BBC dokumentti värien näkemisestä

Mitä ne ovat, missä käytetään, miten käytetään, mistä saadaan, miksi käytetään
makismika
Viestit: 318
Liittynyt: Heinä 10, 2005 18 : 14

BBC dokumentti värien näkemisestä

Viesti Kirjoittaja makismika »

Yle esitti BBC:n dokumentin nimeltä "näetkö samoin kuin minä".

Ohjelma oli aika opettavainen siinä suhteessa, että emme välttämättä näe värejä samoin, vaikka mitään näkövammaa ei olisikaan. Esimerkiksi eräs Afrikkalainen heimo käsitti ja näki veden valkoisena. Testejä tehtiin myös väripaleteilla tietokoneavusteisesti, erot olivat huimia. Myös mielentila ja yhteiskunnallinen satus vaikutti värien näkemiseen.
Eli turhaa tässä on enää miettiä hankkisiko näytön kalibrointilaitteen vai ei. Kukaan ei kuitenkaan näe kuvaani juuri niin kuin itse sen näen ;)
http://www.kuvausmakinen.fi
Insta: @mygearphoto
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
Markku M.
Viestit: 87
Liittynyt: Helmi 17, 2013 21 : 01
Paikkakunta: Mikkeli

Viesti Kirjoittaja Markku M. »

Joo, tätä oon funtsinut omassa päässänikin jo kauan aikaa (parikymmentä vuotta tjsp?). Kaikki ei VOI nähdä värejä samalla tavalla, koska silmissä, aivoissa, opetuksessa jne. on eroja.

Mitäpä jos sulle olisi pienestä pitäen opetettu että vihreä onkin vaikka sinistä ja toisinpäin? :D

Ja värisokeat esim. eivät erota lähisävyjä (jotkut jopa kaukaisiakaan sävyjä).

Onko ns."värisokeus" ainoa tuollainen, ettei nähdä asioita saman värisinä, ei varmasti? Jossain dokkarissa oli mm. että jotkut näkevät vaikkapa esimerkiksi vihreän sävyt aivan eri tavalla kuin toiset. Tietty spektrin viereiset värit ovat aina toisiaan lähellä, näki ne sitten miten tahansa. Esim punainen-oranssi, sininen-vihreä jne.

Monesti miettinyt myöskin tämän asian tiimoilta tätä että mikä väri sopii kenenkäkin mielestä minkäkin värin kanssa hyvin yhteen. Voi olla juuri näitä värien näkemiseroja nuo "mielipideasiat"? Kun tuntuu, että joillain ei ole yhtään silmää, että mitkä värit käy toistensa kanssa ja mitkä ei. Minun mielestäni siis.

Entäpä jos joku näkeekin värit aivan päinvastoin kuin sinä? Vihreän sinun punaisena, sinisen sinun oranssina, keltaisen sinun violettina jne? Voikohan tällainen olla edes mahdollista, tuskinpa? :D Tai miksi ei, silloinhan spektri olisi vain nurinniskoin. Hmm.

Menipä syvälliseksi. :D
Nikon D7000 & MB-D11 - Nikkor 35/1.8G, 50/1.8G - Sigma 10-20/4-5.6, 18-50/2.8
http://500px.com/MarkkuM
mremonen
Viestit: 9461
Liittynyt: Joulu 10, 2003 15 : 43
Paikkakunta: itähelsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mremonen »

Syvällisempi perehtyminen tähän vaatisi jotain tajunnanlaajentajaa...

Enivei, varmaan jokainen meistä kokee värit eri tavalla. Jotain miellyttää joku värisävy enemmän kuin toista. Ainahan on puhuttu "mieliväreistä".

Sen sijaan, jos joku "näkee" vaikka vihreän punaisena niin siinä ei pitäisi olla ongelmaa. Sittenhän sille henkilölle punainen on vihreä ja vihreä varmaan punainen. Väreillä ei ole itseisarvoa.
JuhaL
Viestit: 264
Liittynyt: Tammi 09, 2003 23 : 25

Viesti Kirjoittaja JuhaL »

Aihetta liipaten, Netflixistä löytyy elokuva Light, Darkness and Colours (IMDB)

"Goethen väriteoriaa käsittelevä elokuva on matka valoon, pimeyteen ja väreihin – mistä värit syntyvät, kuinka ne havaitaan ja miten ne meihin vaikuttavat."



Löytyy 480-laadulla myös Tuubista...
JPQ
Viestit: 6412
Liittynyt: Huhti 03, 2004 19 : 15
Paikkakunta: Viiala

Viesti Kirjoittaja JPQ »

Oli kiintoisa dokumentti. Joskin aihe josta olisi ollut kiva nähdä miten esim. keltainen ja vihreä valo tekee ajan tajulle esimerkiksi. Sekin ihan täysin asian vierestä että sekin olisi kiva testi vaikka 10 tyyppiä saa kunnon kuvaus kaluston ja saman paikan kuvaten millaisia eri kuvia syntyisi. ps. itse olen ns väritarkka ihminen ja kameran merkki valintaankin asti vaikuttaa koska haluan kameran jonka jpegien värejä pystyn katselemaan.
Vastaa Viestiin