Valokuvaustarvikkeiden ostaminen verkosta (oppaan tynkä)
Lähetetty: Tammi 03, 2004 13 : 39
Ostaminen verkosta
Tämä artikkeli on kirjoitettu tietenkin omasta näkökulmastani ja heijastaa pääosin omia kokemuksiani. Itse yleensä pyrin tutustumaan etukäteen kiinnostaviin laitteisiin verkossa, enkä välttämättä tarvitse laitteen "hypistelyä" ennen ostopäätöstä, vaan hinta on usein tärkein syy valita jokin tietty liike. Eri ihmisillä voi olla erilaiset perusteet muiden valintojen tekemiseen. Tämä teksti on siis lähinnä "Sieltä ostetaan mistä halvimmalla saadaan" -mentaliteetilla kirjoitettu. Esimerkit tässä tekstissä ovat pääosin Canonin tuotteita, mutta sama pätee myös muihin malleihin ja merkkeihin. Keskityn nyt lähinnä yksityisen kuluttajan osaan, en siis ota kantaa, enkä juuri edes tiedä, mitkä ovat kuviot yrityksen ostaessa tavaraa ja miten ALV:tä vähennetään jne...
Digitaalikamerat ja objektiivit
Kotimaa
MBnetin hintavertailua kannattaa käyttää. Osoitehan siis on www.mbnet.fi/hintaseuranta . Halvimpien liikkeiden kohdalla kannattaa varmistaa, että tuleeko kameroiden mukana suomenkieliset ohjeet, vai tilaavatko liikkeet kameransa itsekin Saksasta.
Jos haluaa saada kameransa heti käteen, kannattaa tutkia kotimaisten valokuvaliikkeiden hintoja. Rajalassa on joskus hyviäkin tarjouksia ja joskus käytettyjä objektiiveja saa todellakin halvalla (esim. Canon EF 80-200/2.8L 390 eurolla). Topshotilla Malminkartanossa on hyvä valikoima yleensä ihan hyllyssäkin, eikä hinnatkaan ole kohtuuttomia. Akibalta Herttoniemestä saattaa saada tavaraa suoraan käteen tai lyhyellä odotusajalla (2003 joulun alla Canon 300D kolmessa päivässä!) varsin hyvään hintaan.
EU
EU:n sisäisistä ostoksista ei tarvitse maksaa tullia, joten varsinkin saksalaiset verkkokaupat ovat houkuttelevia vaihtoehtoja kotimaan verkkokaupoille. Toimituskulutkaan eivät aina ole kotimaisia liikkeitä suuremmat, joskus jopa pienemmät! Aiemmin useat liikkeet toimittivat suomeen postiennakolla, nykyisin monet ovat tästä luopuneet. Liekö syynä noutamattomat paketit vai mikä. DirectShopper kuitenkin edelleen toimittaa postiennakolla (3.7.2006: ei toimita enää Suomeen). Saksasta tilatuissa tuotteissa ei yleensä tule suomenkielisiä ohjekirjoja mukana, vaan ohjeet ovat tyypillisesti saksaksi, joskus englanniksi. Yleensä tuotteiden englanninkieliset ohjeet on ladattavissa PDF-muodossa verkosta.
Toimitusajat voivat joskus venyä pitkiksi, jos liikkeellä ei ole tavaraa varastossa. Itselläni ei koskaan yli kuukauden ole venynyt, mutta toisenlaisiakin kokemuksia olen kuullut. Jos haluaa varmistaa nopean toimituksen, kannattanee liikkeeseen soittaa ennen tilauksen tekemistä tai kirjoittaa sähköpostia.
Olen listannut tähän joitakin omien kokemusteni pohjalta luotettavaksi havaitsemiani kameraliikkeitä.
Saksa
www.technikdirekt.de
www.ac-foto.de
www.directshopper.de (3.7.2006: ei toimita enää Suomeen)
Ruotsi
www.cyberphoto.se
www.scandinavianphoto.se
UK
www.jessops.co.uk
EU:n ulkopuoliset alueet
EU:n ulkopuolelta tilatessa kannattaa muistaa se, että tuotteista on maksettava tulli ja ALV. Tällä hetkellä euron suhde USA:n dollariin on kuitenkin niin hyvä, että tilaaminen USA:sta voi olla hyvinkin kannattavaa. USA:n hinnat kun on ovat dollareina usein selvästi pienempiä, mitä euroopan hinnat ovat euroina! Esimerkkeinä vaikkapa Canon EF 50/1.8II $64.90, Canon 135/2.0L $774.95 tai Canon EOS 300D (Digital Rebel) $899.95.
