Kokemuksia AA-akuista ja latureista

Jollei löydy muuta lokeroa, niin tänne. Aiheen on kuitenkin jotenkin liityttävä kuvaukseen.
macpie
Viestit: 88
Liittynyt: Loka 29, 2004 13 : 29

Kokemuksia AA-akuista ja latureista

Viesti Kirjoittaja macpie »

Kertokaa mikä laturi ja patterit on toiminut teillä hyvin, ja mikä taas on ollut surkea pettymys!

Onko kellään kokemuksia GP Powerbank latureista ja GB akuista?
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
IlkkaS.
Viestit: 4436
Liittynyt: Syys 19, 2004 6 : 22
Paikkakunta: LPR

Viesti Kirjoittaja IlkkaS. »

Aiheesta on useita aiempia keskusteluketjuja foorumilla, löydät niitä esimerkiksi käyttämällä foorumin hakutoimintoa.

Kuitenkin muutama yleispointti.
:
Käyttökelpoisimpia ovat laturit, joissa on kennokohtainen latauksen valvonta. Ne takaavat akuille parhaan käyttöiän, usein myös nopeimman latauksen. GP:llä taitaa olla useita "PowerBank" -tittelöityjä laturimalleja, enkä tunne niiden yksittäisiä älylataustaitoja. Käsittääkseni GP:n laturimallit, joiden nimessä on "Smart" osaavat kontrolloida latausta kennokohtaisesti: laturi syöttää yksittäiseen akkuun (kennoon) latausvirtaa vain niin kauan eli sen verran kuin kyseinen kenno tarvitsee. Jos laturissa on led-merkkivalo jokaisen akkupaikan kohdalla, laturi todennäköisesti on ns. älylaturi.

GP:n akut ovat ladattavien parhaasta päästä (NiMH-akut). Paitsi omat kokemukseni, muistini mukaan lukemani muidenkin kokemukset GP:stä ovat olleet pääosin positiivisia. Sen olen GP:n akuista todennut omakohtaisesti, että useimmista akkusatseista on yksi kenno pimahtanut eli menettänyt parhaan teränsä huomattavasti ennen muita, mutta niin tuppaa olemaan akkusatsien kanssa yleensäkin: yksittäiset akut korkkailevat omilla aikatauluillaan. Tuossakin mielessä älylaturi on asiallinen: se ei ladatessaan ala pilata muita kennoja yksittäisen heikkohappisen kennon takia.

Kaikkien NiMH-akkujen pöhkö puoli on itsestään purkautuminen. Eli akut menettävät itsekseen varaustaan. Ymmärtääkseni, mitä suurempi on akun (kennon) nimelliskapasiteetti, sitä tuntuvammin se hävittää varaustaan. Tuossa on yksi syy, miksi NiMH-akkujen nimelliskapasiteetti maksimissaan yleisesti liikkuu 2700-2800 mAh:ssa.

NiMH-akkuja paremmin varauksensa säilyttävät ns. eneloop-tyyppiset akut, joita jo on tarjolla useimmilta kennovalmistajilta. Ne purkautuvat itsekseen hyvin hitaasti. Eneloop-tyyppiset akut käsittääkseni myös pystyvät kylmässä luvouttamaan virtaa paremmin kuin NiMH-akut.
M.B.
Viestit: 991
Liittynyt: Tammi 10, 2003 7 : 24
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja M.B. »

GP 1800-2500 mAh: kapasiteettilukemissa on aika reippaanlaisesti "mainoswatteja", todellinen kapasiteetti (sekä perstuntumalla että La Crossen laturilla mitattuna) uutena luokkaa 15-20 % luvattua pienempi ja hiipuu tästä vielä lisää ajan oloon. Muutaman vuoden ikäisissä on jäljellä enää 2/3-osaa luvatuista ampeeritunneista.

