Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Päättyneet valokuvanäyttelyt 2015

-Espoossa

Veli Granö: Esineiden valtakunta - kokoelma keräilijöitä
Kuva: Kuva Veli Granö.6.1.2015 asti

Valokuvaaja, ohjaaja ja taiteilija Veli Granön (s. 1960) Esineiden valtakunta - kokoelma keräilijöitä -näyttely tuo näkyviin luovan harrastuksen kautta omaa maailmaansa rakentavia ihmisiä. Granö tarkastelee kuvaamiensa keräilijöiden kokoelmia omakuvina ja heidän oman maailmanjärjestyksensä ilmentäjinä.

Näyttely on osa Suomen taiteilijaseuran 150-vuotisjuhlavuoden interventioita erikoismuseoihin.

Helinä Rautavaaran museo
Ahertajantie 5, WeeGee-talo, Espoo
ti 11-18, ke 11-20, to ja pe 11-18, la ja su 11-17
12/0 €

- Harjavallassa

Valokuvan tanssi
Kuva: Aarne Pietinen..27.9.2015 asti

Valokuvan tanssi -näyttely johdattaa katsojan tanssin ja tanssivalokuvan maailmaan. Näyttely on kuopiolaisen Victor Barsokevitsch-valokuvakeskuksen ja Riitta Raatikaisen tuottama kiertonäyttely, joka luo läpileikkauksen suomalaisen tanssivalokuvauksen historiaan viimeksi kuluneiden sadan vuoden ajalta.

Kuva: Aarne Pietinen.

Emil Cedercreutzin museo
Museotie 1, Harjavalta
ti ja ke 12-16, to 12-18, su 12-16
8/5/3/1/0€
Sisäänpääsy Museokortilla.

- Helsingissä

Alisa Javits, Vihreä norsu
Kuva:Alisa Javits.20.12.2015 asti

Vihreä Norsu on tilallinen, ajallinen ja visuaalinen kokonaisuus, jossa projisoinnit, objektit ja sanat rakentavat tunteen.

"Vihreä norsu on symbolina peräisin veljeltäni. Hän sanoi kerran, että kuvitelmani ovat kuin pieni, vihreä norsu, joka on tosi vain minulle ja jonka olemassaolon voi kyseenalaistaa kun tiedostaa sen läsnäolon keinotekoisuuden." – Alisa Javits

Alisa Javits (s. Pietarissa 1984) on suorittanut visuaalisen kulttuurin maisterintutkinnon Tukholman yliopistosta vuonna 2009. Hän valmistui valokuvataiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2013 ja tekee nyt taiteellista väitöstään Aalto-yliopiston Elokuva- ja lavastustaiteen osastolla.

Ben Kaila: Das Berlin Buch
Kuva: Ben Kaila.20.12.2015 asti

Hippolyte Studiossa on esillä Ben Kailan valokuvia teoksesta Das Berlin Buch. Kirja on myynnissä galleriassa.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Fotoklub Zagreb: Night and Low Light Photography
Kuva: Neda Rački 17.12.2015 asti

Näyttely on osa Kameraseuran ja Fotoklub Zagrebin yhteistyöhanketta. Kameraseuralaisten näyttely oli esillä Kamera-galleriassa lokakuussa ja Zagrebissa marraskuussa. Nyt Fotoklub Zagrebin kuvat ovat vastavuoroisesti esillä Kamera-galleriassa.

Näyttelyssä on esillä 40 teosta 33 kuvaajalta.

Vuonna 1892 perustettu Fotoklub Zagreb on yksi Euroopan vanhimpia valokuvauskerhoja.

Kuva: Neda Rački Silver snake.

Kamera-galleria,
Lastenkodinkuja 1, Helsinki
ti-to klo 10-15.


Eeva Mela: Kulkijan päiväkirja – Kännykän näkemää – IPHONEKUVIA 2013-15
Kuva: Eeva Mela.29.11.2015 asti

Lasipalatsin Näyttelytilassa on esillä Eeva Melan (s.1971) kännykällä kuvattujen valokuvien sarja. Kuvia yhdistää päiväkirjamainen, kronologinen järjestys. Kuvia on snap shot -tyyliin runsaasti, yli 100.

Näyttelytila Lasipalatsi,
Mannerheimintie 22-24, Helsinki
ti-su klo 12-18


Eero Venhola: Muistaakseni kuvasin
Kuva: Eero Venhola.27.11.2015 asti

Kameraseura ry:n pitkäaikainen aktiivi ja kunniajäsen, valokuvaaja Eero Venhola, on koonnut 70-vuotisjuhlanäyttelynsä Kamera-galleriaan.

Venhola liittyi Kameraseuraan 17-vuotiaana keväällä 1963. Pian sen jälkeen hän aloitti valokuvaopinnot Ateneumin iltalinjalla samalla kun oli oppipoikana alan yrityksessä. Venhola valmistui ammattikuvaajaksi ja perusti oman studion.

Venhola on toiminut monissa Kameraseuran luottamiustehtävissä, seuran hallituksessakin yhteensä yli 15 vuotta. Oppejaan Venhola jakaa Kameraseuran Näyttelykuvaajien tapaamisissa edelleen kuukausittain.

Kamera-galleria,
Lastenkodinkuja 1, Helsinki
ti-to klo 10-15.


Ville Juurikkala: It's Only Rock n Roll
Kuva: Ville Juurikkala..25.11.2015 asti

15 vuotta rock-valokuvaajana työskennellyt Ville Juurikkala (s. 1980) on kuvannut artisteja ympäri maailmaa, joukossa muun muassa Slash, Bad Religion, Hanoi Rocks, HIM ja Nightwish.

Juurikkala on ystävystynyt vuosien varrella useimpien kuvattaviensa kanssa. Tiketti Galleriaan ensimmäistä kertaa yhteen kootussa näyttelyssä voikin nähdä monia artisteja tilanteissa, joihin ei valokuvaajia yleensä päästetä.

Tiketti Galleriassa on näyttelyn ajan saatavilla myös rajoitettu erä Ville Juurikkalan Apocalyptica: Photobook -kirjaa (2012), jota ei ole Suomessa muualla myynnissä.

Tiketti Galleria
Urho Kekkosen katu 4-6, Helsinki
ma.pe 11-19, la ja su 12-18


Jussi P. Aalto: Shadowplay
Kuva: Jussi p. Aalto.14.11.2015 asti

Shadowplay -näyttelyn inspiraationa on ollut yksinäisyyden metafyysinen olemus. Keskeisenä kysymyksenä teoksissa on, miltä yksinäinen mieli näyttää. Yksinäisyyteen liittyy ahdistava ja synkkä puolensa, mutta se voi antaa myös mahdollisuuden mielenrauhaan ja harmoniaan.

Valokuvat ovat syntyneet kuvaamalla perinteisellä mustavalkofilmillä valoinstallaatioita studiossa. Kamerana on ollut 4 x 5” -laakafilmikamera.

Helsinkiläinen Jussi P. Aalto (s. 1979, os. Tiainen) on itseoppinut valokuvaaja ja valokuvausalan ammattilainen.

Sami Haapavaara: Tivoli
Kuva: Sami Haapavaara.14.11.2015 asti

Sami Haapavaara kiersi tivolimiehenä pari vuotta ympäri Suomea. Pesti mahdollisti tutustumisen kollegoihin ja antoi tilaisuuden kuvata läheltä tivolin arkea.

Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15


End of the Road - Matkan loppu - Hannes Heikuran valokuvatrilogian päätösosa Kuva: Hannes Heikura.8.11.2015 asti

Hannes Heikura (1958–2015) aloitti vuonna 2010 yksinäisyyttä tutkivan Helsinki-trilogian. Aiemmat osat Dark Zone – Hämärä vyöhyke (2011) ja We Walk Alone – Kuljemme yksin (2013) kuvasivat kaupunkia ja kaupunkilaisia tummanpuhuvissa ympäristöissä. End of the Road –Matkan loppu on sarjan kolmas ja viimeinen osa.

Kuvat on otettu pimeinä vuorokauden aikoina vuosina 2013-2014 sarjan aiempien kuvien mukaisesti Kampin kaupunginosassa.

Nähtävissä on myös vuonna 2014 tehty videohaastattelu, jossa haastattelijana toimii Asko Mäkelä.

Näyttelyn yhteydessä Like Kustannus julkistaa samannimisen valokuvakirjan.

Virka Galleria
Kaupungintalo, Sofiankatu 1 / Pohjoisesplanadi 11-13, Helsinki
ma-pe 9-19, la-su 10-16


Lea Kömi: Foto Noir
Kuva: Lea Kömi.8.11.2015 asti

Lea Kömin Dramaattiset varjot -näyttelyn mustavalkoiset valokuvat ovat saaneet vaikutteita 1940- ja 1950-lukujen Hollywoodin film noir -elokuvista.

Teatterikuvaustaustan omaava Kömi ihastui film noir -elokuvien jyrkkiin valoihin ja varjoihin ja alkoi hakea valokuviinsa film noirin dramaattista valaisutyyliä. Film noir -elokuvien tapaan päähenkilöinä kuvissa seikkailee viekkaita blondeja ja kovaksikeitettyjä miehiä.

Kömi on koostanut foto noir -valokuvasarjoistaan myös tarinallisia ja elokuvamaisia valokuvaesityksiä. Näyttelyssä näiden tarinoiden kerrontaa ja tunnelmaa vahvistavat musiikki ja äänitehosteet.

Näyttelytila Lasipalatsi,
Mannerheimintie 22-24, Helsinki
ti-su klo 12-18


Tuula Heikkinen & Aija Lehtonen: Elämää Kuva: Elu trammis -näyttely.ratikoissa - Tallinna Helsinki
30.10.2015 asti

Valokuvaajat Tuula Heikkinen Espoosta ja Aija Lehtonen Helsingistä ovat työstäneet yhteisnäyttelyn "Elämää ratikoissa - Tallinna Helsinki" yhteistyössä Tallinnan Fotomuuseumin kanssa. Näyttelyn ensimmäinen ripustus oli keväällä 2015 Fotomuuseumin galleriassa.

Näyttely tutustuttaa raitiovaunukulttuuriin Suomenlahden molemmin puolin. Heikkinen ja Lehtonen kuvasivat raitiovaunuja ja niissä matkustavia ihmisiä eri vuorokauden aikoina. Valokuvissa tapahtumat esitetään kuten ne kuvaushetkillä olivat.

näyttelyn nettigalleria

Helsingin kaupunginkirjasto (pääkirjasto, Pasila)
Kellosilta 9, Helsinki
ma-to 9-20, pe 9-18, la 10-16


Tärähtäneet ämmät, DYSTOPIA/UTOPIA
Tärähtäneet ämmät, DYSTOPIA/UTOPIA25.10.2015 asti

Dystopia/Utopia on taiteilijaduo Tärähtäneiden ämmien (Katriina Haikala & Vilma Metteri) ja valokuvaaja Gabriel Mellanin (USA) yhteinen valokuvaukseen ja skenaariotyöskentelyyn pohjautuva taideprojekti.

Näyttely koostuu projektissa mukana olleita nuoria esittävistä triptyykkimuotokuvista sekä dokumentaatiokuvista projektin matkan varrelta.

Tärkeä osa Hippolyten näyttelyä on myös eri ryhmille suunnatut työpajat. Näyttelyn yhteydessä järjestetään myös yhteisötaideseminaari lauantaina 17.10.2015,

Dystopia/Utopia-näyttelykokonaisuus on osa Valokuvagalleria Hippolyten ja Saaren kartanon vuonna 2013 alkanutta näyttely-yhteistyötä.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Paula Humberg: Kasvuvyöhyke
Kuva: Paula Humberg.17.10.2015 asti

Paula Humbergin Kasvuvyöhyke on valokuvasarja, joka koostuu kasvitieteellisten puutarhojen kasvihuoneissa otetuista neulanreikäkuvista. Humbergin kuvissa kasvihuoneet esiintyvät hieman surrealistisina ja tunnelmaltaan melankolisina paikkoina.

Sarjan kuvauskohteina ovat muun muassa Glasgow Botanic Gardens, Hortus Botanicus Amsterdamissa, Jardin des Serres d’Auteuil Pariisissa, Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ja Botania Joensuussa. Useista kuvauspaikoista huolimatta Humberg on keskittynyt enemmän yleiseen kasvihuoneen ideaan kuin yksittäisiin puutarhoihin.

Heikki Humberg: Human Nature
Kuva: Heikki Humberg.17.10.2015 asti

Heikki Humbergin valokuvasarja Human Nature muistuttaa, miten useat eläinlajit ovat joutuneet väistymään ihmisasutuksen tieltä ja lajien luontaiset elinympäristöt hupenevat jatkuvasti.

Sarja koostuu kaksoisvalotuksista, jotka on toteutettu kuvaamalla päällekkäin luonnontieteellisten museoiden dioraamoja ja ihmisen muokkaamaa ympäristöä.

Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15


Hemera-kollektiivi: Secret Agent
Kuva: Niina Vatanen.18.10.2015 asti

Hemera-kollektiivin kuratoimassa ryhmänäyttelyssä valokuva- ja videoteokset haastavat pohtimaan, mitä feministinen toimijuus on patriarkaalisessa yhteiskunnassa ollut – ja mitä se voisi olla.

Näyttely on esillä Suomen valokuvataiteen museon Projekti-tilassa.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.


Caj Bremer: Valokuvia
Kuva: Caj Bremer.11.10.2015 asti

Valokuvaaja, taiteiijaprofessori ja akateemikko Caj Bremerin (s. 1929) tuoretta valokuvatuotantoa on esillä Lasipalatsin näyttelytilassa.

Viehättävät hiukset -sarjan värikuvat on otettu vuosina 2013-2015. Toinen osa näyttelyä on mustavalkoinen sarja Unikuvia, jonka valokuvat ovat syntyneet tänä vuonna.

Näyttelytila Lasipalatsi,
Mannerheimintie 22-24, Helsinki
ti-su klo 12-18


Martti Matilainen – Pitkä tie
Kuva: Martti Matilainen.30.9.2015 asti

Martti Matilaisen näyttely koostuu kollasitekniikalla toteutetuista teoksista, joissa taiteilija pohtii omaa elämäänsä yhdistämällä lapsuus- ja nuoruusmuistojaan nykyaikaan.

Teoksia varten Matilainen on käynyt läpi suuren määrän vanhoja valokuvia ja säilyneitä negatiiveja sekä itseltään että vanhempiensa albumeista ja yrittänyt samalla pohtia, mitä kaikkea muistaa ja miksi.

Luova.fi Galleria
Suvilahdenkatu 10 A, 5. krs., Helsinki
ma-pe 11-18


Tuula Heikkinen & Aija Lehtonen: Elämää Kuva: Elu trammis -näyttely.ratikoissa - Tallinna Helsinki
30.9.2015 asti (ratikka nr 9, vaunu 98)

Valokuvaajat Tuula Heikkinen Espoosta ja Aija Lehtonen Helsingistä ovat työstäneet yhteisnäyttelyn "Elämää ratikoissa - Tallinna Helsinki" yhteistyössä Tallinnan Fotomuuseumin kanssa. Näyttelyn ensimmäinen ripustus oli keväällä 2015 Fotomuuseumin galleriassa.

Näyttely tutustuttaa raitiovaunukulttuuriin Suomenlahden molemmin puolin. Heikkinen ja Lehtonen kuvasivat raitiovaunuja ja niissä matkustavia ihmisiä eri vuorokauden aikoina. Valokuvissa tapahtumat esitetään kuten ne kuvaushetkillä olivat.

Näyttely on esillä Café Aallossa 30.9.2015 asti Länsiterminaalin ja Helsingin rautatieaseman välillä liikennöivässä linjan 9 ratikassa, vaunussa 98.


Kameraseuran Persona-ryhmä: Valokuvia suomalaisesta miehestä
24.9.2015 asti

Näyttelyn teemana on muotokuva ja suomalaisuus suomalaisen miehen ilmentämänä.

Näyttelyssä on esillä seuraavien kuvaajien töitä: Juha Auvinen, Heli Mattila, Juha Blomqvist, Topi Markovaara ja Joona Palaste.

Kamera-galleria,
Lastenkodinkuja 1, Helsinki
ti-to klo 10-15.


Noomi Ljungdell: Inventaario
Kuva: Noomi Ljungdell.27.9.2015 asti

Hippolyte Studiossa Noomi Ljungdellin Inventaario-näyttely pitää sisällään kaikki taiteilijan lapsuudenkodista löytyvät asiat. Ljungdell on kuvannut ja luetteloinut asuintiloista jokaisen esineen, asian ja ihmisen. Teoskokonaisuus on pysäytyskuva keskiluokkaisen eläkeläispariskunnan omaisuudesta ja käyttötavaroista.

Näyttely koostuu tekstiteoksesta ja yhdestä valokuvasta. Teksti inventoi kaikki kuvatut kohteet aakkosjärjestyksessä. Valokuvassa on päällekkäisvalotettuna koko lapsuudenkoti.

Ljungdell valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen koulutusohjelmasta 2008.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


MUNDANE
Kuva: Helsmi Nevalainen.27.9.2015 asti

Valokuvataiteen museon ja Kameraseuran Photofuss-nuortenryhmän näyttely on ajankuva nuorten itse koetusta arjesta. Se nostaa esiin pieniä paljastuksia: sellaisia, joita ei jaeta sosiaalisessa mediassa, vaan jotka säästetään jotakin henkilökohtaisempaa varten.

Näyttelyn ovat tuottaneet Suomen valokuvataiteen museo ja Kameraseura.

Kuva: Helmi Nevalainen.

Tovi pop up store
Mannerheimintie 22-24, Helsinki
ma-pe 17–21, ke 14–21, la–su 12–17


 

World Press Photo 15
Kuva: Mads Nissen.10.9.2015 asti

Maailman arvostetuimman kuvajournalismin kilpailun World Press Photon parhaimmistoa esittelevä kiertonäyttely on esillä Helsingissä, Sanomatalon Mediatorilla.

Vuoden lehtikuva on tanskalaisen Mads Nissenin intiimi otos venäläisestä homoparista Jonista ja Alexista. Kuva valittiin myös ajankohtaisten asioiden sarjan voittajaksi. Valokuva on osa Scanpixille kuvattua projektia, joka käsittelee venäläistä homofobiaa.

Sanomatalo, mediatori
Töölönlahdenkatu 2 Helsinki
ma-pe 7-20, la ja su 9-20


Robert Mapplethorpe
Kuva: Robert Mapplethorpe13.9.2015 asti

Kiasma on avannut ovensa puoli vuotta kestäneen remontin jälkeen. Avausnäyttelynä nähdään yhdysvaltalaisen Robert Mapplethorpen (1946–1989) valokuvanäyttely.

Retrospektiivi tarjoaa laajan katsauksen taiteilijan uran merkittävimpiin vaiheisiin 1970-luvun Polaroid-kuvista 1980-luvun lopun muotokuviin.

Mapplethorpen valokuvissa kohtaavat kauneus, erotiikka, tuska, nautinto ja kuolema. Mapplethorpe kuvasi myös kuuluisia ystäviään, kuten Patti Smithia , Andy Warholia ja Richard Gereä.

Esillä on kaikkiaan noin 250 teosta.

Nykytaiteen museo Kiasma
Mannerheiminaukio 2 , Helsinki
ti 10-17, ke-pe 10-20.30, la 10-18, su 10-17
12 €. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
Museoon vapaa pääsy aina kuukauden ensimmäisenä perjantaina.
Sisäänpääsy Museokortilla.


Tuula Heikkinen & Aija Lehtonen: Elämää Kuva: Elu trammis -näyttely.ratikoissa - Tallinna Helsinki
7.9.2015 asti (Café Aalto)

Valokuvaajat Tuula Heikkinen Espoosta ja Aija Lehtonen Helsingistä ovat työstäneet yhteisnäyttelyn "Elämää ratikoissa - Tallinna Helsinki" yhteistyössä Tallinnan Fotomuuseumin kanssa. Näyttelyn ensimmäinen ripustus oli keväällä 2015 Fotomuuseumin galleriassa.

Näyttely tutustuttaa raitiovaunukulttuuriin Suomenlahden molemmin puolin. Heikkinen ja Lehtonen kuvasivat raitiovaunuja ja niissä matkustavia ihmisiä eri vuorokauden aikoina. Valokuvissa tapahtumat esitetään kuten ne kuvaushetkillä olivat.

näyttelyn nettigalleria

Café Aalto, Akateeminen kirjakauppa, 2. krs,
Pohjoisesplanadi 39, Helsinki
ma-pe 9-21, la 9-18, su 12-18


Appu Jasu, Viivan poetiikka
Kuva: Appu Jasu.30.8.2015 asti

Viivan poetiikka -näyttelyn keskiössä on kysymys siitä, millainen suhde muodostuu ihmisen ja tätä ympäröivän maailman välille. Appu Jasun näyttelyn rakentama maailma jäsentyy henkilökohtaisten kokemusten ja teoreettisten kokeiden, käytännössä tekstien, valokuvan ja videoteosten, kautta.

