Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Photoshop CS /CS2 -kirjoja

Digicamera.netin kirjaesittelyt:
Evening, Martin: Photoshop valokuvaajille
Kaukoniemi, Juha: Photoshop CS 2: kuvankäsittely
Scott Kelby: Photoshop CS/CS2 - Kuvankäsittelijän niksikirja
Miller, Michael : Valokuvat remonttiin - Photoshop Elements 3 (+cd-rom)
Katrin Eismann: Vaativa kuvankäsittely
Katrin Eismann: Valokuvien korjailu & viimeistely
Scott Kelby: Photoshop CS edistynyt käyttö (IT Press, Inside-sarja)
+ kahdeksan kirjassa esitetyn vinkin kokeilu käytännössä (8 esimerkkikuvaa)

Photoshop-kirja valokuvaajille, uudistettu laitos

Photoshop valokuvaajille

Martin Evening / Docendo Quality-sarja
ISBN: 951-846-272
julkaistu: 12/2005
Kovakantinen, sidottu
67 euroa
Sivuja: 675
WWW-tilaus:
Docendo tai
Bookplus.fi

Lue kustantajan esittely.

Selkeä perusopas Photoshopin maailmaan

Photoshop CS 2: kuvankäsittely
Kaukoniemi, Juha / Docendo Visual-sarja
951-846-270-4
julkaistu: 12/2005
pehmeäkantinen, nidottu
34 euroa
Sivuja 152

mukana CD
WWW-tilaus:
Docendo tai
Bookplus.fi

Kustantajan esittely kirjasta.

Adoben virallinen opetuspaketti

Adobe Photoshop CS2 Tehokas hallinta
Adobe Creative Team
Käännös Marko Niemi
Kustantaja: readme.fi, 2006 (Tehokas hallinta)
Sivuja: 480
CD-ROM
Kovakantinen, sidottu tai koteloitu
Tarjoushinta: 44.50 euroa
(Normaalihinta: 54.00 euroa)
ISBN: 9525592359

Kelbyn klassikkotehosteet

Photoshop CS/CS2 -Kuvankäsittelijän niksikirja
Scott Kelby
Kustantaja: readme.fi, 2005 (Tehokäyttö-sarja)
Sivuja: 362
Kovakantinen, sidottu
4-väripainatus
CD-ROM
Kanta-asiakastarjous: 46.2 euroa
(Normaalihinta: 57.80 euroa)
ISBN 952559212X

Scott Kelbyn Kuvankäsittelijän niksikirja on kuin reseptikirja, jonka lukemisen voi aloittaa mistä kohdasta tahansa. Tällä kertaa Kelby on ottanut mukaan tehosteita, joita hän pitää klassikkoina, ts. tehosteita, joille hän ajattelee olevan toistuvasti käyttöä esim. graafisessa työskentelyssä. Ohjeet on kirjoitettu selkeästi ja ymmärtämistä helpottavat vielä jokaiseen niksiin liittyvät kuvaruutukaappaukset.

Kirjan kaikki niksit tarjoillaan pienten projektien muodossa. Tehosteiden teon ohella niistä oppii samalla ilmoitusten, mainosten ja esitteiden suunnittelusta, fonttien valinnasta ja taitosta. Kelbyn esimerkit ovat yksinkertaisia toteuttaa, mutta silti ihan tyylikkäitä.

Kirjan viimeinen luku on nimeltään Suoraan asiaan. Siihen on koottu pelkät tehosteet kolmivaiheisiksi pikaohjeiksi. Minusta luku tuntui vähän turhalta, kun itse projektitkin ovat jo napakasti tiivistettyjä ja ohjeet voi niistä nopeasti kerrata vaikkapa kuvaruutukaappauksia silmäilemällä.

