinen).
  • Minikuula (DIY eli Tee-Se-Itse). Rakentelin tuollaisen minikuulan pienten esineiden kuvaukseen. Tarvittavat magneetit irroitin 3.5"kovalevystä ja 16mm kuulan löysin romulaatikosta. Kuumensin kuulan punahehkuiseksi karkaisun poistamiseksi, siihen reikä ja 5mm kierre. Kierteeseen ruuvasin tuollaiset pellit josta on hyvä liikutella kuulaa. Tuossa olisi varmaan riittänyt pelkkä taso rälläkällä ja liimalla kiinni jokin härpäke. Kuulan ja magneetin välissä on prikka ja sen keskellä oleva reikä on sen kokoinen ettei kuula kosketa magneettiin, mutta on mahdollisimman lähellä sitä. Linkin takana kuvia kuulasta ja lyhyt video.
  • Linssi maisema- ja yleiskuvaukseen (Optiikka).
  • Sony A6xxx (aps-c) sarjan kamerat (mm. a6400, a6600 jne) (Järjestelmädigit).
  • Canon EOS 90D (Järjestelmädigit). Sonyn tuen kameraspecialistit olivat heti alkuviikosta ahkerana ja sain vastauksen: "Hei, PlayMemories tuki ja palvelu on loppunut ja siirtynyt Sony Imaging Edge ohjelmaan. Syy miksi kameranna ''tilttaa'' on juurikin se. Kokeilkaa Imaging Edge ohjelmaa! Alla olevien linkkien kautta pääsette sivustoon/ohjelmaan ja sen lisätietoihin:...
  • Nikon Z50 (DX-peilitön) (Järjestelmädigit). "Nikon Z 50 ‑kameran loistava kuvanlaatu tekee oikeutta tavalle, jolla kuvaaja näkee maailman. Nikonin suuren Z-bajonetin ansiosta kameran suureen 20,9 megapikselin DX-kuvakennoon lankeaa runsaasti valoa koko kuva-alalta. Valon myötä kuvaan tallentuu enemmän yksityiskohtia. Valokuvien ja videoiden värit ovat tavallista kirkkaampia, kuvasitpa päiväsaikaan, illalla tai yöllä. Syvä on syvempi. Terävyys on vaikuttava."
  • Sony A7RIV (Järjestelmädigit).
  • Telakan nurkalta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • S100 from Salla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Autokuva.
  • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Norjasta vähän linkkejäkin.
  • Spegen nuoruuden valokuvasotaretket (20 filmikuvaa!) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Monta kommenttia.
  • Nimimerkille Kääkkä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Porissa oli viikonloppuna aimo kattaus vanhoja kuormureita. Satuin sattumalta paikalle kun olivat lähtöpuuhissa. Tämä Sinulle kiitokseksi matkakuvistasi (vaikka paikoitellen hirvittääkin): ...
  • Makarne Bonns familjegraf (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 kuvaa. Kolhon teollisuuden perustaja.
  • Teema: Metsän eläimet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4-jalkainen.
  • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa.
  • Teema: Syksy (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Näkymä merelle (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Valo.
  • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Suomenlinna ja merisavu (jännät pastellisävyt, ei kuvankäsittelyssä synnytettyjä, vähän maalauksen näköinen).
  • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 tummaa kuvaa.

HS, Ruska on täällä. 14.10.2019. Ruska kertoo puiden ja muiden kasvien valmistautumisesta talveen. HS:n valokuvaaja Sami Kero kuvasi Helsingin ruskan ilmasta. 18 kuvaa.

Mika Isotalo, Testissä: Canon EOS R - peilitön järjestelmäkamera. 29.9.2019. YouTube-video, kesto 6:31. Minulla oli viikon verran lainassa Canon EOS R peilitön järjestelmäkamera. Tämä oli ensimmäinen täysikennoinen peilitön järjestelmäkamera Canonilta ja oli mielenkiintoista nähdä miten se hanskaa esim. autokuvaus tehtävät. Edellinen kamera Canon 600D (jolla videokin kuvattu). Puolen välin jälkeen päästään omiin kokemuksiin.

Olli Korhonen, Näe ja kuule videolla Krkan Kansallispuiston upeat vesiputoukset Kroatiassa. 14.10.2019. YouTube-video, kesto 1:56. Mukana ääni. Muutama viikko sitten minulla oli tilaisuus käydä Krkan kansallispuistossa Kroatiassa, jonka luonnonkauneutta ja vesiputousten määrää minulle oli ylistetty. Eikä turhaan, se minun täytyy avoimesti myöntää. Noin tunnin kävelylenkin Skradinski buk – putousten luona tarjosi ihailtavakseni todella monenlaisia kauniita ja erikokoisia putouksia.

Suomen Ammattivalokuvaajat ry.

  • Mestariperjantai tuotti kaksi uutta Mestaria. 13.10.2019. Yhdistyksen 100-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä 11.10. vietetty Mestariperjantai tuotti kaksi uutta Mestariarvon saavuttanutta valokuvaajaa: Mitja Kortepuron Lempäälästä sekä Mika Levälammen Helsingistä.
  • Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n 100-vuotisjuhlanäyttely. 2.10.2019. Suomen Ammattivalokuvaajat ry täyttää 100 vuotta syksyllä 2019, sitä juhlistetaan mm. juhlanäyttelyllä, joka esittelee yhdistyksen jäsenten ottamia muotokuvia sadan vuoden ajalta. Näyttely on esillä Tampereen pääkirjasto Metsossa 30.9.-20.10.2019 kirjaston aukioloaikojen puitteissa.
  • Facebook, Suomen Ammattivalokuvaajat ry

Karjalainen, Kolin upea syysmaisema äänestettiin voittoon Karjalaisen ruskakuvakilpailussa - katso kilpailun suosituimmat kuvat. 14.10.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A New Exhibition Looks at Our Complex Relationship with Animals.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

ePhotozine.com.

  • How to Photograph Fungi: 10 Top Photographic Tips That Are Easy To Follow. Sieniä kuvaamaan.
  • Canon EOS 90D Review. Arvosana 4.5 * / 5 *. Julkistus 28.8.2019. Canonin uusin perinteinen järjestelmäkamera, uusi 32.5 megapikselin kroppisensori, kroppikerroin 1.6x. 4K videota ei kropata (ainut kroppi kuvasuhde 3:2 -> 16:9), 30 fps (ei 24 fps, 25 fps kyllä). Kolmen tuuman joka suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö, 1.04 miljoonaa pistettäOptinen etsin 100%. 10 kuvaa sekunnissa (optinen etsin), jatkuva tarkennus, ilman jatkuvaa tarkennusta 14 fps. Raw-kuvia 30 fps kohteen seuranta, purskeena. Bluetooth, Wi-Fi, tarvittaessa kuvien automaattinen siirto älylaitteisiin (myös raw). Paino 701g. Sisäänrakennettu salama. Yhdellä latauksella ottaa 1300 kuvaa (peilikameroiden hyviä puolia). Tukeva kuvausote. Toimintojen mukautus. Joystick ja takakiekko. UHS-II sd-kortti. USB 2.0-C, nopea lataus onnistuu. Ei runkovakaajaa (Canon!).
    • Melkein samat speksit kuin peilittömällä Canon EOS M6 II -mallilla.
    • Perus-ISO 100 - 25.600. Dual Pixel -automaattitarkennus, still-kuvat ja video. Silmään tarkennus, nopea. HD video 120 fps (manuaalitarkennus). EF-M -bajonetti. Toimintoja voi mukauttaa, tarkennuspisteen siirtoon ja valikoissa liikkumiseen on kaksi tapaa, joystick ja takakiekko.
  • Suomen suositushinnat (kittiobjektiivia ei kannattaisi pitkään käyttää...):
    - Canon EOS 90D + 18-135mm IS USM -objektiivi, 1819 euroa.
    - Canon EOS 90D + EF-S 18-55 IS STM -objektiivi, 1499 euroa.
    - Canon EOS 90D -runko, 1399 euroa
  • Dpreview.com, Canon EOS 90D Review.
  • IR, Canon 90D Field Test Part I: Examining the handling & image quality of this new intermediate-level DSLR.
  • Canon.fi, Canon EOS 90D. Laajennettu käyttöopas (PDF). Suomeksi. Sivuja 648.

Dpreview.com.

IR, Our Photo of the Day Contest is still alive and kicking!

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, With A Wisp Of Nostalgia. 10 kuvaa ja teksti. Martin Parr.

Lensrentals.com, blog, More Ultra High-Resolution MTF Experiments. Roger Cicala. Nörttivalokuvaajille (tai oikeastaan optiikasta kiinnostuneille), Cicalan alkusanojen mukaan. Teoriaa. Ja käytäntöäkin. Oikeastaan reaalimaailmaa paljonkin.

The Online Photographer, More Artificial Common Sense: Topaz Labs GigaPixel AI. Kolmannen osapuolen ohjelmat ja Photoshop ovat kehittyneet kovasti (terävöinti, koon kasvatus printtausta varten. Mike kokeili printin koon kasvatusta, 75% kuvissa GigiaPixel AI toimi oikein hyvin ja paremmin kuin Photoshop.

Kamera & Bild, Nya MacOS Catalina skapar problem för fotografer. Päivitys MacOS 10.15 Catalina, ongelmia Adobe, Wacom, Logitech. Myös kalibrointisoftia.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Sattumalta samanlaisia kuvia (Sana on melkein vapaa).
  • Drone-kuvaus (Sana on melkein vapaa).
  • Focus stacking (Digikuvaus). Minulla on ollut TZ100 kohta 2 vuotta ja pari asiaa osaan kertoa. Kaikkiin kysymyksiisi en osaa vastata kun en esim post focus toimintoa ole edes kokeillut, ja käytän raw-muunnoksiin RawTherapeeta.
  • Mistä ennusteet revontulille? (Kuvaus yleinen).
  • Linssi maisema- ja yleiskuvaukseen (Optiikka).
  • Sigma 14mm f1,8 ART (Optiikka).
  • Panasonic TZ100 (Muut merkit).
  • Sony A7RIV (Järjestelmädigit). Tänään kuvasin junnulätkää kylmässä ja pimeässä hallissa. Kamera oli kolme tuntia päällä ja nokalla oli 70-200/2.8 GM, jonka vakaaja tuntuu vievän akkua jonkin verran enemmän, kuin pelkkä runkovakaaja muilla obiskoilla. Otin n. 1200 kuvaa ja akkua jäi jäljelle 48%, joten omassa käytössäni akun kesto tuskin tulee ongelmaksi. Silloin kun on kylmempi, tulee kuvia otettua vähemmän ja kamera ei ole noin pitkään päällä. Tarkennuksesta, lyhyesti sanottuna se on erittäin hyvä. Ajattelin tarkennuksen olevan suunnilleen A7iii tasoinen, mutta eteenpäin on menty ja etenkin seuranta toimii todella hyvin.
  • Nikon Z50 (DX-peilitön) Järjestelmädigit).
  • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit).
  • Canon EOS RP (Järjestelmädigit).
  • Sillanrakennus (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • NeljäNollaNelonen from Salla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Telakan nurkalta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Teema: Syksy (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 uutta lintukuvaa. Tikli.
  • S100 from Salla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 autokuvaa. Ei uusinta mallia. K-kirjain automerkissä näyttää ihan h-kirjaimelta. Mutta eihän Shoda-autoa ole ollut.
  • Spegen nuoruuden valokuvasotaretket (20 filmikuvaa!) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 10 uutta filmikuvaa. Syyskuu 1999. Tällä kertaa otin mukaan vain Yashica T5-filmikompaktikameran, jossa oli erittäin hyvä Carl Zeiss 35/3,5 Tessar-objektiivi. Otin nämä kaikki kuvat diafilmin sijasta Fuji Reala 100-värinegatiivifilmille paremman sävydynamiikan ja laajemman valotusvaran takia. Tämä retki onnistui täysin suunnitelmien mukaan, eli en tippunut mihinkään koskeen, eikä muitakaan työtapaturmia sattunut.

Sulantoblog, Lumix 10-25mm F1.7 First Impressions. 11.10.2019. YouTube-video, kesto 4:46. In this video I'm sharing my first impressions on the Panasonic Leica Vario-Elmarit 10-25mm F1.7 ASPH lens.

  • Objektiivi julkistettu 31.5.2019.
  • Sulannolla takana muutama päivä käyttöä. Micro 4/3 -systeemin objektiivi. Polttovälivastaavuus 20-50mm. Paino 727g, valovoimaa sitte vastineeksi. Lienee suunnattu videokuvaajille, mutta sopii erittäin hyvin still-kuvaajille. Täysi arvio pian.
  • Suomen hinta on luokkaa 1900 euroa (hinnassa on mukana verot).
  • Instagram, sulantoblog
  • Sulanto.fi

Peter Forsgård, Olympus 100 Years - 100 Facts. 11.10.2019. YouTube-video, kesto 17:21. Olympus is 100 years old and in this video, I collected 100 facts about Olympus from the beginning all the way to the newest products.

Yle, Vesipullot kaasunaamareina ja viikon muita uutiskuvia. 14.10.2019. Viime viikolla osoitettiin mieltä Ecuadorissa, paettiin Turkin hyökkäystä Syyriassa ja kamppailtiin ilmastonmuutosta vastaan Lontoossa. 13 kuvaa ja kuvatekstit. Kuva isommaksi klikkaamalla.