Esimerkki:
Tilasin B&H Photosta USA:sta Canon 24/2.8 objektiivin. Hinta oli 279 dollaria ja postikuluja tuli 30 dollaria. Hintaa yhteensä 245 euroa nykykurssilla. Tuote tulee alle viikossa Suomeen, käyn tullissa minulle faksatun rahtikirjan kanssa. Kyseisen ryhmän tuotteet on kuulemma asetettu tullisuspensioon, joten minun täytyy maksaa vain ALV objektiivista ja postikuluista. Hinnaksi tulee siis 245 eur * 1.22 eli noin 299 euroa. Lisäksi vielä 8,50 euron suuruinen käsittelykulu Transpointille, eli objektiivin hinta hieman alle 310 euroa. Saksasta halvin hinta olisi 429 euroa ja siihen tulisi päälle vielä postikulut. Tietysti tässä on pieni riski, sillä objektiivin takuu ei ole voimassa Euroopassa, vaan mahdollisessa vikatilanteessa se on lähetettävä takaisin B&H Photolle USA:han.
Luotettavia verkkokauppoja USA:ssa on ainakin B&H Photo ja Adorama. Aasian hintataso olisi käsittääkseni myös paikoitellen suomalaista houkutteleva, mutta sieltä en ole vielä kunnollisiin verkkokauppoihin törmännyt.
www.bhphoto.com
www.adorama.com
Tarvikkeet
Yllättäen esimerkiksi kameralaukkuja ja jalustoja Suomesta saa usein jopa halvemmalla kuin Saksasta. Esimerkiksi Manfrotton monopodia hankkiessani Topshotista sain paremman hinnan kuin NY Camerasta. Sama pätee usein kameralaukkujen kohdalla.
Suotimia olen tilannut usein Teknofokuksesta. Heillä on valikoimissaan Heliopanin suotimet, joihin olen ollut erittäin tyytyväinen. Hintataso on hyvä ja toimituskulut lähes olemattomat. Teknofokuksesta löytyy myös erikoisempiakin tarvikkeita, kuten sovittimia, jalustakierteeseen sopivia ruuveja tai IR-kuvaukseen tarvittavaa materiaalia.
Toisaalta taas esimerkiksi kaukolaukaisimet ovat joskus hävyttömän kalliita Suomessa. Esimerkiksi Minoltan RC-1000L kaukolaukaisinta saa Saksasta alle puoleen Suomen hinnasta.
Verkkohuutokaupat
Olen jonkin verran käyttänyt myös verkkohuutokauppoja. Näiden kanssa täytyy aina olla hieman tarkempana, kun tekee ostoksia, sillä aina on mahdollisuus, että joutuu huijatuksi. Vaikka tämä voi ikävää myyjän kannalta ollakin, niin paras on kuitenkin väijyä tuotetta aivan viimeiselle minuutille ja huutaa vasta sitten. Näin hinta ei huutokaupan aikana pääse nousemaan niin paljoa. Kannattaa myös varautua siihen, että joku muukin tekee näin aivan viime hetkillä.
Kotimainen huuto.net tarjoaa joskus hyviäkin mahdollisuuksia. Valokuvaus-tavara on niputettu kaikki samaan kategoriaan, joten haluamansa löytäminen on hankalahkoa. Tarkista aina myyjän aiemmat huutokaupat ja mikäli jokin on epäselvää, esitä myyjälle kysymyksiä tuotteesta. Itse olen hyvällä menestyksellä ostanut ja myynyt huuto.netissä tavaraa ilman minkäänlaisia ongelmia.