Toisaalta näissä on myös plussapuolia:

- suht hyvä virranantokyky eli virtasyöpötkin laitteet toimivat
- suht. hyvä kestävyys, ei vielä kuolleita yksilöitä (vanhimmat jostain vuodelta 2003!), vaikka sekä kapasiteetti että virranantokyky hiipuvatkin ajan oloon

Sanyo: ristiriitaiset kokemukset - hyvä kapasiteetti uutena, mutta lyhytikäisiä. Esim. Sanyon 1850 mAh satsi kepitti aikoinaan = uutena kaikki muut, jopa GP:n 2100 mAh akut, mutta Sanyon 1850-2100 mAh akuissa on virranantokyky hiipunut nopeasti, vuodessa - puolessatoista niin, etteivät digikamerat jaksa niillä käynnistyä. Nykyään yli 1800 mAh Sanyot eivät kelpaa edes salamalaitteisiin (vaikka vielä vanhempi 1600 mAh satsi porskuttaa edelleen!), vaan langaton hiiri on ainoa värkki, joka niillä toimii. Siitä huolimatta, että pienellä (100 mA) purkuvirralla testattaessa kapasiteettia löytyy yhä luokkaa 1500 mAh eli väh. 70 % alkuperäisestä.

Ansmann 2100-2300 mAh: samoja ongelmia kuin Sanyon kanssa eli uutena hyvät, mutta virranantokyky alkaa pian tökkiä.

Biltema 2100 mAh: hyvää halvalla. Luvattu kapasiteetti ei ole huippua, mutta lupaus kutinsa ja akut kelpaavat nyt parin vuoden ikäisinäkin virtasyöpölle digipokkarille.
eesau
Viestit: 1922
Liittynyt: Maalis 11, 2003 23 : 41

Viesti Kirjoittaja eesau »

Jos tarvitset virtaa paljon ja lähes joka päivä niin hanki hyvä laturi ja kalliit akut.
Jos et tarvitse virtaa päivittäin akut tyhjäksi - systeemillä eli käyttö on tavallisempaa salaman tai rungon "koti" käyttöä niin kyllä Energizerin AA lithiumit ovat paljon paremmat.
Eihän niitä voi, eikä onneksi tarvitse, ladata mutta ne ovat ällistyttävän pitkäikäiset ilman mitään huolehtimista.
Akuissa kun on se huono puoli, että hiemankin vähemmällä käytöllä ne ovat puolityhjät aina kun niitä tarvittaisiin. Toisaalta jos niitä joutuu lataamaan "varmuuden vuoksi" niin hyvätkin akut ovat pilalla alta aikayksikön.
adapteri
Viestit: 6406
Liittynyt: Touko 27, 2003 12 : 25
Paikkakunta: Takapajula
Viesti:

Viesti Kirjoittaja adapteri »

Minä olen sitä mieltä, että halvat akut ovat ihan riittäviä. Niissä saattaa olla yksi viallinen neljästä, tehoa puolet vähemmän kuin kalleimmissa, mutta hinta on vain kymmenesosa kalliiden hinnasta. Halpoja voi hyvinkin ostaa kaksi kolme kertaa enemmän. Silloin voi akkuja käsitellä huolettomammin, ladata väärin ja käyttää juuri niin kuin huvittaa. Kalliita akkuja varoo liikaa.

Minulla on joku GP:n laturi, joka kennolle oma merkkivalo. Se on varmatoiminen. Tuo hieno LaCrosse hylkää liian tyhjät akut eikä edes yritä. Kun akun lataa kerran GP:llä ja käyttää taas, sitten akku useimmiten kelpaa tuolle krantummallekin laturille. GP:ssä ongelmana on liiallinen latausvauhti. Jotkut akut kuumenevat polttavan kuumaksi. En uskalla jättää sitä yksin lataamaan. Toisaalta ainoa laturi, jonka olen kuullut poksahtaneen tai poksauttaneen akut, on se hieno turvallinen LaCrosse.