Tuomas Heinonen, Kutuhommia Sokos Hotel Vantaan kulmilla Tikkurilankoskessa. 12.10.2019. Tikkurilankosken pato purettiin uhanalaisten meritaimenten tieltä kesällä 2019 Vantaalla tehtiin historiallinen päätös, kun kulttuurihistoriallisesti merkittävä pato päätettiin purkaa ja palauttaa joki luonnonmukaiseen tilaan. Taimenet ovat löytäneet Tikkurilankosken yläpuolen soraikot ja siellä on kutukäynnissä. Vierailin 11.10.2019 paikalla ja oli upea seurata rannalta uhanalaisten meritaimien kutupuuhia.

Teemu Saloriutta, Kevytretkeilijöiden tapaaminen Nuuksiossa 12.-13.10.2019. 13.10.2019. Facebook-ryhmä Kevytretkeilijät kokoaa yhteen suomalaisia repun keventämisestä kiinnostuneita vaeltajia. Viime syksyn tapaan kokoonnuimme muutaman ryhmäläisen kanssa nuotion äärelle turisemaan aiheesta ja tutustumaan varusteisiin. Tällä kertaa tapaamispaikkana toimi Nuuksion Urja.

Yle, Digitreenit: Kirotut haittaohjelmat – kuinka tunnistaa, onko kone saastunut? 2.6.2019.

Mynewsdesk.com, Zhiyun julkaisee päivitetyn version Weebill-vakaimestaan. 11.10.2019. Zhiyun julkaisee päivitetyn Weebill-vakaimen uudella langattomalla kuvansiirrolla ammattimaista videotuotantoa ja monitorointia varten ja entistä tehokkaammilla moottoreilla. Weebill S on suunniteltu toimimaan yhdessä useimpien peilittömien ja peilillisten järjestelmäkameroiden kanssa. Zhiyun Weebill S toimitukset alkavat marraskuun puolivälissä ja sen suositushinta on noin 430,00 euroa.

HS, Verkkokauppa Wishin toiminta perustuu yhteen havaintoon: On paljon ihmisiä, jotka haluavat ostaa halvalla. 14.10.2019. (löytyy paljon kaikkea valokuvaukseen liittyvää, älä kuitenkaan osta akkuja tai latureita...).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

IR, The end is (probably) nigh: After almost 22 years, Imaging Resource is set to wind down in early 2020. Ensimmäinen idea sivustosta 24 vuotta. Nyt takana työtä 22 vuoden verran. Ensimmäinen versio 1.4.1998. Miksi lopettaa. Kamerakännykät ovat vieneet markkinat kompaktikameroilta. Nykyiset digikamerat kestävät monta vuotta, on saavutettu taso, jossa kameraa ei enää vaihdeta vuoden kahden välein. Vaikka hyvälaatuisten kameroiden hinnat ovat jonkin verran nousseet, niin markkinoilla liikkuva rahamäärä on supistunut huimasti. Samassa suhteessa myös mainonta.

Earthboundlight.com, Seven Tripod Mistakes to Avoid. 13.10.2019.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, 5 Tips For Perfecting Out Of Season Coastal Shots.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Sattumalta samanlaisia kuvia (Sana on melkein vapaa).
  • Drone-kuvaus (Sana on melkein vapaa). "Tekoälyn ohjaama drooni hälyttää metsäpalosta? ...
  • Focus stacking (Digikuvaus). bracketing.
  • Mistä ennusteet revontulille? (Kuvaus yleinen).
  • Sigma 14mm f1,8 ART (Optiikka). Noniin mielipiteillänne oli senverran vaikutusta että kävin hakemassa sigman kaupasta. Nyt vaan toivotaan että loppukuusta olis selkeä taivas niin pääsee testaamaan todenteolla.. Monet on kauhisteleet objektiivin kokoa ja painoa. Yllätys itselle oli että sigmahan on jopa aavistuksen matalampi kuin nikkorin 14-24, eli koko ei itseäni ainakaan hirvitä.
  • Linssi maisema- ja yleiskuvaukseen (Optiikka).
  • Kuukauden klassikko objektiivi 11/2017 (Optiikka).
  • Nikon Z50 (DX-peilitön) (Järjestelmädigit).
  • Sony A7RIV (Järjestelmädigit).
  • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Purje (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • TEEMA: auto / prätkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • NeljäNollaNelonen from Salla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Teema: junat, asemat, rautatiet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Sillanrakennus (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Flickr. The Bridge Building the new railwaybridge over the river Vuoksi in Imatra, eastern Finland. 14 kuvaa.
  • Teema: Syksy (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa.
  • TEEMA: BW-kuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sumua, laituri, veneitä.
  • Spegen nuoruuden valokuvasotaretket (10 filmikuvaa!) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuvauskalustona minulla oli tällä reissulla käytössäni Canon F-1N filmirunko, käsitarkenteiset FD 28-85/4 ja FD 17/4 objektiivit sekä tietysti monta rullaa ISO 100-herkkyistä, hienorakeista diafilmiä. Valitettavasti tämä ensimmäinen valokuvasotaretkeni päättyi vähän ikävästi, kun kaaduin ja putosin vaellusrinkan ja kameroiden kanssa rantatörmältä Kitkajokeen alajuoksulla Jyrävän putouksesta. .
    • ...Mukava näitä on katsella. Värit ovat hyviä ja luonnollisia, terävyys vähän uupuu, mutta se ei lienee oleellisinta näissä. Samalla on hauska leikitellä ajatuksella, onko ihmisellä tapahtunut vuosien saatossa muutosta siihen miten kokea esimerkiksi tälläisiä luonnonpaikkoja?... ... Hienoja kuvia, ja kiva että jaoit ne meidän kanssa saatesanojen kera. Noi tarinatkin on aina kivoja.

Apu.fi, Lauri Mantere on bongannut satoja suurpetoja, mutta kohtaamiset sykähdyttävät yhä. Hyytävän kylmä keväinen yö vuonna 1997 oli ensimmäinen kerta, kun kouvolalainen Lauri Mantere, tuolloin 44-vuotias, kohtasi Suomen kansalliseläimen. ...Kun Lauri Mantere aloitti suurpetojen kuvaamisen 1990-luvulla, oli kaupallinen luontokuvaaminen vasta alkutekijöissä ja harvojen puuhaa. Onnistuakseen piti nähdä vaivaa. Yhden suurpetokuvan saamiseksi piti usein kykkiä päiväkaupalla piilokojussa. Ensimmäiset vuodet Mantere kävi kuvaamassa karhuja, susia ja ahmoja kaverinsa ylläpitämällä salaisella paikalla, jossa raha ei vaihtanut omistajaa.

HS, Jäähyväiset historialle. 13.10.2019. Tänä aamuna puhelimeni muistissa oli 6056 kuvaa ja 219 videota. Tuoreimmat esittävät minua outo pipo päässä, minua hammaslääkärin odotushuoneessa, koiraa lattialla, koiraa nurmikolla, kukkia maljakossa, örvellystä baarissa ja örvellystä laivalla.

  • Internet tietenkin muutti ”kaiken”. 2000-luvun alussa perustettiin Flickr ja Photobucket, joihin kuvia saattoi tallentaa ja sitten julkaista ne. Perässä seurasivat OneDrive, Dropbox, ­iCloud, Google Drive ja monet muut.
  • Niissä kuvat ovat tallessa – ainakin toistaiseksi. Somepalvelut eivät ole ikuisia. Kun Hotmail yhdistettiin Outlookiin, valtava määrä sähköposteja tuhoutui. Myspace puolestaan onnistui tuhoamaan kaiken sivustolle vuosina 2003–2015 ladatun musiikin eli noin 53 miljoonaa tiedostoa.
  • Valokuvaus on ollut kaikkien ulottuvilla vasta verrattain lyhyen aikaa. Teknologisen kehityksen myötä valokuvaus on demokratisoitunut. Maailmassa on arviolta 4,5 miljardia kamerapuhelinta, joilla kuvataan pönöttävän eliitin sijaan ihan mitä tahansa ja ihan milloin tahansa.
  • Jos pilvipalvelut kaatuvat ja muistitikut katoavat, katoaa miljardeja kuvia ja tulevaisuuden ihmisten mahdollisuudet ymmärtää mennyttä elämää, Tuija Siltamäki kirjoittaa kolumnissaan.

HS, Sotatantereita vierastanut Caj Bremer työskenteli maissa, joissa moni suomalainen ei ole vieläkään käynyt – Uusi näyttely esittelee oivaltavia kuvia maailman ihmisistä. 12.10.2019. Valokuvaaja Caj Bremer kuvasi 1970- ja 1980-luvun reportaasimatkoilla maissa, joissa monet suomalaiset eivät ole vieläkään käyneet. Helsingin Sanomissa pitkään työskennelleen valokuvaajan ulkomaankuvia on nyt nähtävillä Päivälehden museossa. Näyttelyn kuvat vievät kuuteen eri maahan – Mongoliaan, Huippuvuorille, Somaliaan, Kiinaan, Japaniin ja Rhodesiaan.

Koju.fi, Ahistaa. 12.10.2019. Huovisen sanoja mukaillen: Haista huilu talvi, en ihaile sinua!

Tivi.fi, Matkasuunnitelmia? Ilmaisen Hopperin tekoäly etsii edullisemmat lennot ja hotellit helposti. 12.10.2019. Softa-arvio. Sovellukseen syötetään vain matkakohde, ja kalenterinäkymä näyttää tulevien päivien hinta-arvion lennoille selkeine värikoodauksineen. Sen perusteella voi nopeasti suunnitella, mikä olisi paras ajankohta matkalle. Vai pitäisikö harkita sittenkin toista lomakohdetta? Kohde lisätään napautuksella seurantalistalle, ja hintamuutoksista tulee sen jälkeen automaattisesti push-ilmoitus. Ilmainen, ei mainoksiakaa. App Store, Google Play.

Avplus.fi, Kohdetta automaattisesti seuraava OBSBOT Tail -videokamera saapuu Suomeen. 12.10.2019. OBSBOT Tailin hinta on 699 euroa. Se saapuu myyntiin lokakuussa. OBSBOT Turtle -kuvausalustan hinta taas on 399 euroa ja myynti alkaa marraskuussa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to Use Lighting and Gels for Modern Portrait Photography [video].

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Thephotoargus.com, 30 Beautiful Examples of Lifestyle Photography.

The Online Photographer, 'The Era of Imaging Resource is Coming to an End'. Imaging Resource. Kaksi vuosikymmentä. Maailma on muuttunut ja mainostajat sen mukana. Dollarit ovat siirtyneet someen ja henkilön avulla tehtävään markkinointiin, ns. ambassadorit tms. The Online Photographer on luultavasti pysynyt pinnalla juuri pienuutensa ansiosta.

ePhotozine.com, How To Use Your Camera's Self Timer Successfully.

Kamera & Bild, Sonja Hesslow – verkliga fantasier. Haastattelu. Tehdyt kuvat. Kuvankäsittely.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Kärpässienikuiskaajan seikkailut. 11.10.2019. Perinteinen syksyn valitusvirsi blogeissani on yleensä ollut lintukuvaustilanteiden vähyys ja kanssaharrastajajoukkojen runsaus. Milloin olen painunut jupisten pakoon ruskan värjäämiä lehtiä kuvaamaan ja milloin Korkeasaaren yhteistyökykyisen eläintarjonnan pariin. Toki tekisi mieli tälläkin kertaa jatkaa saarnaamista samasta aiheesta, kun surkuhupaisan epäonnisen syksyn kuvasaalis on jäänyt poikkeuksellisen laihaksi. Toisaalta syksy tarjoaa mukavasti sijaiskuvaamismahdollisuuksia vähemmän harrastetuista luontoaiheista. Painutaan siis tällä kertaa kameran kanssa sienimetsään!

Facebook, Lassi Kujala, Aurinkoisia syyspäiviä. 11.10.2019.

Apu.fi, Iltapala: Kimmo Ohtosen upeat kuvat talviunille valmistautuvista karhunpennuista.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, A Portrait of the Eternal City During the 1970s. Rooma 1970-luvull.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Thom Hogan.

The Online Photographer, Nikon Z50. Nikonin ensimmäinen peilitön kroppikennoinen järjestelmäkamera.

Diyphotography.net.

IR, Firmware Friday: New features, improvements for Ricoh GR III; Canon hears our pleas for 24p video.

Fotosidan.se, Pilot flög drönare på Arlanda – riskerar böter och skadestånd. 42-vuotias espanjalainen lentokapteeni ohjasi vähän pienempää konetta. Oli lentänyt Tukholmaan ja vapaalla. Osti Arlandan kentältä 13.000 kruunun droonin. Kokeili sitten ostostaan kenttä numero 3:n yllä. Kaikki lentoliikenne keskeytettiin 20 minuutiksi. Lentokapteeni selitti, että laitteen olisi pitänyt varoittaa ei-sallitusta lentoalueesta. Ja niinhän laite oli tehnytkin.