Armi Hölttö (28.8.2005)

Yleisimpien kuvaongelmien korjausopas

Valokuvat remonttiin - Photoshop Elements 3 & Photoshop CS
Miller, Michael
Kustantaja: readme.fi, 2005 (Tehokäyttö-sarja)
Sivuja: 218
Kovakantinen, sidottu
4-väripainatus
CD-ROM
Tarjous: 35,00 euroa
(Normaalihinta: 43,80 euroa)
ISBN: 9525592138
WWW-tilaus:
Bookplus.fi

 

Luovaa kuvankäsittelyä ammattilaiselle

Vaativa kuvankäsittely
Katrin Eismann
Kustantaja: Docendo Finland Oy (Desing-sarja)
Julkaistu 05/05
Sivuja : 550
62.00 euroa
Kovakantinen, sidottu
4-väripainatus
ISBN : 951-846-244-5
WWW-tilaus:
Docendo tai
Bookplus.fi

Kustantajan esittely teoksesta

Lisämateriaali

WWW-tilaus:
Docendo tai
Bookplus.fi

Restaurointia ja retusointia edistyneille Photoshop-käyttäjille

Tilaa!Valokuvien korjailu & viimeistely
Katrin Eismann/Docendo Design-sarja
ISBN: 951-846-220-8
julkaistu: 2004
Kovakantinen, sidottu tai koteloitu
57.80 euroa
Sivuja: 357
WWW-tilaus:
Docendo tai
Bookplus.fi (Tarjous: 46.2 euroa)

Kirjoittajasta
Photoshop-diivana tunnettu Katrin Eismann on kansainvälisesti arvostettu luennoitsija, kouluttaja ja tietokirjailija. Eismanniin voi tutustua tarkemmin hänen www-sivustonsa kautta www.photoshopdiva.com.

Kirjan aihepiiri?
Kirja keskittyy historiallisten kuvien restaurointiin ja uudempien kuvien paranteluun.

Kenelle kirja on tarkoitettu?
Eismannin opas ei ole tarkoitettu ihan aloittelijoille. Kirjaan tarttuvan on syytä tuntea entuudestaan Photoshopin työkalut ja perustoiminnot. Suomenkielisessä laitoksessa on esimerkkiohjelmana käytetty Photoshopin CS-versiosta, mutta oppaasta hyötyvät myös Photoshopin aiempia versioita käyttävät.

Tukisivut
Oppaan mukana ei tule cd-levyä. Sen sijaan englanninkielistä tukimateriaalia löytyy kirjaan liittyvältä www.digitalretouch.org -sivustolta. Sieltä voi imuroida myös esimerkeissä käytetyt harjoituskuvat. Vaihtoehtoisesti kuvamateriaalin voi noutaa suomenkielisen laitoksen kustantajan sivuilta www.docendo.fi.

Aihealueet
Kirjan ensimmäinen osa käsittelee lyhyesti Photoshopin perusteita. Sen jälkeen päästäänkin nopeasti varsinaisiin aihealueisiin, joita on kolme:

  • sävyn, kontrastin, valotuksen ja värin työstäminen (osa II)
  • pölyn, homeen, naarmujen, taitoksien ja repeämien korjaaminen sekä kuvan puuttuvien osien korvaaminen tai kuvan sommitteleminen uudelleen (osa III)
  • muoti- ja muotokuvien viimeistely retusoimalla (osa IV)

Jokaisesta osa-alueesta käydään läpi useita erilaisia korjaustapauksia vaihe vaiheelta. Erityisen paljon on esimerkkejä sekoitustilojen hyväksikäytöstä korjauksia tehtäessä. Eismann tunnustautuukin varsinaiseksi sekoitustila-faniksi. Ja kieltämättä sekoitustilat nopeuttavat ja yksinkertaistavat korjaustyötä huomattavasti. Kirjan avulla oppii erityisesti myös tasojen, säätötasojen, valintojen, tasomaskien sekä kloonaus- ja korjaustyökalujen käytön.

Kirja herättää väistämättä ajatuksia manipulaation oikeutuksesta. Kun hääkuvaan lisätään morsiusparin väliin henkilö toisesta kuvasta tai morsianta hoikennetaan 10-20 kiloa, joutuu pakostakin miettimään omaa suhtautumistaan manipulaatioon eri tilanteissa - mikä ei ole ollenkaan pahitteeksi.

Eismannin opasta voi hyvällä syyllä sanoa erinomaiseksi. Kirja sisältää lukemattomia havainnollisia esimerkkejä ja siinä esitellyt tekniikat eivät ole mitään Photoshop-kirjojen tusinatavaraa. Opas onkin ehdottomasti ostamisen arvoinen kuvien korjailusta kiinnostuneille. Suosittelen!