Minun paras laturini on Lidlin halpa ja hidas. Ostin sen 9V akkujen laturiksi. Se kuitenkin lataa hyvin ja luotettavasti, Se on Vanson-merkkinen "Fast Charger", 10 tuntia taitaa olla Vansonin mielestä vikkelä? Se lataa hellästi ja päihittää LaCrossen muuten, mutta siinä ei ole niitä hienoja näyttöjä. Maksoin tuosta halvasta 9,90. Kun LaCrosse ei lataa, kokeilen ensin GP:llä ja kun sekään ei lataa, Vanson tekee sen kuitenkin. Sitten, kun sillä ei enää akku lataannu, akku on ongelmajätettä. Onneksi akut ovat niin halpoja, varsinkin ne halpahallien 3 euroa/4kpl akut....
JupJup
Viestit: 1480
Liittynyt: Tammi 14, 2004 22 : 05
Paikkakunta: Helsinki/Savonlinna

Viesti Kirjoittaja JupJup »

Kuten IlkkaS tuossa sanoikin, niin ylivoimaisesti parhaiten yleiskäyttöön sopivat nuo "eneloop" tyyppiset akut.

Tuo "eneloop" on tosin vain sanyon markkinointinimi, (sanyo oli ensimmäisiä joka tarjosi tuon tyyppisiä) ja muiltakin valmistajilta löytyy aivan samantyyppisiä. (esim. varta... en nyt muista niiden markkinointinimeä) Joka tapauksessa akkutyypin tunnistaa siitä, että ne myydään valmiiksi ladattuina ja käyttövalmiina kuten patterit... Vaikka ovatkin lataamisen kannalta aivan tavallisia ni-mh akkuja. Niitä on vaan perinteisiin ni-mh -akkuihin verrattuna parannettu niin, että ne eivät juuri purkaannu itsekseen.

(ja omien kokemusteni mukaan ne antavat myös käytännön käytössä paremmin virtaa digikameroille kuin moni "2500+" -kapasiteettinen normi ni-mh akku.)
aminof
Viestit: 364
Liittynyt: Maalis 12, 2007 15 : 25
Paikkakunta: Nokia

Viesti Kirjoittaja aminof »

Mulla akkuja haukkaa yksi SB800 ja kaksi SB600:sta. Jokaiseen kolme satsia akkuja. Käyttökelpoisimmiksi rankkaan Eneloopit ja ReCycot. Energizerit on aivan p**koja ja niihin en enää kajoa, hukkaavat tosi nopeasti latausta. Mut yllätysyllätys jos tiedän etukäteen paukuttavani salamaa urakalla, pistän Bilteman 2300 ja 2500:set täyteen ähkyyn ja aloitan niillä, lataavat salamat hiukan nopeammin kuin Eneloopit. Erittäin hyvä hinta-laatusuhde on ollut. Tosin 2500:set vaativat pienen modauksen, Nikonin SB:ssä, samoin kuin mm. Logitechin langattomassa hiiri ja näppis paketissa plusnavan kontakti on laitettu pieneen poteroon, ainakin siinä erässä Biltema 2500:sia jonka ostin, on plusnapa puolimilliä liian lyhyt. Täytyi juottaa tinatilsa plussan jatkeeksi jotta kontakti syntyi.
latureina 2xBiltema ja 1x Energizer(on ihan hyvä ja nopea, toisin kuin akut)
macpie
Viestit: 88
Liittynyt: Loka 29, 2004 13 : 29

Hajontaa on ;-)

Viesti Kirjoittaja macpie »

kiitos kaikille vastanneille, tuli tietoon hyviä ja huonoja puolia akuista ja latureista. Voi hyvinkin olla että otan kokeiluun ainakin näin aluksi noita bilteman akkuja ja tutkailen niiden virran kulutusta omassa käytössä. Mulla on olemassa yksi sonyn akkulaturi jo valmiina, kannattaakohan ladata sillä noita uusia akkuja vai ostaa vaikkapa bilteemasta tai lidhlistä edullinen uusi laturi edullisille akuille? Liekoöhän mitään eroa?
adele
Viestit: 5117
Liittynyt: Kesä 01, 2003 23 : 09