Astetta enemmän riskiä tarjoaa Saksan eBay, eli ebay.de. Käytettyjen tuotteiden hinnat ovat selvästi suomalaisia alhaisempia, joten täältäkin voi löytää todella edullisesti käytettyjä ja uusiakin tuotteita (viimeisin esimerkki omalta kohdalta B+W:n Zeiss Softar 2 suodin 49 euroa, kun uuden hinta on noin 100 euroa enemmän!). eBayssä on myös käytössä kauppakumppanin arviointijärjestelmä, joten kannattaa tutustua toisen saamaan palautteeseen ja tarkistaa, että myyjä on myynyt vastaavanlaisia tuotteita myös ennen. Edes hitunen Saksan kielen taitoa on lähes välttämätöntä. Ennen huudon tekemistä on varmistettava, että myyjä myy Saksan ulkopuolelle, postikulujen suuruus sekä käytettävä maksutapa. Euro-tilisiirto onnistuu nykyisin EU:n sisällä ilman erityisiä kuluja, ja on ainakin Nordean verkkopankkia käyttämällä lähes yhtä helppoa kuin kotimaisen tilisiirronkin tekeminen, kunhan vain saa myyjältä kansainvälisessä IBAN-muodossa olevan tilinumeron.
Ja kun mennään merta edemmäs kalaan, niin USA:n ebay.com tarjoaa vielä suuremmat valikoimat lähes kaikkea mitä voi kuvitella. Täällä luottokortin käyttö (Paypalin kautta) on lähes pakollista, sillä tilisiirto EU:n ulkopuolelle on hankalahkoa ja kallista. Paypal.com on luotettava tapa hoitaa ebay-ostosten maksaminen - tällä vältytään omien luottokorttitietojen antamiselta minnekään muualle kuin PayPaliin. Hinnat ovat joskus todella hyviä, mutta jälleen tulee pitää mielessä tullikulut. Itse olen tilannut lähinnä pieniä tuotteita, kuten esimerkiksi suotimia, vastavalosuojia yms. pientä tarviketta, joiden hinnat ovat usein merkittävän edullisia jopa postikuluineen. Pienet tavarat mahtuvat yleensä kirjekuoreen, eivätkä jää tulliin. Jälleen on hyvä selvittää etukäteen myykö myyjä Eurooppaan asti ja mitkä ovat postikulut. Hakukonetta käyttäen voi myös etsiä esimerkiksi kaikki Canonin 135-milliset objektiivit, jotka myyjä myy Suomeen.
Käytetyt tavarat
Käytettyä tavaraa on myytävänä useissa liikkeissä ihan kotimaassa, ja joskus voi saada todellakin edullisia tarjouksia. Myös alan lehdistä löytyy myynti-ilmoituksia samoin kuin esim. digicamera.netin ja valokuva.netin keskustelufoorumeilta. Ulkomaisista foorumeista www.fredmiranda.com:in forum on niitä parhaita, jos ulkomailta ostaminen ei hirvitä. Myös em. verkkohuutokaupoissa on paljon käytettyä tavaraa. Suomessa käytetystä tavarasta pyydetään helposti suurehkoa hintaa. Mielestäni ei kannata maksaa käytetystä tuotteesta (jolla ei mahdollisesti ole enää takuuta) enempää kuin Saksassa uuden hinta on (Saksasta ostettaessa yleensä 2 vuoden takuu) - silti näitä ilmoituksia näkyy pilvin pimein. Joskus käytetystä tavarasta pyydetään jopa korkeampaa hintaa, kuin mitä Suomen myyntihinta on! Kannattaa siis pitää silmät auki.
Lopuksi
Itse olen käyttänyt kaikkia mainitsemiani ostotapoja, eikä minulla ole ollut ongelmia kuin yhden kerran, jolloin joku postin työntekijä oli ilmeisesti tyhjentänyt laatikon sisällön ja sain B&H Photosta vain tyhjän paketin, jossa oli lasku ja pehmusteet. Tällöinkin B&H Photo lähetti mukisematta uuden tuotteen minulle tilalle.
