Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Lokakuu 2004

31.10.2004  

Digicamera.netin Foorumin käyttäjät: menkääpäs kipinkapin omiin käyttäjätietoihinne (kirjautumisen jälkeen vasemmalla ylhäällä Omat tiedot. Sitten toiseksi viimeinen rivi: Aikavyöhyke. Valitse GMT +2:00 tuntia). Tai voihan sen talviaikaan siirtymisen jättää tekemättäkin.

Iltalehti on keksinyt uuden lööppiaiheen. Tiistaina 26.10.2004 etusivulla: Tässä on Suomen kallein valokuva. Veronmaksajille yli 8 000 euron lasku.

  • Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajista on tehty muotokuvia jo vuodesta 1875. Suvi Rihtniemi ja Arja Alho maalauttivat itsestään muotokuvan kolme ja neljä vuotta sitten, teosten hinta oli euroissa yli 14.000 e muotokuvalta (markoissa 85.000 mk kuvalta). Saurin muotokuvan hinta oli alle 60% tästä hinnasta. Kyseessä oli siis 80 x 100 cm valokuva. Kuva aiheutti paljastushetkellä suuren yllätyksen, koska teoksen oli odotettu olevan maalaus.
  • Iltalehti oli kysynyt Suomen Lehtikuvaajat ry:n puheenjohtajan Markku Niskasen mielipidettä kuvan hinnasta (Lehtikuvaajat? Oliko kyseessä "lehtikuva"?). Markku Niskasen mielestä 8 100 euron palkkio yhdestä valokuvasta on jättimäinen ("lehtikuvastako?"). "Mainospuolella saattaa olla korvaukset tuota luokkaa joskus, mutta tiedän, että niihin tekee tiimi viikkotolkulla töitä. Tuo on kova hinta, pähkäilee Niskanen". (Eikös tässäkin tehty työtä viikkotolkulla?). "Niskanen muistelee, että aikoinaan Matthias Rustin laskeutumiskuvasta Punaiselle Torille maksettiin samaa luokkaa oleva summa, kuin nyt Saurin muotokuvasta. Yhteislaskuun osallistuivat kaikki suurimmat eurooppalaiset ja amerikkalaiset lehdet".
  • Pekka Sauri valitsi muotokuvan tekijän, mutta kaupunki neuvotteli ja teki sopimuksen Brotheruksen kanssa. Brotherus matkasi muutaman kerran Pariisista, tapaamisia oli puolenkymmentä ja paria eri kuvausympäristöä kokeiltiin.
  • Brotherus toi valmiin 80 x 100 kokoisen kehystetyn teoksen Ranskasta. Olettaisin, että tulostukseenkin on kulunut aikaa ja rahaa, kun on kokeiltu eri vedostustapoja yms.

Iltalehti jatkoi teemaa vielä perjantaina 29.10.2004, nyt ei otsikko ollut enää päässyt etusivulle. Sivu 12: Iltalehti teki muotokuvan halvemmalla. Iltalehti kuvasi kaksi nuorukaista ratikassa Saurin tapaan. Iltalehden kuvausosaston esimies Vesa Koivunen arvioi kuvauskeikan hinnaksi 200 euroa plus arvonlisävero plus kilometrikorvaus. 80 x 100 cm kuva pohjustuksineen, laiminointeineen ja kehyksineen maksaa 164.50 (alv mukana). Muotokuvan hinnaksi jäi siis alle 400 euroa.

  • Iltalehti oli siis parhaansa mukaan yrittänyt ottaa kuvan Brotheruksen valmiin työn mukaan. Ja epäonnistunut aika surkeasti. Oikeastaan juttu toimi toisinpäin kuin kirjoittaja oli tarkoittanut. Tässä tapauksessa kävi selväksi, mistä se 8.100 euroa oli oikein maksettu...
  • (seuraava Iltalehden projekti voisi olla vaikkapa toisinto Kasimir Malevitsin työstä Musta neliö valkoisella pohjalla, nyt ei kyse sitten olekaan enää valokuvasta. Ks. Black Square).

Tänään sunnuntaina on Jouko Lehtolan valokuvanäyttely "Finnish View - Fragments of Our Time" viimeistä päivää esillä. Ks. Taidehallin sivut. Ensimmäistä kertaa yhden valokuvaajan työt täyttävät Taidehallin näyttelytilan. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan teos Jouko Lehtola's Finlandia, joka valottaa Lehtolan tuotantoa näyttelyä laajemmin. (28 euroa).

Lauri M., kuunpimennyskuvia.

Irfanview v. 3.95 on ilmestynyt, myös suomenkieli tuettuna. Muista imuroida myös pluginit.

Opanda IExif 1.0, ilmainen exif-readeri. (Internet Explorerin plugin).

  • Opdanda Photo Filter 1.0 on myös freewarea, jäljittelee sataakunta Kodakin, Cokinin ja Hoyan suodinta. (tästä oli jo heinäkuussa maininta diginewseissä).

Tom's Hardware Guide, 8 New Inkjet Printers Put to the Test.

IR, Canon i9900 -mustesuihku. A3-kokoiset tulosteet, helmikuussa julkistettu, ei myynnissä Euroopassa (ainakaan tällä nimellä). USA:n listahinta on $500.

Steve Sanders, Mike Chaneyn kuukausikolumni, Which printer is right for you?.

Photo.net, Mike Johnstonin sunnuntaikolumni, A Killer Digital Lens.

Rob Galbraith, Lexar 80X second edition CompactFlash. Toimitukset kauppoihin ovat alkaneet.

 

30.10.2004  

Top Shot (Hki, Malminkarartano), Panasonic Lumix DMC-LC1 1.297 euroa. Leica-klooni siis.

Journalisti 19/2004, 29. lokakuuta

  • Kuvauskiellot ovat usein kotikutoisia Edellisessä numerossa päätoimittaja Vuortama totesi "että kameroiden, filmien ja muistikorttien takavarikointi kuvaajilta edellyttää pakkokeinolain mukaista viranomaisen päätöstä ja ettei ilman tuomioistuimen päätöstä kenelläkään ole velvollisuutta luovuttaa kuvaamiaan aineistoja". Vasemmistonuorten Libero -lehden päätoimittaja Perttu Iso-Markulta poliisi takavarikoi kolme kameraa (kaksi filmi- ja yksi digikamera) Olkiluodon uuden ydinvoimalan työmaalla pidetyn mielenosoituksen jälkeen. Kamerat ja muistikortti saatiin takaisin vasta kuukausi takavarikon jälkeen. Bussissa matkalla Rauman poliisiasemalle Iso-Markku poisti filmit kahdesta kamerasta.
  • Yritys kuvaksi, eduskunnan oikeusasiamieheltä on pyydetty selvitys, ovatko VR Oy:n, ilmailulaitoksen ja Helsingin kaupungin liikennelaitoksen käytännöt lain mukaisia

Lisää kuunpimennyskuvia:

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi:

  • Peruskysymyksiä (polttoväli/kuvakulmakerroin) osa1, osa2

Helsingin Sanomat:

Dpreview.com, Konica Minolta 7D tulee Japanissa myyntiin marraskuun 19. päivä. Samana päivänä kauppoihin tulevat myös uudet objektiivi 17 - 35 mm F2.8 - F4 (D) ja 28 - 75 F2.8 (D) sekä Konica Minolta Dimage A200. Konica Minolta 7D:n rungon hinta USA:ssa on $1.599.

Popular Photography -lehti:

Steve Sanders, Panasonic Lumix DMC-FZ15 -arvio. Neljä megapikseliä, 12-kertainen zoom, 36 mm - 432 mm, kuvanvakaaja, kinteä f2.8. Litiumioni-akut ja SD-kortit. Kahden tuuman lcd-näyttö ja elektorininen etsin. USA:n listahinta on $499.

Digitalcamerainfo.com, Canon PowerShot A85 -arvio. Neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm, 1.8 tuuman lcd-näyttö (ei käänny), optinen etsin, CompactFlash-kortit, AA-akut. Kamera ei mahdu rintataskuun, vaikka pieni onkin. Vähemmässä valossa kuviin tulee liian paljon kohinaa. Ilman esitarkennusta kuvan ottaminen kestää 1.6 sekuntia (aivan liikaa). Sopii ensimmäiseksi kameraksi hyvin. Taitojen kehittyessä valikoista löytyy paljon säädettävää.

Photo-i-co.uk, Canon 9950F -skannerin arvio on aloitettu.

DCRP, Fuji FinePix S5100 -arvio (tai Euroopassa S5500). FujiS5000:n seuraaja, SuperCCD-kenno on vaihtunut tavalliseksi neljän megapikselin CCD:ksi. Kymmenkertainen zoom, xD-kortit, mukana tulee adapteri, jonka avulla voi käyttää 55 mm:n filttereitä. Ulkomuodoltaan Fuji muistuttaa pientä järjestelmädigiä. Lcd-näyttö on pieni, elektroninen etsin saisi olla parempi. Kuvien laatu on enimmäkseen hyvä, raw-kuviakin voi ottaa.

 

29.10.2004  

Kameraseuran Uutiset 8/2004, marraskuu.

  • ks. kameraseura.net
  • pääkirjoituksen mukaan markkinoille olisi tulossa ensi vuoden alussa vielä yksi valokuvausaiheinen lehti:"...yksi uusvanha kilpailija aloittanee ensi vuoden alkupuolella..."
  • kerhot toimivat ahkerasti, Jore Puusakin on saanut kuvansa esille, oli ollut Fiilisfotareissa kertomassa noin neljällekymmenelle kuulijalle ajatuksiaan valokuvauksesta ja erityisesti lehtikuvasta
  • syyskauden peruskurssit täyttyivät muutamassa päivässä. Vuoden alussa kurssit uusitaan, jos paikat loppuvat nytkin kesken, niin sitten samat kurssit järjestetään uudestaan.
  • takakannen hauskasta kuvasta oli unohdettu poistaa sisäisen salaman aiheuttamat punasilmät

Viikon päästä perjantaina aukeavat Digiexpo-messut Messukeskuksessa, 5. - 7.11.2004. Samalla lipulla pääse Skiexpoon (tai sitten toisinpäin).

  • paikalla ovat Canon, Foka/Colorkolmio, Digikuva-lehti, Docendo, Eiri, Epson, Fotokioski, HP, Kodak, Nikon, Olympus, Perkko, Pikseli-lehti
  • Konica Minolta Maxxum 7D, Epson R-D1 -mittaetsinkamera, yms.

Ilmataistelu ruokintapaikalla, Pekka Haapalainen.

Toissayönä oli kuunpimennys. Kuvia kuista.

  • Pekola.net, täyskuu (Canon 10D + Canon 300mm/4 L IS USM + 1.4x tc + croppaus)
  • Kuunkierto, Aki S. ("Shred")
  • Kuunpimennys, Jarmo Manninen (300 mm + 2 x telejatke)

Teemu Puolitaival, muutama laiteluonnehdinta. Canon 300D, Canon EF-S 18-55, Canon EF 50/1.8II, Sigma 70-300 DL Macro Super ym.

Digitoday.fi, Kodak sulkee kolme laboratoriota Euroopassa.

Rob Galbraith, Fuji lopettaa keskikoon kameroiden valmistuksen.

Photographyblog.com, HP Photosmart 945 -arvio. Viisi megapikseliä, kahdeksankertainen zoom, 37 mm - 300 mm. Kahden tuuman lcd-näyttö ja elektroninen etsin. 3.5*/5*. Suomen keskihinta on 396 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalreview.ca on päivittänyt Nikon D2X -ensiarviotaan.

Digit.no, Canon EOS 20D -arvio. Suomen keskihinta on 1.553 euroa (MBnetin Hintaseuranta, pelkkä runko). (Suomesta voi olla vaikea löytää...).

Digitalkamera.de, Canon EOS 20D -arvio.

Dpreview.com, digikameroiden myynti laantuu.

  • Sanyo (joka toimittaa OEM-osia mm. Olympukselle ja Nikonille ja jonka valmistamia digejä myydään muiden tuotemerkkien alla) laski digikameroiden valmistustavoitteitaan kuluvalla vuodelle 20%
  • Canonkin on alentanut myyntiennustettaan 14.7 miljoonaan digiin (aiempi luku oli 15.2 miljoonaa)

IR, Casio Launches Exciting New Exilim.Casio Website (lehdistötiedote).

LetsGoDigital, Plustek Pro -filmiskanneri.

Microsoft Photo Story 3 ilmaiseksi (jos antaa MS:n verkossa tarkistaa XP:n aitouden...). Ns. diaesitysten tekoon mikrolle, myös jonkin verran kuvan editointia.

Shootsmarter.com, Pro On-Camera Flash: Problems & Solutions.

Shootsmarter.com, Digital On-Camera Flash: Our Recommended List.

DCRP, Canon PowerShot G6 vs Sony Cyber-shot DSC-V3. Shootout, pelkät kuvat.

Crime Scene Photography.

 

28.10.2004  

Helsingin Sanomat A1, osiossa -Ruoka & Juoma on tarinaa ruokakuvista ja niiden ottajista.

  • Valokuvaaja Timo Viljakainen perusti Helsingin Korkeavuorenkadulle studion 1983, silloin ei vielä ollut tietoakaan ruokakuvista. Nyt yli puolet kuvista ovat ruokakuvia, kirjakuvituksia on kolmisenkymmentä ja lehtikuvia on lukuisa määrä, päälle vielä mainokset. Muutama vuosi sitten suosittiin lyhyen terävyysalueen kuvia. Nyt muodissa ovat valoisuus ja vaaleat sävyt, ruokakirjojenkin kuvat voivat olla yksinkertaisia ja riisuttuja. Kirjoissa painopaperi voi aiheuttaa yllätyksiä. Kokin ja kuvaajan yhteistyön on sujuttava, jotta tulos olisi hyvä. Kuvia1, kuvia2, kuvia3.
  • Juha-Pekka Laakio ottaa mainoskuvia studiollaan Helsingin Kaapelitehtaalla. Laakio on keskittynyt vajaat kymmenen vuotta ruokakuviin, joista valtaosa on mainoskuvauksia. Mitään hiuslakkoja tms. ei käytetä, esille laitetaan kaikken paras valikoitu kohde (esim. etsitään kaupasta se täydellinen sitruuna). Ruoka kuvataan juuri ja juuri kypsänä, kiiltoa saadaan öljyllä tai vedellä. Mainoskuvaus on kuulemma hastavaa, tilaaja päättää aiheen ja tyylilajin, mutta kuvaajalta odotetaan kuitenkin vahvaa panosta.

Vesa Huttunen avasi jonkin aikaa telakalla olleet sivunsa uudistettuna, birds.fi. Lintukuvat eivät ole ainoita aiheita.

Mikael Rantalainen kävi kuvaamassa lokakuussa Suomen Voimistelu- ja Liikuntaseurat ry:n järjestämää kilpailua SVoLi Games. Ks kuvat.

Luminous Landscape, Konica Minolta Maxxum 7D -arvio (esituotantomalli: itse runkoon ei tule muutoksia, mutta firmwarea vielä päivitetään). Kuusi megapikseliä, sisäänrakennettu kuvanvakain, 2.5 tuuman lcd-näyttö. Käynnistys kestää muutaman sekunnin, yhdeksän raw-kuvaa otetaan kolmen kuvan sekuntivauhtia. Tämän jälkeen pitää odottaa aina 10 sekuntia, että voi ottaa seuraavan kuvan. Etsin on kirkas ja monia kilpailijoita parempi. Reichmannin käytössä 7D tuntui vähän hitaalta. Kuvanlaadussa ei löytynyt moitteen sijaa. Kohinaa oli yhtä vähän kuin Canon 20D:ssä. Kaikenlaista säätämistä ja nappulaa on kamerassa ehkä liikaakin. Suomen hinta pelkälle rungolle on vähän yli 1.500 euroa.

IR, Fuji FinePix E500 -arvio. Isoveli E550:ssä on kaksi megapikseliä enemmän ja vähän isompi zoom. Neljä megapikseliä, 3.2-kertainen zoom, 28 mm - 91 mm, f2.9 (f5.5) - f8. Optinen etsin, kahden tuuman lcd-näyttö. xD-kortit ja AA-akut. Kuvissa on liikaa kontrastia. Hämärässä kohinaa tulee liikaa.

Dpreview.com, Canon PowerShot S70 -arvio. Edelliseen S60-versioon ei ole muuta eroa kuin musta väri ja seitsemän megapikselin kenno. Zoom on 3.6-kertainen, polttoväli on 28 mm - 100 mm (laajakulma ulottuu riittävän pitkälle). Kohina on saatu kuriin, valotus menee kohdalleen, tarkkuus on erinomainen, ergonomia on hyvä. Jpeg-muodossa otetut kuvat on mahdollista muuttaa heti kuvanoton jälkeen katsottaessa raw-muotoon. Telepäässä valovoima on turhan heikko, F5.3. Kuvien katselu saisi olla ripeämpää, lcd-näyttö ei ole tarpeeksi kirkas auringonvalossa ja värivirheitä on jonkin verran (kromaattinen aberraatio, purppurareunaisuus). Mutta kaiken kaikkiaan kuitenkin erittäin suositeltava. Loppuarvio: Highly Recommended.

Megapixel.net, Canon PowerShot S70 -arvio. S70:n kuvia voisi helposti luulla paljon kalliimmilla kameralla otetuiksi. Laajakulmapäässä on jonkin verran tynnyrivääristymää. ISO 400 -kuvat ovat vielä käyttökelpoisia. Seitsemän megan raw-kuva tallentuu nopealle kortille seitsemässä sekunnissa. Peräkkäin voi ottaa viisi raw-kuvaa, ennenkuin kuvan ottaminen hidastuu. Seitsemän megan kuva paljastaa 1:1 -koossa ruudulla paljon yksityiskohtia. Käytettävyys 8.4. Kuvanlaatu 9.4.

Dpnow.com, Make your own digital camera resolution test chart.

Steve Sanders, Transcend USB 2.0 Digital Album -arvio. Pieni mukana kulkeva tiedostosäilö, 20 GB, 2.5 tuuman lcd-näyttö, CompactFlash-korteille paikka. Sisäänrakennetun mikrofonin avulla voi tallettaa 10 sekunnin lyhyitä äänimemoja. MP3-tiedostoja voi kuunnella. Mpeg-videoita ja jpg-kuvia voi katsella. TV-out, liitäntä stereoihin ja kuulokkeisiin, mukana tulee myös kauko-ohjain. Litiumioni-akut kestävät 3 - 5 tuntia. Seitsemän megapikselin kuvia selatessa odotusaika on 2 - 3 sekuntia (melko nopea siis). Hinta on $359.99.

Ilmaisesta PTLensistä on ilmestynyt v. 5.2.3 (lokakuun 21.). Tarkoitettu siis objektiivin vääristymien ja vinjetoinnin korjaamiseen.

Uusia sivustoja

Pixelpixel.org, Preferences Manager. Pieni skripti, jonka avulla voi ottaa varmuuskopion ja palauttaa Phoshopin Preferences settingsit. Vain Photoshop CS.

 

27.10.2004  

Viikon manipuloitu kuva: Vastavalossa.

Tietokone-lehti, nro 12/2004, teemana tulevaisuus.

  • Yhtä soittoa, 3 sivua, pikakokeessa neljä mp3-soitinta, joista yhtä voi käyttää myös digikuvien tallennussäilönä. Archos Gmini 220 maksaa 395 euroa, siinä on vasemmassa kyljessä paikka CompactFlash-kortille. Pienikokoinen laite, mutta esim. laturille ei ole omaa liitintää, vaan kytkeminen hoituu usb-liitäntään sovittimella. Akkukin on pieni (= heikko kesto). Sisäänrakennetun mikrofonin ansiosta laite käy sanelukoneesta. "Erittäin pieni mp3-soitin, jonka toiminnallisuutta lisää cf-korttipaikka. Akkukestoa ei valitettavasti voi kehua".
  • Kahden kannen skanneri HP Scanjet 4070, 150 euroa, puoli sivua. Kanteen voi asettaa neljä diaa tai kaksi negatiiviliuskaa. Kerralla voi laittaa tusinan verran kymppikuvia skannausta odottamaan. Optinen tarkkuus on 2.400 dpi, värit ovat 48-bittisiä. Perusasetuksilla kymppikuva skannataan 12 sekunnissa. Laite on aika äänekäs. Jäljessä ei ole moittimista, yksityiskohdat näkyvät ja värit ovat oikeat. Helppokäyttöisyyden ansiosta HP sopii aloittelijallekin. "Hyvät varusohjelmat sisältävä helppokäyttöinen kuvanlukija".
  • Maailman pienin kuvanvakainkamera Panasonic Lumix DMC-FX2, 400 euroa, puoli sivua. 2.5 cm x 5 cm x 9.3 cm -mitat eivät ole isot. Kamerassa on neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm sekä f2.8 - f5.0. Käytössä ovat sd-kortit ja litiumakku. Kuvanvakaimen ansiosta hämärämmässä voi ottaa kuvia ilman salamaa. Kuvat ovat teknisesti hyvälaatuisia, tehokas prosessori korjaa geometriavirheitä reaaliaikaisesti. Panasonicissa ei ole ollenkaan optista etsintä, lcd-näyttö on kaksi tuumaa.
  • Albumiohjelmien aatelia ACDSEE 7.0, 50 euroa. Tunnistaa puolisensataa eri tiedostomuotoa, jopa Canonin, Olympuksen, Nikonin ja Fujifilmin raw-kuvat. Vasemmasta reunasta saa näkyviin esim. hakutoiminnon ja kalenterin (tiettynä ajankohtana otetut kuvat). Kuvankäsittelyominaisuuksiakin ohjelmassa on, kirkkaus, kontrasti, värien säätö, jopa käyrien säätö. Kuvista voi luoda vapaasti ryhmiä ja lisätä hakusanoja. Exif-tiedoistakin voi hakea. Kuvaesityksiä voi luoda vaikkapa pdf- tai html-muodossa. Netistä voi imuroida koekäyttöön 30 päivän version. "Monipuolinen ja kätevä arkistointiohjelma".
  • Pikkukuva helposti paperille HP Photosmart 375, 269 euroa, puoli sivua. HP printtaa 10 x 15 -kokoisia kuvia. Lisävarusteena hankittavan akun ja kantopussin avulla laitteen voi ottaa mukaan matkalle. Akusta riittää virtaa 70 kuvan tulostamiseen. Laitteessa oleva muistikortinlukija tukee tärkeimpiä muistikortteja, Pictbridgen ansioista HP:hen voi liittää digikameran suoraan. Bt300-sovittimella voi printata suoraan Bluetooth-laitteesta. Lcd-värinäytön avulla voi valita kuvia ja rajata kuvia. Kirkkaus ja terävyys on hyvät, mutta punainen korostuu liikaa. Jpg:in lisäksi HP tunnistaa tiff-kuvat, mjpeg:istä ja mpeq1:stä voi tulostaa kuvasarjoja. Viiden megapikselin kuvan tulostaminen sd-muistikortilta kesti 45 sekuntia. "Helppokäyttöinen pikkukuvatulostin, jonka voi tarvittaessa napata matkalle mukaan lisävarusteena saatavan akun ansiosta". (Tulostuskustannuksista olisi voinut olla maininta).
  • Tehokäyttäjän vinkit, Kuvatiedoston monta muotoa, yksi sivu. Tiff-kuvista tulee helposti liian suuria, kuuden megapikselin kamerasta tulee 17 - 18 megatavun tiedostoja. Lievästi pakatun jpg-tiedoston koko pienenee seitsemäs- tai kahdeksasosaan alkuperäisestä, ilman että laatu näkyvästi huononee. Raw-tiedostot olisivat ihanteellinen tallennusmuoto, jollei niitä pitäisi "kehittää".
  • Tietokone-lehden seuraava numero ilmestyy 10.11.2004. Aiheena mm. uudet dvd-polttimet, joilla on kaksinkertainen tallennuskapasitetti.