Kamera & Bild, Sigma fp kommer snart. Pitäisi olla pienin täyskennoinen järjestelmäkamera.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Diffraktio ja ison resoluution kennot (Sana on melkein vapaa).
  • Tilt & Shift objektiivin käyttö (Sana on melkein vapaa). Onko mitään järkeä kuvata TS-objektiivilla ja suurella resoluutiolla ilman jalustaa.
  • Sattumalta samanlaisia kuvia (Sana on melkein vapaa).
  • Hintavinkit (Myydään).
  • Focus stacking (Digikuvaus). 17 viestiä. ...Kyllä fokus stacking onnistuu myös näillä yleistyökalukuvankäsittelyohjelmilla. Mitä etua saa noista erikoistyökaluista (Helicon Focus, Zerene Stacker, CombineZP yms.)?
  • Valoteltta (Digikuvaus). Nonnii sain tänään tuon hyppysiini: ...
  • Linssi maisema- ja yleiskuvaukseen (Optiikka). Mikä linssi käytettynä Nikonen D800:n nokalle, jos max. hinta ~500€?
  • Nikon Z50 (DX-peilitön) (Järjestelmädigit).
  • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit).
  • FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen (Järjestelmädigit).
  • Sigma fp (Järjestelmädigit).
  • Sony A7RIV (Järjestelmädigit).
  • Taistelu peilittömien ff järkkäreiden herruudesta (Järjestelmädigit).
  • Purje (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • TEEMA: auto / prätkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kesäauto...
  • Työ (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Olin viime viikolla evakossa Imatralla. Kun ajelee Mansikkalasta kohti Imatrankoskea, uimahallin tai vanhan leirintä-alueen kohdalla on tien laidassa puinen kaupparakennus. Siinä toimi 50- ja 60-luvuilla, kun asuimme lähellä Linnalassa, päivittäistavarakauppa, Osuusliike Imatran myymälä. Se oli meille lähin kauppa, ja kun jääkaapista ei edes unta nähty, siellä oli myös käytävä lähes päivittäin. Minunkin aina joskus. Ei siinä enää ole kait vuosikausiin ruokatavarakauppaa ollut, mutta rakennus on ollut pystyssä. ...Kuvasarjan koostin lähetettäväksi ulkomaille eksyneille sisarilleni, saa nähdä tunnistavatko paikkoja. Mutta tästä niitä saa katsoa ketä kiinnostaa, niinkuin jo totesin
  • Pisara syksyä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Makroilin, Olyn 45mm, 10+16+21 mm tuubeilla ja Raynoxin 250 lisukkeella. Pisara vettä cd levyllä ja valoa kehiin... tommonen siitä tuli, ajankohtaisia värejä.
  • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kaksikin eri postauksia. Molemmissa kuvia ja tekstiä.

HS, Vuoden nuori taiteilija on valokuvataiteilija Aapo Huhta, jonka kuvissa tavanomainen muuttuu taianomaiseksi. 10.10.2019. Vuoden 2020 nuoreksi taiteilijaksi on valittu valokuvataiteilija Aapo Huhta. Hän saa Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin. Huhta saa lisäksi yksityisnäyttelyn Tampereen taidemuseossa sekä Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa.

  • Aapo Huhta (s. 1985) on Helsingissä työskentelevä valokuvataiteilija. Hän valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2015. Huhta on työskennellyt freekuvaajana ja kuvannut esimerkiksi Helsingin Sanomille.
  • Vuonna 2011 Huhta valittiin Vuoden nuoreksi lehtikuvaajaksi. Valinnan tehnyt Lehtikuvaajarahasto kuvaili tuolloin perusteluissaan Huhdan päässeen kuvallisessa ilmaisussaan tasolle, jossa tavanomainen muuttuu taianomaiseksi. Huhta voitti vuonna 2015 myös Vuoden nuori pohjoismainen kuvaaja -palkinnon, johon kuului näyttely Tukholman valokuvataiteen museo Fotografiskassa.
  • Yle, Vuoden nuori taiteilija on Aapo Huhta: "Eikö se täydellinen hetki, jonka kamera vangitsi, ollutkin hetken totta". 10.10.2019.
  • Kulttuuritoimitus.fi, Valokuvataiteilija Aapo Huhta on Vuoden nuori taiteilija 2020 – ”En tiedä, mihin olen menossa”. 10.10.2019.
  • Yle, Kulttuuricoctail, Pelkistyksen mestari Aapo Huhta ei ota valokuvia, hän tekee niitä. 18.5.2018.
  • Aapohuhta.com
  • 100finnishphotographers.fi, Aapo Huhta
  • Suomen Wikipedia, Aapo Huhta
  • Instagram, aapo__huhta

Sulantoblog, How to take SHARP photos –7 essential tips. 8.10.2019. YouTube-video, kesto 11:41. In this video I'm sharing my seven tips to sharp photos. This covers everything from camera shake to focusing.

Peter Forsgård, High Dynamic Range Photography - HDR explained. 8.10.2019. YouTube-video, kesto 11:13. Sometimes the scene has too much dynamic range and your camera has a hard time to capture all the details in the highlights and in the shadows in one image. High dynamic range photography is one option. in this video, HDR is explained.

  • 0:45 What is the dynamic range?
  • 1:05 What if the scene has a very high dynamic range and your camera cannot capture the details in highlights and in shadows?
  • 3:36 What is HDR?
  • 3:49 Olympus HDR
  • 4:06 HDR modes in Olympus cameras
  • 5:20 What is the difference between HDR1 and HDR2?
  • 7:29 HDR with exposure bracketing
  • 8:48 HDR in Lightroom
  • 9:47 Other high dynamic range software
  • 10:09 3 things to remember when doing HDR photography.
  • Instagram, jpeterf
  • Ajatuksiavalokuvauksesta.com

Avplus.fi, Nikon esitteli kevennetyn Z50-kameran aloittelijoille ja harrastajille. 10.10.2019.

Avplus.fi, Kokeilussa: DJI Osmo Pocket – 4K-kuvaa taskukoossa. 10.10.2019. Syksyllä 2018 markkinoille tullut Osmo Pocket on hämmästyttävän pieni gimbaalikamera. Tuntuma käteen on laadukas, mutta ensinäkemältä on silti hiukan vaikea uskoa, että tämän kokoluokan laitteella saisi aikaiseksi speksien lupaamaa laatua. Suositushinta on 359 euroa.

Mikael Rantalainen, Kuvaesitykseni Kameraseuran Maisemakuvaajat-kerhossa 16.10. 9.10.2019.

Yle, Oudosti käyttäytyvä ruska valtasi Suomen – tutkijakin ihmeissään: "Pitää pohtia, mikä tässä on takana". 9.10.2019. Suomessa on tänä syksynä monella tapaa poikkeuksellinen ruska. Erikoista on esimerkiksi se, että puiden lehdet ovat vaihtaaneet väriä koko maassa aika lailla samaan aikaan. Yleensä ruska etenee jaksoittain siirtyen lokakuun kuluessa pohjoisesta etelään.

Dronerules.eu/fi. Erikseen harrastajat ja ammattilaiset. Portaalista tietoa perusvaatimuksista ja miehittämättömiin ilma-aluksiin sovellettavista laeista ja asetuksista EU:ssa, Norjassa ja Sveitsissä. Monella kielellä. EU:n osittain rahoittama.

  • (eipä ole kovin kattava, vaikka etusivu lupaa aikas paljon, osa englanniksi)
  • Droneinfo.fi, täällä sitten kunnon tietopaketti, Suomi

Maaseudun Tulevaisuus, Eläinsuojeluyhdistys haluaa yksityisten ihmisten droonit pois luonnonsuojelualueilta: "Melu on ihmisellekin luonnoton ja korvia huumaava". 10.10.2019. Drooni aiheuttaa kauhua eläimissä. HESY huomauttaa, että droonien aiheuttamia pelkoreaktioita on havaittu niin saalis- ja petolinnuissa kuin nisäkkäissäkin. Pelkoreaktioita on havaittu jopa karhuissa, joilla ei suurina petoeläiminä ole tarvetta pelätä petolintuja. Droonin ulkomuoto, äänet ja liikkeet ovat aivan erilaisia, jos niitä vertaa petolintuihin.

Visionist.fi, OBSBOT Tail -älykamera taltioi liikkeet tarkasti tekoälyn avulla. Alun perin OBSBOT Tail esiteltiin Kickstarter-joukkorahoituspalvelussa, jossa älykamera ylitti tavoitteensa kahdeksankertaisesti. OBSBOT Tail tulee myyntiin lokakuussa 699 euron suositushintaan. OBSBOT Turtle tulee myyntiin marraskuussa 399 euron suositushintaan. Hinnat sisältävät 24 prosentin arvonlisäveron.

TE-palvelut, Zentuvo. Freelance valo- ja videokuvaajia. Kiinteistö- ja asunnonvälitysalan tarpeisiin. Sujuva suomen kielen taito. Osa-aikainen yrittäjä. Oma järjestelmäkamera + optiikka, lisäsalama, jalusta, kuvanvakain videoon (Gimball, Steadycam tms.), drone. Lisäksi vielä eduksi katsotaan äänityslaitteet, kaikki muu optiikka.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Thom Hogan.

  • Nikon Z50 Announcement. 10.10.2019. Ajatuksena lienee ollut ilman jalustaa otettavat selfie-kuvat. Markkinointimateriaalissa on monta viittausta Instagramiin. Mutta. 180 astetta alaspäin kääntyvä etunäyttö on jo monta kertaa osoittanut, että se ei toimi kovin hyvin. 24mm polttovälivastaavuudella selfieen tulee paljon kättä, puolen metrin etäisyydeltä tarkentaminen voi olla vähän hankalaa. Suuri osa videobloggaajista haluaisi käyttää gimbaalia tai vartta, mutta alaspäin kääntyvä etunäyttö rajoittaa. Tuskin on paljoa käyttöä. Muut plussat ja miinukset, hyvin asiallinen analyysi.
  • The 58mm f/0.95 NOCT Finally Appears. 10.10.2019. $8000. Nikon tämän objektiivin osalta pyrkinyt osoittamaan, mihin kaikkeen Z-bajonetti pystyy. Vähän on jouduttu kuitenkin tinkimään, paino on sentään saatu rajoittumaan kahteen kiloon. Objektiivia tullaan myymään hyvin vähän. Mutta Nikonin insinöörit ovat oppineet luultavasti paljon asioita tätä tehdessään.

Diyphotography.net.

Petapixel.com, How to Shoot Explosive Toy Photos.

Len'srentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #4 – How Indie Film Lab Keeps Film Alive. Podcast, kesto 45:29.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Conversations About Black Masculinity. 10 kuvaa ja teksti.

The Online Photographer, Open Mike: RTFM. Monta vuotta sitten Mikella oli tapana neuvo kaikkia uuden kameran ostaneita viettää ainakin tunti uuden ostoksen parissa perehtyen ominaisuuksiin. Nyt neuvo on muuttunut: ainakin päivä tai kaksi tai ehkä viikkokin. Leica lienee ainoa valmistaja, joka valmistaa käyttöliittymältään yksinkertaisia, ymmärrettäviä ja riisuttuja kameroita. Canonia voi kiittää siitä, että kameroiden käyttöliittymissä on eroista huolimatta jatkuvuutta.

Kamera & Bild, Nikon Z50: Våra första intryck av nya kameran. Nyt on päästy jo kokeilemaan Nikonin uutta peilitöntä kroppikennoista kameraa. Kuvanlaatua ei kommentoida, sillä firmware ei ole vielä lopullinen.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Facebook, Paskat luontokuvat. Paljon kuvia. Paljon aidosti hauskaa. Osa kommenteista on vielä kuviakin paskempia. Jonkinlainen oodi älypuhelimille.

Kimmo Rauatmaa, Valonmuokkaimet arkikäytössä. 9.10.2019. Joudun kuvaamaan valtaosan keikoistani studioympäristön ulkopuolella. Tilanteesta riippuen ainoa oma valo, mikä on käytettävissä, on kameran ulkoinen salama. Kuvausaikaa voi olla muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin, joten säätöihin ei ole varaa, mikäli haluat saada tilanteesta julkaisukelpoisia valokuvia asiakkaallesi.

  • Miten saat salamasta eniten irti? Itse kuvaan nopeissa tilanteissa – häpeä tunnustaa – salaman automaattiasetuksilla. Kamerani on sen sijaan manuaaliasetuksilla: 1/250 ja aukko yleensä 4-5,6. Herkkyys vaihtelee ISO 100-400:n välillä riippuen valon tarpeesta.
  • Olen käyttänyt myös köyhän miehen valomuokkaimiksi kutsumiani valkoisia pakkauspusseja. Niitä on esimerkiksi elektroniikkatuotteiden ympärillä. Pussi mukaan kameralaukkuun, josta sen voi parissa sekunnissa heittää salaman päälle sellaisissa tilanteissa, jossa joudut käyttämään suoraa salamavaloa. Pussi pehmentää salamavaloa, vaikka näyttääkin aika rujolta.
  • Valokuvauksessa haastavimpia ovat tilat, joissa on useita eri valolämpötiloja. Kuinka selviät kuvauksesta ilman, etteivät kuvattavien kasvot muutu siniseksi tai valkoinen seinä oranssiksi? Omilta kotikunnailta tällaisia valokuvaajan painajaisia ovat muun muassa hiihtoputki, jossa on sekä sinistä että punaista valoa tai Vuokatti-halli, jossa on sekä päivänvaloa ikkunoista, sinistä eli kylmää valoa ja punaista valoa.

HS, kuukausiliite, Pojat. 5.10.2019. Tilaajille. Valokuvaaja Juuso Westerlund kuvasi poikiaan Erkkiä ja Anteroa. Ja samalla omaakin lapsuuttaan. Valokuvaajan oma isä kuoli viinaan 41-vuotiaana, kun Juuso oli yhdeksänvuotias. Pojan ja isän suhde oli jo ennen sitä etäinen isän alkoholismin takia.

HS, Suomalaiset säilövät valtavaa kuvamäärää puhelimissaan: 900 kuvasta moni on epäonnistunut. 9.10.2019. Dataa kerättiin yli kuudelta miljoonalta käyttäjältä joulukuun 2018 ja viime kesäkuun välillä. Kuvia oli yhteensä noin kolme miljardia. Etelä-Korea voitti, Vietnam hävisi. Suomi voitti Ruotsin kipuamalla sijalle 19 kaikista tutkituista 45:sta maasta. Ruotsi puolestaan jäi sijalle 34.