Olen sitä mieltä, että vaikka ei ostaisikaan muualta, on kuitenkin hyvä tietää tavaran yleinen hintataso, ettei nyt aivan huijatuksi tule. Eihän se ole tyhmä joka pyytää, mutta jos tietää yleisen hintatason edes kotimaassa, niin ei tarvitse olla se tyhmä joka maksaa. =)
-olli
Edit 5.12.2004: Korjattu pari typoa ja poistettu ny-camera.net linkitys
Tämä artikkeli on kirjoitettu tietenkin omasta näkökulmastani ja heijastaa pääosin omia kokemuksiani. Itse yleensä pyrin tutustumaan etukäteen kiinnostaviin laitteisiin verkossa, enkä välttämättä tarvitse laitteen "hypistelyä" ennen ostopäätöstä, vaan hinta on usein tärkein syy valita jokin tietty liike. Eri ihmisillä voi olla erilaiset perusteet muiden valintojen tekemiseen. Tämä teksti on siis lähinnä "Sieltä ostetaan mistä halvimmalla saadaan" -mentaliteetilla kirjoitettu. Esimerkit tässä tekstissä ovat pääosin Canonin tuotteita, mutta sama pätee myös muihin malleihin ja merkkeihin. Keskityn nyt lähinnä yksityisen kuluttajan osaan, en siis ota kantaa, enkä juuri edes tiedä, mitkä ovat kuviot yrityksen ostaessa tavaraa ja miten ALV:tä vähennetään jne...
Digitaalikamerat ja objektiivit
Kotimaa
MBnetin hintavertailua kannattaa käyttää. Osoitehan siis on www.mbnet.fi/hintaseuranta . Halvimpien liikkeiden kohdalla kannattaa varmistaa, että tuleeko kameroiden mukana suomenkieliset ohjeet, vai tilaavatko liikkeet kameransa itsekin Saksasta.
Jos haluaa saada kameransa heti käteen, kannattaa tutkia kotimaisten valokuvaliikkeiden hintoja. Rajalassa on joskus hyviäkin tarjouksia ja joskus käytettyjä objektiiveja saa todellakin halvalla (esim. Canon EF 80-200/2.8L 390 eurolla). Topshotilla Malminkartanossa on hyvä valikoima yleensä ihan hyllyssäkin, eikä hinnatkaan ole kohtuuttomia. Akibalta Herttoniemestä saattaa saada tavaraa suoraan käteen tai lyhyellä odotusajalla (2003 joulun alla Canon 300D kolmessa päivässä!) varsin hyvään hintaan.
EU
EU:n sisäisistä ostoksista ei tarvitse maksaa tullia, joten varsinkin saksalaiset verkkokaupat ovat houkuttelevia vaihtoehtoja kotimaan verkkokaupoille. Toimituskulutkaan eivät aina ole kotimaisia liikkeitä suuremmat, joskus jopa pienemmät! Aiemmin useat liikkeet toimittivat suomeen postiennakolla, nykyisin monet ovat tästä luopuneet. Liekö syynä noutamattomat paketit vai mikä. DirectShopper kuitenkin edelleen toimittaa postiennakolla (3.7.2006: ei toimita enää Suomeen). Saksasta tilatuissa tuotteissa ei yleensä tule suomenkielisiä ohjekirjoja mukana, vaan ohjeet ovat tyypillisesti saksaksi, joskus englanniksi. Yleensä tuotteiden englanninkieliset ohjeet on ladattavissa PDF-muodossa verkosta.
Toimitusajat voivat joskus venyä pitkiksi, jos liikkeellä ei ole tavaraa varastossa. Itselläni ei koskaan yli kuukauden ole venynyt, mutta toisenlaisiakin kokemuksia olen kuullut. Jos haluaa varmistaa nopean toimituksen, kannattanee liikkeeseen soittaa ennen tilauksen tekemistä tai kirjoittaa sähköpostia.
Olen listannut tähän joitakin omien kokemusteni pohjalta luotettavaksi havaitsemiani kameraliikkeitä.
Saksa
www.technikdirekt.de
www.ac-foto.de
www.directshopper.de (3.7.2006: ei toimita enää Suomeen)
Ruotsi
www.cyberphoto.se
www.scandinavianphoto.se
UK
www.jessops.co.uk
EU:n ulkopuoliset alueet
EU:n ulkopuolelta tilatessa kannattaa muistaa se, että tuotteista on maksettava tulli ja ALV. Tällä hetkellä euron suhde USA:n dollariin on kuitenkin niin hyvä, että tilaaminen USA:sta voi olla hyvinkin kannattavaa. USA:n hinnat kun on ovat dollareina usein selvästi pienempiä, mitä euroopan hinnat ovat euroina! Esimerkkeinä vaikkapa Canon EF 50/1.8II $64.90, Canon 135/2.0L $774.95 tai Canon EOS 300D (Digital Rebel) $899.95.
