Moro
Yritin hahmottaa, miten valovoima tarkalleen muodostuu, tai oikeastaan voiko objektiivin valovoimaa "lisätä" pienentämällä piirtoympyrää, eli kennolle muodostuisi pyöreä kuva, josta voisi leikata. Eli ajatus lähti siitä, että mietin minkälaisia kameroita on tulevaisuudessa. Laajakulma vaatii ison kennon ja pitkä putki mielellään pienen, jotta objektiivi kohtuullisen kokoinen. Eli yritän hamottaa mihin suuntaan kameroiden kehitys on menossa ja voiko tätä kennolta rajatavaa aluetta jotenkin hyödyntää valovoiman parantamiseksi. Pitääkö objektiivin liikkua ja miihin suuntaan kennoon nähden, jotta valovoima lisääntyisi ja samalla kenolle tuleva piirtoympyrä pienenisi.
Idea lähti siitä, että pokkarissa hyvä valovoima, kun pieni kenno. Mitä jos järkkärissä otaan käyttöön vain saman kokoinen alue ja nykyiset isohkot putket ? onnistuuko ? Saadaanko valovoima jotenkin lisättyä objektiivia siirtämällä ? Jos nykyään ei onnistu, mitä luulette tulevaisuudessa. Tuleeko jotain säätöjä, että kaiken valon saa pienemmälle alueelle tarvittaessa ? Resoluutio pienenee, mutta ei haittaa aina.
valovoima vs crop
-
- Viestit: 4808
- Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
- Viesti:
Re: valovoima vs crop
Valovoima muodostuu kerätystä valosta. Mitä suuremmalta alalta etulinssi kerää kuvaan kuuluvaa valoa, sitä hämärämmässä voidaan kuvata.niskavaa kirjoitti:Yritin hahmottaa, miten valovoima tarkalleen muodostuu, tai oikeastaan voiko objektiivin valovoimaa "lisätä" pienentämällä piirtoympyrää, eli kennolle muodostuisi pyöreä kuva, josta voisi leikata.
Lasilinsseillä ei tuota valovoimaa voida äärettömästi nostaa. Jos linssin kokoa suurennetaan, niin jossain vaiheessa kuva alkaa muodostua sen lasin sisään. Polttoväli on pienempi kuin linssin paksuus. Parhaimmat objektiivit tuottavat f/0.7 -valovoimia ja siitä ei enää juuri päästä ohi. Tuollakin saadaan vain 8 kertää lyhyempiä aikoja kuin normaalilla f/2.0 -objektiivilla ja hinta on ainakin 50-kertainen.
Kennon ja objektiivin välinen etäisyys ei ole vapaasti valittavissa, kuten neulanreikäkameroissa. Kuva tarkentuu vain tietylle kuvausetäisyydestä ja polttovälistä riippuvalle etäisyydelle. Linssiryhmillä voidaan kyllä etäisyyksiä valita, mutta objektiivi on suunnittelukompromissi fysiikan rajotteista, polttovälistä, kuvaympyrästä, valovoimasta, lähimmästä tarkennusetäisyydestä, sekä objektiivin painosta ja koosta.
Pokkareiden polttovälit ovat pieniä, joten valovoimastakin saadaan hyvä. Haluttu kuvaympyrä on pieni, jolloin voidaan käyttää myös pieniä linssejä. Ne ovat edullisempia, kevyempiä ja niissä on helpompi pitää hallussa geometria- ja värivirheet.
Sinänsä tietysti voidaan ottaa kuvia pienemmillä kuvaympyröillä ja pienemmillä kennoilla, mutta kennon koolla on myös merkitystä. Toistaiseksi ainakin mitä pienempi kennon anturia, niin sitä pienemmällä mittausalueella se myös mittaa sitä tulevaa valon määrää. Resoluution lisäksi onkin tämä ns. dynamiikka aika oleellinen osa kuvan laatua.
Jos valoa voisi taivuttaa yhdessä tasossa ilman todellisen maailman fyysisiä esineitä, niin homma olisi paljon helpompaa. Tälläisen laitteen kehittämisestä voisi aloittaa tuon valovoiman kasvattamisen.
olli Rinne http://www.digifaq.info/