Digitoday.fi, Suodattimella varustettu kamerapuhelin näkee bikinien alle. Sama englanniksi X-Ray Vision "Pervert Filter".

  • Digikuvaajat voivat kokeilla vastaavanlaista efektiä vaikkapa infrapunasuotimen avulla. Kohteen pitäisi olla paikallaan, sillä valotusajat ovat vähän pitempiä, valoakin pitäisi olla reippaasti.

Foorumin puolella oli kokeiltu, miten 2Copy2 (ks. esim. diginews 4.9.2004) onnistuu siirtämään kuvatiedostot muistikortinlukista suoraan LaCien ulkoiseen 250 GB:n kovalevyyn. Ei ollut ongelmia. Ongelmia voi aiheuttaa sitten se, että LaCie toimii vain verkkovirralla (ei siis akkuja).

  • ks. Wintel.fi:n sivuilta 2Copy2

Digitalcamerainfo.com, Sony Cyber-shot DSC-P41 -arvio.

Steve Sanders, Pentax Optio S5i -arvio.

Steve Sanders, Casio Exilim EX-Z50 -arvio.

Applen iPod Photo. 40 GB:n malli maksaa $499, 60 GB:n malli maksaa $599. Musiikin kuuntelua akut kestävät 15 tuntia, kuvien katselua 5 tuntia. Liitännät Firewire ja USB 2.0. Video-out tv-katselua varten. Näytössä 220 x 176 pikseliä (vähän harhaanjohtavasti ilmoitettu: kolme eri väriä eli oikea resoluutio on kolmasosa), kaksi tuumaa ja 116.000 pikseliä. Ei sisäänrakennettua kortinlukijaa, lcd-näyttö ei vaikuta mitenkään erinomaiselta, kuvien näyttö taitaa olla hitaanpuoleista. Ks. myös Dpreview.com.

LetsGoDigital, Fujifilm kysyi briteiltä, mitkä kolme asiaa ensimmäiseksi säästäisi, jos tulipalo tai tulvat yhtäkkiä yllättäisi. 97% vastanneista mainitsi valokuvat, sitten 61%:a jalokivet. Kolmanneksi ylsivät matkapuhelimet 23%:lla, neljänneksi sijoittuivat taulut 19%:lla.

PPA:n sivujen hakupalvelu sopivan kuvaajan löytämiseksi on osoittautunut suosituksi. Ks. PPA:n oma lehdistötiedote asiasta (PPA = Professional Photographers of America). Finding Photographers Online: A Trend Skyrockets.

IR, Rolleiflex MiniDigi. Viime maaliskuussa Japanissa julkistettu kahden megapikselin retromalli tulee myös USA:ssa myyntiin.

Digital Outback Photo, Avoiding Parallax while Stitching with Shift Lenses.

Pcmag.com, Adobe Photoshop Elements 3.0.

Pcmag.com, Konica Minolta DiMage X31.

Dpreview.com, Sharpilta kahdeksan megapikselin 1/1.8'' CCD.

Bytesector.com (via Photographyblog.com), HP Scanjet 4070 Photosmart -arvio.

Pixelpixel.org, Shadow Illuminator -arvio. Plug-in, helppokäyttöinen, vain kaksi kontrollia (efektin tehon säätö ja valaistuksen - esim. varjojen - valon säätö). Hinta on $39.95, tuotteen aktivointi käytössä.

 

26.10.2004  

Fotonetti.fi -kuvapalvelusta voi nyt tilata 10 x 20 KORTIN. Hinta on 0.33 euroa, hintaan sisältyy postituskuori. KORTTI tilataan kuten muutkin kuvat, toimitusaikakin on sama. KORTIN pinta on matta.

  • tätä pitää kokeilla, kunhan löydän sopivia kuvia ja vähän aikaa
  • Lähipäivinä Fotonetin sivulle tulee imuroitavaksi psd-muodossa (Photoshop) joulukorttipohjia. Pohjia voi imuroida myös jpg-muodossa. Pohjia käytettäessä ei tarvitse huolehtia poikkeavasta sivusuhteesta (rajautumiset).
  • entisten maksutapojen (pankkien online-maksut ja luottokortit) lisäksi Visa Electron toimii maksuvälineenä, kunhan kortinhaltijalla on tarvittavat tunnukset. Samoin Verified by Visa -varmistus on käytettävissä (mikäli kortinhaltija on liittänyt korttinsa palveluun).

Artur Gajewski (Helsinki), PicMove on edennyt jo versioon 3.0. Löytyy tuki suomenkielellekin, uutta on DateStamp-toiminto, jolla kuvaan saadaan exif-tietojen päivämäärä.

Digitoday.fi, Transcend ymppäsi kameran usb-muistiin.

Tietokone.fi, Epson P-2000, mukana kulkeva kuva- ja videoalbumi. 40 GB, aac ja mp3, mpeg-4. 640 x 480 lcd-näyttö. CF- ja SD-korttipaikat. Epson tulee Suomessa myyntiin marraskuussa, suositushinta on 590 euroa. Ks. myös dcviews.com.

Dpnow.com, Vosonic IC Drive VP3610 -tiedostosäilö testissä. 20 GB:n mallin hinta on £199 (286 euroa). Myös mp3-soittomahdollisuus. Omat akut kestävät alle tunnin. Kahden 1 GB:n kortin kopiointi kestää noin 50 minuuttia.

Tom Hogan, My Nikon Service Experience.

Tom Hogan, USA:n Nikon on alentanut Coolpix-sarjan digien hintoja.

(Foorumilta) ilmaisia tiedostojen palautusohjelmia.

Rob Galbraith, LaCie, 21-tuumainen paneelinäyttö (värigamut vastaa kuvaputkinäyttöjä, "CRT-grade color gamut"). Värit ja kontrasti pysyvät samana, vaikka kuvakulma vaihtuisi 176 astetta joka suuntaan. Marraskuussa myyntiin, hinta on $1.699. Ks. lehdistötiedote (Photographyblog.com).

Dpreview.com, Sony Photo Vault. Pieni kannettava cd-polttaja, käytössä 8 cm:n cd-levyt, jolle mahtuu tiedostoja 200 MB. Tiedostot siirtyvät joko suoraan Memory Stickiltä, USB-tallennuslaitteesta tai digikamerasta. Lokakuussa myyntiin.

Fred Miranda, uusi plug-in Velvia Vision. $24.90.

Steve Sanders news 25.10.2004, Triscapen FxFoto saa viisi tähteä suosituimmilta shareware-sivuilta. Standard Edition on ilmainen, Deluxe Edition maksaa $29.99 ja Pro Media Edition maksaa $39.99.

Dpreview.com, keskustelua, aiheena ny-camera.net (New York Camera) ja toimimattomat puhelinnumerot.

 

25.10.2004  

Viikon kuva: Syksyinen puisto (tämän viikon ja edellisen viikon kuva on otettu Canon 1D:llä).

Top Shot (Hki, Malminkartano), Canon 10D BGKit +Sigma 18-50 mm, 1.397 euroa.

  • suomiversio (siis suomenkieliset manuaalit)
  • BG-ED3 -pystykuvauskahva
  • Sigma 18-50 mm f/3,5-5,6 DC -objektiivi

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (29.10.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...).

  • Canon 10D, 1.099 e, Hki (25.10.)
  • Canon 10D, lisäakku, 512 MB, 1.000 e, Nokia (22.10.)
  • Canon 10D, 128 MB, Tamron SP AF 28-75mm F/2.8 XR Di zoom, 1.400 e, Vantaa (25.10.)
  • Canon 10D, 950 e, Lappeenranta (26.10.)
  • Canon 300D, Sigma EX 17-35, 512 MB, 1.000 e, Hki (23.10.)
  • Canon 300D, Sigma EX 17-35, 512 MB, 950 e, Hki (26.10.)
  • Canon A70, 64 MB, 250 e, Hämeenlinna (28.10.)
  • Canon A80, 256 MB, 250 e, Oulu (22.10.)
  • Canon Digi Ixus 40, 349 e, Oulu (22.10)
  • Canon Digi Ixus V2, 64 MB, 120 e, Tampere (25.10.)
  • Canon Digital Ixus V, 64 MB, kortinlukija, 150 e, Äetsä (29.10.)
  • Canon EF 20 mm f2.8, 381 e, Kuopio (27.10.)
  • Canon EF 28-70 MM F 2.8 L, 777 e, Lappeenranta (28.10.)
  • Canon EF 35 - 350L, 1.130 e, Kuopio (27.10.)
  • Canon EF 50 mm / 1.4, 370 e, Hki (25.10.)
  • Canon EF 100-400 mm f 4.5-5.6 L IS, 1.234 e, Lappeenranta (28.10.)
  • Canon EOS-1N D2000 -runko, 395 e, Hki (28.10.)
  • Canon EOS 1V, 940 e, Turku (25.10.)
  • Canon EOS 3, 620 e, Kuopio (27.10.)
  • Canon Ixus 500, 360 e, Hki (22.10., 25.10.)
  • Canon Ixus 500, 300 e, Nurmes (27.10.)
  • Canon Ixy 500, 390 e, Espoo (28.10.)
  • Canon Powershot G3, laukku, 450 e, Jyväskylä (29.10.)
  • Canon Powershot S1 IS, 128 MB, 480 e, Turku (24.10.)
  • Canon Powershot S10, 128 MB, 125 e, Lahti (25.10.)
  • Canon Speedlite 420EX salama, 230 e, Jyväskylä (29.10.)
  • Canon WP-DC300, vesitiivis kotelo Canon S40, S45 ja S50, 180 e, Tampere (29.10.)
  • Fuji 602 Zoom, 128 MB, 480 e, Raisio (26.10.)
  • Fuji S2 Pro, 1.480 e, Tampere (22.10.)
  • Gitzo Super Studex, Cremailleere-keskipylv. 67-190 cm, 360 e, Lahti (26.10.) (On muuten sisukas myyjä, ilmoitus on ollut jo kymmeniä kertoja, ensimmäinen taisi olla 20.1.2003! Hintakin on tänä laskenut peräti 50 euroa).
  • Gitzo kuulapää (Brevete), 50 e, Hki (26.10.)
  • Hasselblad 500 C / M, Planar 2.8/80 CZ , Marumi MC, 1.690 e, Ylöjärvi (25.10.)
  • HP 318, 80 e, Vantaa (27.10.)
  • HP Photosmart 720, 120 e, Kemijärvi (23.10.)
  • HP 735, 200 e, Hki (25.10.)
  • HP C215, 100 e, Lahti (28.10.)
  • HP Photosmart 735, 110 e, Oulu (27.10.)
  • HP Photosmart 850, 350 e, Haukipudas (26.10.)
  • Image Bank, 10 GB, 119 e, Hki (27.10.)
  • Kiev -88, Hasselbladin kopio, obj. 2.8/80 TTL Prisma, kuiluetsin, 2 kasettia, suotimia, nahkalaukku, 500 e, Hanko (25.10.)
  • Kodak DCS 620 Nikon F5, 3 akkua, 128 MB, 490 e, Hki (25.10.)
  • Kodak DX6490, 128 MB, 350 e, Jyväskylä (24.10.)
  • Mamiya 7 II, Sekor 43/4.5 Lja 65/4L, 1.600 e, Lahti (22.10.)
  • Nikon Coolpix 2200, 64 MB, 140 e, Hki (25.10.)
  • Nikon Coolpix 8700, 2 akut, uv/polarisaatiolinssi, 700 e, Hämeenlinna (22.10., 26.10.)
  • Nikon Coolpix 8700, 128 MB, 900 e, Pietarsaari (26.10.)
  • Olympus 4000, 64 MB, 250 e, Hämeenlinna (22.10.)
  • Olympus C-5050, 128 MB, 425 e, Vantaa (27.10.)
  • Panasonic DMC-LC20 Lumix, 200 e, Valkeakoski (25.10.)
  • Peilitele 1000mm, , suotimet, sopii useimpiin kameroihin sovitteella, 295 e, Riihimäki (25.10.)
  • Sony DSC-P50, 150 e, Hämeenlinna (28.10.)
  • Sony DSC-U30, 128 MB, Kuopio (26.10.)
  • Sony laajakulma VCL-HGD0758, 180 e, Hki (28.10.)
  • Sony MVC-FD83 Mavica, 120 e, Vantaa (23.10.)

Avoin.helsinki.fi, Viestinnän lainsäädäntöä.

Macdesignonline.com, joka toinen kuukausi ilmestyvän paperilehden nettisivut. Suomeen tilaus maksaa $39.95. Lyhyitä nettiartikkeleita:

  • Adobe Photoshop Elements 3
  • MonacoOPTIX XR -värikalibraattori
    • Digivideoyhdistys lainaa tätä laitetta jäsenilleen. Ks. tarkemmin. Viikkovuokran lisäksi lainaaja maksaa postikulut. Minäkin varasin noin kuukausi sitten laitteen, viime keskiviikkona sitten kalibroin sillä paneelinäyttömme. Valkotasapainoa ei tarvinnut ollenkaan muuttaa (tavoite oli 6500K, mitattu arvo oli 6424K). Kontrastin ja brightnessin säädöt kävivät yksiselitteisemmin kuin Spyderillä. Nyt on kontrastiarvo 51 (aiemmin 40), brightness on 64 (tätä voi sitten vähän muutella työskentelyvalaistuksen mukaan).
    • ks. myös Shutterbug-lehti
  • Image Recall 2
  • SilverFast DCPro
  • Profile Mechanic Monitor 1.0

Digicamreview.co.uk, Pentax Optio 33LF -arvio. Suomen keskihinta on 253 euroa (MBnetin Hintaseuranta). (Amazon UK:n hinta on £99

Canon Digital Learning Center (www.photoworkshop.com/canon/), 35-sivuinen pdf Camera Handling & Maximum Image Quality (suositeltavaa luettavaa, kirjoittajana Chuck Westfall).

BBC News, Wildlife Photographer of the Year -kilpailun tulokset. Järjestäjinä toimivat Natural History Museum and BBC Wildlife Magazine. Ks. kilpailusivut.

Luminous Landscape, Mike Johnstonin kolumni, Thoughts About "Full Frame". Lopussa Reichmannin kommentit.

Digitalcamerainfo.com, Digital Cameras Propel User into Virtual Gaming World. USA:ssa myyntiin tulleen PlayStation 2 -pelin Nicktoons Movin’ EyeToy mukana voi ostaa EyeToyn digikameran. Peli maksaa $19.95, kamera $49. Kamera laitetaan tv:n päälle, pelaaja on noin kahden metrin päästä kamerasta. Pelaajan kuva ilmestyy pelimaailmaan, kamera reagoi myös liikkeeseen.

Digitalkamera.de, Metzin uudet digisalamat ja sca-adapterit. LetsGoDigita, Metz mecablitz 28 CS-2 digital.

 

24.10.2004  

Popular Photography, Fujifilm FinePix S3 Pro -arvio (ei tuotantomalli).

Photo.net, PhotoPlus Expo 2004.

  • Minolta Maxxuum 7D, sisäänrakennetun kuvanvakaajan toimintaa ei etsimen läpi huomaa (toisin kuin objektiiveissa olevan kuvanvakaajan). Hyödyn pitäisi olla kaksi pykälää, parhaimmillaan kolme. 7D-järjestelmädigissä on paljon nappuloita (ei tarvitse valikoiden kautta jatkuvasti muuttaa säätöjä).
  • Canonilla ei ollut esitellä EF-S 10-22 mm:n objektiivia, joka tulee marraskuussa myyntiin
  • Tamron esitteli keväällä myyntiin tulevaa 11-18 mm/3.5-5.6 -objektiivia prototyyppinä. Hintahaarukka on ehkä $300 - $400.
  • Tokinalla ei ollut edes prototyyppiä joulukuussa kauppoihin tulevasta 12-24 mm/4 -mallista
  • Canon Pixma iP8500 on kahdeksan värin mustesuihku, $350
  • Hasselbladin digitaalisen H1D:n $22.000:n hinta sai Canon EOS 1Ds mark II:n hinnan ($8.000) näyttämään todellia halvalta
  • 35mm on vaikeuksissa, samoin keskikoon kameroihin keskittyneet valmistajat (hääkuvaajatkin ovat siirtymässä digiin). Ison koon kameroihin keskittyneillä valmistajilla ei ole ongelmia, mutta tämä ryhmä on aika pieni ja erikoistunut segmentti.

Pcmag.com, Sony Cyber-shot DSC-W1. Suomen keskihinta on 409 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Bobatkins.com, Using Manual Focus Lenses on Canon EOS Bodies.

Camerahobby.com, Nikon SB800 -arvio (salama).

Olegnovikov.com, AF-S VR Zoom-Nikkor 70-200mm f/2.8G ED-IF -arvio.

Shutterbug.net

 

23.10.2004  

Top Shotista (Malminkartano, Hki) löytyy Nikon Coolpix 8800 suoraan hyllystä.

Rajalan Digiviikon tarjoukset (osa myyty loppuun) ovat tänään viimeistä päivää voimassa. Käsittääkseni tuotteita ei tämän jälkeen enää myydä tarjoushintaan.

Warthog.fi:n sivuilta eilisen perjantain kohdalta löytyy linkki mittavaan luetteloon, Lisävarusteita ja tarvikkeita C-2100:aan ja C-5060WZ:aan.

Markku Leiniö, USB-testit. Auttoiko USB 2.0 PCI-kortin hankinta? (Kuvien siirrossa tietokoneelle).

IR, Kodak EasyShare DX7590 -arvio. Viisi megapikseliä, 10-kertainen zoom, 38 mm - 380 mm, f/2.8 - f/3.7, hyvä elektroninen etsin ja 2.2 tuuman lcd-näyttö. Erikoinen ominaisuus on mahdollisuus tallettaa kameran omaan muistiin yhden megan kokoisia kuvia (jatkuvasti mukana kulkeviksi ja muille näytettäviksi). Kamerassa käytetään SD-kortteja ja litiumioni-akkuja. Kamera on suunniteltu helppokäyttöiseksi, mutta manuaalisäätöjäkään ei ole unohdettu. Väreissä ei ole vikaa, vähän punertavan sävyisiä. Valotus menee kohdalleen, kontrastia saisi kuitenkin olla vähemmän. Tarkkuus tässä luokassa keskitasoa, vääristymiä on vähän. Kameran nopeus vaihtelee, mutta peräkkäin kuvia pitäisi voida ottaa nopeammin. Hämäräkuvissa kohina on kurissa, vaikkakin tarkkuuden kustannuksella. Akut kestävät pitkään. USA:n hinta on alle $500.

Profile Prism v5.0. Ohjelma lähinnä yksilöllisten printteri- ja skanneriprofiilien (ICC) tekoon. Voidaan vaihtelevalla menestyksellä käyttää myös digitaalikameroiden ja näyttöjen profilointiin. Hinta on $79 (mukana tulee kaksi väritargettia). Versiossa 5 on mahdollista ruudulla suoraan muokata luotua printteriprofiilia sen mukaan, miltä testituloste on näyttänyt.

Digit.no, Pentax *istDS -järjestelmädigi. Paketin mukana tulee uusi Pentax DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL -objektiivi. Norjassa pikku-Pentax tulee maksamaan alle 10.000 Norjan kruunua eli 1.218 euroa. Pentax tulee Japanissa kauppoihin marraskuun 19.

IR, Creo iQsmart1 -skanneri. Ammattimalli, skannaa dioja, negoja sekä pintaoriginaaleja. Optinen tarkkuus on 3.200 x 7.500, herkkyys on 3.9D. Laite on jo myynnissä, hinta on $8.500.