Esimerkki:
Tilasin B&H Photosta USA:sta Canon 24/2.8 objektiivin. Hinta oli 279 dollaria ja postikuluja tuli 30 dollaria. Hintaa yhteensä 245 euroa nykykurssilla. Tuote tulee alle viikossa Suomeen, käyn tullissa minulle faksatun rahtikirjan kanssa. Kyseisen ryhmän tuotteet on kuulemma asetettu tullisuspensioon, joten minun täytyy maksaa vain ALV objektiivista ja postikuluista. Hinnaksi tulee siis 245 eur * 1.22 eli noin 299 euroa. Lisäksi vielä 8,50 euron suuruinen käsittelykulu Transpointille, eli objektiivin hinta hieman alle 310 euroa. Saksasta halvin hinta olisi 429 euroa ja siihen tulisi päälle vielä postikulut. Tietysti tässä on pieni riski, sillä objektiivin takuu ei ole voimassa Euroopassa, vaan mahdollisessa vikatilanteessa se on lähetettävä takaisin B&H Photolle USA:han.
Luotettavia verkkokauppoja USA:ssa on ainakin B&H Photo ja Adorama. Aasian hintataso olisi käsittääkseni myös paikoitellen suomalaista houkutteleva, mutta sieltä en ole vielä kunnollisiin verkkokauppoihin törmännyt.
www.bhphoto.com
www.adorama.com
Tarvikkeet
Yllättäen esimerkiksi kameralaukkuja ja jalustoja Suomesta saa usein jopa halvemmalla kuin Saksasta. Esimerkiksi Manfrotton monopodia hankkiessani Topshotista sain paremman hinnan kuin NY Camerasta. Sama pätee usein kameralaukkujen kohdalla.
Suotimia olen tilannut usein Teknofokuksesta. Heillä on valikoimissaan Heliopanin suotimet, joihin olen ollut erittäin tyytyväinen. Hintataso on hyvä ja toimituskulut lähes olemattomat. Teknofokuksesta löytyy myös erikoisempiakin tarvikkeita, kuten sovittimia, jalustakierteeseen sopivia ruuveja tai IR-kuvaukseen tarvittavaa materiaalia.
Toisaalta taas esimerkiksi kaukolaukaisimet ovat joskus hävyttömän kalliita Suomessa. Esimerkiksi Minoltan RC-1000L kaukolaukaisinta saa Saksasta alle puoleen Suomen hinnasta.
Verkkohuutokaupat
Olen jonkin verran käyttänyt myös verkkohuutokauppoja. Näiden kanssa täytyy aina olla hieman tarkempana, kun tekee ostoksia, sillä aina on mahdollisuus, että joutuu huijatuksi. Vaikka tämä voi ikävää myyjän kannalta ollakin, niin paras on kuitenkin väijyä tuotetta aivan viimeiselle minuutille ja huutaa vasta sitten. Näin hinta ei huutokaupan aikana pääse nousemaan niin paljoa. Kannattaa myös varautua siihen, että joku muukin tekee näin aivan viime hetkillä.
Kotimainen huuto.net tarjoaa joskus hyviäkin mahdollisuuksia. Valokuvaus-tavara on niputettu kaikki samaan kategoriaan, joten haluamansa löytäminen on hankalahkoa. Tarkista aina myyjän aiemmat huutokaupat ja mikäli jokin on epäselvää, esitä myyjälle kysymyksiä tuotteesta. Itse olen hyvällä menestyksellä ostanut ja myynyt huuto.netissä tavaraa ilman minkäänlaisia ongelmia.