  • Kun yhtiö tutustui keräämänsä dataan, kävi ilmi, että kaikista kuvista 22 prosenttia, siis yli viidesosa, on ”huonoja”. Tällä tarkoitetaan heikkolaatuisia, epätarkkoja, tärähtäneitä otoksia sekä duplikaatteja. Näistä duplikaatteja on 16 ja heikkolaatuisia 6 prosenttia.

Sttinfo.fi, Linnanmäen Valokarnevaaliin saapuminen on tehty helpoksi. 9.10.2019. Linnanmäen Valokarnevaali alkaa torstaina. Huvipuisto on avoinna 10.-20.10., arkisin klo 16-22, lauantaisin 13-24 ja sunnuntaisin 13-22. Tapahtuman aikana kaikki huvipuiston laitteet ovat avoinna, sään niin salliessa, lukuun ottamatta jo talvilevolle käyneitä Hurjakurua ja Muksupuksua. 20.10.2019 asti.

Ilta-Sanomat, Viikon uutiskuvat: Maailmalla osoitettiin mieltä lakiuudistuksia, polttoainepulaa ja kartelleita vastaan. 28.9.2019. 7 kuvaa.

HS, Iskut ja kolhut voivat tehdä älylaitteesta vaarallisen, Tukes muistuttaa – ”Jos akut lähtevät pikkuisenkin pullistumaan, niin heti irti laturista”. 9.10.2019.

  • Yle, Tablettitietokoneiden aiheuttamat tulipalot harvinaisia – Asiantuntija: Jos akku turpoaa tai laite lämpenee poikkeavasti, lopeta käyttö. 9.10.2019. Laitteen akkuun kohdistuneet kolhut voivat nostaa paloriskiä.
  • Ilta-Sanomat, Tablet-tietokoneen aiheuttamat tulipalot ovat harvinaisia – akusta lähtevän palon voi huomata kahdesta varoitusmerkistä. 9.10.2019. –Yleensä palo on lähtöisin litiumakusta. Akkulaitepaloista meille tulee joitakin ilmoituksia kuukausittain. Nämä koskevat siis tablettien lisäksi tosiaan myös kannettavia tietokoneita ja puhelimia, eli onnettomuusmäärä on hyvin pieni.
    • –Esimerkiksi varavirtalähteet voivat korostua paloherkissä laitteissa siksi, että ne kolhiintuvat usein. Jos niitä suojattaisiin kännykän tavoin, palot voisivat vähentyä.
    • Koska litiumakun palaminen perustuu ylikuumenemiseen, joka leviää, tärkeintä on Tukesin ja pelastuslaitoksen mukaan akun viilentäminen. Litiumakun palaessa leviää ilmaan myrkkykaasuja, joten hengitystä tulee suojata.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta, Trump osoitti pilviriippuvuuden vaaran. 8.10.2019. USA:n presidentti Trump kieltää Venezuelalta Adoben ohjelmien käytön. Ohjelmat ovat kuvankäsittelyn ja graafisen teollisuuden de-facto standardi, joten päätöksellä on merkittäviä seurauksia.

Tivi.fi, Nyt ei kannata hätäillä: Applen uuden macOS Catalinan asentaminen voi tuoda pahoja harmeja. 9.10.2019. Adobe suosittelee Photoshopin ja Lightroom Classicin käyttäjille, että nämä odottaisivat vielä ennen kuin päivittävät macOS-tietokoneensa Catalina-versioon.

Ilta-Sanomat, Telialta odotettu 5g-ilmoitus: Liittymät, puhelimet ja reitittimet myyntiin. 9.10.2019. Elisa on jo myynyt näitä. DNA seuraa pian perässä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Documenting the Migrant Crisis in Bangladesh in Photos.

Digital Photography School.

  • Create Amazing Sunrise Photos with these Easy Lightroom Editing Tips.
  • Digital Photography School, Review: Sony A7R IV Mirrorless Camera.
  • Julkistettu 16.7.2019. Täyden kennon peilitön, 61 megapikselin CMOS-sensori, 15 aukkoa dynaamista aluetta. Paino 670g. Hybridi-automaattitarkennus, 567 PDAF ja 425 kontrastiin perustuvaa tarkennuspistettä. Reaaliaikainen silmään tarkennus (ihminen, eläin). 68 kuvan verran jatkuva tarkennus 10 kuvan vauhtia. Runko on suunniteltu uusiksi, vedenpitävyyttä parannettu, selvästi syvempi ote, painikkeiden sijoittelu uusiksi, kameran käyttö onnistuu hanskat kädessä. Elektroninen etsin 5.76 miljoonaa pistettä, etsinkuva päivittyy 60 fps tai 120 fps. Kaksi UHS-II korttipaikkaa, USB-C. Wi-Fi (voi käyttää myös liekakuvaukseen), Bluetooth, NFC. Yhdellä latauksella 670 kuvaa (lcd-näyttö) tai 530 kuvaa (elektroninen etsin).
    • Rungossa 5-akselinen kuvanvakaaja, teho 5.5 aukkoa. Sama prosessori ja 1.44 miljoonan pisteen kääntyvä (ei paljoa) kosketusnäyttö kuin edeltävässä Sony a7R Mark III-mallissa. Valikoissa ei voi liikkua kosketusnäytön avulla. Valikot edelleen sekavat Sonyn perinteiseen tapaan.
    • Kroppimoodissa 26 megapikselin kuvat. Pixel Shift 16 kuvaa yhdeksi, 960 megapikseliä dataa, Sonyn Imaging Edge -softalla niistä syntyy 240 megapikselin kuva. 4K/30p video kosketusnäytöltä tarkennus ja reaaliaikainen silmään tarkennus (ensimmäistä kertaa). Rolling Shutter vaivaa (eri tekniikka kuin Sony A9). Suljintakin on paranneltu, vähemmän värinää.
    • Ei voi valita häviötöntä pakkausta, vain häviöllinen pakkaus tai pakkausta ei ollenkaan. Vain 8-bittiset videot. Kameraa voi nyt käyttää hanskat kädessä. USB-C tukee taustalla tapahtuvaa ftp-siirtoa. Täysi 4K video kroppimoodissa. Videossa 4K 24p ei kropattu, 4K 30p 1.2xkroppi.
    • Suomen hinta 4.200 euroa (hinnassa on mukana verot, heti hyllystä).

Nikonilta uutta.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Kamera & Bild, Canon ger fem kameror bättre filmegenskaper. Firmware tulossa syksyn ja talven aikana. Canonin mallit 90D ja EOS RP, Powershot G7 Mark III ja G5 X Mark II sekä EOS M6 Mark II. Myös 24p, aiemmin vain 30p.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Diffraktio ja ison resoluution kennot (Sana on melkein vapaa). Jos kootaan ylipäätään ison resoluution kennojen (> 50MP) haittoja ja hyötyjä. ... Monta viestiä.
  • Sattumalta samanlaisia kuvia (Sana on melkein vapaa).
  • Aloitteleva pikselihörhö utelee? (Sana on melkein vapaa).
  • Hintavinkit (Myydään).
  • Focus stacking (Digikuvaus). Olen viimeaikoina kiinnostunut enemmän focus stackingistä, eli menetelmästä jossa käytetään useampaa valotusta samasta kohteesta, mutta jokaisessa valotuksessa on hieman eri tarkennus aiheeseen. Jälkikäsittelyssä sitten yhdistetään nämä valotukset pyrkimyksenä tekemään kuva jossa aiheessa on laajempi terävyysalue kuin mitä objektiivi olisi muuten tuottanut. Uusi ketju. 6 viestiä.
  • TS objektiivia hankkimassa (Optiikka). SUNWAYFOTO Dedicated Tilt Shift Lens Bracket Holder stand F/ Canon TS-E17/TS-E24.
  • Olympuksen hihnan kiinnitys runkoon (Minolta, Olympus). Pitkä viesti.
  • Canonin peilitön FF, EOS R (Järjestelmädigit). Nyt kuukauden R:llä kuvanneena voisin laittaa joitain havaintoja ja vertailua 5D4:ään. Alunperin koko kamera meni multa vähän niinkun ohi tutkan. Julkistaessa ei vaikuttanut mitenkään erikoiselta laitteelta, mutta Canonille poikkeukselliseen tyyliin firmispäivitykset ovat oikeasti tehneet kamerasta erittäin hyvän. Myös pieni hinnan laskeminen sai itselle ostohousut jalkaan.
    • 5D4 oli jo hyvin lähelle oma unelmakamera. Siinä oli kuitenkin joitain puutteita ja ärsyttävyyksiä omassa käytössä. Myös muiden merkkien (lue Sony) harppaukset esim silmätarkennuksen osalta saivat itsenikin sellaista kaipaamaan. Sonyn rungot taas muuten eivät tuntuneet itselle mieluisilta, joten odotin Canonin pelinavausta.
    • Parannuksia, joita R toi verrattuna 5d4:ään: ...
  • FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen (Järjestelmädigit).
  • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit).
  • Sony A6xxx (aps-c) sarjan kamerat (mm. a6400, a6600 jne) (Järjestelmädigit). Sonyn Playmemories appseista (tai lähinnä niiden asentamisesta). Maciin. Voi olla piuhastakin kiin (joskus vaatii Sonyn oman piuhan).
  • Sony A9, A9II (Järjestelmädigit).
  • Sony A7III (Järjestelmädigit).
  • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Teema: Laivat, alukset, satamat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Unhoon vaipuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Putous (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Myllynkoski (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa.
  • TEEMA: auto / prätkäkuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tyylisivut. Cascading Style Sheets.
  • Keltahaarakas (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Piilokoju.fi, Parannus Sony-kuumeeseen & kuvanlaatu ja -arvo ervastilaisesta näkökannasta katsottuna. 8.10.2019. Olen Olympukseen muuten hyvin tyytyväinen (varsinkin M1X:ään), mutta kameran huono korkeiden ISOjen sieto on hiukan kives jatsareissa. Valovoimaisempi lasi tietty auttaisi, mutta telepuolella vain 40-150 millinen Zuiko tarjoaa 2.8-läpeä. Voihan näitä pimeätuhrukelejä tietysti kampittaa Canuunan täyskennoisella, kun se paremmin niitä isoja sietää. Ja siitä päästään sujuvasti siihen nousevaan kuumeeseen, nimittäin kun on itsensä totuttanut ja siedättänyt peilittömään ja sen ominaisuuksiin, herättää 5mkIV vähän vieroksuntaa.

  • Sonyn A9-mallia on maailmalla kehuttu ja moni kuvien perusteella arvostamani kuvaaja on sellaiseen siirtynyt, myöskin Canonin optiikka toimii adapterilla varsin hyvin Sonyn nokalla, ainakin Esson paarista saamieni tietojen perusteella.
  • Joten, jospas vaihtaisi mkIV:n Sonyyn.

Etelä-Suomen Sanomat, Nyt lähdetään ruskaretkelle! Katso lukijoiden kuvat. 9.10.2019.

Iltalehti, ”Jäpityskuvia ei enää kaivata” – Päiväkoti luopui koulukuvauksesta, koska monelle tärkeä traditio vain stressasi lapsia ja henkilökuntaa. 8.10.2019. Helsingin kaupunki kilpailutti viime syksynä koulujen ja päiväkotien valokuvauksen. Linnunlaulun päiväkodissa päätettiin nyt luopua perinteisestä valokuvauksesta kokonaan.

  • – Monessa päiväkodissa ei valokuvausta tule ollenkaan. Tämä harmittaa ainakin useita vanhempia, koska onhan tuo joka syksyinen traditio ollut myös vanhempien lapsuudessa, lukija kirjoittaa.

Tuomas Heinonen.

Yle, Tietoturva-asiantuntija: Sinun ei tarvitse puhua totta internetissä. 8.10.2019. Henkilökohtaiset tiedot pitää mieltää valuutaksi, jonka jakamisessa on syytä olla tarkkana.

Ilta-Sanomat, Trump veti töpselin irti, ohjelmistot pimenevät Venezuelassa. 8.10.2019. Adoben ohjelmat lakkaavat toimimasta loppukuusta Venezuelassa.

Älypuhelimista.