Dpreview.com, Epson R-D1, maailman ensimmäinen digitaalinen mittaetsinkamera tulee USA:ssa myyntiin marraskuun 1. päivänä. Hinta on $2.999. Kuuden megapikselin järjestelmädigi.

Dpreview.com, Fujifilm FinePix E550 -arvio. Loppuarvosana Highly Recommended. Suomen keskihinta on 401 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscape, raportti New Yorkin Photo Plus Exposta. Photokinassa julkistettuja uutuuksia oli esillä runsain mitoin.

  • Hasselblad H1 645, 80 mm objektiivi ja digiperä, vain $22.000
  • Creo-Leafin Aptus 22/17 -perissä on 3.5 tuuman kosketusnäyttö, kauppoihin ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä
  • Mamiyan ZD kamera ja -perä, 22 megapikseliä, $11.000 - $15.000, myyntiin ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä
  • Calumetin Cambo WDS 350, toimitukset alkavat tammikuussa, hinta $5.000
  • Konica Minoltan Maxxum 7D -järjestelmädigin (sisäänrakennettu kuvanvakaaja) toimitukset alkavat muutaman viikon päästä, hinta on $1.600
  • Fuji S3 Pro:n kahden ja puolen tuhannen dollarin hinta aiheutti mutinaa
  • Leican ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä myyntiin tulevasta 10 megapikselin mallista (vaihdettava perä R8-/R9-Leicoihin) oli esillä jo ihan oikea toimiva kamera
  • Olympuksen 8 megapikselin Evolt E-300 tulee myyntiin marraskuun lopulla, hinta on selvästi alle $1.000, mukana 14-45 mm f/3.5-5.6 objektiivi
  • Canonin EOS 1Ds MarkII tulee myyntiin marraskuun puolivälissä
  • Nikon esitteli D2X:ää ja F6:a, enää ei niin jyrkästi kielletty täyden ruudun digejä
  • graafisten alojen ammattilaisten suosiossa olleiden Sony Artisan -näyttöjen valmistus on lopetettu

Dcviews.com, Epson L-500V (lehdistötiedote). Viisi megapikseliä, 2.5 tuuman lcd-näyttö (!), kolminkertainen zoom. Kuvausnopeus on kolme kuvaa sekunnissa niin kauan kuin sd-kortilla on tilaa. Epson tulee myyntiin marraskuussa, hinta on $399.

Dpnow.com, Phase One (C1 raw-muunnosohjelma) on ilmoittanut seuraavassa versiossa tukevansa Adoben DNG -tiedostomuotoa.

 

22.10.2004  

Rajala Pro Shop -viikko ei näytä päättyvän ollenkaan.

  • Canon EOS 300D + 18-55/3.5-5.6 + 256 MB, 895 euroa
  • Canon PowerShot G5, 495 euroa
  • Canon DM-MV6iMC DV-kamera, 395 euroa (suositushinta 990 euroa)
  • Canon EF 55-200/4.5-5.6 II USM, 299 euroa
  • Canon BG-E1 (EOS 300D) lisäkahva, 99 euroa
  • Canon EOS 1D MarkII, erä heti varastosta
  • ja muuta...

Kamera-lehti 10/2004

  • (Välähdyksiä) Jyväskylän LUMO-triennaali järjestetään Jyväskylässä kuudetta kertaa. Näyttelyt sijaitsevat kolmessa eri piakassa. LUMO 2004 10.9 - 14.11. Jyväskylän taidemuseon Suoja ja Holvi, Galleria Harmonia. Ti - Su 11 -18. (LUMO:sta oli uutinen diginewseissä 29.9.2004)
  • (Välähdyksiä) Helsingin kirjamessut pidetään Pasilan Messukeskuksessa 28.10. - 31.10.2004. Paikalla ovat mm. Musta taide ja Laterna Magica (antikvariaatti).
  • (Välähdyksiä) ParisPhoto, maailman ykkösvalokuvamessut järjestetään 11.11. - 14.11.2004.
  • Ben Kailan kuvia analysoidaan sivun verran
  • Olli Marttila on Afikan luontokuvaaja ja asiantuntija. Kuvaaminen tapahtuu vain Fuji Provia 100 diafilmille. Julkaisukelpoisia dioja Afrikasta on yli 10.000 dian kokoelma. Diat skannataan sähköiseen muotoon Canon Digiscan 300 filmiskannerilla. Kameroita on kolme, Asahi Pentax KM, Asahi Pentax K1000 ja keskikoon rullafilmikamera Rolleiflex Twinlens. Jalusta on kolmi- ja puolikiloinen Gitzo.
  • Seitsemän sivua Jouko Leskelän katukuvausta.
  • Yksitoista sivua lähinnä kuvia, Valokuvan kuukausi Pariisissa. Teemana Historia ja tarinat.
  • Suurkilpailu 2004 aidoille valokuville jatkuu edelleen. Aihe on vapaa, kuvausväline voi olla digikamera tai perinteinen, mutta tummuuden, kontrastin ja värisävyn säädön lisäksi muunlainen muokkaaminen on kielletty. Kuvat (4 kpl / sarja) on oltava perillä Kamera-lehdessä 3.11.2004 mennessä. Sarjojahan on kaksi, aktiivisarja ja harrastajasarja.
  • Vuoden alussa ilmestyi kirja Kalervo Puskala - muotokuvaaja Pohjanmaalta. Kirjasta ja Puskalasta kolme sivua.
  • Kuusi sivua kuvia Mongolian matkalta.
  • Valokuvauksen opiskelijoille suunnattu Sony Digital Still Talent -kisa, yhdessätoista Euroopan maassa, kaikilla sama kamera eli Sony DSC-F828. Neljä sivua.
  • Viiden sivun kameratestissä megapikselipuhelimet. Nokia 7610, Sony Ericsson S700i, Siemens S65 ja Motorola MPx200.
  • Kamerakännykästä järkkäri! Asko Vivolin kokeilee Cokinin lisäkkeitä.
  • Photokina-messuista on sitten oikea mahtijuttu, yhteentoista sivuun on mahdutettu paljon mielenkiintoista asiaa. Monessa kuvassa esitteli suomalainen myyjä uutuuskameraa.
  • Toivottavasti kukaan ei suunnista Kamera-lehden näyttelykalenterin perusteella Suomen valokuvataiteen museoon (näyttelytilahan avataan vasta 28.1.2005 ikkunaremontin takia).
    • (Edellisessä Kamera-lehden numerossa oli alussa oikein juttu museon kiinniolosta ja vähän myöhemmin valokuvataiteen museo oli esillä näyttelykalenterissa ilman tietoa kiinniolosta. Tällä kertaa oli vain tiedot näyttelykalenterissa. Toivottavasti seuraavaan numeroon saadaan tieto näyttelyn kiinniolosta.)
  • seuraava numero 11/2004 ilmestyy 19.11.2004, aiheina mm. Digiextra osto-opas. Digisuurkisa. Luova kuvamaailma.
  • Viimeisellä sivulla on Cambo Ultima 35 -mainos. 35 mm digi perspektiivikorjailulla. "Tee nyt kinodigistä huippulaatuinen palkkikamera".

Kävin eilen katsomassa Pääpostin aulan näyttelytilassa (se vanha postin päähalli) Matt Stuartin katukuvanäyttelyn (ks. Pikseli). Kuvia oli kolmisenkymmentä, mustavalkoisia vähemmän, värillisiä kuvia enemmän.

  • muutama Stuartin kuva oli oikein herkullinen
  • jaossa oli ilmaiseksi Olli Rinteen kirjoittamaa Digikuvauksen ABC -lehdykkää, A5-kokoa. Sivuja oppaassa on 48, joista mainoksia parisenkymmentä. Kannessa oli hinta 5.90 euroa. Ihan pätevää asiaa, pitemmän aikaa kuvanneelle varmaankin tuttua. Perusasioita kuvan sommittelusta, valotuksesta, salamakuvauksesta, kuvankäsittelystä, ISO-asetuksista ja histogrammista.
  • lisäksi oli esillä Docendon kirjoja, hintoja en huomannut katsoa
  • Pikselin voi tilata puoleksi vuodeksi tarjoushintaan 19 euroa

Eilen tuli ensimmäinen numero tanskankielestä käännettyä Digi-Kuva -lehteä. Kannessa oli kahdeksan huutomerkkiä, mutta sisällössä ei ollut kuitenkaan suuremmin moittimista.

  • aluksi ajattelin, että voisihan tuon kestotilauksen olla peruuttamatta (7.95 euroa numerolta, 15 numeroa vuodessa)
  • muutaman minuutin selailun jälkeen ajattelin, että eihän tämä minulle mitään anna
  • lehden testeissä ei ollut mitään erityistä vikaa, vähänhän ne olivat lyhyenpuoleisia, mutta näyttivät kertovan oleellisen
  • jos pitää Kotimikro-lehdestä, niin tämäkin lehti on silloin mieleen
  • www-sivuilta voi lukea pdf-tiedostona kolme laitearviota
  • Rompulla tuleva opetusvideo käsittelee Photoshop Elements 2 -versiota. Siinä ei kovin montaa asiaa käydä läpi, mutta kuitenkin keskeisimmät kuvankäsittelyasiat saadaan selvitettyä. Saman opetusvideon voi imuroida www-sivuiltakin.
  • Toivottavasti jatkossa saadaan jotain suomalaistakin materiaalia, nyt sitä oli kovin vähän. Muu oli käännöstä tanskalaisesta alkuperäislehdestä.
  • aivan uusille digikuvaajille lehti voi sopiakin
  • noin kuukauden päästä tilausmaksun suorituksesta voi odotella kylkiäislahjana tulevaa kortinlukijaa ja tvCD-ohjelmaromppua

DCRP, Canon PowerShot SD300 Digital ELPH -arvio. Euroopassa mallin nimi on Canon Digital Ixus 40. Neljä megapikseliä, entistäkin pienempi koko, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm, litiumioni-akut, sd-kortit. Lcd-näyttö on kaksi tuumaa ja optinen etsin löytyy. Ei rajoitusta liikkuvan kuvan pituudelle. 512 MB:n kortille mahtuu parasta laatua videota noin neljä minuuttia.

Image Recall 3, uusi version on 60% edellistä nopeampi. Tuki laajentunut kattamaan uusimmat raw-tiedostomuodot. Ohjelmalla voidaan siis palauttaa kuvatiedostot esim. vahingossa alustetulta muistikortilta. Kokeiluversio palauttaa vain 10 ensimmäistä kuvaa. Hinta on $39.95.

IR, DxO Optics Pro v2.0. Raw-kuvat, hintoja tarkistettu.

IR, USA:n Fuji on julkistanut Fuji FinePix S3 Pro -järjestelmädigin hinnan, $2.499.

Photographyblog.com, ASMP Publishes Copyright Tutorial.

Digit.no, Canon PowerShot S70 -arvio. Suomen keskihinta on 595 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photographyblog.com, Gepen muistikorttien säilytyslaatikko.

Digitalkamera.de, Colorvision Spyder 2. Uusi kalibrointilaite, uusi ohjelmisto. Spyder2Pro (laite + useampi ohjelma) maksaa 300 euroa. Yhden käyttäjän version hinta on 190 euroa.

Akamera.dk, Nikon Coolwalker, tiedostosäilö 30 GB, näyttää myös Nikon raw-kuvat. 2.5 tuuman lcd-näyttö. Hinta on Tanskassa 4.500 DKK, siis 605 euroa.

 

21.10.2004  

Rajala Pro Shopin DigiViikot, tarjouslista on kasvanut päivä päivältä. Tänään on sitten vuorossa Canon. Aiempien tarjousten lisäksi:

  • Canon EOS 300D + 18-55 KIT, 895 euroa
  • Canon Powershot G5, 495 euroa
  • Canon DM-MVX10i, 595 euroa
  • ensiesittelyssä Archos gmini 400 -kuvapankki, 459 euroa (2.2 tuuman värinäyttö, cf-korttipaikka, videoulostulo, pienikokoinen, pc/mac yhteensopiva)

Matt Stuartin näyttely On the Way - Matkan varrelta on esillä Helsingin pääpostissa 21.10. - 5.11.2004. Ks. tarkemmin Pikselin sivuilta. Arkisin 9.00 - 18.00, lauantaisin 11.00 - 16.00.

  • kuvat ovat hauskoja, kaikissa on jokin juju
  • Foorumin puolella muutama viime lauantaiseen seminaariin osallistunutta kehui miestä ja ylipäätäänkin Pikselin järjestämää koulutusta (eivät olleet rahat menneet hukkaan)
  • ylen aamu-tv:ssä oli Matt Stuart eilen esiintynyt, oli tullut kuulemma lyhyessä ajassa täyttä asiaa (ja vielä yle-x:ssä eli radiossa toissapäivänä)
  • näyttelyä pystytettäessä oli tullut useampikin kysymään spontaanisti, mitä työt maksavat. Kehystämättömät kuvat maksavat 100 euroa, kehystetyt 180 euroa. (Kolme oli jo myyty...).

ITviikon Hyötylinkkinä on Giga tilaa kuville (www.1g.fi).

Satakuvaa.fi, viideltä valokuvaajalta pyydettiin omaa näkemystä siitä, mikä muuttuvassa Suomessa on kaunista ja harmonista yhdellä keskeisellä elämänalueella. Kultakin kuvaajalta on esillä 20 työtä.

  • Rax Rinnekangas, työ
  • Maarit Hohteri, ystävät
  • Tuomo Manninen, koti
  • Riikka Sundqvist, kaupunki
  • Juha Rahkonen, luonto

Kävin eilen hakemasta Elielinaukion tullipostista Canon 1D:n NiMH-klooniakun NP-E3:n. Tulli (2.7%) ja ALV tekivät 13.88 euroa, yhteensä tuli siis maksamaan 67.39 euroa.

Adoben sivuilta paljon painavaa asiaa, Adobe digital photography white papers and primers.

Digitalcamerainfo.com, Canon PowerShot A95 -arvio. Video-ominaisuudet eivät ole hyvät, vähässä valossa kuvissa näkyy kohinaa. Muuten kelpo kamera.

IR, Konica Minolta Dimage Z3 -arvio. Neljä megapikseliä, 12-kertainen zoom, kuvanvakaaja, 35 mm - 420 mm, f2.8 (f4.5) - f8, salamakenkä. Super Macro -asennossa voi kuvata 1 cm:n etäisyydellä kohteesta. 1.5 tuuman lcd-näyttö ja elektroninen etsin. Muistikortit ovat SD-kortteja ja akut AA-akkuja. Kamera on yllättävän pieni, mutta ei ihan taskumalli. Värit kohdallaan, mutta saturaatiota kannattaa lisätä. Nopea ja helppo kamera käyttää, tarvittaessa käsisäätöjäkin on riittävästi. Miinusta laajakulmapään vääristymästä. AA-akut kestävät pitkään.

Megapixel.net, Fujifilm FinePix E510 -arvio. Viisi megapikseliä, 3.2-kertainen zoom, 28 mm - 91 mm, f2.9 (f5.5) - f8. Adapterin avulla voidaan käyttää lisälinssejä tai suodattimia. Kahden tuuman lcd-näyttö ja optinen etsin, xD-kortit ja AA-akut (myös muita akkuja voi käyttää). Ei vääristymiä, kuvanlaatu hyvä, valonmittaus luotettava. Kahden sekunnin maksimivalotus, parhaallikin kuvanlaadulla vähän turhan voimakas pakkaus. Käytettävyys 8.6, Kuvanlaatu 8.2.

DCRP, Canon PowerShot SD20 Digital ELPH -arvio. Euroopassa mallin nimi on Canon Digital Ixus i5. Erittäin pieni ns. tyylikäs kamera. Ei zoomia, viisi megapikseliä. Vain 1.5 tuuman lcd-näyttö (ei etsintä ollenkaan). Voisi sopia ns. kakkoskameraksi.

c|net, Canon PowerShot SD20 -arvio.

Digital Outback PHoto, Breeze Systemsin Downloader Pro -ohjelman esittely. Hinta on $29.95.

Digital Outback Photo, Shadow Illuminator Plugin. Photoshop-plugin, joka toimii myös Photoshop Elements 3 -versiossa. Hinta on $39.95.

Bobatkins.com, Photo Wiki ja EOS System Wiki.

Rob Galbraith, Nikon Digiscoping system. Ei vielä tietoa hinnoista tai saatavuudesta.

Dpreview.com Samsung julkisti viiden megapikselin kännykkäkameran Samsung SCH-S250:n. Ks. myös IR. Hinta on $874. Myöhemmin on tulossa zoomillinen malli.

LetsGoDigital (lehdistötiedote) (värikalibrointilaite) GretagMacbeth Eye-One Display 2.

Uusimmassa Photography Monthly -lehdessä (marraskuu?) on Canonin johtajan haastattelu, jossa kerrotaan muutamia numerotietoja. Ks. Dpreview.comin viesti.

  • Canonin osuus digikameramarkkinoista on 18% - 19%
  • Canonin osuus järjestelmädigeistä on 60%, v. 2003 Canon myi 600.000 järjestelmädigiä
  • 300D-mallin osuus on 70%, 10D-mallin osuus on 25%

 

20.10.2004  

Rajala Pro Shopin DigiViikot, Panasonic ym.

  • Panasonic DMC-FZ20 + 256 MB, 695 euroa
  • Panasonic NV-GS400, 1.795 euroa
  • Panasonic AG-DVC30, 2.499 euroa
  • Sandisk Ultra II CF 1GB, 121 euroa
  • Sandisk Ultra II SD 256 MB, 49 euroa
  • Sony DSC-W12, 479 euroa
  • Sony DCR-PC109, 795 euroa
  • Sony NP-FS31 tehoakku, 99 euroa
  • Sony LSF-H58A vastavalosuoja, 39 euroa
  • (Sigma Canon & Nikon)
  • EX 12-24/4.5-5.6DG, 750 euroa
  • EX 17-35/2.8-4DG, 395 euroa
  • EX 70-200/2.8 APO, 825 euroa
  • jne.

Eilen tuli postista saapumisilmoitus, kirje, tulliselvitettävä, Elielinaukio 2F. Muita tietoja ei ole. Tässä kuussa olen tilannut ainakin Visible Dustin kennon puhdistustarvikkeita ja Canon 1D:n NiMH-akkuja. Molemmat ovat vähän rajalla, meneekö tulli vai ei. Pitänee ottaa mukaan transaktioista kuitit, kun en tiedä, kummasta on kyse.

Pari päivää sitten tuli kotiin Practical Photography November 2004. Lehti oli jälleen ns. uudistunut. Mukana tuli myös dvd, jossa käytiin eläintarhassa kuvaamassa Andy Rousen johdolla (hauska tyyppi), arvioitiin lukijoiden lähettämiä kuvia jne. Kumma jollei tv:stä ala tulla valokuvaukseen liittyviä harrasteohjelmia, kiinnostusta varmaan riittäisi.

Pinserin Tottikin on täyttänyt kaksi vuotta, tässä kuvassa ollaan torkuilla.

Tietokone.fi, Epson Stylus Photo RX425, edullinen monitoimilaite valokuvatulostukseen. Tässä kuussa myyntiin, suositushinta 179 euroa.

Kodin Ykkönen, Helsingin Sanomat C6, Olympus Camedia C-725 Ultrazoom hintaan 249 euroa (399 euroa). Kolme megapikseliä, kahdeksankertainen zoom, 40 mm - 320 mm.

  • Helsinki, kauppakeskus Kaisa
  • Espoo, kauppakeskus Merituuli
  • Vantaa, Varisto

Digicamreview.co.uk (Josh Walker), HP Photosmart R707 -arvio. Softapohjainen jo kamerassa tapahtuva punasilmäisyyden poisto toimii melko hyvin (paitsi jos kuvattavalla sattuu olemaan silmälasit).

Luminous Landscape, Out - Damn Spot! Reichmann on kokeillut Visible Dustin tuotteita. (Reichmannin dvd-levyjen hankkimista en suosittele, paitsi jos haluaa häntä taloudellisesti tukea. Tähän tuskin on tarvetta).

Ephotozine.com, Epson UK, Epson F-3200 -filmiskanneri. Skannaa kymppikuvia ja filmiä aina 5'' x 4'' -kokoon. Sisäänrakennetusta lcd-näytöstä näkee skannaustuloksen heti. Voi skannata suoraan muistikortille. USB 2.0 / Firewire, 3200 dpi. Hinta on £549 (791 euroa).

Lonestardigital.com, John Cowley on laittanut Nikon D2H.n ottamaan kuvia automaattisesti kahden minuutin välein. (Kameraan on sisäänrakennetu ns. intervalometer). Ks. The Missing Person. (Eli siis miten päästä itse kuvaan?).

Webphotoshool.com on uudistanut sivujaan. Ilmaisia ja maksullisia oppitunteja.

Dpnow.com, Corel Painter IX. Heti myynnissä, täysi versio maksaa 379 euroa, päivitys 149 euroa. Kyseessä on siis ns. piirustus-/maalausohjelma.

 

19.10.2004  

Rajala Pro Shopin DigiViikot jatkuvat, tänään on sitten vuorossa Nikon.