Appu Jasu (s. 1987) on Turussa asuva kuvataiteilija, joka käyttää töidensä materiaalina valokuvaa, tekstiä ja videota. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi (AMK) Turun Taideakatemiasta 2014.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16

Merja Hannikainen, The Waterfall
Kuva: Merja Hannikainen.30.8.2015 asti

Hippolyte Studiossa on esillä Merja Hannikaisen kaksikanavainen videoinstallaatio The Waterfall, joka kertoo matkasta Kravicen vesiputouksille Herzegovinassa.

Merja Hannikainen (s. 1982) valmistui taiteen maisteriksi Berliinin taideyliopisto UdK:n Art in Context -ohjelmasta vuonna 2014. Hän suorittaa mediataiteen ja kokeellisen elokuvan jatko-opintoja UdK:ssa.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Kai Kuusisto 2015
Kuva: Kai Kuusisto.30.8.2015 asti

Osana Kiasman URB-festivaalia järjestettävä näyttely "Kai Kuusisto 2015" tarjoaa välähdyksiä niin katutyyleistä kuin hetkessä elämisen kauneudesta.

Kai Kuusisto on itseoppinut helsinkiläinen valokuvaaja. Kuusiston valokuvaaminen alkoi aikoinaan pitkäaikaisen bmx-freestylepyöräilyn tiimoilta ja muuttui siitä pikkuhiljaa työksi. Noin kahdeksan vuotta sitten Kuusisto sanoi hyvästit insinöörin työlle ja ryhtyi freekuvaajaksi.

Kuusiston kuvissa ystävien ja sosiaalisten verkostojen rooli on merkityksellisessä asemassa.

RUPLA
Helsinginkatu 16, Helsinki
ma ja ti 15-20, ke-pe 11-20, la ja su 12-17


Nita Vera: Needles of Love
Kuva: Nita Vera.30.8.2015 asti

Nita Veran omaelämäkerrallinen valokuvausprojekti Needles of Love on irtiotto perinteisestä perhealbumikuvauksesta ja pyrkimys tuoda esiin perheen sisäisessä maailmassa vallitsevat suhteet.

Nita Vera opiskelee valokuvausta Royal Academy of Art -oppilaitoksessa Hollannissa.

Näyttely on esillä valokuvataiteen museon Projekti-tilassa.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.


Helsinki 1908 ja nyt - aikamatkalla I.K.Inhan valokuviin
Helsinki 1908 ja nyt - aikamatkalla I.K.Inhan valokuviin -näyttely.5.9.2015 asti

Helsinki kasvoi 1900-luvun alussa nopeasti. Matkailijoille kaupunki oli vielä melko tuntematon. Niinpä valokuvaaja I.K. Inhalta tilattiin valokuvia ensimmäiseen suomalaiseen matkaoppaaseen, joka esittelisi nopeasti kasvavaa ja komistuvaa Helsinkiä. Varhaisina aamuina ja valoisina iltoina Inha kuvasi kesäisen kaupungin historiallista keskustaa, komeita uusia rakennuksia, rantoja ja puistoja.

Runsaat 100 vuotta myöhemmin, keväällä 2015, Kontulassa sijaitsevan Helsingin yhteislyseon lukion opiskelijat lähtivät kulkemaan ja kuvaamaan Inhan reittejä Helsingin ydinkeskustaan, Katajanokalle, Eiraan ja Ullanlinnaan ja tekivät niistä omia tulkintoja.

Näyttely on osa I.K.Inhan 150–vuotisjuhlavuoden tapahtumia. Valokuvataiteen museo on julkaissut I.K.Inhan Helsinki-kuvia Flickr-kuvapalvelussa, jossa ne ovat vapaasti käytettävissä ilman tekijänoikeusrajoituksia.

Galleria Kontupiste
Kontupiste, Kontulatalo
Kontulan ostari, Keinulaudankuja 4, Helsinki
ti–pe klo 9–18, la klo 12–17


Hannele Rantala: Ihanien aikojen loppu
Kuva: Hannele Rantala.2.8.2015 asti

Taiteilija Hannele Rantalan (s. 1952) retrospektiivinen näyttely Ihanien aikojen loppu tarjoaa kattavan kokonaiskuvan Rantalan 40-vuotisesta urasta taiteilijana. Monet näyttelyn teoksista ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä Suomessa.

Osana kokonaisuutta on Rantalan tuotantoa teemoittain esittelevä samanniminen kirja. Yhdessä näyttelyn kanssa se on synteesi Rantalan työstä ja ajattelusta.

Rantalan tuotannon läpäisee ajatus valokuvan muutoksesta ilmaisumuotona. Kuvaaminen on muuttunut ratkaisevaa hetkeä odottavasta sivustatarkkailusta käsitteelliseksi ajatteluksi ja prosesseiksi.

Näyttelyssä on esillä teoksia vuosilta 1975–2015. Rantalan taiteen teemoja ovat olleet kodittomuus, pakolaisuus ja siirtolaisuus. Niitä käsittelevät myös performanssit, joita taiteilija esittää näyttelynsä yhteydessä.

Keskiviikkona 29.4. näyttelyssä saa ensi-iltansa Hannele Rantalan elämästä ja urasta kertova dokumentti.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.


Ismo Kajander: Vintage
Kuva: Ismo Kajander.2.8.2015 asti

Ismo Kajander (s. 1939) tunnetaan monipuolisena taiteilijana, kirjoittajana, opettajana ja Valokuvagalleria Hippolyten perustajana. Hänen taiteeseensa on nyt mahdollista tutustua kahdessa samanaikaisesti järjestettävässä retrospektiivisessä näyttelyssä.

Suomen valokuvataiteen museo esittelee Kajanderin Vintage-näyttelyssään nimenomaan valokuvaajana. Näyttelyssä on esillä Kajanderin keskeiset valokuvasarjat, pääosin vintage-vedoksina.

Samaan aikaan Valokuvataiteen museon näyttelyn kanssa Kiasmassa nähdään Anartisti -näyttely, jossa pääosassa ovat Kajanderin esinekoosteet.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.


Teemu Kivikangas, The Aleph
31.7.2015 asti

Kuva: Teemu Kivikangas.

Teemu Kivikankaan The Aleph on kokeellinen, vuorovaikutteinen installaatio, joka perustuu argentiinalaisen Jorge Luis Borgesin novelliin El Aleph vuodelta 1949. Tietokonepelien tekemiseen tarkoitettua pelimoottoria käyttäen rakennettu tilallinen essee pyrkii tutkimaan pelien taiteellisia mahdollisuuksia. Pelimaailmoille tyypillisen vauhdin korvaa teoksessa pysähtynyt tila ja toiminnan tilalla on katsominen ja löytäminen.

Kesämyyntinäyttely TIETO
31.7.2015 asti

Hippolyte Studiossa on kesäkauden ajan myyntinäyttely, jossa esitellään Valokuvataiteilijoiden liiton jäsentaiteilijoiden teoksia Tieto -teemalla.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Olli Aaltonen & Jussi Nenonen: Korttelikinot
Kuva: Olli Aaltonen.25.07.2015 asti

Helsingissä oli parhaimmillaan viisikymmentä elokuvateatteria. Oli isoja ensi-iltateattereita ja pienempiä korttelikinoja. Jossain vaiheessa Olli Aaltonen ja Jussi Nenonen havahtuivat teattereiden harvenemiseen ja ryhtyivät valokuvaamaan jäljellä olevia. He saivatkin taltioitua neljästäkymmenestä toimivasta teatterista melkein kaikki. Projekti toteutettiin mustavalkoisena.

Tuloksena piti olla kirja Tuhansien unelmien temppelit, mutta tuossa vaiheessa kirjaprojekti kuitenkin kariutui.

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin kirjaprojekti heräsi eloon kulttuurin monitoimimies Juhani Styrmanin ja kustantaja Eero Laaksosen myötävaikutuksella. Kirja julkaistiin nimellä Elokuvateatterit korttelikinojen aikaan (Kustantaja Laaksonen 2015).

Kirjassa on noin kaksisataa kuvaa, näyttelyssä 61 kappaletta.

Kuva: Olli Aaltonen.

Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15


Bob Gruen: Rockers
Kuva: Bob Gruen. Kuvassa John Lennon..17.6.2015 asti

Maailman tunnetuimpiin rock-valokuvaajiin lukeutuvan newyorkilaisen Bob Gruenin (s. 1945) teoksia on ensimmäistä kertaa esillä Pohjoismaissa.

Näyttelyssä on esillä runsaat sata ikonista valokuvaa useiden vuosikymmenten ajalta. Teoksissa nähdään mm. John Lennon, The Clash, Sex Pistols, Patti Smith, Blondie, Kiss, The Ramones ja lukemattomia muita artisteja esiintymislavoilla, takahuoneissa ja muissa ympäristöissä.

Näyttelyn teokset ovat myös myynnissä.

Rockers-näyttely on uuden Sideways-festivaalin suurin taideprojekti, ja Bob Gruenin teokset levittäytyvät myös Teurastamon alueelle Sidewaysin tapahtumapäivinä 12.-13.6.2015.

Kaapelitehdas, Pannuhalli
8 € / 5 € 12 € / 8 € – yhdistelmälippu Bob Gruen -näyttelyyn ja Suomen valokuvataiteen museoon


100 ASKELTA, 7 KULMAA
Anna Kuokkanen, Anne Stolt, Eija Pohjansaari, Henna Ikäheimo, Juha Vakkilainen, Ossi Hakanen, Helena Perhonen
18.6.2015 asti

Näyttelyssä seitsemän kuvaajaa tarkastelee kotikulmiaan sekä pohtii kodin ja lähiympäristön merkitystä.

Kamera-galleria,
Lastenkodinkuja 1, Helsinki
ti-to klo 10-15. Näyttelyihin pääsee tutustumaan myös kerhoiltojen aikana.


Wilma Hurskainen, The Man Comes Around
Kuva: Wilma Hurskainen.18.6.2015 asti

Wilma Hurskaisen uusi valokuvasarja The Man Comes Around sijoittuu historialliseen taitekohtaan, jossa ilmastonmuutos, väestönkasvu ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen uhkaavat koko olemassaoloamme. Hurskaisen kuvissa kriisiä saapuu edustamaan valkoinen ikääntyvä heteromies, mies vallan kamareista, hahmo joka ”omistaa maailman”. Tämä patriarkka on kuitenkin epävarma, hänen voimansa päivät ovat jo takanapäin.

Wilma Hurskaisen (s. 1979) taiteen keskeisiä teemoja ovat muistiin ja henkilöhistoriaan sekä ihmisen ja muiden lajien yhteiseloon liittyvät kysymykset. Hurskainen on opiskellut valokuvausta Lahden Muotoiluinstituutissa ja Taideteollisessa korkeakoulussa (nyk. Aalto-yliopisto).

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Ismo Hölttö
Kuva: Ismo Hölttö.31.5.2015 asti

Ateneumissa on esillä Ismo Höltön (s. 1940) valokuvanäyttely, joka on lämmin nostalgiamatka jo kadonneeseen Suomeen ja Helsinkiin.

Kultaseppänä toiminut Hölttö osallistui 60-luvulta alkaen aktiivisesti Kameraseuran toimintaan ja valokuvasi kotikaupunkinsa kaduilla Helsingissä aina kun voi. Hän matkasi myös eri puolella Suomea tallentaen sekä syrjäseutujen että muun muassa romanivähemmistön elämää. 1970-luvun alussa Hölttö perusti oman studion, jossa työskenteli kolme vuosikymmentä.

Ateneumin näyttelyyn valittu kuvasto ajoittuu 1960-luvulle, joka oli Suomessa suurten yhteiskunnalisten muutosten aikaa.

Näyttelyn kuvissa nähdään kiinnostava joukko 1960-luvun suomalaisia ihmisiä, joita Hölttö on ikuistanut suurella lämmöllä ja kunnioituksella.

Näyttelyn kuraattorina toimii Riitta Raatikainen.

Riitta Raatikaisen luento Kadonnut Suomi Ismo Höltön valokuvissalauantaina 11.4. Ateneum-salissa. Luento sisältyy pääsylipun hintaan.

Ateneumin taidemuseo,
Kaivokatu 2, Helsinki
ti, pe 10-18 | ke, to 10-20 | la, su 10-17
13 €/11 € Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 12€
Sisäänpääsy Museokortilla.


Kamera 2015 - Vuorovaikutus
Kuva:Timo Vuoriainen.28.5.2015 asti

Kamera 2015 -näyttelyssä nähdään Kameraseura ry:n jäsenten valokuvia. Näyttelyn teemana on vuorovaikutus.

Teosvalinnoista on vastannut kolmihenkinen raati: Leena Saraste, Antti Sorva ja Kari Väisänen.

Kuva: Timo Vuoriainen.

Kamera-galleria,
Lastenkodinkuja 1, Helsinki
ti–to klo 10-15. Näyttelyihin pääsee tutustumaan myös kerhoiltojen aikana.


Heikki Kaski: Tranquillity
Kuva: Heikki Kaski.17.5.2015 asti

Heikki Kaski on kuvannut Tranquillity-nimisessä pikkukaupungissa Kalifornian osavaltiossa. Dokumentaarisesta kuvakielestä huolimatta Kaski haluaa korostaa valokuvasarjan subjektiivista luonnetta. Valokuvasarja ei vie matkalle oikeaan paikkaan, vaan Kasken tapaan katsoa tuota paikkaa.

Englanninkielinen sana tranquillity tarkoittaa rauhallisuutta ja tyyneyttä. Samaa tyyneyttä on myös Kasken ottamissa kuvissa.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.


Fredrika Biström: Kodinhoitohuone
Kuva: Fredrika Biström.17.5.2015 asti

Fredrika Biströmin näyttely Valokuvagalleria Hippolytessä tutkii käsityksiä ulkonäöstä, estetiikasta ja perinteistä.

Näyttelyn nimi Kodinhoitohuone on syntynyt yrityksestä esineellistää rumuutta ja katsoa piilotettua. Esimerkkinä toimii kodin käyttötila, huone, joka kertoo tämän hetken ihanteista: piilotamme kodin arkiset työt, vaikka koko koti on toimintaan tarkoitettu.

Näyttelytn teokset on kuvattu studiossa.

Fredrika Biström (s. 1980) on valmistunut valokuvaajaksi Aalto-yliopistosta vuonna 2011

Johanna Väisänen, Tabernacolo – todistuksen maja
Johanna Väisänen, Tabernacolo – todistuksen maja17.5.2015 asti

Hippolyte Studiossa Johanna Väisäsen installaatio tarkastelee muistamista sekä menneisyyden ja nykyisyyden välistä dynamiikkaa.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Asiaa vai asiatonta
Työväen Sivistysliitto TSL ry:n valokuvauslinjan 2014-2015 loppunäyttely17.5.2015 asti

Työväen Sivistysliitto TSL ry:n valokuvauslinjan 2014-2015 loppunäyttely Asiaa vai asiatonta esittelee kahdeksantoista opiskelijan töitä heidän itse valitsemistaan teemoista.

Jukka Male Museo,
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 B, 2. kerros, Helsinki
joka päivä 9-21


Leena Sarola: Afterimages 1958
Kuva: Leena Sarola.2.5.2015 asti

Elokuun 3. päivänä 1958 oli mahdollista ensimmäistä kertaa lähes kahteenkymmeneen vuoteen ylittää raja Neuvostoliittoon.

Leena Sarola oli mukana matkalla, jolle osallistui useita Karjalan evakoita, leskiä ja orpoja. Sarola itse ei ole kotoisin Karjalasta, mutta parin vuoden ikäisestä lähtien hän vieraili sukulaistensa luona Viipurissa.

Matka Leningradiin toteutui Suomen turistiauton bussilla. Sarola lähti matkalle mukanaan esimiehensä lainaama huioppukamera Rolleiflex. Sattuipa jopa niin, että ko. historiallisella matkalla ei kenelläkään muulla ollut mukanaan kameraa. Nyt nämä historialliset kuvat ovat ensimmäistä kertaa esillä, Kirjagalleria Laterna Magicassa.

Virpi Piippo - Jussi Rautsi: Vanheneeko mies
2.5.2015 asti

Vanheneva mies -projektissa käsitellään miehen vanhenemisen kokemista prosessina.

Projektissa paneudutaan vanhenevan miehen elämän sellaisiin vaiheisiin, jolloin tapahtuu elämäntapaan ja psyykeen vaikuttavia merkittäviä muutoksia.

Projektiin liittyvät haastattelut voi lukea Vanheneva mies -blogisivulta.

Anna Tervahartiala: Suomalaisia
2.5.2015 asti

Kuva: Anna Tervahartiala.

Kuvajournalisti Anna Tervahartialan valokuvasarja Suomalaisia syntyi halusta tarkastella vieraan pelkoa ja tuoda esille suomalaisuuden monet kasvot. Lähes jokaiselle mantereelle vievät suomalaisten kaksoiskansalaisten potretit pohtivat kansalaisuuden, kansallisuuden, erilaisuuden, samanlaisuuden ja toiseuden rajapintoja. Projekti on edelleen käynnissä.

Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15


Ola Kolehmainen: sense of volume
Kuva: Ola Kolehmainen.3.5.2015 asti

Galerie Forsblomilla on esillä valokuvataiteilija Ola Kolehmaisen (s. 1964) ensimmäinen historialliseen arkkitehtuuriin pohjautuva näyttely.

Kolehmainen kuvasi Bysantin (400–600-luvun) ja Ottomaanien ajan (1500–1600-luvun) uskonnollisia rakennuksia Istanbulissa puolen vuoden ajan. Sense of volume -sarjan kuvissa Kolehmaiselle tunnusomainen minimalismi on antanut tilaa monimuotoisemmalle tavalle käsitellä tilaa, valoa ja väriä.

Kolehmainen valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1999. Berliinissä työskentelevä taiteilija on suomalaisen valokuvataiteen sekä Helsinki School -ryhmän johtavia hahmoja.

Galerie Forsblom
Lönnrotinkatu 5 / Yrjönkatu 22, Helsinki
ti-pe 11-18, la 11-16, su 12-16


Jukka Male: Valokuvia
Kuva: Jukka Male..30.4.2015 asti

Luova.fi-gallerian näyttely esittelee Jukka Malen tuotantoa neljällä sarjalla:

BALKAN-sarjassa Male tuo esiin sodan julmat seuraukset. Hän on kuvannut entisen Jugoslavian alueen konfliktien jokaista osapuolta, kaikkia keskenään sotineita etnisiä ryhmiä. Kohteena ovat olleet vaikeasti haavoittuneet sekä sotatilan aikana että sen jälkeen.

ŚREDNIA WIEŚ -sarjan kuvat kaakkoisen Puolan Bieszczadyn alueella Średnia Wieśin kylästä ovat 35 vuoden ajalta, viimeisimmät vuoden 2014 huhtikuulta.

CHINO – Barcelona -sarja kertoo ihmiskaupasta, huumeista ja köyhyydestä.

SEX – the hidden agenda on aihe, joka on kasvanut valokuvaprojektista elokuvaksi. Se käsittelee sukupuolen ja sukupuolisuuden vaikutuksesta elämäämme.

Luova.fi Galleria
Suvilahdenkatu 10 A, 5. krs., Helsinki
ma-pe 11-18


Reinterpreting the Frame
26.4.2015 asti

Viisi helsinkiläistä nuoren polven taiteilijaa sukelsi Valokuvataiteen museon kuva-arkistoihin ja tietokantoihin. Syntyi Reinterpreting the Frame -näyttely, jossa kokoelmien valokuvia on käytetty uusien taideteosten materiaalina.

Näyttelyn taiteilijat ovat Liinu Grönlund, Jonna Kina, Tanja Koljonen, Juuso Noronkoski ja Mikko Rikala.

Reinterpreting the Frame on esillä museon uudessa Kuvakulma-näyttelytilassa. Kuvakulma sijaitsee pysyvästi museon suuren näyttelytilan oikeassa etukulmassa.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.


Veli Granö: Persona
Kuva: Veli Granö.19.4.2015 asti

Taiteilija Veli Granön (s. 1960) näyttely galleria Hippolytessä kertoo meissä kaikissa piilevästä kätketystä ”toisesta”.

Visuaalisen virikkeen näyttelyn kuvayhdistelmille Granö on saanut Ingmar Bergmanin elokuvasta Persona (1966), joka käsittelee valokuvan olemusta ja kahden naisen identiteettien (myös kuvan) sulautumisesta yhdeksi, samaksi henkilöksi.