  • Petteri Järvinen, Bittimittari, Puhelimeni-sovellus yhdistää Androidin ja Windows 10 -koneen. 8.10.2019. Microsoftin Puhelimeni-mobiilisovellus (Your Phone Companion, YPC) yhdistää näppärästi Android-puhelimen ja pöytäkoneen tai läppärin. Sovelluksen avulla puhelinta voi hallita Windowsin työpöydältä, esimerkiksi lukemalla ja lähettämällä tekstiviestejä, katsomalla puhelimen ilmoituksia sekä siirtämällä valokuvia puhelimesta tietokoneeseen. Mainio ominaisuus esimerkiksi tylsässä palaverissa, sillä tekstiviestejä voi hoitaa huomaamattomasti läppäriä naputellen.
  • Puhelinvertailu.com, Google Photos osaa pian muuttaa mustavalkokuvat värillisiksi. 8.10.2019. Betatestauksessa. Ilmeisesti tekoälytoimintoa ei voi tehdä lokaalisti laitteella, vaan Google Photos lähettää kuvan pilveen, jossa laskenta tapahtuu.
  • Mobiili.fi, Googlen kamerasovelluksesta paljastui uusi versio. 8.10.2019. Google Camera 7.1 julkaistaneen piakkoin.
  • Muropaketti.com, Samsung Galaxy S11 -puhelimen julkaisuajankohta selviämässä – puhelimeen luvassa uudenlaisia ominaisuuksia. 9.10.2019. Galaxy S11, Galaxy S11+ sekä Galaxy S11e. Ehkä 108 megapikselin kamera, viisinkertainen periskooppimallinen zoom. Ja erikoisin mahdollinen ominaisuus on spektrometri, ruoan kalorimäärä tai vaikka juoman alkoholipitoisuus selville. Mahdollisesti myyntiin jo ennen vuoden 2020 helmikuun loppua.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Lensrentals.com, blog, A Studio Photographer’s Review of the Sony a7R IV. 61 megapikselin peilitön. Viikon kokemusten perusteella, studiokuvausta yksinomaan. Pienillä muutoksilla otekahvaan on ollut iso vaikutus, kamera tuntuu nyt mukavalta kädessä. Sonyn tuntien seuraava versio varmaan tulee jo vuoden päästä. Studiokuvaajaa ei haittaa peilittömien vähän heikompi ominaisuus, akkukesto. USB-lataus. Liekakuvaus USB-C tietokoneeseen yhdistettynä, samalla hoitui latauskin. Kokenut kameran käyttäjä vaihtaa vaivattomasti Nikonin, Canonin tai vaikkapa Pentaxin välillä. Sony on tästä säännöstä poikkeus. Alkaen liekakuvauksesta ja päätyen etäsalamaan. Vain muutama esimerkki, valikoissa jouhtuu kahlaamaan paljon.

  • Sony a7R IV on markkinoiden paras täyskennoinen järjestelmäkamera. Täydellinen kamera studiokuvaajalle. Ensimmäinen Sony-malli, joka pannut vakavasti miettimään siirtymistä Canonista Sonyyn.
  • Suomen hinta runko 4.200 euroa, hyllytavaraa (Suomen hinnassa on mukana verot).

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, The Way She Looks. 10 kuvaa ja teksti.

The Online Photographer, James Leynse, Canon EOS RP Review. Ei taida olla mikään sattuma, että monet kuvaavat edelleen Canonilla. Jotkut käyttävät Canon-optiikkaa Sony-rungossaan. Suuri osa vain kuvaa edelleen Canonilla. Toiseen systeemiiin vaihtaminen ei ole helppoa. Canon tietää tämän.

Fotosidan.se, Poddradio: Senaste prylarna. Podcast, kesto 1:19:04.

  • Samyang AF 85/1,4 FE
  • Sony FE 600 mm f/4 GM OSS
  • Sony FE 200-600 mm f/5,6-6,3 G OSS
  • Fujifilm GFX 100
  • Panasonic Lumix DC-S1H
  • Hasselblad X1D II 50C
  • Sony FE 35 mm f/1,8
  • Sigma 35 mm f/1,2 DG DN Art
  • Sigma 45  mm f/2,8 DG DN Contemporary
  • Fujifilm XF 16-80 mm f/4 R OIS WR
  • Fujifilm GF 50 mm f/3,5 R LM WR
  • Nikon Nikkor Z 85 mm f/1,8 S
  • Sony A6100
  • Sony A6600
  • Sony E 16-5 5mm f/2,8 G
  • Sony E 70-350 mm f/4,5-6,3 G OSS
  • Canon PowerShot G7 X Mark III
  • Canon PowerShot G5 X Mark II
  • Sony RX100 VII
  • Sigma fp
  • Sony A7R IV
  • Canon EOS 90D
  • Canon EOS M6 Mark II
  • Nikon D6
  • Nikon AF-S Nikkor 120-300 mm f/2,8E FL ED SR VR
  • Nikon Nikkor Z 24 mm f/1,8 S

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Mustavalkoisia värikuvia. 5.10.2019. Tilaajille. ...Näemme maailman värillisenä. Siksi väritön kuva voi hämmentää. Vanhemmat ihmiset tunnistavat ristiriidan: muistot lapsuudesta ovat värillisiä, kuvat siitä mustavalkoisia.... ”Kun kuva väritetään, historia muuttuu todellisemmaksi ja läheisemmäksi. Tulee tunne, että tilanne ei olekaan niin erilainen. Ihmiset eivät olekaan erilaisia kuin nyt”, Häkkinen sanoo. Valokuvien mustavalkoisuus muokkaa käsitystämme historiasta.

  • Varhaisin laajemmin levinnyt värikuvatekniikka oli autochrome, joka tuli markkinoille vuonna 1907. Sillä kuvattiin Suomessakin samana vuonna. Tekniikka oli alkuun kallista ja hankalaa käyttää. Autochrome-kuva vaati mustavalkokuvaa pidemmän valotusajan, ja kuvia varten tarvittiin erillinen katselulaite. Todella värikuva löi läpi vasta 1950-luvulla. 1900-luvun ensimmäinen puolisko kuvattiin siis lähes yksinomaan mustavalkoisena. Se oli pimeä aikakausi: tautipandemia, talouslama, kaksi maailmansotaa, joukkotuho ja ydinpommit.
  • Rossilla on siuntiolaisessa omakotitalossaan pieni työhuone. Siellä hän on värittänyt vuodesta 2015 alkaen satoja mustavalkokuvia. Rossi tekee sitä sivutyönään. Kuvia on julkaistu muun muassa kirjojen kansissa, postikortteina ja mainoskuvina. Rossin pitämällä Historiaa väreissä -Facebook-sivulla on yli 23000 seuraajaa. Värittäminen on käsityötä.
  • Netflixissä yksi katsotuimmista dokumenttisarjoista on yhä Toinen maailmansota väreissä (13 osaa), vaikka se tehtiin jo kymmenen vuotta sitten.
  • Ylen Areenassa on nähtävissä Yhdysvaltain historian vuosikymmenistä kertova Amerikka värikuvissa. Taksit olivat keltaisia myös 1920-luvun New Yorkissa.

Olli Kanerva, Syksy on sieniaikaa. 7.10.2019.

Kamera-lehti, uusimmat.

Tekniikan Maailma, Testi: Tuuman pokkarit. 7.10.2019. Testikuvat ja videot Tuuman kennolla varustetut taskukamerat ovat pieniä ja niillä saa teknisesti parempia valokuvia ja videoita kuin kännykällä. Zoom-objektiivi on sekin kameran kokoon nähden yllättävän ulottuva. Canon PowerShot G5 X Mark II ja Sony Cyber-shot DSC-RX100 VII. 1000 euroa vs. 1300 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Thom Hogan.

  • My View on the Sony A9 Mark II. 5.10.2019. Hoganin mielestä alkuperäiseen Sony A9 -malliin tehdyt muutokset on hyvin mietittyjä ja hyödyllisiä niille kuvaajille, jotka tarvitsevat nopeaa urheilukuvaukseen sopivaa kameraa. Mutta laaja Sonya fanittava ryhmä on pettynyt kameraan, joka on suunnattu erityiselle kuvaajaryhmälle.
  • The Latest Ask Thom Q&A.

Pndonline.com, PDN Photo of the Day, Putting A Punch In Your Poker Game! 10 kuvaa ja teksti.

Petapixel.com.

Fotosidan.se.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Kasvisruokafestivaalien osallistuja lävisti poskensa lukuisilla puikoilla ja viikon muita uutiskuvia. 7.10.2019. Viime viikolla lävistysten ohella nähtiin muun muassa suuri sormipatsas ja Kiinan juhlagaala. 14 kuvaa + kuvatekstit. Kuvat isommiksi klikkaamalla (selailemaan ei pääse, kukin kuvaa pitää erikseen avata isommaksi).

Yle, Selfie ei syrjäyttänytkään perinteistä muotokuvaa – koulukuva halutaan yhä paperisena itselle, isovanhemmille ja jääkaapin oveen. 6.10.2019. Koulukuva on säilyttänyt suosionsa, vaikka digitalisoituminen on myllännyt alaa rajusti viime vuosina. Luokkakuvan lunastaa itselleen lähes jokainen.

HS, Ruskan paras aika on vasta tuloillaan, sanoo asiantuntija – Kooste HS:n lukijoiden kuvista näyttää Espoon kaikissa väreissään. 6.10.2019.

Kouvolan Sanomat, Rantakäärmeen poikaset ottivat kaiken irti syksyn viimeisistä aurinkoisista päivistä — Lassi Kujala kuvasi kivipenkereessä elävää käärmepoikuetta Jaalassa . 6.10.2019. Jaalassa elelee rantakäärmepoikue erään talon lähistöllä olevassa kivipenkereessä. Poikaset ovat kuoriutuneet elokuussa ja ovat nyt vain reilun kuukauden ikäisiä. Käärmeenalut ovat noin 15—20 senttimetrin pituisia ja paksuudeltaan lyijykynän luokkaa. Silti niiden ulkonäkö on lähes täydellinen kopio aikuisesta.

Yle, Lennokki auttaa poliisia löytämään maastoon eksyneitä, pian ihmissilmän avuksi voidaan saada myös konenäkö – "Ollaan kehityksen kärjessä". 7.10.2019. Suomen poliisi on kansainvälistä kärkeä lennokkien käytössä ja Lapissa lennokkeja käytetään suhteellisesti eniten, kertoo droonien käytön kehittämisestä vastaava ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta. Kaikkiaan poliisilla on 170 lennokkia ympäri maata.

Iltalehti, Takaisin luontoon. 7.10.2019. Ville Juurikkala loi unelmiensa uraa Amerikassa, kunnes kyllästyi kylmään keinotodellisuuteen. Erakkoelämä, isäksi tuleminen ja oman äidin sairastuminen asettivat asiat perspektiiviin. Valokuvaaja.

Tuomas Heinonen, Hirvisafarilla. 6.10.2019. Hirvisafarilla tehokäytössä MrJan Gearin hernepussi. Kaksijalkainen hernepussi poistaa auton tärinää (jos käynnissä) sekä suojaa ovea ja ikkunaa. 33 euroa. Suomessa jälleenmyyjänä Fotofennica Ruoholahden metroaseman vieressä.

Ilta-Sanomat, Mikko Hyppönen: Unohda nämä kaksi turvasääntöä. Oikea verkko-osoite ja lukon kuva osoiterivillä ei enää aina toimi. Hyppönen nostaa esimerkiksi Microsoftin Office-käyttäjien tekemät nettilomakkeet, jotka julkaistaan office.com-osoitteen alla. Siellä on mahdollista julkaista esimerkiksi lomake, joka on naamioitu Onedrive-palvelun sisäänkirjautumisnäkymäksi.

Patricia Seppälän säätiön apurahat 2019. 1.4.2019.

  • Dokumenttikuvaus
    -Daniel Court: Näissä maisemissa silmä lepää / In These Landscapes,
    The Eye Can Rest  1250 €
    -Ella Kiviniemi: Dokumenttielokuva romanialaisesta koiratarhasta  2500 €
    -Petteri Kokkonen: Laatokan laidalla  2500 €
    -Anna Kuokkanen: Aktivismia Ihmiskauppaa vastaan  3000 €
    -Tuomo Manninen: Ryhmäkuvausmatka Algeriaan  2330 €
    -Tiina Puputti: Naisleijonat kotikisoissa 2019  3000 €
    -Harri Pälviranta: Muurituristin päiväkirja  3000 €
    -Ville Rinne: Without science it’s just fiction  3000 €
    -Perttu Saksa: Ihmisen ja energian suhdetta käsittelevän projektin viimeistelyyn  3500 €
    -Aleks Talve: Kuvasarja valosaasteesta  1500 €
    -Katja Tähjä: Yksintulleet  3000€
  • Kirjahankkeet
    -Ismo Hölttö: Valokuvia 1960-luvun Helsingistä  3000 €
    -Sakari Piippo: Poliittista valtaa käsittelevän valokuvakirjan
    viimeistelyyn  4000 €
    -Riitta Raatikainen: Suomen Itä valokuvissa  3000 €
    -Akseli Valmunen: Osallistuminen Valokuvakirja,
    jolla on merkitys -työpajaan Kanadassa  1850€
  • Näyttelyt
    -Emilia Kangasluoma: RAW DOC 8.0 Dokumentaarisen
    valokuvan työpaja  980 €
    -Johanna Kokkola-Kettunen: RAW DOC 8.0 Dokumentaarisen
    -valokuvan työpaja (Projekti: Ihmisen kokoinen maa)  980 €
    -Antti Kirves: RAW DOC 8.0 Dokumentaarisen valokuvan
    työpaja (Projekti: Yksinhuoltajaisät)  980 €
    -Elias Lahtinen: RAW DOC 8.0 Dokumentaarisen
    valokuvan työpaja (Projekti: Suomalainen suo)  980 €
    -Esa Luoto: RAW DOC 8.0 Dokumentaarisen valokuvan
    työpajaan (Projekti: Valokuvasarja onnesta)  980 €
    -Anu Plym: RAW DOC 8.0 Dokumentaarisen valokuvan
    työpaja (Projekti: Univormut identiteetin tekijöinä)  980 €
    -Henri Salonen: Instagramista – Miten sosiaalinen media
    ja uudet teknologiat muuttavat journalistien työtä  1500 €
    -Laura Talvitie: RAW DOC 8.0 Dokumentaarisen valokuvan
    työpaja (Projekti: Isät arjessa)  980€
  • Muut hankkeet
    -Laura Nissinen ja Jukka Kukkonen: Varhaiset suomalaiset
    naislehtikuvaajat  6000 €
    -LAMK Muotoiluinstituutti: Critical design: Henkilökuva
    aikakausmediassa -seminaarin yhteydessä työpaja
    opiskelijoille  5000€

Älypuhelimista.