  • Nikon D70 Deluxe Kit, D70 + AF-S 18-70/3.5-4.5ED + 1GB, 1.250 euroa
  • Nikkor AF 70-300/4-5.6G, 129 euroa
  • Nikon Coolpix 4500 digikamera, 695 euroa, ostajalle veloituksetta kaukoputki (Spottingscope RAII A/25X, arvo 470euroa)
  • Sigma EX 12-24/4.5-5.6DG, 750 euroa
  • Sigma EX 17-35/2.8-4DG, 395 euroa
  • Sigma 70-200/2.8, 825 euroa
  • ensiesittelyssä Photokina 2004 uutuuksia: Nikon Coolpix 8800, 8400 ja 4800

Warthog (mm. Olympus C-5060WZ, Olympus C-2100 UZ, mutta paljon paljon muutakin) on siirtänyt sivunsa helposti muistettavaan osoitteeseen warthog.fi, palveluntarjoajakin on vaihtunut.

  • päivitystahti on edelleen entinen eli melkein joka päivä jotain uutta

(Jippiin foorumilta) Slides.com (USA) siirtää digitiedostot dioiksi, kopioi diat jne. Kilpailukykyiset hinnat. Perusdian maksimitarkkuus on 4096 x 2730, isommassa luokassa 8192 x 6750. Eurooppaan kuljetuskulut ovat $20.50 (löytyy kohdasta Contact US).

IR, Canon A95 -arvio. A80-mallin seuraaja, nyt viisi megapikseliä, 1.8 tuuman joka suuntaan kääntyvä lcd-näyttö. Kolminkertainen zoom, 38mm - 114mm, f/2.8 - f/4.9 (pienin aukko on f/8), myös optinen etsin. Käsisäätöjäkin löytyy tarvittaessa, liikkuvan kuvan tallennus saisi olla parempi. Canon A95:ssä käytetään AA-akkuja ja Compact Flash -kortteja. Ominaisuudet ovat hyvin tasapainossa, mitään erityisen huonoa kamerasta ei löydy. Kuvat ovat tarkkoja, kohina on kurissa eikä väreissäkään ole huomauttamista.

Breeze Systems, Downloader Pro 1.5. Ohjelma on tehty kuvatiedostojen vaivattomaan siirtoon kamerasta mikroon. Samalla kuvia voi kerralla nimetä järkevästi, siirtää eri hakemistoihin, kääntää häviöttömästi oikein päin, lisätä IPTC-tageja jne. Uudessa versiossa on nyt tuki myös Canon 20D:lle ja Canon EOS 1D Mark II:lla sekä Panasonic DMC-LC1:n ja Leica Digilux 2:n raw-kuville. $29.95.

Washingtoncitypaper.com, Don't Shoot. Mitä saa kuvata Washington DC:ssä.

Dpnow.com, Make your own ISO camera test target?

Dcviews.com, Lexmarkilta kymppikuvaprintteri Lexmark P315 Snapshot, $179.

 

18.10.2004  

Viikon kuva: syksyinen katu.

Rajala Pro Shopissa (Sanomatalo, Hki) on meneillään DigiViikot (18. - 23.10.), aukioloaikaakin on pidennetty, ark. 9.00 - 18.00, la 10.00 - 14.00. Tänään maanantaina keskitytään Sonyyn.

  • ensiesittelyssä klo 14.00 Sony HDR-FX1 HDV-kamera, 3 x 1/3'' 16:9 CCD, 1080i, Carl Zeiss 12x zoom, 4.799 euroa, toimitukset alkavat 11/04
  • Sony DSC-W12 digikamera, lisäakut + laukku, 479 euroa
  • Sony DCR-PC109 dv-kamera, 795 euroa
  • Slik Pro330 jalusta + kinopää, 69 euroa
  • Slik DV Travel videojalusta, 149 euroa
  • tarjoukset voimassa 23.10. asti tai niin kauan kuin tavaraa riittää
  • maahantuojan edustaja on paikalla

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (21.10.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...).

  • Canon A70, 200 e, Lieto (20.10.)
  • Canon A80, 256 MB, 250 e, Oulu (16.10.)
  • Canon BG-ED3 pystykuvauskahva, ei akkuja, 110 e, Espoo (18.10.)
  • Canon D60, 3 akkua, olkalaukku, 770 e, Hki (18.10.)
  • Canon EF 20 mm F 2.8, 333 e, Lappeenranta (19.10.)
  • Canon EF 24/2.8, 300 e, Oulu (20.10.)
  • Canon EF 28-70 mm F 2.8 L, 777 e, Lappeenranta (19.10.)
  • Canon EF 70-200 4L USM, 640 e, Vesilahti (18.10.)
  • Canon EF 100 mm F 2.8 Macro, 444 e, Lappeenranta (19.10.)
  • Canon EF 100-400 mm F 4.5-5.6 L, 1.234 e, Lappeenranta (19.10.)
  • Canon EOS 10D, 940 e, Tampere (19.10.)
  • Canon EOS 300D Kit, 700 e, Ulvila (19.10.)
  • Canon G3, 256 MB, 650 e, Kuopio (17.10.)
  • Canon Ixus 400, 320 e, Vantaa (15.10.)
  • Canon Ixus 500, 256 MB, 420 e, Jyväskylä (19.10.)
  • Canon Ixus 500, 360 e, Hki (19.10.)
  • Canon Powershot S40, 128 MB, 270 e, Espoo (17.10.)
  • Casio QV-R41, 256 MB, 320 e, Nokia (20.10.)
  • Fujifilm Finepix S2 Pro, Nikon Speedlight SB-80DX -salama, Nikon Nikkor AF-S 24-85 mm 1:3,5-4.5, 1.650 e, Kaarina (21.10.)
  • Fuji S2 Pro, 1.480 e, Tampere (19.10.)
  • HP C215, 100 e, Lahti (19.10.)
  • HP 635, 75 e, Hki (17.10.)
  • HP 635, 55 e, Hki (20.10.)
  • HP Photosmart M307, 145 e, Kemijärvi (16.10.)
  • Kodak FD 300 APS, aps-skanneri, 140 e, Järvenpää (19.10.)
  • Manfrotto 058B, kinopää, 390 e, Hki (19.10.)
  • Minolta Dimage Z3, suom.kiel. käyttöohjeet, 15 e, Kuhmo (19.10)
  • Minolta Dimage 7Hi, 600 e, Kiiminki (16.10.)
  • Minolta Dual Scan filmiskanneri, scsi-liitäntä, 290 e, Nurmijärvi (18.10.)
  • Nikkor AF 80-200mm 1.2.8 ED, 380 e, Hki (18.10.)
  • Nikon Coolpix 4300, 128 MB, 400 e, Turku (15.10.)
  • Nikon D1X + SALAMA + OBISKAT, rungolla kuvattu n. 20000 ruutua. 17-35mm, 35-70mm ja 80-200mm f2.8 Nikonin obiskat. Salama Nikon SB-28. Myös erikseen. H. 4600 e, Hki (15.10.)
  • Nikon F80, 2.400 e, Rovaniemi (19.10.)
  • Pentax 645 Pro -rullafilmikamera, kinotyylinen prismatähtäin, 45 mm f2,8 (vast. kino 28 mm), 75 mm f2,8 ja 150 mm f3,5 ,1.500 e ,Hki (19.10.)
  • Pentax S4i, 320 e, Espoo (21.10.)
  • Peilitele, 1000 mm + laukku + suotimet, 295 e, Riihimäki 03 (18.10.)
  • Sinar palkkikamera, rullakasetti 9x12-13x18, 4 objektiivia, 3 polakasettia, kuilu, 1000 e, Hki (17.10.)
  • Sony DSC-P31, 90 e, Kokkola (18.10.)
  • Sony DSC-U30, 120 e, Pyhäjärvi (15.10.)
  • Tamron 300 / 2.8 SP + 1.4 telejatke, sopii Nikonin digikuvaukseen, 700 e, Kokkola (19.10.)

MikroPC nro 12/2004, 14.10.2004.

  • Pääkirjoituksen alakerrassa päivitellään, miten helposti pienet sd-muistikortit voivat kadota. (Mites sitten näitäkin pienemmät xD-kortit?).
  • seuraavan MikroPC:n 4.11.2004 ilmestyvän numeron mukana tulee cd, jossa on uudistettu Digikuvaajan opas + joukko ohjelmia
  • Web-kamera haastaa superteleskoopit, yksi sivu. Ideana on ottaa esim. Philips ToUcam Pro -web-kamera, jonka valotusaikaa kasvatetaan muutamaa kytkentää muuttamalla. Kamera kiinni tähtikaukoputkeen ja kuvataan minuutti puolitoista, tulos talletetaan avi-muodossa. Avi-tiedosto käsitellään ilmaisella Registax-ohjelmalla, joka sadoista kuvista suodattaa häiriöt pois ja tuottaa yhden huippulaatuisen kuvan. Linkkejä: Philips ToUcam Pron modifiointi 1, modifiointi 2 sekä Registax-kuvankäsittelyohjelma.
  • Vuoden tuotteet 2004, kekseliäimmät, laadukkaimmat, merkittävimmät. Digikamera Sony DSC-T1 -digipokkari, maailman pienin viiden megapikselin digikamera. 2.5 tuuman lcd-näytön avulla kamera myytiin kesällä loppuun. Lokakuussa saadaan myyntiin seuraaja T3.
  • Digitaateliset, kompaktikameroiden lippulaivat haastavat järjestelmäkameran, yhdeksän sivun testi. Parhaimmillaan testin kamerat päihittävät erottelukyvyllään selvästi kaikki viime kevään testin järjestelmäkamerat. Mukana testissä on pari maailman uutuuttakin (ei vielä tuotantoversioina), Nikon 8800VR ja Konica Minolta A200. Kaikissa testin kameroissa on varustekenkä ulkoista salamaa varten. Laajakulmapäässä kaikki mallit tuottavat aika ison tynnyrivääristymän.

    - Canon PowerShot G6 720 euroa, 77 p. (kuvan laatu 27 p., käytettävyys 21 p., tekniset ominaisuudet 14 p., rakenne 9 p., varustelu 6 p.)

    - Fujifilm Finepix S20 Pro 710 euroa, 61 p. (kuvan laatu 20 p., käytettävyys 16 p., tekniset ominaisuudet 14 p., rakenne 7 p., varustelu 4 p.)

    - Konica Minolta Dimage A200 850 euroa, mPC-valinta, 78 p., (kuvan laatu 22 p., käytettävyys 24 p., tekniset ominaisuudet 17 p., rakenne 9 p., varustelu 6 p.)

    - Nikon Coolpix 8800VR 1.100 euroa, 75 p. (kuvan laatu 25 p., käytettävyys 20 p., tekniset ominaisuudet 16 p., rakenne 8 p., varustelu 5 p.)

    - Olympus Camedia C-8080 Wide Zoom 900 euroa, mPC-voittaja, 78 p. (kuvan laatu 28 p., käytettävyys 21 p., tekniset ominaisuudet 14 p., rakenne 9 p., varustelu 8 p.)

    - Panasonic Lumix DMC-FZ20 710 euroa, 62 p. (kuvan laatu 19 p., käytettävyys 14 p., tekniset ominaisuudet 16 p., rakenne 6 p., varustelu 6 p.)

    - Sony Cyber-shot DSC-F828 1.050 euroa, 71 p. (kuvan laatu 20 p., käytettävyys 25 p., tekniset ominaisuudet 17 p., rakenne 6 p., varustelu 3 p.)
  • Megapikseli muotiluurissa, kolme kamerakännykkää testissä, neljä sivua. Nokia 7610, Siemens S65 ja Sony Ericsson S700i. Kuvanlaadultaan Sony oli paras, mutta senkin kuvanlaatu oli korkeintaan tyydyttävä.
  • Huokeita helmiä, shareware- ja ilmaisohjelmien parhaimmistoa. PC Inspector File Recovery, ilmainen. Kopioi tiedot esim. muistikortilta kovalevylle, palauttaa jo kertalleen poistetut kuvatiedostot. Vuescan on ammattilaistason skannausohjelma, valmiit värikorjaustiedot noin 200 värinegalle. Tunnistaa myös digikameroiden raw-tiedostot. Standard-versio n. $60, pro-versio $80. IrfanView on maailman suosituimpia kuvien katselu- ja muokkausohjelmia. Yksityiskäytössä ilmainen. Gimp on Linux-käyttäjien ilmainen Photoshop-korvike.
  • Pikatestit, Filminsyötin sulautuu tasoskanneriin, Epson Perfection 2580 Photo 179 euroa. A4-tasoskannerin kannen päällä on syöttöreikä, joka imaisee negatiiviliuskat. Paperikuvien skannausjälki on hyvä, mutta dynamiikka ei riitä hyvälaatuisiin dioihin. Irtodioja ei voi syöttimellä skannata, ne pitää laittaa erilliseen muovipidikkeeseen. Epsonin erikoisuutena on haalistuneen kuvan värien palautus. Kuuden filmiliuskan lukuun kuluu kymmenisen minuuttia.

Dpnow.com, Konica Minolta Dynax 7D hands-on first looks (esituotantomalli). Kameralla otettuja kuvia ei vielä saanut laittaa esille, vaikka niissä ei kuulemma ollut mitään vikaa, pikemminkin päinvastoin.

David P.S. Fong, Panasonic DMC FZ-10 rough guide. Paljon tietoa (linkki löytyi sfnet.harrastuva.valokuvaus.digi -ryhmästä).

Photoshopelementsuser.com, Photoshop CS vs Photoshop Elements 3 for Windows, pdf.

Julia Greer, Retouching tips (Photoshop-vinkit kuvankäsittelyyn kerätty dpreview.comin sivuilta). Ks. myös Photography tips.

(O.S. email) Tanchung.com, Canonin objektiiveja (niin paljon, että heikompaa jo hirvittää).

Wetpixel.com, vedenalaiskuvaajille DEMA 2004 -messut.

Photo.net, USA:n Canonin alennukset.

Photo-i-co.uk, HP 8450 -mustesuihkun arvio valmistui.

 

17.10.2004  

DCRP, Nikon Coolpix 4800 -arvio. Neljä megapikseliä, 8.3-kertainen zoom. Manuaalisäätöjä vain valkotasapainon säätö. Sisäistä muistia kamerassa on 13.5 MB. Nikon on keskikokoa, mutta ultrazoomluokassa pienin. Ei oikein onnistunut malli, tässä luokassa on 10- ja 12-kertaisia zoomeja, joissa voi käsin säätää aukkoa ja suljinaikaa. Suomen keskihinta on 411 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

(Foorumilta) David Burren, An alternate hood for the EF 17-40mm. Erityisesti laajakulmaobjektiiveissa vastavavalosuojat ovat liian lyhyitä, jos järjestelmädigissä on jokin rajauskerroin (esim. 1.5x tai 1.6x). Canonin objektiivien vastavalosuojat on suunniteltu filmikameroille.

Dcviews.com, Top tutors in a nutshell. Llinkkejä tutoriaaleihin, sanasto yms.

Naturephotographers.net, lokakuun uutta.

Derek Linney on koonnut kaiken mahdollisen tiedon Canonin EF-objektiiveista.

Ken Leonard, Nikon Coolpix 8700 Online Resource Guide.

Photo-i-co.uk, ensimmäinen osa HP 8450 -mustesuihkun arviosta.

Adobe Elements 3:n toimitukset alkanevat USA:ssa pikapuoliin (vaikka Adobe edelleen ilmoittaa ajankohdaksi marraskuun alkupuolen).

Imaging Revue -sivuston ideana on tarjota vuosimaksua ($120) vastaan eri alojen asiantuntijoiden vastauksia palvelusta maksaneiden kysymyksiin. Liittymislahjana on saanut yhden ilmaisen vartavasten tehdyn icc-profiilin.

  • Suurin osa asiantuntijoista kuitenkin erosi 11.10.2004, esim. Katrin Eismann, Martin Evening, Bruce Fraser, Ian Lyons, Seth Resnick, Andrew Rodney, Jeff Schewe jne. Ks. dpreview.comin foorumi
  • Sivuston varsinainen julkaisija ei ole kuulemma pitänyt kunnolla huolta tilaajista eikä sivustoa ole kehitetty luvatulla tavalla. Ks. viesti.
  • Imaging Revuen tilaajien joukossa on suomalaisiakin (ks valtioliput)

Photos-of-the-year.com, Inspiring Articles.

 

16.10.2004  

Helsingin Sanomat A10, Kodin Ykkösen mainos. Plussa-kortilla erä Nikon D70 -digitaalisia järjestelmäkameroita + Sigma 18-50 mm objektiivi 999 euroa (ilman Plussa-korttia 1.399 euroa). www.kodin1.com.

Tässä vielä vähän kertausta eli LetsGoDigitalin Nikon D2x -kokemukset (Photokinasta siis).

MBnetin Hintaseurannan TOP 5:n kärjessä on ollut jo muutaman päivän Canon EOS-300D Kit. Nähtävästi koemme 70-luvun malliin järjestelmäkameroiden rynnäkön.

Journalisti-lehti 15.10.2004, Kuvaaminen on kielletty!!!

Eilinen aamu kului Stockmannilla lentolippuja jonottaessa (pitkältä odottamiselta olisi säästynyt, jos olisi huomannut mennä itsepalvelupäätteille). Tänään ovat Hullujen Päivien tarjoukset viimeistä päivää voimassa.

  • Giottos VT-806 kolmijalka 25.90 euroa
  • Giottos QD 1050 pikku pöytäjalusta 6.90 euroa
  • Lexar 256 MB CompactFlash-kortti 34.90 euroa
  • Lexar 256 MB SD-kortti 37.90 euroa
  • LowePro Nova 3 kameralaukku 39.90 euroa
  • Vivanco pikalaturi + 4 x 2.200, 2.200 akut kestävät latautua 200 min
  • Manfrotto M390 kolmijalka 59.90 euroa
  • Flyktmann: Digikuvaajan käsikirja 2. painos 14.90 (tähän hintaan löytö!)
  • HP PSC 1210 monitoimilaite 79.90 euroa
  • Lexmark Z515 tulostin 29.90 euroa (patruunat sitten maksavat!)
  • Canon MP370 monitoimilaite 149 euroa

Digitarvike.fi, löytyy kaikenlaista mielenkiintoista. Canonin tarvikeakut eivät kestä yhtä kauan kuin alkuperäiset, mutta hintakin on vain neljäsosa. Soviterenkaita löytyy monta kokoa, uusi tuote on Pod (hernepussista nykyaikaistettu versio). (Ei sovi järjestelmäkameralle).

Dpnow.com, ColorPlus monitor calibrator review. Kyse siis Spyderin uudesta versiosta.

Thom Hogan, Cleaning your Sensor. CCD-kennot keräävät enemmän pölyhiukkasia kuin CMOS.

Digitalcamerainfo.com, FujiFilm FinePix A330 -arvio. Sopiva ensimmäiseksi kameraksi, ei ylimääräisiä säätöjä. Liikkuva kuvaa talletetaan vain 10 fps. (frames per second). Suomen keskihinta on 196 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, PowerShot SD20 Digital ELPH -arvio (Euroopassa Canon Digital Ixus i5). Suomen keskihinta on 401 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscape, Regarding Digital Camera Reviews.

Dcviews.com, Mamiya ZD keskikoon digijärjestelmäkamera + digiperä.

Dpnow.com, Lexmark P6250 monitoimilaitteen arvio.

E-fotografija.com, SanDisk press conference / Photokina 2004.

RAW PhotoDesk. $29.95.

 

15.10.2004  

Varoituksen sana USA:sta (tai ulkomailta ylipäätään tilaaville): älkää ikinä valitko toimitustavaksi Airmail Parcel Postia. Lähetyksen perilletulo voi kestää tällöin vaikkapa puolitoista kuukautta. UPS:in kautta USA:sta tilattaessa tavara nopeimmillaan tulee viikossa tai allekin.

  • ylimääräistä harmia Airmail Parcel Postista aiheutuu kuulemma vielä siitä, että tilaaja ei voi itse hoitaa tullausta. Tullaus hoidetaan aina GLS-Finlandin toimesta, joka perii tullauksesta 40 euroa.
  • klo 18:41: eipä asiat ihan näin huonosti ole. Airmail Parcel Postin tulo kestää kyllä pitempään, mutta aika on ehkä vain kaksi viikkoa. UPS ottaa tullauksesta 10 euroa. Tullauksenkin voi itse tarvittaessa hoitaa...

Pohjois-Pohjanmaan museossa on menossa parhaillaan (28.8.-24.10.2004) Matti A. Asikaisen (1920-2003) valokuvanäyttely "Onnen aika - Utajärvi 1950-luvun alussa". Kuvat kertovat Oulujokivarren elämästä 1950-luvun alussa. Kuvat on vedostettu 1950-luvun tyyliin perinteisille kuitupaperereille.

  • Pohjois-Pohjanmaan museo sijaitsee Oulun kaupungissa, Ainolan puistossa
  • Onnen aika -näyttelyn kuvien ottamisesta ja näyttelykuvien vedostamisesta löytyy tarkka selvitys

Artur Gajewskin ilmainen PicMove-ohjelma on jälleen monipuolistunut. (Kuvien siirto kamerasta, monta eri optiota hakemistojen nimeämiseen, voi käyttää vaikka varmistusten tekoon, mahdollisuus tiedostojen esikatseluun, exif-tietojen mukaan tiedostojen nimeäminen jne.). Vielä englanninkielinen, mutta suomenkielinenkin versio on luvassa.

  • Pekola.net, yksi ääni PicMove-ohjelman puolesta

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajista lienee tapana tehdä muotokuva. Alkuviikosta paljastettiin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin muotokuva. Yllätys oli melkoinen, kun muotokuva ei ollutkaan öljyvärimaalaus vaan valokuva. Potretteja on tehty vuodesta 1875, kaikki ovat tähän mennessä olleet öljytöitä. Pekka Sauri halusi muotokuvansa toteuttajaksi Elina Brotheruksen. Kuva otettiin palkkikameralla isolle negatiiville rautiovaunussa numero 13 vuodelta 1959. Kuvatessa oli hämärää, mutta sitä ei kuvasta huomaa.