Näyttelykuvat ovat mustavalkoisia ja ne on valokuvattu käyttäen perinteisiä menetelmiä. Granö on valokuvannut muotokuviaan varten kaksi filminegatiivia samasta henkilöstä ja yhdistänyt ne toisiinsa manuaalisesti veistä ja liimaa käyttäen. Näyttelyssä nähdään myös muita vaurioitetuista negatiiveista syntyneitä uusia kollaasiteoksia.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Leena Saraste
Kuva: Leena Saraste.12.4.2014 asti

Suomen valokuvataiteen museo esittelee suomalaisen valokuvauksen voimanaisen, Leena Sarasteen työn eri puolia muotikuvista aina ulkomaan kuvajournalismiin, kotialbumikuviin ja kirjontatöihin.

Leena Saraste (s. 1942) tunnetaan paitsi valokuvaajana myös tutkijana, valokuvauksen opettajana ja naisvalokuvaajien tienraivaajana. Hänen aloitteestaan syntyi naisvalokuvaajien kiertonäyttely 26-valokuvaajaa vuonna 1984. Sarasteen kirjat Valokuva, pakenevan todellisuuden kuvajainen (1980) ja Valokuva tradition ja toden välissä (1996) ovat suomalaisen valokuvakirjallisuuden perusteoksia. Nämä kirjat ovat edelleen niin ajankohtaisia, että niistä tehtiin vuonna 2010 uudistettu laitos nimellä Valokuva, muisto – viesti – taide. Väitöskirjassaan Valo, muoto vai elämä (2004) Saraste käsittelee perusteellisesti kameraseuratoimintaa sekä ammatin taiteellistumista 1950-luvulla.

Näyttelyssä voi valokuvien katsomisen lisäksi kuunnella paljon matkustaneen Sarasteen värikkäitä kertomuksia viisi vuosikymmentä kestäneen uran varrelta.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.


Poliittisen valokuvan festivaali
Kolmanteen polveen
Kuva: David Magnusson.12.4.2015 asti

Valokuvataiteen museon kevään avaan Poliittisen valokuvan festivaalin (PVF) päänäyttely Kolmanteen polveen.

Näyttely esittelee valokuvasarjat seitsemältä eri puolilla maailmaa asuvalta kuvaajalta, jotka haluavat töillään ottaa kantaa yhteiskunnallisesti tärkeinä pitämiinsä aiheisiin. Aihepiirit vaihtelevat uskonnollisuudesta lasten, naisten ja seksuaalivähemmistöjen asemaan, maahanmuuttoon ja syrjäytymiseen.

Näyttelyn valokuvaajat:

David Magnusson (Ruotsi)
Farzana Wahidy (Afganistan)
Tatjana Vinogradova (Venäjä)
Alex Masi (Italia) sekä
Meeri Koutaniemi, Tuomas Linna ja Sara Hornig (Suomi).

Poliittisen valokuvan festivaaliPoliittisen valokuvan festivaali on uusi kolmivuotinen valokuvatapahtuma, joka on omistettu valokuville ja valokuvaajille, jotka haluavat työllään vaikuttaa maailmaan. Tarkoituksena on voimistaa kantaaottavan valokuvan asemaa ja näkyvyyttä sekä innostaa kokeilemaan kuvan tekemisen erilaisia muotoja ja esitystapoja.

Valokuvataiteen museossa pidettävän ja kaupunkitiloihin leviävän suurnäyttelyn lisäksi Poliittisen valokuvan festivaali tukee siihen osallistuvia valokuvaajia, osallistaa festivaaliyleisöä työpajoissa ja sosiaalisessa mediassa sekä järjestää lukuisia keskustelutapahtumia.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.

Poliittisen valokuvan festivaali
Neljänteen polveen
12.4.2015 asti

Neljänteen polveen on osa Poliittisen valokuvan festivaalia, jonka päänäyttely järjestetään Suomen valokuvataiteen museossa.

Galleria Kontupiste
Kontulan ostari, Keinulaudankuja 4, Helsinki


Perttu Saksa: SILENCE AS A PHRASE
Kuva: Perttu Saksa.1.4.2015 asti

Uudessa näyttelyssään Perttu Saksa kohdistaa katseensa jälleen eläimen osaan kulttuurissamme ja katsoo eläimen kautta ihmistä ja ihmisyyttä. Tällä kertaa vuorossa ovat hevoset. Teoksia visuaalisesti yhdistävänä tekijänä toimii punainen väri.

Saksa on kuvannut hevosia teurastamolla ja todistanut hetkeä, jolloin eläin menettää henkensä ihmisen käsissä ja muuttuu subjektista lihaksi. Kuvissa Saksa on siirtynyt dokumentista kohti fiktiota liittämällä kuolleen eläimen kasvot sen elävään ruumiiseen.

Valokuvaaja ja kuvataiteilija Perttu Saksa (s. 1977) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta ja on jatko-opiskelija Aalto-yliopistossa. Saksan teoksia on esitetty lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä.

Helsinki Contemporary
Bulevardi 10, Helsinki
ti, ke, pe 11-17, to 11-18, la ja su 12-16



Arno Rautavaaran ANTARCTICA
Kuva: Arno Rautavaara.2.4.2015 asti

Arno Rautavaaran ANTARCTICA-valokuvanäyttelyn kuvat on otettu marraskuussa 2009. Matkan kohteina olivat Falklandin saaret, Etelä-Georgia sekä Antarktiksen niemimaa ja läheiset Etelä-Shetlannin saaret.

Arno Rautavaara (s. 1947) on helsinkiläinen eläkkeellä oleva tietokirjatoimittaja ja luontokuvaaja. än on Suomen luonnonvalokuvaajat ry:n perustaja- ja kunniajäsen. Valokuvataiteen valtionpalkinto hänelle myönnettiin vuonna 1984.

Canon Oy
Menuetto Business Center,
Huopalahdentie 24, Helsinki (sisäänkäynti Ulvilantien puolelta). ma-pe klo 8-17


Susanna Honkasalo: Last man standing
Kuva: Susanna Honkasalo.26.3.2015 asti

Kamera-galleria esittelee Susanna Honkasalon tallentamia kiihkeätunnelmaisia hetkiä Wrestling-kehän laidalta.

Last man Standing on Fight Club Finlandin ja Lightpressin kanssa yhteistyössä toteutettu näyttely.

Kamera-galleria,
Lastenkodinkuja 1, Helsinki
ti–to klo 10-15. Näyttelyihin pääsee tutustumaan myös kerhoiltojen aikana.


Mari Mäkiö: Eräs elämä
22.3.2015 asti

Kuva: Mari Mäkiö.(Eräs) elämä on kuvista, videosta, äänestä ja tekstistä koostuva installaatio, joka kertoo yhden ihmisen tarinan. Teoksen pohjana ovat erään miehen valokuva-albumit, jotka Mäkiön ystävä otti talteen miehen kuoltua. Näiden albumien pohjalta tulkintansa ovat tehneet kuusi eri aloilla toimivaa ihmistä.

(eräs) elämä -teoksen sisällön tuottamiseen ovat osallistuneet kirjailijat Anna Kortelainen ja Maria Peura, yksityisetsivät Pentti Lintunen ja Susan Aerts-Lintunen, runoilija Kasper Salonen, käsikirjoittaja Anna Ruohonen ja lääketieteen tohtori Amos Pasternack. (eräs) elämä on Mäkiön maisterintutkinnon taiteellinen osuus Aalto-yliopistoon.

Mari Mäkiö (1982) valmistuu tänä keväänä taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta valokuvataiteen osastolta. Hän työskentelee valokuvan, videon, äänen, tekstin ja installaation parissa.

Aura Saarikoski, Harmaatutkimuksia
Kuva: Aura Saarikoski.22.3.2015 asti

Harmaatutkimuksia on Aura Saarikosken esseemäinen näyttely. Esillä on valokuvia, tekstiä, piirros ja monologi.

Aura Saarikoski (s. 1987) on valmistunut kuvataiteilijaksi 2012 Turun Taideakatemian valokuvataiteen osastolta ja viimeistelee taiteen maisterin opintojaan Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun valokuvataiteen osastolla.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Poliittisen valokuvan festivaali
Meeri Koutaniemi - Oasis
Kuva: Meeri Koutaniemi.15.3.2015 asti

Meeri Koutaniemen valokuvaprojekti Oasis kertoo neljän miehen tarinan heidän elämästään transseksuaalineina HIV-positiivisina. Kuvat on otettu Oasis-nimisessä hoitokodissa pienessä Conkalin kylässä Meksikossa.

Näyttely on osa Polittisen valokuvan festivaalin (PVF) ohjelmistoa.

Kammari
Kaarlenkatu 15, Helsinki


Susanna Kekkonen ja Anna-Sofia Berner: Perhealbumi
Perhealbumi-näyttely15.3.2015 asti

Suomen valokuvataiteen museon Projekti-tilassa Perhealbumi-valokuvasarja antaa vallan eroperheiden lapsille.

Sarjan kuvissa päähenkilönä on lapsi, jonka vanhemmat ovat eronneet. Hän on kutsunut kuvaan kaikki ihmiset, joiden kokee kuuluvan perheeseensä. Lisäksi hän on asetellut perheensä kuvaan haluamallaan tavalla.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.


 

Milka Alanen: Epikrisi
Kuva: Milka Alanen.3.3.2015 asti

Milka Alasen näyttely Epikrisi kertoo ihmisistä keskellä Kreikan talouden syöksykierrettä ja yhdestä nyky-Euroopan suurista kriiseistä.

Milka Alanen on asunut 15 vuoden ajan osan vuodesta pienellä Tinoksen saarella keskellä Egeanmerta ja seurannut läheltä kreikkalaisen yhteiskunnan kurjistumista.

Jouni Kaipia: Istumapaikkoja
Kuva: jouni_kaipia.3.3.2015 asti

Tuoli on monille itsestäänselvä istumisen väline ja merkki, kehon jatke. Tyhjänä se on viesti istujan poissaolosta. Tuoli on usein symboli. Mutta kun tilanne vaatii, kun on istumisen aika, melkeinpä mistä vain tulee istuin ja merkityksellinen istumisen sija – istumapaikka.

Jouni Kaipia (s. 1956) on helsinkiläinen arkkitehti, joka puuhaa monenlaisen visuaalisen ilmaisun parissa.

Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15


Laura Malmivaara: Taiteilijakuvia
17.2.2015 asti

Kuva: Laura  Malmivaara. Kuvassa Minna Haapkylä.

Laura Malmivaaran ottamia taiteilijamuotokuvia viimeisen kymmenen vuoden ajalta.

Luova.fi Galleria
Suvilahdenkatu 10 A, 5. krs., Helsinki
ma-pe 10-17, la ja su 12-16


 

Kirsi MacKenzie: Luonnon muotoja
Kuva: Kirsi MacKenzie.29.1.2015 asti

Kirsi MacKenzien kuvien kohteena on pohjoismainen maisema, erityisesti arktinen luonto. MacKenzie on tehnyt useita kuvausmatkoja erityisesti Islantiin. Näyttelyn kuvat on otettu suurimmaksi osaksi vuonna 2014.

MacKenzie on Axxellin kolmivuotisen luontokuvauskoulun kasvatteja.

Kuvaaja on itse paikalla esittelemässä näyttelyään 24.1.2015 klo 14 – 16.

Kamera-galleria,
Lastenkodinkuja 1, Helsinki
ti-pe 10-15


Jonathan Hobin: Lastenhuoneessa
Kuva: Jonathan Hobin.25.1.2015 asti

Jonathan Hobinin Lastenhuoneessa-näyttelyn kuvat muistuttavat siitä, että lapset elävät aikuisten rakentamassa maailmassa ja kohtaavat jatkuvasti uutisia ja ilmiöitä, joita he käsittelevät omalla tavallaan muun muassa leikkien kautta.

Kuvissa nähdään lapsia leikkimässä esimerkiksi syyskuun yhdennentoista päivän terroristi-iskua ja toisintamassa Abu-Ghraibin kidutuskohtausta.

Teokset ovat herättäneet huomiota ympäri maailmaa ja saaneet paljon kiitosta, mutta nostattaneet myös ristiriitaisia tunteita ja paheksuntaa.

Näyttely on osa yhteiskunnallisen taiteen ja elokuvan festivaalin Lens Politican ohjelmistoa.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.


Milla-Kariina Oja: Parallel Interiors
Kuva: Milla-Karina Oja.25.1.2015 asti

Milla-Kariina Ojan näyttely Parallel Interiors tarkastelee yksityisen tilan ja rajojen käsitteitä. Parallel Interiors on toteutettu Kiinassa, Suomessa ja New Yorkissa.

Näyttelyn videoteosten taustalla ovat taiteilijan keräämät haastattelut, jotka käsittelevät intiimin tilan merkitystä ihmisille maailmassa, jossa identiteetti yhä harvemmin rakentuu asuinpaikan kautta.

Milla-Kariina Oja (s.1976) asuu ja työskentelee tällä hetkellä Helsingissä. Oja valmistui Manchester Metropolitan yliopistosta taiteen laitokselta 1999. Hän jatkoi opintojaan Barcelonan yliopiston taiteiden tiedekunnan tohtoriohjelmassa vuoteen 2002.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Kotialbumeista: Merenneito, grammari ja silakkamarkkinat
'Pieni Merenneito'
Kuvalähde: Eeva Liisa Tenhunen; Kuvausaika: 1960; Osoite: Hietalahden ranta18.1.2015 asti

Galleria Kontupisteen ja Suomen valokuvataiteen museon yhdessä toteuttamassa näyttelyssä katsotaan näppäilykuvia albumikulttuurin näkökulmasta. Esillä olevat kuvat on valittu kotialbumikuviin perustuvasta Albumit auki -arkistosta, johon on kerätty helsinkiläisten kotialbumikuvia yli sadan vuoden ajalta.

Näyttelyn teema peilaa samaan aikaan Valokuvataiteen museossa olevaa #snapshot-näyttelyä, joka esittelee nykyistä jakamiseen perustuvaa näppäilykuvakulttuuria. Kuvien aiheet ovat molemmissa näyttelyissä yllättävän samanlaisia – suurimmat erot perinteisten kotialbumien ja nykyisen snapshot-kulttuurin välillä on kuvien määrän valtava kasvu ja se, että nykyään perhekuvat ovat internetissä usein kenen tahansa nähtävillä.

Kuva: Eeva Liisa Tenhunen 1960.

Galleria Kontupiste
Kontulatalo (Kontulan ostari, Keinulaudankuja 4)
ti-pe klo 9-18, la klo 12-17


#Snapshot
Aarne Lehto / Helsingin kaupunginmuseo.
18.1.2015 asti

Suomen valokuvataiteen museon #snapshot-näyttely päivittää näppäilyvalokuvan käsitteen. Näyttely koostuu pääosin tavallisten ihmisten kuvaamista valokuvista, internetkuvista, historiallisista näppäilykuvista ja selfieitä. Mukana on myös teemaa kommentoivia nykytaideteoksia kansainvälisiltä taiteilijoilta.

#snapshot-näyttely esittää muuttuneen teknologian vaikutuksia tapoihin käyttää valokuvia. Samalla se kuitenkin osoittaa, että teknologian muutoksista huolimatta monet tarpeet ja toiveet ovat sekä valokuvien ottajilla että katsojilla samanlaisia kuin sata vuotta sitten.

Näyttely on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä Futurice Oy:n, Tampereen yliopiston Viestinnän, median ja teatterin yksikön (CMT) sekä Aalto-yliopiston Mediatekniikan laitoksen kanssa.

Kuva: Catherine Balet.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.


Kuvapareja
6.1.2015 asti

Kuva:  Harald Rosenberg.Pohjoismaiden vanhin toimiva valokuvauskerho, Amatörfotografklubben i Helsingfors rf, täyttää 125 vuotta. Yhä aktiivisesti toimivassa AFK:ssa on nykyään noin 130 jäsentä, ja se lienee Pohjolan vanhin toimiva valokuvauskerho.

Kuva:  Harald Rosenberg.Juhlavuoden kunniaksi pidettävässä näyttelyssä AFK:n arkistosta on valittu valokuvia 1890-luvulta 1970-luvulle, ja kerhon jäsenet ovat saaneet ehdottaa niille pareiksi itse ottamiaan kuvia.

Kuvapareja yhdistää esimerkiksi aihe, paikka, tunnelma tai jokin yksityiskohta. Kaikista ehdotetuista kuvapareista näyttelyyn valittiin 20 kuvaajan otoksia, yhteensä vajaat 80 kuvaa.

Kuvat (ylhäältä alaspäin): Johan Sundström. Harald+Rosenberg.

Helsingin kaupunginmuseo, Lyhytsali
Sofiankatu 4, Helsinki
ma-pe 9-17, la ja su 11-17
Kaikkiin kaupunginmuseon kohteisiin on vapaa sisäänpääsy.

-Hämeenlinnassa

Sibelius valokuvassa
Kuva: Jean Sibeliuksen muotokuva. Kuva Yousuf Karsh, reprokuva Taneli Eskola.13.12.2015 asti

Sibeliuksen syntymäkodin pienoisnäyttely esittelee valokuvatun Sibeliuksen. Näyttelyssä on esillä joitain perhekuvia pääpainon ollessa taiteilijamuotokuvissa.

Näyttelyssä valokuvia avataan päiväkirjamerkinnöin, kirjesitaatein ja liittämällä yksittäisiä otoksia valokuvauksen yleisempään historiaan.

Näyttelyn on kuratoinut valokuvataitelija Taneli Eskola.

Kuva: Yousuf Karsh.

Sibeliuksen syntymäkoti
Hallituskatu 11, Hämeenlinna
ma-su 12-16
2.5. - 31.8. ma-su klo 10-16
5/4/2€
Sisäänpääsy Museokortilla.

-Inarissa

Jan-Eerik Paadar: Veden kuvia – Inarinsaamelainen sielunmaisema valokuvassa
Kuva: Jan-Erik Paadar.8.2.2015 asti

Jan-Eerik Paadarin valokuvanäyttelyssä inarinsaamelainen sielunmaisema näyttäytyy tulkitsijalleen ennen kaikkea veden kautta: puroina, jokina ja järvinä. Tummasävyiset maisemakuvat henkivät vuodenaikojen dramatiikkaa. Suuria maisemia rytmittävät ympäristön pienipiirteiset yksityiskohdat.

SIIDA
Inarintie 46, Inari
ti-su 10-17
10/8/5€

-Joensuussa

Ainutlaatuinen
Valokuvanäyttely Ainutlaatuineni8.3.2015 asti

Valokuvanäyttely hetkistä, jolloin tuntee itsensä kauniiksi ja hyväksytyksi omana itsenään. Maria Hopposen ja Venla Mutasen valokuvaprojekti Joensuun Setlementtiyhdistys ry:n Tyttöjen tuvan kanssa.

Pohjois-Karjalan museo
Carelicum, Koskikatu 5, Joensuu
ma, ti, to ja pe 9-1, ke 9-19, la ja su 10-15
5/3€

-Jyväskylässä

Tero Puha: Blocked States - Valokuvateoksia ja lyhytelokuva
Kuva: Tero Puha.1.11.2015 asti

Kuvataiteilija Tero Puha kuvasi kolmen transsukupuolisen henkilön muutosprosessia yli kymmenen vuoden ajan. Mustavalkoiset keho- ja muotokuvat muuntuivat vuosien saatossa tunnetiloja kuvaaviksi teoksiksi.

Puha on kuvannut muotokuvia uudelleen mm. veden ja jään läpi etäännyttäen siten alkuperäisen muotokuvan esittävyyttä. Kuvien henkilöistä on tullut hahmoja, joiden kehot sumentuvat, hajoavat paperille ja muuttuvat tunnistamattomiksi.

Monitaiteellisesti työskentelevä Tero Puha (s.1971) sai vuoden 2014 valokuvataiteen valtionpalkinnon. Puhan muita pääasiallisia medioita ovat video, elokuva, digitaalinen taide sekä performanssi.

Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6, Jyväskylä
ti-su klo 11-18


Hanna Koikkalainen - Anne-Mari Kivimäki: Lakkautettu kylä
Kuva: Hanna Koikkalainen.3.5.2015 asti

Lakkautettu kylä on soiva valokuvanäyttely, jossa käsitellään lähtemisen ja paikan jättämisen tematiikkaa valokuvan ja musiikin keinoin.

Näyttely on osa Anne-Mari Kivimäen Suistamo - Perinnelaboratoriota, joka on Kivimäen taiteellinen tutkimusprojekti Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan.

Näyttelyssä on esillä Hanna Koikkalaisen vuosina 2013 ja 2014 ottamia valokuvia Suistamolta sekä mustavalkokuvia Suistamon perinneseuran arkistosta, yksityisistä kokoelmista ja Sota-arkistosta.