  • Muropaketti.com, Paritesti: Huawei P Smart Z ja Samsung Galaxy A40 – Isokokoinen mediamylly haastaa pienikokoisen myyntihitin. 6.10.2019. Samsungin Galaxy A40 on hallinnut suomalaisia puhelinten myyntitilastoja varsinkin kuluneena kesänä. Huawein taannoin julkaisema, esiin ponnahtavalla etukameralla varustettu P Smart Z haastaa kuitenkin Galaxy A40:n menestyksekkäästi 200-300 euron hintaluokassa. 6,59 tuumaa (Huawei) vs. 5,9 tuumaa (Samsung). 249 euroa vs. 249 euroa.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com, Landscape photography with a drone: the advantages - part 3. Tekstiä ja kuvia, ei YouTube-video.

Suomen Canon, in English, 6 Canon EOS R and Canon EOS RP features you never knew baout.

  • 1. Eye AF in tracking mode for pin-sharp eyes
  • 2. Fv: a new, flexible exposure mode
  • 3. The RF mount brings superior IS
  • 4. HDR Movie shooting with highlight protection
  • 5. Time-lapse shooting in 4K UHD or Full HD
  • 6. Focus bracketing: front-to-back sharpness at the click of a button
  • Euroopan Canon, The Eye AF function on the EOS R System just got even better. Firmware.

ePhotozine.com, Perfect Your Autumn Reflections With These Top Photography Tips.

Earthboundlight.com, The Best Time of Day. 6.10.2019.

The Online Photographer, Sunday Support Group: New Lens, New Eye. Mike on käynyt oikean silmän operaatiossa. Osittainen sarveiskalvosiirännäinen, kaihileikkaus, samalla myös uusi tekomykiö eli linssi. Tilanteessa riippuen tämä tekomykiö voi olla moniteholinssi. Osalle ei sovi moniteholinssi.

Kamera & Bild, Test: Laowa 10–18mm F4,5–5,6 FE C-Dreamer – spännande ultravidvinkel. Testattu Sony FE (myös Nikon Z ja Canon RF). Täyskennoiselle. Lähin tarkennus 0.15m. Ei säänkestävä. Paino 496g. Kompakti, extreemi 130 astetta kuvakulma, terävä nurkkia lukuunottamatta. Ei automaattitarkennusta (ei liene tarpeenkaan). Vinjetointi voimakasta, joltisestikin vääristymää (kyse ei ole kalansilmästä: vääritystymät periaatteessa korjattu), näkyvät värivirheet. Takana paikka 37mm:n suotimille. Mielenkiintoinen objektiivi. Suomen hinta on alle ja päälle 1000 euron (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Avplus.fi, Sony esitteli täyden kennon Alpha 9 II -järjestelmäkameran. 5.10.2019. Sonyltä on ilmestynyt uusi Alpha 9 II -järjestelmäkamera. Kyseessä on täydellä kennolla varustettu malli, joka on suunnattu etenkin urheiluvalokuvaajille ja kuvajournalisteille. Kamera saapuu myyntiin lokakuussa. Hintaa on 5 600 euroa.

HS, Kettu, kuu ja kirkko. 6.10.2019. Keitä ovat pulloja keräävät ja lehtiä kauppaavat romanialaiset naiset? Seitsemän romaninaista otti Helsingissä valokuvia, joista paljastuu heidän arkensa ja sisimpänsä. Jutussa ei kovin montaa kuvaa.

Piilokoju.fi, Kohina on katsojan silmässä. 5.10.2019.

Tivi.fi, Muistilaput tehokäyttöön: Post-it Plus tekee niistä sähköisiä. 5.10.2019. Softa-arvio. Muistilapuista voidaan ottaa sovelluksella kuva, minkä jälkeen niitä voidaan järjestellä ja muokata. Post-it Plus sopii muistilappujen tehokäyttäjälle, sillä kuvaan voi mahduttaa kameran tarkkuudesta riippuen 50 tai jopa 200 yksittäistä muistilappusta yhdellä kertaa. iOS, Android.

Lempäälän-Vesilahden Sanomat, Kesäkuvakisan voitti otos uteliaista peuroista – Minttu Harkki päätti opetella kuvaamaan, kun lahjaksi saatu kamera lojui käyttämättömänä. 5.10.2019.

  • (jostain syystä kuvatekstin mukaan ko. kuva voitti tämän kilpailun arvonnassa, jostain syystä "arvonnan" voittajaksi osui ihan kohtuukelpo kuva).
  • kuvaajaa myös haastatellaan, ihan kohtuumielenkiintoinen
  • Katso kaikki Kesäkuvakisan yli 120 upeaa kuvaa (lataututvat vähän hitaanpuoleisesti).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, How to Make Your Photos Awesome in Lightroom or Photoshop Camera RAW.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Exposure Photography Tips In Autumn.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Earthboundlight.com, All-in-One Super Zooms! 29.9.2019.

Kamera & Bild, Möten som fick Sanna Sjöswärd att växa – som fotograf och människa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Hintakehitys: Canon EOS 5D Mark IV (Sana on melkein vapaa). Uusi ketju. 4 viestiä.
  • Sattumalta samanlaisia kuvia (Sana on melkein vapaa).
  • Tilt & Shift objektiivin käyttö (Sana on melkein vapaa). Edelleen sitä korkeampaa oppimäärää. Ehkä on siirretty nyt väikkärin tekoon.
  • Nikkor Z, 24-70mm 2.8 S (Optiikka).
  • Sony A9, A9II (Järjestelmädigit). Uusia viestejä joltisestikin. Mikähän voisi olla syynä... (Ja se Suomen hintahan on Sony A9II 5.600 euroa, marraskuussa myyntiin.)
  • Sony A7RIV (Järjestelmädigit).
  • Miksi valita peilitön kamera kivien kuvaamiseen? (Järjestelmädigit).
  • Canon EOS 90D (Järjestelmädigit). ...Toi mainio 90D live view AF on ehkä kopioitu tuosta Canon EOS M6 II kamerasta. Olisiko tämä pitänyt rampauttaa huonommaksi? Minusta on hyvä ettei rampautettu.
  • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. ...Hyvin on myös kuvattu tämä komea pikku silta! Tykkään erillisestä valosta joka kajastaa sillan sisältä. Hyvä idea.
  • NeljäNollaNelonen from Salla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • 15 min. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. ...Hmmm, Firenzessä katutaiteilija teki karikatyyrejä kolmessa minuutissa, mutta kynillä ja liiduilla. Olisitpa päässyt lyhyen askeleen vasemmalla ...
  • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Valosta varjoihin (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Ikkuna ruosteessa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Linnunrataa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Puuhapete. Kausi avattu... (kehutaan kuvaa...).
  • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Maffer. 15 uutta kuvaa. Reissu alkaa olla hieman yli puolen välin. Nyt ollaan nähty yksittäisiä tiloja, taloja ja romppeita. Löysin eräänä yönä itseni kokonaisen rauniokylän keskeltä. Sitä paikkaa en helpolla unohda ja tulee varmaan käytyä talvella revontulia hieman katselemassa.

Sulantoblog, Lumix Photo Styles in Lightroom Tutorial. 4.10.2019. YouTube-video, kesto 5:05. In this video I'm going to show you how you can find Lumix Photo Styles in Lightroom.

Peter Forsgård, Olympus 60mm F2.8 Macro - a GREAT MFT macro lens. 4.10.2019. YouTube-video, kesto 8:24. Olympus 60mm F2.8 Macro is a great MFT macro lens. Macro photography is an interesting genre. In this video, I talk about the Olympus 60mm f2.8 macro lens.

Vanha lehtikuvaaja, Risto Vuorimies. 4.10.2019. YouTube-video, kesto 1:43:13. Risto Vuorimies opetti reportaasikuvausta Lahdessa kurssillani 1973. Hänen opetuksensa, tutorointinsa ja mentorointinsa antoivat minulle suuntaa tulevaan. Meni yli 40 vuotta ja nyt tapaamme uudestaan. Puhumme pääasiassa valokuvauksesta ja vajavaisista tiedoistani huolimatta myös Kuubasta ja alueen musiikista. Riston ja Benin kirja "Siirtosuomalainen" on minulle ollut tärkeä myös siksi, koska suvussani on suuri määrä evakkoja, jotka ovat kokeneet samat vaikeudet integroitua - kuin ruotsinsuomalaisilla oli..

Tuomas Heinonen, Lokakuu 2019 / kuvavirta. 4.10.2019. Tuoreimmat kuvat kuvavirtana ilman tarinaa. Blogissa erikseen kuukauskikoosteessa parhaat kuvat tekstin kera. Tämä on siis se paikka, josta kannattaa seurata mitä kuvataan. Kuvista löytyy toistoa. Kuvat on päivämäärän mukaan järjestyksessä, tuorein ensin.

Rajala Blogi, Canon EF-R objektiiviuutuudet. 4.10.2019. Canonin Olli kertoo syksyn 2019 Canon EF-R objektiiviuutuuksista. YouTube-video, kesto 1:38.

HS, Nämä näyttelyt kannattaa käydä katsomassa viikonloppuna: ilmavia kuvia kaaoksesta, Heli Rekulan kuvaessee muistojen olemuksesta ja Paul Osipowin uusia maalauksia. 4.10.2019. Heli Rekula palaa valokuviin, jotka hän oli ottanut Meksikossa 30 vuotta sitten jäätyään hurrikaanin keskelle. Kuvaesseen kaltainen kokonaisuus käsittelee muistin ja muistojen olemusta.

Tivi.fi, Tiesitkö nämä tärkeät määräajat? – ”Kallis tietokoneeni hajosi, kukaan ei ota vastuuta”, manaa eläkeläinen. 4.10.2019. Kun kalliiseen laitteeseen tulee vika, omistaja alkaa helposti muistella, mitä myyjä siitä takuusta mahtoikaan sanoa. On kuitenkin myös muita asiaan vaikuttavia seikkoja.

  • Virhevastuulla ei ole kiinteästi asetettuja määräaikoja, tavaran pitää kestää niin kauan kuin sen voi olettaa kestävän – muutenhan siinä on ollut virhe. Kuluttajariitalautakunnan käytännössä esimerkiksi matkapuhelinten normaalina kestoikänä on pidetty 3–4 vuotta ja televisioiden 4 vuotta.
  • Kuluttajaliitto toteaa, että joskus myyjä vaatii kuluttajaa kääntymään maahantuojan tai valmistajan puoleen. Kuluttajalla on kuitenkin aina oikeus vaatia myyjältä hyvitystä tavaran tai palvelun virheestä tai viivästyksestä, eikä myyjällä ole oikeutta pakottaa kuluttajaa asioimaan muiden kanssa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

IR.

ePhotozine.com, Macro Photography Tips - Raindrops On Windows.

Pdnonline.com.

Kamera & Bild, Sony A9 II fokuserar på proffsen.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Sattumalta samanlaisia kuvia (Sana on melkein vapaa).
  • Tilt & Shift objektiivin käyttö (Sana on melkein vapaa).
  • Hintavinkit (Myydään). Olympus OM-D E-M5 II 495€ +pk.
  • E-infinity (Ulkomailta ostaminen).
  • Nikkor Z, 24-70mm 2.8 S (Optiikka). Sain tuon objektiivin. Parilla rungolla tekemieni koe- ja käyttökuvausten perusteella totean, että objektiivi vastaa täysin ennakko-odotuksiani, testikoohotusta ja hintaansa. Kyseessä on aivan erinomainen eturivin käyttöoptiikka, joka ei jätä toivomisen varaa missään suhteessa. Jos tämä ei tyyydytä jonkun näsäviisaan nörttipalstoilla viisastelevan harrastajan kuvitteellisia tarpeita, niin sille ei ilman diagnoosia mitään voida. (Tosiasiasssa en ollenkaan usko, että tällä reippaan parin tonnin objektiivilla monikaan poika kuvailee tai pääsee edes kokeilemaan.)
  • Sony A9, A9II (Järjestelmädigit). Uusi Sony A9II julkistettu.
  • Sony A7RIV (Järjestelmädigit). Joillekin vähän ahdasta.
  • Canon EOS 90D (Järjestelmädigit). Tästä samaa mieltä 2500 kuvan jälkeen.Tykkään värimaailmasta, dynamiikkaa ihan hyvin(riittävän lähellä kilpailijoita), kohinat ihan kuosissa huomioiden kennokoon ja resoluution(pelkäsin etukäteen pompsahtaako kun reso nousee ja kroppi).Itselläni ei tarkennuksen kanssa erityisiä ongelmia tällä kokemuksella. Mielestäni Canon on tehnyt hienon 10-sarjalaisen.
  • Canonin peilitön FF, EOS R (Järjestelmädigit).
  • Miksi valita peilitön kamera kivien kuvaamiseen? (Järjestelmädigit).
  • Pentax K-1, K-1 II (Järjestelmädigit). Täysspektriseksi.
  • Teema: Kaupunki, arkkitehtuuri, rakennukset ja rakenteet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Syksyistä swirly bokehia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tässä vielä pari kuvaa toisella objektiivilla, joka tekee vielä selkeämpää pyöröbokehia kuin laajakulmainen Sigma 24/2.8. Eli Helios-44 (58/2), f/2: ...
  • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Pari eri versiota Espoon kartanon lähellä olevasta Sågbron sillasta.
  • NeljäNollaNelonen from Salla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 kuvaa. Pösö.