Kirjan sisällysluettelo on imuroitavissa kustantajan sivuilta pdf-muotoisena.

Armi Hölttö (21.7.2004)

------------

WWW-tilaus:
Docendo tai
Bookplus.fi (Tarjous: 46.2 euroa)

Erikoistehosteita käytännönläheisesti

Tilaa!Photoshop CS edistynyt käyttö (Inside-sarja)
Scott Kelby/ IT Press ISBN: 9518267626
julkaistu: 2004
Pehmeäkantinen, nidottu
314 sivua, neliväri, CD
sh 54 euroa
WWW-tilaus:
Bookplus.fi (Tarjous: 43.0 euroa)
tai
IT Press

Scott Kelby jakaa jälleen käytännönläheisesti erilaisia vinkkejä ja tekniikoita uudessa Photoshop CS edistynyt käyttö -kirjassaan.

Kun kyseessä on yksittäisten vinkkien kokoelma, voi lukemisen aloittaa mistä kohdasta tahansa. Tarkoitus olisi, että kuka tahansa käyttäjä millä tahansa Photoshop-kokemuksen tasolla pystyisi tekemään kirjan tehosteita annettuja neuvoja noudattaen.

Varsinaiset ohjeet on kirjoitettu selkeästi ja helppotajuisesti ilman kirjoittajan häiriköintiä (kuten Kelby asian eräässä kohdin itse osuvasti ilmaisee). Muu osa (onneksi vähäinen) on ärsyttävää, mukamas hauskaa löpinää ja naiivia vakuuttelua eri tehosteiden ja vinkkien viileydestä (cool) ja trendikkyydestä. Kelbyn kirjoja lukeneet ovat näihin "hauskuuksiin" varmasti jo tottuneet ja osaavat halutessaan sivuuttaa turhiksi katsomansa kohdat.

Kirja sisältää 56 erikoistehostetta, jotka on jaettu kahdeksaan eri lukuun ilman mitään tiukkaa logiikkaa.

Jokaisella ohjesivulla on varsinaisen tekstin lisäksi yksi Pikavinkki leveässä värillisessä marginaalissa. Toisinaan pikavinkit liittyvät käsiteltävään asiaan, toisinaan taas eivät. Itse katsoin kätevimmäksi lukea vinkit omana kokonaisuutenaan muusta kirjan sisällöstä erillään.

En ole lukenut Kelbyn Photoshop 7 edistynyt käyttö -kirjaa, mutta Tämä ei ole johdanto -esipuheessa Kelby kertoo CS-kirjansa kaikkien ohjeiden olevan uusia. Sen sijaan marginaalien pikavinkit ovat osittain samoja kuin edellisessä laitoksessa.

Parissa ensimmäisessä luvussa käsitellään Photoshopin avulla tehtäviä valokuvaustehosteita: tilannekuvan kohdistustehoste, ponnahdus ulos valokuvasta, maalatut- ja revityt reunat, liikevaikutelman luominen, valokuvan muuttaminen luonnospiirustukseksi jne.

Kolmas luku esittelee 11 erilaista tekstitehostetta. Tämän lisäksi kirjassa on vielä joitain tekstitehosteita muissakin luvuissa. Minun makuuni hieman liikaa.

Neljännessä luvussa opitaan tekemään Photoshopin avulla mm. DVD-levy, klemmarilla kiinnitetty Post-it -muistilappu ja kolmiulotteinen kovakantinen kirja.

Viides luku sisältää pari ohjetta käyttöliittymän ulkoasun suunnitteluun ja muutaman tekstitehosteen. Lisäksi opitaan tekemään logoja ja rintanappeja sekä suurennuslasi.

Kuudes luku on nimeltään Portfolio-tehosteita ja sen pääasiallisena sisältönä on kuvien kehystäminen. Vaihe vaiheelta -ohjeiden avulla oppii kehystämään kuvat filminauha- ja diakehyksin, profiloiduin listakehyksin tai kulmakehyksin.

Seitsemännessä luvussa mm. muutetaan valokuva rypistyneen ja vanhan näköiseksi. Lisäksi tehdään ihmisestä kyborgi ja rakennetaan kolmiulotteisen näköisiä valokuvin päällystettyjä kuutioita.