Näyttelytilassa on kuultavissa Ilja Kotikallion tarinoita ja musiikkia soivasta samovaarista sekä äänimaisemaa Suistamolta.

Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6, Jyväskylä
ti-su klo 11-18


Jaakko Heikkilä: Jeesus seisoo Ruottin puolela
Kuva: Jaakko Heikkilä.5.4.2015 asti

Jaakko Heikkilä (s. 1956) on jo pitkään kuvannut erityisesti valtakulttuurien keskellä asuvien kulttuuristen vähemmistöjen elämää. Näihin teemoihin hänet johdatti 90-luvulla Ruotsin puoleisen Tornionlaakson meänkielisen vähemmistön kuvaaminen. Keskeisimpiin kuvasarjoihin 2000-luvulla kuuluu armenialaisten kohtaloa käsittelevä kuvasarja Unspoken destinies. Lisäksi hän on kuvannut mm. valakkeja, pomoreita, Harlemin mustaa väestöä ja Venetsian aatelisia, joiden tarinoita hän on kuunnellut ja kirjannut.

Galleria Ratamon näyttelyn pienemmän huoneen kuvat kantavat näyttelyn nimeä: Jeesus seisoo Ruottin puolela. Kuvat ovat kotoa Tornionlaaksosta. Isommassa huoneessa on pieni kooste eri teemoista ympäri maailmaa.

Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6, Jyväskylä
ti-su klo 11-18

Nobuyuki Kobayashi: Portrait of Nature–Myriads of Gods
Kuva: Nobuyuki Kobayashi8.2.2015 asti

”Myriads of Gods” eli ”lukemattomia jumalia” on termi, joka kuvaa muinaista japanilaista tapaa kohdata ja käsitellä luontoa ja elämää. Termi kumpuaa ajatuksesta, että jumalia ja jumalattaria on kaikessa ja kaikkialla.

Tämän teossarjan inspiraatio on syntynyt halusta tutkia ihmisen ja luonnon mahdollisuuksia tulla toimeen yhdessä sekä toiveesta välittää muinaisia opetuksia ja perinteitä eteenpäin.

Teossarjan kuvat ovat tavallisesta ympäristöstä asuinalueiden läheltä Japanista.

Kobayashi kuvaa analogisesti ja käyttää töissänsä erityistä washi-paperia, joka on perinteinen, japanilainen käsintehty paperi. Washi-paperi pysyy muuttumattomana vuosituhansien ajan.

Näyttely on kiertänyt Suomen valokuvakeskuksissa vuonna 2014.

Lauantaina 7.2. klo 16-18 teehetki Nobuyuki Kobayashin kanssa.

Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6, Jyväskylä
ti-su klo 11-18


Markus Henttonen: SILENT NIGHT
Kuva: Markus Henttonen.11.1.2015 asti

Markus Henttonen tunnetaan parhaiten suurkaupunkien kuvistaan, jotka peilaavat ihmisen ja ympäristön suhdetta. Silent Night -näyttelyssä Henttonen liikkuu tuttujen teemojen parissa kuvatessaan amerikkalaisia joulutaloja.

Joulutalojen valojen loisteessa pimeys ja varjot korostuvat: kaduilla ei näy ketään, sisällä taloissa näyttää pimeältä. Kontrastiset valot ja varjot luovat pelottavan, lähes uhkaavan tunnelman ja todellisuus alkaa sekoittua mielikuviin.

Markus Henttonen (s. 1976) opiskeli valokuvausta Turun taideakatemiassa, josta hän valmistui vuonna 2002. Henttosen teoksia on esitelty laajasti yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Henttonen asuu ja työskentelee Berliinissä.

Galleria Ratamo, kirjasto
Veturitallinkatu 6, Jyväskylä
ti-su klo 11-18


Keski-Suomen valokuvataiteen 11. aluenäyttely
Kuva: Mikko Auerniitty.11.1.2015 asti

Luovan valokuvauksen keskus järjestää joka toinen vuosi aluenäyttelyn, johon voivat tarjota teoksiaan Keski-Suomen alueella valokuvauksen parissa toimivat henkilöt. Näyttelyn jyryttäjä on aina alueen ulkopuolelta, tänä vuonna taiteilija- ja teosvalinnat teki Nanna Hänninen Kuopiosta.

Kuva: Mikko Auerniitty.

Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6, Jyväskylä
ti-su klo 11-18

-Kangasalla

Sanni Seppo: Palsta
Kuva: Sanni Seppo.27.6.2015 asti

Sanni Seppo on kuvannut viljelypalstoja vuodesta 2004 ja samalla haastatellut viljelijöitä. Sepolla itsellään on ollut oma viljelypalsta Helsingissä yli 20 vuoden ajan.

Palstaviljey on suosittua ajanvietettä kaupunkilaisten keskuudessa ja viljelijoiden määrä kasvaa koko ajan. Pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä noin 70 viljelypalsta-aluetta ja niissä yhteensä satoja viljelypalstoja, joita eri yhdistykset vuokraavat.

Sanni Seppo (s.1960) on keskittynyt urallaan yhteiskunnalliseen ja dokumentaariseen kuvaukseen. Hän nostaa töissään esiin yksilöitä, jotka elävät omaan tapaansa erilaisten sosiaalisten tilanteiden puristuksessa. Taiteellisen ilmaisun välineenä hän käyttää valokuvaa ja tekstiä.

Kangasala-talo,
Kuohunharjuntie 6, Kangasala
ti-to klo 11-19, pe-la 11-17


Petri Anttonen: Stereopsis
Kuva: Petri Anttonen.27.5.2015 asti

Petri Anttosen kolmiulotteiset valokuvateokset on toteutettu lentikulaaritekniikalla, jossa useat päällekkäiset kuvat yhdessä kuvapinnan linssistön kanssa luovat syvyyden vaikutelman. Teokset näkyvät kolmiulotteisina ilman erityislaseja, ja ne voidaan esittää perinteisen valokuvataiteen tavoin.

Petri Anttonen (s. 1961) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän valmistui taiteen tohtoriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2005.

Näyttelyn tuottaa Valokuvakeskus Nykyaika.

Kangasala-talo,
Kuohunharjuntie 6, Kangasala
ti-to klo 11-19, pe-la 11-17


Kristoffer Albrecht: Asetelmakuvia
Kuva: Kristoffer Albrecht.28.4.2015 asti

Kaikille avoimet avajaiset keskiviikkona 1.huhtikuuta 17.30–19. Taiteilija paikalla.

Kristoffer Albrechtin taidokkaat mustavalkoiset asetelmakuvat ovat tutkielmia valosta ja varjosta. Taiteilijana hän etsii ajatonta, intiimiä ja yksinkertaista ilmaisua. Riippuvia asetelmia -sarja on espanjalaisen manierismia edustaneen maalarin Juan Sanchez Cotánin (1560–1627) asetelmien innoittama.

Valokuvataiteilija, taiteen tohtori Kristoffer Albrecht (s. 1961) asuu ja työskentelee Inkoossa.

Näyttelyn tuottaa Valokuvakeskus Nykyaika.

Kangasala-talo,
Kuohunharjuntie 6, Kangasala
ti-to klo 11-19, pe-la 11-17


Marjukka Vainio: Matkalla Debussyn kanssa
28.3.2015 asti

Kuva: Marjukka Vainio.

Valokuvataiteilija, taiteilijaprofessori Marjukka Vainion (s. 1953) valokuvasarjan innoittajana on toiminut Claude Debussyn musiikki. Työ on edennyt Vainion itse kasvattamista kukista, Debussyn musiikista versonneista ajatuksista ja tunteista kohti lopullista toteutusta.

Runollisen kaunis kokonaisuus koostuu teoksista, joista osa on kuvattu tummaa taustaa vasten 1600-luvun alankomaalaisten kukkamaalausten tapaan ja osa taas on vaaleita ja akvarellimaisen keveitä.

Kangasala-talo,
Kuohunharjuntie 6, Kangasala
ti-to klo 13-19, pe-la 13-17


Susanna Majuri: Kotona vedessä
Kuva:Susanna Majuri28.2.2015 asti

Valokuvakeskus Nykyaika ry ja Kangasala-talo tekevät näyttely-yhteistyöstä kevätkaudella 2015. Näyttelykauden aloittaa valokuvataiteilija Susanna Majuri, joka tunnetaan fiktiivisen vedenalaisen maailman kuvaajana.

Vuodesta 2008 alkaen Majuri on kuvannut henkilöhahmonsa vedenalaisissa maisemissa. Henkilöhahmojen maisemataustoina Majuri on käyttänyt valtavia kuvasuurennoksia, jotka hän on upottanut veteen. Pinnan läpi näyttäytyvä maailma on unenomainen ja äänetön. Vesi sulkee mallit omaan hiljaiseen maailmaansa ja tekee kuvista hyvin maalauksellisia.

Susanna Majuri (s.1978) on opiskellut Kangasalan lukiossa sekä Oriveden ja Voionmaan opistoissa ennen valmistumistaan valokuvataiteilijaksi Turun taideakatemiasta (v. 2004) ja Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen linjalta taiteen maisteriksi (v. 2007). Tällä hetkellä Majuri tekee tohtoriopintoja Taideyliopistossa. Majurin töitä on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, mm. Suomen valokuvataiteen museossa nähtiin hänen laaja yksityisnäyttelynsä vuonna 2010.

Kangasala-talo,
Kuohunharjuntie 6, Kangasala
ti-to klo 13-19, pe-la 13-17

-Kotkassa

Mobile Nordic 2015
Kuva: Jukka Silokunnas,29.11.2015 asti

Kolmatta kertaa järjestettävä suomalaisen mobiilin kuvan katselmus on laajentunut pohjoismaisen mobiilin valokuvan kentälle.

Mobiilikameroita on käytännössä jo jokaisella ja suurin osa meistä myös kuvaa niillä. Mobiilikameroiden myötä kuvat ovat siirtyneet myös sosiaalisiin medioihin ja sähköisiin julkaisualustoihin. Nopeasti vaihtuvista kuvavirroista on muodostunut nykykulttuurin visuaalinen kuva.

Mobile Nordic -näyttely pysäyttää tämän kuvavirran juoksun hetkeksi ja tutkailee, mistä tuo alati muuttuva ja uusiutuva kuvatulva muodostuu.

Mobile -näyttelyiden järjestämisestä vastaa jyväskyläläinen Luovan valokuvauksen keskus.

Kuva: Jukka Silokunnas.

Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6, Jyväskylä
ti-su klo 11-18


Boris Revnovin Kotka ulkomaalaisen silmin
Kuva: Boris Revnov,21.11.2015 asti

Pietarilainen Boris Revnov on kiertänyt vapaa-aikoinaan Suomea säännöllisesti jo 15 vuoden ajan. Valokuvausta hän on harrastanut vuodesta 2006 alkaen. Erityisesti Revnovia innostavat Suomen puhdas ja koskematon luonto sekä monimuotoiset, vuosien saatossa kerrostuneet kaupunkimiljööt.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16
2 €


Sami Perttilä: Hyvä Elämä
Kuva: Sami Perttilä.25.10.2015 asti

Hyvä elämä -näyttely koostuu 24:stä muotokuvasta ja seniorien viisaista sanoista.

Hyvä elämä -näyttelyn lisäksi esillä on Perttilän uusia teoksia sarjasta Immobile. Niissä metsiin unohtuneet autovanhukset on nostettu vielä kerran parrasvaloihin valomaalauksilla. Kuvat ovat syntyneet perinteisen valokuvan keinoin, digitaalista manipulaatiota ei ole käytetty.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16
2 €


Hetkiä – Kouvolan kameraseuran valokuvanäyttely
27.9.2015 asti

”Hetkiä” on Kouvolan kameraseuran lähes neljänkymmennen kuvaajan yhteisnäyttely. Kuvien aiheet vaihtelevat. Mukana on niin luontoa, muotokuvia, yksityiskohtia, toimintakuvia kuin komeita maisemiakin. Näyttelyn on kuratoinut valokuvaaja Ari Rapo.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16
2 €


Se toinen Kotka
30.8.2015 asti

eli herätysmissio tuohivirsujen kärkiin tuijottajille.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16
2 €


Kotka – Tallinna – Ystävyyskaupunkitoimintaa 60 vuotta
Kotka – Tallinna – Ystävyyskaupunkitoimintaa 60 vuotta28.6.2015 asti

Kotkan valokuvakeskuksen kesäkuun näyttely juhlistaa 60 vuotta täyttävää Kotka – Tallinna -ystävyyskaupunkitoimintaa.

Valokuvanäyttelyn vanhat Tallinna-kuvat ovat olleet esillä Kotkassa vuonna 1969 pidetyssä näyttelyssä. Tallinnan kaupunginhallitus on lähettänyt nykyisyyttä esittävät kuvat.

Valokuvanäyttelyssä nähdään myös dokumenttielokuva, jonka tuottivat vuonna 2005 Tallinnan kaupunginhallitus, Eestin televisio ETV yhteistyökumppaninaan Osakond OÜ.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16


Markus Varesvuo: Talven taitajat
31.5.2015 asti

Tunnetun luontokuvaajan näyttely Talven taitajat esittelee arktisia lintuja pohjoisessa Suomessa ja Varangilla.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16
2 €


Leni Riefenstahl: Kolmannen valtakunnan kuvia
Kuva: Leni Riefenstahl.26.4.2015 asti

Kotkan Valokuvakeskuksen näyttelyn aiheena on saksalainen elokuvaohjaaja Berta Helene Amalie ”Leni” Riefenstahl (1902-2003).

Riefenstahlin maineen loivat ja sittemmin tuhosivat hänen 30-luvulla ohjaamansa elokuvat natsien puoluekokouksista sekä Berliinin olympiakisoista.

Jouduttuaan sodan jälkeen elokuvapiirien ulkopuolelle Riefenstahl siirtyi valokuvaajaksi. Hän kuvasi Mick Jaggeria tämän vaimon Biancan kanssa ja nubakansaa Sudanissa. Vielä yli 70 vuoden ikäisenä hän alkoi harrastaa sukellusta ja vedenalaiskuvausta.

Edellisen kerran Riefenstahlin teoksia oli Suomessa esillä Kuopiossa vuonna 1996.

Näyttelyä on tukenut Goethe-instituutti Helsingistä.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16
2 €


Lars Häkkinen: Henkilökuvia
28.3.2015 asti

Kotkan Valokuvakeskus esittelee maaliskuussa kotkalaisen valokuvaajan Lars Häkkisen Henkilökuvia.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16


SUURSAARI - Kotkan Valokuvakeskuksen 100. juhlanäyttely
Kuva: Juha Metso.1.2.2015 asti

Kotkan Valokuvakeskuksen 100. näyttely on omistettu Suursaarelle. Saari sijaitsee Suomenlahden leveimmällä kohdalla, Kotkaan on matkaa runsaat 40 km ja Viron rannikolle noin 55 km.

Suursaari menetettiin Moskovan rauhassa 1940 Neuvostoliitolle, joka teki siitä suljetun sotilasalueen. Ennen sotia saari kuului suomalaisten taiteilijoiden suosikkikohteisiin. Neuvostoliiton romahdettua saareen järjestettiin erityisluvin muutamia retkiä. Valokuvaaja Juha Metso pääsi kuvaamaan saarelle 2000-luvulla seitsemän kertaa.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16

Kotkalaisia ihmisiä
Kuva: Kotkalaisia ihmisiä -valokuvanäyttely.27.2.2015 asti

Näyttelytyöryhmä pyysi kotkalaisilta vanhoja kuvia, joissa on mukana ihmisiä. Niitä tuli lähes 4000, joista näyttelyyn valittiin noin 150 kuvaa. Kuvat ovat 1900-luvun alkupuolelta. Kuvissa ihmiset elävät tavallista arkielämää - urheilevat, veneilevät, keittelevät kahvia ja viettävät aikaa vaikkapa torilla, puistoissa tai mökeillä.

Paperikuvien lisäksi projektorilla esitetään yli tuhat kuvaa.

Kotkan valokuvakeskus on aiemmin esitellyt kuvia kotkalaisista katunäkymistä ja rakennuksista. Nyt ihmiset haluttiin pääosaan.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16

-Kouvolassa

Raakel Kuukka - Mistä tulen, minne menen?
Kuva: Raakel Kuukka.18.1.2015 asti

Kouvolan kuvataiteilijaksi kolmivuotiskaudelle 2014–2016 valittu Raakel Kuukka vie katsojan kolmen sukupolven pituiselle matkalle rajantakaisesta Karjalasta globaalistuvan maailman monikulttuuriseen todellisuuteen.

Kuvat omista vanhemmista, sisaruksista, sukulaisista ja lapsista, erityisesti tyttärestä Rebekasta, pohtivat identiteettiä ja muistojen ja menneisyyden merkitystä.

Näyttelyssä on esillä teoksia Kuukan koko tähänastisen uran varrelta.

Raakel Kuukka (s.1955 ) valmistui valokuvaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1988. Hänellä on ollut useita näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Kuukka sai valokuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 2013.

Näyttelyyn liittyvän julkaisun artikkelit on kirjoittanut kriitikko Otso Kantokorpi ja Poikilo-museoiden ts. intendentti Sanna Ojanne. Amanuenssi Anna-Kaarina Kippola on kirjoittanut esipuheen.

Poikilo-museot, Kouvolan taidemuseo
Varuskuntakatu 11, 45100 Kouvola
ti-pe 11-18, la ja su 12-17
6/4/0 €, erikoisnäyttelyt 8/5/0€

-Kuopiossa

Antero Takala: Mindscapes 1960 - 2010
Antero Takala.1.11.2015 asti

Mindscapes 1960-2010 on katsaus valokuvataiteilija, professori Antero Takalan (s.1939) 50-vuotiseen tuotantoon. Näyttely on koottu Takalan aiemmista näyttelyistä. Nyt esillä olevat 80 valokuvaa muodostavat mustavalkoisen maisematutkielman, joka on ylistys suomalaiselle luonnolle, pohjoiselle valolle, järvimaisemille ja Lapille.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ma-pe 11-18, la ja su 11-16
8/6€


Kuva: Ossi Wallius.Ossi Wallius: Ihmisiä etsimessä – Valokuvia Remu Aaltosesta Sirpa Kähköseen, Väinö Linnasta Viktoria Mullovaan

Ossi Wallius juhlistaa 70-vuotispäiviään Ihmisiä etsimessä -näyttelyllä, joka esittelee 114 kuvaa 1960-luvulta vuoteen 2015. Useimmat kuvat on otettu lehti-, radio- ja televisiotyörupeamien yhteydessä.

Kuvassa Vesa-Matti Loiri.

Galleria Kulma,
Tulliportinkatu 1, Kuopio


A GROOVY KIND OF LIFE From Obscurity to Fame - Tuntemattomuudesta kuuluisuuteen
30.8.2015 asti

Kuvat: Mark Haywardin kokoelmat

VB-valokuvakeskus esittelee pop- ja rock-kulttuurin henkilöhahmojen kehitystarinoita 1940-luvulta 1980-luvulle. Näyttely on VB-keskuksen omaa tuotantoa ja kuvat ovat peräisin kansainvälisesti tunnetun keräilijän, Mark Haywardin, laajasta arkistosta.

Lontoon pop- ja rock-genren ytimessä 1960-1970-luvuilla varttunut Hayward on kerännyt kuvia usean vuosikymmenen ajan. Pääpaino on ollut epätavallisisissa tai historiallisesti merkittävissä valokuvissa. Näyttelyn pääteema on ennen – jälkeen.

Mukana ovat mm. Beatles, Bon Jovi, David Bowie, Bob Dylan, Elvis Presley, Jimi Hendrix, Buddy Holly, Led Zeppelin, Madonna, Nirvana, Ozzy Osborne, Queen, Rolling Stones, T.Rex ja Who. Rock-legendojen lisäksi henkilögalleriassa on myös elokuvamaailmasta tuttuja nimiä, esimerkiksi Brigitte Bardot ja Marilyn Monroe.

VB-valokuvakeskuksen puutarhassa:
Anssi Männistö: Maiseman voimat
30.8.2015 asti

Kuva:Kuva: Anssi Männistö.

VB-valokuvakeskuksen piha-aitassa on kesän ajan esillä Anssi Männistön panoraamakuvia.

Näyttelyn kantavana teemana on maiseman vaikuttavuus (Powers of landscape). Mustavalkoiset kuvat on käsitelty siten, että ne näyttävät infrapunafilmille otetuilta.

Kuvat on otettu kolmen vuoden aikana eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvalloissa. Mukana on niin luontokuvia kuin suurkaupunkinäkymiäkin. Ihminen on läsnä kuvissa lähinnä viittenomaisesti.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ma-pe 11-18, la ja su 11-16
8/6€

VB-valokuvakeskuksen Barson kellarissa:
ADÈLE - rakkaani
20.08.2015 asti

Kuva: Barsokevitschien yksityiskokoelma

VB-valokuvakeskuksen Barson kellarin kesänäyttely on omistettu Victor Barsokevitschin puolisolle Adélelle (1857-1944).