Viesti Kirjoittaja adele »

Helpoimmalla selviät kun unohdat laturin ja ladattavat akut. Valmistajat ovat ahneudellaan pilanneet markkinansa. Mene Ikeaan ja osta sieltä sormiparistoja 10kpl:een paketti á 2,5€. Testivoittajia, pitävät latauksen ja hakkaavat kestossa ja vaivattomuudessa akut 100-0.
adele kirjoitti:Noilla kapasiteetin ilmaisevilla numeroilla on hyvin vähän tekemistä minkään paitsi itsepurkautuvuuden kanssa. Mitä isompi luku kyljessä sitä hätäisemmin akku purkautuu itse. Jos tuo luku on ainoa asia, jonka akuista ymmärtää, kannattaa oman mielenrauhan takia mennä Ikeaan ja ostaa sieltä tavallisia paristoja. Perinteiset NiMH-akkuparistot ovat historiaa.
Tuosta ketjusta lisää kokemusperäistä tietoa:
http://www.digicamera.net/keskus/viewto ... sse#322935
”Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla.”
JupJup
Viestit: 1480
Liittynyt: Tammi 14, 2004 22 : 05
Paikkakunta: Helsinki/Savonlinna

Viesti Kirjoittaja JupJup »

adele kirjoitti:Helpoimmalla selviät kun unohdat laturin ja ladattavat akut. Valmistajat ovat ahneudellaan pilanneet markkinansa. Mene Ikeaan ja osta sieltä sormiparistoja 10kpl:een paketti á 2,5€. Testivoittajia, pitävät latauksen ja hakkaavat kestossa ja vaivattomuudessa akut 100-0.
adele kirjoitti:Noilla kapasiteetin ilmaisevilla numeroilla on hyvin vähän tekemistä minkään paitsi itsepurkautuvuuden kanssa. Mitä isompi luku kyljessä sitä hätäisemmin akku purkautuu itse. Jos tuo luku on ainoa asia, jonka akuista ymmärtää, kannattaa oman mielenrauhan takia mennä Ikeaan ja ostaa sieltä tavallisia paristoja. Perinteiset NiMH-akkuparistot ovat historiaa.
Tuosta ketjusta lisää kokemusperäistä tietoa:
http://www.digicamera.net/keskus/viewto ... sse#322935
Eivät muuten tavalliset patterit hakaa akkuja kestossa ja vaivattomudessa 100-0, mikäli niitä on tarkoitus käyttää kohtuullisen isoa (hetkellistä) virtaa ottavissa laitteissa, kuten digikameroissa, salamavaloissa, radioi-ohjattavissa laitteissa ja niin edelleen. Tavallinen paristo ei vaan yksinkertaisesti kykene antamaan paljon virtaa kerralla: Vaikka siinä kapasiteettia onkin, niin siinä kuinka paljon virtaa paristo suostuu maksimissaan antamaan on kohtuullisen jyrkkä raja, ja useissa laitteissa se raja jää liian alhaiseksi.

Senpä takia täällä on sitten noita "pitkään varauksensa pitäviä" akkuja kehuttukin, kun niissä on sekä tuo pattereiden itsepurkautumattomuus että akkujen pienehkö sisäinen resistanssi.

Litiumpatterit on sitten asia erikseen: Litum AA:t on aivan kuninkaita, eikä niitä voi ollenkaan verrata tavallisiin alkaalipattereihin, mutta niissä on hintaa jo jonkin verran enemmän sitten. Ne käyvät erinomaisesti (keveytensä, tehonsa, pakkasenkestonsa ja pitkän varastoinninkestonsa ansiosta) varapatteriksi kameralaukun pohjalle, ja tietysti normaalikäyttöönkin jos jaksaa maksaa.
Sakke_K
Viestit: 7571
Liittynyt: Heinä 21, 2005 18 : 00

Viesti Kirjoittaja Sakke_K »

Täältä kanssa ääni uusille ReCykoille, toimivat kuin junan vessa, ja kestävät säilytystä.