IR, Corel osti Jascin (Paint Shop Pro jne.).

Dpreview.com, Bibble 4.0. Täysin uudistunut raw-konvertteri, Windows-, Mac- ja Linux-versiot. Bibble Pro maksaa $129, Bibble Lite $69. Ks. IR, Digital Outback Photo

Photographyblog.com, Tokinan uusi 12/24mm f4 -objektiivi. Marraskuussa Nikon-malli, joulukuussa Canon-malli.

Dcviews.com, Olympus i:robe IR-500. Digikamera, printteri ja 40 gigan kovalevy. IR-500 -kamera maksaa $499, printterin hinta $199 ja kovalevyn $299.

Olympus ja PDN (Photo District News Magazine, kuukausittain ilmestyvä lehti) avasivat yhdessä www-sivut osoitteessa pdnonline.com/visionage. Kuukausittain esitellään Olympuksen tuotteita ja kerrotaan kuvien synnystä. Vielä ei ollut paljoa luettavaa.

  • lyhyt esittely, Olympus Evolt E-300
  • Behind the Shot, Joel Meyerowitz on mukana projektissa, jossa hän on sitoutunut ottamaan joka päivä vähintään yhden kuvan vuoden ajan Olympus E-1:llä

LetsGoDigital, Sigman uudet Photokinassa esitellyt objektiivit.

Canon PowerShot S70 firmware 1.0.1.0.

 

14.10.2004  

Fotonetti.fi:n sivut ovat uudistuneet. Kuvien lähetyssysteemiäkin on parannettu, pikkukuva näkyy punaisena, jos tiedostokoko on turhan pieni. Vihreä pikkukuva tarkoittaa, että kaikki on kunnossa. Hinnat yms. pitäisi nyt löytää aiempaa helpommin.

  • maksutapa on pankkien verkkomaksu tilausta tehdessä
  • jokin aika sitten tuli mahdolliseksi käyttää myös Visaa, Mastercardia ja Eurocardia
  • Kannattaa laittaa ruksi kohtaan, jossa annetaan lupa joukkokirjeiden + tarjousten lähettämiseen. Tahti on tähän mennessä ollut nelisen joukkokirjettä vuodessa. Viimeksi 26.9.2004 tulleessa sähköpostissa annettiin alennuskoodi, jolla sai tilata A4-kokoisia matta- tai kiiltäväpintaisia valokuvia 0.99 euron hintaan, alennuskoodin voimassaoloaika yksi kuukausi.

Luontokuva.org eli Suomen Luonnonkuvaajat ry:n nettisivut ovat uudistuneet. Sivuja pääsee nyt päivittämään useampi henkilö, joten sisällöntuottaminen on helpompaa. Vain jäsenille tarkoitetussa suljetussa osiossa voidaan lähettää kuvaajaprofiileja ja ehdokkaita kuukauden kuva -kilpailuun. Kuvaajaprofiilit tai esittelyt näkyvät kaikille sivuilla kävijöille, mukana myös kuvia. Lisäksi sivuilla on kaikille avoin keskustelupalsta Koju.

Tekniikan Maailma 17/2004, 13.10.2004.

  • Pienet digikamerat vertailussa, seitsemän sivua. Vertailussa mukana viisi viiden megapikselin pikkudigiä, hintahaarukka 450 eurosta 600 euroon. Canonin Digital Ixus i5 on kameroista ainoa, jossa ei ole zoomia. Tästä pitäisi olla etua muihin verrattuna parantuneena kuvanlaatuna, Canonin kohdalla näin ei vain ole. Kolmessa viidestä kamerasta ei ole ollenkaan optista etsintä. Nestekideruudut ovat viime vuosina parantuneet, joten kuvaaminen sujuu ilman optista etsintäkin. Kuvausasento ei ole kovinkaan ergonominen, kädet suorana edessä ja kamera siinä tärisemässä. Casion, Panasonicin ja Sonyn ruutu on 2.5 tuumaa, Canonissa ja Nikossa vain 1.5 tuumaa. Panasonicissa on tässä luokassa harvinainen kuvanvakain.

    - Casio Exilim EX-Z50, 540 euroa, yleisarvosana 8.8, viisi tähteä. Hyvää olivat suuri näyttö ja lisäominaisuudet. Huonoa olivat käsiteltävyys ja säätöjen tekeminen.

    - Nikon Coolpix 5200, 500 euroa, yleisarvosana 8.8, viisi tähteä. Hyvää kuvanlaatu ja käsiteltävyys. Huonoa pieni näyttö ja paksu runko.

    - Panasonic Lumix DMC-FX7, 450 euroa, yleisarvosana 8.8, viisi tähteä. TM-valinta. Hyvää kuvanlaatu ja kuvanvakain. Huonoa säätökiekko ja käsiteltävyys.

    - Sony Cybershot DSC-T1, 630 euroa, yleisarvosana 8.6, neljä tähteä. Hyvää kuvanlaatu ja lähikuvaus. Huonoa valikot ja säätöjen tekeminen.

    - Canon Digital Ixus i5, 430 euroa, yleisarvosana 7.8, kolme tähteä. Hyvää koko ja suomenkielisyys. Huonoa ei zoom-objektiivia, pienet valikot.

    Vauhdilla vai varman päälle, tallentavat cd-levyt kuuden sivun testissä.
    - Fuji, tallennuksen luotettavuus 9, neljä tähteä
    - Imation, tallennuksen luotettavuus 8, kolme tähteä
    - Infiniti, tallennuksen luotettavuus 6, kaksi tähteä
    - Maxell SQ, tallennuksen luotettavuus 7, kolme tähteä
    - Maxell XL, tallennuksen luotettavuus 6, kaksi tähteä
    - Memorex, tallennuksen luotettavuus 6, kolme tähteä
    - Nashua, tallennuksen luotettavuus 7, kolme tähteä
    - Plextor, tallennuksen luotettavuus 10, viisi tähteä
    - Samsung, tallennuksen luotettavuus 7, kolme tähteä
    - Sentinel, tallennuksen luotettavuus 7, kaksi tähteä
    - Sony, tallennuksen luotettavuus 8, neljä tähteä
    - Sony, Audio, tallennuksen luotettavuus 8, kolme tähteä
    - TDK, tallennuksen luotettavuus 8, neljä tähteä
    - That's Write, tallennuksen luotettavuus 7, kolme tähteä
    - Verbatim, tallennuksen luotettavuus 8, neljä tähteä

Geokätkeilijöidenkin foorumilla puhutaan digikameroista, ks. tarkemmin.

Konica Minolta Maxxum 7D, esituotantomallin käyttökokemuksia + kuvia kamerasta.

Dpreview.com, Fujifilm FinePix F810 -arvio. Loppuarvosana Recommended.

Megapixel.net, Sony DSC-P150 -arvio. Seitsemän megapikseliä, pienikokoinen, kolminkertainen zoom, 38 mm - 114 mm, f2.8 (f5.2) - f5.6 (f10). Ei pakkaamattomana tallennusta. Kamera ottaa kuvat erittäin nopeasti. Käytettävyys 8.8, Kuvanlaatu 9.2.

DCRP, Konica Minolta Dimage Z3 -arvio.

Digit.no, Canon i9950 -testi. A3-mustesuihku.

Dpnow.com, Casio Exilim Zoom EX-Z40 -arvio.

Rob Galbraith, Wilhem Research on tutkinut ns. korttikuvaprintterien (kymppikuvakoko) tulosteiden kestävyyttä.

Rob Galbraith, CompactFlash -korttien nopeuksia mittaavaa tietokantaa on jälleen päivitetty, uusia kameramalleja ja uusia kortteja.

Steve Sanders, Canon EOS 20D -arvio on täydentynyt valmiiksi.

Wired.com, Point. Shoot. Kiss It Good-Bye. Artikkeli kuvien arkistoinnista. Bettmann Archive on ehkä maailman tunnetuin valokuvakokoelma, 11 miljoonaa kuvaa. Arkistointi on hoidettu manuaalisesti, kuvat ovat printteinä ja negoina. Kuvatoimisto Corbisin 3.2 miljoonaa kuvaa on puolestaan digitoitu ja arkistointikin on elektronisessa muodossa. Hierarkisesti järjestettyjä avainsanoja on 60.000 kpl.

Digital Photography Blog, Metzillä kaksi digeille tarkoitettua salamaa, Metz Mecablitz 28 CS-2 Digital ja Metz Mecablitz 28 AF-3 Digital Flash.

Myfourthirds.com, siis Olympuksen ideoiman 4/3-formaatin kuvaajille.

 

13.10.2004  

TV1 klo 23:35, YLE Teema: Verkkoyhteys.

  • Finni pois lehtikuvasta! Kuinka yleistä on ihmisten digitaalinen kaunistaminen aikakauslehdissä? Missä kulkee sallitun raja?

Top Shot (Malminkartano, Hki), erä Pentax *ist D -digirunkoja 1.297 euroa.

Meillä töissä henkilökunnan kerholla on käytössä internetistä ja verkosta irrallaan oleva kone, jolla voi tarvittaessa vaikkapa kortinlukijan avulla siirtää kuvatiedostot kovalevylle ja sitten rompulle. Minun piti näyttää, miten kaikki tapahtuu. Mutta kortinlukijapa ei tunnistanut xD-kortteja. Lupasin seuraavaksi päiväksi käydä ostamassa tuollaisen 9-1 -lukijan, jolla voisi siirtää xD-korttien tiedostot. Yllättäen en löytänytkään myymälöistä xD-kortinlukijaa. Soittelin puolenkymmeneen liikkeeseen, eikä korttia ollut missään hyllyssä. MBnetin Hintaseurannastakaan ei ollut apua. Graniittitalon Anttilasta löytyi sitten tarjouksessa Haman 9-1 -lukija, USB 2.0 ja hinta oli 19.95 euroa. Mukana tuli vielä romppu, jolla oli Ulead Photo Explorer Se ja Photo Rescue. Pitkä miinus USB-johdosta, jolla oli pituutta peräti 13 cm. (Jaha, heti tuli viesti, että Top Shotista löytyy hyllystä ulkoisia xD-kortinlukijoita. Itse etsiskelin keskustan liikkeistä, micromafia, verkkokauppa.com, micropirates jne.).

Aukea.netin jatkosta järjestetään keskustelutilaisuus Tampereella tiistaina 19.10.2004 klo 19:00. Aukea.net on toiminut pian neljä vuotta, päivittäisten kävijöiden määrä on kasvanut yli 2.000 vierailijan.

Petri Leppänen seuraa www-sivuillaan filmipuolen tapahtumia.

Digitoday.fi, Nebulalta gigatavun kotisivut.

Akiban muistikorttitesti on päivittynyt. Uudet SD-kortit (neljä eri valmistajaa) yllättivät nopeudellaan, nopein oli Sandiskin Ultra II SD-kortti.

Konica Minolta Maxxum 7D:n pdf-manuaali.

IR, Konica Minolta Maxxum 7D, tuotantomallilla otettuja täyskokoisia kuvia.

O'Reilly Digital Media, The Canon 20D DSLR: First Impressions in the Field.

Digitalcamerainfo.com, Panasonic Lumix DMC-LC50 -arvio. Ks. Suomen Panasonicin sivut. Suomen keskihinta on 305 euroa (MBnetin Hintaseuranta, Top Shotin hinta oli 267 euroa).

Digitalkamera.de, Konica Minolta Dimage Z3 -arvio.

Bobatkins.com, Paint Shop Pro Version 9.

Rob Galbraith, Canon EOS-1D Mark II:lle firmware v1.0.3. Ks. myös dpreview.com.

Rob Galbraith, the Digital Journalist October.

Dpreview.com, Epson P-2000 Multimedia Storage Viewer. 40 GB, voi printata suoraan, 3.8 tuuman lcd-näyttö, näyttää myös videoita, soittaa mp3-tiedostoja, tuki CompactFlash- ja SD-muistikorteille. Myyntiin marraskuussa. Listahinta on £349 (508 euroa).

Dpreview.com, Olympus m:robe. Ensi vuoden alkupuolella tulossa myyntiin. Laitteessa on 20 GB:n kovalevy, sisäänrakennettu 1.2 megapikselin digikamera, siihen mahtuu 5.000 musiikkikappaletta ja 20.000 kuvaa. Kuvaa, ääntä ja erikoisefektejä voi yhdistellä. Laite on mahdollista liittää televisioon.

Dpreview.com, Olympus Easy Imaging System. Yhdistää digikameran, printterin, kovalevyn ja DVD-kirjoittimen. Laitteet saa kätevästi liitettyä toisiinsa. Tulossa myyntiin ensi vuoden puolella. Kamerassa on neljä megapikseliä ja siinä on joka suuntaan kääntyvä lcd-näyttö.

BreezeBrowser v2.11 beta 2.

InfoTrendsin tutkimus amerikkalaisista talouksista, joissa on internet-yhteys. Viime vuonna digikameran omisti 45%, tämän vuoden luku on 59%.

Luminous Landscape, A Workshop's Worth. Kokemuksia Reichmannin työpajasta. Hintaa ei jostain syystä ole kerrottu.

 

12.10.2004  

Tänään 14.10. on sitten viimeinen päivä ilmoittautua katuvalokuvausta käsittelevään seminaariin ja työpajoihin (On The Way - Matkan varrelta, lontoolainen katuvalokuvaaja Matt Stuart ja suomalaiset asiantuntijat).

Kameraseuran kuukausikokouksessa tänään tiistaina illan vierailija Finlandia-voittaja Jari Silomäki kertoo töistään. Tilaisuus alkaa klo 18 ja paikkahan on Kameraseuran tilat Lastenkodinkuja 2, Helsinki.

Valokuvanäyttelyitä Helsingissä

  • Finnish View - Fragments of our Time, Jouko Lehtolan (s. 1963) valokuvia
    31.10 saakka
    Valokuvataiteilija Jouko Lehtola on tullut tunnetuksi nuorison elämää esittävistä kuvistaan. Taidehallissa nähtävä kuvamaailma on kuitenkin toinen. Suurimmasta osasta kuvia ihminen puuttuu nyt kokonaan. Ihminen on kuvissa läsnä vain ympäristöönsä jättäminä jälkinä.

    Taidehallin näyttely sisältää kuutisenkymmentä suurta värivalokuvaa, jotka on ripustettu esille sarjoittain. Suurin osa kuvista on taiteilijan uutta tuotantoa.

    Teokset esittävät mm. liikenneonnettomuuksissa romuttuneita autoja; paikkoja, joissa ihmiset ovat kuolleet heroiinin yliannostukseen; pidätys- ja vankilasellien seinämerkintöjä ja perheväkivallassa käytettyjä teräaseita. Edellisten vastapainona nähdään kuvia mm. suomalaisista unelmakodeista ja maisemista.

    Näyttelyn yhteydessä julkaistaan teos Jouko Lehtola's Finlandia, joka valottaa Lehtolan tuotantoa näyttelyä laajemmin.

    Helsingin Taidehalli
    Nervanderinkatu 3, Helsinki
    ti, to, pe 11-18, ke 11-20, la, su 12-17
    Liput: 5 / 4 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
  • Solarium. Fotokemiallisia kokeita luonnossa, Tuula Närhinen
    17.10.2004 saakka
    Närhinen haluaa tuoda töissään esille valokuvan alkuperäistä luonnetta, joka taiteilijan mukaan syntyy "luonnon itsensä piirtämästä kuvasta" - auringonsäteilyn, ajan ja aineen yhteisvaikutuksesta. Näyttelyssä voi tutustua erilaisiin valokuvausvälineisiin ja taiteilijan valoherkille luonnonmateriaaleille tekemiin valotuskokeisiin sekä niiden tuloksena syntyneisiiin teoksiin.

    Kluuvin galleria

    Unioninkatu 28 B, Helsinki
    ti-la 11-17, su 12-16, ma suljettu.
  • Lasten sielu, Marin A. Lazarovin valokuvia.
    29.10. saakka
    Lazarov on Suomessa asuva bulgarialaissyntyinen kirjailija, toimittaja ja lehtivalokuvaaja. Hänen töitään on esillä Kulttuurikeskus Caisan Käytävägalleriassa. Kuvien aiheena on lasten arkielämä Suomessa.

    Wonderful Scenes of the Miniworld, Christian Valdes-Pascalin valokuvia.
    15.10. saakka
    Pariisissa asuva chileläinen taidevalokuvaaja Valdes-Pascal on kuvannut töissään erilaisia yksityiskohtia, joista syntyy usein abstrakti vaikutelma. Näyttelyyn voi tutustua Kulttuurikeskus Caisan Aulassa.

    Kulttuurikeskus Caisa
    Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14 / Kaisaniemen metroasema, Helsinki.
    Ma-pe 10-18.
  • Ihastus, Susanna Majuri (s. 1978), valokuvia ja videoita (13 valokuvaa ja kaksi videota)
    24.10 saakka
    Majuri haluaa saada katsojan välittömän ja intensiivisen ihastuksen tunteen valtaan keinoinaan mm. merkitsevät värit ja kummalliset tilanteet.

    Ihastus on Majurin opinnäytetyö Turun taideakatemiaan. Tällä hetkellä Majuri suorittaa maisteriopintoja Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen osastolla. Ihastus oli jo aiemmin esillä Turussa. Helsingistä näyttely siirtyy vielä Ouluun, jossa se on esilla Pohjoisessa valokuvakeskuksessa (22.11. - 12.12.2004).

    Galleria Jangva
    Kalevankatu 18, sisäpiha
    00100 Helsinki
    ti- pe 11-20 la- su 11-17
  • HUONE X
    Pertti Kekarainen (s. 1965): Density
    2.1.2005 saakka
    Kuvanveistäjän ja taidemaalarin koulutuksen saanut Kekarainen teki aiemmin installaatioita ja readymade-taidetta, mutta on sittemmin keskittynyt valokuvaamiseen. Nyt Kiasmassa on nähtävänä kokoelmiin hankitut suurikokoiset valokuvat, jotka kuuluvat Kekaraisen tunnetuimpaan valokuvasarjaan Density.

    Kiasma

    Mannerheiminaukio 2, Helsinki
  • ANGROUNG - kuin yhtä suurta perhettä. Karola Jäppisen valokuvia.
    30.10. saakka

    Cafe Primo Kurvi
    Avoinna ma-pe 8-19.30 ja la 10-17.30, su 12-17.30
    Helsinginkatu 2, Helsinki
  • Ihmisiä kuvissa
    14.11.2004 saakka
    Näyttely kertoo suomalaisen valokuvamuotokuvan vaiheista 1840-luvulta 1970-luvulle lähes 200 valokuvan avulla. Kuvat ovat Museoviraston kuva-arkiston ja Suomen kansallismuseon kokoelmista.

    Suomen kansallismuseo
    Mannerheimintie 34, Helsinki
    ti-ke klo 11-20, to-su klo 11-18, ma suljettu
    Aikuiset 5,50 € Alennuslippu 3,50 € (opisk., yli 65-v, varusmiehet ja yli 10 henkilön ryhmät), alle 18-v ilmaiseksi. Vapaa pääsy tiistaisin klo 17.30-20.00.

Turun Kamerat ry:n www-sivujen perusteella toiminta on vilkasta.

Tommi Laurinsalo, PhoneScoping (kamerapuhelimeen liitetty kaukoputki).

(O.T. email) Euroopan Olympuksen sivuilta löytyy pdf-manuaaleja (paperiversioita lyhyempinä) moneen malliin, myös vanhempiin ei-digeihin. Osaan jopa suomeksi.

(O.T. email) Biltemasta saa muovisia patteri/akkukoteloita, kaksi laatikkkoa 1.15 eurolla. Suora linkki1, linkki2 ja linkki3.

Viime sunnuntaina Helsingin Sanomien välissä tulleessä nelisivuisessa Digi-kuva-lehden mainoksessa oli esimerkkejä lehden aukeamista. Alkuperäiset tanskankieliset tekstit oli sumennettu ja vain isot otsikot oli käännetty suomeksi. Aluksi luulin, että yhden jutun otsikko "Lopeta häiritsevä melu" olisi huumoria, mutta sitä se ei taidakaan olla. Kääntäjinä lienee ollut mainostoimiston väki.

  • "sinun ISO 800:lla ottamasi kuvat pitävät häiritsevää melua..."
  • "kuvat, lopettakaa heti tuo meteli, eikö sana kuulu vai onko liikaa kohinaa!"

Helsingin Sanomat, sivu A19. Päivälehti lakkautettiin kesäkuussa v. 1904, Helsingin Sanomat alkoivat ilmestyä lokakuun alussa samana vuonna. Lauantaina 8. lokakuuta 1904 julkaistiin ensimmäinen lehtikuvaksi katsottava elementti Helsingin Sanomissa. Kyse oli neljästä meneillään olleissa vaaleista valitusta, mukana K.J. Ståhlbergin kuva.

Photo.net, Nikon D2X.

Photo.net, Konica-Minolta Maxxum 7D.

Rob Galbraith, Kodak ProPass magazine vol. 9. Online-lehti.

Photo-i-co.uk, Canon Pixma iP8500 -arvio on valmistunut, 10 sivua. Suomen keskihinta on 403 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpnow.com, Vosonic New Range of Multimedia X's-Drives.

Pcmag.com, Harnessing Histograms.

Dpreview.com, William Castleman, Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 USM, lue viestiketju. Suomen hinta on alle ja päälle 700 euron.

 

11.10.2004  

Viikon kuva: Pelastakaa punaperseet!

Viikon manipuloitu kuva: Osumia-kuvakooste.

Nebula.fi (digicamera.netin monivuotinen hosting-palvelujen tarjoaja) avasi juuri uuden palvelun (www.1g.fi), jossa saa gigatavun verran tilaa digikuville. Hinta on 5 euroa kuukaudessa (!).