Adélen lapsuuden ja nuoruuden lisäksi näyttely kertoo mm. Barsokevitschien lähipiiristä, kodista ja perhe-elämästä.

Muutettuaan Rautavaaralta Kuopioon Adéle (os. Sallinen, taiteilijanimeltään Sallin) sai kauppaporvarin oikeudet vain 22-vuotiaana ja toimi aluksi vaatetusalalla. Oman valokuvaamon hän avasi Puijonkadulla vuonna 1881. Kolme vuotta myöhemmin Adéle meni naimisiin konttoristi Victor Barsokevitschin kanssa, jolloin valokuvaamo siirtyi aviomiehen nimiin. Victorin maineikas elämäntyö valokuvaajana sai siis alkunsa Adélen yrittäjäkokokemuksella, ammattiopilla ja rahoilla.

Näyttely pohjautuu tohtori Tuulikki Kärkkäisen tekemään tutkimustyöhön sekä Barsokevitschien sukulaisilta saatuunn kuvamateriaaliin.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ke 11-19, to ja pe 11-17, la-su 11-15
7/6€


Ismo Hölttö: Ihminen pääosassa
Kuva: Ismo Hölttö.30.5.2015 asti

Ihminen pääosassa -näyttely koostuu 60-luvun henkilökuvista, jotka valokuvaaja Ismo Hölttö (s.1940) on kuvannut kiertäessään Suomea. Näyttely on ollut esillä Kuopion alueella viimeksi yli 20 vuotta sitten.

Näyttely on tuotettu yhteistyössä VB-valokuvakeskuksen kanssa.

Ismo Höltöllä on toukokuun loppuun asti 1960-luvun kuvista koostuva näyttely myös kansallisgalleria Ateneumissa Helsingissä.

Ismo Hölttö on vastaanottanut valokuvataiteen valtionpalkinnon kaksi kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1969 ja toisen kerran vuonna 1992, kun Hölttö kokosi omakustanteisen kirjan, Ihminen pääosassa, joka koostuu 1960-luvun henkilökuvista.

Galleria Valohuone
Kauppakeskus Minna 2.krs
Haapaniemenkatu 18, Kuopio


Mauri Leivo: Kuikka - Veden lintu
Kuva: Mauri Leivo.9.5.2015 asti

Mauri Leivon luontokuvat ovat värimaailman ja yksityiskohtien suhteen pelkistettyjä, sisällöltään usein vain viitteellisiä. Kuvissa on maalauksellisuutta, runollisuutta ja arvoituksellisuutta.

Kuikalle vesi on kaikki kaikessa ja vesi onkin olennainen tekijä näyttelyn kuvissa. Vesi rakentaa alati muuntelevat kehykset kuikalle uida, sukeltaa, ruokailla, levätä.

Kuopion museo
Kauppakatu 23, Kuopio
ti-la 10-17
8/5/0 €, alle 18-vuotiaat maksutta Vuosilippu 32 € Kuopion museolla, Kuopion korttelimuseolla ja Kuopion taidemuseolla on yhteislippu, 14 €.


SPEDE PASANEN 85 VUOTTA
3.5.2015 asti

SPEDE PASANEN 85 VUOTTA -näyttely

Pertti "Spede" Pasanen (10.4. 1930 – 7.9.2001) nauratti Suomen kansaa puolen vuosisadan ajan. Koomikossa oli kuitenkin myös monta muuta puolta. Hän oli keksijä, käsikirjoittaja, elokuvatuottaja, liikemies tai pelimies ja urheilijaluonne. Halutessaan hän olisi luonut maineikkaan uran piirtäjänä ja mainosmiehenä.

Kuopiossa syntynyt Spede oli aikansa tunnetuin savolainen, joka varjeli tiukasti yksityisyyttään. VB-keskukseen 85-vuotispäivän muistoksi koottu näyttely kertoo kuvin ja sanoin nuoruuden vuosista, jolloin Spede oli vielä tuttujen kesken Pete.

Muistonäyttelyn on koonnut Minna Sunnari apunaan Speden sisar Virpi Torri.

AETOJA IMMEISIÄ - Kuopion tori lehtikuvissa
3.5.2015 asti

AETOJA IMMEISIÄ - Kuopion tori lehtikuvissa

Menneiden vuosikymmenten Kuopion tori esittäytyy Savon Sanomien lehtikuvaajien kuvissa Aetoja immeisiä -näyttelyssä VB-valokuvakeskuksen Ateljeetilassa.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ke 11-19, to ja pe 11-17, la-su 11-15
7/6€


Maria Pirilä: CARRIED BY LIGHT
25.4.2015 asti

Kuva: Marja Pirilä.

Carried by light on läpileikkaus Pirilän laajasta tuotannosta liki 30 vuoden ajalta. Kokonaisuus rakentuu sekä valokuvista että kolmiulotteisista camera obscura -teoksista, jotka hän on toteuttanut yhdessä Petri Nuutisen kanssa.

Marja Pirilä on jo pitkää työskennellyt siten, että hän muuttaa erilaisia sisätiloja camera obscuroiksi, jolloin ulkopuolinen maisema on mahdollista yhdistää sisätilaan. Sen jälkeen Pirilä kuvaa näkymän tavallisella kameralla. Lopputuloksena on valontäyteisiä, runollisen kauniita, unenomaisia kuvia.

Näyttelyyn liittyy myös Pirilän retrospektiivinen valokuvakirja Carried by Light, jonka on kustantanut Musta Taide.

Näyttely oli ensimmäisen kerran esillä viime kesänä TR1 Taidehallissa Tampereella ja Kuopion jälkeen se nähdään Rovaniemen taidemuseossa.

Marja Pirilä (s. 1957) valmistui vuonna 1986 sekä valokuvaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta että filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta. Pirilälle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2000.

Kuopion taidemuseo
Kauppakatu 35, Kuopio
ti-la 10-17
6/4/0€


Mikko Savolainen: Sulukule, Istanbul - Romaniyhteisön tuho
Kuva: Mikko Savolainni22.3.2015 asti

Mikko Savolainen on pitkän linjan valokuvaaja ja yhteiskunnallisen dokumentarismin uranuurtaja. Hänet tunnetaan mm. Suomen romaneista kertovista kuvistaan ja kirjoistaan.

Sulukule, Istanbul - Romaniyhteisön tuho -näyttely VB-valokuvakeskuksessa on katsaus Turkin romanivähemmistön lohduttomaan kohtaloon.

Savolainen valokuvasi vuonna 2009 näkymiä, jotka muistuttivat sodanjälkeistä Berliiniä. Ihmiset valmistivat ruokaa nuotiolla raunioiden keskellä. Asukkaista oli jäljellä enää viisi prosenttia. Euroopan vanhin romaniyhdyskunta Sulukule oli päässyt vuonna 1985 Unescon perintölistalle, mutta siitä huolimatta kaupunginjohto päätti aloittaa Sulukulessa 2000-luvulla purkutyöt.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ke 11-19, to ja pe 11-17, la-su 11-15
7/6€


TSUNAMI - Tuhon muisto
1.2.2015 asti

Tapaninpäivänä 2014 tuli kuluneeksi kymmenen vuotta Kaakkois-Aasian suurkatastrofista. Massiivinen maanjäristys vaati myös 179 suomalaisen hengen. Katastrofi käynnisti historian suurimman uhrintunnistusoperaation, johon osallistui asiantuntijoita 34 maasta ympäri maailman.

Tsunami-näyttely kertoo tsunamin tuhoista sekä kansainvälisestä tunnistusoperaatiosta. Näyttelyn kuvamateriaali on peräisin Keskusrikospoliisin uhrintunnistusyksikön arkistoista ja sitä on täydennetty muista maista saadulla kuvamateriaalilla. Uhrintunnistusyksiköt työskentelivät alueilla, joihin tiedotusvälineillä ei ollut pääsyä ja siksi koko näyttelyn kuvamateriaali on ennen näkemätöntä.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ke 11-19, to ja pe 11-17, la-su 11-15
7/6€

-Lahdessa

Marko Hämäläinen: Ääri, valokuvia
Kuva: Marko Hämäläinen.29.3.2015 asti

Muuramelainen valokuvataiteilija Marko Hämäläisen (s. 1972) on kuvannut pohjoisia maisemia talviretkeilijän silmin usean vuoden ajan. Näyttelyn kuvat on otettu Ylä-Lapin maisemissa talvisten vaellusreissujen yhteydessä.

www.ihmepeili.com

Galleria Uusi Kipinä,
Kymintie 1, Lahti
ti-pe 12-18, la-su 12-16


Juha Tanhua: Öljymaalauksia
Kuva: Juha Tanhua.29.3.2015 asti

Lehtikuvaaja Juha Tanhua on kulkenut kotikaupunkinsa Lahden kaduilla ja tutkaillut märällä asfaltilla värikkäinä hehkuvia bensa- ja öljyläikkiä.

Galleria Aila Seppälä
Kauppakatu 2 , 15140 Lahti
ti-pe 11-17, la 12-15, su 13-16


Aapo Huhta: A Bird in a Cage
15.2.2015 asti
Kuva: Aapo Huhta.

A Bird in a Cage -näyttelykokonaisuus koostuu valokuvasarjasta ja videoteoksesta, joiden keskeisenä teemana on kasvuprosessi kohti aikuisuutta.

Valokuvaaja Aapo Huhta etsi käsiinsä vanhoja varhaisteinien päiväkirjoja ja kirjeitä. Hän rakensi kirjoituksia ja henkilömuotokuvia yhdistelemällä kertomuksen nuoren ihmisen kasvukivuista, rajojen määrittelemisestä ja ensirakkaudesta. Valokuvien lisäksi näyttelyssä on esillä videoteos Elokuvissa, joka käsittelee oman itsensä löytämisen tarvetta ja samastumisen kokemusta.

Aapo Huhta (s. 1985, Haapajärvi) tekee valokuvataiteen maisteriopintoja Aalto Yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Huhta valittiin vuonna 2011 Vuoden nuoreksi lehtikuvaajaksi. A Bird in a Cage valittiin vuoden kuvaesseeksi Vuoden lehtikuvat 2012 -kilpailussa.

Galleria Uusi Kipinä, Kenno
Kymintie 1, Lahti
ti-pe 12-18, la-su 12-16

Henna Paasonen ja Arto timonen: Katu
Kuva: Arto Timonen.15.2.2015 asti

KATU -näyttely asunnottomuudesta Arto Timonen ja Henna Paasonen toteuttavat yhdessä Vailla vakinaista asuntoa ry:n kanssa dokumentaarisen valokuvanäyttelyn asunnottomuudesta. Näyttelyn tavoitteena on tuoda esille eri näkökulmien kautta kuinka asunnottomuus esiintyy nykypäivän yhteiskunnassa.

Galleria Uusi Kipinä, Kulma
Kymintie 1, Lahti
ti-pe 12-18, la-su 12-16


Markus Henttonen & Kim Simonsson: Valokuvia - veistoksia
Kuva: Markus Henttonen.18.1.2015 asti

Markus Henttosen valokuvia ja Kim Simonssonin veistoksia nähdään Lahden taidemuseon yhteisnäyttelyssä. Näyttelyssä Simonssonin figuratiiviset ihmis- ja eläinhahmot yhdistyvät Henttosen tulkintaan ihmisestä ja hänen elinympäristöstään.

Näyttely on tähän mennessä laajin katsaus Henttosen tuotantoon.

Lahtelaissyntyinen, tällä hetkellä Berliinissä ja Lahdessa asuva ja työskentelevä valokuvaaja Markus Henttonen (s. 1976) on opiskellut valokuvausta Turun taideakatemiassa ja valmistumisensa jälkeen kiertänyt valokuvaamassa eri puolilla maailmaa. Hänet tunnetaankin erityisesti suurkaupunkien kuvistaan, jotka pureutuvat ihmisen ja ympäristön suhteisiin.

Kim Simonsson (s. 1974) yhdistää teoksissaan japanilaisen sarjakuvan kuvastoa ja perinteistä länsimaista kuvanveistoa.

Lahden taidemuseo
Vesijärvenkatu 11 A, Lahti
ti-pe 9-16, la-su 11-17
7/6/3 €

-Lappeenrannassa

Juha Allan Ekholm: Six Days Of Heaven - Valokuvia Kölnin karnevaalista
19.12.2015 asti

Kuva: Juha Allan Ekholm.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksessa on esillä Juha Allan Ekholmin valokuvia Kölnin karnevaalista. Ekholm on työskennellyt aiheensa parissa vuodesta 2011, jolloin hän löysi karnevaalin sattumalta.

Kölnin kuusipäiväisen katukarnevaalin lasketaan olevan maailman kolmanneksi suurin katolilainen karnevaali Rion ja Venetsian jälkeen.

Juha Allan Ekholm tunnetaan mm. valokuvistaan vuokralähiöiden elämäntavasta 1990- ja 2000-luvuilla sekä kaupunkitilan kokemiseen keskittyneistä projekteistaan päävälineenään sosiaalinen valokuva.

Kaakkois-Suomen Valokuvakeskus ry / Galleria Pihatto
Valtakatu 80 (käynti Kaukaankadun puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18, la 11-15


Ari Nakari: 25 vuotta teatterikuvia
Kuva: Ari Nakari.24.10.2015 asti

Valokuvaaja Ari Nakarin retrospektiivisessä näyttelyssä on esillä noin 80 teatterivalokuvaa vuosilta 1990-2015. Mukana on kuvia mm. Lappeenrannan kaupunginteatterin, Imatran teatterin, kesäteatterien, Lappeenrannan vanhan ja uuden nuorisoteatterin, Kesyn ja Lappeenrannan tanssiopiston produktioista.

Ennen varsinaisia kuvauksia Nakari lukee käsikirjoituksen ja laatii harjoitusten aikana kuvaussuunnitelman. Kuvat hän ottaa esityksen aikana tai tietyt kohtaukset kuvataan erikseen. Niistä päättää ohjaaja.

Kaakkois-Suomen Valokuvakeskus ry / Galleria Pihatto
Valtakatu 80 (käynti Kaukaankadun puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18, la 11-15


Saimaan Kameraseuran vuosinäyttely
Kuva: Riia-Liisa Valkendorff.26.9.2015 asti

Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksessa on esillä kahdeksan Saimaan Kameraseuran jäsenen yhteisnäyttely. Näyttelyn kuraattorina on toiminut ruokolahtelainen Jarmo Mäntykangas.

Näyttelyn valokuvaajat: Heini Eronen, Tuomo Himmanen, Jukka Kosonen, Jarmo Mäntykangas, Tarja Riikonen, Hannu Rissanen, Eija Hirvi-Talka ja Riia-Liisa Valkendorff.

Kaakkois-Suomen Valokuvakeskus ry / Galleria Pihatto
Valtakatu 80 (käynti Kaukaankadun puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18, la 11-15


Kalevatron: Varastettava näyttely (Steal This Exhibition)
29.8.2015 asti

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus osallistuu elokuun näyttelyllään Lappeenrannassa järjestettävään uuden taiteen festivaaliin, Kalevatroniin. Varastettava näyttely (Steal This Exhibition)

Galleria Pihatossa nähtävä "Varastettava näyttely" herättää pohtimaan taideteoksen omistajuutta ja hintaa: Millä tavoin teoksen hinta määräytyy? Miten esittämiskonteksti vaikuttaa teoksen arvoon ja hinnan muotoutumiseen?

Näyttelyyn on ripustettu ylihinnoiteltujen teosten sarja, jota valvoo liikkeestä aktivoituva kamera. Teokset ovat tilassa täysin vapaasti varastettavissa, ja jos ja kun teos katoaa paikaltaan, sen tilalle ripustetaan valvontakamerakuva itse anastustapahtumasta.

Näyttelyn taiteilijat: Petri Eskelinen, Ville Färsaaret, Maaria Jokimies, Maila Kaikkonen, Tuomas Karjalainen, Teemu Keisteri, Teemu Mäki, Aapo Rapi, Samppa Törmälehto ja Ilari Vanhatalo.

Kalevatron-festivaalin ajaksi koko vanhan pappilan alue on valjastettu taidekäyttöön.

Kaakkois-Suomen Valokuvakeskus ry / Galleria Pihatto
Valtakatu 80 (käynti Kaukaankadun puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18, la 11-15


Vesa Tyni: Valokuvia
1.8.2015 asti
Kuvassa: Vesa Tyni.

Vuoden muotokuvaaja 2015 Vesa Tynin valokuvia on esillä Pohjanmaan valokuvakeskuksessa.

Kaakkois-Suomen Valokuvakeskus ry / Galleria Pihatto
Valtakatu 80 (käynti Kaukaankadun puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18, la 11-15


Kaisu Häkkänen: Mad Johnson Was Here
Kuva: Kaisu Häkkänen.30.5.2015 asti

Kaisu Häkkänen on kuvannut neulanreikäkameralla tyhjilleen jääneität rakennuksia, autiotaloja ja hylättyä materiaalia.

Kaakkois-Suomen Valokuvakeskus ry / Galleria Pihatto
Valtakatu 80 (käynti Kaukaankadun puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18, la 11-15


Leevi Korkkula: Hetken ehkä onni kestää...
Kuva: Leevi Koukkula. Kuvassa Olavi Virta.29.4.2015 asti

Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen huhtikuun näyttely esittelee laulajalegenda Olavi Virran yksityiselämää Leevi Korkkulan vuonna 1958 ottamin valokuvin.

Näissä kuvissa Olavi Virta halusi poikkeuksellisesti esitellä yksityiselämäänsä: kotiaan, sinne hankkimiaan kotitalousvälineitä ja -laitteita, kesämökkinsä, kesäiset harrastuksensa perheen parissa ja paljon muuta. Kuvat ovat häpeilemättömän asetelmallisia ja näyteltyjä. Nuori lehtikuvaaja on toteuttanut kuvansa täysin kuvattavan ehdoilla - näin Virta halusi itsensä ja perheensä julkisuudessa nähtävän.

Päänäyttelyn yhteydessä nähdään myös pienempi kuvakokonaisuus Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen historiasta. Keskus perustettiin 3.4.2005.

Kaakkois-Suomen Valokuvakeskus ry / Galleria Pihatto
Valtakatu 80 (käynti Kaukaankadun puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18, la 11-15


Martti Matilainen: Pitkä tie
Kuva: Martti Matilainen.28.2.2015 asti

Martti Matilaisen näyttely Galleria Pihatossa koostuu kollasitekniikalla toteutetuista teoksista, joissa taiteilija pohtii omaa elämäänsä yhdistämällä lapsuus- ja nuoruusmuistojaan nykyaikaan.

Teoksia varten Matilainen on käynyt läpi suuren määrän vanhoja valokuvia ja säilyneitä negatiiveja sekä itseltään että vanhempiensa albumeista ja yrittänyt samalla pohtia, mitä kaikkea muistaa ja miksi.

Kaakkois-Suomen Valokuvakeskus ry / Galleria Pihatto
Valtakatu 80 (käynti Kaukaankadun puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18, la 11-15


Sari Poijärvi: Kasari
Kuva: Sari Poijärvi.1.3.2015 asti

Sari Poijärven Kasari-näyttely esittelee värikkään 1980-luvun tapahtumia ja ilmiöitä valokuvauksen opiskelijan, lehtikuvaajan ja valokuvataiteilijan silmin. Kokonaisuus sisältää henkilökuvia 80-luvun julkkiksista, dokumenttivalokuvia, julisteita, lehtileikkeitä, musiikkivideoita.

Katsottavissa on myös Sari Poijärven henkilöhaastattelu sekä ensimmäistä kertaa esillä oleva Poijärven ja Kjell Westön käymä dialogi Kasari- näyttelyn avajaisissa Virka Galleriassa vuonna 2011.

Näyttelyn päätyttyä Poijärven valokuvat huutokaupataan ja tuotto lahjoitetaan paikalliselle hyväntekeväisyyskohteelle. Asiakkailla tulee olemaan mahdollisuus vaikuttaa hyväntekeväisyyskohteen valintaan.

Etelä-Karjalan museo
Kristiinankatu 15, Lappeenranta
ti-su 11-17
5/4/0 €

-Lapualla

Seppo Saves in Memoriam
Kuva: Seppo Saves.19.11.2015 asti

Seppo Saveksen (1940–2013) postuumi valokuvanäyttely Apu-lehden reportaasimatkasta Papua-Uuteen-Guineaan vuonna 1962 yhdessä Heikki Brotheruksen ja Erik Allardtin kanssa.