Petteri Hautamaa, Mandariinia rukoilemassa. 3.10.2019. Käsillä on taas se tylsä lintukuvausajanjakso, jolloin kärvistellään niukoissa valoissa, tuskaillaan kehnoja viikonloppukelejä ja voivotellaan tyhjää linturintamaa. Juuri se paskanharmaa jakso, jolloin joka ikinen vähänkin mielenkiintoisempi siivekäs kerää ympärilleen kaikki kynnelle kykenevät bongarit, kuvaajat sun muut uteliaat pörrääjät ja kylänmiehet.

Blogi Rajala, Peilitön vai peilillinen. 3.10.2019. YouTube-video, kesto 3:28. Canonin Olli Turtiainen kertoo faktoja. Käytännön taso. Jos osaa asiat, niin osaa esittää asiat hyvin yksinkertaisesti.

Facebook.com, Kuvaa spontaanisti, talleta öiset tunnelmat, keskity kohteeseen – Canon EOS M6 Mark II -kameran ensituntumat ja Pasi Salminen. 3.10.2019. Pasi Salminen kertoo joitakin kokemuksiaan kamerasta.

Etelä-Saimaa, Hehku valaisee maiseman, kun puut valmistautuvat talveen — Etelä-Saimaan valokuvaaja ikuisti syksyn väriloistoa Lappeenrannassa ja Imatralla, katso värikkäät syyskuvat. 3.10.2019.

Piilokoju.fi, Tavallinen riittää. 3.10.2019. ...Mitä voisin valokuvaajana tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?...

Ilta-Sanomat, Tallennatko salasanasi Chromeen? Tämä sinun on hyvä tietää. 4.10.2019. Google tuo ihmisten käyttöön palvelun, joka tarkistaa onko joku näiden käyttämistä salasanoista päätynyt julkisuuteen tietovuotojen yhteydessä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Sonylta uutta.

Dpreview.com.

ePhotozine.com, Tips On Taking Autumn Shots In Your Garden.

Lensrentals.com, blog, The Lensrentals Podcast Episode #3 – How to Shoot Your First Wedding. Kesto 35:30.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Meet Mary Sibande – And Sophie, Of Course… 6 kuvaa ja teksti.

Diyphotography.net.

Fotosidan.se, Svensk vinnare i gigantisk fototävling. Cewe Photo Awards. 448.152 kuvaa. Maailman suurin. Ruotsalainen luokkavoittaja, harrastukset ja vapaa-aika -kategoria. Lavastettu kuva, mutta onko väliä. Drooni.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Syyskuun parhaat kuvat. 2.10.2019. Syyskuussa Helsingin Sanomiin kuvattiin muun muassa jäävuoria Grönlannissa, suomenhevosten hauta ja Roosa Nauha -kampanjan rusetin suunnitellut Seela Sella. 35 kuvaa kuvateksteineen. Klikkaamalla isommaksi.

Ilta-Sanomat, Talvisodasta säilyi nippu huippu­harvinaisia värivalokuvia – pysäyttävät kuvat haavoittuneista suomalaisista löytyivät vuosikymmeniä sodan jälkeen. 2.10.2019. Lääkäri Carl-Erik Groth otti talvisodan aikana värikuvia ruotsalaisen sairaalan toiminnasta Savonlinnassa. Huippuharvinaiset kuvat tulivat esiin vasta vuosikymmeniä myöhemmin.

  • Kuvatoimittaja Mikko Pekari törmäsi arvoitukseen 2000-luvun alussa.
    – Teimme Kalevi Keskisen kanssa Sodan värit -kirjan ja järjestin siihen liittyvän näyttelyn. Olin työskennellyt Gallen-Kallelan museossa ja tutustunut siellä Gunnar Roséniin. Hän innostui näyttelystä ja antoi minulle nipun kuvia, Pekari kertoi IS:lle vuonna 2011.
    –Sitten tuli onnenpotku. Löysin katalogista merkinnän Finland 1939–1940. Suomalainen tietysti heti tajuaa, mistä täytyy olla kyse.
  • Carl-Erik Grothin valokuvista on aiemmin kerrottu IS:ssa vuonna 2011.

Polku.net, Pohjois-Norjassa 2019. Tuula Välimäki 2.10.2019. Kesäkuussa 2019 starttasimme miehen ja koiran kanssa Norjaan. Ensin menimme Saariselälle yöksi. Ja siitä sitten Kirkkoniemeä kohti.

Mynewsdesk.com, Superkompakti vakaaja älypuhelimille. 1.10.2019. Lehdistötiedote. Uusi Zhiyun Smooth Q2 on moottoroitu 3-akselinen kuvanvakaaja älypuhelimille. Toimitukset alkavat lokakuun puolivälissä, suositushinta on 160 euroa.

Seura.fi, Katso huikeat kuvat. Karhuemon ja pennun herkät hetket Suomen itäisimmässä kolkassa – Oiva Kainulainen ikuistaa metsän eläimiä kotilampensa äärellä. 2.10.2019.

Tivi.fi, ”Amazon suosittelee” – ostajat järkyttyivät pahan kerran. 2.10.2019. Amazonin yhteydessä on puhuttu paljon vilpillisistä kuluttaja-arvioista, mutta firmalla itselläänkin olisi aihetta katsella tarkasti peiliin. Brittiläinen kuluttajajärjestö Which? on nostanut esiin web-kamerat, joita verkkokaupassa tarjoillaan ”Amazon Choice” -arvomerkillä koristeltuna.

  • Which? testasi kuusi erilaista langatonta web-kameraa, ja huomasi niiden tietoturvan olevan naurettava – tai pikemminkin itkettävän huono. Laitteiden hakkerointi on erittäin helppoa heikkojen salasanojen ansiosta eikä niiden liikennettä salata millään tavalla.

Mobiili.fi, Google voi nyt tarkistaa ovatko salasanasi vuotaneet – toiminto tulossa myös osaksi Chromea. 2.10.2019. Alla laajemmin aiheesta.

(DCN uutiset 18.1.2019) HS, Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta. 17.1.2019. Kaikki mahdolliset tietovuodot koottu yhteen. Ja uuttakin on sellainen 20%. Kyse ei ole mistään email-luettelosta (vaikka sitäkin tämä tietenkin on). Näihin email-osoitteisiin (tai käyttäjätunnuksiin) on liitetty salasana (tässä aineistossa selväkielisenä). Suuri osa aineistosta on vanhaa, esim. Adoben massiivinen vuoto vuodelta 2013 (jos olit kirjautunut jollekin Adoben keskustelualueelle tai olit rekisteröinyt jonkin Adoben ohjelman, email-osoitteesi + salasanasi löytyy listalta. Sama koskee myös Linkedinin käyttäjiä. LindedIn v. 2012, 6.5 miljoonaa email-osoitetta. V. 2016, 100 miljoonaa email-osoitetta.

Älypuhelimista.

  • Mobiili.fi, Arvostelussa Nokia 7.2 -älypuhelin: 299 tai 349 eurolla tuttuja Nokia-älypuhelinten vahvuuksia ja 48 megapikselin kamera. 2.10.2019. Uutuuspuhelin iskee alempaan keskiluokkaan muun muassa 48 megapikselin ZEISS-optiikalla höystetyllä takakameralla ja kattavalla Android-päivitystakuulla.
  • HS, Monen puhelimessa tallennustila on vähän väliä täynnä, vaikka ongelman voisi ratkaista parilla helpolla kikalla – Toimi näin, kun ruudulle ilmestyy ärsyttävä ilmoitus. 3.10.2019. Tilaajille. Oletuksena voi olla videolla 4K. Android-puhelimessa on tavallisesti erillinen muistikorttipaikka, mutta ei iPhonessa. Automaattista talletustilaa voi hankkia pilvipalveluista. Pilvipalvelu toimii myös varmuuskopiona, jos puhelin menee rikki tai hukkuu (jos on tämän vaihtoehdon valinnut).
    • Puhelimen kuvia ja videoita voi tallentaa myös tietokoneelle tai erillisille irtokovalevyille, jotta ne eivät vie puhelimen tallennustilaa.
    • Applella 5 gigaa tallennustilaa ilmaiseksi iCloudissa. (vähän). 200 gigaa 2.99 euroa per kk. 2 teratavua eli 2000 gigatavua 9.99 euroa per kk.
    • Google Kuvat -pilvipalvelu, kuvat 16 megapikselin tarkkuudella, videot HD-tasoisina, ei maksua, rajattomasti. Jos korkeampitarkkuuksisisa, 15 gigatavun jälkeen maksullisia. 200 gigaa ja 2 teratavua samat hinnat kuin Applella. Mutta aina 30 teratavuun asti. Tai sitten voi käyttää vaikka Microsoft One Drivea tai Dropboxia.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Photos Capture the ‘Serenity and Chaos’ of India.

Digital Photography School.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Thephotoargus.com, 55 Beautiful Examples of Sunset Photography.

ePhotozine.com.

Pdnonline.com.

Lensrentals.com, blog, First Impressions with the Hasselblad X1D II.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Vuoden luontokuva 2019 (Sana on melkein vapaa). Aika paljon finalisteja. Ja aika paljon osallistujiakin.
  • Sattumalta samanlaisia kuvia (Sana on melkein vapaa).
  • Musteen hinta / uusi tulostin (Sana on melkein vapaa). Kyllä ET:kin vaatii jonkunverran tulostamista pysyäkseen kunnossa. Mutta nuo Epsonin pigmenttiväriset suurkuvatulostimet vaativat säännöllistä tulostamista, ei oikein kerta viikkoon tahdo riittää.
  • Sony FE 24 f1.4 GM (Optiikka).
  • Miksi valita peilitön kamera kivien kuvaamiseen? (Järjestelmädigit). 77 viestiä.
  • Canonin peilitön FF, EOS R (Järjestelmädigit).
  • Sony A9, A9II (Järjestelmädigit). Videolla kaveri unohti mainita että ne lentävistä linnuista otetut kuvat eivät ole otettu Eye AF modella vaan tavallisella wide Area AF :lla. Joku pelkkä YouTube katsoja (joka ei lue tuota foorumia) saattaapa tulla pahasti harhaan johdetuksi tuolla videolla. (lentävän linnun silmään tarkennus, kaukaa, mikähän mahtaisi olla silmän koko pikseleinä...).
  • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Revontulia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • letukka (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Maanantaina suoritin syksyn ensimmäisen kotiseuturetken, siis mökkiympäristön asumattomien talojen dokumentointia. Matka ei ollut turha, niistä ehkä joskus "autiotalot"-langalle jotain. -Tämä yksilö yllätti kirjaimellisesti puskasta. Sain kokea pienen ripauksen sitä mikä ilmeisesti ajaa/ajattaa mafferia ja pjm:ää ympäri Suomea... Pahaa pelkään että sai pikkusormesta tukevan otteen... Katsoo ketä autot kiinnostaa niinpaljon että jaksaa vielä klikkauksen tai kaksi: ... 4 kuvaa.
  • Yksityiskohtia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Kamera yllätti (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Katsekontaktit. Katukuvausta. MV.
  • Laavakakku (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa.
  • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sinisuohaukka.
  • Työ (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Enpä (yllättäen) löytänyt kuvateemaa jonka aiheena on työ. Tai sitten olen vain puusilmä.
  • TEEMA: Auton lasien läpi otettuja räpsyjä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 kuvaa. Norjan suunnalta.
  • TEEMA: Ihminen (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta. Maisemassa.
  • Varjosta valoon (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Unhoon vaipuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Läpi käytävä vai läpikäytävä.... (jotenkin jännä tunnelma, väriä, valoa, varjoa).
  • Teema: Kaupunki, arkkitehtuuri, rakennukset ja rakenteet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Öistä poria. 128 kuvan average, alivalotettu että etualan valonheitin tulee hieman mukaan ja nostettu n. 7 aukkoa jälkeenpäin varjoja. Ei kohise.

Sulantoblog, What aperture should I use? 3 tips how to select the best aperture. 1.10.2019. YouTube-video, kesto 5:06.

Peter Forsgård, OI.Share and other Olympus Apps. 1.10.2019. YouTube-video, kesto 9:19. Olympus has very good apps, OI.Share App is for importimg images and remotely control the camera, OI.Track App is to record GPS coordinates and OI.Palette App is for image editing on the go. In this video, I will go through how those work.

Facebook, Finnfoto.

  • PhotoNyt Roadshow jatkuu taas syyskaudella. 26.9.2019. Ennakkotiedot, lokakuun loppu ja marraskuun alku. Ilmaistapahtuma.
  • 28.10.2019 Kuopio, Sokos Hotel Puijonsarvi
    29.10.2019 Oulu, Scandic City
    30.10.2019 Seinäjoki, Sokos Hotel Lakeus
    31.10.2019 Tampere, Visuaalisen viestinnän instituutti
    4.11.2019 Vantaa, Tamro-talo
  • Fotofinlandia tulee, oletko valmis? 25.9.2019. Kuvien lataus tapahtuu ensi kesän jälkeen, joten valmistautumisen voit aloittaa jo hyvissä ajoin. Kilpailusarjat ja muut yksityiskohdat julkaistaan Kuva ja Kamera -messuilla keväällä 2020.

HS, HS:n toimittaja Kimmo Oksanen ja valokuvaaja Heidi Piiroinen saivat tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. 1.10.2019. Oksasen ja valokuvaaja Heidi Piiroisen kirja Ohikuljetut – erään kerjäläisperheen tarina (WSOY) julkaistiin helmikuun 2018 alussa, ja nyt puolitoista vuotta myöhemmin Oksaselle ja Piiroiselle myönnettiin kirjasta tiedonjulkistamisen valtionpalkinto. Palkintosumma on yhteensä 15 000 euroa. Kuusi muuta palkittiin myös tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla.