  • osoite on muotoa omaosoite.1g.fi
  • tilatessa pitää ensimmäiseksi keksiä sopiva nimi (siis vaikkapa kuvat.1g.fi), parhaat menevät varmaan ensimmäiseksi...
  • ei skriptejä (php/cgi), vain html-koodia
  • (kuva)tiedostot voi lähettää suoraan selaimesta
  • statistiikka (kävijämäärät jne.)
  • maksetaan etukäteen (ei yllätyksiä) (pankin verkkomaksu tai luottokortti)
  • mahdollisuus automaattiseen thumbnail-kuvien luontiin
  • palveluun sisältyy helppokäyttöinen kuvagalleriaohjelmisto
  • (sivut Suomessa, joten latautuvat heti, eikä tietenkään mainoksia)

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (15.10.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...).

  • Canon 10D, 512 MB, 1.050 e, Nokia (12.10.)
  • Canon 10D, 800 e, Espoo (13.10.)
  • Canon A70, 64 MB, 250 e, Hämeenlinna (13.10.)
  • Canon GB-ED3, 100 e, Järvenpää (11.10.)
  • Canon D60, BD-ED3 pystykahva, 64 MB, 890 e, Espoo (11.10.)
  • Canon D60 + Sigma 28-200, 2 GB, kolmijalka, reppu, kaukol., 1.150 e, Mikkeli (1.150 e)
  • Canon Digi Ixus, 135 e, Hämeenlinna (12.10.)
  • Canon Digital Ixus IIs, 220 e, Espoo (10.10.)
  • Canon EOS 300D Kit, EF18-15mm, 2 x 128 MB, Pori (12.10.)
  • Canon EF 17-35 mm f/2.8 L, 680 e, Hki (12.10.)
  • Canon EF 20 mm f2.8, 382 e, Kuopio (14.10.)
  • Canon EF 28-80 mm f/2.8-4 L, 480 e, Hki (12.10.)
  • Canon EF 35-350L, 1.130 e, Kuopio (14.10.)
  • Canon EF50mm 1.8, 100 e, Hki (8.10.)
  • Canon EF 300/4.0 L USM IS, 1.000 e, Nurmijärvi (13.10.)
  • Canon EOS 10D, 950 e, Tampere (11.10.)
  • Canon Ixus 40, 256 MB, 350 e, Hyvinkää (12.10.)
  • Canon Ixus 400, 250 e, Jyväskylä (12.10.)
  • Cnon Ixus 500, 360 e, Hki (15.10.)
  • Canon Powershot A310, 190 e, Kauhajoki (12.10.)
  • Canon Powershot S1 IS, 370 e, Joensuu (13.10.)
  • Canon S1 IS, 512 MB, 420 e, Mänttä (13.10.)
  • Canon WP-DC 200Sm sukelluskotelo Canon A40, 119 e, Espoo (11.10.)
  • Fuji Finepix S602 Zoom, 128 MB, 550 e, Raisio (13.10.)
  • Fuji Finepix S5000, 128 MB, 250 e, Joutseno (15.10.)
  • Fujifilm S2 Pro, 1.480 e, Tampere (12.10.)
  • Gitzo kuulapää, 50 e, Hki (14.10.)
  • Hasselblad 500C, 150 mm objektiivi, 2 kasettia, 850 e, Vantaa (15.10.)
  • Hasselblad 500 C / M, + objektiivi. Planar 80 / 2.8 CT (B60), Sonnar 150/4CT (B60), A12, Polaroid 100, Pro-shade, WL, 10 mm Ext, 2500 e, Hki (11.10.)
  • HP Photosmart M307, 150 e, Kemijärvi (12.10., 14.10.)
  • HP 120, 120 e, Vantaa (13.10.)
  • HP 318, 80 e, Vantaa (15.10.)
  • HP Photosmart 320, 90 e, Kiuruvesi (9.10.)
  • HP 635, 75 e, Hki (11.10.)
  • HP Photosmart 635, 128 MB, 180 e, Tampere (9.10.)
  • HP 935, 200 e, Vantaa (12.10.)
  • Kodak DSC 620 Nikon F5, 128 MB, 550 e, Hki (12.10.)
  • Mamiya, RB67 ProS kamera, 180 mm objektiivi, alumiinilaukku, 600 e, Espoo (11.10.)
  • Mamiya Rz Pro 6X7, runko, viritin, objektiivit 65/4.0L, 140/4.5L, 250/4.5W, v-valosuojat, uv-filtterit, loittorengas 1, 2 kpl 120-kasetti, polakasetti, RB-prismaetsin, 2 kpl tähyslaseja, 2200 e, Kuopio (8.10.)
  • Nikkor AF 300mm/2.8, 2.100 e, Hamina (12.10.)
  • Nikon Coolpix 775, 115 e, Muhos (13.10.)
  • Nikon Coolpix 4500, 0.63x laajakulma, sovite kaukoputkelle, 580 e, Espoo (9.10.)
  • Nikon Coolpix 8700, uv- ja pol.filtteri, 750 e, Hämeenlinna (14.10.)
  • Nikon D1, 790 e, Hki (12.10.)
  • Nikon F100, 750 e, Espoo (11.10.)
  • Nikon SB-24, speedlight salama, 170 e, Hämeenlinna (12.10.)
  • Olympus C-220 Zoom, 64 MB, 100 e, Espoo (8.10.)
  • Olympus 4000, 64 MB, 300 e, Hämeenlinna (4.10.)
  • Pentax 645 Pro, kinotyylinen prismatähtäin, 45 mm f2,8 (vast. kino 28 mm), 75 mm f2,8 ja 150 mm f3,5, 1500 e, Hki (12.10.)
  • Sony DSC-P7, 64 MB, 170 e, Kouvola (14.10.)
  • Sony DSC-P8, 128 MB + 512 MB, Oulu (9.10.)
  • Sony DSC-P50, 150 e, Hämeenlinna (13.10.)
  • Sony DSC-P72, 128 MB, 310 e, Tampere (13.10.)
  • Sony Memory Stick Pro 256 MB, 90 e, Sotkamo (9.10.)
  • Sony MVC-FD83 Mavica, 120 e, Vantaa (9.10.)
  • Tamrac Velocity 9, kamerareppu, 70 e, Hki (13.10.)
  • Tamron 90/2.8 DI Macro 1:1, Nikoniin, 380 e, Ulvila (12.10.)
  • Tele 300 MM, Y/C kiinnityksellä, merkki Popular, 40 e, Vammala (11.10.)

Eilen tuli sitten viimeisenä päivänä käytyä Kaapelitehtaan Hanki04-myyntinäyttelyssä. Kuvia oli esillä noin 450, kuvaajia oli 80, myytyjä oli nelisenkymmentä, joista vain muutama kahteen kertaan. Tällaisen näyttelyn katsomisesta tulee hyvin kaoottinen olo, kun kuvaajia on niin paljon. Kallein kuva oli Ola Kolehmaisen "Red with black and bulb" 8.856 euroa (tämä kuului myös myytyjen joukkoon).

Värikuvien määrä oli jälleen lisääntynyt, tämänvuotinen näyttely oli viimevuotista kiinnostavampi. Paljon oli sellaisiakin töitä, joiden sanoma ei oikein avautunut. Tällaiset kuvat ehkä avautuisivat paremmin, jos kuvaajalta näkisi laajemman sarjan töitä. Nyt oli varmaan kolmasosa sellaisia, joita en esim. webistä pikkukuvan perusteella klikkaisi.

Kuvaajien nimet ja etenkin työt ovat tulleet aikaisemmista näyttelyistä tutuiksi. Tiina Itkosen tötteröpää-eskimo, Aino Kannisto, Marjaana Kella (muotokuvat silmät kiinni), Marja Pirilä (camera obscura), Elina Brotherus (tällä kertaa neljä maisemaa), Harri Larjosto (kuntosali, huolellisesti lavastettu kuva), Jukka Lehtinen (pienoismallikuvat), Janne Lehtinen (enkelinsiipimies), Tuija Lindström (alaston Christer Strömholm käsi paketissa, takaapäin), Magi Viljanen (Intia), Jari Silomäki (kuvakollaasi jossa tarina, myytyjen joukossa), Martti Jämsä, Pertti Kekarainen, Jouko Leskelä (katukuvaus), Jyrki Parantainen ja vaikka mitä...

(tämä luettelo on vain mitätön muistilista, ei yhtään mitään muuta)

Räväkkyys puuttui, olisi odottanut jotain "uutta". "Rappioromantiikkakuvat" olivat vähentyneet (tyyliin ddr-läiset 50-luvun rauniotalot), samoin naiskuvaajien omakuvat. Miksei ollut enempää kuvankäsittelyn mahdollistamia huimia fantasioita?

(Foorumilta) Pbase.com, samoista kohteista kuvia, otettu Canon G5/G6:lla. Näiden kuvien perusteella Canon G6:n kohina on saatu kuriin, purppurareunaisuus on vähentynyt dramaattisesti ja hämärä/yökuvissa menevät sävyt paljon paremmin kohdalleen.

(Foorumilta) AbsoluteDeNoiser, ilmainen Java-pohjainen ohjelma kohinan poistoon.

Fotonet, Nikon F6. Nikonin uusi perinteisen puolen lippulaiva. Tässä kuussa myyntiin, hinta on $2.300.

Rbmods.com, kortinlukijoista arvioita.

Digitalphotographyblog, Samsungilta on tulossa lokakuun lopussa viiden megapikselin kamerakännykkä.

 

10.10.2004  

HANKI 04 valokuvataiteen myyntinäyttely on tänään viimeistä päivää Kaapelitehtaalla. Teoksia on esillä nelisen sataa. Nyt on mahdollisuus nähdä kerralla läpileikkaus Suomen valokuvataiteesta. Ks. artists.fi, hanki04. Kaapelitehdas / Puristamo Tallberginkatu 1 C, Helsinki. Avoinna tänään 12 - 16. Eikä maksa mitään. (Meilläkin jäi käynti viimeiseen päivään, joten näyttelystä ei voi vielä kirjoittaa mitään omakohtaista).

Helsingin Sanomien välissä tuli nelisivuinen Digikuva-lehden mainos. Tästä lehdestä oli maininta diginewseissä jo 2.9.2004.

  • kyseessähän on suomennettu versio tanskalaisesta v. 2003 aloittaneesta Digital Foto -lehdestä
  • Konsepti on sama kuin KotiMikro-lehdessä (ex-Kompuutteri), jota Digikuva-lehti mainoksen perusteella läheisesti muistuttaakin. Olettaisin, että jos pitää KotiMikro-lehdestä niin on tyytyväinen Digikuva-lehteenkin.
  • KotiMikro-lehdessä on hyvin vähän suomalaista osuutta, toivottavasti Digikuva-lehteen sitä saadaan enemmän
  • 9 vrk:n sisällä tilaavat saavat 4.90 eurolla lehden ensimmäisen numeron lisäksi ylimääräisen rompun (tvCD-ohjelma) sekä kortinlukijan. Nämä ns. tilaajalahjat lähetetään erikseen noin yhden kuukauden kuluttua maksun kirjautumisesta. Jatkossa lehti tulee kotiin 14 kertaa vuodessa hintaan 7.95 euroa / lehti (jollei peruuta tilausta).
  • Suomenkielisiä sivuja lehdellä ei vielä ole, osoite digi-kuva.fi vie ruotsinkielisille sivuilla. (digikuva.fi-osoite on rekisteröity yhdelle suomalaisen domainnimi-kauppiaalle, joko nimestä pyydettiin liikaa tai sitten ei haluttu ollenkaan käydä nimikauppaa)

Turun Sanomat, Kamera on kulkulupa kiehtovaan maailmaan. Magi Viljanen oli tämän vuoden Fotofinlandian finalisti. Tammisaaressa Villa Schildissä on esillä näyttely Det var en gång - Olipa kerran.

Kuvataide, kuvan rakentamisen välineitä. Verkkokurssi, joka vastaa lukion pakollista kuvataiteen kurssia. Kuinkahan moni kuvaajista hallitsee nämä tiedot? Kuvasommittelu ja värioppi ainakin ovat pakollista luettavaa.

Suomen Luontokuvan sivuilta löytyy Piilokojuhinnasto pdf:nä. Piiloteltoista ei niin väliä (hinnat 280 euroa - 470 euroa), mutta objektiivin sadesuoja (alkaen 25 euroa) ja hernepussi (25 euroa tai 47 euroa) olisivat käteviä.

Skenegroup.net (suomalainen), Viewsonic VP171b -arvio. 17-tuuman paneelinäyttö.

Skenegroup.net, 11 erikoishiirimattoa vertailussa.

IR, Fuji FinePix E550 -arvio. Suomen keskihinta on 402 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Panasonic Lumix DMC-FZ20 -arvio. Suomen keskihinta on 691 euroa (MBnetin Hintaseuranta). Ks. tiedot Suomen Panasonicin sivuilta.

Steve Sanders, Panasonic Lumix DMC-FZ3 -arvio. Suomen keskihinta on 498 euroa (MBnetin Hintaseuranta). Ks. tiedot Suomen Panasonicin sivuilta.

DCRP, Panasonic Lumix DMC-FZ3 -arvio. Suomen keskihinta on 498 euroa (MBnetin Hintaseuranta). Ks. tiedot Suomen Panasonicin sivuilta.

Digit.no, Canon PowerShot G6 -testi. Suomen keskihinta on 716 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digital Outback Photo, Raw Converter Bibble 4.0 (PC, Mac, Linux), preview. Täysin uusi versio, julkistus on tulossa bibblelabs.com -sivujen mukaan muutaman päivän kuluessa. Edellisen 3.0 -version hinta on $99.

Fotosidan.se, kuvakooste Photokina 2004 -messuilta. Olisi ollut hauska saada kokeilla Canon EF 1200/5.6L -objektiivia, yhdessä kuvassa näkee selvästi, millaisesta monsterista oikein kyse. Eipä taida Suomessa olla yhtään (?).

Trustedreviews.com, Canon PowerShot Pro1 -arvio. Suomen keskihinta on 961 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Trustedreviews.com, Wacom Graphire3 Classic Pen Tablet -arvio. Suomen keskihinta on 105 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

09.10.2004  

Stockmannilla on Hullut Päivät ke - la 13. - 16.10.2004.

  • ke, Canon MV-700 digivideo, 389 euroa
  • ke, Canon EOS-300D/EF 18-55 kit, 999 euroa
  • to, Canon MP-370 -monitoimilaite, 149 euroa
  • to, Canon Ixus II S digikamera, 239 euroa
  • pe, Minolta Dimage S414 digikamera, 199 euroa
  • pe, Lexmark Z515 mustesuihku, 29.90 euroa
  • la, Sony DCR-PC350 digivideo, 1.390 euroa
  • la, Brother HL1430 lasertulostin, 159 euroa

Finnish Lightning Center, foorumi, josta löytyy salamakuvia.

Luminous Landscape, Learning to See. Hyvä kuvaaja näkee jo mielessään valmiin kuvan ja pyrkii tämän sitten kameralla tallentamaan. Reichmann antaa joitain vinkkejä, miten tätä ns. valokuvaajan silmää voisi kehittää.

c|net, Nikon Coolpix 3200 -arvio. Suomen keskihinta on 264 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

c|net, Nikon Coolpix 2200 -arvio. Suomen keskihinta on 196 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Pcmag.com, HP Deskjet 6540 -arvio. Suomen keskihinta on 162 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photographyblog.com, Concord Eye-Q 5062AF -arvio.

Thinksecret.com, Applen iPodista on tulossa 60 GB:n versio, jolla voi katsella kuvia. Toshiban 60 GB kovalevy, 2 tuuman lcd-näyttö, mahdollisuus myös musiikin kuunteluun ja videon katseluun. Hinta lienee $499, myyntiin uusi iPod tullee kuukauden kahden päästä.

Bobatkins.com, Canon's Digital Plans II. Muutaman Canonin edustajan haastatteluista on koottu yhteenveto Canonin tulevaisuuden suunnitelmista.

 

08.10.2004  

Kamera, muistikortit ja objektiivit on ostettu, mutta entäs sitten? Pitäisi oppia kameraakin käyttämään ja mitenkäs se kuvaamisen taito? Tyhjästäkö ne taidot ilmestyvät? Olisiko pieni sijoitus koulutukseenkin paikallaan?

  • Matt Stuartin Katuvalokuvausseminaari (+ työpajat) on aika ainutlaatuinen tapahtuma, ennakkotietojen mukaan hinta/laatusuhdekin on kohdallaan. Viimeinen ilmoittautumispäivä on tiistaina 12.10.2004. Koulutukseen osallistumalla voi saada omaan kuvaamiseen aivan uutta puhtia. Katuvalokuvausseminaari järjestetään lauantaina 16.10.2004. Työpajat ovat sitten sunnuntain 17.10.2004 lisäksi tarvittaessa myös maanantaina 18.10.2004.
  • Close-Up ry järjestää Glamour-kuvauksen työpajan studiollaan Pasilassa pe 15.10. klo 18-21 ja la 16.10. klo 10 - 20. Vetäjänä on Jussi Aalto. Kaikilla on mahdollisuus kuvata joko kurssin malleja tai omaa mallia (tunnin kuvaussessio). Erikseen sovittava kuvapalautetilaisuus on noin 1 - 3 viikon päästä. Työpaja on tarkoitettu studiosalamoiden perusteet osaaville, työpajan hinta on 55 e. Lisätietoja + ilmoittautuminen p. 050 529 3250 / Kari. (Tästä oli juttua myös viimeisimmässä Kamera-lehdessä).

(Jyväskylän kirjeenvaihtajalta) Saksalainen ColorFoto 10/2004 (ilmestyy vähän myöhemmin irtonumeromyyntiin).

  • ColorFoto on jo pitemmän aikaa testannut objektiivit eri runkojen kanssa. Syynä on se, että isojakin eroja löytyy, sama objektiivi käyttäytyykin toisen merkkisessä digirungossa aivan eri lailla.
  • Leica Digital-Modul R:n (10 megapikseliä, käy Leica R8/R9) rajauskerroin on 1.37, tulee joulukuussa myyntiin ja hinta on 4.500 euroa
  • Objektiiveja on testattu Canon 10D/300D -rungoilla sekä Nikon D70:llä. Suositeltavia Canonissa ovat Sigma EX 2,8 sekä Canon EF 4,5-5,6/70-300 mm DO IS USM. Kallis Canon EF 3,5-5,6/28-300 mm L IS USM ei seulaa läpäissyt kuten ei Sigman3,5-5,6/18-125 mm DC Asp digital. Molemmat Sigmat testattiin myös Nikonissa, pisteet olivat isommat, mutta kumpikaan ei suositusta saanut. Kiinteäpolttoväliset Sigma EX 2,8/50 DG Macro digital ja 105 mm sekä Tamron AF 2,8/90 mm SP Di 1:1 Macro digital saivat sekä Canonissa että Nikonissa suosituksen.
  • Canon i990:n, Epson R800:n ja HP 7960:n paperilaatutesti (45 erilaista) oli päivitetty. Canonin printteriin suositeltiin 8 paperityyppiä, Epsoniin 7 paperityyppiä ja HP:n printteriin 4 laatua (mikään näistä ei ole HP:n oma paperi!).
  • Kymmenestä testatusta kuva-arkisto-ohjelmasta parhaat pisteet niukalla erolla sai ThumbsPlus 6 Std
  • ColorFoton sivuilta pääsee maksua vastaan lataamaan pdf-muodossa osan testeistä. Optiikkatesti ja tulostustesti maksavat erikseen 1.8 euroa.

Akiba (Herttoniemi/Itäkeskus) on testannut muistikorttien nopeuksia, kameroina ovat olleet Canon 20D ja Canon 1D Mark II.

  • (Mark II:n korkeampi pylväs tarkoittanee ainoastaan sitä, että puskuriin mahtuu enemmän. Tarkoitus lienee verrata saman kameran eroja eri korteilla, ei kameroita).

Dpreview.com, Canon EOS 20D firmware 1.0.5. Edellinen 1.0.4 -versio aiheutti joissakin tapauksissa kameran täydellisen mykistymisen (jos sattui olemaan tietynlainen objektiivi kamerassa kiinni firmwaren päivittämisen aikana). Ks. myös Rob Galbraith. Objektiivi on hyvä irrottaa päivittämisen ajaksi.

DCRP, Canon PowerShot S70 -arvio. Suomen keskihinta on 597 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Sony DSC-P150 arvio. Suomen keskihinta on 519 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Megapixel.net, P/A/S/M modes. How they work and when to use them.

Photographyblog.com, eFotoGrafija's Interview with Olympus.

Luminous Landscape, Epson PX-G5000. Japanissa syyskuussa julkistettu A3-mustesuihku.

 

07.10.2004  

YLE Radio 1 klo 15.10 (tänään)
Kultakuume. Valokuvaajat todistajina. Toimittanut Ismo Nykänen. Radioreportaasi Ranskan Perpignanissa vuosittain järjestettävästä kaksiviikkoisesta Visa Pour L`Image -tapahtumasta. Perpignanin katselmusta pidetään jopa tärkeimpänä valokuvajournalistisena tapahtumana maailmassa.