Matka oli silloin suomalaisen aikakauslehdistön kaikkien aikojen suurin satsaus yhteen aihekokonaisuuteen. Työn tulokset julkaistiin lehden neljässä perättäisessä numerossa runsaan kymmenen sivun paketteina.

Tämän Seppo Saveksen viime vuosinaan suunnitteluasteelle jääneen näyttelyn ovat viimeistelleet prof. Antero Takala ja Tuomo-Juhani Vuorenmaa.

Seppo Saves (1940 -2013) oli suomalainen lehtivalokuvaaja. Hän toimi myös opettajana ja kriitikkona sekä oli mukana järjestötoiminnassa.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


Huang Yiming: Hainanin lohtunaiset
Kuva: Huang Yiming4.10..2015 asti

Näyttely kertoo sotilaiden viihdykkeiksi pakotettujen naisten tarinan Japanin ja Kiinan välisen sodan aikana 1937-45.

Kasarmeille pakotetut naiset jäivät sodan jälkeen yksin häpeänsä ja kärsimyksensä kanssa. Valokuvaaja Huang Yiming kiinnostui heidän kohtalostaan ja halusi nostaa sen valokuvillaan uudelleen esiin.

Huang Yiming on China Daily Hainanin osaston päätoimittaja, kirjeenvaihtaja ja valokuvaaja. Hän toimii myös Hainan valokuvaajien yhdistyksen puheenjohtajana.

Näyttelyn ovat tuottaneet valokuvaajat Kirmo Wilén ja Hannele Fors Huang Yiminging alkuperäisestä Hainan Comfort Women kuvasarjasta.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


Weston-kuvia
Kuva: Edward Weston30.8.2015 asti

Amerikkalaisen, mustavalkokuvauksen mestarin Edward Westonin ja hänen lastensa ja lastenlastensa kuvaamia, kehittämiä ja vedostamia kuvia esillä Pohjanmaan Valokuvakeskuksessa. Esillä on kuvia muun muassa Edward, Brett, Cole, Kim ja Zach Westonilta.

Edward Weston (1886-1958) syntyi Illinoisissa Yhdysvalloissa ja sai ensimmäisen kameransa 16-vuotispäivänään. Hänen uransa oli pitkä ja tuottelias. Viimeiset kuvansa Weston otti vuonna 1948. Westonin neljästä pojasta kaksi jatkoi valokuvaajan uraa.

Brett Weston (1911-1993) aloitti kuvaamisen 14-vuotiaana asuessaan Meksikossa isänsä Edvard Westonin kanssa. Hänen tunnetuimpiin kuviinsa kuuluu surrealistiseen tyyliin otetut mustavalkokuvat.

Cole Weston (1919 - 2003) oli Edward Westonin nuorin poika. Hän omisti elämänsä valokuvaukselle ja teatterille. Hän jatkoi isänsä kuvien vedostamista tämän kuoleman jälkeen 1958.

Cole Westonin kuudesta lapsesta Kim Weston (s. 1953) ryhtyi valokuvaajaksi. Hän on tunnettu "Fine art nude"-kuvistaan. Hän jatkoi isänsä kanssa Edward Westonin kuvien vedostamista.

Zach Weston (s. 1990) kulkee isoisoisänsä viitoittamalla tiellä. Hän kuvaa 6x7 mustavalkofilmille ja on keskittynyt maisemakuvaukseen ja abstraktien muotojen esittämiseen.

Kuva: Edward Weston.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


Vesa Tyni: Valokuvia
Kuvassa: Vesa Tyni.18.6.2015 asti

Vuoden muotokuvaaja 2015 Vesa Tynin valokuvia on esillä Pohjanmaan valokuvakeskuksessa.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


Jukka Kontkanen: Veeran toinen elämä
Kuva: Jukka Kontkanen.2.4.2015 asti

Lapualaisen Jukka Kontkasen valokuvissa esiintyy Pössö ”Jukka Kontkanen itse” sekä mallinukke Veera. Aluksi Mallinukke oli studiovalaistuksen opettelemista varten, mutta pikku hiljaa Veera-nukke siirtyi lavastettuihin kuviin.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


Krister Löfroth: ANTI-GRAVITY WOMEN
Kuva: Krister Löfroth.8.3.2015 asti

Krister Löfrothin näyttelyssä naiset nouset ilmaan ja vastustavat painovoimaa. Inspiraatio kuviin on löytynyt ilmailun ikoneista Ikaroksesta, Wrightin veljeksistä ja Amelia Earhartista, jotka kaikki tavoittelivat taivaita.

Ensimmäisen kerran näyttely oli esillä Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


Mikko Lagerstedt: Atmosphere
Kuva: Mikko Lagerstedt.8.2.2015 asti

Mikko Lagerstedtin tunnelmallisissa valokuvissa valo ja pimeys kohtaavat unenomaisella tavalla.

Mikko Lagerstedt (s. 1982) on lähtöisin Pohjanmaalta ja asuu tällä hetkellä Keravalla.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


Vuoden Luontokuvat 2014
Kuva: Matti Pukki.11.01.2015 asti

Vuoden Luontokuvasta on kilpailtu jo 34 kertaa, alkaen vuodesta 1981. Kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä.

Kilpailu keräsi tänä vuonna kaikkien aikojen kuvamäärän, yhteensä 12857 kuvaa kahdeksaan eri sarjaan. Suosituimmat sarjat olivat Linnut (2582 kuvaa) ja Maisemat (2388 kuvaa). Kilpailun pääpalkinnon arvo oli tänä vuonna 5000 euroa.

Vuoden Luontokuva 2014 on kotkalaisen Matti Pukin maalauksellinen ”Lokkien taidelento”.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15

-Lemillä

Juha Metso: Venäjä lähellä
Kuvassa: Juha Metso ja Kauiko Röyhkä-15.9.2015 asti

Lemin näyttelytilaksi kunnostetun vanhan pappilan avaa Juha Metson valokuvanättely Venäjä lähellä.

Näyttelyn pohjana ovat Metson ottamat kuvat Kauko Röyhkän kirjoittamiin Ville Haapasalon Venäjän seikkailuista kertoviin kirjoihin. Lisäksi mukana on muitakin kuvia Juha Metson Venäjälle tekemiltä matkoilta 15 vuoden ajalta. Yhteensä esillä on satakunta teosta.

Juha Metso (s. 1965) on kotkalainen valokuvataiteilija, joka on viime vuosina kuvannut eri puolilla maailmaa. Metso valittiin vuonna 2000 Vuoden lehtikuvaajaksi, hän on ollut Fotofinlandia-finalistina kolme kertaa. Ville Haapasalo -kirjojen lisäksi Metso on kuvannut useita muita kirjoja.

Lemin vanha pappila
Toukkalantie 5, Lemi

-Lohjalla

Porla kuvina
6.6.2015 asti

Kuvassa: Porla kuvina -näyttely.

Porlan alue on oleellinen osa lohjalaista ja valtakunnallista kalataloushistoriaa. Veikko Rintala, Harri Lyytikäinen, Leo Vuorinen, Heikki Simpura ovat koonneet valokuvanäyttelyn, joka tuo esiin alueen luonnonkauneutta, monimuotoisuutta ja erityisesti sen ainutlaatuista eläimistöä.

Lohjan pääkirjasto (2. krs.), Käytävägalleria
Avoinna kirjaston aukioloaikoina

-Mikkelissä

Lauri Nykopp: Valo
Kuva: Lauri Nykopp.31.8.2015 asti

Lauri Nykopp on kuvannut kotonaan Hirvensalmella samaa maisemaa vuoden kierrossa ja löytänyt samasta näkymästä lukemattomia eri versioita. Vuosina 2001-2009 otoksia tuli paljon. Kovan karsinnan jälkeen teossarjaan VALO jäi 45 valittua hetkeä.

GalleriAri, Ullakkogalleria
Kasarminkatu, Mikkeli
ti-pe 10-17, la 10-13


Lauri Nykopp: Viimeinen koskematon
27.3.2015 asti

Viimeinen koskematon -näyttelyn nimi viittaa Grönlannin seitsemänneksi korkeimpaan vuoreen, joka on kartoissa yhä vailla nimeä. Vuorikiipeilijöiden karttaankin se on merkitty termillä Unclimbed, kiipeämätön. Vuonna 2001 Lauri Nykopp vietti neljä viikkoa jäätiköllä ja yritti valloittaa vuoren kaksi kertaa, siinä onnistumatta.

Näyttely on esillä Mikkelin valokuvakeskuksen Salissa..

Jukka Laitinen: Skulaa tai delaa!
27.3.2015 asti

Mikkelin valokuvakeskuksen Studiossa on esillä Jukka Laitisen ensimmäinen yksityisnäyttely, jossa nähdään kuvia Mikkelissä pidetyiltä rokkikeikoilta.

Mikkelin valokuvakeskus
Puistokatu 3, Mikkeli
ma-ke klo 11-16, to klo 11-18, pe klo 11-16

-Mäntyharjulla

Hannu Kytö: Kohtaamisia kaupungissa
30.6.2015 asti

Kuvassa: Hannu Kytö.

Kohtaamisia kaupungissa -näyttely koostuu lähinnä Euroopan kaupunkien katukuvista. Kuvillaan Hannu Kytö haluaa ottaa kantaa ihmisten ennakkoluuloihin erilaisuutta kohtaan mm. huumorin avulla.

Mäntyharjun kirjasto
Lääkärinkuja 2, Mäntyharju

-Mäntässä

Ville Lenkkeri: Kivettynyt metsä
Kuva: Ville Lenkkeri.4.1.2014 asti

Mäntässä varttunut valokuvataiteilija Ville Lenkkeri on kuvannut kotikaupunkiaan viimeisen viiden vuoden aikana aina, kun hän on palannut sinne.

Paluu kotikaupunkiin on merkinnyt paluuta lapsuusmaisemiin ja -muistoihin. Kotikaupunki esiintyy hänen kuvissaan sellaisena kuin se on hänelle aina ollut, mutta samalla sellaisena kuin se ei koskaan tule olemaan.

Lenkkerin valokuvissa mielikuvat ja todellisuus yhdistyvät. Kotikaupunki herättää hänessä ristiriitaisia tunteita. Hän tietää kaupungin sykkivän elinvoimaa ja hamuavan kohti muutosta. Silti hänen kuvissaan aika pysähtyy ja tehtaan piippu edustaa muuttumattomuutta.

Serlachius-museo Gösta (Göstan paviljonki)
Joenniementie 47, Mänttä-Vilppula
ke-pe 12-17, la ja su 11-18
8 € lippu oikeuttaa sisäänpääsyyn Gösta ja Gustaf-museoihin.

-Naantalissa

"Liikkumatta, olkaa hyvä!" Valokuvauksen historiaa ja kuvia Naantalista
"Liikkumatta, olkaa hyvä!" Valokuvauksen historiaa ja kuvia Naantalista30.8.2015

Naantalin museon kesänäyttelyssä esitellään museon lähes sadan vuoden aikana kertynyttä valokuvakokoelmaa. Näyttelyssä kerrotaan valokuvan keksimisestä ja eri menetelmien kehityksestä, esimerkkeinä toimivat museon oman kokoelman 1800-luvun varhaiset valokuvat. Kävijä saa myös tietoa siitä, mitä ovat käyntikortti- ja kabinettikuvat, miten valokuvaajalla käytiin ja millaisissa yhteyksiä kuvia on otettu. Naantalilaista valokuvaamista valotetaan sekä kaupungissa toimineiden valokuvaajien että valokuvaamojen kautta.

Näyttely on avoinna museon Humppi-kiinteistössä.

Naantalin museo
Mannerheiminkatu 21, Naantali
ti-su 11-18
4/3/2€
Sisäänpääsy Museokortilla.

-Oulussa

Meeri Koutaniemi - Vaihtoehto
Kuva: Meeri Koutaniemi.3.1.2016 asti

Kuusamolaissyntyinen freelance-kuvaaja Meeri Koutaniemi (s. 1987) on työskennellyt valokuvaajana ja journalistina yli 40 maassa erityisesti naisten, lasten ja sorrettujen vähemmistöjen parissa.

Koutaniemi heittäytyy täysillä kuvattavien elämään ja onnistuu luomaan poikkeuksellisen luottamuksellisen suhteen kuvattaviinsa.

Vaihtoehto-näyttely kertoo sukupuolielinten silpomisen julmasta perinteestä ja naisten vaihtoehtoisesta tulevaisuudesta traditioiden kyseenalaistajina. Kokonaisuus tuo yhteen monivuotisen dokumentaation useista eri Afrikan maista.

Vielä nykyisinkin tyttöjen (ja poikien) ulkoisia sukuelimiä vahingoitetaan tai poistetaan liki 30 maassa. Ympärileikkaus mielletään yhteisölle tärkeäksi kulttuuriseksi aikuistumisriitiksi, mutta kyse on myös julmasta naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta, joka vaarantaa yli 125 miljoonan naisen fyysisen ja mentaalisen terveyden.

Koutaniemi on opiskellut kuvajournalismia Tampereen yliopistossa. Koutaniemelle on myönnetty lukuisia kotimaisia ja ulkomaisia tunnustuksia.

Oulun taidemuseo
Kasarmintie 9, Oulu
ke, to, la, su 10-17; pe 12-19
6/4/3/0 €
Sisäänpääsy Museokortilla


Novia Yrkeshögskolan: Fenestra
Kuva:  Nayab Ikram; In Between.
6.12.2015 asti

Ammattikorkeakoulu Novian valokuvauksen opiskelijoiden näyttely Fenestra koostuu viime keväänä valmistuneiden opiskelijoiden lopputöistä, kolmannen vuosikurssin opiskelijoiden omista projekteista sekä julkaistusta muotikuvasarjasta Alice in Furland.

Fenestra on latinaa, ja sen voidaan tulkita tarkoittavan tietä luovaan mieleen.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20


Kaisu Häkkänen: Mad Johnson was here
Kuva: Kaisu Häkkänen.25.10.2015 asti

Kaisu Häkkänen (s. 1974) on kuvannut neulanreikäkameralla tyhjilleen jääneität rakennuksia, autiotaloja ja hylättyä materiaalia.

Mad Johnson was here - sarjan teokset ovat syntyneet vuosina 2012-2015 taiteilijan työskennellessä vadsølaisessa Lyset i Varanger taiteilijaresidenssissa.

Sarja sai alkunsa Häkkäsen luettua kadun nimen väärin: Mads Johnsens gatesta tuli Mad Johnsonin katu. Siitä lähtien mies nimeltä Mad Johnson on johdatellut taiteilijaa pitkin Pohjoiskalottia ja kauemmaksikin - paikkoihin, joista ihminen on jo poissa, mutta kuitenkin läsnä jättämiensä jälkien kautta.

Anni Hanén: Pieniä Ilmakuoppia vain
Kuva: Anni  Hanén.25.10.2015 asti

Anni Hanénin (s.1981) Pieniä ilmakuoppia vain -sarja käsittelee henkistä kasvua lapsuudesta aikuisuuteen. Se pohjautuu universaaleihin kysymyksiin siitä, miten näemme toisemme perheen sisällä.

Kuvien rinnalla teosten nimet ovat merkittävässä roolissa. Nimet johdattelevat katsojaa sisälle kuvamaailmaan.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20


Nanna Saarhelo: How to Imitate Gray Weather
Kuva: Nanna Saarhelo.13.9.2015 asti

How to Imitate Gray Weather -näyttelyn valokuvissa seikkailee kuvitteellinen naishahmo, joka reagoi ja yrittää mukautua ympäristöönsä. Kuvien tunnelma on samaan aikaan sekä surumielinen että hauska.

Saarhelon työtapa on preformanssimainen ja improvisaatioon perustuva. Kuvat lainaavat tietoisesti toisista kuvista, maalaustaiteen historiasta ja nykyvalokuvataiteesta.

Näyttelyn teokset ovat vuosilta 2014-2015 ja tässä näyttelyssä ensimmäistä kertaa esillä julkisesti.

Nanna Saarhelo on Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2007 valmistunut helsinkiläinen valokuvataiteilija ja kuvatoimittaja.

Eija Timonen: Jäisiä Unia
Kuva: Eija Timonen.13.09.2015 asti

Taiteilija Eija Timosen Jäisiä Unia käsittelee teoksissaan jäätä, sen eri olomuotoja ja symboliikkaa. Kuvat ovat peräisin pääosin järven jäältä Saimaalta, mutta Timonen käyttää jäätä ja sen tuomia optisia keinoja myös studionomaisissa olosuhteissa.

Eija Timonen toimii mediatieteen professorina Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa sekä dosenttina Aalto-yliopiston elokuva- ja lavastustaiteen laitoksella.

Eija Timonen on valittu Oulunsalo Soi - Oulun seudun XVII musiikkijuhlien vuoden kuvataiteilijaksi vuonna 2015.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20


Inner and Outer Landscapes
Johan Bergström (SE), Tonje Bøe Birkeland (NO), Anni Leppälä (FI), Ingvar Högni Ragnarsson (IS), Ditte Knus Tønnesen (DK)
Kuvassa: Inner and Outer Landscapes.28.06.2015 asti

Inner and Outer Landscapes –näyttelyn viiden nuoren pohjoismaisen taiteilijan töissä tarkastellaan ulkoisen ja sisäisen maiseman suhdetta. Taiteilijat tulkitsevat maisemaa nyt ja menneisyydessä sekä luovat yhteyksiä pohjoisten maisemien ja etäisten ympäristöjen välille.

Näyttelyn taiteilijat kyseenalaistavat romanttisia käsityksiä, luovat uusia monumentaalisia näyttämöitä ja lavastavat tarinoita ihmiskunnasta luonnon keskellä sekä paljastavat maiseman rekonstruoituna.

Inner and Outer Landscapes on osa Pohjoisen valokuvakeskuksen koordinoiman pohjoismaisen Nordic Photography Network –verkoston toimintaa.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20


Juha Allan Ekholm: Six Days of Heaven - Valokuvia Kölnin karnevaalista
Kuva: Juha Allan Ekholm.17.5.2015 asti

Turussa asuvan ja työskentelevän Juha Allan Ekholmin (s.1965) näyttely Six Days of Heaven vie katsojan Kölnin karnevaaleille, sen ilmiöihin ja ajankuvaan karnevaalien takana.

Ekholm on kuvannut maailman kolmanneksi suurinta Kölnissä järjestettävää karnevaalitapahtumaa vuosina 2011-15. Työskentely jatkuu edelleen.

Erica Nyholm: Sininen näyttämö
Kuva: Juha Allan Ekholm.17.5.2015 asti

Erica Nyholm (s. 1982) lainaa Mise-en-scène -tyyppisiin valokuviinsa ranskalaisten maalareiden kuten Claude Monet´n ja Edgar Degas’n värejä ja kuva-aiheita. Nyholmin teosten lähtökohtana ovat omat ja hänen läheistensä muistot, jotka hän rekonstrukturoi tallennettavaksi valokuvaan.

Erica Nyholm (s.1982) valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta 2013.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20


Pekka Sammallahti: Arctic Mindscapes
Kuva: Pekka Sammallahti29.3.2015 asti

Pekka Sammalladen (1947) Arctic Mindscapes -näyttelyn teema kokoaa yhteen kuvia luonnosta ja ihmisestä Euroopan ja Amerikan pohjoisosissa: Saamenmaassa, Alaskassa ja Huippuvuorilla.

Oulun yliopiston emeritusprofessori Pekka Sammallahti on tullut tunnetuksi ennen kaikkea työstään saamenkielten ja kulttuurin parissa. Alkujaan Helsingissä syntynyt kulttuurivaikuttaja asuu nykyään arktisella alueella, Utsjoen Vetsikossa.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20


Pohjoisen valokuvakeskuksen näyttelyohjelmiston 2015 avaa kaksi maisemaa käsittelevää näyttelyä: Marjo Hyttisen Traces sekä Minna Pölläsen Nature Trail. Hyttinen ja Pöllänen tutkivat molemmat teoksissaan maisemaa sekä jälkiä, joita ihminen ympäristöönsä jättää.

Minna Pöllänen: Nature Trail
Kuva: Minna Pöllänen.22.2.2015 asti

Kuvataiteilija Minna Pöllänen (s.1980) työskentelee valokuvan ja paikkasidonnaisten teosten kautta tutkien näiden työskentelymetodien keskinäistä suhdetta. Kokonaisuutta yhdistää tematiikka, joka pohtii maisemakokemusta sekä eri ympäristöihin liittyviä stereotypioita ja rakenteita.

Minna Pöllänen asuu ja työskentelee Helsingissä ja Lontoossa.

Marjo Hyttinen: Traces
Kuva: Marjo Hyttinen.22.2.2015 asti

Marjo Hyttinen (s. 1966) on kemiläinen taiteilija, joka on käsitellyt teoksissaan kulutuksen ja hyvinvoinnin kääntöpuolta, häviämätöntä roskaa ja kertautuvia jäteröykkiöitä.