Astetta enemmän riskiä tarjoaa Saksan eBay, eli ebay.de. Käytettyjen tuotteiden hinnat ovat selvästi suomalaisia alhaisempia, joten täältäkin voi löytää todella edullisesti käytettyjä ja uusiakin tuotteita (viimeisin esimerkki omalta kohdalta B+W:n Zeiss Softar 2 suodin 49 euroa, kun uuden hinta on noin 100 euroa enemmän!). eBayssä on myös käytössä kauppakumppanin arviointijärjestelmä, joten kannattaa tutustua toisen saamaan palautteeseen ja tarkistaa, että myyjä on myynyt vastaavanlaisia tuotteita myös ennen. Edes hitunen Saksan kielen taitoa on lähes välttämätöntä. Ennen huudon tekemistä on varmistettava, että myyjä myy Saksan ulkopuolelle, postikulujen suuruus sekä käytettävä maksutapa. Euro-tilisiirto onnistuu nykyisin EU:n sisällä ilman erityisiä kuluja, ja on ainakin Nordean verkkopankkia käyttämällä lähes yhtä helppoa kuin kotimaisen tilisiirronkin tekeminen, kunhan vain saa myyjältä kansainvälisessä IBAN-muodossa olevan tilinumeron.
Ja kun mennään merta edemmäs kalaan, niin USA:n ebay.com tarjoaa vielä suuremmat valikoimat lähes kaikkea mitä voi kuvitella. Täällä luottokortin käyttö (Paypalin kautta) on lähes pakollista, sillä tilisiirto EU:n ulkopuolelle on hankalahkoa ja kallista. Paypal.com on luotettava tapa hoitaa ebay-ostosten maksaminen - tällä vältytään omien luottokorttitietojen antamiselta minnekään muualle kuin PayPaliin. Hinnat ovat joskus todella hyviä, mutta jälleen tulee pitää mielessä tullikulut. Itse olen tilannut lähinnä pieniä tuotteita, kuten esimerkiksi suotimia, vastavalosuojia yms. pientä tarviketta, joiden hinnat ovat usein merkittävän edullisia jopa postikuluineen. Pienet tavarat mahtuvat yleensä kirjekuoreen, eivätkä jää tulliin. Jälleen on hyvä selvittää etukäteen myykö myyjä Eurooppaan asti ja mitkä ovat postikulut. Hakukonetta käyttäen voi myös etsiä esimerkiksi kaikki Canonin 135-milliset objektiivit, jotka myyjä myy Suomeen.
Käytetyt tavarat
Käytettyä tavaraa on myytävänä useissa liikkeissä ihan kotimaassa, ja joskus voi saada todellakin edullisia tarjouksia. Myös alan lehdistä löytyy myynti-ilmoituksia samoin kuin esim. digicamera.netin ja valokuva.netin keskustelufoorumeilta. Ulkomaisista foorumeista www.fredmiranda.com:in forum on niitä parhaita, jos ulkomailta ostaminen ei hirvitä. Myös em. verkkohuutokaupoissa on paljon käytettyä tavaraa. Suomessa käytetystä tavarasta pyydetään helposti suurehkoa hintaa. Mielestäni ei kannata maksaa käytetystä tuotteesta (jolla ei mahdollisesti ole enää takuuta) enempää kuin Saksassa uuden hinta on (Saksasta ostettaessa yleensä 2 vuoden takuu) - silti näitä ilmoituksia näkyy pilvin pimein. Joskus käytetystä tavarasta pyydetään jopa korkeampaa hintaa, kuin mitä Suomen myyntihinta on! Kannattaa siis pitää silmät auki.
Lopuksi
Itse olen käyttänyt kaikkia mainitsemiani ostotapoja, eikä minulla ole ollut ongelmia kuin yhden kerran, jolloin joku postin työntekijä oli ilmeisesti tyhjentänyt laatikon sisällön ja sain B&H Photosta vain tyhjän paketin, jossa oli lasku ja pehmusteet. Tällöinkin B&H Photo lähetti mukisematta uuden tuotteen minulle tilalle.
Olen sitä mieltä, että vaikka ei ostaisikaan muualta, on kuitenkin hyvä tietää tavaran yleinen hintataso, ettei nyt aivan huijatuksi tule. Eihän se ole tyhmä joka pyytää, mutta jos tietää yleisen hintatason edes kotimaassa, niin ei tarvitse olla se tyhmä joka maksaa. =)
-olli
Edit 5.12.2004: Korjattu pari typoa ja poistettu ny-camera.net linkitys