Rajala Pro Shop järjestää DigiViikon 18 - 23.10 (5. kerran)

  • Photokina-tarjouksia ja -uutuuksia
  • PhotoShop-kurssi Rajala Pro Shopin asiakkaille 22.10 ja 23.10 (yhden päivän kurssi)
  • Canonin tuoteuutuuksien n. 45 minuutin "koulutus" Canon EOS 1Ds, Canon EOS MarkII, Canon EOS 20D sekä Canon XL-2 kameroista (n. 30 henkeä/kurssi)
  • (Rajalan Pro Shopin etusivun vasemman puolen alimmasta linkistä pääsee ilmoittautumaan tuotekoulutukseen)

Sensuuri on aina arka asia. Aukea.netin valokuvauspuoli on halunnut rajata ns. kotialbumikuvat Aukean ulkopuolelle. Tarkoitus ei ole, että palvelusta tulisi ilmainen näppäilijöiden kuvien säilytyspaikka. Choose Your Ketchup -niminen kuva poistettiin, tekijän mukaan kyse oli käsitetaiteen installaatiosta (rikkinäisellä posliinilautasella hieman ketsuppia ja poreilevaa kolajuomaa). Kuvaa ei näe enää aukeassa (miksei tekijä muuten ole sitä laittanut esille jonnekin muualle?). Lue kuvanottajan aloittama keskustelu aukeasta Sensuuri.net ("vähän" provosoiva nimi...).

Tietokone-lehti, lokakuu nro 11/2004.

  • Digikuvat kuntoon ja järjestykseen, 12 sivua. Vertailussa ovat mukana kuvankäsittelyohjelmat, arkisto- ja albumiohjelmat sekä lisäohjelmat. Kuvankäsittelyohjelmista Toimituksen Valinta -määreen saivat Adobe Photoshop Elements 2 (9.2 pistettä) sekä Jasc Paint Shop Pro 9 (9.4 pistettä). Tämän hintaluokan ohjelmista PSP 9 oli selvästi monipuolisin, mutta käytettävyys ei aina helli aloittelijaa. Elements 2 tarjoaa paljon ominaisuuksia helppokäyttöisessä muodossa. Piakkoin ilmestyvä Photoshop Elements 3 tarjonnee kovan haasteen PSP 9:lle.
    - Kuva-arkisto-ohjelmista Toimituksen Valinta osui Adobe Photoshop Album 2:een (9.0 pistettä), joka on monipuolisin ja helppokäyttöisin. Sen kuvanmuokkausominaisuudet riittävät varmaan monelle. Fotowaren Fotostation 4.5 sai 8.8 pistettä sekä Jasc Paint Shop Photo Album 8.4 pistettä (vertailusta puuttuivat kokonaan Thumbs Plus 7 sekä ACDSee 7, jotka molemmat ovat harrastajien suosiossa).
    - Lisäohjelmista esitellään kahta kohinan poisto-ohjelmaa, Noise Ninjaa sekä Neat Imagea. Resoluution suurentamiseen tarkoitettuja ohjelmia edustavat Genuine Fractals sekä Shortcut Photozoom. Optiikan korjailuun tarkoitettuja ohjelmia ovat Focus Magic sekä Dxo Optixs Pro.
  • Tallennustilaa kortilla, neljä sivua eri muistikorttityypeistä. Korttien nopeuksiakin mitattiin jonkin verran, testissä oli mukana kaksi usb 2.0-liitäntäistä kortinlukijaa, joiden tulokset vaihtelivat käytetyn korttityypin mukaan. USB 1.1-liitäntä on usein pullonkaula, sillä sen kautta siirtyy enintään 1.4 megatavua tiedostoja sekunnissa.
  • Pikakokeet Epson Bluetooth Print Adapter, Valokuvat langattomasti paperille, 100 euroa. Adapteri laitetaan Epsonin R300-, RX600- ja Picturemate-tulostimien usb-liitäntään. Mitään muuta ei tarvita, puhelimista ja kämmenmikroista voi tämän jälkeen tulostaa kuvia. Tiedonsiirto oli hidasta, mutta pienissä kuvissa siitä ei ollut suurempaa haittaa. Kantomatka on parhaimmillaankin 15 - 20 metriä.
  • Pikakokeet Canon CP-330, Matkamiehen tulostin, 285 euroa. Tällä pikkusublimaatiotulostimella voi printata suoraan kaikista Pict Bridge -yhteensopivista kameroista. Tuki myös irdalle, joten monesta pda-laitteesta ja kamerapuhelimesta onnistuu suoratulostus. Postikorttikokoisen kuvan tulostus vie aikaa 85 sekuntia. Akun ansiosta laitteella voi tulostaa ilman sähköverkkoakin.

Meinasi kokonaan unohtua Digivideoyhdistyksen kasettikimppatilaus (sulkeutuu tänään klo 11:00). Jäseneksi ei enää ehdi liittyä (tilaus vaatii jäsennumeron), mutta jos olet jo ennestään jäsen, niin varmaan kannattaa tilata...

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi, Uusi firmware Canon PowerShot A75. Ketjun kolmannessa viestissä on linkki, jossa on ohjeet vanhemman firmwaren ns. puukotukseen. Tämän avulla saadaan A70/A75:n videoiden maksimipituus kasvatettua 180 sekuntiin. (Ei heikkohermoisille tai lapsille).

Camerahobby.com, Photography e-Book (hyvä!).

Ephotozine.com, Epson PictureMate -arvio. Pikkuprintteri kymppikuville, ei vaadi mikroa, sisäänrakennettu kortinlukija. Kahdenkymmenen kuvan tulostaminen vei aikaa 45 minuuttia. Yhden kuvan hinnaksi tuli 29 p (0.42 euroa).

E-fotografija.com, Interview with Mr. Takaya Iwasaki, Canon representative for Central East and North East Europe, Sub-Sahara Africa and Middle East. Ei mitään jymypaljastuksia.

  • Canon 20D -järjestelmädigiä suunniteltiin pölytiiviiksi (kennon puhdistus!), mutta tekniikka olisi tullut maksamaan liian paljon
  • Canonin EF-objektiiveja on myyty vuodesta 1987 alkaen 26 miljoonaa kappaletta
  • Canon myy tänä vuonna kaikkiaan 15 miljoonaa kameraa

Fotosidan.se, Photokina del III (viimeinen osa).

Digicamreview.co.uk, Panasonic Lumix FX7 -arvio. Pieni litteä digi, jossa viiden megapikselin kenno, Leican optiikka, kolminkertainen zoom, 2.5 tuuman tft-näyttö ja kuvanvakaaja (!).

Digitalcamerainfo.com, Fujifilmiltä kasvojen tunnistusteknologiaa.

Digitalcamerainfo.com, Photokina 2004 - SLR's on Display.

Digitalcamerainfo.com, Photokina 2004 Point and Shoot Announcements.

Pcmag.com, Paint Shop Pro 9.

Kanadalainen Visible Dust (ks. diginews 4.10.2004) toimittaa myös Suomeen, postikuluissa ei eroa. Copper Hill Images ei toimita ollenkaan Suomeen (ks. diginews 21.9.2004).

 

06.10.2004  

Top Shot -uutisia (email): "Nyt varastossa alkuperäiset Panasonic laajakulma- ja telelisäkkeet Panasonic Lumix DMC FZ-sarjan kameroihin."

Pekola.net, puolentoista kuukauden kokemukset Canon 300mm/4L IS USM.

Stockmannin lokakuun kanta-asiakastarjouksena (ei erityisen halvalla) on Canon G5 + 128 MB + kameralaukku 625 euroa sekä Minolta Dimage Z2 399 euroa.

Pekka Saarisen Digital Photo Gallery Database -palveluun on ilmoitettu jo 600 kuvagalleriaa. Lisääkin mahtuu...

IR, HP Photosmart R707 -arvio. Suomen keskihinta on 331 euroa (279 euroa - 419 euroa, MBnetin Hintaseuranta).

DCRP, Fuji FinePix E550 -arvio. USA:n hinta on $449.

Digicamreview.co.uk, Konica Minolta Dimage Z3 -arvio. Suomen keskihinta on 483 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

(Foorumilta) ilmainen ohjelma erilaisten ns. diaesitysten tekoon (vaikka sanatarkasti ei dioista olekaan kysymys, kuvaesitys voisi olla parempi sana). Photo SlideShow Maker 1.0.

Nikonians.org, viime keväänä ilmestynyt yli 22.000 jäsenen Nikonian eZine 26 (pdf-formaatissa).

Steve Sanders Photosmart 8450 -arvio. Kahdeksan mustesäiliötä, 4.800 dpi, muistikortinlukija, 2.5 tuuman lcd-näyttö, A4-kokoa, mahdollisuus liittää verkkoon. USA:n hinta on $299.

Photo.net, HP:llä on ilmainen palvelu, jossa voi automaattisesti poistaa kuvasta punasilmäisyyden. Osoite on redbot.net/.

Luminous Landscape, Mike Johnstonin kolumin, Mo' Betta. Mikä voisi olla tarpeeksi?

USA:n Canon puhdistaa kennon veloituksetta (takuuajan jälkeenkin), ks. dpreview.comin foorumin viesti.

Canon 20D:n firmware-päivitys 1.0.4 ei ole saatavilla (joillakin päivittäjillä kamera meni totaalisesti lukkoon päivityksen jälkeen). Päivitettyä uutta versiota odotellaan...

Rob Galbraith, Noise Ninja Photoshop plug-in Public beta. Noise Ninja Plug-in beta. Noise Ninja on vielä Neat Imageakin helppokäyttöisempi.

Rob Galbraith, GretagMacbeth Eye-One Match 3.0, kalibrointilaitteen softa.

Photo-i-co.uk on edennyt Canon PIXMA iP8500 -tulostinarviossaan jo osaan kahdeksan.

 

05.10.2004  

MikroBitti nro 10/2004.

  • sivuja on yhteensä 132
  • Tulosta, skannaa ja kopioi. Vertailussa alle 170 euron monitoimilaitteet, kahdeksan sivua. Mukana viisi laitetta.
    - Canon Smartbase MP360 (119 e, kookas tyylittelijä, ***)
    - Dell Personal All-In-One Printer 922 (152 e, sopivasti varusteltu, ***)
    - Epson Stylus CX3650 (159 e, laatua kärsivälliselle, ***)
    - HP Officeje PSC1215 (99 e, viittä vaille kohdallaan, ***)
    - Lexmark X2250 (129 e, kevyt höyhensarjalainen, **)
    Vertailun ykkösijan vei Epson hitaasta tulostuksesta huolimatta. Ks. Nettijatkot.
  • Kokeiltua, Vaativampaan kuvaukseen, Canon PowerShot G6, 850 euroa, yksi sivu. Kenno on nyt seitsemän megapikseliä (aiemmin viisi) ja joka suuntaan kääntyvä lcd-näyttöä on kasvatettu kahteen tuumaan (aiemmin 1.8 tuumaa). Kameran koko on kuitenkin vähän aiempaa pienempi ja painoa on parikymmentä grammaa vähemmän. Reaaliaikaista histogrammia ei ole, kuvan oton jälkeen histogrammin saa tietenkin näkyviin. G6:ssa on mahdollista tallettaa kuvat raw-muodossa. Kameran mukana tulee aiempien G-sarjan mallien tavoin kaukosäädin. Kuvat ovat värikylläisiä eikä niissä juuri ole kohinaa. Pokkarikokoa Canon G6 ei ole, mutta erinomaista jälkeä ja säädettävyyttä hakevalle Canon G6 on luokassaan ykkösvalinta.
  • Kokeiltua, Taskukokoinen multimedianauhuri, Archos AV420, 599 euroa. 20 GB, mp3, wma, DivX, Xvid, digikuvat. Laite on pienikokoinen, painoa on vain 280 grammaa ja siinä on 3.5 tuuman lcd-näyttö. Archoksesta löytyy Compact Flash -muistikorttipaikka ja USB 2.0 -liitäntä mikroon päin. Mukana tulee erillinen telakka, jossa on rca-ääniliitännät sisään/ulos sekä komposiitti/s-video-liitäntä videon sisääntulolle ja pelkkä komposiitti ulos. Käyttö videonauhurina on helppoa, yksi tunti vie tilaa 300 megatavua. Archosta on mahdollista käyttää myös nauhurina, laitteessa on sisäinen mikrofoni (mutta ei liitäntää ulkoiselle mikrofonille).
  • Kokeiltua, Aihiosta valokuvaksi, Katrin Eismann: Valokuvien korjailu ja viimeistely, 58 euroa. Kirja lukee mielellään ja se houkuttelee kokeilemaan kuvankäsittelyohjeita omiin kuviin. Vaikka käännös keskittyykin Photoshop CS:een, niin opetettavat voi soveltaa myös PS:n vanhempiin versioihin tai vaikkapa Elementsiin tai Paint Shop Prolle. Ks. myös digicamera.netin arvio Eismannin kirjasta.
  • Ilmaisohjelmat, mm. ColorPic (ilmainen, väriarvojen kaappaus kuvasta) sekä UniDream PowerBatch (ilmainen, käsittelee monta kuvaa kerralla, väritasapainon korjaus, kontrasti, kirkkaus, yksittäiset jpg-kuvat voi muuntaa avi:ksi).
  • Tulossa. Megapikselin puhelimet. Monipuoliset mustesuihkut.

Kari Haakanan blogista, Kuva on kiva ylläri. (Linkki oli alkuaan Matkalla-blogissa). Ylelle voi lähettää kännykkäkuvan mms-viestinä (Lähetä uutiskuva). Tähän asti kaikki on tietenkin hyvin, mutta Ylehän ei maksa kuvan lähettäjälle yhtään mitään. Ylimääräisenä bonuksena Ylen sivuilla olevan tekstin mukaan kuvan lähettäjä ei saa tämän jälkeen itse käyttää/lähettää tms. kuvaa enää ollenkaan... SchizoBlogissakin on tästä kirjoitettu.

  • lehtien yms. järjestämissä valokuvauskilpailuissa on aiemmin käytetty tätä samaa "kikkaa"
  • joissakin ilmaisissa nettikuvien talletuspaikoissa on ollut samantapaisia ehtoja
  • Yle saa tästä tempauksestaan aika paljon negatiivista peeärrää. Tuskin olisi montaa euroa mennyt, jos olisi reilusti luvattu maksaa käytetyistä kuvista. Ja miksi kieltää ilmaiseksi saadun toisen ottaman kuvan käyttaminen missään muualla kuin Ylessä?

Muistutus Nikon D70:n omistaville, tässä hyviä e-kirjoja, jotka opastavat kameran käyttöön (jostain syystä Canonin digeille ei löydy mitään vastaavaa, paitsi Dennis Curtinin vähemmän vaativille harrastajille suunnatut ShortCourses-kirjat). E-kirjahan tarkoittaa cd-romppua.

  • Thom Hoganin Complete Guide to the Nikon D70
  • Peter iNovan Nikon D70 eBook
  • Ron Reznickin eBook (sivuja vain vähän yli 100, Nikonin Capture -ohjelman käyttö selitetään perinpohjaisesti. Yleistä digikuvauksesta, mutta kamerana käytetään koko ajan Nikonin järjestelmädigiä).

Bobatkins.com, Canon's Digital Plans. Konekielinen käännös Canonin edustajan japaninkielisestä tekstistä, perässä sitten tulkinta mekaanisesta käännöksestä. Haastattelun perusteella Canonilla ei ole suunnitelmia muuttaa nykyistä kolmen linjan järjestelmädigivalmistusta (täyden ruudun kennot, 1.3 x rajauskerroin, 1.6 x rajauskerroin). Parempi käännös.

Bobatkins.com, Photography Magazines (moni englantilainen lehti näytti puuttuvan).

Dcviews.com, Casio Exilim Zoom Z50 -arvio.

Fotosidan.se, Photokina 2004 -raportti, Del II.

Canon 20D -järjestelmädigiä on myyty jo nyt monta kymmentä tuhatta. Kymmenet tuhannet ovat ongelmitta päivittäneet muutama päivä sitten julkistettuun firmwaren versioon 1.0.4. Tästä dpreview.comin säikeestä löytyy puolenkymmentä epäonnistunutta päivitystä.

  • (Canon kertoo muiden valmistajien tavoin, että käyttäjä on vastuussa, jos jokin epäonnistuu itsetehdyssä firmwaren päivityksessä. Käytännössä kuitenkin hyvin harva vie diginsä firmwaren päivitystä varten huoltoon).

Canon 20D, firmware 1.0.4. Ks. dpreview.com ja Rob Galbraith.

 

04.10.2004  

Viikon kuva: Valveilla (II)

Viikon manipuloitu kuva: Ikkunoita toiselle puolelle -kollaasi. (Kuvassa on linkit myös yksittäisiin ikkunoihin, joita voi katsoa vähän suuremmassa koossa).

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (7.10.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...).

  • Canon 1D MarkII, 3.700 e, Hki (6.10.)
  • Canon 1Ds, ikä alle 1 v., ollut yksityiskäytössä, 4.600 e, Hki (4.10.)
  • Canon 10D, BG-ED3, 1 GB microdrive, 950 e, Hki (1.10.)
  • Canon A80, 128 MB, 250 e, Järvenpää (3.10.)
  • Canon A80, 256 MB, 300 e, Oulu (6.10.)
  • Canon A70, 64 MB, 250 e, Hämeenlinna (6.10.)
  • Canon D60, 700 e, Tampere (1.10.)
  • Canon 20mm 2.8 USM, 380 e, Joroinen (6.10.)
  • Canon Digi-Ixus V3, 210 e, Tampere (7.10.)
  • Canon, EF 35-350L, 1.130 e, Kuopio (4.10.)
  • Canon EOS 10D, Tampere, 1.000 e, (1.10.)
  • Canon EOS D60, akkukahva, 2 akkua, 128 MB, 890 e, Espoo (1.10.)
  • Canon Ixus 430, 320 e, Pieksämäki (7.10.)
  • Canon Powershot A310, 200 e, Kauhajoki (2.10.)
  • Canon Powershot G1, 340 MB, 200 e, Hki (6.10.)
  • Canon Powershot S1 IS, 390 e, Joensuu (5.10.)
  • Canon Powershot S20, 135 e, Lahti (4.10.)
  • Canon Pro1, 512 MB, salama Cullman, 900 e, Hki (4.10.)
  • Canon WP-DC 200S, sukelluskotelo A40:lle, 119 e, Espoo (5.10.)
  • Fuji Finepix 1300, 59 e, Hki (2.10.)
  • Fuji Finepix F700, kortinlukija, 250 e, Espoo (1.10.)
  • Fuji S2Pro, 1.480 e, Tampere (5.10.)
  • Hasselblad, 500 EL/M (2 kpl), Distagon 50/4 T*, Sonnar 150/4 T* (2 kpl), Macro-Planar 120/4 T*, Sonnar 250/5.6, Planar 80/4 T*, filmiperiä 2 kpl, prismaetsin, lankalaukaisin, HB-alumiinilaukku, vv-suoja, mattalasi yms, 4400 e, Turku (7.10.)
  • HP C215, 100 e, Lahti (5.10.)
  • HP Photosmart 635, 150 e, Mäntsälä (3.10.)
  • HP 735, 105 e, Rauma (6.10.)
  • HP 735, 150 e, Hki (7.10.)
  • HP Photosmart 935, 270 e, Vaasa (4.10.)
  • Kodak DSC 600 Nikon F5, 3 akkua, 128 MB, 590 e, Hki (6.10.)
  • Mamiya, RB67 Pros, 90 mm ja kuiluetsin, mukaan 127 mm ja prismaetsin ym., 800 e, Lahti (4.10.)
  • Minolta Dimage 7HI, 690 e, Espoo (4.10.)
  • Minolta Dimage 7I, 128 MB, 430 e, Hki (4.10.)
  • Minolta Dimage G400, 249 e, Turku (6.10.)
  • Nikkor AF 300 mm/2.8, 2100 e, Hamina (5.10.)
  • Nikon 8700, 700 e, Hki (7.10.)
  • Nikon D70 + Nikkor DX 18-70 MM, 1.090 e, Ulvila (5.10.)
  • Nikon 90X, MB-10 pystykahva, 500 e, Lappeenranta (5.10.)
  • Nikon F5 runko, 800 e, Lappeenranta (5.10.)
  • Nikon 300 mm, hyvässä kunnossa oleva tele, ED-linssillä, f=4,5, 400 e, Sipoo (4.10.)
  • Nikonos, IV-A + 35mm/2.5 hp.550. V + 35mm/2.5 hp.880. Salama SB-101 hp.220. Kova salkku hp.70. Pakettina hp. 1650 e, Hamina (5.10.)
  • Nikon 5700, 2 x 256 MB, 420 e, Hki (3.10.)
  • Olympus 3040 Black, 144 MB, Hki (1.10.)
  • Olympus mju-II, 50 e, Jyväskylä (3.10.)
  • Olympus Camedia C3000, 200 e, Tampere (1.10.)
  • Olympus Camedia C-4000, 285 e, Lammi (6.10.)
  • Sigma, 17-35 mm 2,8-4 EX HSM, Canon, 350 e, Hki (4.10.)
  • Sony Cyber-Shot DSC-505, 280 e, Kotka (5.10.)
  • Sony Cyber-Shot DSC-S70, 64 MB, 250 e, Tornio (5.10.)
  • Sony DSC-F707, varusteita, laajakulmalisäke 0.7x, vvs, polarisaatiosuodin, 64 MB, 500 e, Tampere (4.10.)
  • Sony DSC-P9, 128 MB, 200 e, Kuopio (4.10.)
  • Sony DSC-P50, 150 e, Hämeenlinna (6.10.)
  • Sony DSC-V1, 128 MB, 550 e, Espoo (1.10.)
  • Sony DSC-W1, 395 e, Kauhava (3.10., 7.10.)
  • Studiosalamasarja, Broncolor impact expert kit, 3 kpl Impact 41 salamoita jalustat. tasoheijastin. 3 eri varjoa, hunajakennot, värikalvoja yms. , 2.500 e, Oulu (1.10.)
  • TC-DC52 telelisäke Canoneihin, A40 - A85, 80 e, Kajaani (6.10.)
  • Unilock Major 1600, Unilock-kuula HB 60 mm, 180 e, Joroinen (6.10.)