Ja ympäristö kiittää myös.
--------
Aves!
UnskiV
Viestit: 1283
Liittynyt: Maalis 18, 2003 20 : 37
Paikkakunta: Luvia
Viesti:

Viesti Kirjoittaja UnskiV »

Minulla on kahdenlaisia kokemuksia AA-akuista. Lähes yhdeksän vuotta on kulunut aikaa, kun ostin ensimmäisen digini, siihen Olympuksen akut ja laturin. Molemmat ovat edelleen käytössä ja pelaavat vieläkin hyvin. On jos minkä moista kokemusta kertynyt siltä ajalta. On ollut hyviä ja huonoja akkuja. Toiset jatkavat työtään vuosikausia ja toiset simahtavat melkein heti uutena.

Myöhemmin ostin LaCrosse laturin, joka sitten myöhemmin rähti, myyjä toimitti kyllä uuden tilalle, joten ei sen enempää. Kun olen lukenut noista räjähdyksistä, niin aina on ollut mukana tietyn merkkiset akut. en uskalla mainita merkkiä, mutta lukekaa wepistä.

Olen Etsinyt salamiin kunnollisia akkuja, nyt on käytössä Sonyn Eneloopit. Ovat ainoat akut jotka sallivat kuvauksen sarjalla 5 kuvaa/sek. 3-5 kuvaan, ennenkuin tulitus alkaa hidastumaan, riippuen tietysti hieman perusvalaistuksesta. On myös GB:n DeCykot, mutta asettaisin Sonyn hiukan GB:n edelle. Kummankaan kestävyydestä ei vielä voi sanoa mitään, ovat olleet käytössä vasta vähäisen ajan.
UnskiVee
adele
Viestit: 5117
Liittynyt: Kesä 01, 2003 23 : 09

Viesti Kirjoittaja adele »

JupJup kirjoitti:Eivät muuten tavalliset patterit hakaa akkuja kestossa ja vaivattomudessa 100-0, mikäli niitä on tarkoitus käyttää kohtuullisen isoa (hetkellistä) virtaa ottavissa laitteissa, kuten digikameroissa, salamavaloissa, radioi-ohjattavissa laitteissa ja niin edelleen.
Akkujen kanssa saa koko ajan olla latailemassa. Jos on tarvetta virtaan, ja akut unohtuneet ladata, tai ne ovat ladattu viikko sitten voit unohtaa homman. Jos toimivat saa olla pelko perseessä. Usein joukkoon ilmaantuu kuolleita, jotka vievät tehon elävistäkin akuista.

Parin viikon matkalla pitäisi pitää akkulaturikin mukana, läppärin ja muiden laturien lisäksi, koska kotona ladatut akut ovat viikon kuluttua kuin varjoja itsestään. Pelleilyä.

En omaa kokemusta noista vähän purkautuvista malleista, koska silloin kun enemmän tuli käytettyä AA-paristoja (2000-2003) en koskaan normaaleissa akkuja myyvissä kaupoissa törmännyt em malleihin.

Ampeerimäärien noustessa akkujen laatu huononi pisteeseen, että oman mielenrauhan takia vaihdoin takaisin pattereihin, enkä ole katunut. Tosin nykyjään käytän AA:ta kameratarvikkeissa vain salamissa ja kaukolaukaisimissa (AAA).