Hyttisen teosten lähtökohdaksi on muodostunut maiseman reuna-alueiden muuttuva typografia. Kuvat ottavat kantaa, mutta samanaikaisesti niissä on läsnä ristiriita, joka muuttaa ympäristö-rasitteet ja kasautumat kauneudeksi.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20


Lasse Lecklin: Expedition
Kuva: Lasse Lecklin.11.01.2015 asti

Lasse Lecklinin näyttely Expedition on tutkimusmatka pohjoisen arktisille alueille kantavana teemanaan ihmisen ja luonnon välinen suhde. Leckliniä kiinnostavat ihmisen jäljet luonnossa ja ihmisen toiminnan vaikutus ympäristöön. Kuvat on otettu kahden viime vuoden aikana Suomen ja Norjan Lapissa sekä Huippuvuorilla.

Näyttelyn teokset on toteutettu osin yhteistyössä luonnontieteilijöiden kanssa hyödyntäen tieteellistä ajattelua valokuvateoksissa niin, että taide ja tiede kohtaavat.

Lasse Lecklin (s. 1982) on helsinkiläinen valokuvataiteilija, joka viimeistelee valokuvataiteen maisteriopintojaan Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20

-Porissa

DANIEL & GEO FUCHS: STASI - SECRET ROOMS
Kuva: DANIEL & GEO FUCHS.13.09.2015 asti

STASI - SECRET ROOMS vie Itä-Saksan valtiollisen turvallisuuselimen Stasin aikanaan salassa pidettyihin tiloihin, arkistoihin ja kuulusteluhuoneisiin.

Daniel ja Geo Fuchs kutsuttiin tammikuussa 2004 taiteilijaresidenssiin Berliiniin. Residenssissä viettämänsä ajan he tutustuivat Itä-Saksan perintöön. Muurin sortumisesta oli kulunut jo yli 15 vuotta, mutta taiteilijat löysivät huoneita, joissa säälimättömän vainon ja sorron kulissit ja symbolit olivat säilyneet ennallaan.

Tarkat, suurikokoiset valokuvat todistavat yli 40 vuotta jatkuneesta totaalisesta valvontajärjestelmästä.

Muita näyttelyitä Porin taidemuseossa:

CHI MODU & ERKKI VALLI-JAAKOLA: KUVIA LAVAN TAKAA JA LAVALTA PORI JAZZ 50 VUOTTA
13.9.2015 asti

MILJA VIITA: AFRIKKA-AIHEISIA VIDEOITA
13.9.2015 asti

ITÄ-AASIAN VIDEOIKKUNA: SOUL
Im Heung-soon: Memento (2003)
13.9.2015 asti

Porin taidemuseo
Eteläranta, Pori,
ti, to-su kello 11–18, ke 11–20
10/5/2,50€
Sisäänpääsy Museokortilla.

-Punkalaitumella

Risto Vuorimies: Väkeväisellä vieraana
Kuvassa: Risto Vuorimies.9.8.2015 asti

Vuonna 1974 helsinkiläinen Risto Vuorimies (s. 1948) vietti toukokuun vieraana Väkeväisen perheen tilalla Vaaran kylässä Punkaharjulla. Hän asui pienessä mökissä ja auttoi tilan töissä, mutta pääasiassa hän keskittyi dokumentoimaan perheen ja kylän arkea kameralla.

Punkaharjun vanhalla asemalla näistä kuvista nähdään nyt kolmenkymmenen kuvan sarja.

Risto Vuorimies (s. 1948) valmistui Christer Strömholmin valokuvakoulusta Tukholmasta vuonna 1972. Vuorimies on tullut tunnetuksi Hurriganesien hovikuvaajana 1970-luvulla ja Papá Monterona, joka aloitti säännölliset viikoittaiset kuubalaisen musiikin ohjelmat Radio Cityssä vuonna 1987.

Punkaharjun Vanha asema Luston vieressä
ma-su klo 11–17

- Raaseporissa

Tomi Palander: Luonnon lumoissa
Eva Tordera: Nuño

30.11.2015 asti

Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus r.f.
galleriZEBRA
Keskuskatu 90, Karjaa
ti 10-14, ke ja to, pe 10-17, la 12-16


Seppo Pailos, Kennet Lindholm, Kimmo Manner, FotoZafari, Annabelle Antas
31.10.2015 asti

Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus r.f.
galleriZEBRA
Keskuskatu 90, Karjaa
ti 10-14, ke ja to, pe 10-17, la 12-16


Meeri Koutaniemi
Caj Bremer

26.9.2015 asti

Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus r.f.
galleriZEBRA
Keskuskatu 90, Karjaa
ti 10-14, ke ja to, pe 10-17, la 12-16


Tellervo Viitaniemi: Teoksia
29.5.2015 asti

20 000 HUF
29.5.2015 asti

Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus r.f.
galleriZEBRA
Keskuskatu 90, Karjaa
ti 10-14, ke ja to, pe 10-17, la 12-16


Circle of Confusion - Västra Nylands Folkhögskola Fotokonst studeranden - Valokuvataiteen opiskelijat
12.5.2015 asti

Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus r.f.
galleriZEBRA
Keskuskatu 90, Karjaa
ti 10-14, ke ja to, pe 10-17, la 12-16


Hurja Piruetin juhlanäyttely - 20 askelta
28.3.2015 asti

Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus r.f.
galleriZEBRA
Keskuskatu 90, Karjaa
ti 10-14, ke ja to, pe 10-17, la 12-16


Nathan Hughes: Rough Glory
28.2.2015 asti

Mirva Helenius: Occupied
28.2.2015 asti

Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus r.f.
galleriZEBRA
Keskuskatu 90, Karjaa
ti 10-14, ke ja to, pe 10-17, la 12-16


Renja Leino: Just Anybody
Kuva: Renja Leino.31.1.2015 asti

Renja Leino aloitti kännykkäkameralla kuvaamisen vuonna 2005. Varhaisessa Absent Minds -sarjassa hänen kohteenaan olivat erityisesti lapset ja nuoret, jotka istuvat ruudun vankeina tietokoneen, viihdepelien ja television ääressä.

Just Anybody -sarja käsittelee yksityisyyden kysymyksiä aikana, jolloin kuka tahansa voi kuvata missä ja milloin tahansa – sekä lähettää valokuvia minne tahansa välittömästi kuvaamisen jälkeen.

Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus r.f.
galleriZEBRA
Keskuskatu 90, Karjaa
ti 10-14, ke ja to, pe 10-17, la 12-16

- Rovaniemellä

Tiera-ryhmä: Tiera 1
Kuvassa: Tiina Rämet.24.06.2015 asti

Tiera1 on vuonna 2014 perustetun valokuvaajaryhmä Tieran ensimmäinen yhteisnäyttely. Tieran jäsenet ovat opiskelleet Torniossa ammattiopisto Lappiassa valokuvaajan ammattitutkintoon johtavassa koulutuksessa vuosina 2010-2012.

Näyttelyllä ei ole yhteistä teemaa, vaan kukin kuvaaja osallistuu näyttelyyn omalla projektillaan.

Tiera-ryhmän kahdeksasta jäsenestä näyttelyyn osallistuu kuusi:

Eeva Maria Rahkamaa: Dreamtime Part I
Tiina Rämet: Vapaus
Jyrki Nikkilä: Random Light
Jesse Tamski: Untitled
Panu Pohjola: Waiting for a Morning, feeling safe
Tiina Lämsä: Kasvoton Sankari

Kuva yllä: Tiina Rämet.

Myöhemmin näyttely nähdään Kuulas-kulttuuritilassa Ivalossa, 1.7.-31.7.2015.

Galleria Napa
Kairatie 3
Rovaniemi

-Salossa

Nick Brandt, On This Earth, A Shadow Falls
Kuva: Nick Brandt.17.5.2015 asti

Kansainvälisesti arvostetun valokuvaajan Nick Brandtin (s.1966 Lontoo) valokuvanäyttely On This Earth, A Shadow Falls ylistää Afrikan uhattua ja ainutlaatuista villieläinluontoa.

Näyttelyn on tuottanut ruotsalainen Fotografiska Museet. Se järjesti Nick Brandtin laajan yksityisnäyttelyn jo vuonna 2011 ja siitä muodostui Fotografiskan historian menestynein näyttely. Suomessa Nick Brandtin valokuvia ei ole ennen ollut esillä näyttelynä. Nyt Salon taidemuseossa on mahdollisuus nähdä runsaat 60 suurikokoista mustavalkokuvaa.

Mats Andersson, Intimations - Vihjauksia
Kuva: Mats Andersson.17.5.2015 asti

Samaan aikaan Brandtin näyttelyn kanssa Salon taidemuseon tornissa on esillä ruotsalaisen luontokuvaajan, Mats Anderssonin (s. 1966) valokuvia.

Perinteisen luontokuvan sijasta Andersson esittää kohteensa pelkkinä aavistuksina ja vihjauksina metsän olemuksesta ja eläimistä.

Andersson kuvaa useimmiten hämärän aikaan pitkällä suljinajalla vangiten eläimet ja luonnon liikkeessä, epätarkasti ja viitteellisesti.

Salon taidemuseo
Veturitalli Mariankatu 14, Salo
ti-pe 10-18, la ja su 11-17
5 €/3 €


Salo vanhoissa valokuvissa
Valokuvaaja Paula Axelsson-MartelinSalon Uudessa Valokuvaamossa noin. 1904-190918.1.2015 asti

Salon taidemuseo Veturitallissa on esillä museon omaa tuotantoa oleva 170 mustavalkoisen valokuvan suurnäyttely, aiheena oman kaupungin menneisyys.

Näyttely on aikamatka muuttuvaan kaupunkikuvaan, sillä ajallisesti näyttely sisältää valokuvia 1880-luvulta 1950-luvulle.

Näyttelyn valmistamisen yhteydessä Salon taidemuseossa kartoitettiin ja digitoitiin kaksi tuhatta lasinegatiivia lähinnä Salo-Uskelan Seuran arkistosta, kaupungin omasta arkistosta sekä joistakin yksityiskokoelmista. Kuvia on myös Turun museokeskuksesta ja museovirastosta.

Aineistosta valmistettiin näyttelyyn lisäksi kaksi videota, joissa käydään läpi salolaisen valokuvauksen sekä Salon keskustan ja jokivarren historiaa. Lisäksi näytetään Salon seutu -lyhytelokuvaa vuodelta 1961.

Salon taidemuseo
Veturitalli Mariankatu 14, Salo
ti-pe 10-18, la ja su 11-17
5 €/3 €, joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina vapaa pääsy

Andréa Vannucchi ja Kai Fagerström: Ajantilat
Kuva: Andréa Vannucchi ja Kai Fagerström.18.1.2014 asti

Salon taidemuseo esittelee tornitilassaan studionäyttelynä kahden salolaisen valokuvaajan yhteistyönä toteuttaman näyttelyn Ajantilat.

Vannucchi ja Fagerström herättävät teoksissaan hylätyt talot eloon tuoden eri aikakerroksia ja heijastumia tiloihin. Näyttely kokoaa mietteitä ajasta, pysyvyydestä ja muistoista sekä elämäntavasta, jota ei enää ole. Kaikki valokuvat on toteutettu yhdessä.

Kai Fagerström (s. 1964) on tullut tunnnetuksi luontokuvaajana ja Vannucchi valokuvausta hyödyntävänä yhteisötaiteilijana. Molemmat opiskelevat parhaillaan Turun AMK:n taideakatemiassa.

Salon taidemuseo
Veturitalli Mariankatu 14, Salo
ti-pe 10-18, la ja su 11-17
5 €/3 €

-Savonlinnassa

Savonlinnan Fotokerho 40 vuotta -juhlanäyttely
Savonlinnan Fotokerho 40 vuotta -juhlanäyttely22.03.2015 asti

Savonlinnan valokuvakuvakerho juhlii 40-vuotista toimintaansa Riihisaaressa näyttelyllä, johon jokainen kerholainen on saanut itse valita kuvansa ja kuviensa esillepanon. Kerhoon kuuluu tällä hetkellä yli 50 jäsentä, joista 44 on edustettuina näyttelyssä. Ennen niin miesvaltainen kerho on viime aikoina saanut runsaasti uusia jäseniä myös naisista.

Savonlinnan maakuntamuseo
Riihisaari, Savonlinna
ti-su 10-17
kesä-elokuussa avoinna päivittäin klo 10-17
5/3/0€


VUODEN LUONTOKUVAT 2014
Kuva: Matti Pukki.1.2.2015 asti

Vuoden Luontokuvasta on kilpailtu jo 34 kertaa, alkaen vuodesta 1981. Kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä.

Kilpailu keräsi tänä vuonna kaikkien aikojen kuvamäärän, yhteensä 12857 kuvaa kahdeksaan eri sarjaan. Suosituimmat sarjat olivat Linnut (2582 kuvaa) ja Maisemat (2388 kuvaa). Kilpailun pääpalkinnon arvo oli tänä vuonna 5000 euroa.

Vuoden Luontokuva 2014 on kotkalaisen Matti Pukin maalauksellinen ”Lokkien taidelento”.

Savonlinnan maakuntamuseo
Riihisaari, Savonlinna
ti-su 10-17
kesä-elokuussa avoinna päivittäin klo 10-17
5/3/0€

-Seinäjoella

Kalervo Puskala: Kasvot kertovat
Kuva: Kalervo Puskala.19.4.2015 asti

Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon Kivinavetassa on esillä jurvalaisen valokuvaajamestari Kalervo Puskalan muotokuvia seitsemältä vuosikymmeneltä. Osa kuvista on esillä ensimmäistä kertaa.

Edelleen työskentelevä Puskala valmistaa kuvansa alusta loppuun perinteiseen tapaan - kuvaten filmille ja vedostaen kuvat pimiössä.

Puskala on voittanut muotokuvillaan lukuisia palkintoja ja tunnustuksia sekä Suomessa että ulkomailla, mm. arvostetun The Royal Photographic Society´n myöntämän kansainvälisen ARPS-arvon sekä kaksi kertaa valokuvataiteen valtionpalkinnon. Hänelle on myönnetty valtion taiteilijaeläke vuonna 1995.

Kuvassa Lady Ostapeck.

Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo
Kivinavetta, Törnäväntie 23, Seinäjoki.
Ke 12-18, to, pe, su 12-16. Pääsymaksu 4/2 €.

-Tampereella

Petri Nuutinen: ROMA
Kuva: Petri Nuutinen.23.12.2015 asti

Nykyajassa on esillä valokuvaaja Petri Nuutisen 60-vuotisjuhlanäyttely Roma.

Petri Nuutisen kuvausmetodi noudattaa katseen liikettä. Kuvauspaikan havainnot hän tallentaa yksittäisiksi valokuviksi ja yhdistää ne myöhemmin yhdeksi vapaamuotoiseksi teokseksi. Käsintyöstetyt pohjat antavat elävän pinnan uniikeille paperittomille pigmenttivedoksille.

Petri Nuutinen (s.1955) asuu ja työskentelee Tampereella. Hän valmistui valokuvaajaksi Lahden taideteollisesta oppilaitoksesta 1977 ja on työskennellyt valokuvataiteilijana, journalistina, kuvatoimittajana, teatterikuvaajana ja opettajana sekä graafisena suunnittelijana.

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16


Tuula Heikkinen & Aija Lehtonen: Elämää Kuva: Elu trammis -näyttely.ratikoissa - Tallinna Helsinki
4.12.2015 asti

Tuula Heikkinen ja Aija Lehtonen kuvasivat raitiovaunuja ja niissä matkustavia ihmisiä eri vuorokauden aikoina Helsingissä ja Tallinnassa. Valokuvissa tapahtumat esitetään kuten ne kuvaushetkillä olivat.

Näyttelyn ensimmäinen ripustus oli keväällä 2015 Tallinnan Fotomuuseumin galleriassa ja sen jälkeen näyttely nähtiin Helsingissä.

Nyt näyttely on matkannut Tampereelle Galleria Nottbeckiin, jossa on samaan aikaan esillä myös Tampereen raitiotiehankkeen sekä keskustan kehittämisohjelman 2015 – 2030 aineistoa. Kaupunkilaiset voivat kartuttaa tätä näyttelyn osaa omilla valokuvillaan teemalla ”Kaiken maailman ratikat”. Instagramiin avainsanalla #treratikka ladatut kuvat tulevat mukaan näyttelyyn.

näyttelyn nettigalleria

Galleria Nottbeck
Satakunnankatu 18, Tampere
ma-pe 13-18


Iiu Susiraja: Liika kiltteys ei kannata
Kuva: Iiu Susiraja29.11.2015 asti

Valokuvakeskus Nykyajan uuden gallerian avaa Iiu Susirajan näyttely Liika kiltteys ei kannata. Esillä on kuvia sarjoista Täydellinen arki (2012-13) ja Hyvä käytös (2008-2010).

Omakuvillaan kansainvälistä kiinnostusta herättänyt Susiraja dokumentoi tunteita. Leikkisän anarkistisesti hän tekee intiimistä julkista, käyttäen itseään ja arkisia esineitä mallinaan.

Iiu Susiraja (s.1975) asuu ja työskentelee Turussa. Hän on opiskellut valokuvausta Turun Taideakatemiassa sekä Paasikivi-opistossa ja tekee parhaillaan maisteriopintoja Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16


Shared Reality / Jaettu todellisuus
Kuva: Gohar Dashti: Today's Life and War, 2008.4.1.2015 asti

Backlight-valokuvatriennaalin kutsunäyttelynä nähdään viiden valokuvataiteilijan Jaettu todellisuus, joka kuvaa erilaisten yhteisöjen arkea ja elämää sodan keskellä tai sen jälkimainingeissa. Näiden Lähi-Idän alueella toimivien tai sieltä lähtöisin olevien valokuvataiteilijoiden teoksia ei ole ennen esitelty Suomessa.

Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, Tampere
ti-pe 9-17, la ja su 10-18

-Turussa

Perin jäsenten myyntinäyttely / Sillisalaatti
Kuva: Benedict Slotte.3.1.2016 asti

Valokuvakeskus Perin tämän vuoden viimeinen näyttely on joulunäyttely, jossa on esillä ja myynnissä valikoidusti teoksia Perin 126:n jäsenen omista kokoelmista.

Jäsenet valitsevat itse myytävät teokset. Teokset voi ostaa suoraan mukaan galleriasta.

Kuva: Benedict Slotte.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


Lasse Lecklin: Euroopan kauneimmat ydinvoimalat
Kuva: Lasse Lecklin..13.12.2015 asti

Euroopan kauneimmat ydinvoimalat on valokuvasarja, joka tutkii ydinvoimaloita maisemassa esteettisestä näkökulmasta. Kuvasarja liittyy ihmisen ja luonnon suhteeseen. Valokuvien näkökulma on dokumentaarinen ja kuvaustyyli perustuu Lasse Lecklinille ominaiseen sarjallisuuteen ja toistoon.

Kuvissa kohtaavat maiseman kauneus ja ydinvoimala-arkkitehtuurin absurdius, teollisuusromantiikkaa unohtamatta. Ydinreaktorit vaativat jäähdytysvettä, ja usein voimaloiden sijoituspaikoiksi valitaan luonnonkauniita ja idyllisiä merenrantoja ja jokilaaksoja.

Näyttelyn tekstit on kirjoittanut toimittaja Antti Kiuru.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


Kenneth Bamberg / Cocks
Kuva:Kenneth Bamberg15.11.2015 asti

Kenneth Bamberg (s. 1981) on tutkinut valokuvissaaan maskuliinisuutta kymmenen vuoden ajan avaten uusia näkökulmia tuttuihin miehisyyden kuviin ja käsitteisiin.

Ensimmäisen kukkonsa hän kuvasi vuonna 2009, ja on sen jälkeen palannut kukkojen muotokuviin usein uudelleen.

"Kukko symboloi ylpeyttä, rehellisyyttä, rohkeutta ja ylimielisyyttä. Yritän päästä tämän toisinaan mahdottoman kovan ylimielisyyden naamion taakse. Haluan selvittää ovatko kokemukseni osa kukon persoonallisuutta. Olen kiinnostunut kukon koristeellisuudesta, karismasta ja kehonkielestä huomion ja naaraiden kiinnostuksen herättäjänä. Kun kukko poseeraa ylpeänä, lähes mahtailevana ja pälyilee minua, näen siinä piirteitä aatelisuudesta tai kuninkuudesta. Suuri heltta houkuttelee ja viestii hyvästä terveydestä. Annan kukolle nimen, sellaisen jonka se ansaitsee."

