Nyt kun ollaan aloittelijoiden osastolla, niin pistetäämpä vielä mittakaava-apuja makrokuvaukseen
Perusmakrokalusto
Aiemmin oli kuvassa mun täyskennoinen kamera, jossa 100mm makro-objektiivi ja edessä tulitikkuaski. Kun askin tuo lähimmilleen, mihin tuo Canon:n makro tarkentuu, niin kuva-alaan saa suunnilleen puolet tikkuaskista:

Kuva: Kuvasta saa vielä lisää suurennosta digitaalisesti jos kuva on riittävän tarkka, sekä kamerassa paljon resoluutiota. Kokeilin suurentaa pelkän O-kirjaimen, mutta kuvan tarkkuus ei oikein riittänyt (olisi pitänyt kuvata peili ylhäällä) vaikkakin kropattuun kuvaan sain vielä 1000 x 1000 pikseliä.
Perusmakrossa tarkennusalue saattaa yllättää ohkaisuudellaan ja vaatii helposti hyvän valon, jotta voi käyttää riittävän pientä aukkoa.
Äärimakrolukalusto
Jos halutaan kunnolla enemmän suurennosta (joku saattaa kutsua tätä jo mikrokuvaukseksi), niin voi käyttää mikroskoopin objektiivia, jossa tarkennusetäisyys on luokkaa 1cm. Sillä saa kerrallaan kuvaan tulitikun pään. Tosin terävässä tarkennuksessa oleva alue menee entistä kapeammaksi.
Tällä kuvauskalustolla ei pysty enään ottamaan minkäänlaista kuvaa käsivaraisesti, mutta jalustassa sitä on vielä suhteellisen helppo säätää.

Kuva: Yllä mun äärimakrolukalustoa ja alla sillä otettu esimerkkikuva tulitikun päästä, jossa vain ohut rinkula on tarkentunut terävänä.
Jos haluaa kuvan, jossa koko tulitikun pää on terävä, niin kuvia on otettava useampi etäisyyttä makrokiskolla säätäen, ja kuville on tehtävä lopuksi tietokoneella "focus stack" eli yhdistettävä kustakin kuvasta terävässä tarkennuksessa olevat alueet yhdeksi kuvaksi.
Mikrokalusto
Jos halutaan vielä enemmän suurennosta (jatkoputkia vaan kameran ja yo. objektiivi-tötterön väliin), niin nopeasti tulee vastaa tilanne, jossa systeemi värisee ja heiluu, eikä sitä pysty helposti säätämään kohdalleen tukevassa jalustassakaan. Tällöin ollaan jo selkeästi (geologien ja metallurgien käyttämien) mikroskooppien alueella, joissa valaisu tulee objektiivin kautta (Tavallinen mikroskooppi edellyttää kuvattavan olevan niin ohut, että siitä näkee läpi ja kohde läpivalaistaan takaa).