Mulla on kaapissa jo turhankin monta puolikuntoisena ostettua filmiajan vehjettä, ajatuksella että fiksailen niitä talven pimeinä iltoina. Alkaa olla jo varmaan vuosi mennyt edellisestä kerrasta. Josko tän tekisi valmiiksikin asti, kun aloittaa tänne ketjun eikä viitti jättää kesken sitten

Ostin tän diagnoosilla "jumittava himmennin" hintaan kymppi. Pölyä ei ole pahasti ollenkaan, ja ulkoa tosi siisti. Näissä kuvissa tuo terävä spottivalo näyttää kaikki virheet, näkyy olevan jokunen puhdistusnaarmukin sisällä. Ruuvinkannoista päätellen tätä ei ole koskaan avattu, joten nuo naarmut on varmaan tehtaalta. Ja joo, näissä FSU optiikoissa tuollaista pikku virhettä on aika usein. Ei ne yleensä näy lasin tuottamissa kuvissa oikein mitenkään.

Himmenninpinni liikkuu kyllä ok (niinkuin aina tällaisissa), mutta jousi ei ihan jaksa vetää tuota kiinni asti, ja muutenkin liikkuu hitaasti.

Kannattaa aina valkata mahdollisimman sopiva ruuvari näihin, ettei käy niinkuin tässä. Ne ruuvinkannat on kumminkin aika pehmeetä tavaraa. Tässä vielä nää ruuvitkin on hämmentävän isoja, puolet pienempiä yleensä.

Vanhoissa M42 objektiiveissa himmenninmekanismit on melko lailla samanlaisia. Himmenninpinniä kun painaa, niin se vetää vivun pois tieltä niin että toinen jousi vetää himmennintä kiinni. Kun päästää irti, pinnin jousi painaa himmintimen takaisin auki. Toimii siis jousivoimalla. Yleensä tuo himmenninpinni ei siis väkisin paina suoraan lehtien mekanismia kiinnipäin. Tämä lienee tarpeellinen mekaaninen suojaus, niin että mahdollisesti jumittava objektiivi ei vahingossa aiheuta kamerarungolle ongelmia ja riko sieltä päästä jotakin.


Tarkoitus tässä nyt siis purkaa himmenninlehdet irti ja puhdistaa ne ja niitä käyttävä mekanismi, ja samalla sitten putsata linssit molemmin puolin himmennintä. Se on se paikka, johon 99% osa pölystä ja kosteusjäämistä kerääntyy, koska sinne on oltava mekanismien toimintaa varten aukot. Muutenhan toisiinsa ruuvatut linssiryhmät on melko lailla tiiviitä.