Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Pipoa voi löysätä, mutta aiheen tulee liittyä jotenkin valokuvaukseen.
aikaarska
Viestit: 12942
Liittynyt: Joulu 06, 2004 6 : 41

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja aikaarska »

Kiitos jaava erittäin hyvästä Joululahjaideasta - vaikka itselleni <;-)

'Why should I feel lonely ? is not our planet in the Milky way?'
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
MattiH
Site Admin
Viestit: 6388
Liittynyt: Tammi 08, 2003 20 : 57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja MattiH »

jaava kirjoitti: Marras 10, 2024 11 : 20 Mielenkiintoinen kirja informaatiosta ja ei-inhimillisen älyn tulosta:

Nexus Tietoverkkojen lyhyt historia (30 €, Bazar 2024. 589 s. suom. Tapani Kilpeläinen)
Yuval Noah Harari
Laitoin heti Storytellin ns. kirjahyllyyn ja katsoin ihan alkua. 95 arviota. 4.4 / 5. Sanallisista arvioista suuri osa kehuvia. Ei kaikki. Sekä ihan kirjana että kuunneltavana (18t 54min). En ole kuuntelemista harrastanut kuin pakosta. Välillä (harvoin) kirja ei olekaan tekstimuodossa.

Nytkin on menossa englanninkielinen kirjasarja, ymmärrän kyllä suunnilleen kaiken (paitsi erilaisia lyhenteitä + henkilöiden nimiä, joita pitää ihan tosissaan pinnistellä, että hahmottaa. Lyhenteet jätän omaan arvoonsa). Kuulemma näissä äänikirjapalveluissa olisi suosituinta kuunteleminen. Itse en tätä ymmärrä. Lukeminen on suunnilleen 2x - 3x nopeus.

Meillä on Family-tilaus (2 henkilöä). 21.98 per kk. Aina (käytännössä) mikä tahansa uusi kirja => heti löytyy palvelusta... Ja onhan niitä paljon muitakin palveluita.
iikkoo
Viestit: 661
Liittynyt: Heinä 01, 2008 15 : 12

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja iikkoo »

^
Samoin
jaava
Viestit: 2043
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja jaava »

jaava kirjoitti: Marras 10, 2024 11 : 20 Mä en pysty vielä lukemaan kunnolla kun jälkikaihi on sumentanut toisen kokonaan ja toisellakin pitää yrittää tihrustella eri suunnista, eikä saa aina selvää sanasta silti. Ens maanantaitaina on operaatio, joka lääkärin mukaan on helppo: hän vain polttaa silmään salmiakin muotoisen reiän. Kuulemma pimeänäkö ei palaudu nuoren ihmisen tasolle vaan jää max. nelosen suuruiseksi (mun ikäsillä aukko ei avaudu muutenkaan suuremmaksi).
Mentaalisti vähän arveluttaa laserilla polttaa osia silmistä, mutta pakkohan tää on tehdä kun ei autollakaan saa ajaa.
[/i]
Palaan vielä tähän aiheeseen kuulumattomaan kommentin osaan, kuin hämmästelyttää sikana:
Eilen silmät poltettiin laserilla (täysin kivuton ja nopea operaatio) ja huonompi silmä tuli heti kirkkaaksi (laserin naksuja tuli alle 10), mutta paremmassa silmässä oli kuulemma sitkeämmässä (naksuja luokkaa 15 ja silmässä oli sen jälkeen kuin sumuinen kalvo) (silmälääkäri kommentoi, kun kerroin laserin naksahtelun tuntuvan takaraivossa.
Ja tänään on sitten näkö aivan käsittämättömän kontrastikas sekä teräväpiirteinen kummallakin. Nyt voi taas aloittaa valokuvauksen, lukea tekstiä kännykästä ja ottaa auton käyttöön :D Yessss ... eikä olis pakko vain kuunnella kirjoja :)
Maffer
Viestit: 22626
Liittynyt: Elo 20, 2008 17 : 32
Viesti:

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja Maffer »

Muista päivittää kaikki objektiivit myös. Huono näkö on miltei poikkeuksetta syy siihen miksi tiettyjen obiskojen ja kuvausmenetelmien käyttö tulkitaan pikselinviilaamiseksi.
mattimi
Viestit: 868
Liittynyt: Elo 27, 2003 16 : 14
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja mattimi »

Ostin matkalukemiseksi Hararin 21 oppituntia maailman tilasta. Ehdin reissun aikana lukea satakunta sivua, jäi siihen. Löysää jaarittelua joistain kuvittelemistaan algoritmeistä, joka muuttavat kaiken. Hän kuvitteli algoritmit joksikin jumalaksi, jolla on kaikki kyvyt.
jaava
Viestit: 2043
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja jaava »

Tekoälylle uusi malli oppia

OpenAI julkaisi ensimmäisen ChatGPT version marraskuussa 2022 (nyt taitaa olla versio 4 menossa). Ne osaavat käsitellä asioita kuten ihmiset tapaavat tehdä. Kuten vastata kysymyksiin, kirjoittaa esseitä ja tutkielmia, sekä tuottaa ohjelmia/koodia tietokoneelle. Mutta tulokset ovat olleet usein aika viallisia.
ChatGPT on opetettu internetissä olevalla datalla, joka sisältää paljon informaatiota, joka osittain tai jopa kokonaan on valheellista tai virheellistä, jolloin ChatGPT oppi tuottamaan myös epätosia vastauksia. Välillä se on myös "hallusinoinut" oman sisäisen rakenteensa takia.

Nyt OpenAI on kehittänyt uuden mallin oppia, mitä se kutsuu "reinforcement learning" (mun suomennos "vahvisteoppiminen") sanonnalla. Tällöin systeemi oppii ongelmien käyttäytymisistä yritys ja erehdys menetelmällä. Se on suunniteltu "ajattelemaan" ongelman läpi: se yrittää hajottaa ongelman paloihin ja etsii tapoja ratkaista ne, mikä vaatii huomattavasti enemmän laskentatehoa kuin ChatGPT käyttää.

Ensimmäinen versio o1 julkaistiin syyskuussa 2024 ja nyt OpenAI tekee turvallisuustestejä versiolle o3 (o2 jäi välistä pois). Julkaisuun o3 tulee tammikuussa 2025.
o1 ja o3 mallit kykenee järkeilemään oleellisesti monimutkaisempia ongelmia kuin ChatGPT versiot. Ne on kehittyneet aiemmasta (ChatGPT) erityisesti tiede, matematiikkaa ja tietokoneohjelmoinnin kysymyksissä.
Vastaa Viestiin