Rajala Blogi, Uudet Canon-kiikarit. 1.10.2019. Canon 8X20 IS ja Canon 10x20 IS. Ennakkotilattavissa. 549 euroa ja 609 euroa.

Mobiili.fi, GoPro julkisti kaksi uutta action-kameraa – HERO8 Black ja MAX. 1.10.2019. 430 euroa ja 530 euroa.

Avplus.fi, Leica julkisti Bauhaus-erikoisversion CL-kamerastaan. 1.10.2019. Vain 150 kpl. 3.750 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, One More Thought About Sharpness.

IR, Epson announces 24-inch and 44-inch professional printers: SureColor P7570 and SureColor P9570. Joulukuussa myyntiin. $4.700 ja $6.600.

Fotosidan.se, Adobe förbättrar Content-aware fill i Photoshop.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.10.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

  • Vuoden luontokuva 2019 (Sana on melkein vapaa). Finalistit.
  • Sattumalta samanlaisia kuvia (Sana on melkein vapaa). Kyse ei ole toisten kuvien suorasta käyttämisestä.
  • Miksi valita peilitön kamera kivien kuvaamiseen? (Sana on melkein vapaa).
  • mistä ostaa LR classic (Kuvankäsittely). Photosopin korvaajana kokeilin reilu vuosi sitten on1:tä. Se oli silloin niin buginen, että ei kiinnostanut. Sen jälkeen hankin Affinityn, jota olen nyt opiskellut puolisen vuotta. Se tuntuu lupaavalta, mutta siinäkin on omat kommervenkkinsä. Affinitystä löytyy aika hyviä tutoriaaleja sekä sen omilta sivuilta,että ulkopuolisten tekemiä. Lisäksi siitä on Bible, joka maksaa yhtä paljon kuin ohjelmisto, mutta joka voisi edistää ohjelman omaksumista.
    • Ligntroomille en ole keksinyt korvaajaa. Sen tietokanta on erinomainen ja kestää suuria kuvamääriä. Kun ohjelman opettelee kunnolla, on sen developement- modulikin erittäin käyttökelpoinen. Eräs ongelma siinä on. Ohjelma renderoi kuvan eri tavalla develope- ja librarytiloissa, mikä vaikeuttaa erityisesti värien säätöä. Tai sitten kysessä on bugi. Kuitenkin mielestäni Lightroom on käyttökelpoisempi raw-kuvan säätöön kuin affinity, tai sitten kyseessä on vain se, että osaan LR:n paljon paremmin kymmenen vuoden kokemuksella.
    • toisessa postauksessa Lightroomin korvaajia, kattava lista
  • Hintavinkit (Myydään). Eilinen Rajalan Magic Monday. (Ppaino sanalla eilinen + Monday).
  • Samyang AF 18mm f/2.8 (Optiikka).
  • Kaukoidän 14mm:n laajikset (Optiikka).
  • Sigma 18-35 mm f/1.8 DC (Optiikka). Itse tuli kyseinen linssi hommattua keväällä Canon 7D:n kaveriksi ja nyt puolen vuoden käytön jälkeen en voi kuin suositella. Todella hyvä piirto ja värit.
  • TS objektiivia hankkimassa (Optiikka). Nyt musta tuli sitten Canon TS-E 24mm f/3.5 Mk II omistaja.
  • Nikkor Z, 24-70mm 2.8 S (Optiikka).
  • FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen (Järjestelmädigit). 120 viestiä.
  • Canonin peilitön FF, EOS R (Järjestelmädigit). Vaikka en mikään lintumies olekaan, niin Ihan vaan omaksi ilokseni kokeilin miten kohteen seuranta toimii lentävään lintuun. Yleensä esimerkkinä olevan kaltaisen kuvan ottaisi jollakin aluetarkennuksen vaihtoehdoista, mutta halusin testata nimenomaan tätä kohteen seurata-tarkennusta. Kyllä se toimii jos lintu ei ole tavattoman kaukana. Sanoisin että jos linnun koko 30MPix kuvassa on pienempi kuin 100x100 Pix, niin sitten kohteen seurantaa saaminen on jo vaivalloista. ...
  • Canon EOS 90D (Järjestelmädigit). ...Muuten kyllä yhden kuvausreissun perusteella oikein hyvä kamera hintaisekseen. Itselle enemmän kuin tarpeeksi ominaisuuksia. Kohinan suhteen positiivisesti yllättänyt. Poikkeustilanteissa saattaisin itse mennä jopa ISO 8 000-10 000 alueelle jos ei muuten saa riittävän nopeaa suljinaikaa. Muuten pysyttelisin jossain max ISO 5 000 ihan oman mielenrauhan takia.... ...On ne vähän petrannut 80D mallista, korkeilla herkkyyksillä ja dynamiikassa Sonylla edelleen etu, mutta kun ottaa huomioon että tää on 32mp apsc kenno, niin hyvää suorittamista Caanonilta!...
  • Canon 7D Mk III? (Järjestelmädigit). Ei ehkä tulossa ollenkaan.
  • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Ometta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • autumn.. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
  • Katu peilissä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
  • Jussit (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tänään hain pattinkia sahurilta mökin eteisremppaa varten. Paluumatkalla oikaisin peltotien kautta ja mitäpä sieltä löytyikään. 6 uutta kuvaa.
  • Rautaa ja Rajaseutua (projekti) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 7 uutta kuvaa.

Vuoden Luontokuva 2019 -kilpailu (pdf). Vuoden Luontokuva 2019 -kilpailuun osallistuneista 14110:stä kuvasta tuomaristo valitsi ensimmäisellä kierroksella yhteensä 1275 semifinalistikuvaa 450 kuvaajalta. Niistä finalistikuvien joukkoon, palkintosijoista kisaamaan, selvisi 244 kuvaa 164 kuvaajalta.

  • Finalistikuvaajat ja kuvamäärät lueteltu. Yhdeltä kuvaajalta oli päässyt finaali seitsemän kuvaa. Kahdelta kuvaajalta oli päässyt finaaliin viisi kuvaa. Viideltä kuvaajalta neljä kuvaa.

Yle, Maanviljelijät tekivät chileistä Kiinan kartan ja viikon muita uutiskuvia. 30.9.2019. Viime viikolla muun muassa ilmastolakkoiltiin sekä vietettiin Kiinan tasavallan 70-vuotisjuhlia. 15 kuvaa + kuvatekstit. Klikkaamalla isommaksi.

Vanha lehtikuvaaja, Eetu Reuter ( Sillanpää). YouTube-video, kesto 46:20. Hyvän ystäväni Eetun haastattelu. Eetu on erinomainen lehtikuvaaja, tämän maan parhaita. Hän on toiminut eniten Pohjanmaalla ja paljon myös Hämeessä.. Nyt Eetu on päässyt eläkkeelle ja tämä on meidän, kahden eläköityneen ammattilaisen, keskusteluhetki.

  • 40 vuotta lehtikuvaajan uraa.
  • Vuoden lehtikuvat 2004: Vuoden 2004 lehtikuva: Eetu Sillanpää, Pohjalainen.
  • Vuoden lehtikuvat 2008: Vuoden uutiskuva: Eetu Sillanpää, Pohjalainen. Yleisön suosikki Vuoden lehtikuvaajaksi: Eetu Sillanpää, Pohjalainen.
  • Vuoden lehtikuvat 2010: Vuoden uutiskuva: Eetu Sillanpää, Pohjalainen ja Ilkka, Vaasa. Vuoden urheilukuva: Eetu Sillanpää, Pohjalainen ja Ilkka, Vaasa.
  • Lahdenvalokuvataide.com, Valokuvailta #14 Eetu Sillanpää & Juha Tanhua 6.5.2010.
  • Instagram, Eetu Reuter

Facebook, F5.6-klubi Lokakuu: Kesä Yksysi -iltamat. Tiistaine 1.10.2019 klo 19.00. Kunnianosoituksena kaiken katoavaisuutta ja kesämuurahaisen ankaraa elämää kohtaan lokakuun F5.6-klubi kaivaa ja nostaa esiin kesän 2019 uutis- ja muita hetkiä sekä tarinoita. Illan aikana kesäkuvaajien kuvia katsoo ja kommentoi kaksi joukkuetta, jotka edustavat kahta eri kuvaajapolvea. Joukkueet eivät kuule toistensa kommentteja. Näin aukeaa ikkuna myös siihen, onko tapa katsoa kuvaa vuosien saatossa kenties muuttunut.

Piilokoju.fi, Palokärki-assosiaatio. 30.9.2019. Uudempana, aika paljonkin uudempana työskentelin Helsingin Puhelinyhdistyksessä, verkonrakennustoimistossa kaapelinjatkajana. Vanhemmat starbut muistanevat ne tienvarsilla olleet vihreät teltat ja tolpissa kiipeilevät ukot, sitä se oli.

Rajala Blogi, Canon EOS R ja EOS RP -ohjelmistopäivitys. 30.9.2019.

Mtvuutiset, Huikeaa ilotulitusta. Tältä näyttivät revontulien juhlat syystaivaalla ympäri Suomea – taivas hehkuu MTV:n lukijoiden ikuistamissa kuvissa. 30.9.2019.

Ursa.fi, Turun Ursa, Tähtivalokuvauksen pikakurssi Turun pääkirjastolla 5.10.2019 klo 11-15. Luentomuotoinen tähtivalokuvauksen pikakurssi, jossa käydään läpi tähtivalokuvaukseen liittyviä kommervenkkejä ja vinkkejä. Kurssi on osallistujille siis ilmainen. Kirjaston studioon mahtuu n. 80 henkilöä, joten jos kiinnostus on suurta, kannattaa paikalle tulla ajoissa.

  • Paikalla on myös Sigman optiikan edustaja, jolla on mukana mm. Sigman objektiiveja kokeiltavaksi. Mahdollisuus kannattaa ehdottomasti hyödyntää, joten oman kameran mukaan ottaminen saattaa olla myös hyödyllistä.

Gotech.fi, Sony α6600 on pieni ja monipuolinen järkkäri vaativalle kuvaajalle. 30.9.2019. Julkistettu 28.8.2019. Sony α6600 on aps-c-kokokoisella kennolla varustettujen Sony-järjestelmäkameroiden uusi huippumalli. Viimeisintä tekniikkaa edustava tarkennusjärjestelmä löytää ihmisten ja eläinten silmät ja lukkiutuu niihin nopeasti ja luotettavasti.

  • Vloggaajia ja videokuvaajia hemmotellaan eteenpäin kääntyvällä kosketusnäytöllä sekä mikrofoni- ja kuulokeliitännöillä. Videot tallennetaan 4k uhd -tarkkuudella kennon koko leveydeltä ilman pikselien yhdistelyä. Vaativa videokuvaaja arvostaa myös loivia S-Log3- ja S-Log2-profiileja sekä televisioiden kanssa yhteensopivaa hlg-laajasävykuvaa.
  • Sony α6600 tulee kauppoihin lokakuussa noin 1650 euron hintaan.
  • Suomen Sony, α6600 – Huippulaadukas E-tyypin APS-C-kamera.

Ifolor.fi, Saarikettu-kirjan Hannu Moilanen: Näin saat hyvän luontokuvan. 7.3.2018. Hannu Moilasen 15 vinkkiä luontokuvien ottamiseen.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

  • Canon EOS 90D Review. Julkistus 28.8.2019. Canonin uusin perinteinen järjestelmäkamera, uusi 32.5 megapikselin kroppisensori, kroppikerroin 1.6x. 4K video ilman kroppia, 30 fps (ei 24 fps, 25 fps kyllä). Kolmen tuuman joka suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö, 1.04 miljoonaa pistettäOptinen etsin 100%. 10 kuvaa sekunnissa (optinen etsin), jatkuva tarkennus, ilman jatkuvaa tarkennusta 14 fps. Raw-kuvia 30 fps kohteen seuranta, purskeena. Bluetooth, Wi-Fi, tarvittaessa kuvien automaattinen siirto älylaitteisiin (myös raw). Paino 701g. Sisäänrakennettu salama. Yhdellä latauksella ottaa 1300 kuvaa (peilikameroiden hyviä puolia). Tukeva kuvausote. Toimintojen mukautus. Joystick ja takakiekko. UHS-II sd-kortti. USB 2.0-C, nopea lataus onnistuu. Ei runkovakaajaa (Canon!).
    • Melkein samat speksit kuin peilittömällä Canon EOS M6 II -mallilla.
    • Perus-ISO 100 - 25.600. Dual Pixel -automaattitarkennus, still-kuvat ja video. Silmään tarkennus, nopea. HD video 120 fps (manuaalitarkennus). EF-M -bajonetti. Toimintoja voi mukauttaa, tarkennuspisteen siirtoon ja valikoissa liikkumiseen on kaksi tapaa, joystick ja takakiekko.
    • Arvosana 85%.
    • Suomen suositushinnat:
  • Halide 1.14 adds full iPhone 11 support, a 'Tactile Lens Switcher,' 'Lens Guides' and more. $5.99.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

Thom Hogan, Are Customers Asking for Too Much? 26.9.2019. Ostajat eivät ehkä ole parhaita uusien kameroiden speksien määrittelijöitä. Lisää dynaamista aluetta. 4K/120P. 20 fps. Millaiset ongelmat nämä kolme vaatimusta ratkaisevat?

The Online Photographer, 'Sharp' Is Subjective.

Kamera & Bild, Sony utvecklar ny mft-sensor med 47 megapixlar. Micro 4/3 systeemin sensori.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Syyskuun 2019 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

 


Hae Google:sta

Uutiset