ICC-profiilit

Mitä ne ovat, missä käytetään, miten käytetään, mistä saadaan, miksi käytetään
Vastaa Viestiin
MinnaP
Viestit: 5
Liittynyt: Tammi 10, 2003 21 : 07

ICC-profiilit

Viesti Kirjoittaja MinnaP »

Mitä ne ovat, missä käytetään, miten käytetään, mistä saadaan, miksi käytetään...?
Niin siis periaatteessa kaipaisin selkokielistä vastausta kaikkiin ylläoleviin kysymyksiin.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
JkH
Viestit: 41
Liittynyt: Tammi 10, 2003 8 : 33
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja JkH »

En osaa oikeilla sanoilla kertoa asiaa, enkä ole myös varma miksi käytän ICC-profiilia, olen kuitenkin sellaisen ladannut Ifiltä ja uskon teettämieni valokuvien olevan väreiltään parempia kuin ilman muunnosta. Tarkemmin voit tutustua asiaan esim. : http://www.aim-dtp.net/ sivuilla. Siellä opastetaan kuinka profiilia käytetään, ryhmistä varmaan löytyy miksi sitä käytetään.
--
JkH
midge
Viestit: 87
Liittynyt: Tammi 14, 2003 15 : 57
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja midge »

Tässä vielä toinenkin linkki samoille sivuille ja suomeksi. Aloitussivulta voi olla hankalaa päätyä tähän:

http://www.aim-dtp.net/aim/evaluation/i ... shop6x.htm
midge
Viestit: 87
Liittynyt: Tammi 14, 2003 15 : 57
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja midge »

Tuo edellinen siis lähinnä mikäli käyttää IFIn icc profiilia photoshopissa.
jstenroos
Viestit: 57
Liittynyt: Tammi 14, 2003 15 : 40

ICC profiilit

Viesti Kirjoittaja jstenroos »

Esim. täältä voi kaivella lisää tietoa aiheesta:

http://www.normankoren.com/color_management.html

/Jouni
Autiokari
Viestit: 773
Liittynyt: Tammi 28, 2003 8 : 36
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: ICC-profiilit

Viesti Kirjoittaja Autiokari »

>Mitä ne ovat

Tiedostoja jotka pitävät sisällään muunnoksen yhdestä värijärjestelmästä toiseen, esim kameran värijärjestelmästä kuvaruudun värijärjestelmään. Värijärjestelmät ovat kuin eri kielet, esim enklantia ja suomea kirjoitetaan käyttäen samoja aakkosia mutta esimerkiksi merkkijono "on" tarkoittaa eri asiaa enklanniksi kuin suomeksi. Samoin tietty kameran RGB arvo tarkoittaa eri väriä kuin sama RGB arvo kuvaruudulta katsottuna ja (yleensä suuresti) eri väriä kun ko RGB arvo tulostetaan millä tahansa väritulostimella.

>missä käytetään

Ohjelmissa jotka ovat värihallittuja, mm Photoshop sekä käyttöjärjestelmissä (esim Display/Properties/Settings/Advanced/ColorManagement sekä muidenkin laitteiden kuten tulostinten ajureissa).

>miten käytetään

Tämä vähän riippuu ohjelmasta mutta yleensä:

Acquire tilanteessa:
1. avaja aguire laitteen kuva värihallittuun ohjelmaan
2. Assing aguire laitteen ICC profiili, sitten muunna omaan työtilaprofiiliin.

Tulostettaessa:

a) värihallitulle tulostimelle: Asetetaan tulostimen profiili tulostusdialogissa.

b)värimääritellylle tulostimelle (siis tulostimelle jolle on olemassa profiili mutta johon ei ole värihallittua yhteyttä):

1. avaja tulostettava kuva värihallittuun ohjelmaan
2. ConvertTo tulostimen profiiliin, sitten tulosta tai tallenna (ilman profiilin embeddointia) ja lähetä tulostettavaksi.

> mistä saadaan

Profiiileja voi saada laitteiden mukana (eivät useinkaan ole riittävän tarkkoja/hyviä) niitä voi itse luoda profilointiohjelmilla tai laitekohtaisen profiilin voi teettää (esim Pre-Press Studiossa).

>miksi käytetään...?

Jotta värit säilyvät muuttumattomina (siinä määrin kuin on mahdollista) kun kuva siirtyy kohteesta kameraan, laitteesta toiseen, kolmanteen jne ja vihdoin paperille, lehteen yms.