Oman kokemuksen mukaan valtaosa uusista ladattavista akuista on puhdasta *sensuroitu*, joilla kusetetaan ostajia. Tietysti jos haluaa tehdä akkujen testaamisesta elämäntehtävän, niin luultavasti voi löytyä kelvollisiakin, kunhan on valmis uhraamaan aikaa ja rahaa toimivien akkujen etsimiseen. Leikkimistä.
”Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla.”
macpie
Viestit: 88
Liittynyt: Loka 29, 2004 13 : 29

hmm

Viesti Kirjoittaja macpie »

onhan toki otettava huomioon myös kierrätysajattelu ja luonto. Eikö noiden tavallisten roskiinmenevien paristojen käyttö olisi jo hieman epäekologista? En kyllä ole huomennut että olisi mitään uontoystävällisiä paristoja, vai olenkohan väärässä?
adele
Viestit: 5117
Liittynyt: Kesä 01, 2003 23 : 09

Re: hmm

Viesti Kirjoittaja adele »

macpie kirjoitti:onhan toki otettava huomioon myös kierrätysajattelu ja luonto.
Miksi?
”Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla.”
OskuK
Viestit: 34035
Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05

Re: hmm

Viesti Kirjoittaja OskuK »

adele kirjoitti:
macpie kirjoitti:onhan toki otettava huomioon myös kierrätysajattelu ja luonto.
Miksi?
Jotta et veisi niitä kierrätykseen, vaan kauppa joutuisi tekemään saman ostamattomille ;-)

Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
Sakke_K
Viestit: 7571
Liittynyt: Heinä 21, 2005 18 : 00

Viesti Kirjoittaja Sakke_K »

adele kirjoitti:En omaa kokemusta noista vähän purkautuvista malleista, koska silloin kun enemmän tuli käytettyä AA-paristoja (2000-2003) en koskaan normaaleissa akkuja myyvissä kaupoissa törmännyt em malleihin.

*****

Oman kokemuksen mukaan valtaosa uusista ladattavista akuista on puhdasta *sensuroitu*, joilla kusetetaan ostajia.
Tosi vakuuttavaa tuolla kokemuksella :-D

Uudet ovat erinomaisia, meikäläiseltä lähti kaikki tavalliset paristot jopa kaukosäätimistä, joihin vanhan tyyppisiä akkuja ei voinut laittaa edes vitsinä.
--------
Aves!
JupJup
Viestit: 1480
Liittynyt: Tammi 14, 2004 22 : 05
Paikkakunta: Helsinki/Savonlinna

Viesti Kirjoittaja JupJup »

adele kirjoitti:
JupJup kirjoitti:Eivät muuten tavalliset patterit hakaa akkuja kestossa ja vaivattomudessa 100-0, mikäli niitä on tarkoitus käyttää kohtuullisen isoa (hetkellistä) virtaa ottavissa laitteissa, kuten digikameroissa, salamavaloissa, radioi-ohjattavissa laitteissa ja niin edelleen.
Akkujen kanssa saa koko ajan olla latailemassa. Jos on tarvetta virtaan, ja akut unohtuneet ladata, tai ne ovat ladattu viikko sitten voit unohtaa homman. Jos toimivat saa olla pelko perseessä. Usein joukkoon ilmaantuu kuolleita, jotka vievät tehon elävistäkin akuista.

Parin viikon matkalla pitäisi pitää akkulaturikin mukana, läppärin ja muiden laturien lisäksi, koska kotona ladatut akut ovat viikon kuluttua kuin varjoja itsestään. Pelleilyä.

En omaa kokemusta noista vähän purkautuvista malleista, koska silloin kun enemmän tuli käytettyä AA-paristoja (2000-2003) en koskaan normaaleissa akkuja myyvissä kaupoissa törmännyt em malleihin.

Ampeerimäärien noustessa akkujen laatu huononi pisteeseen, että oman mielenrauhan takia vaihdoin takaisin pattereihin, enkä ole katunut. Tosin nykyjään käytän AA:ta kameratarvikkeissa vain salamissa ja kaukolaukaisimissa (AAA).