Valokuvanäyttelyitä Helsingissä ja Turussa

  • HANKI 04 valokuvataiteen myyntinäyttely Kaapelitehtaalla
    10.10. saakka
    Teoksia on esillä nelisen sataa. Nyt on mahdollisuus nähdä kerralla läpileikkaus Suomen valokuvataiteesta. Ks. artists.fi, hanki04.
    Kaapelitehdas / Puristamo
    Tallberginkatu 1 C, Helsinki
    ma - pe 11 - 18, la - su 12 - 16
  • LIEBSCHERBRÄU
    Martin Liebscherin (http://www.martinliebscher.de/) valokuvia
    10.10. saakka
    Berliiniläinen Liebscher (s. 1964) rakentaa yhden miehen ryhmävalokuvansa lopulliseen muotoon tietokoneen ruudulla. Samassa kuvassa saattaa olla kymmeniä ellei satoja eri hahmoja, joita kaikkia esittää taiteilija itse. Esillä on viisimetrinen teos Camping sekä joukko pienempiä teoksia Family Photos -sarjasta.
    Kenetti@Korjaamo (Kari Kenetti on Korjaamon vierailevana galleristina 17.9.-10.10.)
    Töölönkatu 51 B
    Ti-pe 11-17, la-su 12-16
  • HUONE X
    Pertti Kekarainen (s. 1965): Density
    2.1.2005 saakka
    Kuvanveistäjän ja taidemaalarin koulutuksen saanut Kekarainen teki aiemmin installaatioita ja readymade-taidetta, mutta on sittemmin keskittynyt valokuvaamiseen. Nyt Kiasmassa on nähtävänä kokoelmiin hankitut suurikokoiset valokuvat, jotka kuuluvat Kekaraisen tunnetuimpaan valokuvasarjaan Density.
    Kiasma
    Mannerheiminaukio 2, Helsinki
  • ANGROUNG - kuin yhtä suurta perhettä. Karola Jäppisen valokuvia.
    30.10. saakka
    Cafe Primo Kurvi
    Avoinna ma-pe 8-19.30 ja la 10-17.30, su 12-17.30
    Helsinginkatu 2, Helsinki
  • CONTEMPORARY VISIONS. Valokuvia ja videoita Helga de Alvearin kokoelmasta 2.1. 2005 saakka
    Espanjalaisen galleristin ja taiteenkeräilijän Helga de Alvearin laajasta nykytaiteen kokoelmasta koottu näyttely keskittyy valokuva- ja videoteoksiin. Teoksista suurin osa on valmistunut 1990-luvun loppupuolella tai 2000-luvun alussa. Näyttelyssä on esillä teoksia 24:ltä taiteilijalta. Näyttelyn teemoja ovat ihmisen sisäinen ja ulkoinen todellisuus sekä ennen kaikkea identiteetti.
    Wäinö Aaltosen Museo
    Itäinen Rantakatu 38, Turku
    Ti-su, klo 11-19.
  • SE MIKÄ ON TAVALLISTA.
    12.12.2004 saakka
    Turun taidemuseo ja Valokuvakeskus Peri toteuttavat näyttelyn, joka kokoaa yhteen Turun seudun ja Varsinais-Suomen alueen valokuvataidetta. Näyttely pohtii arjen moninaisia merkityksiä ja valokuvan populaaria luonnetta.
    Näyttely on muuten viimeinen Tähtitornin väliaikaistiloissa järjestettävä näyttely. Peruskorjattu museorakennus Puolalanmäellä avataan yleisölle huhtikuussa 2005.
    Turun taidemuseo, Vartiovuorenmäki (tähtitorni), Turku
    Ti-to 11-8, pe-su 10 - 16, ma suljettu
  • Ben Kaila. Valokuvia.
    31.10. saakka
    Valokuvakeskus Perin galleriassa Turussa on esillä valikoima Ben Kailan mustavalkoisia hopeavedoksia vuosilta 1970-2004. Kuvat edustavat ns. subjektiivista dokumentarismia. Näyttelyn kuvat on otettu Suomessa, Ruotsissa, Berliinissä ja Marokossa.
    Valokuvakeskus Peri
    Uudenmaankatu 1, Turku
    Ti-Pe 12-19, la-su 11-17

DV-Videolehti 3/2004 (syysnumero) on ilmestynyt.

  • Mielenkiintoisin aihe on DV-Videolehden julkistama elokuvakilpailu, josta on tarkoitus tehdä jokavuotinen. Aihe on vapaa eikä elokuvien kestollekaan ole asetettu rajoitusta. Sarjoja on kaksi, elokuvat joiden budjetti alle tuhat euroa sekä elokuvat, joiden budjetti on päälle tuhat euroa. Pääpalkintona on 1.600 euron arvoinen videoprojektori. Elokuvista on tarkoitus tehdä DV-Videolehden tilaajille veloituksetta jaettava dvd-levy (valittujen elokuvien tekijöille ei erikseen makseta korvausta, he saavat tekijäkappaleina viisi dvd-levyä). Elokuvat on lähetettävä toimitukseen 15.10.2004 mennessä. Ilmoittautumiskaavakkeen saa lehden sivuilta (valokopiokin käy), ks. säännöt.
  • Testissä on ammattilaitteita laidasta laidaan, esim. laatuprojektorit vähän alle 4.000 eurosta yli 5.000 euroon.
  • Kotiteatteriyhdistyksen puheenjohtajan kotiteatteri esittelyssä, neljä sivua
  • Kuvaajana Kanadassa, YLE:ssä kuvaajana toiminut Pentti Matilainen lähti 1970-luvun alussa Kanadaan, kuusi sivua
  • Kannettava tietokone editointikäytössä, neljä sivua
  • Tähtien Sota -elokuvien taustoja selvitellään viisi sivua
  • TV:n Suuri Seikkailu -sarjan kuvaamisesta ja kuvauksista käytetystä kalustosta on tekstiä kuusi sivua
  • Musiikki-DVD omalla rahalla, kuusi sivua
  • seuraava DV-Videolehti 4/2004 ilmestyy viikolla 49. Aiheina mm. suuri projektoritesti, vertailussa 2.000 euron laitteet. Kotiteatteri kerrostaloon. DVD-levylle tallentava videokamera. Tekijänoikeus.

Fotoinfo.fi:n (Valokuvausalan tiedotuskeskus) sivuja on päivitetty. Sivun yläosasta löytyy tämän vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden Fototilastointi (yhteenvetoraportti 2/004, 1-8/2004, pdf).

Rob Galbraith, kanadalaisen Visible Dustin kennon puhdistusvälineet. Sensor Brush on sarja siveltimiä (eri kennokoolle löytyy sopiva), joiden avulla pöly poistetaan. Ennen puhdistamista siveltimen harjaaosaa puhalletaan paineilmalla, jolloin mahdolliset kiinteät hiukkaset katoavat ja siveltimeen tulee voimakas staattinen sähkövaraus. Rob Galbraith on käyttänyt Sensor Brushia kesän puolivälistä alkaen ja on erittäin tyytyväinen menetelmään. Sensor Cleania käytetään sitten sellaisiin kennon epäpuhtauksiin, joihin Sensor Brush ei tehoa. Tilaukset Visibledust.com.

Hyvin tehtyjä, isoja 360 asteen pallopanoraamoja Photokinasta. Mov-päätteisiä eli vaativat Quicktime-pluginin.

 

03.10.2004  

Viikon manipuloitu kuva: Jälkiä-triptyykki

(klo 10:37) Myöhään yöllä ja aamulla oli Nebulan puolella ongelmia (koskivat vain digicamera.nettiä), sivuille ei päässyt ollenkaan. Juuri äsken ongelma korjattiin (kuten varmasti huomaat, jos luet tätä viestiä).

  • Näiden vuosien aikana tällaista katkoa ei ole ikinä ollut, joskus harvoin on ollut jokin yksittäinen tunnin katkos. Korjaus tuli nopeasti, kun lähetin sähköpostia.

(Foorumilta bongattua) 1.10.2004 oli diginewseissä maininta uutisesta, jonka mukaan turkulainen perheen vääti rakennusvalvonnan perheen rantavajasta ottamien kuvien hävittämisestä. Rakennuslautakunta käsitteli kokouksessaan vaatimusta ja päätti olla hävittämättä kuvia. Ks. Turun kaupunki, rakennuslautakunnan kokous 30.09.2004.

Divideo.fi, Digivideoyhdistyksellä alkoi kasettikimppatilaus, tilaus pitää olla tehtynä torstaihin 7.10.2004 klo 11 mennessä. Vain Digivideoyhdistyksen jäsenille (jäsenmaksu on 10 e/vuosi), jos liittyy nyt, niin maksun eräpäivä kannattaa muuttaa kahdesta viikosta täksi päiväksi. Kimppatilaus on tarkoitettu vain Digivideoyhdistyksen jäsenille.

Rob Galbraith, sadesuojia kameroilla.

Photo-i-co.uk on edennyt Canon Pixma iP8500 -tulostinarviossaan osaan neljä (ensimmäiset printit). Suomen keskihinta on 400 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Casio Exilim EX-EZ55 -arvio.

Steve Sanders, Casio Exilim EX-S100 -arvio.

LetsGoDigital on päivittänyt viimeiset julkistustukset 2.10.2004 Photokina-sivuilleen.

Fotosidanse, Photokinan ensimmäinen päivä. Epsonilta ensimmäinen filmiskanneri, F-3200 (35mm - kymmenen kappaletta - 5x4'-kokoon. Tarkkuus on 3200 dpi ja hinta on 799 euroa + alv). Konica Minolta D7D -järjestelmädigi (pelkkä runko) maksaa 15.000 SEK (1.663 euroa).

 

02.10.2004  

Teknofokus.fi, kolme sivua kuvia teksteineen, Photokina 2004.

Jussi Vakkalan lintukuville on uusi osoite, jussivakkala.com. Kamerakin on vaihtunut Canon 10D -> Canon 20D, lue muutama kommentti uudesta Canon 20D -järjestelmädigistä.

Sami Karjalainen (Suomen Sudenkorennot) on laittanut sivuilleen esille tekstejä:

Suomi24:n keskustelualueet ovat uudistuneet ja käyttö on helpottunut. Hakukin on käytössä. Ks. Suomi24:n valokuvaus-foorumi. Viestit ovat aina asiallisia (moderointia siis tehdään) toisin kuin Jippiin valokuvaus-foorumissa.

Richard Avedon kuoli 81-vuotiaana, lue uutinen ja uutinen 2 .Ks. www-sivut.

IR, Kodak EasyShare DX7630 -arvio.

DCRP, Panasonic Lumix DMC-FZ20 -arvio. Viisi megapikseliä, 12-kertainen zoom, 36 mm - 432 mm, F2.8 koko polttovälialueella, kuvanvaakaja sekä elektroninen etsin. FZ20 on järjestelmädigien kokoinen. Ks. Suomen Panasonicin sivut.

Steve Sanders, Kodak EasyShare DX7590 -arvio. Viisi megapikseliä, 10-kertainen zoom, 38 mm - 380 mm, elektroninen etsin sekä 2.2 tuuman lcd-näyttö.

IR, Tamron AF18 - 200mm F/3.5 - 6.3 XR Di-II LD Aspherical (IF) MACRO, ks. tarkemmin.

c|net, Panasonic Lumix DMC-LC50 -arvio.

c|net, Kodak EasyShare CX7430 -arvio.

C1 Pro, C1 SE ja C1 LE -raw-konverttereihin tulee tuki Canon 20D:lle marraskuussa.

Dpreview.com, Konica Minolta Maxxum 7D -kuvia, esituotantomalli. Kuvanvakaaja toimii (1/2 s ja 1/4 s suljinaikoja), isoillakin ISO-arvoilla kuvissa on vähän kohinaa.

Canon EOS 20D -firmwaren päivityssivut, versio 1.0.4.

USA:ssa myydään 1 GB:n (hitaita) Sandiskn Compact Flash -kortteja alle $50:n. Lue Bryan Biggersin foorumilta.

 

01.10.2004  

Finlandia - Vuoden luontokuva 2005 -kilpailuun lähetettävien kuvien viimeinen postituspäivä on tänään!

In situ, Ari Saarto, värivalokuvia.
Ari Saarto on kuvannut kodittomien asumuksia ja maisemaan jättämiä jälkiä Helsingissä ja Tokiossa. Näyttely on avoinna 10.10.04 saakka.
Valokuvagalleria Hippolyte, Kalevankatu 18 B, Helsinki, Ti-pe 12-17, la-su 12-16.

Maitolaituri.tv, eilenkin on päivitetty Photokina 2004 -raporttia.

  • Honkongilainen JENIS tekee Nikon D70 -järjestelmädigiin sopivaa akkukahvaa, hinta on 65 euroa + alv. Kahvat löytyvät myös mm. Nikon Coolpix 5700 - ja 8700 -malleihin.
  • B+W eli perinteisten suotimien valmistaja tekee nyt (tai siis on tilannut alihankkijalta) vähän toisenlaisia suotimia eli plug-inejä. Kaksi sarjaa, molemmissa kuusi plug-iniä, mukana polarisaatiofiltteri. Yhden sarjan hinta on 50 euroa.

Turun Sanomat 30.9.2004, Turkulaisperhe ja kaupunki riitelevät rakennusvalvonnan ottamista kuvista, ks. tarkemmin.

Digitoday.fi, Saudi-Arabia kielsi kamerapuhelimet uskonnollisista syistä. Tai pikemminkin korkein uskonnollinen johtaja kielsi.

Eilen tuli Kameraseuran jäsenlehdykkä Lokakuu 7/2004.

  • alkusyksyn kurssit ovat täynnä, mutta varasijoille otetaan vielä lisää halukkaita
  • kuukausikokouksessa 12.10.2004 Jari Silomäki kertoo töistään
  • monet kerhot toimivat aktiivisesti ja pitävät kokouksiaan
  • Nuorten kerhon valokuvanäyttely on esillä Kameraseuran galleriassa 4.10. - 24.10.2004 kokousten aikana sekä la - su 12 - 18
  • varsinainen seuraava yleisölle auki oleva näyttely Kameraseuran galleriassa on 30.10. - 13.11.2004 Suomen kameraseurojen liiton Romantiikka

Camerahacker.com, paljon kaikenlaista, Canonin kameroiden virhekoodeja, kameroiden suljinviiveitä taulukkoon koottuna, Canonin objektiiveja ja Sigman objektiiveja, Sony DSC-P92, Canonin kauko-ohjaimen RS-60E3 johdon jatkaminen jne. jne. Kymmeniä aiheita.

IR, Canon Powershot S70 -arvio. Suomen keskihinta on 597 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Megapixel.net, Konica Minolta Dimage Z3 -arvio. Z1-/Z2-malleista poiketen kuvanvakaaja sekä erillinen elektroninen etsin. Z2:n tapaan neljän megapikselin kenno. Z3:ssa on 12-kertainen zoom, polttoväli on 35 mm - 42 mm. Edelleenkään ei ole mahdollista tallentaa pakkaamatonta kuvaa. Käytettävyys 8.4, kuvanlaatu 9.2.

Dpreview.com, Epson L500V. Helppokäyttöinen viiden megapikselin digi, jossa on 2.5 tuuman lcd-näyttö ja jossa ei ole ollenkaan optista etsintä. Sisäistä muistia on 32 MB ja muistikortteina käytetään SD-/MMC-kortteja. Ks. myös IR.

ACDSee 7 on virallisesti julkistettu.

Rob Galbraith, Nikon Capture on päivittynyt versioon 4.1.3.

Rob Galbraith, Walkstool valokuvaajille kehitetty helposti mukana kulkeva kokoontaitettava kevyt istuin.

  • Ruotsalainen "keksintö", walkstool.com. Jalat venyvät, kokoontaitettuna termospullon kokoinen. Tarjolla on kaksi kokoa, 45 cm (normaali) ja 55 cm. Ks. Suomen myyjät.
  • Ensimmäinen saksalainen hinta, joka osui eteen, peak-berlin.com 69.95 euroa. Dollareiksi muutettuna duluthtrading.com $54.99.

Rob Galbraith, GIGA Vu PRO -tiedostosäilö. 3.8 tuuman lcd-näyttö, 40 GB / 80 GB, näyttää jpg-tiedostojen lisäksi Canonin ja Nikonin raw-kuvat. Myös MP3, DivX ja MPEG4, tv-out. Hinta alkaen 549 euroa.

Tamron lopettaa Bronican (keskikoon kamerat) valmistuksen.

ImageRecall 3.0, kuvien pelastusohjelmasta uusi versio. Hinta on n. 50 euroa.

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (30.9.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...).

  • Canon 1Ds, 5.200 e, Hki (27.9.)
  • Canon 28-105/3.5-4.5 USM, 240 e, Espoo (28.9.)
  • Canon A75, 220 e, Järvenpää (28.9.)
  • Canon A95, 256 MB, 330 e, Hyvinkää (29.9.)
  • Canon Digital Ixus 500, 360 e, Vantaa (27.9.)
  • Canon EF 17-35 MM F/2.8 L USM, 720, Hki (25.9.)
  • Canon EF 28-80 MM F/2.8 L, 520 e, Hki (25.9.)
  • Canon EOS 10D, 1.090 e, Tampere (27.9.)
  • Canon EOS 10D, kaupan päälle vähän kärsinyt Cosina 19-35mm, 950 e, Hki (28.9.)
  • Canon EOS 300D Kit, 850 e, Ulvila (29.9.)
  • Canon G3 Powershot, 300 e, Mikkelin mlk (27.9.)
  • Canon G3, 320 e, Hki (24.9.)
  • Canon G5, 630 e, Tampere (25.9.)
  • Canon Ixus II, 200 e, Turku (25.9.)
  • Canon Ixus 400, 300 e, Jyväskylä (28.9.)
  • Canon Ixus 400, 290 e, Jyväskylä (30.9.)
  • Canon Powershot A60, 140 e, Kauniainen ( 26.9.)
  • Canon Powershot A70, 256 MB, Tampere (28.9.)
  • Canon Powershot A80, telejatke 1.75x, 4 makrolinssiä, 256 MB, 520 e, Hki (29.9.)
  • Canon Powershot A80, laajakulmalisäke, 330 e, Tampere (29.9.)
  • Canon Powershot G5, 460 e, Hki (27.9.)
  • Canon Powershot Pro1, 800 e, Kajaani (28.9.)
  • Canon S1 IS, 512 MB, 420 e, Mänttä (30.9.)
  • Canon Powershot S10, 128 MB, 135 e, Lahti (30.9.)
  • Canon WP-DC 200S, sukelluskotelo Canon A40:lle, 129 e, Espoo (28.9.)
  • Fujifilm FinePix S2 Pro, 1.480 e, Tampere (26.9.)
  • Hasselblad 500 C / M, + objektiivi Planar 2.8/80 CZ + Marumi MC-UV linssi, 1690 e, Ylöjärvi (28.9.)
  • HP 735, 150 e, Hki (27.9.)
  • HP 735, 128 MB, 140 e, Hki (30.9.)
  • HP 318, 100 e, Vammala (28.9.)
  • HP Photosmart 318, 30 e, Alahärmä (27.9.)
  • HP Photosmart 720, 180 e, Turku (25.9.)
  • Konica Minolta Dimage Z10, 250 e, Porvoo (29.9.)
  • Leica R6.2, 1.480 e, Tampere (26.9.)
  • Mamiya, RB67 Pros + 90 mm + kuiluetsin, mukaan 127 mm + prismaetsin ym. tavaraa, 800 e, Lahti (27.9.)
  • Minolta Dimage 7I, 128 MB, 450 e, Hki (28.9.)
  • Nikon akku EN-EL3, 50 e, Ulvila (26.9.)
  • Nikon Coolpix 880, 300 e, Vaasa (27.9.)
  • Nikon D70 + Nikkor DX 18-70 MM, 1.090 e, Ulvila (26.9.)
  • Nikon D1, 850 e, Hki (25.9.)
  • Olympus OM-4,35/2, 38/2.8 mac, 50/2 mac, 100/2, 135/4.5 mac, 180/2.8, 300/4.5, 25 loitto, 65-116 loitto, 2x-telej., T-20-sal., T-PC, T28-sal., 2500 e, Tampere (28.9.)
  • Olympus C-310 Zoom, 100 e, Hki (25.9.)
  • Olympus C-3020Z, 128 MB + 64 MB, 270 e, Hämeenlinna (27.9.)
  • Olympus C-4000, 2 x 64 MB, 200 e, Laitila (26.9.)
  • Olympus Camedia C-1/ D-100, 100 e, Vantaa (29.9.)
  • Olympus Camedia C-2500L, 100 e, Espoo (27.9.)
  • Pentax 645 Pro rullafilmikamera, kinotyylinen prismatähtäin, huipputarkat objektiivit: 45 mm f2,8 (vast. kino 28 mm), 75 mm f2,8 ja 150 mm f3,5, 1600 e, Hki (28.9.)
  • Pentax S4I, 340 e, Espoo (30.9.)
  • Slik SL-76, 35 e, Forssa (25.9.)
  • Sony Cyber-shot DSC-P10, 2 x 128 MB, 450 e, Inari (27.9.)
  • Sony DSC-P72, 120 MB + 15 MB, 330 e, Tampere (24.9.)
  • Tamron SP AF 28-75MM F/2.8, XR Di LD Aspherical (IF) Macro, Canoniin, 315 e, Joensuu (28.9.)
  • Tamron 90/2.8 DI Makro 1:1 Nikon, 380 e, Ulvila (26.9.)

 

 
 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

 

 

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 


Hae Google:sta

Uutiset