Profiileilla on sitten suuria laatueroja, ne voivat olla luotu 8, 10, 12 tai 16-bit/c tarkkuudella, voivat perustua kookkaaseeen interpoloituun/interpoloivaan 3 dimensioiseen taulukkoon tai voivat sisältää muunnoksen tarkan matemaattisen kaavan muodossa. Profiloinnissa käytetyn kalibraatiotargetin laatu/tarkkuus tietenkin vaikutttaa profiilin tarkkuuteen.
Timo Autiokari http://www.aim-dtp.net
MinnaP
Viestit: 5
Liittynyt: Tammi 10, 2003 21 : 07

Viesti Kirjoittaja MinnaP »

Kiitoksia kovasti kaikille vastanneille!!
En ehkä kaikkea vielä ymmärrä, mutta rupean syventymään aiheeseen avullanne...
sepi
Viestit: 349
Liittynyt: Tammi 10, 2003 11 : 28
Paikkakunta: Jyväskylä

Artikkeli aiheesta

Viesti Kirjoittaja sepi »

Linkistä mielenkiintoinen Artikkeli Värienhallinnasta ja ICC:n käytöstä!
Tutustukaa!

http://www.eduforum.fi/artikkeli_4.html
It's got a cop motor, a 440 cubic inch plant, it's got cop tires, cop suspensions, cop shocks. It's a model made before catalytic converters so it'll run good on regular gas. What do you say, is it the new Bluesmobile or what?
studiop
Viestit: 35
Liittynyt: Tammi 13, 2003 9 : 13
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja studiop »

ICC-profiili tehdään esim tulostimelle niin, että standardoitu targetkuva, väritestitaulu joka sisältää eri värejä ja harmaakiilan, eli harmaan sävyt nollasta, eli mustasta valkoiseen (255). Tämä target tiedosto tulostetaan tulostimella tietylle paperille mitä käytetään. Tämän jälkeeen tulostettu paperi mitataan tietunlaisella kalibraatiomittarilla ja kalibrointiohjelma mittaa ja säätää saadun tulosteen verraten standartoituun referenssikuvaan ja säätää profiilin kyseiselle tulostimelle. Näin saatu ICC-profiili asennetaan windowsiin. Kun haluat oikean sävyisiä tulosteita asennat Photoshopissa wiew proof setup asetuksiin kyseisen ICC-profiilin, jolloin monitori matkii tulostinta. Tietenkin gamut varoitus kannattaa säätää päälle, jolloin näet mitkä värit eivät tulostu oikein. Kun tulostat kuvan Photoshopista print prewiew asetuksissa muutat outputin tilalle color management ja print space kohtaan kyseiselle paperille tehdyn ICC-profiilin. Tietenkin sinun pitää säätää tulostimen ajurista värinhallinta pois. Katso Timo Autiokarin ohjeita
pienid
Viestit: 5
Liittynyt: Helmi 28, 2003 16 : 09
Paikkakunta: Helsinki

ICC-profiilit

Viesti Kirjoittaja pienid »

Mitä ne on ja miten ne toimii? Mä oon sitä mieltä, että jos niitä aikoo käyttää ja vielä ymmärtää, mitä tekee, kannattas hiukan opiskella ns. CIE-värimalleja. Muuten voi olla aika vaikeeta ymmärtää koko juttua. Kyllähän noita esim. kieliin vertaavia metaforaselittäjiä riittää, mutta ne unohtaa selittää itse asian.
Mun mielestä sen vois selittää vaikka näin: Otetaan esim. RGB-kuvatiedosto. Sen RGB-arvot on vain suhteellisia, jotka kertoo kuinka monta 255-osaa (8-bit kuva) R, G ja B-värejä jonkun värin muodostamisessa on käytetty. Näillä päävärejä ei ole määritetty mitenkään yksiselitteisesti. Jotta voitas puhua yksiselitteisesti määritellystä väristä, pitää sellainen määritellä jollain mitta-asteikolla. CIE-niminen järjestä on määritellyt erilaisia mitta-asteikkoja (esim. XYZ, Yxy tai CIE Lab), joiden avulla väri voidaan määritellä yksiselitteisesti. Näitä kutsutaan hienosti väriavaruuksiksi. Termi tarkoittaa, miten värit on muodostettu. Käytännössä tähän määrittelyyn käytetään ICC-profiilia, joka liitetään kuvaan. ICC-profiililla varustettu kuva voidaan avata muuttumattomana toisellakin työasemalla ja sen avulla voidaan kuva muuntaa vaikka hallitusti myös tulostimien vaatimaan CMYK-muotoon.