Oman kokemuksen mukaan valtaosa uusista ladattavista akuista on puhdasta *sensuroitu*, joilla kusetetaan ostajia. Tietysti jos haluaa tehdä akkujen testaamisesta elämäntehtävän, niin luultavasti voi löytyä kelvollisiakin, kunhan on valmis uhraamaan aikaa ja rahaa toimivien akkujen etsimiseen. Leikkimistä.
No kaukosäätimiin ja sen semmoisiin patterit on kyllä ihan omiaan. Salamissa sopivat akut toimivat paremmin (=lataavat nopeammin)

Minä tuossa nyt vaan kerroin (kuten aika monia muukin) että mitkä akut on hyviä, joten eipä tarvitse siis etsiä. Kai täällä toistenkin (kuin vain sinun) kokemus jotain merkitsee... Varsinkin kun kokemus on itse kysytystä asiasta (=siitä mitkä ovat hyviä akkuja) eikä yleinen "kaikki on roskaa" ...sanottuna vain sillä perusteella, että ei ole kokemusta ja tietoa kuin huonoista.

Ihan samaa mieltä olen siitä, että milliampeerituntikisa pilasi akut, mutta nyt on tosiaankin tarjolla akkuja, jotka ovat varsinkin itsepurkautumisen vähyyden suhteen jopa paljon parempia kuin ne aiemmat joita ei vielä ollut pilattu.

Toisaalta tosiasiana pysyy edelleen sekin, että alkaalipettereiden sisäinen resistanssi on aina ja pysyvästi liian iso moneen käyttöön. Niitä ei siis voi suositella aina ja kaikkialle. Käyttötarkoitus tietysti vaikuttaa kovastikin, mutta Suurehkoa virtaa edes hetkellisesti tarvitsevien laitteiden (moni digikamera ja useat salamat, monet sähkömoottorilla toimivat laitteet, jne) tapauksessa jopa moni milliampeerituntikisan pilaama akku on parempi kuin alkaalipatteri, kaikista muista ongelmistaan huolimatta. Jos virtaa pitää saada kerralla paljon, niin sitä pitää saada: Muuten ei teho riitä mikäli käyttöjännitettä ei nosteta. Se nyt on vaan sähkötekninen fakta.

---------------------------------
Itse asiassa akkujen ja patterien valinnassa yksi suurimpia ongelmia on, että useinkaan ei ole tiedossa kuin akun/patterin milliampeerituntimäärä ja nimellisjännite. Laitteesta taas ei yleensä ole muuta tietoa kuin jännite ja akun tyyppi. Jos tiedossa olisi akusta/patterista myös sisäinen resistanssi (=virranantokyky) ja toisaalta laitteesta sen tarvitsema hetkellinen maksimivirta, olisi sopivan akun valinta paljon helpompaa: Asian voisi laskea ihan yläastefysiikan kaavoilla ja vaikka päässä. Nykyisellään ollaan ihan turhan paljon kokemusten varassa, vaikkakin samat ohmin lait kyllä auttavat (jos niitä suostuu ajattelemaan) sentään jäsentämään sitä, mistä syystä milloinkin kiikastaa.
Sakke_K
Viestit: 7571
Liittynyt: Heinä 21, 2005 18 : 00

Viesti Kirjoittaja Sakke_K »

JupJup kirjoitti:No kaukosäätimiin ja sen semmoisiin patterit on kyllä ihan omiaan.
Vanhanaikaista, ei-ilmasto-tietoista.

;-)
--------
Aves!
adapteri
Viestit: 6406
Liittynyt: Touko 27, 2003 12 : 25
Paikkakunta: Takapajula
Viesti:

Viesti Kirjoittaja adapteri »

Sakke_K kirjoitti:
JupJup kirjoitti:No kaukosäätimiin ja sen semmoisiin patterit on kyllä ihan omiaan.
Vanhanaikaista, ei-ilmasto-tietoista.

;-)
Jaa, Sakke ei muista, että sähkö tehdään hiilivoimalla? Kaukosäätimissä akut tyhjenevät itsestään ja niitä pitää ladata kymmeniä kertoja yhden paristokerran käyttöiän aikana. Kun huomioidaan sähköntuotannon, laturin, akun ja laitteen hyötysuhteet, sähköä saa hieroa todella paljon yhden paristokerran korvaamiseksi.
Vastaa Viestiin