Kahdeksas luku on omistettu erilaisille mainostehosteille. Luvussa kerrotaan, miten tehdään tuotetaustoja, mainoksiin sopivia kohdistustehosteita ja tuotelappu. Lopuksi voi vielä opetella kuvan nurkan käpristystä, kuvan pilkkomista palapeliksi ja irtirevityn näköisen lehti-ilmoituksen tekoa.

Kelbyn kirjassa käytetyt kuvat löytyvät oppaan mukana tulevalta CD-levyltä. Kuvat ovat rojaltyvapaita. Alla olevissa esimerkkikuvissa ei kuitenkaan ole käytetty kirjan kuvia.

Omat esimerkkikuvani Kelbyn ohjeiden pohjalta

Kirjan luettuani kokeilin käytännössä muutamien ohjeiden toimivuutta omilla kuvillani. Kaikissa kuvissa ohjeita ei ole noudatettu täysin orjallisesti.

Esimerkkikuvia 1) Valokuvan muuttaminen luonnospiirustukseksi ja kehyksen lisääminen piirroskuvaan. (Luku I, s. 25-28)
Valokuvan voi muuttaa piirustuksen näköiseksi monella tavalla, mutta tämä Kelbyn esittelemä ohje tuntui kyllä erittäin toimivalta. Tekemässäni kuvassa poikkesin jonkin verran Kelbyn ohjeesta, lähinnä siten että tein kuvalle vielä pientä hienosäätöä noudatettuani kirjan ohjetta.
Kuva 1: Jonatan

2) Kohdistustehoste. (Luku I, s. 4-7)
Photoshoppia taitavan on tietysti helppo tehdä tällainen yksinkertainen tehoste ilman ohjeitakin. Kirjassa oli tästä eri variaatioita (lähinnä taustan käsittelyn suhteen).
Kuva 2: Rakastuneita Budapestistä 1

3) Realistisen näköisen klemmarin ja Post-it -lapun tekeminen Photshopissa ja lapun liittäminen valokuvaan. (Luku IV, s. 135-138). Jos tällaista tehostetta joskus tarvitsee, ei sen toteuttaminen ainakaan ole työlästä. Minulta ei löytynyt tähän esimerkkiin parempaa fonttia (sopivampaa käsialafonttia). Kuvassa näkyvää paperin käpristystä ei sisältynyt ohjeeseen.
Kuva 3: Älä osta mitään

4) Maalatut reunat (Luku I, s. 19-22)
Maalattuja tai revittyjä reunojakin voi tehdä monin tavoin. Kelbyn esittämä tapa ei ainakaan ole sieltä vaikeimmasta päästä.
Kuva 4: Rakastuneita Budapestistä 2

5) Rintamerkkien teko (Luku V, s. 146-151)
digicamera.net Foorum -rintanapit

6) Filminauha- ja diakehysten teko (Luku VI, s. 192-197 ja 209-211). Tässä esimerkissäni on yhdistetty samaan kuvaan filmireunus- ja diakehys, joista kirjassa oli kummallekin erilliset ohjeensa. Negatiivi on oma sovellukseni aiheesta.
Kuva 5: Kehyksiä

7) Suurennuslasin tekeminen Photoshopin avulla. (Luku V, s. 180-188) Realistinen vaikutelma saadaan aikaan muutaman metallisen liukuvärin avulla.
Kuva 6: Suurennuslasi

8) Käpristynyt nurkka. (Luku VIII, s. 290-291). Lerpattavien nurkkien teko ei sisällä kovin montaa työvaihetta, mutta tyydyttävää lopputulosta ei ehkä kaikilta synny ihan ensi yrittämällä - esim. liukuväriä saattaa joutua justeeraamaan. Itselläni meni pieni tovi ennen kuin pääsin oheisen kuvan esittämään lopputulokseen. Kaikki muut kuvat sen sijaan syntyivät yhdellä yrittämällä ilman mitään ongelmia (olen kyllä aika kokenut Photoshop-käyttäjä). Käpristyneen nurkan teko sinällään on hyvin yksinkertaista - kunhan vain saa sopivan liukuvärin ja nurkan muodon kohdalleen.
Kuva 8: Käpristynyt nurkka

 

Armi Hölttö (29.4.2004)

----------------------

WWW-tilaus:
Bookplus.fi

 


Hae Google:sta

Uutiset