Kukot on kuvattu maatiloilla, takapihoilla ja eläintarhoihin tilapäisesti pystytetyissä studioissa.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


Jacques Henri Lartigue: RIVIERA
Kuva: Jacques Henri Lartigue20.9.2015 asti

Mustavalkovalokuvan grand old man Jacques Henri Lartigue (1894-1986) löysi Ranskan Rivieran kameroineen jo lapsena ja ikuisti siitä lähtien sen glamouria ja lumoa. Itseoppinut kuvaaja näki ympärillään aina vauhtia, iloa ja kauneutta, katoavia onnen hetkiä, jotka hän säilöi huolellisesti lukuisiin albumeihinsa ja päiväkirjoihinsa.

Näyttelyn lähes kaksisataa valokuvaa ajoittuvat pääosin 1920–50-luvuille Rivieran kulta-aikaan, jota leimasivat yläluokkainen joutilaisuus, seurapiirien säihke, urheilullinen rantaelämä ja aamuun asti jatkuvat juhlat.

Lartigue oli ensisijaisesti taidemaalari, jolle valokuvaus oli intohimoinen harrastus. Valokuvaajana hänet löydettiinkin vasta hänen ollessa jo 68-vuotias.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Jacques Henri Lartiguen ystäväyhdistyksen ja Ranskan kulttuuriministeriön kanssa.

Turun taidemuseo
Aurakatu 26, Turku
ti-pe 11-19, la ja su 11-17
8/5/0 € Museoon maksuton sisäänpääsy perjantaisin klo 16-19.
Sisäänpääsy Museokortilla.


Milja Laurila / Magneettinen uni
6.9.2015 asti

Kuva: Milja Laurila.

Näyttelyn nimi ”Magneettinen uni” on psykiatrian historiaan liittyvä termi. Se oli ennen hypnoosin keksimistä käytetty hoitomenetelmä, jonka uskottiin paljastavan tietoisen minän alla olevan toisen tietoisuuden.

Magneettisen unen tavoin myös valokuva voi tehdä näkymättömästä näkyvää.

Milja Laurila käyttää teoksissaan vanhoja, anonyymien kuvaajien ottamia valokuvia. Erityisesti Laurilaa kiinnostaa vanhojen lääketieteellisten kirjojen kuvat ihmisistä. Niissä on usein mystinen, jopa pelottava tunnelma.

Näyttelyssä vanhat, tieteelliset kuvat yhdistyvät Laurilan ottamiin uusiin kuviin. Laurila yhdistelee teoksissani erilaisia valokuvatekniikoita: digitaalista kuvaa, polaroideja, negatiivi- ja diapositiivifilmiä sekä ilman kameraa tehtäviä, fotogrammeja muistuttavia kuvia.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


Christian Langenskiöld: Shelter
9.8.2015 asti

Jotta voimme suojella itseämme pelolta ja hädältä, turvaudumme mielikuvitusmaailmoihin ja kehiteltyihin toimintatapoihin. Ne eivät muuta tuhoisia käyttäytymismallejamme, mutta saavat meidät vakuuttuneiksi yhdestä asiasta: lopulta kaikki järjestyy.

Näyttely ja installaatio koostuvat Maarianhaminassa Ahvenanmaalla sijaitsevasta västönsuojasta otetuista valokuvista ja suojassa olevista varusteista ja tarvikkeista.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


Milla Toukkari: Poimuja ja lausumia
Kuvassa: Milla Toukkari5.7.2015 asti

Milla Toukkarin näyttely koostuu valokuvamontaaseista, joissa yhdistyy muun muassa pigmenttitulosteita, kymppikuvia ja paperileikkausta. Teosten kuvamateriaali on pääasiassa taiteilijan omaa arkistoa vuosilta 2013-2015.

Milla Toukkari on 29-vuotias kuvataiteilija Helsingistä. Hän valmistuu Taideyliopiston Kuvataideakatemian taidegrafiikan koulutusohjelmasta tänä kesänä.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


11-kollektiivi / Avaruus ja seksi
Ossi Ahola, Rami Hanafi, Touko Hujanen, Miisa Kaartinen, Evelin Kask, Meeri Koutaniemi, Konsta Leppänen, Arttu Muukkonen, Sakari Piippo, Aleksi Poutanen ja Maija Tammi
Kuvassa: Touko Hujanen.7.6.2015 asti

Valokuvaajaryhmä 11-kollektiivin näyttely Avaruus ja seksi vie matkalle Nevadan Extra-terrestial High Waylle, galaktiseen siemennesteeseen, seksuaaliterapian muotoihin ja Tinder-viidakkoon.

11-kollektiivi on suomalaisten dokumentaaristen valokuvaajien muodostama ryhmä, joka tuottaa vuosittain kuvateoksia yhteisestä teemasta. Ryhmä tarkastelee taiteen ja dokumentarismin rajapintaa uusia työskentelytapoja etsien ja dokumentaarisen valokuvan rajoja haastaen.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


Mari Mäkiö: Eräs elämä
10.5.2015 asti

Kuva: Mari Mäkiö.(Eräs) elämä on kuvista, videosta, äänestä ja tekstistä koostuva installaatio, joka kertoo yhden ihmisen tarinan. Teoksen pohjana ovat erään miehen valokuva-albumit, jotka Mäkiön ystävä otti talteen miehen kuoltua. Näiden albumien pohjalta tulkintansa ovat tehneet kuusi eri aloilla toimivaa ihmistä.

(eräs) elämä -teoksen sisällön tuottamiseen ovat osallistuneet kirjailijat Anna Kortelainen ja Maria Peura, yksityisetsivät Pentti Lintunen ja Susan Aerts-Lintunen, runoilija Kasper Salonen, käsikirjoittaja Anna Ruohonen ja lääketieteen tohtori Amos Pasternack. (eräs) elämä on Mäkiön maisterintutkinnon taiteellinen osuus Aalto-yliopistoon.

Mari Mäkiö (1982) valmistuu tänä keväänä taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta valokuvataiteen osastolta. Hän työskentelee valokuvan, videon, äänen, tekstin ja installaation parissa.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


Laura Nissinen / Aleatory Variable
Kuva: Laura Nissinen.12.4.2015 asti

Laura Nissisen (s. 1975) valokuvanäyttelyn Aleatory Variable tarkoituksena on kyseenalaistaa valokuvan määritelmää ja sen totuttuja esitystapoja.

Näyttelyssä olevia kuvia on työstetty muun muassa polttamalla ja leikkaamalla negatiivia. Kuvien tekoprosessissa on käytetty pääsääntöisesti kierrätettyä filmimateriaalia.

Teoksiin on vaikuttanut ranskalaisen fenomenologin Jean-Luc Nancyn ajattelu, jonka mukaan valokuvalla on paitsi nähtävissä myös kosketeltavissa oleva iho. Kuvien nimet ja niiden toteutustapa viittaavat lisäksi taiteilijoihin, joiden teoksista Nissinen on löytänyt innoitusta, kuten Laila Pulliseen ja Lucio Fontanaan.

Näyttely on osa Nissisen Aalto-yliopiston valokuvataiteen osastolle tekeillä olevaa väitöskirjaa "Abstraktio suomalaisessa valokuvataiteessa”.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


Maija Tammi / Leftover
Kuva: Maija Tammi.1.3.2015 asti

Tammen teoskokonaisuus, kaksimetrinen veistos ja valokuvat sairaaloista kerätyistä sädehoitomaskeista, käsittelevät sairautta ja sairauden pelkoa – määriteltyä ja määrittelemätöntä.

Maija Tammi (s.1985) on helsinkiläinen valokuvaaja. Hän voitti vuonna 2011 Fotofinlandia -palkinnon ja Vuoden lehtikuvaaja 2010 -palkinnon. Tällä hetkellä hän tekee taiteellista väitöskirjaa Aalto-yliopistoon sairauden representaatioista valokuvassa. Leftover-näyttely on väitöskirjan ensimmäinen taiteellinen osa.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


Juan Kasari / Bright Light
Kuva: Juan Kasari.1.2.2015 asti

Näyttely koostuu videoinstallaatiosta sekä kolmesta valokuvasarjasta. Teosten keskeinen teema liittyy valokuvan todellisuus- ja kuvarakenteen purkamiseen digitaalisten ja analogisten päällekkäisyyksien aikakaudella. Lähtökohtana on ollut ajatus digitaalisen valokuvan ”alkuperäisestä” muodosta ja siitä miten kuva tuhoutuu ja muuttuu erilaisten prosessien aikana, saavuttaen samalla uusia tasoja.

Juan Kasari (s.1974) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, joka on valmistunut Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi tila-aikataiteiden koulutusohjelmasta.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


Matkakuvia maasta - Markku Salonen 60 v.
Kuva: Markku Salonen.31.1.2015 asti

Markku Salonen on kuvannut 10-vuotiaasta. Näyttelyssä on läpileikkaus vuosikymmenten aikana syntyneistä maisema- ja luontokuvista kotoa ja kauempaa maailmalta.

Turun Yliopiston kasvitieteellisen puutarhan seminaarisali
Ruissalon puistotie 215
ma-su 10-16


Atelieri O. Haapala: Aikamatka
4.1.2015 asti

Kuva: Atelieri O. Haapala.

Atelieri O. Haapala on kahden valokuvaajan tulkinta sadan vuoden takaisesta historiasta. Kuvien aiheet on valittu ilmiöistä jotka olivat tuolle ajalle jollain tapaa omaleimaisia.

Atelieri O. Haapalan keskushahmoina ovat kuvaamon perustaja rouva Onyxei Haapala sekä Helmut Schweinstein joita esittävät Saara Salmi (1981) ja Marco Melander (1968). Kaksikko kiertänyt kuuden vuoden ajan kuvaamassa yleisöä erilaisissa tapahtumissa maalatun taustakankaan edessä. Mutta keitä olivat rouva Haapala ja herra Schweinstein? Mikä heidän tarinansa on?

Jos Haapalan ja Schweinsteinin seikkailuista tehtäisiin elokuva, Aikamatka-näyttelyn teokset olisivat pysäytettyjä kohtauksia tästä elokuvasta. Heidän tarinansa on fiktiivinen mutta tapahtumilla on yhteys todellisuuteen.

Näyttelyn teoksista noin puolet on kuvattu vuosina 2009–2010 ja toinen puoli kuluneen vuoden sisällä.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


Lilli Haapala: Luonnon tila
Lilli Haapala :Ipomoea 1 (Elämänlangat). Time- laps videoinstallaatio24.5.2015 asti

Luonnon tila on valokuva- ja installaatiopainotteinen näyttely, joka on Lilli Haapalan opinnäytetyö Turun Taideakatemiaan.

Haapalan teokset leikkivät valokuvan kaksiulotteisella luonteella, nostaen samalla ajankulun merkitykselliseen rooliin. Teokset viittaavat myös ihmisen uteliaisuuteen; haluun nähdä jotain minkä vain kameralla voi tuoda esiin.

Ullakkogalleria
Vanha Suurtori 3, Turku
ti-pe 12-19, la ja su 11-17

-Vaasassa

Gunnar Bäckman: Retrofocus
29.11.2015 asti

Kuva: Gunnar Bäckman

Gunnar Bäckman on kuvannut 1940- ja 1950- luvun kameroilla ja etsinyt tietä takaisin vanhempaan valokuvaestetiikkaan.

Galleria Ibis
Kaupungintalo
Senaatink. 1, Vaasa
ke-pe 12-18, la-su 12-16


Caius Bruun: Female Diversity
Kuva: Caius Bruun.30.9.2015 asti

Caius Bruunin valokuvanäyttely Female Diversity sisältää portrait-tyyppisiä valokuvia suomalaisista ja ruotsalaisista naisista. Kuvissa on haettu vaikutteita mm. piktorialismista, joka oli laajalle levinnyt maalauksellisuutta korostava valokuvauksen suuntaus 1800- ja 1900-luvukujen vaihteessa. Piktorialismin lisäksi kuvista voi löytää Film Noir -vaikutteita ja vanhojen Pin up -kuvien glamouria.

Galleria Ibis
Kaupungintalo
Senaatink. 1, Vaasa
ke-pe 12-18, la-su 12-16


Kirmo Wilén: Kohtaamisia
Kuvassa: Kirmo Wilén.26.7.2015 asti

Kirmo Wilén on tehnyt lukuisia matkoja kiinalaiselle Hanain saarelle, jossa hän on kuvannut samoja ihmisiä ja samoja kyliä sekä seurannut maaseudun ja kaupunkien muutosta jo lähes kahdeksan vuoden ajan.

Galleria Ibis
Kaupungintalo
Senaatink. 1, Vaasa
ke-pe 12-18, la-su 12-16


WESTON - four generations - EDWARD, BRETT, COLE, KIM & ZACH
Kuva: Edward Weston31.5.2015 asti

Galleria Ibis esittelee kevään näyttelyssään kuuluisan Westonien valokuvaajasuvun teoksia neljässä sukupolvessa. Kaikki esillä olevat valokuvat ovat Westonien itse kehittämiä ja vedostamia.

Edward Weston (1886-1958) syntyi Illinoisissa Yhdysvalloissa ja sai ensimmäisen kameransa 16-vuotispäivänään. Hänen uransa oli pitkä ja tuottelias. Viimeiset kuvansa Weston otti vuonna 1948. Westonin neljästä pojasta kaksi jatkoi valokuvaajan uraa.

Brett Weston (1911-1993) aloitti kuvaamisen 14-vuotiaana asuessaan Meksikossa isänsä Edvard Westonin kanssa. Hänen tunnetuimpiin kuviinsa kuuluu surrealistiseen tyyliin otetut mustavalkokuvat.

Cole Weston (1919 - 2003) oli Edward Westonin nuorin poika. Hän omisti elämänsä valokuvaukselle ja teatterille. Hän jatkoi isänsä kuvien vedostamista tämän kuoleman jälkeen 1958.

Cole Westonin kuudesta lapsesta Kim Weston (s. 1953) ryhtyi valokuvaajaksi. Hän on tunnettu "Fine art nude"-kuvistaan. Hän jatkoi isänsä kanssa Edward Westonin kuvien vedostamista.

Zach Weston (s. 1990) kulkee isoisoisänsä viitoittamalla tiellä. Hän kuvaa 6x7 mustavalkofilmille ja on keskittynyt maisemakuvaukseen ja abstraktien muotojen esittämiseen.

Kuva: Edward Weston.

Galleria Ibis
Kaupungintalo
Senaatink. 1, Vaasa
ke-pe 12-18, la-su 12-17


Teemu Mäki: Kuka sinä olet?
Kuva: Teemu Mäki24.5.2015 asti

Teemu Mäen laaja yksityisnäyttely Kuka sinä olet? pureutuu seksuaali-identiteetteihin ja kulttuurisiin rooleihin. Näyttely koostuu mittavista valokuvasarjoista Miten olla mies tai nainen? ja Ole vihollisesi, täydennettynä videoteoksilla.

Valokuvasarja Miten olla mies tai nainen? tutkii yksilön kamppailua kulttuurin tuottamien sukupuoliroolien paineessa. Kuvasarjan toinen pääteema on kuolevaisuus. Mäki on tehnyt sarjaa vuodesta 2003 lähtien ja muotokuvannut sitä varten tähän mennessä kuutisenkymmentä eri-ikäistä miestä, naista, vanhusta ja lasta.

Ole vihollisesi -sarja on syntynyt Teemu Mäen ja Arja Elovirran järjestämissä valokuvatyöpajoissa, joissa lapset ja nuoret tekivät kolmiosaisia omakuvia. Roolileikin varjolla kuvien tekijät saivat mahdollisuuden olla tavallista rehellisempiä ja uskaliaampia. Kolmiosaisissa omakuvatriptyykeissä tekijän ihanneminä on aina vasemmalla, arkiminä keskellä ja painajaisminä (tai vihollinen tai inhokki) oikealla.

Näyttelyn aikana Vaasassa järjestetään myös uusi Be Your Enemy -työpaja, jossa syntyvät teokset ovat esillä Vaasan Taidehallissa 21.3.-12.4.2015.

Teemu Mäki (s. 1967 Lapualla) on taiteilija, ohjaaja, kirjailija ja tutkija, joka väitteli kuvataiteen tohtoriksi 2005.

Kuntsin modernin taiteen museo
Sisäsatama, Vaasa
ti-su 11-17
5/3/0 € Perjantaisin vapaa pääsy.


Esa Luoto: Aavistusia paratiisista
Kuva: Esa Luoto.12.4.2015 asti

Aavistuksia paratiisista on eräänlainen mentaalinen matka, jossa esitellään erilaista Vaasaa ja sieltä löytyvää estetiikkaa. Samalla on myös tarkoitus pohtia ’paratiisin’ erilaisia merkityksiä itse kullekin.

Galleria Ibis
Kaupungintalo
Senaatink. 1, Vaasa
ke-pe 12-18, la-su 12-17


Aino Aksenja, Timo Hissa ja Benjamin Pöntinen: LOWLANDS 2015
8.3.2015 asti

Kolmen valokuvataiteilijan Pohjanmaa.

Galleria Ibiksen ja Vaasan taidehallin yhdessä järjestämä näyttely Lowlands 2015 esittelee Pohjanmaahan kiinnittyviä valokuvataiteilijoita. Timo Hissa, Aino Aksenja ja Benjam Pöntinen tuovat valokuvissaan esiin Pohjanmaata laajoina maisemina sekä yksityiskohtiin keskittyvinä valokuvina.

Galleria Ibis
Kaupungintalo
Senaatink. 1, Vaasa
ke-pe 12-18, la-su 12-17


Surrealismia ja silmänlumetta 1900-luvun alun postikorteissa
SURREALISMIA JA SILMÄNLUMETTA 1900-luvun alun valokuvakorteissa8.3.2015 asti

Suomen valokuvataiteen museossa vuonna 2013 nähty Surrealismia ja silmänlumetta 1900-luvun alun postikorteissa -näyttely on nyt esillä Tikanojan taidekodissa Vaasassa. Näyttelyn on kuratoinut dosentti Harri Kalha.

Näyttely esittelee huvattomia valokuvapostikorttieja 1900-luvun alun teollisen valokuvan kultakaudelta.

1890-luvun lopulla Eurooppaan syntyi joukko tehtaita, jotka tuottivat valokuvakortteja aitoina valokuvina, ns. kilometrivalokuvana. Toiminnasta kehkeytyi muutaman vuosikymmenen ajaksi mittava teollisuudenhaara, joka ehti tuottaa miljoonittain valokuvia.

Kuvarinnastukset, kuvan ja piirroksen yhdistäminen sekä päällekkäisvalotus olivat teollisen valokuvan keinoja sata vuotta ennen Photoshoppia. Teollista värivalokuvaa ei oltu vielä kehitetty, joten kortit väritettiin käsin.

Korttien kultakausi alkoi hiipua ensimmäisen maailmansodan myötä, mutta korttien käyttämät ilmaisukeinot jäivät elämään myöhemmin syntyneissä taidesuuntauksissa.

Näyttelyyn liittyy Kalhan kirjoittama kirja Ihme ja kumma. Surrealismia ja silmänlumetta 1900-luvun alun postikorttitaiteessa (WSOY 2012).

Tikanojan taidekoti
Hovioikeudenpuistikko 4, Vaasa
ti-su 10-16
7/5/0 €


Aino Aksenja, Timo Hissa ja Benjamin Pöntinen: LOWLANDS 2015
8.3.2015 asti

Kolmen valokuvataiteilijan Pohjanmaa.

Galleria Ibiksen ja Vaasan taidehallin yhdessä järjestämä näyttely Lowlands 2015 esittelee Pohjanmaahan kiinnittyviä valokuvataiteilijoita. Timo Hissa, Aino Aksenja ja Benjam Pöntinen tuovat valokuvissaan esiin Pohjanmaata laajoina maisemina sekä yksityiskohtiin keskittyvinä valokuvina.

Galleria Ibis
Kaupungintalo
Senaatink. 1, Vaasa
ke-pe 12-18, la-su 12-17

-Valkeakoskella

Kameraseura-74 Valkeakoski ry. Vuosinäyttely.
1.2.2015 asti

 

Myllysaaren museo
Kanavanranta 3, Valkeakoski
ti-pe klo 10-16, su klo 12-16

-Vihdissä

Suomen Kameraseurojen Liiton Vuosinäyttely 2015
30.4.2015 asti

Suomen Kameraseurojen Liitto järjestää vuosittain kaksi jäsenseuroille tarkoitettua jyrytettyä näyttelyä, joissa on mahdollista tutustua seurojen parhaimmiston taidonnäytteisiin. Jokakeväinen vuosinäyttely on nyt esillä Vihdin pääkirjastossa.

Näyttelyyn tarjottiin 1708 teosta. Näyttelyyn hyväksyttiin 415 teosta, 158 kuvaajalta ja 34 seurasta.

Vihdin pääkirjasto
Pisteenkaari 9, Nummela.
ma-to klo 9- 20, pe klo 9-16, la 10-15 sekä Vappuaattona klo 9-16.


 


Hae Google:sta

Uutiset