Aivan noin yksinkertaisesti asia ei välttämättä mene, mutta profiileista ei ole kuin haittaa, jos ei ymmärrä, mitä ne tarkoittavat ja miten ne toimivat.

Ootteko muuten huomannu, että maailman ehkä tunnetuin väriguru Bruce Fraser tulee kuukauden päästä Hesaan. Toi tälläkin palstalla kirjoitellut Autiokarikin kiisteli sen kanssa jossain vaiheessa. Aikookohan mennä kuuntelemaan. Mä sain duuniin mailin, josta luin Fraserin tulosta. Vilkaiskaapa http://www.grafant.fi
Autiokari
Viestit: 773
Liittynyt: Tammi 28, 2003 8 : 36
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: ICC-profiilit

Viesti Kirjoittaja Autiokari »

Kyllähän noita esim. kieliin vertaavia metaforaselittäjiä riittää, mutta ne unohtaa selittää itse asian.
Se on kyllä erittäin hyvin kuvaava metafora.

Kameran tai skannerin tuottamat RGB-koodit ovat (mikäli firmware ei sotke niitä "parannuksilla" tahi esim gammalla) todellakin suhteellisia mutta hyvin tarkkoja sekä yksiselitteisiä kuvauksia valokuvatun tai skannatun kohteen väreistä, mutta ei vain ole tiedossa millaisessa (kolmiulotteisessa) väriavaruudessa ko RGB-koodit ovat.

Profiloimalla ko laite saadaan tuo väriavaruus määriteltyä ja profiilin avulla voidaan sitten muuntaa ko värejä kuvaavat RGB koodit mihin tahansa muuhun tunnettuun väriavaruuteen siten että ko toisessa väriavaruudessa toimiva laite toistaa (muunnetujen RGB koodien avulla) värit samoin kuin ne näkyivät silmälle lähtö-väriavaruudessa toimivassa laitteessa.
Ootteko muuten huomannu, että maailman ehkä tunnetuin väriguru Bruce Fraser tulee kuukauden päästä Hesaan. Toi tälläkin palstalla kirjoitellut Autiokarikin kiisteli sen kanssa jossain vaiheessa. Aikookohan mennä kuuntelemaan.
Niinpä tulee, en mene kuulemaan vaikka maksettaisiin. Taannoin Adoben värinhallintafoorumilla Bruce mm "opetti" minulle varsin sinnikkäästi että värifilmillä on gamut mutta skannerilla sitä ei ole. Uh huh, eikä tuo ollut edes maukkain floppi mutta niitä tuli sen verran taajaan etten enää muista niitä kaikkia.
Timo Autiokari http://www.aim-dtp.net
cosmos
Viestit: 6
Liittynyt: Touko 04, 2003 17 : 48

Re: ICC-profiilit

Viesti Kirjoittaja cosmos »

Tuossa tuli melkoisen tietellista tekstiä.

Minun käsitykseni asiasta on, että jos hauat tulostaa esim Canonin tulostimella ja musteilla oikean värisiä kuvia HP:n paperille, tavitset tuollaisen profiilin asennetuksi. Se profiili kertoo, minkä verran mitäkin väriä sille HP:n paperille tulostimesta tuupataan, että värit on sellaiset kuin pitää.

Ilman tätä rofiilia se Canonin tulostin Canonin musteilla toimii kunnolla lähinnä vaan Canonin papereille. Esim. HP:n paperille tulostettaessa sininen voi muuttua liian purppuraksi, luonnonvalkoinen vihertäväksi jne.

Tai voihan sitä säädellä niitä tulostuvia värejä siellä jossain ohjelmassakin, mutta menee aika vaikeaksi verrattuna siihen, että klikkaa päälle juuri sille Canonin tulostimelle HP:n tiettyä paperia varten tehdyn rofiilin.

Nyt sitten tietysti vaikea juttu on se että mistä niitä rofiileja saa.

Siihen nuo tieteelliset sepustukset antavat jotain osviittaa.
MinnaP kirjoitti:Mitä ne ovat, missä käytetään, miten käytetään, mistä saadaan, miksi käytetään...?
Niin siis periaatteessa kaipaisin selkokielistä vastausta kaikkiin ylläoleviin kysymyksiin.
Vastaa Viestiin